Eerste vrouw in
hoofdbestuur Horecaf
hotelvakschool een goede
opleiding voor meisjes
OM DIE ENE DAG TOT EEN
FIJNE DAG TE MAKEN
BEURS VAN
PLATTELANDS
VROUWEN
VAN
EN
VOOR
HAAR
Moderne keukens
IDEEËN VOOR EEN ETENTJE
PRISAAA
Zaterdag 20 april 1968
zaterdagnummer
MEVROUW A. M. VAN DER WERF-TERPSTRA
(Van een medewerkster)
Horecaf, de Nederlandse bond van werkgevers in hotel-restaurant- en cafébedrijven, heeft
sinds enkele maanden voor de eerste maal een vrouw in het hoofdbestuur. Nadat mannen
gedurende ruim driekwart eeuw de alleenheerschappij in dit college hadden gevoerd, was
deze verkiezing van een vrouw toch wel even een opmerkelijke gebeurtenis: men 'sprak
zelfs van ,een historisch moment'.
De vTOUW-in-kwestie vindt die uitdrukking een beetje overdreven. .Voor
mij was er niets historisch aan', zegt mevrouw A. M. van der Werf-Terp-
stra, het eerste vrouwelijke hoofdbestuurslid van horecaf. Jk voel me
zonder meer gelijk aan de mannelijke collega's. Voor een plaats voor
vrouwen in het hoofdbestuur heb ik nooit echt gevochten. Wel heb ik
altjjd gehamerd op het belang van een opleiding op de hotelvakscholen,
ook voor de meisjes. Een kleine dertig jaar geleden zag je vrijwel geen
meisjes op de hotelvakscholen. Nu zijn er verscheidene vrouwelijke leer
lingen'.
Mevrouw Van der Werf (verzorgde en jong-ultziende verschijning in hel
rood mantelpak, altijd bereid tot een geanimeerde maar kritische discus-
sie over de plaats van de vrouw in deze maatschappij) is president-
directeur van de nv Hotelexploitatlemij. G. M. van der Werf. Zij ver
deelt haar tijd tussen de hiertoe behorende hotels Het Roode Wold in
Nunspeet en Het Roode Kooper in het nabijgelegen Leuvenum en
haar privéwoning, een met veel vernuft tot woonruimte omgebouwde
oude garage. .Zevenentwintig jaar heb ik meegelopen in het hotelvak,
maar nu ga ik zoetjesaan freewheelen'.
Dat .freewheelen' zal allerminst volstrekte rust betekenen. Naast de
nieuwe funktie in het hoofdbestuur van Horecaf is er het lidmaatschap
van het kringbestuur Gelderland en van het nieuwe landelijke bestuur
van de KVP, de partij die mevrouw Van der Werf van eind 1966 tot de
verkiezingen van 1967 in de tweede kamer heeft vertegenwoordigd. Ze is
bestuurslid van het streekziekenhuis en van de gemeentelijke commissie
bejaardenzorg, en is betrokken bij het werk van het katholiek hoger
enderwflsfonds. Veel beslommeringen, veel vergaderingen, desondanks,
weet ze een zee van tijd uit te trekken voor het beantwoorden van een
aantal vragen, tijdens een voortreffelijke lunch in Het Roode Wold.
ik geloof dat de vrouw haar hang-naar-buiten ook binnenshuis kan uit
leven. In het bedrijf komt de buitenwereld immers bij haar binnen'.
Onder .geëmancipeerd' verstaat mevrouw Van der Werf in haar eigen
vak dan die vrouwen die de ambitie (en de aanleg) hebben om buiten de
enge kring van het gezin te treden, klaar staan om meer te doen, zich
niet door het gezin willen laten isoleren. ,De doorsnee-vrouw in het Neder
landse hotelbedrijf is beslist een geëmancipeerde vrouw. Onder de jon
geren in het bedrijf zie je trouwens steeds meer vrouwen die een opleiding
hotelvakschool hebben. Dat vind ik, ook los van dit vak gezien, een ge
weldige geslaagde opleiding voor meisjes. Het is eigenlijk een zeer uit
gebreide en luxe huishoudschoolopleiding. Je krijgt een uitgebreide menu
kennis. economisch inzicht en wetkennis, een geweldige talenkennis. Je
leert boekhouden maar ook bloemen schikken, en uit bijna niets een diner
opbouwen. Kortom: zo'n opleiding kweekt volmaakte huis- en gastvrou-
Mevrouw A. 31. van tier Werf-Terpstra (rechts op de foto, in gesprek met
een receptioniste in hotel Jlet Roode Kooper') is de eerste vrouw in het
hoofdbestuur vaal Horecaf. Haar mening na 27 jaar meelopen' in het
hotelbedrijfJlet volledig te woord etaan van de gast is nog altijd de es
sentie van het hotelvak'.
MENSELIJKHEID
SAAMHORIGHEID
Zelf is mevrouw Van der Werf niet uit het hotelvak afkomstig. Ze was
lerares Engels, leerde door haar huwelijk het hotelbedrijf kennen en
maakt nu. bijna dertig jaar later, de .grote omvorming' in het bedrijf
nog van nabij mee: hotelbedrljven die steeds meer een .industrie' worden,
die geregeld grote investeringen eisen waarmee bedragen van vier, vijf
cijfers gemoeid zijn. ,Ons vak wordt meer en meer een kwestie van
specialisatie. De economische factor wordt steeds belangrijker. Ik laat
het bedrijf steeds meer over aan de kinderen die het overnemen. Ze doen
het anders dan wij, maar dat geeft niet, als ze het maar goed doen, met
hun moderne kennis van bedrijfsvoering, 't Moet immers anders, in deze
tijd. De kost gaat nu vaak de baat vooruit. Wat dat betreft hebben de
Is het niet vreemd dat vrouwen zo lang buiten het hoofdbestuur van
Horecaf zijn gebleven, terwijl toch de vrouw in veel hotelbedrnven zo'n
belangrijke taak heeft en even hard werkt als de man ,Dat lijkt inder
daad vreemd', geeft mevrouw Van der Werf toe. ,Het komt waarschijnlijk
doordat in het hotelvak het werkelijk goede echtpaar zo'n koppel is, met
zo'n groot saamhorigheidsgevoel dat alle aangelegenheden beschouwd
worden als ,onze zaak'. Daardoor ls het helemaal geen punt van dis
cussie wanneer de man naar de vergadering gaat, terwijl de vrouw
thuis in het hotel blflft.
In het bedrijf zijn altijd dingen voor de vrouw te doen. Haar aandacht
wordt de hele dag vastgehouden. De huishoudelijke dienst moet vlot
lopen, de kinderen eisen trouwens ook hun deel van die aandacht. Nee.
ADVERTENTIE
250 cm L-A-N-G
LAKENS
EN
SLOPEN
jongeren het vaak onverdiend moeilijk. Ze moeten alles nog bewijzen, laten
zien dat hun aanpak de juiste is in deze tyd'.
In deze tijd wordt ook de hotelgast steeds veeleisender, zegt men Vooral
op het materiële vlak: hij eist steeds meer comfort, steeds meer luxe.
Toch is mevrouw Van der Werf van mening dat .gewone menselijkheid'
van de zijde van de hotelhouder voor de gast nog altijd doorslaggevend
is. Het is haar heilige overtuiging dat het .volledig te woord staan' van
de mens nog altijd de essentie van het hotelvak is. ,In onze hotels kan
de gast op bestelling alles krijgen. HIJ kan een autorally bestellen of een
barbecue met reebiefstuk. Gasten kunnen ieder dieet krijgen, zonder ver
hoging van pensionprijs. We hebben wel eens een gast gehad met een
dieet dat vrijwel helemaal uit zuidvruchten bestond. Dan zorg je dat dat
er is'.
De eerste vrouw in het hoofdbestuur van Horecaf heeft zich bepaald
niet maar binnen gevochten' in dit college. Haar eigen afdeling heeft
haar, na het overlijden van haar man, kandidaat gesteld als zijn op
volgster. Haar nieuwe functie betekent: meer vergaderen, meer werk
ook in het bestuur van de eigen afdeling, zich verdiepen in de bepaalde
taak die haar wordt toegedacht (,die heb lk echter nog niet'), het reage
ren op ongemotiveerde kritiek op de horecabedrijven. ,Ik heb wel bij
zondere belangstellingen voor zaken als, bijvoorbeeld, de sfeer van de
hotelschoolopleidingen. Daarin kan een vrouw een andere inbreng hebben
dan de mannen. Maar verder zie ik geen apecifiek-vrouwelljke taak in
dit nieuwe werk'.
Op het begrip .specifiek-vrouwelijk werk' is mevrouw Van der Werf
trouwens niet erg gesteld. ,De vrouw die zich boven de middelmaat uit
werkt wordt toch al veel te veel in een bepaalde hoek gedrukt: maat
schappelijk werk, onderwijs. Wat my altijd weer opvalt ls, dat de vrouw
die iets presteert in Nederland zo weinig steun uit het eigen kamp krijgt.
Vrouwen op vooruitgeschoven posten en in hoge functies krijgen maar
bitter weinig blijken van waardering van hun seksegenoten. Dat lijkt
my zo ontmoedigend'.
Over het drukke en veelzydige werk ln het hotelbedrijf zegt zij: .De ont
moeting met mensen van allerlei soort vind ik na al die jaren nog altyd
het boeiendste aspect van het hotelbedryf. Een praatje met een gast
over een mooi bloemstukje op tafel ksn de Inleiding zijn tot urenlange
gesprekken over wereldomvattende problemen'.
Feest: als moeder jarig is, danst heel het
huisgezin nietwaar?, maar moeder zelf?
Ach u kent dat wel, een mooie dag in het
verschiet en: Oo, wat gezellig zeg, kom
binnen. Ach wat mooi, wat verwen je me
nou. Ga gezellig zitten. Koffie? Rennen,
vliegen, koffie schenken, taartjes presen
teren. O, hemel de sigaretten en waar
staan nu ook weer de gepoetste asbak
jes? Nog een kopje koffie? O, jé de bel!
Ach wat snoezig zeg, ik zal ze even in
water zetten (mispoes: weer de bel). Al
lemaal koffie, taartjes enz. Ha, de kin
deren! Mam mogen we een taartje en
waar staat de lim' Rennen, vliegen, sher
ry schenken, zoute krakelinqen op een
schaaltje, nootjes zoeken. O, man de
hond ontsnapt en wat moeten we von de
melkboer? De dag is pas half om.
Wat doet u 111 de regel Gaat u 's avonds
wijselijk uit eten, of is het traditie datou-
ders en schoonouders, broers en zusters ge
zellig komen eten? Gezellig is het zeker,
maar je bent er binnen de kortste keren
kapot van. De ervaring heeft me geleerd
dat je op zo'n dag aan het etentje niets
moet hoeven doen, Zlhier een paar ideeën
voor hoe het zou kunnen
GRAPEFRUIT-COCKTAIL
Benodigdheden grapefruit per persoon,
witte basterd-suiker sherry. Was de
vruchten, halveer ze en snijd met behulp
van een grapefruitmesje het vruchtvlees
los. Bestrooi de vruchten licht met suiker
en besprenkel ze met wat sherry. Bij voor
keur de vruchten gekoeld opdienen. Even
tueel garneren met een groene of blauwe
druif.
OSSETONGRAGOUT
Hiervoor hebt u nodig: 1 ossetong (plm.
1000 gram voor 10 tot 12 personen), water.
1 ui, 2 tomaten, wat worteltjes, peterselie,
zout, peperkorrels, tijm, laurierblad, 200
gram verse champignons (kleine), 250
gram kalfsgehakt, 125 gram boter of mar
garine, 1 ui, 125 gram bloem, 1,5 1 osse-
tongbouillon, scheutje madeira. Was de os
setong en zet haar met ruim water (zodat
de tong juist onderstaat) op het vuur. Aan
het kookvocht voegt u de gehalveerde ui,
de in partjes gesneden tomaten, de wor
teltjes, takjes peterselie, zout, peperkor
rels, tqm en laurier. Doe het deksel op de
pan en laat alles aan de kook komen. Tem
per de vlam en laat de tong in ongeveer 2.5
uur zachtjes gaar worden. Ondertussen
maakt u de champignons schoon (halveer
de grote) en kook ze in water met zout en
wat citroensap vlug gaar. Het gehakt
mengt u aan: draai er balletjes van en
kook die ook gaar. Als de tong gaar is.
haar uit de bouillon nemen en wat laten
afkoelen. Wanneer u de tong makkelijk
kunt hanteren verwqdert u vel en keelstuk
en snijdt ze aan plakjes of blokjes. De
bouillon zeven. Smelt de boter en fruit er
de fjin gehakte ui in (nie bruin laten wor
den), voeg de bloem toe en laat de roux
onder goed roeren een beetje kleuren. Voeg
dan de weer verwarmde bouillon onder goed
roeren toe. Het geheel goed laten doorko
ken. Zorg er voor dat u een mooie gladde
saus krijgt. Voeg nu tong, champignons en
gehaktballetjes toe. Maak de ragoQt op
smaak af met zout, peper, en een scheutje
madeira. Deze ragout de dag tevoren ma
ken en een half uurtje voor het opdienen
onder af en toe roeren zachtjes opwarmen.
Geef er rijst bij. Voor een volgende ver
jaardag ter afwisseling van de ossetong:
KiPPERAGOUT
We nemen hiervoor: voor 8 tot 10 personen
2 flinke kippen (liefst ontbeend), water,
zout. peper, foelie, tijm ,een takje peterse
lie, 6 grote tomaten, 100 gram boter, 2 ui
en, 100 gram bloem, paprikapoeder, 1,25 1
bouillon, ananasbiokjes, 1/8 1 zure room
(kunt u vervangen door Bulgaarse yog
hurt). Vraag uw poulier de kip geheel te
ontbenen en in stukken te snijden. Zet de
kip op het vuur met water, zout, peper,
foelie, tijm en een takje peterselie. Breng
aan de kook en laat zachtjes doorkoken,
tot de kip gaar is (plm. 30 minuten). On
dertussen de tomaten schoon maken door
ze van schiil en pitten te ontdoen. Zet ze op
zij. Smelt de boter in een pan en fruit er de
aan plakken gesneden ui in (niet bruin ia-
ten worden). Voeg al roerend de bloem toe
en roer er dan de schoongemaakte toma
ten door ('s winters moet u zich behelpen
met tomaten uit blik) en stroo er flink
wat paprikapoeder bij. Voeg dan, al maar
weer roerend, de gezeefde warme kippe-
bouillon toe en roer tot een gladde saus is
verkregen. Doe de stukken kip in de ra
gout. Ook deze ragout de dag tevoren ma
ken. Een haif uur voor het opdienen de re-
goüt verwarmen en er dan pas enige eetle
pels ananasblokjes en de zure room door
roeren. Hierby eveneens rijst.
Y0GHURTM0USSE
Benodigdheden: 4 eieren, 6 volle eetlepels
witte basterdsuiker, 3 sinaasappels, 1 ci
troen, een' scheutje water, 8 blaadjes gela
tine, 3/4 1 yoghurt, 1/8 1 room. Eidooiers
met suiker roeren en er wat geraspte sinaas
appelschil en citroenschil door roeren. Het
sap van de sinaasappels en citroen met een
beetje water aan de kook brengen en van
het vuur de geweekte uitgeknepen gelati
neblaadjes er door roeren. Roer nu het
dooiermengsel door de yoghurt, dan het
vruchtensap, de geslagen eiwitten en de
geslagen room. Met deze mousse vult u
ijscoupes. Zet ze in de koelkast. Als de
coupes twee uurtjes in de koelkast hebben
gestaan, heeft u mousse: maken we de
coupes een dag tevoren dan worden het
puddinkjes. Garneren met mandarijnpart
jes. Is u dit een te bewerkelijk dessert, be
stel dan by de banketbakker een ijstaart.
Ook zeer geslaagd voor een verjaardag.
KOOSJE TIRION
DEN HAAG De Nederlandse bond van plat
telandsvrouwen 60.000 leden en bijna 700 af
delingen) gaat voor zijn leden van 6 tot 10 mei
in de Ahoy-hal te Rotterdam een beurs organi
seren onder de naam ,Plattelandsvrouwe Ahoy
en met als thema de recreatie.
ADVERTENTIEI
PRISMA DI|DU
1) prachtige band met origineel écorce motief 159.-
2) verfijnd model.fraai bewerkte band 155.-
3) nouveauté met gesatineerde band
en champagne-kleurige wijzerplaat 159.-
De bond, die in 1930
werd opgericht met 120
leden, mag zich ondanks
het feit dat er jaarlijks
iets van 't platteland wordt
afgeknabbeld, verheugen
in een voorspoedige groei
waarbij ook jonge vrouwen
blijk geven van haar be
langstelling. Behalve aan
een aantal commerciële
stands, zal op de beurs
ook ruime aandacht wor
den gegeven aan het werk
van de verschillende com
missies van de bond. Door
zijn o.m. de hondwerkcom-
missie, de weefcommissie,
de woningcommissie, de
zangcommissie, de jeugd
commissie en de culturele
commissie.
Al deze commissies zullen
zich beijveren iets van hun
werk te la*en zien om op
deze manier de platte
landsvrouwen te tonen,
wat zij door zelfwerk
zaamheid bereiken kun
nen.
De recreatie werd als mot
to van de beurs gekozen,
omdot de vrije tijd dit jaar
ook discussie-onderwerp is
van de bond en omdat met
van mening is dat men de
vrouw hoewel haor vrije
tijd nog verre van geregeld
is) moet leren omgaan met
hoar vrije uren. Zij moe
ten ook leren beseffen wat
de stedelingen op het
platteland zoeken en dat
zien te benutten door zich
goede gastvrouwen te to
nen en te leren onderne
mingen zoals bijv. mane
ges en campings te exploi
teren.
Naast dit alles wordt op
cultureel gebied veel ge
daan door het in stand
houden van de eigen
streekcultuur en het nastre
ven von 'culturele vorming,
die zich kon uiten in hef
zelf iets maken of doen.
Op de beurs zullen alle
provincies hun eigen kunst
uitingen in korte program
ma's naar voren brengen.
De beurs, die door me
vrouw Klaosesz, de echt
genote van de commissaris
yan de koningin in Zuid-
Holland wordt geopend, is
alleen toegankelijk voor
leden. Degenen, die dit
niet zijn, moor toch graag
willen gaan, kunnen tot
het eind van het jaar gra
tis lid worden.
Veroordeeld' is het thema von kef
congres dat het -WC, het Sederlands
Vrouwe* Comité op m-ijdag drie me*
in de rolzaal von het Binnenhof tn Den
Haag organiseert. Op hel programma
staan onder meer inleidingen over het
begrip .vooroordeel en over het ter
band tussen dit begrip en de rechten
van de mens. Het congres wordt des
ochtends om kwart voor elf door de
president van het NVC, metirouto
mr J. M. Corver-van Haaf ten, geopend.
Nog mevr nieuws over het NVC:
mevrouw mr M. Rood-de Boer xs de
nieuwe presidente van het Nederlands
Vrouwen Comité, als opvolgsters van
mevrouw Carver-Van Haaf ten, die de
ze functie in mei verlaat. De nieuwe
presidente te docente in recht en bur
gerschapskunde aan de sociale acade
mie in Amsterdam een functie die mij
binnenkort, neerlegt), en voorts onder
meer curator van de volksuniversiteit,
hoofdbestuurslid van de Europese bewe
ging en commissielid van de Wiardi
Beckmanstichting.
In fielgiè is het aantal verkende
t m de laatste jaren voortdurend
Belgisch instituut
lichting en documentatie. Weliswaar be
reikt de vrouwenarbeid in België het
peil van de omringende landen niet,
■maar toch wordt vrouwenarbeid een be
langrijke factor in de economie van het
land genoemd. Met name het aantal
vrouwelijke bedienden stijgt constant;
hef aantal arbeidsters blijft ongeveer
gelijk. De vrouwelijke bedienden ma
ken gezamenlijk bijna veertig procent
van het totaal aantal hoofdarbeiders"
uitde arbeidsters vormen nog geen
dertig procent van het totaal aantal
handarbeiders. Arbeidsters rijn in Bel
gië vooral te vinden in de middelgrote
bedrijven, vrouwelijke bedienden in de
grote instellingen: in handelsonderne
mingen, banken en verzekeringsmaat
schappijen bezetten vrouwen meer da*
veertig procent van de betrekkingen.
Het aantal werkneemsters in ds handel
en vooral in overheidsdiensten en open
bare instellingen stijgt voortdurend.
Kousen blijven blikvangers door mid-
t oor jaar bloemmotieven, aangebracht op
de voorzijde van kousen die bij petti-
coat-achtige maxirokken van crème
kleurige kant met een hoog en nauv>-
s lui tend taiBestuk worden gedragen. Fr
horen organza bloezes met enorme ru
che* bij.
Nog een Amerikaans snufje: en
vierdelig badkostuum, bestaande uil bi
kini met twee bijpassende kniebescher
mers. Het tenue is bestemd voor de on
verschrokken badnimfen die zich aan
de opwindende (water) sport van het
surfen' wagen. De naam van deze spor
tieve uitmonstering: quadrikini.
Moeders die modebewuste kindertjes
willen kweken kunnen bij bekende
Franse confectiebedrijven terecht voor
meisjes kleding die de mode der volwas
senen weerspiegelt: taiUeurtjes van
grijs flanel met witte accenten (witte
overhemdbloezes, witte knopen), man
telpakfes met lange afgeronde jasjes op
geplisseerde rokken, cutot te-ensembles
met kniebroeken en korte rechtvallen
de hesjes, lange mouwloze vesten op bij
behorende broekrokken. Bij dit alles ook
voor de jeugd de onvermijdelijke ruin<-
vallende alpino-mufs van dit voorjaar,
in kleuren als wit. rood en bruin.
brengt
s chignon: een enorme bos krullen
achterop het hoofd, in bedwang gehou
den door een felgekleurd lint; een
Griekse' knoet die als een soort korte
paardestaart van het achterhoofd staat,
met behulp van een ultra-licht houten
bolletje wordt opgebouwd en met twee
linten in Grieks randdessin wordt ver
sierd; of een chignon die volgens het
zelfde recept wordt gemaakt en daar
na helemaal wordt volgestoken met klei
ne kleurige voorjaarsbloemetjes.
Maandblad Marie-Clarr schrijft met
bewondering en vertedering over Ne
derland: een land dat .niet verder van
Parijs ligt dan Bretagne en dat nooit
mooier is dan in het voorjaar'. Maria
Claire wekt zijn lezeressen op om de
Amsterdamse grachten niet alleen over
dag (per bootmaar ook 's avonds
(wandelend) te bekijken en. al doende,
onder meer te genieten van de Jrstaffel
Indonesien'Holland is als een gekleur
de ansichtkaart, met zijn Alkmaar se
kaasmarkt, de Afsluitdijk en de Keu
kenhof, .onder een hemel die altijd in
beweging is maar sinds Ruysdael niet
is veranderd'. In Volendam wachten
volgens Marie-Claire, gezonde en ste
vige kindertjes ,op de terugkeer van
de vissers om een rauwe haring te eten,
terwijl de vrouwen jenever schenken'.
In Jtinderkik' kan de buitenlandse toe
rist Ieren dat de molens een vrolijke
of neerslachtige taal spreken door mid-
d'l van de stand van hun wieken. Wat
Marie-Claire vooral ia opgevallen: de
vriendelijkheid van de Hollanders.
Aan de Franse bezoekers van komende
zomer de taak om zelf te ontdekken, wat
er we', en niet klopt in deze .gekleurde
ansichtkaart' van La Belle Hollande
(ADVERTENTIE)
bezoekt onze showroom -
LOUWERSE
DE PRIESTER N.V.
MWdatburp: VT-ssingM Singel 16 5.
Tfle'oo* (011 801 - 51 55
BredaCrogtd ,lc 58. T» (0 i 6 00) 2 3*4