.....Maar Abraham haalt ze toch echt in IJzendijke De kampioen van België woont in Nederland Produktie Transportfiets Zaamslag: overwegen, beredeneren. VRIJDAG 12 JANUARI 1968 ZEEUWSCH-VLAANDEREN IJZENDIJKE Het is een kleine donkere win kel aan de Rozemarijnstraat in IJzendijke. En wie er zo eens rondkijkt komt inderdaad tot de conclu sie: ja, Abraham kon hier best eens rondgeneusd hebben Hoewel: waar niet in dit stadje, dat elk seizoen andere kleren uit de koffer haalt om er als een kokette oude dame mee te pronken. En iedere keer strikt ze nieuwe bezoekers Johan van Haele, de man achter de toonbank in de Rozema rijnstraat, de man die het eigenlijk nog verder zoekt, in het kleine aanhouwtje van het grote grijze huis, ziet zoiets niet meer. Geen wonder: hij komt van lezendieke, heeft er zijn leven lang gewoond, gevochten met jongens van de school, hij is dui zend keer de Markt op en neer gewandeld en nu maakt hij er mosterd. Van Haele's mosterd, lekker straf en met een rood wit etiket op elk potje. Veertig jaar lang Van Haele's mosterd, Abraham weet de Rozemarijn straat langzamerhand blinde lings te vinden. Trouwens: de mensen uit de streek kennen ook het adres en de grossiers en eigenlijk iedereen die van mosterd, lichtbruin en lekker sterk, houdt. Mosterdmaalderij Van Haele is de vier kruisjes enkele jaren geleden met ere gepasseerd. Wat wil je: het enige streekbedrijf dat nog echte Franse mosterd vervaardigt. .Vroe ger waren er hier meer," vertelt Johan, die zich als tweede uit het geslacht met de fabricage bezig houdt. ,Je had een maalderij in Boschkapelle en in IJzendijke zelfs twee. Veertig jaar geleden heeft mijn vader een bedrijfje overgeno men. Daar zat n'ouwe mens in, die het allemaal niet meer kon. Die an der maalderijen zijn aan het begin van de oorlog verdwenen. Ze moesten in een of andere vakgroep worden ondergebracht en daar had zeker niemand zin in. Er zijn nu alleen nog particuliere maalderijen in Gro ningen en Drente'. Uit Groningen komt ook het mosterdzaad, het ingrediënt bij de samenstelling van het straffe goedje. In Zeeuwsch- Vlaanderen heeft men het vrijwel nooit verbouwd. Van Haele denkt dat dit komt door bepalingen in de pachtcontracten, die al automatisch een beperking in de hand werkten. Het bedrijf in IJzendijke verbruikt zo om en nabij de 10 kg mosterd zaad per week, wat neerkomt op een produktie van ongeveer 100 pot jes per dag. ,Je bent er wel volledig mee in touw. Het is niet alleen het afleveren van de mosterd, maar er komen lege potjes terug en die krij gen dan weer een nieuw etiket'. En op dat etiket. .Van Haele's mos terd, IJzendijke', staat ook dat de afnemer nu in het bezit is van echte Franse mosterd, een predikaat dat lang niet iedereen zomaar op z'n produkten mag plakken. In de eerste plaats moet er dan gewerkt worden met uitsluitend bruin mosterdzaad, terwijl juist in de praktijk heel vaak geel zaad wordt gebruikt. Maar Van Haele's Mosterd is Van Haele's trots. Hij knoeit nooit. Ook niet toen de zaken nog anders werden aange pakt, toen het allemaal begon, zo'n jaar of veertig, vijfenveertig gele den. Op een transportfiets, een zwarte stalen transportfiets, reed Johana' vader de dorpen af. Door weer en wind, want je was niet kinderachtig aan de wieg van deze eeuw. En voorop stond zijn trots: een grote Keulse pot vol eigengemaakte mos terd. Van Haele's Mosterd, Franse Mosterd bovendien, die je kon ko pen per kopje. ,En dan gebeurde het wel dat hij op Hoofdplaat kwam en dan was het brokkenmosterd ge worden. Zo hard vroor het soms. Dan is er nu toch wel veel veran derd hé'. Maar toch minder dan een oppervlakkige bezoeker denkt. Dat blijkt als Johan de machine laat zien waarmee hij zijn produkt maalt. Want op dat malen komt het aan: men nemeOm te beginnen een hoeveelheid mosterdzaad. Bruin En dan azijn, dat zijn eigenlijk de hoofdbestanddelen Wij doen er ver der nog wat in, specerijen en zo. Deze machine (wijst op een inge wikkeld apparaat, dat het midden houdt tussen een ouderwets soort wasmachine en iets dat nog moet worden uitgevonden) gebruikte mijn vader al. Toen ging het met hand kracht. nu elektrisch. Je komt er overigens niet met een keer malen. Alles moet in totaal twee keer door de molen. En dan laten we de mos terd een dag staan, zodat ze de gelegenheid krijgt om te gisten. Hiermee heb je in het kort wel het hele fabricageproces'. Van Haele's mosterd, sorry: Franse mosterd, lekker bruin, wordt ver kocht via grossiers m de streek. Daarnaast gebeurt het ook wel eens dat winkeliers de potjes aan de zaak afhalen. .Maar het grootste deel van onze produktie blijft hier' zegt Van Haele jr. Tenzij... Oud inwoners van IJzendijke familie ko men opzoeken Dan verhuist er wel eens een pot naar Amsterdam of naar Maastricht. En geloof maar dat zo'n voorraadje het jaar daarop prompt wordt aangevuld. Franse mosterd ligt nu eenmaal niet voor het opscheppen en niet alleen Abra ham weet waar hij ze moet halen: aan de Rozemarijnstraat. In een oud pandje met hes* veel pit (tigs).-. I— Potjes etiketteren hoort er ook bij ZAAMSLAG Afwegen, overwegen, berede neren: de vier mannetjes voor het gemeentehuis van Zaamslag hebben het er maar druk mee. En wie weet: misschien lopen de gespreksonderwer pen van de vroede vaderen bóven, in de raads zaal, wel parallel met die van de burgerij bene den. Zaamslag houdt op deze foto overigens de kerk in het midden. Hoewel dat natuurlijk weer niet inhoudt dat men in de toekomst kerkdorp wil worden Misschien hebben die mannetjes het inderdaad wel over de herindeling. FotoPZC SINT-JANSTEEN Theo Verschueren, kersvers kam pioen van België achter de derny, is nog niet helemaal bekomen van de emoties Hij loopt wat ongemakkelijk rond in de keuken van zijn ouderlijk huis aan de Hoofd straat in Sint-Jansteen. .Bin nen een uurtje moet ik weer in Antwerpen zijn, voor de training. Dat gaat elke dag door, tenslotte moet iemand die een normaal beroep heeft ook iedere dag werken'. Ant werpen, hetzelfde Antwerpen waar hij afgelopen zaterdag avond dé prestatie van zrjn rennersloopbaan leverde: voor een stampvol sportpaleis werd hij kampioen achter de derny van België. Mét tegen standers als Seis en De Looff. .Ik had het helemaal niet ver wacht. Verschillende mensen gaven me wel een grote kans, maar zelfnee'. Praktisch het hele dorp heeft Verschuerens' prestatie kun nen bewondereniedereen ging mee naar Antwerpen en toen hij zijn mijlpaal achter de rug had stond de telefoon roodgloeiend. ,Den Theo', een tijdje lang in de vergeten hoek, doet het uitstekend de laatste seizoenen. .Dat is be gonnen in '67. In april voelde ik aan dat het goed zou gaan. Ik had een paar slechte sei zoenen gehad. In '65 ben ik MENSEN IN DE SPORT namelijk gevallen in Dort mund en dan blijf je vanzelf sprekend een tijdje uit de cir culatie'. Verschueren reed vorig jaar zo'n 35. 36 koersen en hij was vrijwel altijd bij de tien eer sten. Juist tijdens zijn be roerdste periode bleven met name de Belgische supporters hem trouw. In Sint-Niklaas richtten zij een supportersclub op. ,Ja, hebben ze daar ge zegd, een renner die goed is moet je steunen, maar een renner die minder is heeft het nog veel harder nodig. De club telt ongeveer 70 leden'. De renner uit Sint-Jansteen begon 9 jaar geleden, op zijn zestiende met koersen. In mei '64 werd hij prof en toen was het vanzelfsprekend gedaan met de .fietsende melkboer', zoals hij door meer dan een sportblad werd genoemd. Het wilde in die tijd namelijk nog wel eens gebeuren dat Ver schueren jr er met zijn vader, die een melkhandel heeft, op uittrok om de klanten te be zoeken. Daarvoor ontbreekt hem nu de tijd. Toen hij nog aan zijn wedstrijd van zaterdag moest beginnen ^heeft Patrick Sercu tegen Verschuerens' gangma ker De Boe ver gezegd: .Als Theo Belgisch kampioen wordt achter de derny, kan hij met ons de zesdaagse van Antwerpen rijden'. En die .ons' slaat op Sercu met kop- pelgenoot Merckx. Theo's commentaar: ,Nou, dat zou ik verdraaid graag doen. Ik wacht met belangstelling af Hiermee maalt Van Haele het mosterdzaad

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1968 | | pagina 17