JMerckwaerdighe Bierologie_>
3
Bierkenners
vragen
Enige markante punten uit de geschiedenis van het bier en een aantal wetenswaardigheden
uit de historie van de Grolsche Bierbrouwerij
3400 v. Chr.
600 v. Chr.
100 n. Chr.
Latere
Middeleeuwen
1705
voordelen:
1200 v. Chr.
Vroege
Middeleeuwen
1686
1740
1760
1770
1795
1854
1896
PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT
ZATERDAG 22 DECEMBER 1962
In Mesopotamië wordt
bier geofferd aan de
godin Nina.
Peter Cuyper trouwt Jen- 1(576
neken Neerfeit en neemt
de brouwerij van haar Peter Cuyper wordt be-
vader over. noemd tot Gildemeester.
Nabuchodonozor van
Babyion ivas de brouwers
zeer genegen.
Tacitus beschrijft hoe
Batavieren brouwen.
Kleine brouwerijen ne
men dit werk over.
Diens bazige weduwe zet
het bedrijf voort.
KWALITEIT:
moeilijk te omschrijven,
heel goed te proeven.
Vers bier, gebrouwen
volgens de methode van
Gildemeester Peter Cuyper
(1677)
GEMAK:
geen opener nodig.
ZUINIGHEID:
de fles behoeft niet in
één keer te worden
leeggeschonken.
In Egypte is het bier
gerantsoeneerd.
Huisvrouwen brouwen
zelf.
Na zijn dood gaat de
brouwerij over op zijn
zoon Hermannus.
Garrit Kuiper voerde een
zuinig beheer over de
nalatenschap van zijn
moeder
Harmen Jan Kuiper
brengt de brouwerij tot
grote bloei. Er komen
grotere brouwketels.
Wegens gebrek aan op
slagruimte gebruikte hij
de huiskamer soms als
gerstpakhuis.
Ter gelegenheid van de Alliantie met Frankrijk
wordt negenhonderd liter Grolsch gedronken.
1
De brouwerij wordt verplaatst naar een
terrein buiten de wallen van Groenlo.
Grolsch in beugelflessen, gebotteld in
de brouwerij. Vanaf 1922 wordt ook
in Enschede Grolsch gebrouwen.