JMerckwaerdighe Bierologie_> 3 Bierkenners vragen Enige markante punten uit de geschiedenis van het bier en een aantal wetenswaardigheden uit de historie van de Grolsche Bierbrouwerij 3400 v. Chr. 600 v. Chr. 100 n. Chr. Latere Middeleeuwen 1705 voordelen: 1200 v. Chr. Vroege Middeleeuwen 1686 1740 1760 1770 1795 1854 1896 PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT ZATERDAG 22 DECEMBER 1962 In Mesopotamië wordt bier geofferd aan de godin Nina. Peter Cuyper trouwt Jen- 1(576 neken Neerfeit en neemt de brouwerij van haar Peter Cuyper wordt be- vader over. noemd tot Gildemeester. Nabuchodonozor van Babyion ivas de brouwers zeer genegen. Tacitus beschrijft hoe Batavieren brouwen. Kleine brouwerijen ne men dit werk over. Diens bazige weduwe zet het bedrijf voort. KWALITEIT: moeilijk te omschrijven, heel goed te proeven. Vers bier, gebrouwen volgens de methode van Gildemeester Peter Cuyper (1677) GEMAK: geen opener nodig. ZUINIGHEID: de fles behoeft niet in één keer te worden leeggeschonken. In Egypte is het bier gerantsoeneerd. Huisvrouwen brouwen zelf. Na zijn dood gaat de brouwerij over op zijn zoon Hermannus. Garrit Kuiper voerde een zuinig beheer over de nalatenschap van zijn moeder Harmen Jan Kuiper brengt de brouwerij tot grote bloei. Er komen grotere brouwketels. Wegens gebrek aan op slagruimte gebruikte hij de huiskamer soms als gerstpakhuis. Ter gelegenheid van de Alliantie met Frankrijk wordt negenhonderd liter Grolsch gedronken. 1 De brouwerij wordt verplaatst naar een terrein buiten de wallen van Groenlo. Grolsch in beugelflessen, gebotteld in de brouwerij. Vanaf 1922 wordt ook in Enschede Grolsch gebrouwen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1962 | | pagina 24