Parker
KOOP IN OOSTBURG ENWIN EEN T.V. OF EEN VAN DE VELE RADIO'S
In Oostburg wacht St. Nicolaas
een vorstelijke ontvangst
Luchtschotels - 4.000 per dag -
komen uit Schiphols keuken
Vijfmaal achtereen ontbijten
Vijfenveertig koks
de gehele dag
in de
weer
IEDERE
DAG
PRISMA
PRISMA HORLOGES
EEN GEWAARDEERD
EEN WAARDEVOL GESCHENK.
J. V. d. PLASSCHE
W. de Schrijver
wat U bij
ons vindt
E. v.d. BOSSCHE
PHILIPS
RADIO EN
TELEVISIE
SCHIPPERS NAUTA
DONDERDAG 15 NOVEMBER 1962
PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT
Dit jaar anders dan anders
Veel prijzen bij
winkeliersactie
Oostburg gaat Sint-Nicolaas dit
jaar een verblijf aanbieden en
een eer betonen, zoals de grote
kindervriend wellicht nog ner
gens in den lande zo heeft on
dervonden. Op zaterdag 24 no
vember aanstaande een week
na de officiële intocht in Oost
burg zal Sint-Nicolaas zich
op bijzonder luxueuze wijze en
met een ongekend groot gevolg
in de straten van Oostburg to
nen aan de bevolking van geheel
West-Zeeuwsch-Vlaanderen. Om
deze vorstelijke presentatie mo
gelijk te maken, heeft de Oost-
burgse winkeliersvereniging de
hand weten te leggen op de zeer
fraaie sohwwagen van de Bergen
op Zoomse carnavalssociëteit
„De Narrekop".
Deze wagen heeft inmiddels reeds
de nodige vermaardheid gekregen.
Voor het carnaval van dit jaar
werd deze praalwagen uitverkoren
om de prins Carnaval van Diissel-
dorf door de straten van deze
Westduitse stad te rijden. Helaas
voor hen werd deze wagen op weg
naar Duitsland opgehouden door
een sneeuwstorm, zodat hij enkele
uren te laat op de plaats van be
stemming arriveerde.
Wel deed hij reeds dienst bij de in
tocht van Sint-Nicolaas te Antwer
pen. Met dit voertuig, dat een lengte
heeft van IS meter en een grootste
hoogte van 7.20 meter, zal Sint-Nico
laas op zaterdag 24 november door de
straten van Oostburg worden gere
den. Op deze met prachtige figuren
versierde praalwagen zal voor de
terwijl de honderd meter lange stoet
zal worden geopend door het 40 man
sterke tamboer- en trompetterskorps
„The Drum Quards". De stoet trekt
tweemaal uit. De eerste maal van
vier tot half zes en de volgende (met
verlichting) van zeven tot half negen.
De intocht van Sint-Nicolaas te Oost
burg is bepaald op 17 november aan
staande. Zoals gebruikelijk wordt de
sint nabij de Watertoren welkom ge
heten door een comité van ontvangst.
Voorafgegaan door de Oostburger
harmonie en zes jockey's worden
Sint-Nicolaas en zijn drie zwarte Pie
ten naar het gemeentehuis gereden in
een open auto. Op het bordes van
het raadhuis wordt de hoge bezoeker
ontvangen door het gemeentebestuur
van Oostburg. Daarna begint rond
half vier een rondrit door de gemeen-
aantal transistorradio's. De trekking
van de loterij zal plaatsvinden op
donderdag 6 december door notaris
Herdink uit Sluis. Plaats van de
trekking is hotel „De Eenhoorn".
Gedurende de Sint-Nicolaasactie zijn
de winkels in Oostburg geopend: za
terdag 17 t/m vrijdag 23 november
als gewoon, zaterdag 24 november tot
21 uur, maandag 26 en dinsdag 27
november tot 18 uur, woensdag 28
november tot en met 4 december tot
21 uur en op woensdag 5 december
tot 18 uur.
Prijzenadie
Op de dag van aankomst van Sint-
Nicolaas begint in Oostburg ook de
acfie die de winkeliers ter gelegen
heid van dit evenement jaarlijks or
ganiseren. In samenwerking met het
streekcentrum Oostburg verstrekken
de leden van de winkeliersvereniging
weer een bon bij aankoop van goede
ren bij een bepaald bedrag. Zoals
bekend geeft zo'n bon het recht op
deelname aan een grootscheepse lote
rij. Een ieder, die bij de deelnemende
winkelier een bedrag van ƒ1,25 aan
goederen koopt, ontvangt een bon.
Aan deze loterij is een groot aantal
prijzen verbonden, zoals een televisie
toestel, een bromfiets en een groot
TWEETAL CONFERENTIE
AVONDEN IN „BETHEL"
Onder leiding van ds. L. v. d. Molen
(vrij evangelische gemeente) te Cadzand
zullen op maandag 19 en dinsdag 20
november a.s. in gebouw „Bethel" te
Terneuzen twee conferentieavonden wor
den gehouden. Het thema voor deze con
ferentie luidt: Restauratie en recreatie
voor tijd en eeuwigheid". Voor maandag
staat op het programma: „Restauratie
of levensvernieuwing uit de hand van
Jezus Christus". (Joh. 4 vers 14). De
conferentie van dinsdag zal handelen
over „Recreatie of ontspanning en veer
kracht in het gevolg van Jezus". (Matth.
11 verzen 28-30). Spreker is ds. J. Moer
land van Zaandam. Aan de conferentie
avonden zal medewerking worden ver
leend door de zangvereniging „Looft den
Heer" uit Nieuwvliet.
goedheiligman een majestueus balda
kijn worden aangebracht. Over de gr
hele lengte van de wagen zulle
zwarte Pieten als een soort erewacht
voor de hoge bezoeker fungeren.
Grool
eevois
Dit belooft een fantastisch schouw
spel te worden, vooral tijdens do
avondtocht als liet voertuig zjjn eigen
kostbare verlichting voert, die de lie
ve som van vijfduizend gulden heeft
gekost. Maar dit is nog niet alles.
Voor de praalwagen loopt een Majo-
rettenpeloton, eveneens van „de Nar
rekop" uit Bergen op Zoom, een
groep van „De Tinnen Soldaatjes",
Toen de burgerluchtvaart nog
jong was, had de service aan
de passagiers nog niet veel om
het lijf. Hoogstens en dan
in letterlijke zin een bont
jas, omdat het in de open ca
bine wat frisjes placht te zijn.
En wat warmwaterkruiken
ook al geen overdadige luxe.
De jaren '20, hoe kort nog
maar geleden, waren pioniers-
dagen. Vliegen deed men op
Dagelijks werken vijfenveertig
koks aan de gasfornuizen van
Schiphol; zij kunnen hier tachtig
biefstukjes tegelijk bakken. 2
grondzicht, start- en landings
banen waren in het gunstigste
geval grasvlakten en in het
slechtste modderbaden. De
vluchten duurden kort en dat
was gezien de vele temptaties
die een luchtreiziger in die eer
ste dagen kreeg te verwerken,
maar gelukkig ook.
Eerst lang na die twintiger ja
ren liep de service op en wie zich
nu in de nagenoeg geluidloze ca
bines van een jetliner neerzet en
al kort na het opstijgen de toe
bereidselen ziet voor een copieu
ze maaltijd, kan zich nog nau
welijks voorstellen, dat er in be
trekkelijk korte tijd zoveel ver
anderd is. Aan de hele vliegerij,
maar speciaal ook aan de ver
zorging van de maaltijden on
derweg.
Vandaag-dc-dag staan zeshonderd
stewards en driehonderd stewardes
sen klaar om een overtocht tot een
feestje te maken, een culinair feestje
mede. Weliswaar hebben zij een taak
die meer omvat dan het serveren van
de maaltijden alleen, maar behalve de
voorziening met tijdschriften en klei
ne drankjes, het bezighouden van de
kinderen en het schenken van aan
dacht aan lichte ongemakjes gaat
toch een groot doel van hun aandacht
naar de inwendige verzorging van de
passagiers.
Gelukkig staan zy voor deze taak
niet op eigen houtje. Aan boord be
vindt zich in de huidige grote toestel
len in een piepklein, maar perfect
uitgerust keukentje de pantry
een kok. Maar zelfs die kok zou nog
met beide handen ten hemel staan,
wanneer hij niet de outillage van de
vliegvelden achter zich ha$. Van de
thuishaven: en dat is voor de K.L.M.
Schiphol.
In de hitte van elke dag j
Een wandeling door de keukens van
Schiphol leert, dat hier dagelijks vijf-
enveertïg koks de hitte trotseren van f
zes meter lange gasfornuizen. Zij zijn
keukenartiesten van hetzelfde slag, j
dat de beste restaurants faam geeft i
en dat aan boord van zeegaande sche- f
pen etenstijd tot een hoogtepunt van
de dag maakt. De warme keuken is
het centrum van culinair Schiphol.
Daar blijft het niet bij. Er is daar
naast nog een sandwich-keuken, die
jaarlijks 480.000 van deze hapjes
klaarmaakt. Dan komt de koffie:
tweehonderdduizend liter. Plus de
hors d'oevres, plus het gebak, plus de
bittergarnituren. Men zal in deze
enorme keukens niet gemakkelijk een
gerécht kunnen noemen, waarbij de
hooggemutste staf met de mond vol
tanden staat. Variatie is hier een
wachtwoord, dat dés te gereder
wordt uitgesproken, wanneer men
bedenkt, dat het bedrijf 104 steden in
68 landen met elkaar verbonden
houdt. Per dag reizen tussen deze
punten vierduizend passagiers.
De thuishaven Schiphol heeft derhal
ve een huishoudelijke dienst, die de
feite weinig verschilt met het norma
le huishouden behalve dan in de
proporties. Ook hier komt dagelijks
de bakker aan de deur en de sla
ger, de melkboer.
Gaan de aardappelprijzen omhoog,
dan trekken op Schiphol de „huishou
ders" een even bedenkelijk gezicht als
moeder thuis. Want per dag gaan er
500 kilogram aardappelen door en de
groenteboer presenteert jaarlyks een
rekening van 400.000. De pluimvee-
stapel werkt voor de luchtvaartmaat
schappij: 800.000 eieren per jaar, daar
kykt niemand van op. De bakker re
kent 100.000 's jaars; daarnaast Is
de slagersrekening heel wat meer ge
peperd. een miljoen....
In totaal belopen de huishoudelijke
kosten van de luchthaven zo'n dertig
miljoen per jaar. Dat is gerust wel
een bedrag, waarover de chef huis-
houdelyke dienst nogal eens gebogen
zit. Hij is net zo min als de goede Ne
derlandse huisvrouw van het geef-
maar-weg type. Alle uitgaven moeten
verantwoord zijn tegenover de inkom
sten. En dan doet het nauw terzake,
wat per dag het vlees, de eieren en
de melk kosten.
De koks zjjn belangrijk in de Schïp-
holkeukens. Maar even belangrijk
zijn de menuvoorbereiders, die elk
nieuw gerecht aan een uitgebreid on
derzoek onderwerpen. Zij beoordelen
de smaak en berekenen voorts de voe
dingswaarde, het vitaminegehalte en
de calorische factor. Zij weten tevo
ren of een „luclitschotel" mag vlie
gen, of maar beter vergeten kan
worden.
Een tafereeltje, dat dezer dagen
in vele plaatsen van Zeeland kan
worden gade geslagen. De intocht
van Sint-Nicolaas. Een hartelijk
wuivende kindervriend; zwarte
pieten, die met gulle hand peper
noten rondstrooien en een grote
schare kinderen, die zich al dan
niet vergezeld van vader of moe
der, rond de auto verdringen...
(Foto P.Z.C-)
Menu-duplicering
Zij waken tegen de vervelende grap
jes, die vadertje Tijd met de luchtrei
ziger probeert uit te halen en die
vallen dan onder het hoofd „menu
duplicering". Dat is een duur woord
voor bijvoorbeeld vijfmaal achtereen
een ontbijt. Kan dat dan? O ja, heel
gemakkelijk. Wie bijvoorbeeld van
ZEEUWSCH-VLAANDEREN
HULST
Algemene ledenvergadering
van KAB in Klein Patronaat
Zaterdag 17 november houdt de afde
ling Hulst van de K.A.B. haar algemene
vergadering in het Klein Patronaat Na
een opening door afdelingsvoorzitter.
Alb. van Raemsdonk, zullen een aantal
gebruikelijke punten worden afgewerkt,
waarna de districtsbestuurder van de
K.A.B., de heer J. v. d. Voorde uit Sluis
kil een spreekbeurt zal vervullen over
het onderwerp „Euromarkt, bron van
nieuwe welvaart".
oost naar west, dus met de tijd mee
vliegt, krygt 's morgens kort na het
opstijgen zijn ontbijt. Na de eerste
tussenlanding zou er opnieuw een
ontbijt moeten komen, voor de nieu
we passagiers. En aangezien het mo
gelijk is, dat de luchtreiziger ook
al is hij al vijf uur onderweg zijn
horloge tussen Amsterdam en New
York maar een half uur vooruit
hoeft te zetten, is het evengoed mo
gelijk, dat hij dan op Idlewild zijn
derde ontbijt krijgt voorgeschoteld.
Vertrekt hij per jetliner dan meteen
naar de westkust, dan moet hij niet
vreemd kijken, wanneer hij onderweg
nog enkele ochtendmaaltijden op zijn
dienblad vindt.
Dergelqke situaties zijn niet helemaal
te vermijden, eenvoudig omdat het
toestel ♦elkens weer nieuwe passa
giers opneemt, maar ook omdat de
reizigers zelf steeds overstappen. De
menuvoorbereider zit er maar mee;
hij moet zorgen, dat het vliegtuig aan
boord over 'mogelijkheden beschikt
om duplicering te vermijden.
In containers
Alle maaltijden, die op Schiphol wor
den bereid, gaan in metalen contai
ners en komen terecht in de pantry
van het toestel. Daar bevinden zich
zowel een vrieskast als een oven.
Aan de boordkok is het vervolgens,
om de ingrediënten voor een smake
lijke maaltijd te ontdooien, te verhit
ten en ze tot een smakelijk geheel
samen te stellen. Terwijl hij de scho
tels samenstelt, serveren stewards en
stewardessen in de cabine een weg
bereidend drankje.
Waarna de luchtschotels, appetijtelijk
opgemaakt, hun entree vieren in de
eetlustige schare tot meerdere eer
en glorie van de keuken, die ze sa
menstelde en tot verheffing van de
naam van de maatschappij. Want ook
in de lucht gaat de liefde van de pas
sagier via zyn maag.
A/WVfl/VWVWWVWWUVWVUWVWWVl/VAftAWWWWWlC
De luchtschotels onderweg. In
5 metalen containers worden zij in
3 de pantry van het intercontinen-
I tale vliegtuig bewaardtot etens-
5 tijd is aangebroken.
llllllllllllllllllllUllllllllllllllllllllllllIlllllllllllllllllIlllllllllllllllllUllllllllllllllllllllllUlllllltlllllllUlllIHIIIIIIIlllllllHlllllillllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllltlllllllllllllllllllllllllllllllllllllLlllllllllllLlllllIllllllllllllllllllilllllIllllllllllllHIIIIllllllllllIIIIIIIIIIIllIIIIllIllt
11 111 III III III 111 1111IIIII11II11111111IIIIII 111 III III III11 111 11 lil I til I III IIIIIIIIII lil IIIIII 111 Lil 111 IIII li IIII llll 111IIIIII 111 IIIIIIIII11111IIIII1IIIII11111IIIII1111111 II 1111111111111111IIIIII il 11111III li 1111111 It IIIIII11II 111 111II111! I li IIIIII11111111111IIIIIIIIIIIIIII [IIIII11111U1111111IIIII111111 1111111! IIII 111 i 111 lil
ELEGANT EN
STERK
Hiernaast: Parker „17" Stu
dent met blank metalen dop -
f19.85. Andere vulpennen
uit de „I7"-seric zijn: „17"
Standard met gouden pen -
f26,50. „17" de Luxe met
blank metalen don en Gold-
filled clip - f 30.-.
Natuurlijk bij:
PAUL OUWENEEL
Juwelier - OOSTBURG
In de
P.Z.C.
kunt
U
adverteren
kwaliteit
en service.
Burg. Erasmusstraat 4
Telefoon 2629
OOSTBURG
Alles
kan
met
een
HOBBYSET
van
VAN DER HEEM:
BOREN, SLIJPEN, POLIJSTEN, ZAGEN,
HOUTDRAAIEN, enz.
Een reus in kracht, een dwerg in afmeting.
Deze kwaliteitsmachine kunt U compleet in
werking zien bij:
MARKT 9 - TELEFOON 2694
OOSTBURG
Vert: A. J. TRIOU, tel. 2729.
VESTEN
OVERHEMDEN
TRUIEN
SLIPOVERS
DASSEN
HANDSCHOENEN
SJAALS
ANKLETS
SOKKEN
ZAKDOEKEN
PYJAMA'S
PYJAMAJASJES
Grote sortering
KOSTUUMS
COLBERTS
PANTALONS en
AUTOCOATS.
Burg. Erasmusstraat 10
OOSTBURG - Tel. 2305
De Provinciate Zeeuwse Courant
Dg grootste krant van Zeeland
'an
Komt U eens
kijken naar de
nieuwe series
radio- en t-v.-
apparaten.
Oostburg - Tel. 2129 - Breskens - Tel. 617
Groede - Tel. 258.