Parker KOOP IN OOSTBURG ENWIN EEN T.V. OF EEN VAN DE VELE RADIO'S In Oostburg wacht St. Nicolaas een vorstelijke ontvangst Luchtschotels - 4.000 per dag - komen uit Schiphols keuken Vijfmaal achtereen ontbijten Vijfenveertig koks de gehele dag in de weer IEDERE DAG PRISMA PRISMA HORLOGES EEN GEWAARDEERD EEN WAARDEVOL GESCHENK. J. V. d. PLASSCHE W. de Schrijver wat U bij ons vindt E. v.d. BOSSCHE PHILIPS RADIO EN TELEVISIE SCHIPPERS NAUTA DONDERDAG 15 NOVEMBER 1962 PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT Dit jaar anders dan anders Veel prijzen bij winkeliersactie Oostburg gaat Sint-Nicolaas dit jaar een verblijf aanbieden en een eer betonen, zoals de grote kindervriend wellicht nog ner gens in den lande zo heeft on dervonden. Op zaterdag 24 no vember aanstaande een week na de officiële intocht in Oost burg zal Sint-Nicolaas zich op bijzonder luxueuze wijze en met een ongekend groot gevolg in de straten van Oostburg to nen aan de bevolking van geheel West-Zeeuwsch-Vlaanderen. Om deze vorstelijke presentatie mo gelijk te maken, heeft de Oost- burgse winkeliersvereniging de hand weten te leggen op de zeer fraaie sohwwagen van de Bergen op Zoomse carnavalssociëteit „De Narrekop". Deze wagen heeft inmiddels reeds de nodige vermaardheid gekregen. Voor het carnaval van dit jaar werd deze praalwagen uitverkoren om de prins Carnaval van Diissel- dorf door de straten van deze Westduitse stad te rijden. Helaas voor hen werd deze wagen op weg naar Duitsland opgehouden door een sneeuwstorm, zodat hij enkele uren te laat op de plaats van be stemming arriveerde. Wel deed hij reeds dienst bij de in tocht van Sint-Nicolaas te Antwer pen. Met dit voertuig, dat een lengte heeft van IS meter en een grootste hoogte van 7.20 meter, zal Sint-Nico laas op zaterdag 24 november door de straten van Oostburg worden gere den. Op deze met prachtige figuren versierde praalwagen zal voor de terwijl de honderd meter lange stoet zal worden geopend door het 40 man sterke tamboer- en trompetterskorps „The Drum Quards". De stoet trekt tweemaal uit. De eerste maal van vier tot half zes en de volgende (met verlichting) van zeven tot half negen. De intocht van Sint-Nicolaas te Oost burg is bepaald op 17 november aan staande. Zoals gebruikelijk wordt de sint nabij de Watertoren welkom ge heten door een comité van ontvangst. Voorafgegaan door de Oostburger harmonie en zes jockey's worden Sint-Nicolaas en zijn drie zwarte Pie ten naar het gemeentehuis gereden in een open auto. Op het bordes van het raadhuis wordt de hoge bezoeker ontvangen door het gemeentebestuur van Oostburg. Daarna begint rond half vier een rondrit door de gemeen- aantal transistorradio's. De trekking van de loterij zal plaatsvinden op donderdag 6 december door notaris Herdink uit Sluis. Plaats van de trekking is hotel „De Eenhoorn". Gedurende de Sint-Nicolaasactie zijn de winkels in Oostburg geopend: za terdag 17 t/m vrijdag 23 november als gewoon, zaterdag 24 november tot 21 uur, maandag 26 en dinsdag 27 november tot 18 uur, woensdag 28 november tot en met 4 december tot 21 uur en op woensdag 5 december tot 18 uur. Prijzenadie Op de dag van aankomst van Sint- Nicolaas begint in Oostburg ook de acfie die de winkeliers ter gelegen heid van dit evenement jaarlijks or ganiseren. In samenwerking met het streekcentrum Oostburg verstrekken de leden van de winkeliersvereniging weer een bon bij aankoop van goede ren bij een bepaald bedrag. Zoals bekend geeft zo'n bon het recht op deelname aan een grootscheepse lote rij. Een ieder, die bij de deelnemende winkelier een bedrag van ƒ1,25 aan goederen koopt, ontvangt een bon. Aan deze loterij is een groot aantal prijzen verbonden, zoals een televisie toestel, een bromfiets en een groot TWEETAL CONFERENTIE AVONDEN IN „BETHEL" Onder leiding van ds. L. v. d. Molen (vrij evangelische gemeente) te Cadzand zullen op maandag 19 en dinsdag 20 november a.s. in gebouw „Bethel" te Terneuzen twee conferentieavonden wor den gehouden. Het thema voor deze con ferentie luidt: Restauratie en recreatie voor tijd en eeuwigheid". Voor maandag staat op het programma: „Restauratie of levensvernieuwing uit de hand van Jezus Christus". (Joh. 4 vers 14). De conferentie van dinsdag zal handelen over „Recreatie of ontspanning en veer kracht in het gevolg van Jezus". (Matth. 11 verzen 28-30). Spreker is ds. J. Moer land van Zaandam. Aan de conferentie avonden zal medewerking worden ver leend door de zangvereniging „Looft den Heer" uit Nieuwvliet. goedheiligman een majestueus balda kijn worden aangebracht. Over de gr hele lengte van de wagen zulle zwarte Pieten als een soort erewacht voor de hoge bezoeker fungeren. Grool eevois Dit belooft een fantastisch schouw spel te worden, vooral tijdens do avondtocht als liet voertuig zjjn eigen kostbare verlichting voert, die de lie ve som van vijfduizend gulden heeft gekost. Maar dit is nog niet alles. Voor de praalwagen loopt een Majo- rettenpeloton, eveneens van „de Nar rekop" uit Bergen op Zoom, een groep van „De Tinnen Soldaatjes", Toen de burgerluchtvaart nog jong was, had de service aan de passagiers nog niet veel om het lijf. Hoogstens en dan in letterlijke zin een bont jas, omdat het in de open ca bine wat frisjes placht te zijn. En wat warmwaterkruiken ook al geen overdadige luxe. De jaren '20, hoe kort nog maar geleden, waren pioniers- dagen. Vliegen deed men op Dagelijks werken vijfenveertig koks aan de gasfornuizen van Schiphol; zij kunnen hier tachtig biefstukjes tegelijk bakken. 2 grondzicht, start- en landings banen waren in het gunstigste geval grasvlakten en in het slechtste modderbaden. De vluchten duurden kort en dat was gezien de vele temptaties die een luchtreiziger in die eer ste dagen kreeg te verwerken, maar gelukkig ook. Eerst lang na die twintiger ja ren liep de service op en wie zich nu in de nagenoeg geluidloze ca bines van een jetliner neerzet en al kort na het opstijgen de toe bereidselen ziet voor een copieu ze maaltijd, kan zich nog nau welijks voorstellen, dat er in be trekkelijk korte tijd zoveel ver anderd is. Aan de hele vliegerij, maar speciaal ook aan de ver zorging van de maaltijden on derweg. Vandaag-dc-dag staan zeshonderd stewards en driehonderd stewardes sen klaar om een overtocht tot een feestje te maken, een culinair feestje mede. Weliswaar hebben zij een taak die meer omvat dan het serveren van de maaltijden alleen, maar behalve de voorziening met tijdschriften en klei ne drankjes, het bezighouden van de kinderen en het schenken van aan dacht aan lichte ongemakjes gaat toch een groot doel van hun aandacht naar de inwendige verzorging van de passagiers. Gelukkig staan zy voor deze taak niet op eigen houtje. Aan boord be vindt zich in de huidige grote toestel len in een piepklein, maar perfect uitgerust keukentje de pantry een kok. Maar zelfs die kok zou nog met beide handen ten hemel staan, wanneer hij niet de outillage van de vliegvelden achter zich ha$. Van de thuishaven: en dat is voor de K.L.M. Schiphol. In de hitte van elke dag j Een wandeling door de keukens van Schiphol leert, dat hier dagelijks vijf- enveertïg koks de hitte trotseren van f zes meter lange gasfornuizen. Zij zijn keukenartiesten van hetzelfde slag, j dat de beste restaurants faam geeft i en dat aan boord van zeegaande sche- f pen etenstijd tot een hoogtepunt van de dag maakt. De warme keuken is het centrum van culinair Schiphol. Daar blijft het niet bij. Er is daar naast nog een sandwich-keuken, die jaarlijks 480.000 van deze hapjes klaarmaakt. Dan komt de koffie: tweehonderdduizend liter. Plus de hors d'oevres, plus het gebak, plus de bittergarnituren. Men zal in deze enorme keukens niet gemakkelijk een gerécht kunnen noemen, waarbij de hooggemutste staf met de mond vol tanden staat. Variatie is hier een wachtwoord, dat dés te gereder wordt uitgesproken, wanneer men bedenkt, dat het bedrijf 104 steden in 68 landen met elkaar verbonden houdt. Per dag reizen tussen deze punten vierduizend passagiers. De thuishaven Schiphol heeft derhal ve een huishoudelijke dienst, die de feite weinig verschilt met het norma le huishouden behalve dan in de proporties. Ook hier komt dagelijks de bakker aan de deur en de sla ger, de melkboer. Gaan de aardappelprijzen omhoog, dan trekken op Schiphol de „huishou ders" een even bedenkelijk gezicht als moeder thuis. Want per dag gaan er 500 kilogram aardappelen door en de groenteboer presenteert jaarlyks een rekening van 400.000. De pluimvee- stapel werkt voor de luchtvaartmaat schappij: 800.000 eieren per jaar, daar kykt niemand van op. De bakker re kent 100.000 's jaars; daarnaast Is de slagersrekening heel wat meer ge peperd. een miljoen.... In totaal belopen de huishoudelijke kosten van de luchthaven zo'n dertig miljoen per jaar. Dat is gerust wel een bedrag, waarover de chef huis- houdelyke dienst nogal eens gebogen zit. Hij is net zo min als de goede Ne derlandse huisvrouw van het geef- maar-weg type. Alle uitgaven moeten verantwoord zijn tegenover de inkom sten. En dan doet het nauw terzake, wat per dag het vlees, de eieren en de melk kosten. De koks zjjn belangrijk in de Schïp- holkeukens. Maar even belangrijk zijn de menuvoorbereiders, die elk nieuw gerecht aan een uitgebreid on derzoek onderwerpen. Zij beoordelen de smaak en berekenen voorts de voe dingswaarde, het vitaminegehalte en de calorische factor. Zij weten tevo ren of een „luclitschotel" mag vlie gen, of maar beter vergeten kan worden. Een tafereeltje, dat dezer dagen in vele plaatsen van Zeeland kan worden gade geslagen. De intocht van Sint-Nicolaas. Een hartelijk wuivende kindervriend; zwarte pieten, die met gulle hand peper noten rondstrooien en een grote schare kinderen, die zich al dan niet vergezeld van vader of moe der, rond de auto verdringen... (Foto P.Z.C-) Menu-duplicering Zij waken tegen de vervelende grap jes, die vadertje Tijd met de luchtrei ziger probeert uit te halen en die vallen dan onder het hoofd „menu duplicering". Dat is een duur woord voor bijvoorbeeld vijfmaal achtereen een ontbijt. Kan dat dan? O ja, heel gemakkelijk. Wie bijvoorbeeld van ZEEUWSCH-VLAANDEREN HULST Algemene ledenvergadering van KAB in Klein Patronaat Zaterdag 17 november houdt de afde ling Hulst van de K.A.B. haar algemene vergadering in het Klein Patronaat Na een opening door afdelingsvoorzitter. Alb. van Raemsdonk, zullen een aantal gebruikelijke punten worden afgewerkt, waarna de districtsbestuurder van de K.A.B., de heer J. v. d. Voorde uit Sluis kil een spreekbeurt zal vervullen over het onderwerp „Euromarkt, bron van nieuwe welvaart". oost naar west, dus met de tijd mee vliegt, krygt 's morgens kort na het opstijgen zijn ontbijt. Na de eerste tussenlanding zou er opnieuw een ontbijt moeten komen, voor de nieu we passagiers. En aangezien het mo gelijk is, dat de luchtreiziger ook al is hij al vijf uur onderweg zijn horloge tussen Amsterdam en New York maar een half uur vooruit hoeft te zetten, is het evengoed mo gelijk, dat hij dan op Idlewild zijn derde ontbijt krijgt voorgeschoteld. Vertrekt hij per jetliner dan meteen naar de westkust, dan moet hij niet vreemd kijken, wanneer hij onderweg nog enkele ochtendmaaltijden op zijn dienblad vindt. Dergelqke situaties zijn niet helemaal te vermijden, eenvoudig omdat het toestel ♦elkens weer nieuwe passa giers opneemt, maar ook omdat de reizigers zelf steeds overstappen. De menuvoorbereider zit er maar mee; hij moet zorgen, dat het vliegtuig aan boord over 'mogelijkheden beschikt om duplicering te vermijden. In containers Alle maaltijden, die op Schiphol wor den bereid, gaan in metalen contai ners en komen terecht in de pantry van het toestel. Daar bevinden zich zowel een vrieskast als een oven. Aan de boordkok is het vervolgens, om de ingrediënten voor een smake lijke maaltijd te ontdooien, te verhit ten en ze tot een smakelijk geheel samen te stellen. Terwijl hij de scho tels samenstelt, serveren stewards en stewardessen in de cabine een weg bereidend drankje. Waarna de luchtschotels, appetijtelijk opgemaakt, hun entree vieren in de eetlustige schare tot meerdere eer en glorie van de keuken, die ze sa menstelde en tot verheffing van de naam van de maatschappij. Want ook in de lucht gaat de liefde van de pas sagier via zyn maag. A/WVfl/VWVWWVWWUVWVUWVWWVl/VAftAWWWWWlC De luchtschotels onderweg. In 5 metalen containers worden zij in 3 de pantry van het intercontinen- I tale vliegtuig bewaardtot etens- 5 tijd is aangebroken. llllllllllllllllllllUllllllllllllllllllllllllIlllllllllllllllllIlllllllllllllllllUllllllllllllllllllllllUlllllltlllllllUlllIHIIIIIIIlllllllHlllllillllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllltlllllllllllllllllllllllllllllllllllllLlllllllllllLlllllIllllllllllllllllllilllllIllllllllllllHIIIIllllllllllIIIIIIIIIIIllIIIIllIllt 11 111 III III III 111 1111IIIII11II11111111IIIIII 111 III III III11 111 11 lil I til I III IIIIIIIIII lil IIIIII 111 Lil 111 IIII li IIII llll 111IIIIII 111 IIIIIIIII11111IIIII1IIIII11111IIIII1111111 II 1111111111111111IIIIII il 11111III li 1111111 It IIIIII11II 111 111II111! I li IIIIII11111111111IIIIIIIIIIIIIII [IIIII11111U1111111IIIII111111 1111111! IIII 111 i 111 lil ELEGANT EN STERK Hiernaast: Parker „17" Stu dent met blank metalen dop - f19.85. Andere vulpennen uit de „I7"-seric zijn: „17" Standard met gouden pen - f26,50. „17" de Luxe met blank metalen don en Gold- filled clip - f 30.-. Natuurlijk bij: PAUL OUWENEEL Juwelier - OOSTBURG In de P.Z.C. kunt U adverteren kwaliteit en service. Burg. Erasmusstraat 4 Telefoon 2629 OOSTBURG Alles kan met een HOBBYSET van VAN DER HEEM: BOREN, SLIJPEN, POLIJSTEN, ZAGEN, HOUTDRAAIEN, enz. Een reus in kracht, een dwerg in afmeting. Deze kwaliteitsmachine kunt U compleet in werking zien bij: MARKT 9 - TELEFOON 2694 OOSTBURG Vert: A. J. TRIOU, tel. 2729. VESTEN OVERHEMDEN TRUIEN SLIPOVERS DASSEN HANDSCHOENEN SJAALS ANKLETS SOKKEN ZAKDOEKEN PYJAMA'S PYJAMAJASJES Grote sortering KOSTUUMS COLBERTS PANTALONS en AUTOCOATS. Burg. Erasmusstraat 10 OOSTBURG - Tel. 2305 De Provinciate Zeeuwse Courant Dg grootste krant van Zeeland 'an Komt U eens kijken naar de nieuwe series radio- en t-v.- apparaten. Oostburg - Tel. 2129 - Breskens - Tel. 617 Groede - Tel. 258.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1962 | | pagina 25