ARTS: "MENS MIST KM-TELLER"
I YOGHURT
gggj' M-Brigadiers: flinke kinderen,flinke melkdrinkers
Toch vraagt motor-achter-stuur
ook om tijdig "bij-tanken"
Zonikj rnéoH
himMj't m
mm tioff...
Van welke kazen houdt n 't meest, meneer De Moor?
OTTO
Koffie,
paprika,
•honing en
Idielekkere
gezonde
KAAS VAN
„SEPT. '61"
NU'T FIJNST
Roomboter
is het
hele/maal!
M-Brigadc-Nieuws
vaststaande feit al een prakti
sche oplossing bedacht. Zowel
inDuitsland als in de Verenig
de Staten vindt men langs de
weg -« meestal bij een ben
zinestation heel veel zgn.
melk-automaten waaruit men
Voor weinig geld een beker ge
koelde melk kan verkrijgen.
pauzeren
FUNK MËLKDRIHKEN 1S ELKE OAS EEK EXTRA M4MtAS> OOES. DRINK OUSEEN EXTRACTS MELK, YOGHURT, KARNEMELK, OF EET EEN EXTRA BORD PAP OF PODDING
Waanneer men tegenwoordig, per auto door Europa reizende, verge»
lijkingen maakt met de aanwijzingen voor 't verkeer zoals die voor
de oorlog waren, dan ziet men een zeer grote verandering. Zonder
veel overdrijven zon men kunnen zeggen dat thans iemand, die de
verkeersborden in Nederland kent daar ook in het buitenland niet de
minste moeite mee behoeft te hebben, omdat ze praktisch hetzelfde
zijn. Dit is een van de resultaten van het na»oorlogse intensieve con
tact op verkeers-technisch gebied.
ffk zijn er op alle langere
routes gelegenheden, soms
eenvoudig, soms zeer luxueus,
•waar men de reis evenJtan on
derbreken om uit te rusten en
om iets te gebruiken. Vooral
dat laatste is van veel groter
belang dan men in* het alge
meen beseft.
RODE STREEP
De automobilist van heden ziet
in zijn „jacht op kilometers'
immers vaak voorbij aan het
voor de hand liggende feit dat
.jiiet alleen zijn auto telkens
nieuwe brandstof nodig heeft,
zienlijk daalt. Dit hangt ten
nauwste samen met het sui
kergehalte van het bloed. Het
bereikt een laag niveau om
11 uur en om 4 uur. Dan
dreigt er extra gevaar en zo
wel in fabrieken en bedrijven
„op de weg" blijkt hét aan
tal ongevallen dan toe te
nemen.
Een van de beste
manieren om over
dit dieptepunt been
te komen is het drin
ken van'n glas melk.
In verschillende landen heeft
men voor dit wetenschappelijk
maar hij zelf in de allereerste
plaats. Hij is. véél belangrijker
dan zijn motor, en hij draagt
geen zichtbare kilometerteller
en nadert geen rode streep van
«Gevaar!" bij een te laag olie-
peil. Ook hij moet bijgetankt
en natüurlij.k niefcmet alcohol,
maar met melk!
OM 11 UUR EN
OM 4 UUR
Zelfs voor de zeer ervaren
rijders is het eigenlijk nood-
zakelijk om dit op zijn minst
na enkele uren te doen. Door
wetenschappelijke proefne
mingen is namelijkonomstote-
ïijk bewezen dat het reactie
vermogen in de loop van de
ochtend en ook van de middag
dus zo ongeveer midden tus
sen de maaltijden in - e
GOEDE
GEWOONTE
Een beker melk bevat juist zo
veel „energie" (calorieën cn
minerale bestanddelen) als no
dig is om weer veilig verder te
kunnen rijden. Voor zo weinig
geld kunt u geen betere veilig
heidsmaatregel nemen. En zo
wel aan de intensieve %veggc-
bruikers als aan weekend- en
vakantie-automobilisten kan ik
niet genoeg aanbevelen om een
gewoonte te maken van het ge
bruiken van melk onderweg.
Daten we wat vaker „aanleg-
en dan de wijze woorden
spreken: „Geef mij maar een
koel glas melk, ober!"
MEDICUS
Slank - pienter - akfief
dank zij de grote
Br is een nieuwe generatie. Slank, pienter, aktief. Ze houden
van licht, van kwiek. Van de moderne lichte, eiwit-rijke voeding.
"Minder vetten, minder suikert' zeggen de artsen van vandaag,
"want we zwoegen minder dan vroege?, onze 5-daagse werkweek
vraagt lichtere voeding. Daarom aandacht voor de e van ei
witten, die spieren en huid en alles nieuw rrfaken, die hersenwerk
bevorderen, die slank en soepel hoüden. Aandacht voor de grote e!
Aandacht voor melk - dö drank die de meeste, goedkoopste en
snelst opneembare eiwitten bevat. Vo,or de nieuwe generatie,
voor de nieuwe, lichte vöedülg: de grote e. Van eiwitten. Van
melk - de 3lank-drahk!
Nee;, yoghurt komt niet van een plantje zoals velen denken.
Oorspronkelijk komt yoghurt uit Bulgarije, waar het yoghurt-
ferment (gist) wordt gewonnen uit zg. Mayabacillen, verkregen
door gisting van koeien- en schapenmelk. Deze gistcellen ver
menigvuldigen zich op een gunstige voedingsbodem hij een
bepaalde temperatuur bijzondér snel en zo ontstaat dan yoghurt
In onze Nederlandse melkin
richtingen wordt een in het
Yoghurtcockfail: maken we op
dezelfde wijze maar we nemen
nu winterwortel in plaats van
appel en doen er ook wat ci
troensap of sinaasappelsap
door. E'en aparte smaak kan er
aan gegeven worden door er
«bat hailing of b.v. rosébottél-
saus door te roeren.
Honingyoghurt: klop yoghurt
laboratorium bereide reincul
tuur van verschillende bac
teriesoorten aan melk, tapte
melk of ingedikte melk toege
voegd en men laat bij een voor
de bacteriewerking zeer gun
stige temperatuur dé melk dan
dik worden. Dit gebeurde
vroeger altijd in de fles, tegen
woordig meestal in tanks
waarin de melk voorzichtig in
beweging wordt gehouden en
een mooi gelijkmatig prodtikfc
ontstaat.
Wat kan er dan alniefcmet yog-
hurt gedaan worden! U kunt er
verrukkelijke sausen bij
4jes en koud vlees mee m
door er zout, paprikapoeder eu
tomatenpuree of ketchup door
te kloppen. Of zout en fijnge
hakte groene tuinkruiden als
kervel, peterselie, .bieslook en
geraspte ui of fijngesneden
voorjaarsuitjes, iels cifrnensap
en een mespunt suiker.
Ook kunt u deze.sausjes als
„dip" geven met eenzoutje er
bij. Maar ideaal is yoghurt als
ontbijt of- dessert: oergezond
en lekker.
En dan kunt u er „elk w$
wils" afwisseling zonder eïndé
in brengén met honing, verse
of gestoofde vruchten, limona-
desiroop, jam, marmelade en
gelei, koffie of geraspte choco
lade, chocóladécreme en pa
en nog veel meer.
Koffieyoghurt: klop door yog
hurt sterk koffie-extract - en
poedersuiker of basterdsuiker.
Geef er een biscmtje of wafèl
bij.
Appelyoghurt: doe yoghurt in
een Icom, wus per persoon één.
fris zure appel (b.v, een goud-
reinet) goed schoon, rasp hem
met schil en dl (dus ook 'het
klokhuis) boven deyoghurten
roer de geraspte appel er on
middellijk door om verkleuren
te voorkomen. Met basterdsui
ker en kaneel kan dit heerlijke
gezonde nagerecht op smaak
worden afgemaakt.
op met zaehtsmaken.de honing,
b.v. van koolzaad. Roer er dan
luchtig gewelde en afgedroog
de rozijnen en kleingesneden
of fijngemalen amandelen of
noten door.
Bedenk steeds: yoghurt in zijn
pure vorm is heerlijk, maar
eens op een andere wijze op
gedist ook niet te versmaden!
TT" a:
JVr
een boeiend produkt.
De fijnproever herkent aan
de smaak van kaas het jaar
getijde waarin hij is gemaakt.
Maar die fijnproever knikt wel
hijzonder voldaan, wanneer hij
het zachte aroma van septem-
berkaas op zijn tong krijgt.
Eerst echter een traag: Waar
om moet er nu in maart over
de deugden van septemfaer-
kaas worden geschreven? Dat
is heel eenvoudig: omstreeks
tijd van het jaar heef t die
het hoogtepunt van zijn
verfijnde smaak bereikt. Van
daar dat wij'er nu juist uw
aandacht op vestigen.
Het begrip „Septemberkaas"
vindt zijn oorsprong reeds in
de tijd dat alle kaas op de
boerderij werd gemaakt, zoals
thans nog het geval is in het
Utrechts-Zuidhollands weide
gebied. De maand september
zorgt voor een samenloop
omstandigheden die de kaas-
makende boeren, maar ook de
fabrieken, in staat stellen een
bijzonder stuk zuivel op te
leveren.
Gunstige factoren
In september nl. heeft d
melk een zeer gunstige vet
houdiug van vet- en eiwit
gehalte. voor de ki
ding. Ook de kwaliteit i
gras (de ha-weide, g
het hooien gegroeid)
dan zijn bijdrage voor een
apart produkt.
Deze factoren hebben geza
menlijk wéér tot gevolg, dat de
smaak- en reukstoffen in de
zich zeer harmonisch ont
wikkelen, Het resultaat van
het samenvallen van die na
tuurlijke omstandigheden is,
wat de zuiveldeskundigen noe
men, een „smediger" (dat mag
wel met smeuïg vertaald wor
den) en zachte zuivel.
Septemberkaas is iets voller
en wat minder droog van
smaak dan andere kaas. Reeds
na twee maanden is het een
Ik zeg altijd tegen mijn vrouw: Geef mij maar
een lik boter op mijn brood. Dat smaakt'ééns
zo lekker. En bij alles
wat we ons tegenwoor-
;dig kunnen veroorloven,
mag ik toch wel echte
boter verlangen
heerlijk gerecht en hoe ouder
het wordt hoe pikanter. Deze
kaas kan wel een jaar oud wor
den, zonder een scherpe smaak
te krijgen.
In de maanden na nieuwjaar
bereikt de septemberkaas het
hoogtepunt van zijn aroma en
ban zijn zeer zachte en aange
name romerige smaak. Het zijn
deze deugden, die de liefheb
ber van kaas het gevoel ge
ven, of dit bijzondere stuk zui
vel op zijn tong ligt te smelten.
Pagina van het
NEDERLANDS ZUIVELBUREAU, RIJSWIJK (Z.H.)
Vermeer's Melkmeisje:
Hollands realisme
of verstilde droom?
Tj^en der beroemdste schilderijen in het Am-
sterdamse Rijksmuseum is het ïnelkschen-
kende keukenmeisje van Johannes Vermeer,
„Een Meyd die melk uytgict", zoals het in een
17de eeuwse inventaris heette. Het werk werd
vermoedelijk tussen 1G58 en 16G0 geschilderd.
In 169G bracht het op een veiling 175 gulden op.
De tegenwoordige waarde ervan mag men op
een paar miljoen schatten.
De werken van de Delftse Vermeer (wij kennen
er ca. veertig) worden gewoonlijk gerekend tot
het Hollandse realisme.
Was Johannes Vermeer echter
wel zo'n typische realist? Wat
zijn „Melkmeisje" betreft, aar
zelt men enigszins «leze term
te gebruiken. Voor een afspie
geling van de werkelijkheid lijf boven een blauw schort en
lijkt dit werk ons bijna te v
te onbeweeglijk, te har
monisch en óok misschien te
dromerig.
lümentaal geschilderde
gekleed in geel lceurs-
i rode rok, vormt eigenlijk
iflè-, Kaastaart van Guido de Moor.
BLUEFORT
BOEREN-GOUDSE
GOUDSE
EDAMMER
HERVESE KAAS
KANTER KAAS
KERNHEMSE KAAS
LEIDSE KAAS
V,
MON CHOU
NAGELKAAS
ROOMKAAS
SCHtfpNAÜWEN
SMEERKAAS
KORSTLOZE KAAS
ST. PAUL1N
V
WITTE MEIKAAS
een prachtige voortzetting van
het stilleven op de tafel, be
staande uit een Keulse kruik,
een pastei in een rieten mand,
enkele hompen brood, een aar
den kom en een blauwe doek.
Alles bevindt zich in een vol
maakte rust, alleen het dunne
straaltje melk is in beweging.
Fonkelend licht
De zeer persoonlijke wijze
waarop Vermeer de dingen
heeft geobserveerd en voorge
dragen: de verhouding van de
voorwerpen onderling, het tin
telende licht, de geraffineerd
afgewogen combinaties van de
koele kleuren en zijn durf om
een vaalgrijze muur tot achter
grond te kiezen dit alles
maakt het „Melkmeisje" tot 'n
onovertroffen meesterstuk.
Niemand beter dan deze kun
stenaar heeft aangetoond dat
verstildheid niets te maken
heeft met doodsheid maar al
les te maken lean hebben met
poëzie. Niemand ook heeft na
dien ooit met zo'n intense aan
dacht naar een straaltje melk
gekeken. Of het 'móéstén de
laboranten zijn 'ban nu, maar
hun blik is een gans andere:
een koel analytische en die
levert geen meesterwerk op.
Ofschoon: is de melkdie van
daag de dag wordt geschonken
ook niet een meesterwerk?
In anderhalf jaar hadden
we ons neefje Otto, die
op een Zwitserse hotel
school wasniet gezien. Ik
vond het dus erg leuk toen
hij met zijn zuster mee
kwam eten. Gek, je denkt
alleen aan lengtégroei bij
zo'n jongen, en ik kon er
maar niet aan wennen dat
hij opeens zo'n rustige man
nelijke zekerheid had.
„Zal ik koken, tante?"
vroeg hij, want dat had hij
ook op school geleerd, ,,'t Is
al klaar," zei ik, maar als
je de biefstuk soms bakken
wil?"
Otto heeft de biefstuk ge
daan," zei ik glimlachend
tegen mijn man, tegen dat
we het vlees gingen eten.
„Tjonge, jonge," zei die met
hetzelfde superieure glim
lachje, dat' ouderen altijd1
klaar hebben tegenover
prestaties 'van jongeren.
Maar dat lachje verloor hij
toen hij at. Hij proefde zorg
vuldig met een verbaasd
gezicht. „Wel verdraaid,"
zei hij. „Hoe doe je dat? Die
biefstuk is- werkelijk ver
rukkelijk."
lk proefdelicht veronge
lijkt. Niemand kon biefstuk
bakken als ik en nu zou zo'n
jongen het beter doen maar
nadat ik' geproefd had,
moest ik bekennen, dat het
bijzonder goed was.
„Heb je er iets op gedaari
van kruiden of zo?" vroeg
ik.
Heus nietlachte Otto.
„Onzin" zei ik een beetje
nijdig, ,fHet smaakt anders,
dat weet ik zeker!"
,fDat klopt," zei hij. „IJ
proeftboter. Onze chef
kok zei altijd: de kunst van
de biefstuk is de boter. De
meeste mensen doen het
met wat anders en dat is ge
woon zonde"
Hz moest eerlijk toegeven
dat het heerlijk was en
iedereen riep mee. Maar
toch is daar iets, hoe moet
ik het zeggen... iets irri-
terends in voor een gast
vrouw. Zo'n aap van een
jongen, dacht ik, hoe oud is
hij helemaal, net -twintig.
Maar even later zei Otto,
sprekend over zijn school:
„We hebben ons gewoon
lcromgelaclien, we hebben
zo'n lol gehad!" En opeens
was hij weer mijn kleine
neefje. Niemand lacht zich
immers zo kromof rot of
paars, als het schoolkind en
Otto was met die ene zin
weer het schoolkind ge
worden.
Meteen was mijn gevóel van
onzekerheid verdwenen en
ik voelde voldaan weer die
lekkere ongefundeerde ze
kerheid die de oudere gene-
rafie altijd tegenover lcin--
deren voelt. Het was een.
veilig gevoel. „Nu Otto," zei
ik vriendelijk toen hij weg-
ging. „Je mag nog eens ko-
men koken, dit was heer-
lijk. Maar dan iets anders
dan biefstuk, want nu ken
ik dat boter-trucje zélf"
M-Brigadiers kunnen op pag.
14 vau huil Internationaal
M-Paspoort 5 nieuwe beziens
waardigheden noteren waar
ztf gratis toegang hebben S
Dit zijn ze: 51: Vogel- en
Dierenpark „Heiderust" ta
Horn53Vogelpark „Vogel
vreugd" te Apeldoorn; 54:
„Eurostand" te Westerhoven
(N-B.); 55: Rondvaartdienst
„Vcerse Meer Loskade" te
Middelburg; 56: Landgoed
„Dc Braak" to Eeldc (Dr.);
openlaten; bericht volgt.
PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT WOENSDAG 14 MAART 1962