ARTS: "MENS MIST KM-TELLER" I YOGHURT gggj' M-Brigadiers: flinke kinderen,flinke melkdrinkers Toch vraagt motor-achter-stuur ook om tijdig "bij-tanken" Zonikj rnéoH himMj't m mm tioff... Van welke kazen houdt n 't meest, meneer De Moor? OTTO Koffie, paprika, •honing en Idielekkere gezonde KAAS VAN „SEPT. '61" NU'T FIJNST Roomboter is het hele/maal! M-Brigadc-Nieuws vaststaande feit al een prakti sche oplossing bedacht. Zowel inDuitsland als in de Verenig de Staten vindt men langs de weg -« meestal bij een ben zinestation heel veel zgn. melk-automaten waaruit men Voor weinig geld een beker ge koelde melk kan verkrijgen. pauzeren FUNK MËLKDRIHKEN 1S ELKE OAS EEK EXTRA M4MtAS> OOES. DRINK OUSEEN EXTRACTS MELK, YOGHURT, KARNEMELK, OF EET EEN EXTRA BORD PAP OF PODDING Waanneer men tegenwoordig, per auto door Europa reizende, verge» lijkingen maakt met de aanwijzingen voor 't verkeer zoals die voor de oorlog waren, dan ziet men een zeer grote verandering. Zonder veel overdrijven zon men kunnen zeggen dat thans iemand, die de verkeersborden in Nederland kent daar ook in het buitenland niet de minste moeite mee behoeft te hebben, omdat ze praktisch hetzelfde zijn. Dit is een van de resultaten van het na»oorlogse intensieve con tact op verkeers-technisch gebied. ffk zijn er op alle langere routes gelegenheden, soms eenvoudig, soms zeer luxueus, •waar men de reis evenJtan on derbreken om uit te rusten en om iets te gebruiken. Vooral dat laatste is van veel groter belang dan men in* het alge meen beseft. RODE STREEP De automobilist van heden ziet in zijn „jacht op kilometers' immers vaak voorbij aan het voor de hand liggende feit dat .jiiet alleen zijn auto telkens nieuwe brandstof nodig heeft, zienlijk daalt. Dit hangt ten nauwste samen met het sui kergehalte van het bloed. Het bereikt een laag niveau om 11 uur en om 4 uur. Dan dreigt er extra gevaar en zo wel in fabrieken en bedrijven „op de weg" blijkt hét aan tal ongevallen dan toe te nemen. Een van de beste manieren om over dit dieptepunt been te komen is het drin ken van'n glas melk. In verschillende landen heeft men voor dit wetenschappelijk maar hij zelf in de allereerste plaats. Hij is. véél belangrijker dan zijn motor, en hij draagt geen zichtbare kilometerteller en nadert geen rode streep van «Gevaar!" bij een te laag olie- peil. Ook hij moet bijgetankt en natüurlij.k niefcmet alcohol, maar met melk! OM 11 UUR EN OM 4 UUR Zelfs voor de zeer ervaren rijders is het eigenlijk nood- zakelijk om dit op zijn minst na enkele uren te doen. Door wetenschappelijke proefne mingen is namelijkonomstote- ïijk bewezen dat het reactie vermogen in de loop van de ochtend en ook van de middag dus zo ongeveer midden tus sen de maaltijden in - e GOEDE GEWOONTE Een beker melk bevat juist zo veel „energie" (calorieën cn minerale bestanddelen) als no dig is om weer veilig verder te kunnen rijden. Voor zo weinig geld kunt u geen betere veilig heidsmaatregel nemen. En zo wel aan de intensieve %veggc- bruikers als aan weekend- en vakantie-automobilisten kan ik niet genoeg aanbevelen om een gewoonte te maken van het ge bruiken van melk onderweg. Daten we wat vaker „aanleg- en dan de wijze woorden spreken: „Geef mij maar een koel glas melk, ober!" MEDICUS Slank - pienter - akfief dank zij de grote Br is een nieuwe generatie. Slank, pienter, aktief. Ze houden van licht, van kwiek. Van de moderne lichte, eiwit-rijke voeding. "Minder vetten, minder suikert' zeggen de artsen van vandaag, "want we zwoegen minder dan vroege?, onze 5-daagse werkweek vraagt lichtere voeding. Daarom aandacht voor de e van ei witten, die spieren en huid en alles nieuw rrfaken, die hersenwerk bevorderen, die slank en soepel hoüden. Aandacht voor de grote e! Aandacht voor melk - dö drank die de meeste, goedkoopste en snelst opneembare eiwitten bevat. Vo,or de nieuwe generatie, voor de nieuwe, lichte vöedülg: de grote e. Van eiwitten. Van melk - de 3lank-drahk! Nee;, yoghurt komt niet van een plantje zoals velen denken. Oorspronkelijk komt yoghurt uit Bulgarije, waar het yoghurt- ferment (gist) wordt gewonnen uit zg. Mayabacillen, verkregen door gisting van koeien- en schapenmelk. Deze gistcellen ver menigvuldigen zich op een gunstige voedingsbodem hij een bepaalde temperatuur bijzondér snel en zo ontstaat dan yoghurt In onze Nederlandse melkin richtingen wordt een in het Yoghurtcockfail: maken we op dezelfde wijze maar we nemen nu winterwortel in plaats van appel en doen er ook wat ci troensap of sinaasappelsap door. E'en aparte smaak kan er aan gegeven worden door er «bat hailing of b.v. rosébottél- saus door te roeren. Honingyoghurt: klop yoghurt laboratorium bereide reincul tuur van verschillende bac teriesoorten aan melk, tapte melk of ingedikte melk toege voegd en men laat bij een voor de bacteriewerking zeer gun stige temperatuur dé melk dan dik worden. Dit gebeurde vroeger altijd in de fles, tegen woordig meestal in tanks waarin de melk voorzichtig in beweging wordt gehouden en een mooi gelijkmatig prodtikfc ontstaat. Wat kan er dan alniefcmet yog- hurt gedaan worden! U kunt er verrukkelijke sausen bij 4jes en koud vlees mee m door er zout, paprikapoeder eu tomatenpuree of ketchup door te kloppen. Of zout en fijnge hakte groene tuinkruiden als kervel, peterselie, .bieslook en geraspte ui of fijngesneden voorjaarsuitjes, iels cifrnensap en een mespunt suiker. Ook kunt u deze.sausjes als „dip" geven met eenzoutje er bij. Maar ideaal is yoghurt als ontbijt of- dessert: oergezond en lekker. En dan kunt u er „elk w$ wils" afwisseling zonder eïndé in brengén met honing, verse of gestoofde vruchten, limona- desiroop, jam, marmelade en gelei, koffie of geraspte choco lade, chocóladécreme en pa en nog veel meer. Koffieyoghurt: klop door yog hurt sterk koffie-extract - en poedersuiker of basterdsuiker. Geef er een biscmtje of wafèl bij. Appelyoghurt: doe yoghurt in een Icom, wus per persoon één. fris zure appel (b.v, een goud- reinet) goed schoon, rasp hem met schil en dl (dus ook 'het klokhuis) boven deyoghurten roer de geraspte appel er on middellijk door om verkleuren te voorkomen. Met basterdsui ker en kaneel kan dit heerlijke gezonde nagerecht op smaak worden afgemaakt. op met zaehtsmaken.de honing, b.v. van koolzaad. Roer er dan luchtig gewelde en afgedroog de rozijnen en kleingesneden of fijngemalen amandelen of noten door. Bedenk steeds: yoghurt in zijn pure vorm is heerlijk, maar eens op een andere wijze op gedist ook niet te versmaden! TT" a: JVr een boeiend produkt. De fijnproever herkent aan de smaak van kaas het jaar getijde waarin hij is gemaakt. Maar die fijnproever knikt wel hijzonder voldaan, wanneer hij het zachte aroma van septem- berkaas op zijn tong krijgt. Eerst echter een traag: Waar om moet er nu in maart over de deugden van septemfaer- kaas worden geschreven? Dat is heel eenvoudig: omstreeks tijd van het jaar heef t die het hoogtepunt van zijn verfijnde smaak bereikt. Van daar dat wij'er nu juist uw aandacht op vestigen. Het begrip „Septemberkaas" vindt zijn oorsprong reeds in de tijd dat alle kaas op de boerderij werd gemaakt, zoals thans nog het geval is in het Utrechts-Zuidhollands weide gebied. De maand september zorgt voor een samenloop omstandigheden die de kaas- makende boeren, maar ook de fabrieken, in staat stellen een bijzonder stuk zuivel op te leveren. Gunstige factoren In september nl. heeft d melk een zeer gunstige vet houdiug van vet- en eiwit gehalte. voor de ki ding. Ook de kwaliteit i gras (de ha-weide, g het hooien gegroeid) dan zijn bijdrage voor een apart produkt. Deze factoren hebben geza menlijk wéér tot gevolg, dat de smaak- en reukstoffen in de zich zeer harmonisch ont wikkelen, Het resultaat van het samenvallen van die na tuurlijke omstandigheden is, wat de zuiveldeskundigen noe men, een „smediger" (dat mag wel met smeuïg vertaald wor den) en zachte zuivel. Septemberkaas is iets voller en wat minder droog van smaak dan andere kaas. Reeds na twee maanden is het een Ik zeg altijd tegen mijn vrouw: Geef mij maar een lik boter op mijn brood. Dat smaakt'ééns zo lekker. En bij alles wat we ons tegenwoor- ;dig kunnen veroorloven, mag ik toch wel echte boter verlangen heerlijk gerecht en hoe ouder het wordt hoe pikanter. Deze kaas kan wel een jaar oud wor den, zonder een scherpe smaak te krijgen. In de maanden na nieuwjaar bereikt de septemberkaas het hoogtepunt van zijn aroma en ban zijn zeer zachte en aange name romerige smaak. Het zijn deze deugden, die de liefheb ber van kaas het gevoel ge ven, of dit bijzondere stuk zui vel op zijn tong ligt te smelten. Pagina van het NEDERLANDS ZUIVELBUREAU, RIJSWIJK (Z.H.) Vermeer's Melkmeisje: Hollands realisme of verstilde droom? Tj^en der beroemdste schilderijen in het Am- sterdamse Rijksmuseum is het ïnelkschen- kende keukenmeisje van Johannes Vermeer, „Een Meyd die melk uytgict", zoals het in een 17de eeuwse inventaris heette. Het werk werd vermoedelijk tussen 1G58 en 16G0 geschilderd. In 169G bracht het op een veiling 175 gulden op. De tegenwoordige waarde ervan mag men op een paar miljoen schatten. De werken van de Delftse Vermeer (wij kennen er ca. veertig) worden gewoonlijk gerekend tot het Hollandse realisme. Was Johannes Vermeer echter wel zo'n typische realist? Wat zijn „Melkmeisje" betreft, aar zelt men enigszins «leze term te gebruiken. Voor een afspie geling van de werkelijkheid lijf boven een blauw schort en lijkt dit werk ons bijna te v te onbeweeglijk, te har monisch en óok misschien te dromerig. lümentaal geschilderde gekleed in geel lceurs- i rode rok, vormt eigenlijk iflè-, Kaastaart van Guido de Moor. BLUEFORT BOEREN-GOUDSE GOUDSE EDAMMER HERVESE KAAS KANTER KAAS KERNHEMSE KAAS LEIDSE KAAS V, MON CHOU NAGELKAAS ROOMKAAS SCHtfpNAÜWEN SMEERKAAS KORSTLOZE KAAS ST. PAUL1N V WITTE MEIKAAS een prachtige voortzetting van het stilleven op de tafel, be staande uit een Keulse kruik, een pastei in een rieten mand, enkele hompen brood, een aar den kom en een blauwe doek. Alles bevindt zich in een vol maakte rust, alleen het dunne straaltje melk is in beweging. Fonkelend licht De zeer persoonlijke wijze waarop Vermeer de dingen heeft geobserveerd en voorge dragen: de verhouding van de voorwerpen onderling, het tin telende licht, de geraffineerd afgewogen combinaties van de koele kleuren en zijn durf om een vaalgrijze muur tot achter grond te kiezen dit alles maakt het „Melkmeisje" tot 'n onovertroffen meesterstuk. Niemand beter dan deze kun stenaar heeft aangetoond dat verstildheid niets te maken heeft met doodsheid maar al les te maken lean hebben met poëzie. Niemand ook heeft na dien ooit met zo'n intense aan dacht naar een straaltje melk gekeken. Of het 'móéstén de laboranten zijn 'ban nu, maar hun blik is een gans andere: een koel analytische en die levert geen meesterwerk op. Ofschoon: is de melkdie van daag de dag wordt geschonken ook niet een meesterwerk? In anderhalf jaar hadden we ons neefje Otto, die op een Zwitserse hotel school wasniet gezien. Ik vond het dus erg leuk toen hij met zijn zuster mee kwam eten. Gek, je denkt alleen aan lengtégroei bij zo'n jongen, en ik kon er maar niet aan wennen dat hij opeens zo'n rustige man nelijke zekerheid had. „Zal ik koken, tante?" vroeg hij, want dat had hij ook op school geleerd, ,,'t Is al klaar," zei ik, maar als je de biefstuk soms bakken wil?" Otto heeft de biefstuk ge daan," zei ik glimlachend tegen mijn man, tegen dat we het vlees gingen eten. „Tjonge, jonge," zei die met hetzelfde superieure glim lachje, dat' ouderen altijd1 klaar hebben tegenover prestaties 'van jongeren. Maar dat lachje verloor hij toen hij at. Hij proefde zorg vuldig met een verbaasd gezicht. „Wel verdraaid," zei hij. „Hoe doe je dat? Die biefstuk is- werkelijk ver rukkelijk." lk proefdelicht veronge lijkt. Niemand kon biefstuk bakken als ik en nu zou zo'n jongen het beter doen maar nadat ik' geproefd had, moest ik bekennen, dat het bijzonder goed was. „Heb je er iets op gedaari van kruiden of zo?" vroeg ik. Heus nietlachte Otto. „Onzin" zei ik een beetje nijdig, ,fHet smaakt anders, dat weet ik zeker!" ,fDat klopt," zei hij. „IJ proeftboter. Onze chef kok zei altijd: de kunst van de biefstuk is de boter. De meeste mensen doen het met wat anders en dat is ge woon zonde" Hz moest eerlijk toegeven dat het heerlijk was en iedereen riep mee. Maar toch is daar iets, hoe moet ik het zeggen... iets irri- terends in voor een gast vrouw. Zo'n aap van een jongen, dacht ik, hoe oud is hij helemaal, net -twintig. Maar even later zei Otto, sprekend over zijn school: „We hebben ons gewoon lcromgelaclien, we hebben zo'n lol gehad!" En opeens was hij weer mijn kleine neefje. Niemand lacht zich immers zo kromof rot of paars, als het schoolkind en Otto was met die ene zin weer het schoolkind ge worden. Meteen was mijn gevóel van onzekerheid verdwenen en ik voelde voldaan weer die lekkere ongefundeerde ze kerheid die de oudere gene- rafie altijd tegenover lcin-- deren voelt. Het was een. veilig gevoel. „Nu Otto," zei ik vriendelijk toen hij weg- ging. „Je mag nog eens ko- men koken, dit was heer- lijk. Maar dan iets anders dan biefstuk, want nu ken ik dat boter-trucje zélf" M-Brigadiers kunnen op pag. 14 vau huil Internationaal M-Paspoort 5 nieuwe beziens waardigheden noteren waar ztf gratis toegang hebben S Dit zijn ze: 51: Vogel- en Dierenpark „Heiderust" ta Horn53Vogelpark „Vogel vreugd" te Apeldoorn; 54: „Eurostand" te Westerhoven (N-B.); 55: Rondvaartdienst „Vcerse Meer Loskade" te Middelburg; 56: Landgoed „Dc Braak" to Eeldc (Dr.); openlaten; bericht volgt. PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT WOENSDAG 14 MAART 1962

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1962 | | pagina 12