M-Brigadiers: flinke kinderen, flinke melkdrinkers In goedvermageringsdieet komt veel melk voor 2 3 4 j Met wat wilskracht zijn de extra feestponden er zo af m Van welke kazen houdt u 't meest meneer van Ulsen? De goedkoopste eiwitten zitten in melkprodukten r, Eigen weekblad voor M-Brigadiers Ouders, maakt uw kind nuM-Brigadier,want... Boter nu beter dan >>-vroeger—J Zonder roomboter smaakt 't me maar nait vrouw: Geef mij maar Roomboter is 't hele/maal WEINIG BOTER IS VERVELEND .„„Lucas van Leyden: Melkmeisje,, 16 PROVINCIALE ZEEUWSE COU RANT WOENSDAG 10 JANUARI .1962 ADVERTENTIE /fA aan kalk .1 /Of aan dikmakend»* koolhydraten KEEDS 70000 HOEGEN HET DIEET 1(7/ii de volledige voorschriften voor het Zevendaags melkdi- eel"? Stuurt u dan even ecu briefkaartje, met vermelding van "mclk- diccl" aan llcl Ncder- 1a mts Zuivelbiireau. Postbus 4030. Rijswijk (Z.H.). Reeds 70.000 aanvragen werden be handeld! DE vele feestdagen van de voorbije decembermaand hebben, hoop ik, niet alleen een prettige'herinnering bij u achtergelaten,' j maar u ook nieuwe energie voor de komende wintermaanden i gegeven. En ilc neem verder aan, dat u het nieuwe jaar met goede voornemens bent begonnen. J Of u die goede voornemens ook in daden zult omzetten, hangt voor een belangrijk deel van u zelf af. En dat geldt zeker voor een I voornemen, waarbij ik als huisarts, in deze tijd van het jaar nogal 1 eens geraadpleegd word: om nu eindelijk toch eens écht te gaan J vermageren. M-Brigadiers vinden al het M-Brigadeiiieuws in hun eigen jeugdblad "F IX EN FOX". Zij vinden hier ook puzzels, verhalen en prijsvragen in! Dit alles in kleurendruk! 32 pagina's! Wekelijks! Aanmelding als abomlee richten aan: Adm. "Fix en Fox", Postbus 163, Leiden. ...dan helpt h hew mee plezier z'a melk drinken (en die heeft bij hard nodig!) ...dan krijgt hij het M-embleera dat al zoveel kinderen met irou op bun mouw dragen. ...dan krijgt hij het Internatio nale M-paspoort, dat gratis toe gang geeft tot bezienswaardig heden in Nederland en België. ...dan heeft uw kind een kans om in de zomervakantie gratis een 2-daagse zeereis naar België en J Engeland te maken BON Stuur hét lojjbóik'van dt bi-Brigade eau: Naam:l Adres: Dat ion in optn envelop net 4 ft. pesfcegrl epsteertn aan K-Brigade, Postbus 1131, Den Haag Want jii'l st in die december- feestdagen plegen wij bijna allemaal veel extra calo; rieé'n tot ons te nemen ter wijl wij minder energie ver bruiken dan .normaal. De meeste mensen kunnen dat vele malen per jaar onge straft doen: in enkele we ken werken zij het teveel er moeiteloos weer uit. Dé kleine groep vanminderge lukkigen bij wie het er ge makkelijk aan komt, maar niet vanzelf weer afgaat zal of de feestdagen 1n sober heid moeten doorbrengen of daarna strenge maatrege len moeten nemen. Hoe? Probleem In wezen is het uiterst simpel*. Door minder voedsel op Le nemen dan men verbruikt. Maar juist bij weinig eten dreigt het gevaar dat we tekort aan zeer belangrijke bestanddelen krijgen met alle gevolgen van dien. Fraaie diëten, die alles be vatten wat strikt nodig ia behalve veel voedingswaar de, zijn gemakkelijk te krij gen. Ze hebben meestal een groot bezwaar, namelijk dat ze veel te duur zijn. Dat maakt het volhouden, toch al zo moeilijk, nog proble matischer. Geen nadelen Het voedingsmiddel, dat allé kwaliteiten in zich verenigt en geen nadelen heeft voor gezonde mensen is mellc. Het Is niet duur, het bevat veel eiwit en zeer vele mi nerale bestanddelen (zoals kalk) en weinig koolhydra ten. weet: het zijn voor al tie koolhydraten waar wa dik van worden. In Neder land is het gewoonte om op feestdagen overmatig veel koolhydraten, dus suikers en zetmeel, te gebruiken. Ten onrechte staat Nederu land niet bovenaan de rang lijst van meikgebruikers Het is niet toevallig, dat Het beste blijkt niet altijd het duurste te sijn /ANUARI is in alle op zichten allijd een an ti-climax. Maar het ergste misschim in finan cieel opzicht. En voor de huisvrouw, die het na een roerige feestmaand, denkt mi eens lekker rustig le krijgenis het helemaal geen pretje elke dag op nieuw le moeten piekeren hoe ze hel met haar sterk geslonken huishoudgeld moet rooien. Maar eten moeten we ondanks alles en wie om de feestdagen berooid ach terbleef moet zijn gedach ten eens over een paar feilen laten gaan. die voor zichzelf spreken. Het is namelijk niet zo'n erg probleem, want het Voor lichtingsbureau voor de Voeding heeft het allemaal al haarfijn voor ons uitgekiend. Het allerbelangrijkste waar- het bij de voeding orn gaal, is. naast de vitamines, blo- Nee, als er ergens geldt logisch hoogwaardig eiwit. dat het beste van het Voedingsmiddelen die daar [minder dan goud. Als een'beste niet het duurste is, rijk aan zijn, kunnen niet met'verantwoorde voeding wil-j dan geldt dat wel voor onze genoeg goud betaald worden.lekeurig samengesteld h.r. op I allernoodzakelijkste leven»- En ze zijn er, voor heel watj f. 1,70 per dag komt, kan men I middelen: zuivelprodukten. al ongeveer 45 cent goedkoper uitkomen door op verstandi ge wijze de duurste eiwitbron nen en vruchten te vervangen door goedkopere eiwitleve ranciers en een dubbele por tie groente. In verhouding is melkelwit het goedkoopste van alle ei witten. Maar daarbij komt nog dat er zoveel méér in melk zit dat we ook hoognodig heb ben, zoals kalk en vitami ne b-2. Nou ja, waarom zou den we melk nog moeten aan prijzen: het 'is tenslotte onze eerste en enige voeding als we op de wereld komen. Dat zegt alles! Het is nodig dal volwassenen ongeveer de helft van het to taal aan eiwitten in dierlijke vorm gebruiken. Kinderen meer dan de helft. Die behoef te verschilt natuurlijk naar leeftijd en beroep. Een kindje van 3 jaar heeft ongeveer 30 gram per dag nodig, een vol wassen hardwerkende man ca. 45 gram, een niet meer wer kende vrouw van boven de 65 ca. 20 gram. En omdat we ook voldoende calcium (kalk dus) tot ons moeten nemen, bren gen melk en kaas altijd weer de uitkomst. Kijkt u maar: 10 gram dierlijk eiwit wordt geleverd door 60 gram vlees of vis, 40 gram kaas, 75 gram ei,.2 1/2 dl. melk (of melk- goedkoopsi ite, het scheelt wel in landen waar veel we tenschappelijk onderzoek op het gebied van de voe ding wordt verricht (b.v. ZwitserlandNoorwegen, Zweden) het verbruik per hoofd van de bevolking nog hoger is dan bij ons. Mineralen Melk is goedkoper dan welke andere, dierlijke eiwitbron ook, het bevat geen scha delijke bestanddelen, 'maar wél de al eerder genoemde mineralen, die ons tegen tal van aandoeningen bescher men. Het is daarom, dat in elk goed dieet melk of karnemelk in ruime mate voorkomt. Mét wat wilskracht en melk kunt u de over tollige feestpondjes weer verliezen. Succes! (HUISARTS) Pagina van het Nederlands Zuivelbureau Rijswijk Z.H. Boerenboter karnton is verleden tijd geworden. "Jammer", wordt wel eens gezegd, "want dat was goede boter". Natuur lijk was dat. voor die lijd, goede boter. Maar dank zij de ontwikkeling in de zuivel, is de boter die wij tegenwoordig éten nbg beter dan die van vroeger. Dat is eigenlijk van zelfsprekend. De tegenwoor dige boer kan over veel gezon dere koeien beschikken dan in de tijd van de karnton: bok de hygiëne van de melkwinnïng heeft hij aanzienlijk kunnen verbeteren. Gevolg: de melk - grondstof voor de boter' is beter en lekkerder gewor den. Eerste winstpunt. Hoeveel zorg de boerin indertijd ook aan haar bo ter besteedde, zij kon met de beperkte middelen waarover zij beschikte, nooit de perfecte berei- dmgstechniek en hygiëni sche zuiverheid bereiken, clie in een moderne zui velfabriek, met haar ap paratuur van roestvrij staal, mogelijk is. Twee de winstpunt. Dit zijn de twee belangrijk ste oorzaken, waardoor debo- ter nog beter dan goed is ge worden. Zo goed en zuiver zelfs, dat er geen zout meer in hoeft om haar langer houd baar te maken. Voordeboter- makende boerin was zout on misbaar om de ontwikkeling van de bacteriën te remmen, die afwijkende smaak ver oorzaakten. Maar de moderne zuiveltechniek heeft de hygië nische perfectie zo hoog op gevoerd, dat zij de bacteriën de baas is geworden. Het zout kon verdwijnen als bescher mingsmiddel tegen smaakver- val. Sommige mensen verlangen nog wel eens terug naar die smaak van zout in boter. Maar dè meerderheid van de boter eters - waaronder ook de lek kerbekken - geven de voor keur aan de zuivere smaakvan dit eerlijke natuurprodukt. Zij willen de boter proeven zoals zij werkelijk is: puur natuur! i o lk zca altijd legen mijn een biefstuk in boter, geef mij maar een likje boter op trfn brood. Dat smaakt eens zc lekker. En bij alles wal we ons tegenwoordig kunnen veroorloven, mag ik toeli wel echte boter verlangen. De kinderen zeiden: T/OOR het eerst hebben y we op Nieuwjaarsdag de 'Goede Voorne mens als programmapunt genomen. En dal komt eigenlijk om dat Jantje welp is gewor den. Het verband ontgaatumis schiendaarom zal ik het uitleggen. Toen onze oiulste zoem Jan ■.'Pk* Y IERENEENHALVE eeuw geleden, in het jaar 1510, graveer- 2 de Lucas van Léyden zijn "Melkbocht" of "Melk- 5 meisje", een prent die S aan het prille begin staat 2 van een lange reeks Hol- landse "veestukken" 2 waarvan die van 17de 1 eeuwse meesters als Paulus Potter en Albert 2 Cuyp het meest bekend Z zijn geworden. Het is een 2 voor die tijd ongebruike- 2 lijke voorstelling. Onge- z 2 bruikelijk ook omdat er 2 op werken van kunste- j 2 naars die vóór Lucas 21 leefden, nauwelijks boe- 2 ren voorkwamen en de z! Z enkele maal dat zij toch 2 werden uitgebeeld, ge- z beurde dit niet zo op de 5; 2 voorgrond tredend als 2 hier. 2 Dit is een tafereeltje 2 dat rechtstreeks aan het 2 dagelijks landleven is ontleend: boer, boerin en 2 drie koeien. Het is inzijn a; eenvoud en ln zijn nuch- 2 tere, zakelijke weergave ook een typisch Hollands 2 tafereel. De vrouw die blijkbaar net van hetmel- 2 ken is opgestaan, toont nog duidelijk "de stram- 2 micheyt oft vermoeytheyt s van het sitten", zoaisKa- 2 rel van Mander het zei 2 ln zijn levensbeschrijving 2 van Lucas van Leyden, 2 honderd jaar na de tot- standkoming van deze 2 prent. De lange, wat slun- gelige man slaat ervoor- 2 namelijk nors bij te kij- ken. Hoewel de kunstenaar zeer veel aandacht aan 2 belde mensen heeft be- ailllltuuiiiiMiMiinjiiiiiiiiii Een der eerste \boeren-schilderijen\ steed, was het vee voor hem toch kennelijk be langrijker. Hij heeft de dieren van opzij getekend zodat van hun zware lij ven zoveel mogelijk zichtbaar is. Vooral het voorste beest komt daar- door prachtig tot zijn recht. - Geen Hollandse kunstenaar uit de 16de i eeuw heeft koeien zo 2 nauwkeurig bestudeerd als Lucas van Leyden dit s aan het begin van die eeuw, in deze gravure, gj deed. Aan de melk, die die z koeien gaven, besteedde 2 men toen (tussen twee haakjes) heel wat minder 2 aandacht dan nu. ■■IIIMIIIIIIjmillllJllllJlllllZ in september acht jaar werd ging hij bij de pad vinderij. Ik hield dat voor een soort veredeld rover- tje-spelen, en was dus niet weinig verbaasd toen hij niet met besneden stokken en .woeste spel letjes thuiskwam, maar met edele drijfveren en idealen'. Met glanzende ogen ver telde hij van beloften over moed, trouw en hulpvaar digheid l Pieter en ik ke ken elkaar eens aan, toen hij mij met de vuilnis bakken hielp en gijn va der met de tuin, en we kregen 'het gevoel dat we ergens tekort waren ge schoten. We hadden ken nelijk niet genoeg idealis me door onze opvoeding heengemengd. Vandaar dat we op Nieuw jaarsdag eens alle zes gingen overleggen, wat we in het Nieuwe Jaar nu eens ten goede konden verande ren. De baby in de box hipte en kraaide alleen, die droeg niet veel zinnigs bij, maar Charlotje van vier jaar vond het een kostelijk "spelletje" toen ze het begreep. "En ik zal nooit meer mijn glas melk omgooien, en ilt zal altijd me schoenen dichtmaken, en ik zal noo-ooil meer ruzie ma ken, enne..." "En jij moet niet meer met je schoenen in plas sen lopen, en geen vuil nisbakken omgooien", vul de Jantje bestraffend aan. Ze vloog op. "Heb jij nies mee le maken! Lelijke verklikken1", riep ze vuurrood van ivoede, "pes- jongen, ik zal je!" "lioho", roep je dan als moeder, wel wat teleur gesteld dat de fraaie voor nemens al zo vlug getor pedeerd worden. "En jul lie zouden nooit meer ru zie maken. Jullie lijken wel grote mensen!" Saarlje van zes jaar liet alles in gedachten langs zich heengaan. "Ik iveet iets dat ik zal gaan doen", zei. ze, "ik ga sommen maken. Dat is tenminste iets verve lends. "Wat is dat nou", riep Pieter, "je moet niet iels vervelends doen, maar ■iets goeds. "Dat is meestal hetzelf de", zei Jantje somber, "want ik weet allang wat ik zou moeten doen. lk moet niet meer zoveel bo ter op me brood nemen, dat weet ik best. Nou, eit weinig boter.vbmïk iels heel vervelends." Saarlje knikte verwijlend. "Ja, vinnik ook héél ver velend", zei ze. "lit ook ik ook", riep Lot je, en daar zalen we. er,., inplaats van nadenkende pedagogis che volwassenen, ineens als pinnige ouders bij. "Maar dan moet papa niet meer roken", zei Jantje, en raakte zo met olifants poten aan een teer punt. "llm, hm", zei Pieter, "nou, ik vind flink room-' boter op je broocl heel ge zond. Dat vind ik nu niet zo erg, vind je niet moe der, dat mogen ze wel." '"I Is gezonder dan ro ken", zei ik, maar daar' werd niet op gelet. Want Pieter stapte snel op een ander onderwerp over. "Als jullie nu eens beslo ten om altijd tijdig naar bed te gaan", begon hij "Wat zouden jullie daar van zeggen." En zo ploegden we door allerlei Goede Voorne mens. Maar zonder ver der over boter te spreken, omdat weinig boter zover velend is. §t "N Kaaskaart van Henk van Ulsen Acteur Henk van ülsen houdt H - 't meest van oude Goudse, ■-M Kernhemmer, Schoonauwen en smeerkaas. U houdt mis- I schien meer van andere - S'| maar stellig vindt u meer dan één soort lekker. Heeft u dat nog niet ontdek»? Ga dan eens grasduinen in die lange lijst van Nederlandse j kazen 'die haast nog ééns zo lang is wanneer we alle IV I varianten van jong, belegen, oud en overjarig er bij tel- lent). Zoveel soorten, zoveel afwisseling' - waarom dan altijd hetzelfde „stukje hele- gen"? Ga op ontdekkings-I tocht bij uw kaashandelaar! jsmm' 8LUEF0RT BOEREN-GOUDSE GOUDSE V EDAMMER HERVESE KAAS KANTER KAAS KERNHEMSE KAAS V LEIDSE KAAS MAGERE KAAS MON CHOU NAGELKAAS ROOMKAAS SCHOONAUWEN yy SMEERKAAS V KORSTLOZE KAAS ST. P AU LIN HINK MELKDRINKEN IS ELKE DAG EEN EXTRA H-DAAD DOEN. DRINK DUS EEN EXTRA GLAS MELK, YOGHURT, KARNEMELK, OF EET EEN EXTRA BORD PAP OF PUDDING

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1962 | | pagina 12