M-Brigadiers: flinke kinderen, flinke melkdrinkers
In goedvermageringsdieet
komt veel melk voor
2
3
4
j Met wat wilskracht zijn de
extra feestponden er zo af
m
Van welke kazen houdt u 't meest meneer van Ulsen?
De goedkoopste eiwitten
zitten in melkprodukten
r,
Eigen weekblad voor M-Brigadiers
Ouders, maakt uw kind
nuM-Brigadier,want...
Boter nu
beter dan
>>-vroeger—J
Zonder roomboter smaakt 't me
maar nait vrouw: Geef mij maar
Roomboter is 't hele/maal
WEINIG BOTER IS VERVELEND
.„„Lucas van Leyden: Melkmeisje,,
16
PROVINCIALE ZEEUWSE COU RANT
WOENSDAG 10 JANUARI .1962
ADVERTENTIE
/fA aan kalk .1 /Of aan dikmakend»* koolhydraten
KEEDS 70000
HOEGEN
HET DIEET
1(7/ii de volledige
voorschriften voor het
Zevendaags melkdi-
eel"? Stuurt u dan even
ecu briefkaartje, met
vermelding van "mclk-
diccl" aan llcl Ncder-
1a mts Zuivelbiireau.
Postbus 4030. Rijswijk
(Z.H.). Reeds 70.000
aanvragen werden be
handeld!
DE vele feestdagen van de voorbije decembermaand hebben, hoop
ik, niet alleen een prettige'herinnering bij u achtergelaten,'
j maar u ook nieuwe energie voor de komende wintermaanden
i gegeven. En ilc neem verder aan, dat u het nieuwe jaar met goede
voornemens bent begonnen.
J Of u die goede voornemens ook in daden zult omzetten, hangt
voor een belangrijk deel van u zelf af. En dat geldt zeker voor een
I voornemen, waarbij ik als huisarts, in deze tijd van het jaar nogal
1 eens geraadpleegd word: om nu eindelijk toch eens écht te gaan
J vermageren.
M-Brigadiers vinden al het M-Brigadeiiieuws in hun
eigen jeugdblad "F IX EN FOX". Zij vinden hier
ook puzzels, verhalen en prijsvragen in! Dit alles in
kleurendruk! 32 pagina's! Wekelijks! Aanmelding als abomlee
richten aan: Adm. "Fix en Fox", Postbus 163, Leiden.
...dan helpt h hew mee plezier
z'a melk drinken (en die heeft
bij hard nodig!)
...dan krijgt hij het M-embleera
dat al zoveel kinderen met irou
op bun mouw dragen.
...dan krijgt hij het Internatio
nale M-paspoort, dat gratis toe
gang geeft tot bezienswaardig
heden in Nederland en België.
...dan heeft uw kind een kans om
in de zomervakantie gratis een
2-daagse zeereis naar België en J
Engeland te maken
BON
Stuur hét lojjbóik'van dt bi-Brigade eau:
Naam:l
Adres:
Dat ion in optn envelop net 4 ft. pesfcegrl epsteertn aan
K-Brigade, Postbus 1131, Den Haag
Want jii'l st in die december-
feestdagen plegen wij bijna
allemaal veel extra calo;
rieé'n tot ons te nemen ter
wijl wij minder energie ver
bruiken dan .normaal. De
meeste mensen kunnen dat
vele malen per jaar onge
straft doen: in enkele we
ken werken zij het teveel
er moeiteloos weer uit. Dé
kleine groep vanminderge
lukkigen bij wie het er ge
makkelijk aan komt, maar
niet vanzelf weer afgaat zal
of de feestdagen 1n sober
heid moeten doorbrengen of
daarna strenge maatrege
len moeten nemen. Hoe?
Probleem
In wezen is het uiterst simpel*.
Door minder voedsel op Le
nemen dan men verbruikt.
Maar juist bij weinig eten
dreigt het gevaar dat we
tekort aan zeer belangrijke
bestanddelen krijgen met
alle gevolgen van dien.
Fraaie diëten, die alles be
vatten wat strikt nodig ia
behalve veel voedingswaar
de, zijn gemakkelijk te krij
gen. Ze hebben meestal een
groot bezwaar, namelijk dat
ze veel te duur zijn. Dat
maakt het volhouden, toch
al zo moeilijk, nog proble
matischer.
Geen nadelen
Het voedingsmiddel, dat allé
kwaliteiten in zich verenigt
en geen nadelen heeft voor
gezonde mensen is mellc.
Het Is niet duur, het bevat
veel eiwit en zeer vele mi
nerale bestanddelen (zoals
kalk) en weinig koolhydra
ten. weet: het zijn voor
al tie koolhydraten waar wa
dik van worden. In Neder
land is het gewoonte om op
feestdagen overmatig veel
koolhydraten, dus suikers
en zetmeel, te gebruiken.
Ten onrechte staat Nederu
land niet bovenaan de rang
lijst van meikgebruikers
Het is niet toevallig, dat
Het beste blijkt
niet altijd het
duurste te sijn
/ANUARI is in alle op
zichten allijd een an
ti-climax. Maar het
ergste misschim in finan
cieel opzicht. En voor de
huisvrouw, die het na een
roerige feestmaand, denkt
mi eens lekker rustig le
krijgenis het helemaal
geen pretje elke dag op
nieuw le moeten piekeren
hoe ze hel met haar sterk
geslonken huishoudgeld
moet rooien.
Maar eten moeten we
ondanks alles en wie om
de feestdagen berooid ach
terbleef moet zijn gedach
ten eens over een paar
feilen laten gaan. die voor
zichzelf spreken. Het is
namelijk niet zo'n erg
probleem, want het Voor
lichtingsbureau voor
de Voeding heeft het
allemaal al haarfijn voor
ons uitgekiend.
Het allerbelangrijkste waar-
het bij de voeding orn gaal,
is. naast de vitamines, blo- Nee, als er ergens geldt
logisch hoogwaardig eiwit. dat het beste van het
Voedingsmiddelen die daar [minder dan goud. Als een'beste niet het duurste is,
rijk aan zijn, kunnen niet met'verantwoorde voeding wil-j dan geldt dat wel voor onze
genoeg goud betaald worden.lekeurig samengesteld h.r. op I allernoodzakelijkste leven»-
En ze zijn er, voor heel watj f. 1,70 per dag komt, kan men I middelen: zuivelprodukten.
al ongeveer 45 cent goedkoper
uitkomen door op verstandi
ge wijze de duurste eiwitbron
nen en vruchten te vervangen
door goedkopere eiwitleve
ranciers en een dubbele por
tie groente.
In verhouding is melkelwit
het goedkoopste van alle ei
witten. Maar daarbij komt nog
dat er zoveel méér in melk
zit dat we ook hoognodig heb
ben, zoals kalk en vitami
ne b-2. Nou ja, waarom zou
den we melk nog moeten aan
prijzen: het 'is tenslotte onze
eerste en enige voeding als we
op de wereld komen. Dat zegt
alles!
Het is nodig dal volwassenen
ongeveer de helft van het to
taal aan eiwitten in dierlijke
vorm gebruiken. Kinderen
meer dan de helft. Die behoef
te verschilt natuurlijk naar
leeftijd en beroep. Een kindje
van 3 jaar heeft ongeveer 30
gram per dag nodig, een vol
wassen hardwerkende man ca.
45 gram, een niet meer wer
kende vrouw van boven de 65
ca. 20 gram. En omdat we ook
voldoende calcium (kalk dus)
tot ons moeten nemen, bren
gen melk en kaas altijd weer
de uitkomst. Kijkt u maar:
10 gram dierlijk eiwit wordt
geleverd door 60 gram vlees
of vis, 40 gram kaas, 75 gram
ei,.2 1/2 dl. melk (of melk-
goedkoopsi
ite, het scheelt wel
in landen waar veel we
tenschappelijk onderzoek
op het gebied van de voe
ding wordt verricht (b.v.
ZwitserlandNoorwegen,
Zweden) het verbruik per
hoofd van de bevolking nog
hoger is dan bij ons.
Mineralen
Melk is goedkoper dan welke
andere, dierlijke eiwitbron
ook, het bevat geen scha
delijke bestanddelen, 'maar
wél de al eerder genoemde
mineralen, die ons tegen tal
van aandoeningen bescher
men. Het is daarom, dat
in elk goed dieet melk of
karnemelk in ruime mate
voorkomt.
Mét wat wilskracht en
melk kunt u de over
tollige feestpondjes
weer verliezen.
Succes!
(HUISARTS)
Pagina van het Nederlands
Zuivelbureau Rijswijk Z.H.
Boerenboter
karnton is verleden tijd
geworden. "Jammer",
wordt wel eens gezegd, "want
dat was goede boter". Natuur
lijk was dat. voor die lijd,
goede boter. Maar dank zij de
ontwikkeling in de zuivel, is
de boter die wij tegenwoordig
éten nbg beter dan die van
vroeger. Dat is eigenlijk van
zelfsprekend. De tegenwoor
dige boer kan over veel gezon
dere koeien beschikken dan in
de tijd van de karnton: bok de
hygiëne van de melkwinnïng
heeft hij aanzienlijk kunnen
verbeteren. Gevolg: de melk
- grondstof voor de boter'
is beter en lekkerder gewor
den. Eerste winstpunt.
Hoeveel zorg de boerin
indertijd ook aan haar bo
ter besteedde, zij kon met
de beperkte middelen
waarover zij beschikte,
nooit de perfecte berei-
dmgstechniek en hygiëni
sche zuiverheid bereiken,
clie in een moderne zui
velfabriek, met haar ap
paratuur van roestvrij
staal, mogelijk is. Twee
de winstpunt.
Dit zijn de twee belangrijk
ste oorzaken, waardoor debo-
ter nog beter dan goed is ge
worden. Zo goed en zuiver
zelfs, dat er geen zout meer
in hoeft om haar langer houd
baar te maken. Voordeboter-
makende boerin was zout on
misbaar om de ontwikkeling
van de bacteriën te remmen,
die afwijkende smaak ver
oorzaakten. Maar de moderne
zuiveltechniek heeft de hygië
nische perfectie zo hoog op
gevoerd, dat zij de bacteriën
de baas is geworden. Het zout
kon verdwijnen als bescher
mingsmiddel tegen smaakver-
val.
Sommige mensen verlangen
nog wel eens terug naar die
smaak van zout in boter. Maar
dè meerderheid van de boter
eters - waaronder ook de lek
kerbekken - geven de voor
keur aan de zuivere smaakvan
dit eerlijke natuurprodukt. Zij
willen de boter proeven zoals
zij werkelijk is: puur natuur!
i o lk zca altijd legen mijn
een biefstuk in boter,
geef mij maar een likje boter op trfn brood. Dat
smaakt eens zc lekker. En bij alles wal we
ons tegenwoordig kunnen veroorloven, mag
ik toeli wel echte boter verlangen.
De kinderen zeiden:
T/OOR het eerst hebben
y we op Nieuwjaarsdag
de 'Goede Voorne
mens als programmapunt
genomen.
En dal komt eigenlijk om
dat Jantje welp is gewor
den.
Het verband ontgaatumis
schiendaarom zal ik het
uitleggen.
Toen onze oiulste zoem Jan
■.'Pk*
Y IERENEENHALVE
eeuw geleden, in het
jaar 1510, graveer-
2 de Lucas van Léyden zijn
"Melkbocht" of "Melk-
5 meisje", een prent die
S aan het prille begin staat
2 van een lange reeks Hol-
landse "veestukken"
2 waarvan die van 17de
1 eeuwse meesters als
Paulus Potter en Albert
2 Cuyp het meest bekend
Z zijn geworden. Het is een
2 voor die tijd ongebruike-
2 lijke voorstelling. Onge- z
2 bruikelijk ook omdat er 2
op werken van kunste- j
2 naars die vóór Lucas 21
leefden, nauwelijks boe-
2 ren voorkwamen en de z!
Z enkele maal dat zij toch
2 werden uitgebeeld, ge- z
beurde dit niet zo op de 5;
2 voorgrond tredend als 2
hier.
2 Dit is een tafereeltje
2 dat rechtstreeks aan het
2 dagelijks landleven is
ontleend: boer, boerin en
2 drie koeien. Het is inzijn a;
eenvoud en ln zijn nuch-
2 tere, zakelijke weergave
ook een typisch Hollands
2 tafereel. De vrouw die
blijkbaar net van hetmel-
2 ken is opgestaan, toont
nog duidelijk "de stram-
2 micheyt oft vermoeytheyt
s van het sitten", zoaisKa-
2 rel van Mander het zei
2 ln zijn levensbeschrijving
2 van Lucas van Leyden,
2 honderd jaar na de tot-
standkoming van deze
2 prent. De lange, wat slun-
gelige man slaat ervoor-
2 namelijk nors bij te kij-
ken.
Hoewel de kunstenaar
zeer veel aandacht aan
2 belde mensen heeft be-
ailllltuuiiiiMiMiinjiiiiiiiiii
Een der eerste
\boeren-schilderijen\
steed, was het vee voor
hem toch kennelijk be
langrijker. Hij heeft de
dieren van opzij getekend
zodat van hun zware lij
ven zoveel mogelijk
zichtbaar is. Vooral het
voorste beest komt daar-
door prachtig tot zijn
recht. - Geen Hollandse
kunstenaar uit de 16de i
eeuw heeft koeien zo 2
nauwkeurig bestudeerd
als Lucas van Leyden dit s
aan het begin van die
eeuw, in deze gravure, gj
deed. Aan de melk, die die z
koeien gaven, besteedde 2
men toen (tussen twee
haakjes) heel wat minder 2
aandacht dan nu.
■■IIIMIIIIIIjmillllJllllJlllllZ
in september acht jaar
werd ging hij bij de pad
vinderij. Ik hield dat voor
een soort veredeld rover-
tje-spelen, en was dus
niet weinig verbaasd toen
hij niet met besneden
stokken en .woeste spel
letjes thuiskwam, maar
met edele drijfveren en
idealen'.
Met glanzende ogen ver
telde hij van beloften over
moed, trouw en hulpvaar
digheid l Pieter en ik ke
ken elkaar eens aan, toen
hij mij met de vuilnis
bakken hielp en gijn va
der met de tuin, en we
kregen 'het gevoel dat we
ergens tekort waren ge
schoten. We hadden ken
nelijk niet genoeg idealis
me door onze opvoeding
heengemengd.
Vandaar dat we op Nieuw
jaarsdag eens alle zes
gingen overleggen, wat we
in het Nieuwe Jaar nu eens
ten goede konden verande
ren.
De baby in de box hipte
en kraaide alleen, die
droeg niet veel zinnigs
bij, maar Charlotje van
vier jaar vond het een
kostelijk "spelletje" toen
ze het begreep.
"En ik zal nooit meer mijn
glas melk omgooien, en
ilt zal altijd me schoenen
dichtmaken, en ik zal
noo-ooil meer ruzie ma
ken, enne..."
"En jij moet niet meer
met je schoenen in plas
sen lopen, en geen vuil
nisbakken omgooien", vul
de Jantje bestraffend aan.
Ze vloog op. "Heb jij nies
mee le maken! Lelijke
verklikken1", riep ze
vuurrood van ivoede, "pes-
jongen, ik zal je!"
"lioho", roep je dan als
moeder, wel wat teleur
gesteld dat de fraaie voor
nemens al zo vlug getor
pedeerd worden. "En jul
lie zouden nooit meer ru
zie maken. Jullie lijken
wel grote mensen!"
Saarlje van zes jaar liet
alles in gedachten langs
zich heengaan.
"Ik iveet iets dat ik zal
gaan doen", zei. ze, "ik
ga sommen maken. Dat is
tenminste iets verve
lends.
"Wat is dat nou", riep
Pieter, "je moet niet iels
vervelends doen, maar
■iets goeds.
"Dat is meestal hetzelf
de", zei Jantje somber,
"want ik weet allang wat
ik zou moeten doen. lk
moet niet meer zoveel bo
ter op me brood nemen,
dat weet ik best. Nou, eit
weinig boter.vbmïk iels
heel vervelends."
Saarlje knikte verwijlend.
"Ja, vinnik ook héél ver
velend", zei ze.
"lit ook ik ook", riep Lot
je, en daar zalen we. er,.,
inplaats van nadenkende
pedagogis che volwassenen,
ineens als pinnige ouders
bij.
"Maar dan moet papa niet
meer roken", zei Jantje,
en raakte zo met olifants
poten aan een teer punt.
"llm, hm", zei Pieter,
"nou, ik vind flink room-'
boter op je broocl heel ge
zond. Dat vind ik nu niet
zo erg, vind je niet moe
der, dat mogen ze wel."
'"I Is gezonder dan ro
ken", zei ik, maar daar'
werd niet op gelet. Want
Pieter stapte snel op een
ander onderwerp over.
"Als jullie nu eens beslo
ten om altijd tijdig naar
bed te gaan", begon hij
"Wat zouden jullie daar
van zeggen."
En zo ploegden we door
allerlei Goede Voorne
mens. Maar zonder ver
der over boter te spreken,
omdat weinig boter zover
velend is.
§t "N Kaaskaart van Henk van Ulsen
Acteur Henk van ülsen houdt H -
't meest van oude Goudse,
■-M Kernhemmer, Schoonauwen
en smeerkaas. U houdt mis-
I schien meer van andere - S'|
maar stellig vindt u meer
dan één soort lekker. Heeft u
dat nog niet ontdek»? Ga
dan eens grasduinen in die
lange lijst van Nederlandse j
kazen 'die haast nog ééns zo
lang is wanneer we alle IV
I varianten van jong, belegen,
oud en overjarig er bij tel-
lent). Zoveel soorten, zoveel
afwisseling' - waarom dan
altijd hetzelfde „stukje hele-
gen"? Ga op ontdekkings-I
tocht bij uw kaashandelaar!
jsmm'
8LUEF0RT
BOEREN-GOUDSE
GOUDSE
V
EDAMMER
HERVESE KAAS
KANTER KAAS
KERNHEMSE KAAS
V
LEIDSE KAAS
MAGERE KAAS
MON CHOU
NAGELKAAS
ROOMKAAS
SCHOONAUWEN
yy
SMEERKAAS
V
KORSTLOZE KAAS
ST. P AU LIN
HINK MELKDRINKEN IS ELKE DAG EEN EXTRA H-DAAD DOEN. DRINK DUS EEN EXTRA GLAS MELK, YOGHURT, KARNEMELK, OF EET EEN EXTRA BORD PAP OF PUDDING