JMerckwaerdighe Bierologie Bierkenners vragen PROVIN CIA LE ZEEUWSE C OU R AN T ZATERDAG 11 NOVEMBER 1961 Enige markante punten uit de geschiedenis van het bier en een aantal wetenswaardigheden uit de historie van de Grolsche Bierbrouwerij 3400' v. Chr. Jn Mesopotamia wordt bier geofferd aan de go din inner. 1200 V. Chr. Jn Egypte is het bier gerantsoeneerd. 600 y. Chr. Nabuckodonosor van Ba byion was de brouwers 100 n. Chr. Tacitus ziet de Batavieren brouwen. Vroege Middeleeuwen Huisvrouwen brouwen zelf. latere Middeleeuwen Kleine brouwerijen nt dit werk over. 1676 Peter Cuyper - de oudst beleende eigenaar van de. Grolsche-wordt benoemd tot Cildemeesler. Als zódanig- set hij ook zijn ervaringen als brou wer op papier, onbewust dat latere generaties daar hun voordeel mee sullen doen. 1854 De brouwerij wordt verplaatst naar een terrein builen de wallen van Groenlo. 168 6 Na zijn doodgaat de brou werij over op zijn zoon Hermannus. 1760-1775 De oude brouwketel wordt omgeruild voor een gro tere en er komt een tweede ketel bij. 1896 Voor het eerst wordt Grolsch in beügeljlessen in de brouwerij gebotteld. 1795 Ter gelegenheid van de Alliantie niet Frankrijk ivordt negenhonderd liter Grolsch gedronken. 1922 Grolsch wordt niet meer alleen in Groenlo, maar ook in Enschede gebrouwen. VERSHEID IS NIET TE EVENAREN Gerst en hop uit verre landen Toen bet de brouwers na 1947 "weer was toegestaan, de grondstoffen te gebruiken die zij wensten, kónden de voor het Grolsch benodigde geselecteerde speciali teiten weer tilt verre landen worden aangevoerd. Meer bier per fles Het verbruik van bier per fles nam van jaar tot jaar toe. Dit was voor de brouwerijen aanleiding om hun bot telafdelingen steeds verder te mechaniseren. Bijna alle brouwerijen gingen er - als onderdeel van die mecha nisatie - toe over hun flessenbier te pasteuriseren, dat is kunstmatig houdbaar maken door trapsgewijze verhit ting van de gevulde flessen tot ongeveer 65° Celcius. Vers - natuurlijk-houdbaar - Grolsch Veel levensmiddelen en dranken hebben geen natuur lijke houdbaarheid en moeten daaroin worden gepas teuriseerd. Hoe goed ze ook mogen zijn, toch gaat er niets boven dezelfde artikelen in verse toestand. Vets heid is immers niet te evenaren. De brouwmethode van Grolsch, in oorsprong afkomstig van Gildemecster Peter Cuyper (1677) en sindsdien, steeefs verbeterd cn verfijnd en aangepast aan nieuwe mogelijkheden in moderne brouwerijen, stelt hoge eisen, aan de brouwers. Met het verwerken van geselecteerde grondstoffen via kostbare apparaturen, in een vier-maan- den-durend brouw- en rijpingsprocesïs veel tijd en veel geld gemoeid. Resultaat van dit alles is echter bier met een natuurlijke houdbaarheid, een frisse, pittige, eigen smaak en een fijn aroma, eigenschappen die volkomen behoudea blijven, omdat die natuurlijke houdbaarheid pasteurisatie overbodig maakt. DE GESCHIEDENIS VAN DE BEUGELELES Nieuw ia 1896 De Grolsche heugelfles stamt uit 1896, toen "het Grolsch voor het eerst in de brouwerij werd gebotteld, dit ia afwijking van de gewoonte om het vullen van de flessen aan de groothandel over te laten. Behoudea na 1947 Toen na 1947 het verbruik van hier per fles steeds toenam, was het voor de Grolsche Bierbrouwerij zaak haar koers voor de toekomst te bepalen. Hetzij geheel overschakelen op flessen met kroonkurk; hetzij de bottelarij'bijna ge heel inrichten voor de verwerking van beugelflessen. Technisch was er veel voor te zeggen de bewerkelijke beugelflessen, die in beperkte mate nog werden geleverd ia Twente en de Achterhoek, af te schaffen. Ook uic economisch oogpunt zou zulks de voorkeur verdienen. Beugelflessen zijn namelijk niet alleen veel duurder dan kroonflessen, maar ook de voor beugelflessen vereiste - uiterst gespecialiseerde - spoel-, vul- en sluitmachines zijn zeer kostbaar. Toch werd de voorkeur aan de heugelfles gegeven. Consomentenwil is wee Het gaat er immers niet om te verkopen war het ge makkelijkst gemaakt kan worden, doch wat door de gebruikers het meest wordt gewaardeerd. DE VOORDELEN En de voordelen van de heug'èlfles zijn hekend bij ieder die wel eens een fles Grolsch gedronken heeft. Niet alleen is de elastische sluiting het behoud voor al het natuurlijke koolzuur van het bier; ook is een opener overbodig en behoeft de fles? niet in één keer te wor den leeggeschonken. Grolsch inderdaad, het bier met de 3 voordelen: KWALITEIT: vers hier met een natuurlijke houdbaarheid, gebrouwen volgens de methode van Gildemeester, Peter Cuyper (1677) in een vler-maanden-durend- brouw- en rijpingsproces GEMAK: geen opener nodig 2XJINIGHF.ID: de fles behoeft niet in een keer te worden leeggeschonken De plaatjes en praatjes van de serie ,jMerckwaerdighe Bierologiezijn samengevat in een aantrekkelijk boekje. Wilt V dit geheel kosteloos thuisgestuurd krijgenschrijf dan op een briefkaart boven üw naam en adres Bierologieen verzend deze aan Grolsche Bierbrouwerij N.V., Postbus 55, Enschede.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1961 | | pagina 16