JMerckwaerdighe Bierologie
Bierkenners vragen
PROVIN CIA LE ZEEUWSE C OU R AN T ZATERDAG 11 NOVEMBER 1961
Enige markante punten uit de geschiedenis van het bier en een aantal wetenswaardigheden
uit de historie van de Grolsche Bierbrouwerij
3400' v. Chr.
Jn Mesopotamia wordt
bier geofferd aan de go
din inner.
1200 V. Chr.
Jn Egypte is het bier
gerantsoeneerd.
600 y. Chr.
Nabuckodonosor van Ba
byion was de brouwers
100 n. Chr.
Tacitus ziet de Batavieren
brouwen.
Vroege
Middeleeuwen
Huisvrouwen brouwen
zelf.
latere
Middeleeuwen
Kleine brouwerijen nt
dit werk over.
1676
Peter Cuyper - de oudst
beleende eigenaar van de.
Grolsche-wordt benoemd
tot Cildemeesler.
Als zódanig- set hij ook
zijn ervaringen als brou
wer op papier, onbewust
dat latere generaties daar
hun voordeel mee sullen
doen.
1854
De brouwerij wordt verplaatst naar een terrein
builen de wallen van Groenlo.
168 6
Na zijn doodgaat de brou
werij over op zijn zoon
Hermannus.
1760-1775
De oude brouwketel wordt
omgeruild voor een gro
tere en er komt een tweede
ketel bij.
1896
Voor het eerst wordt Grolsch in beügeljlessen in de
brouwerij gebotteld.
1795
Ter gelegenheid van de Alliantie niet Frankrijk
ivordt negenhonderd liter Grolsch gedronken.
1922
Grolsch wordt niet meer alleen in Groenlo, maar
ook in Enschede gebrouwen.
VERSHEID IS NIET TE EVENAREN
Gerst en hop uit verre landen
Toen bet de brouwers na 1947 "weer was toegestaan,
de grondstoffen te gebruiken die zij wensten, kónden
de voor het Grolsch benodigde geselecteerde speciali
teiten weer tilt verre landen worden aangevoerd.
Meer bier per fles
Het verbruik van bier per fles nam van jaar tot jaar toe.
Dit was voor de brouwerijen aanleiding om hun bot
telafdelingen steeds verder te mechaniseren. Bijna alle
brouwerijen gingen er - als onderdeel van die mecha
nisatie - toe over hun flessenbier te pasteuriseren, dat
is kunstmatig houdbaar maken door trapsgewijze verhit
ting van de gevulde flessen tot ongeveer 65° Celcius.
Vers - natuurlijk-houdbaar - Grolsch
Veel levensmiddelen en dranken hebben geen natuur
lijke houdbaarheid en moeten daaroin worden gepas
teuriseerd. Hoe goed ze ook mogen zijn, toch gaat er
niets boven dezelfde artikelen in verse toestand. Vets
heid is immers niet te evenaren.
De brouwmethode van Grolsch, in oorsprong afkomstig
van Gildemecster Peter Cuyper (1677) en sindsdien,
steeefs verbeterd cn verfijnd en aangepast aan nieuwe
mogelijkheden in moderne brouwerijen, stelt hoge eisen,
aan de brouwers. Met het verwerken van geselecteerde
grondstoffen via kostbare apparaturen, in een vier-maan-
den-durend brouw- en rijpingsprocesïs veel tijd en veel
geld gemoeid. Resultaat van dit alles is echter bier met
een natuurlijke houdbaarheid, een frisse, pittige, eigen
smaak en een fijn aroma, eigenschappen die volkomen
behoudea blijven, omdat die natuurlijke houdbaarheid
pasteurisatie overbodig maakt.
DE GESCHIEDENIS VAN DE
BEUGELELES
Nieuw ia 1896
De Grolsche heugelfles stamt uit 1896, toen "het Grolsch
voor het eerst in de brouwerij werd gebotteld, dit ia
afwijking van de gewoonte om het vullen van de flessen
aan de groothandel over te laten.
Behoudea na 1947
Toen na 1947 het verbruik van hier per fles steeds toenam,
was het voor de Grolsche Bierbrouwerij zaak haar koers
voor de toekomst te bepalen. Hetzij geheel overschakelen
op flessen met kroonkurk; hetzij de bottelarij'bijna ge
heel inrichten voor de verwerking van beugelflessen.
Technisch was er veel voor te zeggen de bewerkelijke
beugelflessen, die in beperkte mate nog werden geleverd
ia Twente en de Achterhoek, af te schaffen. Ook uic
economisch oogpunt zou zulks de voorkeur verdienen.
Beugelflessen zijn namelijk niet alleen veel duurder dan
kroonflessen, maar ook de voor beugelflessen vereiste
- uiterst gespecialiseerde - spoel-, vul- en sluitmachines
zijn zeer kostbaar. Toch werd de voorkeur aan de
heugelfles gegeven.
Consomentenwil is wee
Het gaat er immers niet om te verkopen war het ge
makkelijkst gemaakt kan worden, doch wat door de
gebruikers het meest wordt gewaardeerd.
DE VOORDELEN
En de voordelen van de heug'èlfles zijn hekend bij ieder
die wel eens een fles Grolsch gedronken heeft. Niet
alleen is de elastische sluiting het behoud voor al het
natuurlijke koolzuur van het bier; ook is een opener
overbodig en behoeft de fles? niet in één keer te wor
den leeggeschonken.
Grolsch inderdaad, het bier
met de 3 voordelen:
KWALITEIT:
vers hier met een natuurlijke
houdbaarheid, gebrouwen volgens
de methode van Gildemeester,
Peter Cuyper (1677) in een
vler-maanden-durend-
brouw- en rijpingsproces
GEMAK:
geen opener nodig
2XJINIGHF.ID:
de fles behoeft niet
in een keer te worden
leeggeschonken
De plaatjes en praatjes van de serie ,jMerckwaerdighe Bierologiezijn samengevat in
een aantrekkelijk boekje. Wilt V dit geheel kosteloos thuisgestuurd krijgenschrijf
dan op een briefkaart boven üw naam en adres Bierologieen verzend deze aan
Grolsche Bierbrouwerij N.V., Postbus 55, Enschede.