KIES UW KAAS - KEUS GENOEG ROOM BOTER M-Brigadiers: flinke kinderen, flinke melkdrinkers Huismoeder tot haar zusters: U kunt „ver" eten in eigen land Denkbij boter eens aan het leuke jasje! 't lekkerste 't gezondste puur natuur nooit te duur PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT ZATERDAG 4 NOVEMBER 1961 (ADVERTENTIE) ivaa/-keü(/e4— door Alexander Pol a Keu litertje van ver langen (Als het tenminste melk is) Boter l>ij de tlig Oud Hollandse Wijsheid) Jlen moet niet alles u]» één jkaas zetten [Zoals li hiernaast kunt lesenj Kaas Taak (Sedert, kinder-droombeeld) De koe geeft het haar éigen kinderen (Aanbeveling voor Melk) Er, ZIJN bereisde Roeien* die "watertandend ver halen van de kaas, die ze in liet buitenland gegeten hebben. Ze laten de ivoorden „Roquefort" en „Camem- bert" strelend over hun tong rollen. Dat is helemaal niet erg. Wie verre reizen doet, eet „verre" dingen. Wel erg Is, dat deze Roeien zo weinig weten van éigen vaderlandse kaasprodnkten. Ze zeggen verstrooid: „O ja, Edam en Gouda" en daar Is de kous mee af. Néé, Koeltjes! lijf hebben naast deze twee beroemde produkten nog wel wat ders ook! Luister maar: Kernhemse kaas, St.Paulin, smelt- en lunchkaas, Schoo- nauwen, Limburgse of Her- vesekaas. Bluefort, Maestro, Witte Meikaas, Friese, Lelü- se en Roomkaas en.dan zün we nog niet aan het eind van onze opsomming. U ziet, dat er ook Franse amen. bijlzijn. Maar vergis u niet: het produkt zelf is Neder lands van koe tot kaas. Hetis jammer, datookzoveel KAASMEISJES ZIJN TERUG WIST DAT... ut de Verenigde Stalen de huisvrouwen sinds kort bevroren ficlk bij dé slijter kunnen kopen ffet ..blok" melk wordt in een met plastic versterkt -papier verpakt. Men levert de diepvries-melk eens per veertien dagen af bij de klan ten die een koelkast hebben. Deze méthode betekent o.a. een bespa ring op de bezorgkosten men ifi Zwitserland, West- X>uitsland 'en Oostenrijk langs de drukke verkeerswegen melkauto- maten geplaatst heeft? Ook in Groot-Brittanniëen Italië is met de plaatsing van dergelijke automa ten langs de verschillende hoofd- verkeerswegen begonnen. Voor een prijs van circa, dertig cent Krijgt de automobilist een speciaal verpakte beker koele 'melk. Dit initiatief werd mede geno men naar aanleiding van onder zoekingen die hebben aangetoond dat door geregeld melkdrinken het Besïchts- en reactievermogen kan xcorden verscherpt. Door de bestuurders in de ge legenheid té stellen ook even'de benen te strekken hoopt men een middel te hebben gevonden devei- ligheid op de weg te verhogen. men kwark. een. voedzaam en Smakelijk gerecht, zelf kan berei den door melk le stremmen met Do tien Nederlandse kaas meisjes zijn weer hi ons land terug na een toernee van een half jaar in Engeland. Zij werden by aankomst op Schiphol o.a. begroet dooi de directeur van het Neder lands Zuivclburcau, de heer F. Baai-I. De meisjes vertrokken een half jaar geleden, goed voorbereid op hun taak, naar Engeland om daar goodwill te kweken voor Nederland eu zijn zuivel- produkten. Zo bezochten zij bijna veertig steden over ge heel Groot-Brittannië, waar zij in meer dan 230 levensmid delenzaken het Britse publiek over de Nederlandse zuivel hebben voorgelicht. Op tal van manifestaties met een Nederlands karakter, die de afgelopen zes maanden in Engeland werden gehouden, hebben de kaasmeisjes met hun aanwezigheid dit accent nog eens duidelijk onder streept. huisvrouwen nog zo weinig we ten van de enorme sortering op kaasgebied. We kennen er heus wel, die een leven lang vragen naar: een onsje jonge, een onsje belegen. Als ze een heel woeste bui hebben, vragen za naar een ons komijne. Lekkerbekken Dan moeten ze het zelf ook maar Weten, als hun-mannen óver de gTens gaan kaas smul len. Eigen schuld! Maar wie nu. in de komende feestdagen de éigen man eens wil zien lekker bekken aan éigen tafel, dist alle vaderlandse kaas-heerlijk heden op. Elke dag iets anders. Die man wil nóóit meer weg. Dat is één! En u krijgt de naam van een uitge- kiend-goede huisvrouw. Dat 1 is tweet We zullen u eens even uitgebreid gaan voor lichten. Dat blijft dan onder ons. Dan denkt de heer ge maal, datuvanïich zelf zo •wijs bent. Datis dan drie! Kernhemse kaas bijv., .een 60-:- roomkaas, die een bij zonder rijpingsproces heeft doorgemaakt, die hem een ver rukkelijke en vrij gepronon ceerde smaak bezorgd heeft. Smeltkaas, letterlijk gesmol ten kaas, waai- men al of niet ham. tomaat of specerijen aan toevoegt. (Heerlijk om in kleine blokjes te presenteren bij de borrel, weer eens wat anders). St. Pftulln, volvet, Schoo- nauwen eveneens, twee kaas soorten met een héél aparte smaak. Limburgse of Bervese kaas, uit volle melkbereicUmet een typische, wat scherpe smaak. Bluefort, een Neder landse schinimelkaas, die heel mild op de tong ligt. Maestro, heerlijk en volvet. Witte mei- een zure vloeistof, zoals citroen sap? In de grote steden wordt kwark vaak door de melkinrich ting geleverd. Het is een waarde vol'voedingsmiddel, voer al door het hoge eiwitgehalte. Kwark kan bijvoorbeeld op dc boterham wor den gebruikt. Als garnering kunt u dan o.m. tomaat, paprika en fruit gebruiken. Te kaas en te keur! Nevenstaand ariucei is geschreven door ee.n huis vrouw. die wij vertelden, dat Nederlanders, zo weinig van Nederlandse kaas afweten.Zij zelf. zei ze. vond dat een schande, zij kende alle vijf de soorten. Toen we haar vertel den, dat er in ons land meer dan twintig kaassoorten wor den gemaakt, keek ze eerst on gelovig en schreef toen dit artikel. Allicht..voorname- lijk tot dc mede-huisvrouwen gerichtl kaas, heeft het Goudse model, is lichtzuur van smaak, i3 (na tuurlijk) wit en- moet twee of drie dagen na bereiding gegeten worden. Friese kaas, waar men nagelkaas en kanterkaas onder rekent. Komijnzaad Leidse kaas, ook roet komijn zaad, wordt gemaakt in 20-:-. 40-f- en de boeren-Leidse, waar van het vetgehalte zo ongeveer 35% is. De roomkaas verschijnt altijd in een plat cilindrisch model met een gewicht van 2 tot 8 kg., of in het z.g. lunch- kaasmodel. Een 604- produkt, voor liefhebbers van een volle, zachte smaak. Dan-zijn er nog dieetkazen (vetarm en zoutarm), daar is ook de magere kaas, de smeerkaas, de „Monchou", die met room wordt bereid en zo goed ge bruikt kan worden om toast mee te bespuiten. De Edam en Gouda kent men in diverse leeftijden, onder scheiden in jong, .belegen, oud en. overjarig; hoe ouder, hoe pittiger. Do volvette goudse wordt als boerenkaas nog op een aantal boerderijen gemaakt en heeft dan een zeer eigen aroma, door kenners speciaal gewaardeerd. Wat denkt v, is cp afwis seling genoeg of niet? jBegin, maar gauw met Tcie- m... Niet alleen, dat u man, ■kinderen, gasten en u zelf ver went met de feestdagen, maar it hebt vóór uw leven lang de naam van „de vrouw, die zo veel van kaas weetl" En dat is ook wat waard Vlugge toetjes met vla JSatüURUJK kan men zon der al te veel moeite zelf vla ma ken, maar als men nu erg weinig tijd heeft of niet heianaal over- t u igd is va neigen ku nne.n, ja dan kun tien de kant en klaar vla's een enorme uitkomst betekenen. Kijk eens hoeveel en nog veel meer dan hiergenoemde nagerech ten ermee te bereiden zijn: 1. gelijke hoeveelheden vanille- vla en yoghurt door elkaar heen geklopt, 2. vanille vla gevuld met stukjes geconfijto gember of bitter-! koekjes of geweekte gedroog de pruimen of appeltjes of in stukjes gesneden vers fruit. 3. vanillevla met in de koeke- pan in wat boter gebakken schijven appel, die tussen en op de vla worden gelegd en •worden bestrooid, met wat suiker en kaneel, 4. vaiiillevlawaardoorlieenpoe- derkoffie naar smaak wordt geklopt en die daarna met slagroom, schuimpjes of ge hakte noten wordt gegar neerd. 5. chocoladevla ook weer met een gelijke hoeveelheid met wat basterdsuiker zoetge- maakte yoghurt vermengd maar nu zó, dat de vla gemar merd blijft. Ten overvloede kan deze vla met-schijf es ba naan worden gevuld. 6. chocoladevla met partjes si naasappel en schijfjes is een nog onbekende maai1 heel goede combinatie (niet te lang van te voren klaar maken!). 7. in een hoog glas eerst choco ladevla, dan stukjes vers fruit of vruchtencompote, daarop vanillevla en tot slot wat limonadesiroop, jam of gehakte noten. 8. bessensap gebonden tot een niet te dikke gelei, op smaak afgemaakt met suiker en ka neel en, zo men dit wenst, verrijkt met rozijntjes heeft laag om laag met yoghurt in een hoog glas opgedaan een bijzonder feestelijk aanzien vooral als er nog een flinke rozet slagroom, bovenop wordt gezet! Ja over garneren met slagroom gesproken! Een spuitzak met mondstuk ken met versohillend profiel waardoor de meest onverwachte effecten .worden bereikt is na tuurlijk ideaal maar het kan desnoods ook zonder spuitzak. We moeten dan van een stukje vetvrij papier om de vingers een puntzakje (peperhuisje) draaien eu daarna van de onderkant een schuin puntje, zigzagde of ander motiefje afknippen. Leuk om daarmee eens' te experimenteren. TAGINA VAN HET NEDERLANDS ZUIVELBUREAU RIJSWIJK (Z.D.) Vroeger had menbiyu- baar meer tijd of fantasie om onze kostelijke boter op een feestelijke manier op tafel te brengen dan in onze nuchtere gehaaste tijd. Vooral wanneer de eerste grasboter er weer'was. boet seerde men uit de mooie gele geurige grasboter boterlam- meljes met twee krenten als oogjes. Dis boterbeelcïionwkunst is er praktisch helemaal uitge gaan, maar met.weinig moeite kan boter ooknn nog wel in een feestelijk jasja worden gesto ken. In de eerste plaats kan dat de botervloot zijn. Bovendien is het altijd een verrassing wan neer de deksel wordt opgetild eu de bovenkant van de boter ver sierd blijkt te zijn." Dit kan ge daan zijn door met een natgemaakt kartelmes over het gladde oppervlak van goed harde, dus koud. be waarde boter ruiten of gol ven to trekken, of door met de holle kant van eèn in warm water nat gemaakt -theelepeltje van buiten naar binnen over het oppervlak te gaan en op deze wijze in het midden een bloem te vormen, 3. of door b.v. met het warm- gemaakte mespuntje van buiten naar binnen toe op het oppervlak van de boter een ster te vormen terwijl de mespunt regelmatig even wordt ingedrukt tijdens het trekkoa van de lijntjes, 4. of door met een breinaald of met èon punt van de vork figuurtjes op het boterop- pervlak te tekenen. Cok zonder vlootje kan boter gezellig worden opgedist. Denk b.v. eens aan de bekende b o ter- ballëtjes die met behulp van een inwarm water natgemaakte boter- of aardappelboor gemak kelijk uit harde boter gestoken kunnen worden. Die balletjes worden dan. mefceën in ijskoud jveren schaaltje, opgediend. Er water afgekoeld en nog met de zijn trouwens ook van die ge- „dauwdruppeltjes" erop op eeu makkelijke Bpeciale boterkrul- mooi glazen, aardewerk.of zil- Iers te koop. Jong en,oud, rijk en arm zijn hei daar wel over eens: Roomboter is beslist Roomboter bevat zo!n grote rijk dom aan onmisbare voedingsstof fen en vitamines, dat we gerust mogen spreken van 's Werelds knapste geleerden zijn niet in staat te evenaren wat de natuur presteert: melk maken uit gras. Roomboter wordt - zonder- "kunstgrepen"- bereid uit het best© deel van de melk, daarom is room boter Men hoort wel eens zeggen dat de Roomboter "duur" is. Maar, mevrouw, een voedingsmiddel voor uw man. en kinderen dat èn 't lek kerste èn 't gezondste èn puur natuur is, dat is is niet te vervangen FUNK MELKDRINKEN IS ELKE DAG EEN EXTRA M-DAAD DOEN. DRINK DUS EEN EXTRA GLAS MELK, YOGHURT, KARNEMELK, OF EET EEN EXTRA BORD PAP OF PUDDING

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1961 | | pagina 16