MELK KAN GEEN DAGLICHT ZIEN Béte*# ROOM BOTER DOE NOG EEN WAARHEID ALS EEN KOE: Hoe onvriendelijk het ook mag klinken: Doek helpt al, maar koelkast is ideaal SEPTEMBER: een béste kaas-maand Helderse M-Brigadiers bezochten Rijswijk Zeventig kaashapjes in nieuwe brochure Is 't lekkerste, 't gezondste, puur natuur dus nooit te duuri ADVERTENTIE door Alexander Pol a Goede melk behoeft geen krans (Oud Xederl. Spreekwoord) Als er melk is in de kan, is er wijsheid in de man (Oeroude Wijsheid Melk: de juiste kan op de juiste plaats (Bekende Zegswijze) Wie flink is staat jr,iju kannetje (Zegswijze bij de Melk- Brigade) Ken pakje van mijn hart tenminste als het roomboter is) s TK GELOOF dat de melk vanmorgen, lekkerder was dan nu en. toch heb ik ze echt niet In de zon gezet," Dit is een-zeker in de zomermaanden - veel geslaakte verzuchting In koelkastloze huishoudens. Niet-alleen van melk- enmelkprodukten, doch ook van andere voedingsmiddelen constateert men soms korte tijd nadat dezfe in huis zijn gehaald, al minder prettig aandoende smaakverschillen. De oorzaak hiervan ligt vaak in de „belichting". Wat betreft de melk en melk- produkten: niet alleen direct zonlicht maar zelfs diffuus daglicht moet worden vermeden. Indien een fles consumptiemelk 's zomers aan direct"zon licht wordt blootgesteld, kan reeds na een kwartier een oxydatiesmaak aan de melk worden waargenomen en is het vitamine C-gehalte soms na een half uur al nagenoeg ver dwenen. In diffuus daglicht zal deze achteruitgang in smaak niet zó snel verlopen, maar het is altijd van belang de melk niet alleen koel maar ook donker te bewaren. Opvallend was. dat tijdens de jongste Vierdaagse melk boven andere dranken als dorst- lesser werd verkozen. Vele wan-, delaars droegen mellc met zich mee in veldflessen. Nn de maand septemberweer js aangebroken, zullen o.m. op de 2500 kaasboerderijen die ons land nog rijk is door de boerinnen en hun nijvere dochters worden begonnen .met het opzetten van de be faamde septemberkaas. Sinds de grijze oudheid geniet speciaal deze Nederlandse kaassoort de grootste ver-' maardheid, In tegenstelling rot een „consumptie-kaas'? - een kaas die vijf a zes weken wordt bewaard - is ae septem berkaas, zoals dit in vakkrin gen heet, een uitstekende, waar- of oplegkaas". Er zijn van nature, zoals vak mensen uit jarenlage ervaring weten, vooral in deze periode vele omstandigheden, die tob de kwaliteit en smaak van de septemberkaas bijdragen. Heb wezenlijke kenmerk, waar door de septemberkaas. zich van de andere kaassoorten on derscheidt is vooral het romi ge en pittige aroma bij hogere ouderdom. Op z'n vroegst komen temtierkazen in decemtier op de markt. Maar pas na Nieuw jaar komen volgens de lief hebbers de specifieke eigen schappen van deze „bewaar- kaas" goed tot hun recht. Mag ik een boterham met roomboter? Alleen om de melk al,» yOV/ELzoW losse als voor flessen- melk (en na tuurlijk ook voormelkpro- dukten) geldt de regel donker bewaard, koélgedTonkenmelk opén lekkerst".'Daar om is d it een gulden, regel voor iedere huisvrouw. Beter dan waar ook, be houdt melk, ons belangrijk ste levensmiddel, in een koelkast zijn volle rijkdom aan voedingsstoffen (koste lijke vitaminen, eiwitten voedingszouten) én- daar door zijn volle heerlijke smaak. Zo onmisbaar als melk is in,da verstandige voeding, zó nuttig is de koelkast in de jverstan tiigë" keuken. Op het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek (N.I.-Z.O.) te Ede heeft men diverse proe ven genomen die duidelijk de ongunstige invloed van licht op de smaak van melk- en melk- produkten hebben aangetoond. 'De proeven werden, als volgt uitgevoerd: Literflessen met de te onder zoeken produkten werden in di rect zonlicht geplaatst. Dit ge- beurdeopeenzonnigedaginjuni, omstreeks twee uur 'smiddags. Van elk produkt werd ook een controleportie in het donker bewaard. Na een bepaalde tijd werd nagegaan of er vérschil in smaak tussen het in het licht geplaatste produkt en hetin het donker bewaard© kon worden waargenomen. Deze keuringen, waaraan tien keurders deelnamen, vonden plaats na belichtingstijden van 30. 60. 90.120 en 150 min. Hierb:j kwam o.m. vast te staan, dat yoghurt sterk, maar karnemelk minder gevoelig voor directe be lichting is. Het, verschil in smaak deed zich bij yoghurt na één uur aan heb licht te zijn blootgesteld reeds voor; bij melk na anderhalf uur en bij karne melk na twee uur. Zonder koelkast Ook wanneer u geen koel kast bezit kunt u melk goed- houden, iloc'.'llicr zij n enkele adviezen, die u bjj goede op volging wel wat extra moeite kosten, maar u geld en erger nis zullen besparen. Losse melk onmiddellijk ua ontvangst Koken en vervol gens snel koelen (met de melkkoker in een teiltje met stromend koud. water) en daarna op de koelste en don kerste plek die het huls rijk Is bewaren. Indien u van een dubbelwandige melkkoker gebruik maakt, dient de vloei stof na het koken in een ander vaatwerk te worden overge daan. want in zo'n kookappa- raat blijft de melk veel telanr warm. In een lauwwarme omgeving wordt de melk snel zuur. Daar om ook moeten melk en andére melkprodukten op een koele en donkere plaats worden bewaard. Men kan de flessen gewoon op een koele donkere plaats zetten of naast-elkaar in een emmer koud water en er een schone theedoek overheen hangen. De punten van de doek moeten in het water hangen, want die vochtige doek werkt ook alweer als warmte-onttrekker. Roomboter kunt u heb best op eén donkere en koele plaats be waren. Het is niet nodig om. zoals in sommige huishoudens wel wordt gedaan, de boter in een vochtige doek te wikkelen. Walde kaasuangaat.naluurlijk is het geen prettig gezicht als ze ié droog wordt of als de plakjes omkrullen. En dat gevaar bestaat door onjuiste bewaringAls men esnkoeïkastheeftjoopthetmethet uitdrogen en hardworden van dè kaas zo'n vaart niet,zorg er alleen voor dat ze niet:tè-koud op tafel komt. Maar ook zonder koelkast is er een eenvoudige manier om de kaas vers te houden. Als u b.v. voorverpakte kaas koopt doet u het bestede-meestal plastic-ver pakking direct bij thuiskomst te verwijderen. Men wikkelt de kaas dan in een vochtige, liefst linnen doek. Dat is alles. Uzult eenszien koelekker vers ze dan blijft! Op 1 augustus jf. hebben' ongeveer honderd M-briga- diers uit Den Helder, vere nigd in de K.A.D.A.-club, een bezoek gebracht aan het hoofdkwartier van de M-bri- gade, het Nederlands Zulvel- bureau te Rijswijk. Nadat de kinderen liet Hl- lied hadden gezongen, heette de direct eur van liet N.Z.B., de heer F. Baart, hen welkom. In zijn toespraak memoreerde hij o.m. de medewerking die de club sinds zijn oprichting had verleend bij het inzamelen van gelden-voor liefdadige doelein den, zoals b.v. voor het polio fonds. Erkenning voor het vele goede werk ondervond meh ook bij het gemeentebestuur van Den Helder, die de K.A.D.A.- club een clublokaal beschikbaar stelde, dat officieel door de bur gemeester geopend werd. Vervolgens booddeheer Baart, de leidster, mevrouw J. A. van der Voort-Van Drunick, 'de M- clubvlag en een oorkondeaan, waarbij de Helderse jongens en meisjes het recht werd verleend zich de eerste club van M-brigar diers in Nederland te noemen. Later in de ochtend vertrok ken zij naar Wassenaar voor een bezoek aan een melkinrichting. 's Middags trok de hele club naar een uitspanning en als slot van dit M-uitje in Den Haag en omgeving stond een bezoek aan Madurodam op het programma. Voor de liefhebbers van kaas is er goed nieuws. Het Nederlands Zuivelbureau heeft in zijn jongste' uitgave niet minder dan zeventig lek kere hapjes opgenomen, alle maal mot: behulp van kaas. Zowel voor de uitgesproken fijnproevers als voor degenen die variatie willen brengen in het gewone,dagelijkse menu, heeft het zijn nut, eens kennis van dit; boekje te nemen. Wellicht dat deze bron van culinaire ideeën u'de nodige- inspiratie kan geven om in voorkomende gevallen vlug, voedzaam en voordelig een complimenten oogstend etent-jo samen ta stellen. Uzult dan kunnen vaststellen dat onze Nederlandse kaassoor ten zich niet alleen gced lenen voor broodbelegging, doch dat zij zich ook smakelijk laten ver werken. Ter illustratie volgen hier enige recepten, berekend voor vier personen. SCAMPI Vijftig gram bloem en iets zout in een kom zeven en een los geklopte eierdooier, 25 gram kaas en een halve deciliter melk er doorheen roeren. Het eiwit- stijf slaan en er vo orzichtig do or- heen scheppen. Honderd gram grote garnalen stuk voor stuk in. dit' deeg onderdompelen en in heet frituurvet bakken. Met cocktailprikkers serveren. PREISOEP 25 gram griesmeel in veertig gram boter fruiten, 250 gram in fijne ringen gesneden prei erbij doen en kort meesmoren, drie kwart liter bouillon toevoegen en heb geheel ongeveer twintig minuten laten koken. De pan van het vuur nemen. Honderd gram geraspte kaas erdoor klop pen en de soep met een scheutje room of koffiemelk, wat citroen sap, zout en paprikapoeder op smaak afmaken. Bent Ti benieuwd naar dit boekje? Rechts onderaan op deze pagina staat, hoe u het in uw bezit kunt krijgen. Wat gebeurt er als u voor het slapen gaan een glas melk drinkt? Allereerst verricht de melk zijn taak vanbeste body-bouwer". Maar dezelfde melk schenkt bovendien kalmte aan hart cn zenuwen, waardoor u dieper slaapt, monter opsfiat, beter werkt, meer presteert. Daarom: melk voor 't slapen gaan (of yoghurt of karnemelk) om met PEP op te staan, met PEP aan 't werk te gaan! ■PTMil Boter - wafc een mooi woord is dat eigenlijk. Een woord dat al romig smelt op je tong wan neer je" het uitspreekt. Maar kom, laten we niet poëtisch worden, .daar zijn de dichters voor. "Wij willen U op onze manier de lof zingen van dit edele produkt, waarom ons land bekend is van Toronto tot Tokio. Dit zuivere natuur- produkt, bereid uit verse, pure room, van kerngezonde koeien?. - is niet alleen een van de allerlekkerste maar ook een van de allergezondste voedings middelen die de mensheid kent. Als U roomboter koopt, geeft U Uw gezin de rijkdom der natuur. Iedereen houdt van kaas. Maar iedereen heeft ook zijr voorkeur. En dat is goed zo. Want Neerlands kaas js v/aard gekeurd en gekozen te worden. Het proeven en uitzoeken is al een plezier op zichzelf. Wat een rijkdom aan soorten en smaken biedt ons dit wereldberoemde Nederlandse zuivelprodukt! Wie „jonge" wil, wie „belegen" wif, wie „oude" verkiest.. hij vindt altijd de kaas naar zijn gading... zacht en romig of heerlijk pikant. Kaas om het hart aan op te halen! pAlipnN tnvullen met btokletters en onder bijstulting van post- yyU lUll zegels ter waarde van 25 cent als brief in tc zenden 33n: Het Nederlands Zuivelbureau, Cort van der Lïndenstraat 7, Rijswijk. Verzoeke mij een exemplaar te zenden van Uw nieuwste bundet „70 Kaasrecepten". HAAM

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1961 | | pagina 8