MODERNE MELKHAL OP DE PIER Dubbele gezondheid aan het strand smakelijke schotel Karton verving de koe als verpakking Yoghurt, fruit, room: ideaal zomermaal Tweetal M-Brigadiers onderhoudt veerdienst op Giessen PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT ZATERDAG 12 AUGUSTUS 1961 KABELTJE Met -roomboter' Dan graag. ADVEfCTESïtG Bij zon en bij zomer hoort melk. "Want een koel glas melk Isde beste verkwik-- king. Omdat melk (of yoghurt, karne melk, vla óf 'pudding) geeft wat uw lichaam nodig heeft. Extra energie, waar loomheid dreigt. Nieuwe fitheid, •nieuwe kracht. Waardoor u "bijkomt", •waardoor u- zich weer fris en monter voelt. Bij zon- en bij zomer hoort melk.. Want melk geeft PEP I melEi door Alexander .Pofa Set jkazenpad Mezen (Hoogste Nederlandse Het is nimmer te Iaat om je Ieren te b oter en (Oudhollandse zegswijze) Beboter de -wereld, maar begin I»y Jezelf (Zeer oude wijsheid) Zy n ziel. aan de zuivel verkopen (Wijze Oudnederlandse traditie) Br is alty d kaasBoven kaas Tip voor een heerlijke schotel: een ei takken, na een minuut gas lager draaien, plak jong heiegen kaas er over, deksel op de pan en binnen, 4 minuten hebt u de lekkerste uitsmijter, die u ooit hebt geproefd. Tulpeiikoningin voor een week gast van Anja Lieftallig was-zij en achttien jaar: Betty Conelly, de tulpen koningin uit Birmingham, waar eind april, begin mei het Tulip Festival werd gehouden. Betty secretaresse bij een autoverhuur bedrijf, kwam daar als eerste uit de bus en dat hield ook in dat zij een weeknaar Nederland-tulpen land mocht komen. Mi'dden juli is dat ervan ge komen. Betty was de gast van kaasambassadrice Anja Rutten, die haar in een week van Neder land heeft laten zien wat er maar in een week kan worden gezien. Daarvan zal Betty een goede indruk naar huis hébben mee genomen; vooral natuurlijk van ons land als zuivel'.and-bij-uitstek. Voor tulpen was het trouwens tóch te laat in het seizoen. Voor kaas is er evenwel geen seizoen, of, beter gezegd: voor kaas is het alle seizoenen tijd. Door die wetenschap gesterkt is Betty naar Birmingham teruggegaan, waar ■zij wellicht vertelt, hoe tulpen naar kaas kunnen leiden. Dikke Betsie Betsie is dik. Waarom is Betsie dik? Gaan we eens de gangen van'dal meisje 7ia; Iedere keer als 'dikke Betsie uit school komt, is haar eerste- gangnaar de patates-frites kraam op de hoek. Daarin staat Tante Mien. U begrijpt het al: ook Tante Mien is dik. Waar om? Om dezeljde redenen als Betsie. Zij eet ook verschrikke lijk veel' „patat". Wat doen ze dus verkeerd? Zij eten veel te veel zetmeel en vet. waarvan ze op den duur zo rond als een tonnetje worden. Na haar „patat" fietst Betsie riaar huis. Haar moeder doet de deur open. We schrikken al niet eens meer. Haar moeder is ook dik. Lateii we eens zien, hoe het verder gaat. Het eten staat op tafel. Waaruit bestaat .hun warme maaltijd? Voornamelijk alweer uit aardappelen en vette jus, dus uit zetmeel en vet. Groenten zijn duur, dus maar mondjesmaat voor élk gezinslid. Vruchten komen -er- deze niaand al helemaal be kaaid af. Er wordt namelijk drastisch bezuinigd, ómdat men zoveel andere dingen voor be langrijker houdt dan een ver standige en -góede 'voeding. Daarom eet men van het goed koopste voedsel teveel en daar om wordt men dik. Wat is beter? We beledigen niemand, als we zeggen: beter is niet alléén dikmakende voedingsmiddelen. Beter is het ook een door en door gezond, weerstandverho- gend voedingsmiddel niet te vergeten. Zoals melk. Daar worden we niet dik, maar wel heel gezond van. Dat is beter voor de kleuter. Dat is beter voor het school kind. Dat is beter voor de teenager. Dat is beter voor de hele familie. HUISARTS Corr.:Betsie téA.:Alsje ènvanje honger èn van je dikte a/wilt, probeer dan het zevendaags melk- diëet eens. Je kunt het je moeder trouwens ook van harte aanraden. En natuurlijk ook Tante Mien. tYEPIER in Sclieveningen - ultramodern recreatie- en vermaakcenlrum van onze eerste hadplaats - telt naast vele winkels ook een kleine hal waar melk, chocolademelk en andere mèlkdranken, gekoeld en in kartonnen verpak king, verkocht worden.' De geschiedenis herhaalt zich. Zo'n jaar of zestig geleden konden de Schevenihgse badgasten ook al genieten van melk in detailverpakking, al was dat toen per glas en allerminst gekoeld. Omtrent de eeuwwisseling had Scheveningen n.l. de primeur van een melkkiosk, waaronder in dit geval een soort tempel achtig gebouw moest worden verstaan on die werd geëxploi teerd door.-.een- grote Haagse melkinrichting. Men kon er melk direct van de koe krijgen voor een dubbeltje per glas. .Wat de dierenbescherming daar over zei dat het arme dier'voor deze kleine hoeveelheden tel kens een heel klein beetje werd gemolken, vertellen de annalen niet. Misschien kon het ze niet eens wat schelen. De melk, zó van de koe was het ge zondste dat er was (dacht men) en voor 's mensen gezondheid moest de koe, figuurlijk gesproken, wij ken.- In die tijd had men zo zijn opvattingen over wat Wij hébben gelukkig andere opvattingen gekregen ov'ér hoe de melk aan de man gebracht moet worden. Er ligt echter ook meer dan een halve eeuw tussen'de tijd van de kiosk en nu. Wie in deze dagen verstrooiing en gezondheid zoekt aan zee en dat op de pier doet, ongehinderd door motorgeknal en benzine- dampeni ontdekt daar plotseling de melkhal. Wat men daar ver koopt, is al-evenzeer een combi natie van het aangename en het nuttige, van het lekkere en gezonde.- Proficiat op de pier! pi DEZE -ZOMERMAANDEN hebben wij nog recht op vele warme dagen, waarop dè dorst vaak groter is dan de honger, zoals de ervaring heeft gelëerd. Wie op deze dagen-hoe vaak komt dat niet voor-werkelük geen zin heeft in een volledige maaltijd ch'toch goed gevoed wil gaan, wijzen wij op de mogelijkheden die vooral yoghurt en slagroom in combinatie met verse zomervruchten bieden, mogelijkheden voor een frisse.en licht te verteren, ideale maaltijd. Laten wij; voor wat de slag room betreft, erbij zeggen, dal deze zo koel mogelijk bewaard en geslagen moet worden. In het algemeen geldt: hoe kouder de slagroom is, des te stijver u hem kunt kloppen. Hebt u geen koelkast, maak dan ge bruik van een'om het flesje geslagen natte doek of bedenk dat stromend water oók een goede koelmethode is.' Hiernaast laten wij- nu een aantal recepten met yoghurt volgen; stuk voor stuk zijn zij met slagroom te vervolmaken. Yoghurt dranken 100 gr1 vers kersenmoes of kersensap,-20 gr basterdsuiker, een scheutje kirschwasser, 1 ei, 2 dl yoghurt in de m' vermengen. Door 2 dl yoghurt, 2 eetlepels honing, wat citroensap en een scheutje sodawater kloppen. i hanaan (tot moes gewreven), i dl sinaasappel-, ananas-, of citroensap, een scheutje room en wat cognac of rum1 mengen met 2 dl yoghurt. TEUS Loevè.'(I2) en zijn broer Jan (9), Buitendams 149, Giéssen- dam, zouden de jongste semi- projessiónals te water kunnen worden genoemd. Of, voor wie die term wat raadselachtig'vindt, de jongste bijna-beroepsschippers van ons land. Langs Giessendam stroomt de Giessen en dat betekent voor de schooljeugd, die de school aan de andere, kant van deze rivier heeft staan, een lelijke omweg. Sommige scholieren moeten meer 'dan een half uur -naar school lopen, maar sinds september van het vorig jaar is die tijd tot een minuut of vijf bekort dank zij Teus en Jan en een beetje.dank zij vader Loeve die de boot beschikbaar stelde; de roei boot' die 'viermaal per dag onder de kundige en langzamerhand zeer ervaren leiding, van de. ge broeders heen en weer vaart met een tiental scholieren. In de zomer is dat een gezonde ontspanning, maar in de winter is het een koud. karwei dat niet tot de aangename dingen des levens mag worden gerekend. En als het regent moeten Teus en Jan de boot uithozen ook. Waarom zij dal allemaal doen? Waarschijnlijk omdat zij leden zijn van de M-Brigade en wel heel kranige, zoals dit verhaal u zal hebben duidelijk gemaakt. WEES NIET Dit is een beeld van het Gevers' Deynootpleinomstreeks de eeuwwisseling. Links op- de foto ziet u het spitse, kwasi- Byzantijnse, dak 'van wat toen melkkiosk genoemdwerd. De paardentram, reed nog en ook het toonder-van die dagen, de •accu-tram, is op de foto te zien. Door 2' dl yoghurt, geraspte appel, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel suiker roeren. 2 eetlepels aardbeien, fram bozen, pruimen, bramen of bos bessen vermengen met 1 eet lepel suiker, een scheutje room en wat apricot brandy, ij dl yoghurt en i dl bronwater. Appe.lyogliurt j liter .yoghurt, 2 'appelen, suiker naar smaak. De yoghurt met de suiker in een kom doen. Op de kom een rauwkostrasp leggèn en de goed schoongemaakte appels (goud- reinetten lenen zich hiervoor 't best) met schil en al raspen en door de yoghurt roeren. Des gewenst nog wat citroensap, 2 eetlepels havermout en ge malen noten toevoegen. Yoghurt-grapcfrult-cocktall Grapefruit inpartjes over glazen verdelen, met wat suiker be strooien, met 'wat kirsch be sprenkelen en de opgeklopte yoghurt erop schenken. Vanlllcvla 4- yoghurt Gelijke delen yoghurt met'wat basterdsuiker en vanillevla dooreenmengen. ïii glazen schaaltjes overbrengen en be strooien mei gehakte noten. Gemarmerde yoghurt Gelijke hoeveelheden chocolade vla en yoghurt met wat basterd suiker niet helemaal dooreen- rooren, in een vlaschaal- over brengen en garneren met schijf jes banaan.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1961 | | pagina 8