MODERNE MELKHAL OP DE PIER
Dubbele gezondheid aan het strand
smakelijke
schotel
Karton verving de
koe als verpakking
Yoghurt, fruit, room:
ideaal zomermaal
Tweetal M-Brigadiers onderhoudt
veerdienst
op Giessen
PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT ZATERDAG 12 AUGUSTUS 1961
KABELTJE
Met -roomboter'
Dan graag.
ADVEfCTESïtG
Bij zon en bij zomer hoort melk. "Want
een koel glas melk Isde beste verkwik--
king. Omdat melk (of yoghurt, karne
melk, vla óf 'pudding) geeft wat uw
lichaam nodig heeft. Extra energie,
waar loomheid dreigt. Nieuwe fitheid,
•nieuwe kracht. Waardoor u "bijkomt",
•waardoor u- zich weer fris en monter
voelt. Bij zon- en bij zomer hoort melk..
Want melk geeft PEP I
melEi
door Alexander .Pofa
Set jkazenpad Mezen
(Hoogste Nederlandse
Het is nimmer te Iaat
om je Ieren te b oter en
(Oudhollandse zegswijze)
Beboter de -wereld,
maar begin I»y Jezelf
(Zeer oude wijsheid)
Zy n ziel. aan de zuivel
verkopen
(Wijze Oudnederlandse
traditie)
Br is alty d kaasBoven
kaas
Tip voor een heerlijke schotel:
een ei takken, na een minuut
gas lager draaien, plak jong
heiegen kaas er over, deksel op
de pan en binnen, 4 minuten
hebt u de lekkerste uitsmijter,
die u ooit hebt geproefd.
Tulpeiikoningin
voor een week
gast van Anja
Lieftallig was-zij en achttien
jaar: Betty Conelly, de tulpen
koningin uit Birmingham, waar
eind april, begin mei het Tulip
Festival werd gehouden. Betty
secretaresse bij een autoverhuur
bedrijf, kwam daar als eerste uit
de bus en dat hield ook in dat zij
een weeknaar Nederland-tulpen
land mocht komen.
Mi'dden juli is dat ervan ge
komen. Betty was de gast van
kaasambassadrice Anja Rutten,
die haar in een week van Neder
land heeft laten zien wat er maar
in een week kan worden gezien.
Daarvan zal Betty een goede
indruk naar huis hébben mee
genomen; vooral natuurlijk van
ons land als zuivel'.and-bij-uitstek.
Voor tulpen was het trouwens
tóch te laat in het seizoen. Voor
kaas is er evenwel geen seizoen,
of, beter gezegd: voor kaas is het
alle seizoenen tijd. Door die
wetenschap gesterkt is Betty naar
Birmingham teruggegaan, waar
■zij wellicht vertelt, hoe tulpen
naar kaas kunnen leiden.
Dikke Betsie
Betsie is dik. Waarom is Betsie
dik? Gaan we eens de gangen
van'dal meisje 7ia;
Iedere keer als 'dikke Betsie
uit school komt, is haar eerste-
gangnaar de patates-frites
kraam op de hoek. Daarin staat
Tante Mien. U begrijpt het al:
ook Tante Mien is dik. Waar
om? Om dezeljde redenen als
Betsie. Zij eet ook verschrikke
lijk veel' „patat". Wat doen ze
dus verkeerd? Zij eten veel te
veel zetmeel en vet. waarvan
ze op den duur zo rond als een
tonnetje worden.
Na haar „patat" fietst Betsie
riaar huis. Haar moeder doet
de deur open. We schrikken al
niet eens meer. Haar moeder is
ook dik.
Lateii we eens zien, hoe het
verder gaat. Het eten staat op
tafel. Waaruit bestaat .hun
warme maaltijd? Voornamelijk
alweer uit aardappelen en
vette jus, dus uit zetmeel en
vet. Groenten zijn duur, dus
maar mondjesmaat voor élk
gezinslid. Vruchten komen -er-
deze niaand al helemaal be
kaaid af. Er wordt namelijk
drastisch bezuinigd, ómdat men
zoveel andere dingen voor be
langrijker houdt dan een ver
standige en -góede 'voeding.
Daarom eet men van het goed
koopste voedsel teveel en daar
om wordt men dik.
Wat is beter?
We beledigen niemand, als
we zeggen: beter is niet alléén
dikmakende voedingsmiddelen.
Beter is het ook een door en
door gezond, weerstandverho-
gend voedingsmiddel niet te
vergeten. Zoals melk. Daar
worden we niet dik, maar wel
heel gezond van.
Dat is beter voor de kleuter.
Dat is beter voor het school
kind.
Dat is beter voor de teenager.
Dat is beter voor de hele
familie.
HUISARTS
Corr.:Betsie téA.:Alsje ènvanje
honger èn van je dikte a/wilt,
probeer dan het zevendaags melk-
diëet eens. Je kunt het je moeder
trouwens ook van harte aanraden.
En natuurlijk ook Tante Mien.
tYEPIER in Sclieveningen - ultramodern recreatie- en
vermaakcenlrum van onze eerste hadplaats - telt naast
vele winkels ook een kleine hal waar melk, chocolademelk
en andere mèlkdranken, gekoeld en in kartonnen verpak
king, verkocht worden.'
De geschiedenis herhaalt zich. Zo'n jaar of zestig geleden
konden de Schevenihgse badgasten ook al genieten van
melk in detailverpakking, al was dat toen per glas en
allerminst gekoeld.
Omtrent de eeuwwisseling had
Scheveningen n.l. de primeur
van een melkkiosk, waaronder
in dit geval een soort tempel
achtig gebouw moest worden
verstaan on die werd geëxploi
teerd door.-.een- grote Haagse
melkinrichting. Men kon er
melk direct van de koe krijgen
voor een dubbeltje per glas.
.Wat de dierenbescherming daar
over zei dat het arme dier'voor
deze kleine hoeveelheden tel
kens een heel klein beetje werd
gemolken, vertellen de annalen
niet.
Misschien kon het ze niet
eens wat schelen. De melk,
zó van de koe was het ge
zondste dat er was (dacht
men) en voor 's mensen
gezondheid moest de koe,
figuurlijk gesproken, wij
ken.- In die tijd had men zo
zijn opvattingen over wat
Wij hébben gelukkig andere
opvattingen gekregen ov'ér hoe de
melk aan de man gebracht moet
worden. Er ligt echter ook meer
dan een halve eeuw tussen'de
tijd van de kiosk en nu.
Wie in deze dagen verstrooiing
en gezondheid zoekt aan zee en
dat op de pier doet, ongehinderd
door motorgeknal en benzine-
dampeni ontdekt daar plotseling
de melkhal. Wat men daar ver
koopt, is al-evenzeer een combi
natie van het aangename en het
nuttige, van het lekkere en
gezonde.-
Proficiat op de pier!
pi DEZE -ZOMERMAANDEN hebben wij nog recht op
vele warme dagen, waarop dè dorst vaak groter is dan de
honger, zoals de ervaring heeft gelëerd.
Wie op deze dagen-hoe vaak komt dat niet voor-werkelük
geen zin heeft in een volledige maaltijd ch'toch goed gevoed
wil gaan, wijzen wij op de mogelijkheden die vooral yoghurt
en slagroom in combinatie met verse zomervruchten bieden,
mogelijkheden voor een frisse.en licht te verteren, ideale
maaltijd.
Laten wij; voor wat de slag
room betreft, erbij zeggen, dal
deze zo koel mogelijk bewaard
en geslagen moet worden. In
het algemeen geldt: hoe kouder
de slagroom is, des te stijver u
hem kunt kloppen. Hebt u
geen koelkast, maak dan ge
bruik van een'om het flesje
geslagen natte doek of bedenk
dat stromend water oók een
goede koelmethode is.'
Hiernaast laten wij- nu een
aantal recepten met yoghurt
volgen; stuk voor stuk zijn zij
met slagroom te vervolmaken.
Yoghurt dranken
100 gr1 vers kersenmoes of
kersensap,-20 gr basterdsuiker,
een scheutje kirschwasser, 1 ei,
2 dl yoghurt in de m'
vermengen.
Door 2 dl yoghurt, 2 eetlepels
honing, wat citroensap en een
scheutje sodawater kloppen.
i hanaan (tot moes gewreven),
i dl sinaasappel-, ananas-, of
citroensap, een scheutje room
en wat cognac of rum1
mengen met 2 dl yoghurt.
TEUS Loevè.'(I2) en zijn broer
Jan (9), Buitendams 149, Giéssen-
dam, zouden de jongste semi-
projessiónals te water kunnen
worden genoemd. Of, voor wie die
term wat raadselachtig'vindt, de
jongste bijna-beroepsschippers van
ons land.
Langs Giessendam stroomt de
Giessen en dat betekent voor de
schooljeugd, die de school aan de
andere, kant van deze rivier heeft
staan, een lelijke omweg. Sommige
scholieren moeten meer 'dan een
half uur -naar school lopen, maar
sinds september van het vorig jaar
is die tijd tot een minuut of vijf
bekort dank zij Teus en Jan en een
beetje.dank zij vader Loeve die de
boot beschikbaar stelde; de roei
boot' die 'viermaal per dag onder
de kundige en langzamerhand
zeer ervaren leiding, van de. ge
broeders heen en weer vaart met
een tiental scholieren.
In de zomer is dat een gezonde
ontspanning, maar in de winter
is het een koud. karwei dat niet
tot de aangename dingen des
levens mag worden gerekend. En
als het regent moeten Teus en Jan
de boot uithozen ook.
Waarom zij dal allemaal doen?
Waarschijnlijk omdat zij leden
zijn van de M-Brigade en wel
heel kranige, zoals dit verhaal u
zal hebben duidelijk gemaakt.
WEES NIET
Dit is een beeld van het Gevers'
Deynootpleinomstreeks de
eeuwwisseling. Links op- de
foto ziet u het spitse, kwasi-
Byzantijnse, dak 'van wat toen
melkkiosk genoemdwerd. De
paardentram, reed nog en ook
het toonder-van die dagen, de
•accu-tram, is op de foto te zien.
Door 2' dl yoghurt, geraspte
appel, 1 eetlepel honing en 1
eetlepel suiker roeren.
2 eetlepels aardbeien, fram
bozen, pruimen, bramen of bos
bessen vermengen met 1 eet
lepel suiker, een scheutje room
en wat apricot brandy, ij dl
yoghurt en i dl bronwater.
Appe.lyogliurt
j liter .yoghurt, 2 'appelen,
suiker naar smaak.
De yoghurt met de suiker in
een kom doen. Op de kom een
rauwkostrasp leggèn en de goed
schoongemaakte appels (goud-
reinetten lenen zich hiervoor 't
best) met schil en al raspen en
door de yoghurt roeren. Des
gewenst nog wat citroensap,
2 eetlepels havermout en ge
malen noten toevoegen.
Yoghurt-grapcfrult-cocktall
Grapefruit inpartjes over glazen
verdelen, met wat suiker be
strooien, met 'wat kirsch be
sprenkelen en de opgeklopte
yoghurt erop schenken.
Vanlllcvla 4- yoghurt
Gelijke delen yoghurt met'wat
basterdsuiker en vanillevla
dooreenmengen. ïii glazen
schaaltjes overbrengen en be
strooien mei gehakte noten.
Gemarmerde yoghurt
Gelijke hoeveelheden chocolade
vla en yoghurt met wat basterd
suiker niet helemaal dooreen-
rooren, in een vlaschaal- over
brengen en garneren met schijf
jes banaan.