DERDE ZATERDAG IN SEPTEMBER DE GROTE DAG
Fruitcorso leek aanvankelijk te stranden
op weigering van Goese gemeenteraad
Nog steeds meer kwaliteitsfruit
uit de Zeeuwse boomgaarden
PRAALWAGENS RIJDEN DOOR
AFGESLOTEN G0ES-00ST
LEPELTJE VAN
HET ZEEUWSE
FRUITCORSO
DE CONSUMENT MOET WETEN
GESCHENKENHUIS
WAT HIJ KOOPT EN EET
DIT IS HET PROGRAMMA
VAN DE ZEEUWSE FRUITWEEK
J
De derde zaterdag van september is al sinds
jaren een belangrijke dag op de evenemen
tenkalender in Goes. Het is de dag, waarop
tienduizenden uit binnen- en buitenland het
sprookje van het fruit beleven. Als sluitstuk
van de Zeeuwse fruitweek in Goes wordt za
terdag 17 september de derde zaterdag
van die maand het Zeeuwse Fruitcorso
gehouden, een unieke stoet van rijkelijk met
fruit versierde praalwagens, die als een kleu
rig lint door de straten van de Ganzestad
trekt. Voor de zesde maal wordt thans het
corso gehouden en de verwachting is, dat
vele tienduizenden bezoekers naar dit enige
fruitcorso van West-Europa komen kijkeu.
Het heeft er dit jaar lange tijd naar uitgezien, dat het fruitcorso en dus
ook de fruitweek niet zouden doorgaan. In dit opzicht toont het corso wel
overeenkomst met het eerste fruitcorso. Toen immers stonden de zaken er
aanvankelijk nog slechter voor, want eind augustus 1955 was de Evenemen
tencommissie ten onder gegaan in de moeilijkheden rond het corso. Het
eerste corso zou niet door kunnen gaan, zo werd gesteld. Dat was echter
tegen het zere been getrapt van de middenstand In Goes, die bijzonder
corso-minded bleek te zijn. Zij slaagde erin het benodigde geld bijeen te
brengen en aldus het geschokte vertrouwen van de eerste deelnemers te
herstellen. Dit jaar was het niet de middenstand, maar de gemeenteraad,
die het zesde fruitcorso „redde".
Ook dit jaar kreeg men even de in
druk als zou het corso mogelijk
stranden. De stichting Zeeuws Fruit
corso had zich zoals te doen gebrui
kelijk met een verzoek om (finan
ciële) medewerking gericht tot B. en
W. van Goes. Het college stelde de
raad voor een bedrag van 5000 te
voteren ten behoeve van het fruit
corso. Maar hoewel de raad betoogde
zeer sympathiek te staan tegenover
het corso en graag zijn medewerking
wilde verlenen, kon men niet zo ver
gaan het gevraagde bedrag te vote
ren. Niet omdat men dit het corso
misgunde. Verre van dat zelfs. Maar
men wilde nu eenmaal een zeker be
drag uittrekken voor alle evenemen
ten in Goes en niet alleen voor het
corso.
Dit unieke evenement voor
Zeeland dreigde daardoor de
dupe te worden van een „po
litieke strijd". Gelukkig is de
gemeenteraad later alsnog
met een nieuw voorstel geko
men. Toen dit in de raad was
aangenomen, stond niets liet
houden van het corso meer in
de weg.
Organisatie
Er ligt een hele organisatie aan ten
grondslag alvorens de praalwagens
in de straten van Goes verschijnen.
Een leek heeft daar weinig idee van,
maar de insiders zouden er een boek
je over open kunnen doen.
Zoals elk jaar heeft de stichting
Zeeuws Fruitcorso ook voer 1960 een
aantrekkelijk en gevarieerd program-
ma samengesteld. In tegenstelling tot
andere jaren, zijn verschillende „rust
dagen" gepland, hetgeen naar het
ons voorkomt 'n gelukkige greep is
geweest van de organisatoren. Nu
zijn in de loop van de fruitweek
slechts enkele festiviteiten, die echter
stuk voor stuk een bijzondere aan
trekkingskracht op het publiek zullen
uitoefenen. De verwachting voor de
komende fruitweek is dan ook hoog
gespannen.
Over de route, die dit jaar
wordt gevolgd, is bij het pu
bliek nogal wat te doen. Men
hoort kritische opmerkingen
(Advertentie)
Speciaal ontworpen
wordt iedereen
GRATIS
AANGEBODEN
die minstens 10.be
steedt in het bekende
Geschenkenhuis van
Goes. Deze unieke recla
me is uitsluitend geldig
vanaf zaterdag 10 sept.
t/m zaterdag 17 sept.
Zorg dat U er bij bent.
'n Blijvende herinnering
aan het prachtige
Fruitcorso.
(Merkartikelen zijn uit
gezonderd van deze re
clame).
aan het adres van de fruit-
corsobestuurders, maar an
derzijds brengen velen ook
begrip op voor de moeilijke
situatie. Vier jaar lang is het
fruitcorso door de binnenstad
van Goes getrokken. Dat zet
te ongetwijfeld sfeer en luis
ter bij aan de kleurige stoet.
Min of meer het hoogtepunt
Hoe meer mensen er komen, lioe meer recla
me men maakt voor de sappige vruchten uit
de Zeeuwse boomgaarden. Het Zeeuws fruit
corso ïs het beste visitekaartje en de beste
reclame, die de fruittelers in deze provincie
zich maar kunnen wensen. Want het corso
is in de loop der jaren ondanks vele moei
lijkheden uitgegroeid tot een manifestatie
van de eerste orde. Ieder jaar weer consta
teert men „Het is beter, kleuriger en aan
trekkelijker dan vorig jaar". Het bewijst dus,
dat er groei inzit. De kern van de vaste „cor-
soklanten" wil zijn vorige creatie iedere keer
weer overtreffen. En zo moet het zijn
Route Zeeuws
Fruitcorso
§j De route van het Zeeuws §j
g Fruitcorso, dat zaterdag g
g 17 september a.s. door de
1 straten van Goes trekt is g
1 als volgt:
g Start (2 uur) terrein
1 Zeeuwse Fruitteelt Maat-
g schappij (J. A. van Wille- g
g gen)Valckeslot, Bergweg, g
g Dusseldorpstraat rechtsaf, gj
ff Tulpstraat, Beatrixlaan, g
g Violenstraat, Vogelzangs- g
g weg linksaf, Bergweg g
m rechtsaf, Van Dusseldorp-
g straat linksaf, De Graaf- g
g straat, Kamperfoelie- g
M straat. Leliestraat rechts- 1
g af, Beatrixlaan, Nieuwe g
g Heemisseweg, De Graaf- g
1 straat, Van Dusseldorp- l
1 straat, Bergweg, Valcke- g
g slot. g
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
van liet corso was de ontbin
ding van de stoet op de Grote
Markt, waar op dat moment
een ware mensenzee bewoog.
Ook de op de Grote Markt
uitkomende straten waren
dan druk bevolkt. De drukte
en gezelligheid deed altijd
prettig aan. Het publiek had
echter weinig oog voor de
verkeerstechnische moeilijk
heden, die schier onover
komelijk leken.
Entree
Het zou onjuist zijn te beweren, dat
het corso uit de binnenstad Ia ver
dwenen alleen omdat er teveel moei
lijkheden op verkeersgebied moesten
worden overwonnen. Sedert vorig
jaar, toen het corso al gedeeltelijk de
binnenstad van Goes vermeed, heft
de Stichting Zeeuws Fruitcorso en
tree. Daarvoor heeft men een afgeslo
ten parcours nodig. Vorig jaar slaag
den de pogingen maar half, omdat
hier en daar aan de afzetting heel
wat haperde. Volgende week lieeft
men voor het eerst een parcours, dat
geheel kan worden afgesloten. Het
ligt in Bouwplan Oost, een vrij nieu
we buurt, met brede straten en ge
makkelijk te „nemen" hoeken. Ver
keerstechnisch een grote vooruitgang.
Ongetwijfeld Maar iets van de sfeer,
die de nauwe straten van de Goese
binnenstad aan het corso geeft, gaat
toch verloren.
Dit alles neemt niet weg, dat de ver
wachtingen voor het komende fruit
corso weer hoog zijn gespannen. De
laatste twee jaar heeft men duidelijk
een stijgende lijn in de prestaties van
de deelnemers kunnen ontdekken.
Men mag aannemen, dat de artistieke
gaven van de „wagenmakers" dit
jaar meer dan ooit tevoren tot hun
recht zullen komen. De derde zater
dag van september zal dat moeten
bewijzen.
VERBRUIK IN NEDERLAND NOG LAAG
MIDDELBURG
(Van een speciale medewerker)
"D eeds vele eeuwen hebben de appel en de peer en enkele
andere fruitsoorten een belangrijke rol in de huishouding
gespeeld. Zo is het ook nu nog. Moderne voedingsdeskundigen
zijn het er over eens dat het consumeren van fruit van grote
waarde is voor de gezondheid van de mens. Hoewel menige
huisvrouw zeer terecht voor fruit in het menu de laatste jaren
een steeds grotere plaats inruimt, is toch, vergeleken bij lan
den als Amerika, Engeland en Zwitserland, het fruitverbruik
in ons land nog aan de lage kant.
Mogelijk kan onvoldoende kennis bij de consument van de
verschillende rassen, kwaliteiten, sorteringen en gebruiks-
periode als een van de oorzaken gelden waarom de Neder
landse consument, die toch graag fruit eet, er niet meer van
gebruikt dan tot op heden het geval is. Het lijkt ons daarom
nuttig op enkele voor de consument belangrijke punten te
wijzen.
In de Zeeuwse boomgaarden worden steeds grotere hoeveelheden fruit
in een steeds betere kwaliteit geteeld. Zowel op het gebied van de teelt
als op het gebied van de afzet (verkoop), Js er de laatste jaren zeer
veel veranderd. Door betere pröduktiemethoden en betere cultuurzorgen,
is het niet alleen mogelijk gewordx de opbrengst per ha. sterk te ver
hogen, maar vooral ook de kwaliteit van het fruit te verbeteren. Voorts
werd het te grote frnitsortiment beperkt tot een z.g. standaardsortiment.
Dit betekent dat een aanzienlijk aantal minder goede tot slechte sma
kende rassen zijn vervallen eu enkele nieuwe smakelijke en be'ter
houdbare rassen hun intrede hebben gedaan.
D! *1__ Iraiiryc Bonne Louise d'Avranches, een
rvljtVv? KcUZC waardige vertegenwoordigster van
het perensortiment.
Belangrijke rassen uit dit Zeeuw
se standaardsortiment van appel
en peer zijn:
Yellow Transparent. Middelmatig
grote groengele, iets onregelmatig
gevormde appel. Sappig, licht zuur.
Zowel geschikt voor hand- als
moesappel.
Gebruiksperiode: eind juli-augus-
tus.
Stark Earliest. Matig grote plat-
ronde appel, rood op gele onder
grond. Sappig, licht zuur, goede
aroma. Een vroege appel die in op
komst is.
James Grieve. Ronde iels kegel
vormige appel, geel met lichtrode
blos, zeer goede smaak, fris zacht-
zuur en aromatisch.
Gebruiksperfode: eind augustus
september.
Cox's Orange Pippin. Regelmati;
gevormde ronde appel, oranjegeel
mef mooie rode blos. Geel sappig
vruchtvlees met ongeëvenaard
ZATERDAG 10 september: 14.30 uur intocht Frultfee van velling
uit; 15.00 uur officiële ontvangst ten stadhuize.
Turndemonstraties op Grote Markt.
's Avonds op Grote" Markt optreden meisjeskoor
„Sweet Sixteen" uit Hilversum en Amsterdams dans
paar Ans en Jan Daniels en het Kwintet Jo Bos.
DINSDAG 13 september: 12.30 uur ontvangst fruitfee op de vei
ling; uitdeling van fruit door fruitfee in Goese zie
kenhuizen en bejaardentehuizen; Grote Markt:
's avonds optreden Goese jeugdcircus „Jong Artis-
tenbloed".
DONDERDAG 15 september: Grote Markt: braderie Goese midden
stand en bazaar Roode Kruis; Grote Markt: 's avonds
boogschuttersconcours op liggende wip.
ZATERDAG 17 september: Fruitcorso in bouwplan oost.
Gedurende de fruitweek worden voorts tentoonstellingen gehouden
van de afdeling Goes van de Maatschappij voor Tuinbouw en Plant
kunde (op 16 en 17 sept. bloemententoonstelling in „Het Schutters
hof"); van „De Vogelvrienden" in zaal Krijger (vogel- en bloemen-
show van 10 tot en met 17 september) en van het Museum Noord
en Zuid-Beveland en het Museum te Goes (expositie van oude mun
ten en klederdrachten van 13 tot en met 21 september a.s.)
aroma. Onbetwist de fijnste tafel
appel.
Gebruiksperiode: oktober-januari
Jonathan. Matig grote, regelmatig
gevormde appel, geelgroen met
grote effen rode blos, soms geheel
rood. Goede zachtzure smaak.
Gebruiksperiode: november-april.
Golden Delicious. Vrij hoge appel
met dunne lange steel. Geel tot
goudgeel. Zachtzure smaak, sap
rijk met bijzonder aroma.
Gebruiksperiode: november-mei.
Précoce de Trévoux. Matig grote
peer. Geel met rode blos. Goede
frisse smaak.
Gebruiksperiode: eerste helft au
gustus.
Clapp's Favourite. Grote regelma
tig gevormde peer. Groen tot geel
groen met fraaie rode blos. Goede
zeer sappige handpeer.
Gebruiksperiode: tweede helft au
gustus.
Bonne Louise d'Avranclxes. Vrij
kleine slanke peer. Geelgroen met
fraaie rode blos. Enigszins rinse
smaak met aangenaam, aroma.
Gebruiksperiodeseptember-okto-
ber.
Beurré Hardy. Matig grote peer.
Geelgroen tot roestbruin. Zeer sap-
Sig, tijne smaak.
ebruiksperiodeseptember-okto-
ber.
Conference. Matig grote flesvormi-
ge peer. Geelgroen met roest. Zeer
goed smakend rose vruchtvlees.
Gebruiksperiodeoktober-decenx-
ber.
Do.venné du Cornice. Grote onre
gelmatig gevormde peer. Geel
groen, veelal met blos. De fijnste
tafelpeer, overheerlijk van smaak.
Gebruiksperiodeoktober-decem-
ber.
liet gehele seizoen door kan de
fruithandelaar deze en nog tal van
andere rassen en fruitsoorten via
de Zeeuwse veilingen betrekken en
er daarmee voor helpen zorgen dat
het fruit de uiteindelijke plaats
van bestemming, namelijk de tafel
van de consument, bereikt.
Voordat het ter veiling aange
voerde fruit ten verkoop wordt
aangeboden, wordt het gesorteerd
en vindt er een kwaliteitscontro
le plaats. In feite begint de kwali
teitscontrole reeds voor het fruit
aan de veiling komt.
In het seizoen komt namelijk
wekelijks de Provinciale Afzet-
commissie voor fruit van de
Zeeuwse vellingen bijeen. In de
ze wekelijkse bijeenkomst wor
den o.m. telkens de data vastge
steld waarop de verschillende
fruitrassen achtereenvolgens
ter veiling zullen mogen worden
aangevoerd. Men tracht door
deze afspraken zoveel mogelijk
te voorkomen) dat het fruit te
vroeg wordt geplukt en daar
door de consument in een min
der goede tot slechte staat be
reikt.
De verdere sortering en kwaliteïts-
indeling maken het voorts moge
lijk dat de consument geen genoe
gen hoeft te nemen met „appels of
peren zonder meer" of wel onge
sorteerd fruit van wisselende kwa
liteit, maar dat bij de fruitleveran-
cier een keuze kan worden gedaan
uit een aantal kwaliteiten, naar ge
lang de prijs die men kan of wil
besteden.
Klasse extra.
De vruchten moeten plukrijp zijn,
praktisch volkomen gaaf, de voor
de desbetreffende variëteit typi
sche vorm en kleur bezitten, naar
de aard van het ras voldoende hard
en stevig zijn en geen door bewa
ring ontstane bruinverkleuring
van schil of vruchtvlees vertonen.
KLASSE I.
De vruchten moeten plukrijp zijn
en vrij van alle beschadigingen
die het vruchtvlees aantasten. Vol
doende hard en stevig zijn en geen
door bewaring ontstane bruinver
kleuring van schil of vruchtvlees
vertonen.
Ten aanzien van vorm en kleur
zijn kleine afwijkingen toegestaan,
wendige vergroeide littekens ont-
Verder zijn geoorloofd kleine uit
wendige vergroeide littekens ont
staan door hagelschade, het schu
ren van takken en bladeren en
aantasting door bepaalde ïnsekten.
In grootte mogen deze uitwendige
littekens variëren van maximaal
l-> cm2 tot maximaal een lengte
van 2 cm. Per vrucht mag niet
meer dan M cm2 met schurftvlêk-
lcen (zwarte vlekken) bedekt zijn.
KLASSE n. (voorbeen genoemd
huishoud kwaliteit).
De vruchten moeten plukrijp zijn,
vrij van alle beschadigingen die
het vruchtvlees aantasten, voldoen
de hard en stevig en geen door be-
Stuk voor stuk gaan op de vei
lingen de appels en peren door de
handen van de sorteersters om
met behulp van de machines voor
een goede sortering naar maat en
kwaliteit te zorgen.
waring ontstane bruinverkleuring
van schil of vruchtvlees vertonen.
Ten aanzien van de vorm en de
kleur zijn iets grotere afwijkingen
toegestaan dan voor klasse I. De
kleine uitwendig vergroeide litte
kens, als gevolg van hagelschade
enz. mogen ook iets groter zijn dan
bij klasse L Per vrucht mag niet
meer dan 1 cm2 met schurftvlek-
ken bedekt zijn.
KLASSE III. (voorheen genoemd
keokenkwaliteit)
Voor klasse HE ïs een schurftaan-
tasting toegestaan van ten hoog
ste 3 cm2 per vrucht. Wormsteek,
val en erge stenigheid mogen cr
niet in voorkomen. Voorts zijn
toegestaan lichte kurkaantasting
en lichte stip (geen rot), een iet-s
grotere beschadiging door insek-
ten, takken en liagel dan voor
klasse n, alsmede lichte bruin
verkleuring van de schil ontstaan
door bewaring.
Val, lichte wormsteek en ltroet.
Als „val" mogen alleen die geval
len apels en peren worden geveild
welke overigens voldoen aan de
eisen voor klasse II. Valfruit be
hoeft evenwel niet rijp voor ver
zending te zijn, echter wel uitge
groeid. Geringe wormsteek is toe
gestaan. Valfruit dat niet voldoet
aan deze eisen, moet worden aan
gevoerd als kroet.
Behalve deze sorteringseïsen
naar kwaliteit, zijn er nog sor
teringseïsen naar grootte. Dit
komt hier op neer, dat de be
langrijkste fruitsoorten als ap
pel en peer in enkele grootte-
klassen zijn ingedeeld. Willen
ze in een bepaalde kwaliteits
klasse kunnen worden onder
gebracht, dan moeten de vruch
ten de voor die klasse geldende
minimunimaat hebben.
Het zal duidelijk zijn dat, hoe
groter het ras van nature groeit
hoe hoger de daarvoor gelden
de minminmmaten.
Op liet eerste gezicht lijkt dit
alles misschien wat ingewik
keld. Al het frnit echter
wordt tenslotte geteeld voor
de consument en al deze voor
sortering en kwaliteit gelden
de bepalingen zijn gesteld
met liet doel de consument
het gehele jaar door van goed
frnit te kunnen voorzien.
Voor vele gebruikers zal een
betere kennis van de verschil
lende rassen, kwaliteiten en
sorteringen ongetwijfeld kun
nen leiden tot een grotere
waardering voor en een beter
profijt van de diverse dooi
de telers met zorg geteelde
produbten.