DERDE ZATERDAG IN SEPTEMBER DE GROTE DAG Fruitcorso leek aanvankelijk te stranden op weigering van Goese gemeenteraad Nog steeds meer kwaliteitsfruit uit de Zeeuwse boomgaarden PRAALWAGENS RIJDEN DOOR AFGESLOTEN G0ES-00ST LEPELTJE VAN HET ZEEUWSE FRUITCORSO DE CONSUMENT MOET WETEN GESCHENKENHUIS WAT HIJ KOOPT EN EET DIT IS HET PROGRAMMA VAN DE ZEEUWSE FRUITWEEK J De derde zaterdag van september is al sinds jaren een belangrijke dag op de evenemen tenkalender in Goes. Het is de dag, waarop tienduizenden uit binnen- en buitenland het sprookje van het fruit beleven. Als sluitstuk van de Zeeuwse fruitweek in Goes wordt za terdag 17 september de derde zaterdag van die maand het Zeeuwse Fruitcorso gehouden, een unieke stoet van rijkelijk met fruit versierde praalwagens, die als een kleu rig lint door de straten van de Ganzestad trekt. Voor de zesde maal wordt thans het corso gehouden en de verwachting is, dat vele tienduizenden bezoekers naar dit enige fruitcorso van West-Europa komen kijkeu. Het heeft er dit jaar lange tijd naar uitgezien, dat het fruitcorso en dus ook de fruitweek niet zouden doorgaan. In dit opzicht toont het corso wel overeenkomst met het eerste fruitcorso. Toen immers stonden de zaken er aanvankelijk nog slechter voor, want eind augustus 1955 was de Evenemen tencommissie ten onder gegaan in de moeilijkheden rond het corso. Het eerste corso zou niet door kunnen gaan, zo werd gesteld. Dat was echter tegen het zere been getrapt van de middenstand In Goes, die bijzonder corso-minded bleek te zijn. Zij slaagde erin het benodigde geld bijeen te brengen en aldus het geschokte vertrouwen van de eerste deelnemers te herstellen. Dit jaar was het niet de middenstand, maar de gemeenteraad, die het zesde fruitcorso „redde". Ook dit jaar kreeg men even de in druk als zou het corso mogelijk stranden. De stichting Zeeuws Fruit corso had zich zoals te doen gebrui kelijk met een verzoek om (finan ciële) medewerking gericht tot B. en W. van Goes. Het college stelde de raad voor een bedrag van 5000 te voteren ten behoeve van het fruit corso. Maar hoewel de raad betoogde zeer sympathiek te staan tegenover het corso en graag zijn medewerking wilde verlenen, kon men niet zo ver gaan het gevraagde bedrag te vote ren. Niet omdat men dit het corso misgunde. Verre van dat zelfs. Maar men wilde nu eenmaal een zeker be drag uittrekken voor alle evenemen ten in Goes en niet alleen voor het corso. Dit unieke evenement voor Zeeland dreigde daardoor de dupe te worden van een „po litieke strijd". Gelukkig is de gemeenteraad later alsnog met een nieuw voorstel geko men. Toen dit in de raad was aangenomen, stond niets liet houden van het corso meer in de weg. Organisatie Er ligt een hele organisatie aan ten grondslag alvorens de praalwagens in de straten van Goes verschijnen. Een leek heeft daar weinig idee van, maar de insiders zouden er een boek je over open kunnen doen. Zoals elk jaar heeft de stichting Zeeuws Fruitcorso ook voer 1960 een aantrekkelijk en gevarieerd program- ma samengesteld. In tegenstelling tot andere jaren, zijn verschillende „rust dagen" gepland, hetgeen naar het ons voorkomt 'n gelukkige greep is geweest van de organisatoren. Nu zijn in de loop van de fruitweek slechts enkele festiviteiten, die echter stuk voor stuk een bijzondere aan trekkingskracht op het publiek zullen uitoefenen. De verwachting voor de komende fruitweek is dan ook hoog gespannen. Over de route, die dit jaar wordt gevolgd, is bij het pu bliek nogal wat te doen. Men hoort kritische opmerkingen (Advertentie) Speciaal ontworpen wordt iedereen GRATIS AANGEBODEN die minstens 10.be steedt in het bekende Geschenkenhuis van Goes. Deze unieke recla me is uitsluitend geldig vanaf zaterdag 10 sept. t/m zaterdag 17 sept. Zorg dat U er bij bent. 'n Blijvende herinnering aan het prachtige Fruitcorso. (Merkartikelen zijn uit gezonderd van deze re clame). aan het adres van de fruit- corsobestuurders, maar an derzijds brengen velen ook begrip op voor de moeilijke situatie. Vier jaar lang is het fruitcorso door de binnenstad van Goes getrokken. Dat zet te ongetwijfeld sfeer en luis ter bij aan de kleurige stoet. Min of meer het hoogtepunt Hoe meer mensen er komen, lioe meer recla me men maakt voor de sappige vruchten uit de Zeeuwse boomgaarden. Het Zeeuws fruit corso ïs het beste visitekaartje en de beste reclame, die de fruittelers in deze provincie zich maar kunnen wensen. Want het corso is in de loop der jaren ondanks vele moei lijkheden uitgegroeid tot een manifestatie van de eerste orde. Ieder jaar weer consta teert men „Het is beter, kleuriger en aan trekkelijker dan vorig jaar". Het bewijst dus, dat er groei inzit. De kern van de vaste „cor- soklanten" wil zijn vorige creatie iedere keer weer overtreffen. En zo moet het zijn Route Zeeuws Fruitcorso §j De route van het Zeeuws §j g Fruitcorso, dat zaterdag g g 17 september a.s. door de 1 straten van Goes trekt is g 1 als volgt: g Start (2 uur) terrein 1 Zeeuwse Fruitteelt Maat- g schappij (J. A. van Wille- g g gen)Valckeslot, Bergweg, g g Dusseldorpstraat rechtsaf, gj ff Tulpstraat, Beatrixlaan, g g Violenstraat, Vogelzangs- g g weg linksaf, Bergweg g m rechtsaf, Van Dusseldorp- g straat linksaf, De Graaf- g g straat, Kamperfoelie- g M straat. Leliestraat rechts- 1 g af, Beatrixlaan, Nieuwe g g Heemisseweg, De Graaf- g 1 straat, Van Dusseldorp- l 1 straat, Bergweg, Valcke- g g slot. g iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii van liet corso was de ontbin ding van de stoet op de Grote Markt, waar op dat moment een ware mensenzee bewoog. Ook de op de Grote Markt uitkomende straten waren dan druk bevolkt. De drukte en gezelligheid deed altijd prettig aan. Het publiek had echter weinig oog voor de verkeerstechnische moeilijk heden, die schier onover komelijk leken. Entree Het zou onjuist zijn te beweren, dat het corso uit de binnenstad Ia ver dwenen alleen omdat er teveel moei lijkheden op verkeersgebied moesten worden overwonnen. Sedert vorig jaar, toen het corso al gedeeltelijk de binnenstad van Goes vermeed, heft de Stichting Zeeuws Fruitcorso en tree. Daarvoor heeft men een afgeslo ten parcours nodig. Vorig jaar slaag den de pogingen maar half, omdat hier en daar aan de afzetting heel wat haperde. Volgende week lieeft men voor het eerst een parcours, dat geheel kan worden afgesloten. Het ligt in Bouwplan Oost, een vrij nieu we buurt, met brede straten en ge makkelijk te „nemen" hoeken. Ver keerstechnisch een grote vooruitgang. Ongetwijfeld Maar iets van de sfeer, die de nauwe straten van de Goese binnenstad aan het corso geeft, gaat toch verloren. Dit alles neemt niet weg, dat de ver wachtingen voor het komende fruit corso weer hoog zijn gespannen. De laatste twee jaar heeft men duidelijk een stijgende lijn in de prestaties van de deelnemers kunnen ontdekken. Men mag aannemen, dat de artistieke gaven van de „wagenmakers" dit jaar meer dan ooit tevoren tot hun recht zullen komen. De derde zater dag van september zal dat moeten bewijzen. VERBRUIK IN NEDERLAND NOG LAAG MIDDELBURG (Van een speciale medewerker) "D eeds vele eeuwen hebben de appel en de peer en enkele andere fruitsoorten een belangrijke rol in de huishouding gespeeld. Zo is het ook nu nog. Moderne voedingsdeskundigen zijn het er over eens dat het consumeren van fruit van grote waarde is voor de gezondheid van de mens. Hoewel menige huisvrouw zeer terecht voor fruit in het menu de laatste jaren een steeds grotere plaats inruimt, is toch, vergeleken bij lan den als Amerika, Engeland en Zwitserland, het fruitverbruik in ons land nog aan de lage kant. Mogelijk kan onvoldoende kennis bij de consument van de verschillende rassen, kwaliteiten, sorteringen en gebruiks- periode als een van de oorzaken gelden waarom de Neder landse consument, die toch graag fruit eet, er niet meer van gebruikt dan tot op heden het geval is. Het lijkt ons daarom nuttig op enkele voor de consument belangrijke punten te wijzen. In de Zeeuwse boomgaarden worden steeds grotere hoeveelheden fruit in een steeds betere kwaliteit geteeld. Zowel op het gebied van de teelt als op het gebied van de afzet (verkoop), Js er de laatste jaren zeer veel veranderd. Door betere pröduktiemethoden en betere cultuurzorgen, is het niet alleen mogelijk gewordx de opbrengst per ha. sterk te ver hogen, maar vooral ook de kwaliteit van het fruit te verbeteren. Voorts werd het te grote frnitsortiment beperkt tot een z.g. standaardsortiment. Dit betekent dat een aanzienlijk aantal minder goede tot slechte sma kende rassen zijn vervallen eu enkele nieuwe smakelijke en be'ter houdbare rassen hun intrede hebben gedaan. D! *1__ Iraiiryc Bonne Louise d'Avranches, een rvljtVv? KcUZC waardige vertegenwoordigster van het perensortiment. Belangrijke rassen uit dit Zeeuw se standaardsortiment van appel en peer zijn: Yellow Transparent. Middelmatig grote groengele, iets onregelmatig gevormde appel. Sappig, licht zuur. Zowel geschikt voor hand- als moesappel. Gebruiksperiode: eind juli-augus- tus. Stark Earliest. Matig grote plat- ronde appel, rood op gele onder grond. Sappig, licht zuur, goede aroma. Een vroege appel die in op komst is. James Grieve. Ronde iels kegel vormige appel, geel met lichtrode blos, zeer goede smaak, fris zacht- zuur en aromatisch. Gebruiksperfode: eind augustus september. Cox's Orange Pippin. Regelmati; gevormde ronde appel, oranjegeel mef mooie rode blos. Geel sappig vruchtvlees met ongeëvenaard ZATERDAG 10 september: 14.30 uur intocht Frultfee van velling uit; 15.00 uur officiële ontvangst ten stadhuize. Turndemonstraties op Grote Markt. 's Avonds op Grote" Markt optreden meisjeskoor „Sweet Sixteen" uit Hilversum en Amsterdams dans paar Ans en Jan Daniels en het Kwintet Jo Bos. DINSDAG 13 september: 12.30 uur ontvangst fruitfee op de vei ling; uitdeling van fruit door fruitfee in Goese zie kenhuizen en bejaardentehuizen; Grote Markt: 's avonds optreden Goese jeugdcircus „Jong Artis- tenbloed". DONDERDAG 15 september: Grote Markt: braderie Goese midden stand en bazaar Roode Kruis; Grote Markt: 's avonds boogschuttersconcours op liggende wip. ZATERDAG 17 september: Fruitcorso in bouwplan oost. Gedurende de fruitweek worden voorts tentoonstellingen gehouden van de afdeling Goes van de Maatschappij voor Tuinbouw en Plant kunde (op 16 en 17 sept. bloemententoonstelling in „Het Schutters hof"); van „De Vogelvrienden" in zaal Krijger (vogel- en bloemen- show van 10 tot en met 17 september) en van het Museum Noord en Zuid-Beveland en het Museum te Goes (expositie van oude mun ten en klederdrachten van 13 tot en met 21 september a.s.) aroma. Onbetwist de fijnste tafel appel. Gebruiksperiode: oktober-januari Jonathan. Matig grote, regelmatig gevormde appel, geelgroen met grote effen rode blos, soms geheel rood. Goede zachtzure smaak. Gebruiksperiode: november-april. Golden Delicious. Vrij hoge appel met dunne lange steel. Geel tot goudgeel. Zachtzure smaak, sap rijk met bijzonder aroma. Gebruiksperiode: november-mei. Précoce de Trévoux. Matig grote peer. Geel met rode blos. Goede frisse smaak. Gebruiksperiode: eerste helft au gustus. Clapp's Favourite. Grote regelma tig gevormde peer. Groen tot geel groen met fraaie rode blos. Goede zeer sappige handpeer. Gebruiksperiode: tweede helft au gustus. Bonne Louise d'Avranclxes. Vrij kleine slanke peer. Geelgroen met fraaie rode blos. Enigszins rinse smaak met aangenaam, aroma. Gebruiksperiodeseptember-okto- ber. Beurré Hardy. Matig grote peer. Geelgroen tot roestbruin. Zeer sap- Sig, tijne smaak. ebruiksperiodeseptember-okto- ber. Conference. Matig grote flesvormi- ge peer. Geelgroen met roest. Zeer goed smakend rose vruchtvlees. Gebruiksperiodeoktober-decenx- ber. Do.venné du Cornice. Grote onre gelmatig gevormde peer. Geel groen, veelal met blos. De fijnste tafelpeer, overheerlijk van smaak. Gebruiksperiodeoktober-decem- ber. liet gehele seizoen door kan de fruithandelaar deze en nog tal van andere rassen en fruitsoorten via de Zeeuwse veilingen betrekken en er daarmee voor helpen zorgen dat het fruit de uiteindelijke plaats van bestemming, namelijk de tafel van de consument, bereikt. Voordat het ter veiling aange voerde fruit ten verkoop wordt aangeboden, wordt het gesorteerd en vindt er een kwaliteitscontro le plaats. In feite begint de kwali teitscontrole reeds voor het fruit aan de veiling komt. In het seizoen komt namelijk wekelijks de Provinciale Afzet- commissie voor fruit van de Zeeuwse vellingen bijeen. In de ze wekelijkse bijeenkomst wor den o.m. telkens de data vastge steld waarop de verschillende fruitrassen achtereenvolgens ter veiling zullen mogen worden aangevoerd. Men tracht door deze afspraken zoveel mogelijk te voorkomen) dat het fruit te vroeg wordt geplukt en daar door de consument in een min der goede tot slechte staat be reikt. De verdere sortering en kwaliteïts- indeling maken het voorts moge lijk dat de consument geen genoe gen hoeft te nemen met „appels of peren zonder meer" of wel onge sorteerd fruit van wisselende kwa liteit, maar dat bij de fruitleveran- cier een keuze kan worden gedaan uit een aantal kwaliteiten, naar ge lang de prijs die men kan of wil besteden. Klasse extra. De vruchten moeten plukrijp zijn, praktisch volkomen gaaf, de voor de desbetreffende variëteit typi sche vorm en kleur bezitten, naar de aard van het ras voldoende hard en stevig zijn en geen door bewa ring ontstane bruinverkleuring van schil of vruchtvlees vertonen. KLASSE I. De vruchten moeten plukrijp zijn en vrij van alle beschadigingen die het vruchtvlees aantasten. Vol doende hard en stevig zijn en geen door bewaring ontstane bruinver kleuring van schil of vruchtvlees vertonen. Ten aanzien van vorm en kleur zijn kleine afwijkingen toegestaan, wendige vergroeide littekens ont- Verder zijn geoorloofd kleine uit wendige vergroeide littekens ont staan door hagelschade, het schu ren van takken en bladeren en aantasting door bepaalde ïnsekten. In grootte mogen deze uitwendige littekens variëren van maximaal l-> cm2 tot maximaal een lengte van 2 cm. Per vrucht mag niet meer dan M cm2 met schurftvlêk- lcen (zwarte vlekken) bedekt zijn. KLASSE n. (voorbeen genoemd huishoud kwaliteit). De vruchten moeten plukrijp zijn, vrij van alle beschadigingen die het vruchtvlees aantasten, voldoen de hard en stevig en geen door be- Stuk voor stuk gaan op de vei lingen de appels en peren door de handen van de sorteersters om met behulp van de machines voor een goede sortering naar maat en kwaliteit te zorgen. waring ontstane bruinverkleuring van schil of vruchtvlees vertonen. Ten aanzien van de vorm en de kleur zijn iets grotere afwijkingen toegestaan dan voor klasse I. De kleine uitwendig vergroeide litte kens, als gevolg van hagelschade enz. mogen ook iets groter zijn dan bij klasse L Per vrucht mag niet meer dan 1 cm2 met schurftvlek- ken bedekt zijn. KLASSE III. (voorheen genoemd keokenkwaliteit) Voor klasse HE ïs een schurftaan- tasting toegestaan van ten hoog ste 3 cm2 per vrucht. Wormsteek, val en erge stenigheid mogen cr niet in voorkomen. Voorts zijn toegestaan lichte kurkaantasting en lichte stip (geen rot), een iet-s grotere beschadiging door insek- ten, takken en liagel dan voor klasse n, alsmede lichte bruin verkleuring van de schil ontstaan door bewaring. Val, lichte wormsteek en ltroet. Als „val" mogen alleen die geval len apels en peren worden geveild welke overigens voldoen aan de eisen voor klasse II. Valfruit be hoeft evenwel niet rijp voor ver zending te zijn, echter wel uitge groeid. Geringe wormsteek is toe gestaan. Valfruit dat niet voldoet aan deze eisen, moet worden aan gevoerd als kroet. Behalve deze sorteringseïsen naar kwaliteit, zijn er nog sor teringseïsen naar grootte. Dit komt hier op neer, dat de be langrijkste fruitsoorten als ap pel en peer in enkele grootte- klassen zijn ingedeeld. Willen ze in een bepaalde kwaliteits klasse kunnen worden onder gebracht, dan moeten de vruch ten de voor die klasse geldende minimunimaat hebben. Het zal duidelijk zijn dat, hoe groter het ras van nature groeit hoe hoger de daarvoor gelden de minminmmaten. Op liet eerste gezicht lijkt dit alles misschien wat ingewik keld. Al het frnit echter wordt tenslotte geteeld voor de consument en al deze voor sortering en kwaliteit gelden de bepalingen zijn gesteld met liet doel de consument het gehele jaar door van goed frnit te kunnen voorzien. Voor vele gebruikers zal een betere kennis van de verschil lende rassen, kwaliteiten en sorteringen ongetwijfeld kun nen leiden tot een grotere waardering voor en een beter profijt van de diverse dooi de telers met zorg geteelde produbten.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1960 | | pagina 21