"Ozótiweyipatjina Merkwaardige vrouwenvereniging de „Lady Sabena Club" WERELDLEGER VAN „WERKENDE VR0VWEN" GROEIT NOG STEEDS VRIJDAG 20 JUNI 1958 PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT. 9 c c EEN ORGANISATIE DIE NOOIT VERGADERT Leden genieten vele faciliteiten De „Lady Sabena Club" is een vier jaar geleden door de „Sa bena" gestichte internationale vereniging van uitsluitend vrou wen, die aan boord van vliegtuigen van de Belgische luchtlijnen hetzij bij dag, hetzij bij nacht de Oceaan een keer overge stoken zijn, of een keer een intercontinentale vlucht maakten naar de Belgische Congo of Johannesburg. Het originele initia tief ertoe werd genomen na de verrassende ontdekking, dat niet minder dan 33% van de pasagiers die de Atlantische Oceaan oversteken, dames zijn. Voor haar verdere leven krijgen de leden in tal van wereldsteden een zeer persoonlijk dienstbetoon, niet alleen wanneer ze weer een kortere of langere reis per „Sabena" maken, maar ook op tal van andere manieren. De „Lady Sabena Club" is een in ternationale vereniging, die waarlijk over de hele wereld verspreid, pl.m. 11.000 leden heeft. In Nederland ma ken er deel van uit o.a. mevrouw Ja- cobstal-Van Essen uit Heiloo, mejuf frouw Riemke Callenfels uit Veere, mevrouw Thérèse Grootjans uit Vlis- singen, Magda Klaverland uit Aar denburg, baronesse U. A. A. Collot d'Escury, en mevrouw Van der Ploeg uit het kleine Friese dorpje Ried. Om velerlei redenen is het 's werelds merkwaardigste vrouwenorganisatie Om te beginnen is het geen club, waarvoor men zich als lid kan mel den. Alle aangesloten dames zijn er automatisch lid van geworden. Tot zelfs een meisjesbaby van 2Ys jaar Corinne, het jongste (Z/j jarige) lid van de Lady Sabena Club", plaatst hier met hulp van haar moeder haar handtekening in het Gouden leden boek" van de unieke club. werd in het ledenregister genoteerd, het register, waarvan zich afschrif ten bevinden in New York en Mon treal, in Johannesburg en Parijs, in Londen en Brussel en nog tal van andere wereldsteden. Voor dat lid maatschap behoeft geen contributie te worden betaald en evenmin behoe ven de dames bevreesd te zijn op een onzalig ogenblik geroepen te worden tot het vervullen van een bestuurs functie. De club vergadert namelijk nooit en de leden kennen elkaar niet Volgens enquête geen nadelige invloed op familieleven De plaats van de vrouw in de samenleving is de laatste tientallen jaren wel grondig veranderd. De huishoudelijke arbeid Is eenvoudiger gewor den door de mechanische apparaten, de kinderen worden vroeger zelfstan dig en verlaten vaak na schooltijd reeds het ouderlijk huis. Deze factoren hebben er voor vele vrouwen toe geleid, dat het leven bij veertig nog eens begint. Zodra de kinderen op eigen benen staan, gaan te genwoordig in vele landen de moeders er toe over een baantje voor halve dagen te zoeken op kantoor of fabriek. Myrdal Alva, de vrouwelijke gezant van Zweden in India, Birma en Cey lon, die voor die tijd een leidingge vende functie vervulde bij de Unesco in Parijs, heeft samen met Viola Klein van het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken feen onderzoek ingesteld naar de bezigheden bui tenshuis van de vrouwen in Enge land, Zweden, Frankrijk en de Ver enigde Staten. Uit hun ondcizoek is geblekeft, dat in Frankrijk een derde van het to taal aantal werkenden, vrouwen zijn. Het is in het land van Marianne zo, dat de vrouw zich vooral in het vrije beroep, in do handel en als verte- Senwoordigster nuttig maakt, p het Franse platteland geeft de vrouw minder uren aan haar huis houden dan in een stad van boven de 100.000 inwoners. Men verklaart dit door het feit, dat in een stad veel meer gedaan moet worden om het huis en de omgeving daarvan rein te houden. Engeland Is reeds over de piek van het aanlal werkende vfouwen heen. Het hoogste aantal werd immers tijdens de oorlog bereikt, toen 7.3 miljoen vrouwen een baan hadden op een totaal van 17 -25 miljoen in de leeftijd van 14 tot 64 jaar. De meeste Britse vrouwen werken op kantoren, in of slechts bij toeval. Wel zouden ze elkaar bij een eerste ontmoeting on middellijk als lid van deze wereld omspannende vrouwenorganisatie herkennen: bij haar entree kregen ze een bescheiden clubinsigne in de vorm van een broche. Op dat speldje is ieder lid een beetje trots. Wanneer men op reis gaat, vergeet men zeker niet het te dragen; men weet im mers terdege, dat het tal van facili teiten biedt. In bepaalde exclusieve zaken in enkele wereldsteden wordt de le den bijvoorbeeld een bepaalde kor ting gegeven op de prijs der arti kelen, die ze willen kopen, terwijl ze elders tegemoetgetreden worden met de voorkomendheid, die slechts de hoogst geplaatsten over het al gemeen ten deel valt. De Brusselse Kolitiemannen weten tegenover aar égards in acht te nemen, die de dames doen geloven, dat ze de meest gewenste gasten zijn, die er ooit in de Belgische hoofdstad ver schenen, en in elke landingsplaats van de Belgische luchtvaartmaat schappij „Sabena" vinden de da mes een eigen smaakvol ingericht clublokaal,- waar ze zich kunnen opfrissen, wat kunnen rusten, een brief schrijven of telefoneren, en waar een beschaafde „Mademoi selle Sabena" haar tegemoet treedt om haar te helpen bij de afwikke ling van douaneformaliteiten, fi nanciële kwesties of andere proble men. Mej. Ria van Latum (26), die in Amsterdam de taak van mademoi selle Sabena vervult, is in de vier jaar clubpraktijk wel eens voor heter vu ren geplaatst om te kunnen voldoen aan de eis, dat er nooit „nee" gezegd mag worden, wanneer een lid van de „La^y Sabena Club" enig dienstbe toon' vraagt. Veertien dagen heeft ze op een hond gepast, omdat een clublid het dier niet mee naar Engeland mocht nemen. Maar ook vond ze in luttele uren tijds een Spaans sprekende geeste lijke voor een Mexicaanse vrouw, die in het Spaans wilde biechten. Het was een bijna nog moeilijker opgave dan die waarvoor haar collega in Brussel kortelings geplaatst werd, toen haar gevraagd werd in de Brus selse winkelzaken te zoeken naar een handschoen, die een verloren exem plaar zou kunnen vervangen van een paar, dat 's avonds bij- een heel offi ciële receptie en bij een bepaald toi let gedragen zou moeten worden. „En kunt U ons vertellen," heb ben we Ria van Latiim gevraagd, „welke nationaliteit U over het alge meen voor de lastigste opgaven plaatst?" Spontaan antwoordde ze: „De Ame rikaanse dames zijn het lastigst. Maar," zo liet ze er onmiddellijk op volgen, „ze zijn ook het meest en thousiast, wanneer je haar hebt ge holpen." Shantung is een materiaal dat gedu rende de laatste seizoenen weer van zich doet spreken in de zomermode. Dit zomerkostuum is eruit vervaar digd: de rok is glad, de blouse is vrij lang en heeft grote zijsplitten. De kraag loopt uit in twee nonchalante slippen. Shantung is een ideale zo merstof, koel en prettig om te dra gen, en een japon van dit materiaal neemt in de koffer weinig ruimte in: iets dat ook meetelt in de vakantie- tijd! Deze shantungjapon werd ont worpen door het Parijse modehuis Grès. Honderd jaar geleden: géén „panklare" maalfijden Laat ook uw slager U van ad vies dienen bij het samenstellen van de maaltijden". Kent U de slagzin nog f* Hij werd U, niet zo lang geleden, voorgehouden door de federatie van slagerspatroonsbon den toen zij haar nationale, cam pagne voor beter vleesgebruik inzet te. Om. tebewijzen, dat in vroeger ja ren meer aandacht werd besteed aan de maaltijden dan tegenwoordig het geval is of kan zijn, zijn de organi satoren van de campagne gaan snuf felen in oude kronieken, en dit kwamen zij te weten. Een honderd jaar geleden kwamen twaalf Franse heren op gezette tij den bij elkaar voor het nuttigen van een diner van een welhaast onge looflijke omvang. Voor een van die dineetjes deden zij eens een beroep op de kookkunst van de koning dei- koks" van weleer, Alexandre Vieil- lard. Hij kreeg de opdracht in het oude Parijse centrum van kunst en cultuur, het Palais-Royal, een mapl- tijd te creëren, waarmee de lekker bekken een middag, een avond en liefst nog de daarop aansluitende nacht ,#oet" zouden zijn. De maaltijd werd geopend met de beste oesters, dié Vieillard in Europa had weten te bemach tigen. Daarop volgde een kleurrijke hors d'oeuvre en toen ook nog wat uitgelezen garnalen, in bouquetvorm opgediend, de eerste honger hadden gestild, werd het tijd voor de soep. Omdat Vieillard was uitgedaagd met dit diner de kroon op zijn le venswerk te zetten, waren er zelfs vier soepen: een schildpadsoep, een sterke soep van gevogelte, een hel-- dere kippensoep en een gebonden soep van maaskreeftjes. Terwijl het dozijn fijnproevers wat koutte over elkanders eetprestaties, legde de keuken de laatste hand aan de eerste gang. Die begon met een zalm in kreeftesaus, gegarneerd met .aardappelpuree. Als tweede ver tegenwoordiger van de vissenstand deed een geurige tarbot zijn intrede zwemmend in een frivole Hollandse saus. Bjj de hani niet madeirasaus wera spinazie in boter aangevoerd en toen een bescheiden portie bittere sla de monden wat had verfrist, kon men zich met aandacht wijden aan gestoofde poulardes met verse truf fels, die ook hadden gezorgd voor de truffelsaus. Een staartstuk van de ree kon natuurlijk niet worden gemist. Daarvoor waren twee sauzen gebrouwen, een van0 grote peperkor rels en een van hazelbloed. Met wat kleine hapjes, zoals fijne stukjes patrijs in gelei, wijngaürdkwartels en stukjes koud gevogelte met paté kwam de eerste gang tot een sma kelijk einde. Dit alles had waar schijnlijk veel aan aantrekkelijkheid verloren, als er geen wijnen waren geweest. Geschonken werden Grand Montilla, Grand Boldarino, Chateau Larose 1858, Grand Cordou, Roman ce en Ch&teau Yquen 18j7. De inzet van de tweede gang was een aardigheidje: sorbet met ananas, net fris genoeg om de Boheemse fa zanten een opgewekt welkom te be reiden. Zij werden gevolgd door een machtige haan, waarvan de flanken werden icarm gehouden door malse watersnippen. Na een korte drome rige' pauze zette men zich bedacht zaam aan het keuren van rode pa trijs en houtsnip op geroosterd brood. Dan nog wat truffels met champagnewijn en rivierkreeftjes van Wuerttemberg met diverse krui den en een korte periode van werk loosheid brak aan. De heren dronken een kopje koffie met likeur terwijl ze loom de etiketten van de zo juist genoten wijnen bestudeerden. Want de rij glazen was tijdens de tweede gang gevuld geweest met een Grand, Ch&teau Lafitte, een Grand Ch&teau Margot, een Grand Chateau Vougeot en een Vin de Constance. r~ n tenslotte kwamen de nage rechten: de kropsalade, de gè- kookte selderij, de asperges in boter, de perziken, de véle soorten gebak, de gevulde „bodempjes", de fruitsa lade en het ijs, en dan het „toetje": tientallen soorten fruit. Een recept als dit van Alexandre Vieillard krijgt U van uw slager be slist niet. Wij, mensen van de tivin- tigste eeuw, zouden ook het geduld en het vermogen niet kunnen op brengen voor een zo langdurig en omvangrijk gastronomisch festijn. „De tegenwoordige Europeaan" schrijft de federatie van slagerspa troonsbonden, „schijnt overigens naar het andere Uiterste over te hel len. Hij voedt zich steeds veelvuldi- ger aan snelbuffetten en met pan klare maaltijden. In een Ameri kaans vrouwenblad stond onlangs te lezen, dat de Amerikaanse man uit de grote stad niet eens meer thuis komt om te eten, omdat hijdaar hetzelfde krijgt voorgezet als in de honderden snackbars. Zo erg is het in het Oude Werelddeel nog niet, hoewel men zich hier helaas ook al minder rust en tijd gunt om een smakelijke maaltijd te bereiden en te genieten". ~öan ozcutv C iet ozoutv Deze kolom stelt mij altijd weer voor verrassingen en brengt mij voortdurend aan het ver stand, dat geen onderwerp te moei lijk is om te behandelen, want beide kunnen wel eens héél ongedachte reacties uitlokken. Dit bleek mij onder meer na mijn beschouwing over „Kleren kiezen", die U zich misschien nog van enige maanden her zult herinneren, en aan het slot waarvan ik als mijn hoop uitsprak, dat de besturen van onze volijverige plattelandsvrouwen-orga nisaties dit punt ook eens op haar gramma zouden zetten. ..levrouw, zei prompt mijn tele foon, en kapittelden onderscheidene brieven uit de meest uiteenlopende richtingen: dat doen wij allang en uitvoerig, en zowel praktisch als theoretisch. Het eenparig refrein was: Als die briefschrijfster op het platteland zit en zij is een trouw lid van haar afdeling, kan zij daar alle voorlichting en instructie krijgen die zij mits er voldoende deelneem sters zijn een cursus voor het zelf maken van kleding kan volgen, waar zij aan een bevoegde lerares meteen al haar problemen kan voorleggen. Nu hoop ik maar dat mijn brief schrijfster van destijds dit alles leest, en, zo zij nog geen lid is van een plattelandsvrouwenafdeling, zich op de eerstvolgende vergadering subiet laat inschrijven. Alle verkregen in lichtingen heb ik voor haar bewaard; zij moet mij maar eens schrijven of zij daarop ook prijs stelt. Maar nu zou het natuurlijk geen echte vrouwenaangelegenheid zijn als met deze praktische reactie de kous af was. Welnee: een postzegel moet zijn geld opbrengen, en voor twaalf cent kun je heel wat kantjes volschrijven. Wat een van het textielvak en wel grotendeels in de leeftijdsgroeps van 20 tot 35 jaar. Zweden heeft 31 procent van de ge huwde vrouwen aan het werk en daarbij zijn de landarbeidsters dan nog niet inbegrepen. Van hen werkt 75 procent in de hotellerie, en de textielindustrie komt op de tweede plaats. In de Verenigde Staten is de toe stand ongeveer zoals in Engeland. Meer dan de lielft der werkende vrouwen zijn getrouwd en hun aan tal stijgt gestadig. De meisjes trou wen al jong, maar blijven doorgaans werken. Het merendeel werkt in fa brieken, maar ook in winkels en kan toren. Het getal der vrouwelijke doktoren en rechtskundigen is in de U.S.A. veel kleiner dan in Europa. Of het buitenshuis werkeu van de vrouw het familieleven ongunstig heeft beïnvloed? Het onderzoek wees het tegendeel uit: in de Verenigde Staten bijvoorbeeld kon door het in schakelen van de vrouw in het ar beidsproces de werkweek aanzien lijk worden bekort. Het gevolg was in vele gevallen, dat vader en moe der zich gelijkelijk met hun kinde ren konden bezighouden, en dat de harmonie in het gezin er wèl bij voer. mijn gewaardeerde informatrices dan ook prompt deed, en mij na vier zijdjes kledingwijsheid ook nog een rijtje te behandelen onderwerpen ca deau deed. Terwille van de goede sa menwerking neem ik hier dan alvast het verlengstuk van de kledingpro- blemen bij de kop. Deze wakkere pre sidente van een jjlattelandsafdéling schrijft mij: „Op eén onderwerp (n.l. uit een reeks tijdschriftartikelen) wil ik speciaal uw aandacht vestigen en wel „Aan de vrouwelijke leerkrach ten." Telkens verbaas ik mij erover, dat er onder hen nog zovelen zijn, die, hoewel ontwikkeld, geleerd of zeer geleerd, niet beseffen dat zij zich goed behoren te kleden. Als zij de op en aanmerkingen konden horen, ene de meisjes en de jongens over hun figuur maken, dan zouden zij wel be ter in de spiegel kijken!" Ta, is het niet eigenaardig, dat de I onderwijzende dames in de ruim- ste zin in dit opzicht tot de ver-. feten groepen behoren In de meeste eroepen waarin vrouwen haar brood verdienen is het heel gewoon, ja soms een eerste vereiste, dat zij. al of niet jong, alle zorg aan haar uiterlijk be steden. Een secretaresse, een recep tioniste, een stewardess, een winkel juffrouw, een tandartsassistente, een demonstratrice om van de artistie ke beroepen helemaal te zwijgen zijn beroepshalve wel verplicht er zo aantrekkelijk mogelijk en gesoig neerd mogelijk uit te zien al was het alleen maar omdat haar baas of het bedrijf of het publiek dat ver wacht. Daarvoor behoeft niemand haar degelijke neus op te halen: U vindt het zélf toch óók een naar staal tje van gebrek aan service als U over een toonbank of zelfs door een loket heen wordt te woord gestaan door een juffrouw met piekharen in een slobberige jumper die vloekt met haar rok? Waarmee ik volstrekt niet zeggen wil dat alles wat lesgeeft voor haar dagelijks brood zich zo pleegt uit te monsteren. Maar wél, dat in haar beroep, waarin zij niet met 't publiek of een op het uiterlijk gestelde chef te doen heeft, veel gauwer in de ver leiding komt haar verschijning te verwaarlozen. Want voor die kinders, nietwaar, is het toch hetzelfde, wat zij aanheeft. Die komen' trouwens niet óp school om de juffrouw te bekijken maar om te Ieren basta. Ach mijn lieve degelijke juf, die ongetwijfeld qua prestaties haar ge wicht in goud waard is mag ik U hier uit eigen ervaring vierkant te genspreken? Kinderen hebben, even goed als het volwassen publiek, recht op een gezellige en gesoigneerde ver schijning voor hun kleine, scherpe ogen en dat nog wel zoveel uren per dag. Voor de kritische pubers op de middelbare school hehoef ik het woord niet te doen: die hebben het lieve mondje heus wel bij zich. Maar dat kleine en tussenbeide grut, dat al zo'n moeite heeft met vijf kostelijke uren opgesloten zitten in een lokaal: gun die het genoegen van een plezie rige, frisse, modieuze verschijning voor de klas. Kijk thuis eens hyper- kritisch in de spiegel en vraag U op uw geweten af, of tegen deze dame dag in dag uit zoudt willen aankij ken? Het oog wil óók wat hébben, gelooft U mij, zelfs het zesjarige oog! SASKIA Nog meer modenieuws uit Parijs: nieuws voor de ko mende herfst en winter dan altijd! Ditmaal komt het Parijse mode-atelier Max Mozes met een aan tal modellen voor het na jaarsseizoen; drie ervan zijn samengebracht in de ze fotocombinatie. Links een mantel, afgezet met bont; de kleur is blauw, dé gebruikte bont soort is persianer, en de mantel heet „Argentine". Hoed en mofje zijn even eens van persianer ge maakt. Het model van de mantel doet enigszins den ken aan een modelijn waarmee wijlen Dior en kele jaren geleden grote successen behaalde: de H- lijn Een uitgesproken winters en sportief materiaal is gebruikt voor de middel ste mantel: tweed in een groen met witte ti»t. De bijpassende pothoed is pastelgroen, en ook deze mantel kreeg een naam: „Passy". Tenslotte een japon waar op men slechts een enke le blik hoeft te werpen om te kunnen constateren dat de „ligne trapéze" voor de ontwerper als in spiratiebron- heeft ge diend. „Saint Germain des Prés" heet deze jurk. die geheel is geplisseerd en met een bontkraagje is afgezet. fflSO on dé //-OH i/até/

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1958 | | pagina 9