Onze ~üzóHH)enf>a(]ina De ideale Amerikaanse keuken C iet ozcnn) ZATERDAG 13 OKTOBER 1956 PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT RESULTAAT VAN VIJF JAAR STUDIE matten, enz. Enwat de U-keu ken bezit boven alle andere keukens, dat Is een speelhoek voor de kinde ren in de veilige zone. Het is overbodig te zeggen, dat de verlichting in deze wonderkeuken ook is uitgeknobbeld tot in de klein ste kleinigheden en dat al het hout werk zo geprepareerd is, dat men met een natte doek alles zonder moeite kan schoonhouden. In Amerika is de U-keuken een rage geworden. Europese firma's, waaronder ook een Nederlandse, zijn zeer geïnteresseerd, want ook bij ons breken andere inzichten zich baan. Op de foto ziet men een gedeelte van de U-keuken. De huisvrouw zit aan het aanrecht-gedeelte. In deze keuken is een fornuis geplaatst, maar zelfs dit is niet noodzakelijk. De keuken is uitsluitend ingesteld op doelmatigheid. Op geregelde tijden worden de huisvrouwen opgeschrikt door berich ten over nieuwe huishoudelijke vondsten in Amerika. De ene keer is het een vaatwasmachine, dan weer een vuilvermalingsinstallatle, die ons leven komt veraangenamen of nóg hygiënischer komt maken. Wij hebben eens becijferd, hoeveel een dollar-Amerika-keuken in ons land zou moeten kosten. Neem bijvoorbeeld een volautomatische was machine, zo één die wast, spoelt en droogt. Het toestel kost (juist ge ïmporteerd) f 1685 in de duurste en f 1275 in de voordeligste uitvoering. Een vaatwasmachine (ook pas in ons land) komt U op f 1210 en voor de onontbeerlijke koelkast moogt ge minstens f 500 neertellen. Reken daarbij eens de noodzakelijke geyser of boiler en het fornuis, dan komt uw Amerikaanse keukenuitzet op een ronde som van drieduizend gulden. Het is zonder meer duidelijk, dat dit Amerika voor ons onbereikbaar is. Wat de vrouw moet hebben, is een kookdomein, waar alles voor het grijpen ligt en dat na een drukke voormiddag toch geen rommelige aanblik biedt. Voor menig Ameri kaanse huisvrouw is deze droom al in vervulling gegaan. Vijf jaar ge leden gaf het Amerikaanse departe ment van landbouw aan een huis- houdspecialiste, mevrouw Leonore Sater Thye, opdracht, een ontwerp te maken van wat zij de Ideale keu ken vond. Aanvankelijk was het be stemd voor de vrouwen op het plat teland, maar juist dezer dagen is de droomkeuken in massa-produktie ge komen en verreweg de meeste orders komen uit de steden. Mevrouw Sater Thye begon met een onderzoek naar alle activiteiten van een huisvrouw in een keuken, waarin voor zes personen moet wor den gekookt. Elke handeling van de huisvrouw, elke stap die ze zette, elke handbeweging die ze maakte werd statistisch vastgelegd. Zo bleek b.v., dat de gang naar de brood trommel hoogstens zes maal per dag werd gemaakt. Veel vaker werd de vuilnisemmer bezocht. De suikerbus werd vaker gehanteerd dan de kof fiebus, enz. Tenslotte kwam er een ontwerp uit de bus voor een U-vor- mige keuken, die qua efficiënte in deling kon wedijveren met het mo dernste laboratorium. Aan de rechterkant van de keu kenruimte kwam een „bak-ge- deelte". De huisvrouw (Iet wel: deze keuken was voor het plat teland bestemd) kan hier brood, cake, koekjes, e.d. bakken. Alle ingrediënten, die voor de bak- Haring bakken of stoven Panharing behoort tot de vissoor ten, die in verhouding tot hun smaak en hoge voedingswaarde als regel laag in prijs zijn. Hij is evenals zijn medebewoners der zeeën rijk aan eiwitten, mineralen en B vitamines en levert bovendien vitamine A. Een goed gebakken panharing, vooral een warme, pas uit de pan, is uitgesproken lekker In het begin van het seizoen is hg vet, zó vet dat er bij het bakken maar weinig vet of olie gebruikt behoeft te worden. Wat later in de winter draagt de haring hom of kuit die door de ken ners als regel zeer gewaardeerd wordt. Deze hom of kuit kan in de vis öf apart worden gebakken; in het laatste geval krijgt hij aan alle kanten 'n korstje en is dus croquen ter. Het bakken van panharing in de koekepan dient wel vlug, maar niet al te heet te geschieden. Te hard ge bakken haring wordt droog en stug. Wie vaak gebakken panharing op tafel wil brengen en een stevige pan over heeft, kan deze pan als frituur- pot gebruiken en de haring in ruim vet of olie bakken, op de wijze waar op de vishandelaar het dóet. Het bakken gaat vlugger en gemakkelij ker omdat de vis niet gekeerd be hoeft te worden en aan alle kanten in het hete vet wordt verwarmd. Behalve bakken zijn er nog meer bereidingsmethoden voor haring, n.l. koken en stoven. Iets zuurs, brjvooi'- beeld tomaat, citroen of azijn, bij 't stoven verhoogt de smaak van deze vette vis. Het is zeker de moeite waard, de proef eens te nemen. Krijgt de haring een plaats in het menu voor de warme maaltijd dan kan men er als groente gekookte bieten of rode kool, savoye kool, wor telen of een groentesla bij geven. kerïj nodig zijn, bevinden zich binnen handbereik. Voor het meel is er b.v. een soort silo in het klein! Dergelijke „silo's" zijn er ook voor suiker, peul vruchten en rijst. De baktafel is lang en breed, zodat er voldoende werkruimte is. Alle platte pannen en scha len zijn boven elkaar geplaatst op afzonderlijke, uïttrekbare plankjes. Onder het tafelblad zitten bovendien twee werkplan ken, die kunnen worden uitge schoven. In de twee bochten van de U be vinden zich drie draaibare planken, boven elkaar. Juist doordat deze planken zich rond een verticale as bewegen, kunnen ze meer voorwer pen bevatten dan de planken in een provisiekast. Daar staat het ene potje het andere in de weg, zodat de huisvrouw er toe komt, de meest ge bruikte artikelen maar vooraan op de plank te zetten. In de U-keuken behoeft zij de plank maar te draaien om het gewenste artikel te kunnen pakken. Tussen het aanrecht en de bak- afdèling, ligt het belangrijkste werk terrein van de huisvrouw: de goot steen. Deze is ih de U-keuken van ongekende afmetingen. Er zijn aparte stalen mandjes waarin de groente kan worden schoongemaakt; er is een opklapbaar rek voor de vaatwas en voor de heel kleine kar weitjes is er nog een kleiner aan recht. Wanneer de groentenman komt, hoeft de hulsvrouw hem niet tege moet te gaan. Zij kan namelijk de groentenmandjes naar buiten schui ven, zodat de groentenman er zijn waren in kan deponeren. Net zo'n soort „container" is er voor melk. Het enige elektrische apparaat, dat v/ij in deze keuken ontmoeten, is een ventilator, die dubbel werk doet. In de luchtstroom drogen hand doeken en bovendien zuigt de „fan" de etensluchtjes weg. De huisvrouw, die echt in de keuken pleegt te resideren, vindt in de Amerikaanse U-keuken een lessenaar. Daar de huishou ding voor een deel ook een ad ministratieve aangelegenheid is, is deze lessenaar wel nodig. Houdt U geen houshoudboekje bij? Geen nood; dan gebruikt U de lessenaar als eettafel. Twee handgrepen en U ziet een eet tafel, geschikt voor vier perso nen, voor U staan. Een toppunt van efficiency, deze keuken, zult U zeggen. Het lijkt al lemaal wat té wetenschappelijk. Toch is de keuken van mevrouw Sater Thye niet onknus. De vrouw die in deze keuken gaat werken, richt haar immers toch naar eigen smaak in, met valletjes, gordijntjes, Het gaat de Franse haute coutu re niet helemaal voor de wind. Vijf blangrijke starren zijn in de loop der laatste jaren van het toneel ver dwenen: Schiaparelli, MolineuxLe- long, Piquet en Rochas. Het meer dan een eeuw oude modehuis Worth heeft dit voorbeeld gevolgdevenals Pierre Clarence, vooral bekend om zijn mantelpakken. Een van de oorzaken der malaise in de Parijse haute couture is wel licht gelegen in het feit, dat de Franse confectie in de laatste jaren met sprongen is vooruitgegaan. Deze confectiemodellen zijn uitstekend vólgen de mode op de voet ènzijn betaalbaar. Het middagtoilet van de foto is er een voorbeeld van. Het is gemaakt uit zwarte wol met zijde en heeft een gedrapeerde schouderlijn, die op de borst in een strik eindigt. Boven de kokerrok wordt om de taille een smalle ceintuur Aandacht voor pos'itiehied'mq Het is circa een half jaar geleden dat het Internationaal Wol Secreta riaat een aantal modellen voor po sitiekleding liet ontwerpen en deze in een kleine show aan de pers toon de om zodoende de aandacht te ves tigen op het feit, dat de a.s. moeder door onze kledingindustrie toch maar slecht bedeeld werd en dat dit heus wel anders zou kunnen. De bedoeling was, de confectie-industrie wakker te schudden en te wijzen op de mo gelijkheden op dit gebied. Inderdaad is er gereageerd en wel zo gunstig, dat het de stoutste ver wachtingen overtrof. Twee confectie fabrieken hebben zich in het onder werp geïnteresseerd, enige grote winkelbedrijven gaan er speciale af delingen en in één geval zelfs een hele zaak voor inrichten, een kleine re winkel gaat zich helemaal wijden aan de .verkoop van alles, wat a.s moeder en baby nodig hebben, in de geest van de in Frankrijk, België en Amerika reeds bestaande winkels, waarbij positiekleding natuurlijk ook een plaats krijgt.. Het ziet er dus wel naar uit, dat er inderdaad op dit gebied ook in ons land wat leven in de brouwerij is gekomen. Uit de collectie van het I.W.S. hebben beide confectiefabrieken een aantal modellen overgenomen. Een van deze bedrijven is momenteel nog bezig met het voorbereiden van zijn collectie, van de andere hebben wij dezer dagen het assortiment model len, dat reeds in taltrijke winkels verkrijgbaar is, kunnen bekijken. Dit is de firma Modart te Amsterdam, die de ontwerpster van de oorspron kelijke collectie, mevrouw Oeke Wie- ringa, verzocht heeft nog een aan tal modellen te maken uit wol, maar ook uit andere materialen, zodat er een zeer gevarieerd geheel is ont staan. Een groot deel van de modellen bestaat uiteraard uit ruime jakken, die op de een of andere manier soms nog verwijd kunnen worden, en daaronder een strakke rok. Strak, d.w.z. aan de onderkant, waardoor het silhouet slanker lijkt, terwijl er van boven op een aantal manieren ruimte toegegeven kan worden, waardoor de rok aan het verande rende figuur aangepast kan worden. Er zijn in de collectie echter ook enige japonnen, waaronder een met een grote stola, waarmee ook zeer figuur-verhullend gemanipuleerd kan worden. De separates (rokken en jakken) hebben het grote voordeel, dat zij onderling op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden en daardoor een maximum aan moge lijkheden bieden. Niets is immers zo vervelend als dag ln, dag uit in het- zeife toilet te moeten rondlopen'. Dikwijls zijn de jakken ook mouw loos, waardoor er weer afwisseling gevonden wordt in verschillende blouses, die bovendien gemakkelijk te wassen zijn. Zo zijn er in deze collectie tal van praktische, elegante oplossingen ge vonden, die het de a.s. moeder mo gelijk maken zich tegen een redelij ke, soms zelfs zeer redelijke prijs, goed en comfortabel te kleden. In de meeste gezinnen wordt zondags wat meer werk van het eten gemaakt en hoewel de maaltijd dan dikwijls geopend wordt met een bordje soep vinden toch velen Juist dat bordje soep wat machtig, zodat de echte eetlust, die-nodig ls om de rest van de maaltijd met animo te nuttigen, verdwenen ls. In dit geval is grapefruit een uitkomst. Middendoor gesneden, de partjes goed losgemaakt en met suiker bestrooid is deze vrucht een heerlijk fris en licht be gin van een feestelijk etentje, zoals in onderstaand weekmenu is opgenomen. Zondag: grapefruit, kalfstong, zure saus, aardappelen, prinsessebonen, cho coladevla met banaan; maandag: Ragöut van tong, rijst, 9la, stoofpeertjes; dins dag: rijstcroquetten met kaas, bietjes, aardappelen, kofflevla; woensdag: lever met rodekool, aardappelkoekjes, fruit; donderdag: stamppot, rauwe andijvie, speklappen, muesli; vrijdag: gekookte schelvis, peterseliesaus, worteltjes, aard appelen drie ln de pan; zaterdag: vis soep, appeltaart. iiiiiiiiiiiiiii HAZETFABRIEKEN TE ZEVENBERGEN Ook voor grote maten Run ac casaque-ljn elegant zijn, vooral wanneer zoals in het modél van de Illustratie de schouderlijn rond en glooiend is gehouden. Dit tweedelige modél van Grès vervaardigd uit zware ge nopte wollen stof, is heel eenvoudig: een gladde rok (waarop men diverse blouses kan dragen) en een jasje met een V-hals en een driehoekige slui ting, die teeglijkertijd als een soort pas fungeert. Met een nieuwe ceintuur kan een oud jurkje nog wél eens op verrassende wijze opgeknapt worden. Vele ontwerpers experimenteren dit jaar met ceintuurs uit verscheidene materialen en in velerlei vormen: breed, smal, gedrapeerd of nauwsluitend. Op de tekening ziet U enkele ideeën op dit gebied. Het zijn allemaal Franse snufjes, op het geruite exemplaar na: dat komt uit Duitsland. 'n Schoonheidstip van Juliette Juliette Récamier had alle be roemdheden van haar tijd aan haar voeten. Haar klassieke figuur, haar prachtige ogen, haar lieftalligheid en haar reine, blanke hnld zorgden er voor, dat leder, die in haar nabijheid kwam dodelijk verliefd op haar werd, zonder dat haar difc uiter lijk althans beroerde. Als heel jong meisje al huwde zij de veel oudere Jacques Récamier. Hij wist echter haar liefde niet te winnen. Ook prins August van Pruisen ge raakte in vuur en vlam en heeft zijn gehele leven tot haar grootste be wonderaars behoord. Zij bleef afwijzend en koel tegen over alle mannen, tot zij Chateau briand ontmoette. Aan hem gaf zij zich volkomen. Toen zij na korte tijd helaas moest constateren, dat hij haar ontrouw was, vluchtte zij in haar vertwijfeling van hem weg. Pas jaren later ontmoette zij hem weer. Toen hij eindelijk om haar hand vroeg, was zij te trots om haar ja woord te geven. Juliette Recamier was tot haar dood toe een beeldschone vrouw. Op 72-jarige leeftijd stierf zij aan cho lera. Haar gehele leven was zij voor deze ziekte doodsbang geweest. Haar mooie, schelmse ogen wa ren beroemd en er werd verteld, dat zij deze dagelijks zeer zorgvuldig met een oogwater behandelde, dat zij zelf uit korenbloemen had sa mengesteld. Het recept luidde aldus; Een handvol korenbloemen met i kelken wordt overgoten met heet water, dat tien minuten ge kookt heeft. Zodra het lauwwarm is, voegt men een theelepel boorzuur toe en zeeft de bloemen af, nadat deze tevoren grondig uitgeperst zijn. Dit oogwater gebruikte Juliette ook voor compressen. die zij op de oogleden legde, wanneer zij uitrust te. Voor de schelmse blik had zij echter helaas geen recept! Dan ozóiifv Er was eens, een hele tijd geleden, een aardige oude dame die mij een bedachtzame brief schreef, welke ik na lezing deponeerde bij de afdeling „Nog behandelen". In die brief werd een kleine discussie aan- f;«sneden waarop ik graag eens wil ngaan. Het sloeg allemaal op een kolommetje dat ik „Breien en Rij den" had gedoopt, en waarin ik mij er over verbaasde dat het in ons lie ve maar wel eens wat bemoeizieke land nog altijd publieke verbazing wekt als men een lange rit met bus of trein al breiende wil benutten terwijl zoiets in het voor-oorlogse Parijs al heel normaal en algemeen gebruikelijk was. Kijk, zo schrijft mijn vriendelijke lezeres nu ongeveer: „Als ik het goed begrijpt beschouwt U dat soort van bezig zijn als een goe de eigenschap van de Paiisiennes. Maar, als ik me goed herinner, viel uw waardering van deze eigenschap van de Nederlandse vrouw niet zo vleiend uit. U keurde het zelfs af, en, eerlijk gezegd, ondergetekende ook. U bracht dit in verband met het te weinig, of in het geheel geen be langstelling tonen voor verstande lijke waarden. Maar, dat de Parijse vrouw toen daar wèl belang in zou stellen, roerde U heel niet aan. U had het alleen over de handen, die steeds maar bezig waren. Zelf was U onlangs in de trein aan het breien geslagen. Men zal van U wel niet beweren dat de geestelijke kant van uw wezen daardoor in het nauw ge dreven wordt!" Lieve mevrouw, zou ik willen ant woorden, wat is dit een allerliefst proefje van vrouwelijke redeneer trant. Het ging er bij mij alleen maar om, dat, wat in Parijs iets héél normaals is: handwerken in het publiek, hier in Nederland de toe schouwers nog vaak meesmuilend doet starogen: wel wel, wat een ijver, en dat nog wel op reis Maar dat ik daarmee met mijn eigen betoog tegen dat eeuwige breien-en-niets-anders in strijd zou zijn wel, dat is een eenzijdige conclusie: een vrouw is óf met haar handen bezig, óf met haar hoofd. En daar komt aan weer de legende van die ongezellige, onvrouwelijke blauwkous om de hoek kijken: de vrouw die misschien wel ijselijk ge leerd is en wie hele bibliotheken in het hoofd gevaren zijn maar die met haar handen een stakker blijft, en van koken noch huishouden of handwerken iets terecht brengt Het zou verleidelijk zijn de diepe re oorzaken van het ontstaan van die legendarische blauw kous eens op te sporen. Natuurlijk heeft de strijd van de emancipatie der vrouw daar in het verleden wel behoorlijk aanleiding toe gegeven. Het is bij een vrouw meestal wat mijn grootmoeder placht te noemen: de hei of de fij van het ene uiter ste in het andere. Eerst eeuwenlang achter het borduurraam en dan plot seling dat fraaie werktuig met alle strengen zijde en kluwens wol het venster uit, want het boek, dat I» het ware, en al dat gepriegel en ge pruts maar imbeciele tijdsverspilling. Mij dunkt dat wij die eenzijdige en dus dwaze opvatting nu wel eens op stal konden zetten! Dat de boog niet altijd gespannen kan zijn, weten we al sinds de Batavieren. En de mannen zijn daarin, door de ervaring geleerd, al weer wijzer dan wij. Als een druk bezet zakenman het zwerk der over spanning ziet drijven, gaat hij vis sen of biljarten. Dirigenten en art sen kunnen in hun vrije tijd ver knocht zijn aan miniatuur-spoorweg emplacementen; staatslieden schu deren, geleerden musiceren en juris ten gaan zeilen. Maar een bedrijvige huisvrouw die ter verpozing de neus ln een studieboek steekt is maar al te vaak nog een even grote beziens waardigheid als een doctoranda die breit. Het wordt hoog tijd dat wij beiden eens normaal gaan vinden. Want dat straffe onderscheid tussen hoofd- en handenwerk is eigenlijk volkomen onhoudbaar. Bij hoeveel handenwerk komt niet een behoorlijke portie her senwerk te pas, op straffe van ho peloos gebroddel? Een kok, een meu belmaker, een coupeur, eenhuis vrouw die niet denkt: wat brengen zij er van terecht? Laten wij de schalen ook hier toch angstvallig in evenwicht houden, en zowel hoofd als handen een gelijke taak toebedelen, anders groeien wij hopeloos scheef. De dochter die zo goed leert moet ook eens een tafel dekken of een jumper breien, anders raakt zij in het leven stellig achter op. En Iaat haar vooral niet de neus optrekken voor die jumper, want.... En daar is nu deze hele kolom om begonnen: tot mijn genoegen las ik nog zeer onlangs, dat op een grote landelijke tentoonstelling van eigen- gebreide kleding de palm der ere werd weggedragen door een zeer smaakvolle, met gouddraad door spikkelde twinset, vervaardigd door niemand minder dan een onzer be gaafdste actrices: Mimie Boesnach. Achter dc coulissen of in de ein deloze busritten op tournee. Knip het uit ter eventuele lering voor uw dochter en als afdoend argument in een debat over boek of breiwerk, hoofd of handen. Tenzij er natuur lijk nog iemand mocht menen dat bij toneelspelen geen hersens te pas komen. SASKIA. (Advertentie) RADIO TElEViSIE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1956 | | pagina 7