C „Feestvieren" en „lekker eten" nog altijd synoniem VAN VROUW TOT VROUW Onze ~Ozcun>enf}rtgina HAUTE COUTURE EN KERSTMIS KALODERMA GELEE DEZE BLOUSE MAU ZELF! SLweiïen: ïzccmlanü oan ntcebez eu kinb 10 PROVINCIALE ZEEUWSE COURANT VRIJDAG 24 DECEMBER 1954 ONZE MAALTIJDEN OP HOOGTIJDAGEN De moderne keukenprinses heeft het nog niet zo heel slecht Door de eeuwen heen is het begrip „feestvieren" gekoppeld aan „lekker eten" en iedere huisvrouw zal dan ook haar best doen, op hoogtijdagen iets bijzonders op tafel te brengen. Dat dit extra werk voor haar meebrengt spreekt wel vanzelf, al zal zij dit werk zoveel mogelijk van te voren doen om op de dag zelf haar deel aan de feestvreugde te kunnen hebben. Om U wat moed in te spreken zullen wij U iets vertellen over de manier, waarop onze voorvaderen hun feestmaaltijden hielden, want dan zult U zich gelukkig prijzen, „slechts" een uurtje in de keuken te hoeven staan! Zo is daar dan bijvoorbeeld het me nu van het feestmaal, dat Willem III in 1672 aan de Staten-Generaal gaf (en waarin wij een kleine wraakoefe ning van zijn kant zien voor de sobere levenswijze, die deze Staten-Generaal hem als Kind van Staat opgedrongen had). Dit feest-dinertje was aange richt in de vergaderzaal der Staten- Generaal en telde honderd ctjuverts. Honderdzeventig bedienden, geholpen door een aantal mindere knechts, brachten het eten op. Aan vlees wer den bijvoorbeeld geserveex-d: 600 dui ven, 240 kapoenen, 110 kalkoenen, 300 kippen, 500 kuikens, 500 patrijzen 168 fazanten, 60 hazen, 100 konijnen, 800 leeuwerikken, 60 eenden, 16 scha pen. 32 speenvarkens, 30 jonge wilde zwijnen, 40 ooilammeren, 16 kalveren 8 herten, 4 wilde zwijnen, 4 ossen, 100 schapetongen, 50 gerookte ossetongen en 40 Westfaalse hammen. Hierbij natuurlijk een keur van groenten, wij nen van allerlei soort en een dessert van banket, 500 pond Franse confitu ren, 4 kisten sinaasappelen, 4 kisten citroenen, 600 peren. 300 appelen, 600 granaatappelen, 200 kleine, 20 mid delsoort en 34 grote pasteien Het is waarlijk niet te verwonde ren, dat honderd mensen tot 4 uur 's nachts bezig waren om deze hoeveelheden te verstouwen, en dan blijft nog de vraag, of er de volgende dag niet een behoorlijke portie onder de armen verdeeld kon worden. Toch leert het bekij ken van deze menu's ons wel re spect te hebben voor de magen van onze voorouders! Gelukkig waren toen zulke uitgebrei de menirs uitzonderingen, al kon men ook bij de gewone burgerij aardig wat wegwerken op een feestmaaltijd. De gewone kost van iedere dag begon met het ontbijt, het „morgen stick", dat veelal uit brood, boter en kaas bestond, waarbij dan melk, bier en bij de boeren karnemelk gedronken werd. De deftige burgerij at ook aan het ontbijt pasteien, vlees, ham en dikwijls gebakken vis. De weelde van het koffieuurtje was lange tijd onbe kend, want voor het midden der 18de eeuw was de koffie verre van alge meen. In die eeuw werd het uur van middageten (op het midden van de dag) allengs later gesteld; toen be gon de koffie de ruimte tussen ontbijt en middageten aan te vullen. De ge woonte om daarbij een tweede ontbijt te gebruiken kwam eerst in zwang tijdens de cholera-epidemie van '30 toen de doktoren voorschreven na het ontbijt niet zolang te vasten. Maar al werd nu tussen net „morgen stick" en het middagmaal een tweede ontbijt geschoven, de naam van koffiedrin ken bleef aanhouden. Verschillen.. Tussen het middagmaal van de ge goede burgerij en dat van de gewone man bestond veel meer verschil dan tussen hun ontbijtgewoonten. De laat- Ook in de wereld van de „haute couture" brengt de Decembermaand extra drukte. Meer dan anders wordt e: d3n gewerkt met prachtige stof fen, met betoverende modellen en ge raffineerde garneringen. De groten der modewereld brengen schitterende avondjaponnen in hun showrooms voor het voetlicht Hubert de Givenchy maakte het „groot avondtoilet" van bovenstaande illustratie. Het is vervaardigd uit taft moiré om de diepe halsuitsnijding ligt een brede kraag gedrapeerd die van voren in een punt over de taille uit loopt. Dit detail doet dc draagster bij zonder slank schijnen! De '-ijde rok komt uitstekend tot zijn recht door dat er een kleine crinoline onder ge dragen wordt. De lange nauwsluiten de mouwen passen prachtig bij dit luxueuze model. Eveneens van Franse herkomst is het tweedelig cocktailtoilet van de an dere afbeelding. De rok is eenvoudig en geheel glad, het jasje vertoont daarentegen een opvallende garnering, bestaande uit een grote op de rug be vestigde strik. Kraag en revers van dit nauwsluitende jasje zijn zo ver opzijgetrokken dat de schouders ge heel vrijgelaten worden. Het is dus wel een toilet, dat hoge eisen stelt aan hals, schouders en kapsel van de draagster! sten aten veelal de „potagie", bv. een mengsel van vlees, erwten en prui men, gember en salie; witte bonen met pruimen en stroop; peultjes met vleesnat; zoete knolletjes met vis. Hutspot van schapen, rund- of kalfs vlees werd 's zomers toebereid met groen kruid of ajuin, 's winters met wortelen, kool, pruimen, boontjes e. d. Bloemkool en Savoyekool schijnen lange tijd tot de rjjkelui's tafel te heb ben behoord en aardappelen kende men toen nog niet. De „H-lijn" op Curagao Een evenement voor Curagao bete kenden de modeshows van het Parijse huis Dior, welke dezer dagen aldaar zjjn gegeven. De vijf mannequins, die de collectie van 43 toiletten toonden, besloten met deze shows op Cura gao een rondreis, welke hen in drie maanden tijds in Caracas, Maracai- bo, Bogota. Barranquilla, Medellin, Quito, Guayanquil, Panama, San Salvador, Mexico, Havana, Dallas, Kingston, Tower Isle, Montego Boy, San Juan, Ciudad Trujillo, Port au Advertentie, j VOOR UW HANDEN maakt handen zacht alj fluweel Prince en tenslotte Curagao had ge bracht. De trip was verzorgd door de K.L.M., die de gehele reis had gere geld en tevens de publiciteit ver zorgde. De collectie, zoals deze In ge noemde steden is getoond, is in Europa slechts op een besloten show te Parijs, en voor gasten van de hertog van Marlborough in Blendheim Castle in Engeland te. zien geweest. Twee creaties trokken de bijzon dere belangstelling; een reismantel pakje, dat de naam „Flying Dutch man" had ontvangen, en een korte avondjurk van abrikooskleurig flu weel, welke „Curagao" was gedoopt. Helaas bleek de heer Dior, toen nij dit toilet deze naam gaf, verkeerde opvattingen over het klimaat van Curagao te hebben gehadDe overigens geslaagde creatie was van een materiaal dat in de Westindische temperatuur niet draagbaar is, het geen mannequin en leidster onmid- .elljjk beaamden! Het was overigens een herst- en winter-collectie, het geen oorzaak was dat nauwelijks een der modellen „tropengeschikt" kon worden genoemd, Het succes was hier echter niet minder om. Deze feestelijke blouse is gemaakt vanlint en wel van 10 meter ef fen satijnlint van Z/t cm breed en 11 meter geruit lint van ca. 4 cm breed. De blouse wordt met dit materiaal ongeveer maat 40. Het zal U misschien een heel avon tuur lijken om uit deze betrekkelijk smalle repen een blouse samen te Kerstfeest weer tot dankbaar heid stemt, dan is het wel de wetenschap, dat het Kind in een stal geboren is. Niot terwil- le van de poëtische charme, be grijpt u mij goed. Maar om de harde realiteit van dat geïm proviseerde onderdak voor twee mensendie zich zo imal mo gelijk maken uit berustende ondervinding. Dit is, voor alle eeuwen en alle geslachten, van een troostrijke menselijkheid. Nooit heb ik dat zo ervaren als op het wonderlijkste Kerst- feest, dat ik van mijn leven heb bijgewoond. Het was in de ja- ren vlak voor de tweede we reldoorlog, toen er wezenlijk in ons rijke land honger werd ge leden. Deze samenleving van ons, dat kan ik u verzekeren, is altijd en overal van een kei harde onaandoenlijkheid ge weest, als het de belangen van economisch overbodigen gold; in die jaren - e werklozen, de veenarbeidersde kleine binnen- schippers. En met die laatste categorie zit ik meteen midden in mijn herinnering, want het was hun Kerstfeest dat ik mocht helpen opluisteren. U moet weten, dat ik in die dertiger jaren, jong en uitermate brutaal, in een Andere rubriek onbeschaamd placht te rammelen met de be delnap voor allerhande groe_ pen van „vergeten" kinderen. Waarop het geviel, dat een do minee mij een stoer stuk proza, zakelijk getypt, deed toekomen, waarin hij zijn speciale be schermelingen: het kroost van de binnenschipperjj, in mijn ge waardeerde belangstelling aan beval. AZ,s ik misschien tegen Kerstmis een kleine vingerwij zing in zjjn richting zou willen geven: voor het feest, het enige in het hele jaar van die hon derden kinderen, was zo akelig veel geld nodig. Ik wéés prompt met een be reidwillige wijsvinger en be sloot mijn bedelpartij met de verzuchting: „Wat zon ik daar graag eens kómen kijken en nog een verhaal vertellen als het moest óók Waarop, dat spreekt, deze schipperende dominee, mij aan mijn woord hield En dus spoorde ik, op Twee de Kerstdag naar één onzer grootste havensteden, waar het auditorium mij wachtte in een feestzaalIk heb geleerd, lieve lezeressen, dat wie wezen lijk iets beleven wil, zich over niets moet verbazen. En dus knipperde ik niet eens met de wimpers, toen ik na enig zoe ken in het binnenste van de binnenstad een lokaliteit be trad, die schaterlachend de draak stak met alle poëtische Kerstverhalen. U moet weten dat dit een oord was, waar passagierende zeelieden hun avonden, eventu eel nachten, plegen door te brengen naar aloud gebruik met Wein, Weib und Gesang. Speciaal voor hun genoegen 'nog aangevuld met de geneug ten van de horlepiep in alle moderne versies. De vorige avond had er juist weer zo'n uitbundige feestelijk heid plaats gevonden, en de zaal, schoon redelijk opge ruimd, droeg daar nog aller hande sporen van. Op het toneel, waar de kwa kende en stampende band zich met handen en voeten geweerd had, prijkten nog twee enorme kerstbomen onder vol tuig. Zo glinsterend, zo kakelbont en zo jolig ivas dit tuig, dat de pie ken in de top van louter leut scheef waren gezakt. Maar dit effect was stemmig en ingetogen, vergeleken bij de wandversiering. Die bestond namelijk uit een geschilderde fries met afbeeldingen vaii zee meerminnen Maar aangezien elk feest zijn toepasselijke versiering ver dient, had de eigenaar de ware Kerststemming pogen te sug gereren door deze diepzee-da mes te behangen met papieren guirlandes en enorme rode kerstklokken. Het effect, dat verzeker ik u, was ronduit verbluffend. Misschien bedroeft het u enigs zins, maar, staande op dat to neel, in mijn eentje tussen die kakelende kerstbomen, voelde ik mij uitermate op mijn ge mak. Want, weet u, deze hele zot te kermiszaal was tenminste éérlijk. Eerlijk en echt. Die da mes aan de muur logen er niet om. Die versiering was goed moedig openhartig van kinder lijke pronkzucht. En de men sen, de grote en de kleine, die opgepropt de zaal en de galerij bevolkten: die vonden dit alles uitgezocht feestelijk. Het stoor de hen blijkbaar geen moment, dat de dominee Lucas twee voordroeg met een stem als een misthoorn de entourage vroeg daar immers om f Wat wil men trouwens verwachten van een man met schouders als een bison en handen als ta felborden, die later blijkt als stuurman op de g ote vaart ja renlang datzélfde leven van zwalken en passagieren te hebm ben gedeeld f Ik kon ook niet anders doen, dan dit alles met een rustig gemoed accepteren. Alleen, dit lag er duimendik op: een rag fijne sproke, van louter enge lenhaar geweven, zou in deze omstandigheden minder op zijn plaats zijn. Hier gold alleen het oude, beproefde genre van de arme domme schlamiel, die op Kerstavond voor één keer aan zijn menselijke trekken komt. Zwart-wit zonder halftinten, het eerlijke volksverhaal dat alle mensen in de grond nog zo kwaad niet vinden Het was de wijze kinderlijk heid van dit primitief geloof dat de spreekwoordelijke speld hoorbaar deed vallen, en dwars door het verhaal heen besefte ik met genegen respect voor al die aarïdachtige, gegroefde ge zichten: Wat een hemelse gra tie dat wij niet met elkaar be let behoeven te vragen aan de achterdeur van Herode's paleis, die hoogstens voor leveranciers op een kiertje opengaat. Maar dat wij, zoals wij reilen en zei len, met de slaperige kinderen op de arm en de blote handen in de zakken van de jekker door die lage staldeur naar binnen mogen gaa Want zo schamel kan het in het be- nauwdste roef je niet wezen, of het Kind heeft het altijd nog schameler gehad. S ASK IA. stellen, doch wij kunnen uit erva ring verzekeren dat het heus erg meevalt! Het spreekt vanzelf, dat wy om de blouse te kunnen maken de twee soorten lint steeds in de leng te aan elkaar moeten stikken, om zodoende een vrolijk gestreepte lap te verkrijgen. Omdat korte stukken gemakkelij ker te verwerken en overzichtelijker zijn dan lange, knippen wij eerst de twee soorten lint in de benodigde stukken, dus: de 10 meter effen sa- tijnlint van 2% cm breed worden ver deeld in 13 stukken van 60 cm lang, 1 stuk van 130 cm lang, en de rest laten wij nog even in zijn geheel. De 11 meter geruit lint van ca. 4 cm breed wordt verdeeld in 14 stuk ken van 60 cm lang, 2 stukken van 37 cm lang, 1 stuk van 165 cm lang. Voor het rugpand stikken wij nu om en om 8 stukken geruit en 7 stukken effen lint van 60 cm in de lengte aan elkaar, waarbij wij dus beginnen met een geruit stuk. In 4 geruite baantjes maken wij kleine coupenaden. De beide voorpanden worden elk gemaakt uit 3 stukken geruit en 3 stukken effen lint van 60 cm, aan het armsgat te beginnen met effen, en middenvoor te eindigen met ge ruit. De beide panden tegengesteld maken, want ae blouse moet sym metrisch worden. Ook in de voorpan den coupenaadjes maken. WiJ schuinen nu de voorpanden en de schouderbreedten van het rugpand (drie geruite banen af gewisseld door twee effen) elk 2 cm bij om een betere pasvorm te krijgen. Bij de hals is het hoog ste punt. Wij rimpelen de voor panden zover in langs de schou der, tot ze even breed zijn als de schouders van het rugpand, en sluiten de schoudemaden. Nu nemen wij het lange stuk effen lint van 130 cm en stikken dat langs een geruite baan middenvoor om hoog, achter langs de nek op het rug pand vast en dan weer middenvoor langs tot onder aan toe. Thans is het lange geruite stuk van 165 cm aan de beurt. Aan elk uiteinde meten wij 35 cm af, en ha len het overblijvende middenstuk in tot een totale lengte van 130 cm ver kregen is. Dit is het sluitstuk van het voormand en wordt dus aan weerszijden aan de effen baan vast- gestikt en in het midden, tot waar het ingehaalde gedeelte begint. Het ingehaalde stuk vormt dus de hals garnering. Onder de arm sluiten wij de blou se door aan weerskanten een van de geruite stukken van 37 cm tussen te stikken, daarbij links meteen een ritssluiting inzettend voor de slui ting. De bovenkant van deze stukken, dat dus een gedeelte van het arms gat vormt, moet wel even omge zoomd worden. Met de rest van het effen lint wer ken wij nu de onderkant van de blou se af door het vanaf de ritssluiting rondom er op te stikken en dan tegen te zomen. In Zweden behoeft men zich niet al te veel zorg te maken wanneer de fa milie zicli uitbreidt. Voor ieder kind betaalt de staat tot het zestiende jaar 80 gulden per maand. Dit bedrag wordt ieder kwartaal uitbetaald en wel aan de moeder. Medische hulp is tot het zesde jaar gratis en wordt daarna door de school verschaft, al dus schrijft het dagblad „De Tele graaf". Wanneer de kinderen vry hebber, dan behoeft de moeder zich geen zor- ;en te maken: er zijn alleen in Stoel: lolm 64 zeer grote speelplaatsen waar speciaal getraind personeel toe zicht op de kindeten houdt en op hu: spel. In de zomervacantie gaan er elke dag grote autobussen vol kinderen naar de twintig kilometer verder gele den Flatensee. Daar krijgen ze zwem- es, daar wordt geturnd en worden al lerlei openluchtspelen beoefend, daar krijgen de kinderen melk en koek, en 's middags om vier uur worden ze weer naar de stad teruggebracht. Dit alles geschiedt gratis, ook de autobussen aie de kinderen van en naar school brengen zijn kosteloos. Bovendien krijgen ze op school een maaltijd, en kinderen van onvermo gende ouders komen in aanmerking voor kleding en schoeisel. Ook de treinen hebben rekening yehouden met de noden van de Vinsten. In iedere sneltrein is een abyafdeling met hangmatjes voor baby's met een aanlcleedtafel, ■rm water en papieren luiers. Dit lies vindt men ook in de derde ssc en men behoeft voor het bruik van deze afdelingen geen nkele extra vergoeding te beta- De familietehuizen zijn de droom van ieder klein werkend gezin. Dit zijn frote huizencomplexen waar hoog- ouw is toegepast (ongeveer 14 éta ges). In de kelder van dit huis heeft ieder gezin zijn eigen waskeuken. Wanneer de ouders^s ochtends naar hun werk gaan, brengen ze de kinde ren bjj een zuster die toezicht houdt; zij zorgt dat de groten naar school komen. Met de kleinen wordt gespeeld en ze worden verzorgd, tot de ouders hen om halfvyf, bq nun terugkomst weer komen halen. Intussen is de woning opgeruimd door personeel dat voor het gehele huis aanwezig is, de boodschappen die men 's ochtends op een ljjst had ge zet, zqn gedaan. Er is maar één moeilijkheid en dat is om een plaatsje in een dergelijk huis te krijgen. Want, evenals bij ons, is er in Zweden nog woningnood, zodat het ook daar mo gelijk is, dat de kinderen al aardig zijn opgegroeid aleer men aan de droomwoning toe kan komen. Vergeet de rauwkost niet! Het geregeld gebruik van rauw kost is in de winter nog belangrij ker dan in de zomer. Gelukkig weet iedere huisvrouw tegenwoordig, van hoe groot belang het is, dat haar gezin en vooral de kinderen, tijdens de donkere maanden van het Jaar dagelijks vers fruit en wat rauwe groente krijgen. Witlof kan goed tot een slaatje verwei'kt worden; ve le mensen houden van de pikante smaalt van rauw lof. Het volgende recept ls bestemd voor vier perso nen: Sla van witlof en eL kg witlof, 2 zachtgekooltte eie ren, een bosje selderij, olie, azijn of citroensap, zout. De eieren halveren. Van de dooi ers, azijn of citroensap en een wei nig zout een sausje maken. Het ei wit in stukjes hakken. De struikjes witlof van het schijfje en eventueel lelgke blade-en ontdoen. De struik jes vassen, 'aten uitlekken en fijn snijden. Het selderijgroen eveneens fijn snijden. Lof, selderij en eiwit door de saus mengen en de sla op smaak afmaken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1954 | | pagina 6