DE GRUYTER'S r TH&ESURROGAAT
BRIL
11
St. Nicolaas
N, ESSCHEM OF BEUKEN SUMMED
D-e (jjzitk ifosi tk&e - D-e smaak itontfuze
223 - 7002
een controleur
Zonder bon
BRANDSTOF.
Voor St. Nicolaas-
en Kerst verrassing
LEO HELDER
N.V. J. A. VAN BOVEN
p;
M
It
w w
H
f|
1(
1(
H
FA A. BLIEK - Steenkolenhandel
moet U' bij ons zijn
Fa Wed. P. J. van Aartsen
Coöp. Veilingsver. „Walcheren"
P. F. DAAMEN
en
M. DAAMEN—VLIJBERGE
danken, namens wederzijdsche
familie, voor de vele blijken
van belangstelling vóór en bij
hun huwelijk ondervonden.
Middelburg, 19 Nov. 1941.
Toekomstig adres: Vlaming
straat 2, Vlissingen.
Ondertrouwd:
S. MINDERHOUD
en
N. E. JANSENS.
Huwelijksvoltrekking op Don
derdag 4 December om 3 uur
te Vlissingen.
Breskens, Rijksstraatweg O 93.
Vlissingen, Goosje Busken-
straat 66.
Toekomstig adres: Breskens.
Vlissingen, 19 Nov. 1941.
Bij de Brandstoffen-commissie
voor Zuid-Beveland, te Goes,
wordt gevraagd:
Salaris volgens rijksregeling.
Kennis van boekhouden strekt
tot aanbeveling.
Sollicitaties vóór 26 November
aan den Voorzitter der com
missie, Ravelijn 4 te Goes.
Voor
Wij hebben nog van bekend^
firma's beperkte voorraad in i
Eau de Cologne, Crème, Par
fum en Toiletartikelen, alsmede
Corsetten, Bustehouders, Ban
dages en Regenkapjes in div.
prijzen.
Aanbevelend,
A. C. Ketelaars,
Londensche kade 44
Middelburg.
AANMAAKTURFJES, 16.—
per duizend,
in doozen verpakt. Franco huis.
Rembours.
Bestellingen worden in volg
orde van binnenkomen vanaf
de fabriek verzonden.
DE DRENTSCHE
TURFPRODU CTENF ABRIEK
„DE ECONOOM",
Mr. Ovingstraat 3,
Klazienaveen.
Ze krijgen dan voor
meer waarde en oogsten
'n ieders bewondering.
Optiek - Fotohandel
Middelburg, Löndenschekade 49
Vlissingen, Bellamypark 38.
(fan EEN 100%
DUS: een bril met moderne glazen, van
0.40 0.55 .0.75
0.80, 1.— 1.25
1.10 1.40 1.75 2.15
Lange Noord straat 45
t.o. Postkantoor
Tel. 680, Middelburg
Officieele publicatie van het Departement
van Landbouw en Visscherij.
MAXIMUMPRIJZEN IN RESTAURANTS.
De Secretarls-öeneraal van het Departement van Landbouw en Visscherij
maakt bekend, dat volgens de Eerste, Uitvoeringsbeschikking vfin de
Hotel- en Restaurantprljzenbeschikking Nó. 1, welke is opgenomen in de
Nederlandsche Staatscourant van 19 dezer, de prijzen, waarvoor onder
nemers in restaurants spijzen en wijnen per llesch verkrijgbaar mogen
stellen, voor de ondexvolgende prijsklassen ten hoogste mogen bedragen:
PRIJSKLASSE:
A B C D
1 Voor een ontbijt, per persoon bestaande uit: f f f f
1 rantsoen 100 gram brood of in; vervanging
daarvan ontbijtkoek of beschuit.
2/50 rantsoen 10 gram boter of in plaats
daarvan 25 gram aanvullende broodbelegging,
25 gram jam of vervangingsmiddel daarvan,
1 portie (2 koppen van 125 gram) thee of
koffie met melk en 12 gram suiker of 1 glas
melk van 0.25 liter.
2 Voor en koffietafel, per persoon bestaande uit
1% rantsoen 150 gram brood of in ver
vanging daarvan ontbijtkoek of b.eschuit,
3/50 rantsoen 15 gram boter,
rantsoen vleesch of vleeschwaren of 1,
warm schoteltje,
I 1 portie (2 koppen van 125 gram) koffie met
melk en 12 gram suiker of 1 glas melk van
0.25 liter.
3 Voor een lunch of diner of souper, volgens
vast menu, tegen afgifte van consumentenbonnen,
per cóuvertf bestaande uit:
1 bord soep of 1 kop bouillon of
1 voorgerecht,
1 rantsoen vleesch of portie visch, groente
en aardappelen, waarbij ten hoogste 4/50
rantsoen 20 gram boter,/
toespijs of compóte of fruit.
4 Hetzelfde als 3," echter zonder soep, bouillon
of voorgerecht, dan wel zonder toespijs of
ccmpote of fruit - 0.90 1.20 1.55 1.95
5 Voor een lunch of diner of souper volgens
vast menu, zonder afgifte van consumenten-
bonnen, per couvert, bestaande uit:
1 bord magere soep of 1 voorgerecht,
1 gang" van grojnte met peulvruchten of
grutterswaren of aardappelen,
toespijs of compöte of fruit 0.75 1.05 1.40 1.80
6 Hetzelfde ais 5, echter zonder soep of voor-
?erecht, dan wel zonder toespijs of compöte of
ruit. 0.55 0.85 1.20 1.60
I hetzelfde als 5, echter bij den hoofdgang
met 1 portie visch of wild of gevogelte 1.35 1.65 2.2.40
8 Hetzelfde als 7, echter zonder soep of voor
gerecht, dan wel zonder toespijs of compöte
of fruit. 1-15 1.45 1.75 2.15
9. Voor eenige eenvoudige voorgerechten (ten
hoogste 6) een toeslag van ten hoogste 0.50 0.50 0.50 0.50
Voor aanvullend fruit ten hoogste 0.25 0.25 0.25^,0.25
10 Voor dagschotels, bestaande uit:
a. magere soepen, pér portie liter (aardap
pelsoep, bruine boonensoep, erwtensoep,
tomatensoep,, groentenSoep, aspergesoep) 0.60 0.80 1.— 1.20
b. nationale stamppotten (hutspot, zuurkool,
boerenkool, snijboonen met witte boonen, a
enz. en Hollandsche erwtensoep) m« 1
rantsoen vleesch of vleeschwaren en 2/50
rantsoen 10 gram boter, per portie van
liter
C. hetzelfde als b, echter vleeschloos en nage
noeg vetloos per portie of witte boonen met
tomatensaus per portie van liter of
macaroni met tomatensaus per portie van ^4
liter o
II Voor dagschotels met groenten en aardap
pelen, per persoon bestaande uit:
a. vischschotels
een portie gekookte visch met 2/50 rantsoen
10 gram boter
een portie gebakken visch met 4/50 rantsoen
20 gram boter
b. vleeschschotels met,ten hoogste 4/50 rantsoen
20 gram boter en 1 jöintsoen vleesch
van de volgende soorten dn tailleeringen:
Rundvleesch:
biefstuk, rosbief, haas, contrefilet, n
rollade, ribstuk, riblappen
gehakt, klapstpk, e.d.
Kalfsvleesch
oesters, schnitzels, kalfslever
fricandeau
cotelette, gehakt, nieren e.d.
Varkensvleesch:
fricandeau, carbonade. lappen e.d.
12 Voor de hierboven niet genoemde dagschotels:
0.60 0.90 1.15 1.20
0.45 0.75 1.05
1.— 1.50 1.75 21—
1.05 1.55 1.80 2.05
0.90 1.20 1.45 1.70
0.85 1.15 1.40 1.60
0.80 1.10 1.35 1.60
11.25 1.55 1.75
0.95 1.20 1.50 1.70
0.90 1.15 1.45 1.65
0.85 1.15 1.40 1.60
Een bedrag," dat,'in
evenredige* verhouding
staat tot de bovenge
noemde prijzen voor
overeenkomstige scho
tels, per portie of per
persoon berekend.
1.75 1.75 2,— 2.25
13 Indien wijnen per flesch Voor gebruik ter
plaatse worden verkrijgbaar gesteld, voor
tenminste l soort roode en 1 soort witte wijn
per flesch van tenminste 0.7 liter inhoud
De onder 1 voor ontbijt vastgestelde prijzen mogen slechts gevraagd
worden, indien logies, en ontbijt afzonderlijk berekend worden, dan wel
ontbijt zonder logies wordt verstrekt.
Voorzoover een vischschotel een portie visch bevat, waarvan de inkoops
prijs meer bedraagt dan f 0.60 of wanneer een rantsoen vleesch of
portie visch vervangen worden door één portie visch, wild of gevogelte,
waarvan de inkoopsprijs per schoongemaakte portie meer bedraagt dan
0.30, mag het verschil worden bij gerekend. In deze gevallen moet de
naam van de visch, het wild of het gevogelte op menu- of dagkaart
worden vermeld. n
Onder een portie visch' wordt verstaan een hoeveelheid visch van 200
gram, schoon gewogen, dan wel een visifh, die in zijn geheel wordt
^Een^restaurant bevindt zich voor de toepassing van bovengenoemde
maximumprijsregeling in een der klassen. A, B, C of D.
Prijsklasse 1
Onder deze prijsklassen worden in het algemeen de navolgende soorten
ondernemingen gerangschikt
AEenvoudige restaurants van Hotels, Logementen en Herbergen en
cafétaria's, eethuizen, eenvoudige lunchrooms.
BRestaurants zonder bepaalde luxe, doch met behoorlijke service,
Stationsrestauraties 3e klasse, lunchrooms (niet onder de rubriek A
genoemd) Restaurants van CaféVBuffetten aan boord van
binnenschepen.
A of B Ondernemingen, die zich bezighouden met uitzending van diners
of scfjotels, naar gelang van de door hen >op 9 Mei 1940 berekende
prijzen.
C Restaurants van de eerste klasse zaken Stationsrectauraties 1ste
éh 2de klasse, met verzorgde keuken.
D i Luxe Restaurants en Restaurants (eetzalen) van Hotels van den
Isten rang.
Wat U ook verkoopen mag
Vrijdags is 't „Kabouterdag" 1
Officieele publicatie van den Gemachtigde
voor de Prijzen.
GROSSIERS- EN DETAILLISTENPRWZEN VOOR
GROENTEN EN FRUIT.
BERICHT No. 67.
De hieronder volgende groenten- en frultprtjzen zijn geen vastge
stelde maximumprijzen. Zij geven in de eerste kolom den boogsten
prijs aan, waartegen de grossier de producten aan den detailhandel
mag afleveren, terwijl in de tweede kolom den consument een richt
lijn gegeven wordt voor de prijzdta. die hem ten hoogste in rekening
mogen worden gebracht.
Boven deze prijzen zullen in dit tijdvak in geen geval groenten
of fruit aan den detaillist, reap. consument, mogen worden ver
kocht. ook niet, wanneer deze van de beste kwaliteit zijn.
Daar deze prijzen zijn gegrond op groenten en fruit van dq beste
kwaliteit, zullen in de meeste gevallen de verkoopprijzen lager moe
ten liggen. j,
Deze prijslijst geldt van 19 Npvember tot en met 25 November 1941.
GROENTEN. Grossiersprijzen Detallllstenprijzen
kop gemeten
Sorteering I v. 2227 cm. diam.
idem
Sorteéring II v. 18—22 cm. diam.
idem
Sorteering III v. 1318 cn
idem
Tomaten:
goede kwaliteit
misvormd
kriel
Kastomaten:
Wortelen:
jonge bospeen
(roode) peen z. lof. fijn gewas-
schën
id. z. lof, middelgrof, ongewas
schen
id. z. lof, grof, ongewasschen
id. z. lof, extra grof, onge
wasschen
gele peen
Kasboonen
Roode kool
Savoye kool (geel)
Savoye kool (groen)
Boerenkool
Witte kool
Spruitkool (Geschoond)
Spruitkool (Ongeschoond)
Chineesche kool
Koolrabi
Roode uien
Witte uien A
Witte uien B
Sjalotten
Bieten
I tot y2 kg. per stuk
II van '/21 kg. per stuk
III van 1—1 y2 kg. per stuk
Gekookte bieten
3 st. of meer dan. 8 st p. kg.,
minder dan 3 st p. kg.
Kropsla, (glas)
7 krop per kg
7—9 krop p. kg
boven 9 krop per kg
Stoofsla
Postelein
Herfstknollen
Prei
boven 10 mm. diam.
tot 10 mm. diam.
Bleekselderij:
boven 1 kg.
van 1 kg.
Knolselderij:
I boven 10 cm. «ïlam.
II van 8—30 cm. diam.
Hi; van 6—8 cm diam.
beneden 6 cm"
Uitlof
Schorseneeren:
A. tot 20 st. p. kg
B tot 45 st. p. kg;
FRUIT:
Tamme kastanjes (binnenland)
Walnoten (binnenland)
Druiven:
Muscaat, Westfrisia, Leopold,
Golden Champion, Gross Colman
FrankentHaler
Andere soorten
Appelen:
Cox Oranje Pippin enz. extra
kwaliteit
Je kwaliteit
2e kwaliteit
Goudreinetten, enz.
extra kwaliteit
le kwaliteit
2e kwaliteit
19.60
lOOst,
0.26 p.
Str
- 15.68
H
M »4
0.21
N
'-12,32
.4
>4
f 0.16
H
8.96
hl
'r* M
f 0.12
H
- 19.60
li
kg
0.26
kg
- 15.12
- 0.20
- 9.52
li
- 0.13
n
35.28
n
>4 i*
1 0.47
- 24.08
- 0.32
.4
- 9.52
ii
bos
0.13
boa
- 10.08
•4
t. kg
.- 0.13 M
kg
- 5.90
0.08
n
- 5.50
I.
- 0.08
ti
- 5.—
li Mi
- 0.07
- 5.—
1.
Hl
- 0.07
ii
- 46.48
- 0.62
it
- 6.80
- 0.09
- 6-80
M tl
- 0.09
- 7.50
11 l
- 0.10
- 7.50
14
- 0.10
- 5.00
- 0.07
30.80
- 0.41
-
19i60
tl tl
- 0.26
- 6.
tl tl
- 0.08
- 5.04
tl St
- 0.07
st.
- 7.50
kg. -
-0.10 kg.
- 7.—
- 0.09
- 6.—
- 0.08
- 9.52
.4
- 0.13
- 6.50
li
- 0.09
- 5.50
- 0.08
- 5.—
- 0.07
- 12,88
li
0.17
.4
- 11.31
- 0.15
- 6.16
st.
- 0.08
St.
- 5.32
- 0.07
- 4,76
M M
- 0-06
- 8.—
„kg
0.10
kg
- 12.88
li it
- 0.17
- 18.48
- 0.24
- 9.52
li ii
- 0.13
- 20.72
- 0.27
- 5.—
U ,i
0.07
- 9.52
.4
F4
- 0.13
- 7.50
f»
- 0.10
M
- 8.96
•f>
St.
- 0.12
St.
- 5.60
M 1.
- 0.07
- 10.08
O
-\l3
- 7.84
- 0.10
- 6.16
- 0.08
- 4.—
- 0.05
- 4.50
kg.
- 0.07
kg.
- 29.68
- 0.39
- 20.16
it n
- 0.27
- 14.—
.4
li M
- 0.19
- 85.84
ii n
0.47
- 96.88
- 1.28
- 91.84
li
n n
- 1.21
- 80.64
-1.06
- 75.04
.4
- 0.99
- 59.36
H
tl II
0.78
w
- 41.44
- 0.55
- 41.44
- 30.24
- 19.04
- 35.84
- 26.88
- 15.68
- 21.28
- 13.44
- 15.12
- 12.88
- 53.76
- 35.84
- 19-04
- 42.56
- 30.24
- 13,44
- 19.04
- 13.44
7.50
- 0.55
- 0.40
- 0.25
- 0.47
- 0.36
- 0.21
1 0.33
- 0.21
- 0.28
- 0.18
- 0.20
- 0.17
0.14
0.10
le kwaliteit
2e kwaliteit
Jacques Lebel enz.
le kwaliteit
2e kwaliteit
Overige soorten
le kwaliteit
2e kwaliteit
Val van goud- en sterreinetten
Val van overige appelen
Stek- en wormstekige appelen
(zuur)
(zoet)
Peren:
Beurré d'Anjou, enz.
extra kwaliteit
le kwaliteit
2e kwaliteit
Beurré Hardy, enz.
extra kwaliteit
le .'kwaliteit
2e kwaliteit
Beurré de Mérodé, enz.
le kwaliteit
2e kwaliteit
Overige soorten
lo kwaliteit
2e kwaliteit
Stek- en wormstekige peren
Voor het snijden van kool mag 3 cent per kg. berekend worden,
met dien verstande, dat de kool na het snijden gewogen wordt.
Voor het schrappen van wortelen mag 1 ct. per kg. of per bos
berekend worden, met dien verstande, dat de wortelen vóór het
sebtappen gewogen worden.
Voor speciale bezorging van bestelde groenten en fruit mtyg door
detaillisten 1 ct. per kg. In reken ihg gebracht worden boven den
werkelijken verkoopprijs af winkel.
HET VRAGEN VAN HOOGERE PRIJZEN IS STRAFBAAR.
BEWAAR DEZE OPGAVE EN GEBRUIK HAAR.
Nlenwe opgaven kunnen de vroegere ongeldig maken.
0.71
- 0.47
- 0.25
- 0.56
- 0.40
- q.18
- 0.36
- 0.18
- 0.25
- 0.18
- 0.10
De reuk is veranderd...
maar NIET de kwaliteit!
Wij gebruiken (noodgedwongen
den laatsten tijd 'n ander oplosmid
del voor onze Erdal, waardoor de
reuk „anders'"?werd. Van invloed
op de kwaliteit is dat echter niet:
omdat de eigenschappen der edele was-
soorten, welke wij voor Erdal nog
steeds gebruiken, onveranderd bleven.
Denk eraan: ook mei Erdal
moet U zuinig zijnDun 'in
smeren, flink uitborstelen en na-
wrijven en steeds de doos direct dicht
maken, opdat er niets vervliegen
kan en de goede crème
niet uitdroogt!
^%SÈÈÊÊ%-, -
NcOtKLANOSWH FABRIKAAT,
Nieuwstraat 38 - Middelburg - Telefoon 113.
Oirs codenummer is
Afnemers, die niet in de gelegenheid zijn zich
op ons kantoor te laten inschrijven,.worden
verzocht, dit nummer op de distributie-stam
kaart (hoofd) onder de rubriek „aanteeke-
ningen" in te vullen.- t
Zooioei In f groot,
als in het ft'ein,
Segeerstraat 18 - Middelburg
Te koop gevraagd prima gladde
minimum 40 c.m. 0 en op franco op wagon of
in schip.
Firma R. J. MULDERS,
Houthandel, zagerijen schaverij, Venlo-BIerick.
W.A. MIDDELBURG
H.H. KWEEKERS!
Vanaf heden wordt alleen geveild op
DINSDAG (Groenten) en
VRIJDAG (Groenten en Fruit)
Op bovengenoemde dagen bestaat tevens ge
legenheid voor het veilen op monster van peen
en ALLE SOORTEN rapen.
Monster en opgave van kwantum 's morgens
vóór 12 uur. DE DIRECTIE.