Geschuif Collecte doofheid HYGIDENT jhcfnlwoni^ ZWAKSTROOMLAMPEN Mercurius' Verzendhuis OPLEIDING Irije- en Orde Oefeningen K. DE VRIES Tuinbouwcursus Slaapdivans met Lade Geldige bonnen voor voedingsmiddelen GRAFKRANSEN enPALMTAKKEN REINIG UW KUNSTGEBIT ADVERTENTIEN K e r 1 o o f d JOPEE CABON GEORG GRUBEB. Ravesteynplein 26, Vlissingen. Schmiedestrasze 14, Wilhelmshaf en. 14 September 1941. Getrouwd: HARRY VAN HAL en COR VAN DER PEUL, die, mede namens wederzijd- sche familie, hartelijk dank zeggen voor de vele blyken van belangstelling vóór en by him huwelijk ondervonden. Vlissingen, 10 Sept. 1941. J. W. v. d. BURGT en J. G. v. d. BURGT—VOSSERS zeggen hierby ajle contributies in Vlissingen op. Bureau aanvraag Groene Kruis Bakers bij Zr. J. FUIJKSCHOT Badhuisstraat 95 Vlissingen Dagelijks behalve Zaterdags van 78 uur. N.V. Provinciale Zeeuwsche Electriciteits-Maatschappy Afd. Trambedrijf. Ter kennis wordt gebracht, dat vanaf Zaterdag 13 Septem ber 1941 tot nader order op de lijn VlissingenMiddelburg de laatste tram uit Vlissingen zal vertrekken te 22.00 en uit Mid delburg te 22.30. DE DIRECTIE. fleurt 2odi voor huis- en scheepsverlich- ting, 6 en 12 volt, diverse wat tages 6 volt ƒ0.75 13 volt 0.95 Bij afname van 12 stuks 10 korting. Vraagt prijscourant. b/d Oldehove, Leeuwarden. Tel. 6017. Vak]. Leraar Rijkskweekschool. Dam 28 - Middelburg. langs de hulzen te Mldd' )urg op Maandag a.s. ten bat van de Katholieke en Evangeliseh- Luthersche Gemeente. MIDDELBURG. Aangifte vóór 23 September bij dhr. J. WEEDA, Noordp.str. 1, dhr. M. WATTEL, Oude Veerse Weg dhr. A. DE JAGER, Nieuw en St. Joosland. Heden weer enkele ontvahgen voor Zit-Slaapka- mer. Ook Eiken-, Pic-pine- en Noten Linnenkastjes, zeer ge schikt voor Dienstbode. JOH. Ai JULIA NU S LAN GE VTELE 42 - TELEF. 58 MIDDELBURG. Officieele publicatie van het departement van landbouw eD visscherjj. DISTRIBUTIE VAN EIEREN* De secretaris-generaal van het de partement van landbouw en vissche- rij maakt het volgende bekend met betrekking tot de distributie van eieren. In verband met het feit, dat na 20 September a.s. voorloopig geen bonnen voor het koopen van eieren meer beschikbaar worden gesteld, zullen de detaillisten en grossiers voor de na 14 September a.s. door hen in te leveren genummerde bon nen voor eieren geen toewijzingen ontvangen. De distributiediensten zul len hun in plaats daarvan een ont vangstbewijs uitreiken, hetgeen zij zorgvuldig dienen te bewaren, ten einde dit te kunnen overleggen, voor het geval te gelegener tijd opnieuw tot het aanwijzen van een ot meer. bonnen voor eieren wordt overge gaan. Het bovenstaande fs niet van toepassing op de met „een ei'1 gemerkte bonnen en de Wehrmacht- marken „ein ei". De bonnen dienen vanaf 14 September a.s. op afzonder lijke opplakvellen in veelvouden van tien stuks, met een minimum van tien, op de vastgestelde Inleverings- dagen bij de distributiediensten te worden ingeleverd, ter verkrijging van toewijzingen. Detaillisten toewijzingen voor eie ren, welke voor 15 September zijn uitgereikt, d.w.z. dus toewijzingen, welk tot 13 October a.s. of een vroegeren datum zijn geldig ver klaard, zullen door de distributie- diensten niet meer voor verzamel- toewijzlngen worden omgewisseld. Verzameltoewijzingen zullen derhalve na 14 September a.s. nog uitslui tend worden uitgereikt tegen inle vering van toewijzingen voor zie kenhuizen e.d. en van detaillisten toewijzingen, welke op of na 15 Sep tember zijn uitgereikt bij inlevering van bonnen voor een ei of Wehr- machtmarken voor ,,ein ei" d.w.z. dus detaillistentoewijzingen, welke zijn geldig verklaard tot 15 October a.s, of een lateren datum. De detaillisten dienen den voor raad eieren, waarvoor zij na afloop van den geldigheidsduur van bon „33 eieren" d.i. dus na 20 Septem ber a.s. nog Beschikken, te gebruiken voor het afleveren op bonnen „een ?i" en Wehrmachtmarken. Mocht het zich laten aanzien, dat deze voor raad te groot is, voor dat doei; dan kunnen zij zich over den afzet daar van in verbinding stellen met de Nederlandsche Centrale voor eieren en pluimvee te De Bilt. VOOR DE HUISVROUW INMAAK. Door alle eeuwen heen heeft de mensch in den zomer gezorgd voor den tijd van schaarschte, den winter. Dit zorgen be staat uit het conserveéren van levensmidde len, die zich hiervoor leenen. Dank zij de moderne inmaaktechniek is men tegen woordig in staat practisch alle voedings middelen langer houdbaar te maken, hetzy door: drogen, inmaak in zout, zuur en met suiker pasteuriseeren*en steriliseeren. Iedere tegenwoordige huisvrouw is dan ook, de één meer, de ander minder, op de hoogte van de inmaak. De één conserveert slechts artikelen, die zich door haar eigen schappen hiertoe gemakkelijk leenen, een ander tracht ook andere voedingsmiddelen langer houdbaar te maken. Ik wil thans met u enkele inmaakmetho- den voor bepaalde voedingsmiddelen, waar over vragen binnen kwamen, bespreken. Paling in geleL 1 kg paling,2 laurierbladen, 18 gram f(pl. m. 6 blaadjes) gelatine, 2 peperkorrels, 3 dL. water, zoüt, 3 dL azijn, 3 citroen schijfjes. Snijd de paling in mootjes van gelijke lengte, maak de paling schoon en wasch ze. Breng 't water met den azijn en de krui den aan de kook en laat de paling op een klein vuur hierin gaar worden (in ongeveer 5 minuten). Neem de visch uit het vocht en laat ze op een vergiet of schuimspaan goed uitlekken. Schik de paling, de kruiden en de uit- getande, gehalveerde citroenschijfjes in jampotten of andere glazen potten. Week de gelatine (3 gram per dL vocht) in ruim, koud water, knijp ze uit en los ze in het heete kooknat op. Giet het warme vocht door een dichten, in water uitge- spoelden doek en laat de gelei zoover be koelen, tot ze eenigszins drillig begint te worden. Giet dan zooveel gelei over de pa ling, tot ze geheel onder staat. Sluit de flesschen af met vochtig perka ment- of cellophaanpapier. Gebruik de paling niet eerder dan na 1 week en bewaar ze niet langer dan 2 maan den. Om de paling langer dan 2 maanden houdbaar te maken, kan ze geweckt wor den. Paling, wecken. Paling. 7 gram afg. lepel) zout per liter water, water, citroenschap. Snijd de paling in mooten van gelijke grootte, of laat ze in haar geheel. Maak de paling schoon en wasch ze. Breng het water -aan de kook, voeg hierbij 7 gram zout' per liter water en dompel de paling even in het kokende water. Schik de visch in de goed schoongemaakte gave flesschen. Zorg er voor dat de flesschen slechts voor gevuld zijn. Voeg zooveel van het zoute water toe, dat de paling geheel onder staat en giet hierbij desgewénscht wat citroen- sap. Sluit de flesschen met gummiringen en deksels en klem de beugels om de flesschen. Weck de paling gedurende 1 uur by een temperatuur van 90 graden C. Verwijder dan de flesschen uit den ketel en laat ze op een tochtvrije plaats, afgedekt- - met een doek, geheel bekoelen. Verwijder de beugels en controleer de eerst week eiken dag en later af en toe of de flesschen nog gesloten, zijn. Appelgelei (5 potjes). 2 kg zure appelen, suiker, water, 1 ci troen (roode kleurstof). Wasch de appelen en snijd ze in vieren. Zet de partjes op met zooveel water, dat ze juist onder staan en citroenschil. Laat de appelen op een klein vuur geheel uittrek ken, niet koken (minstens 1 uur). Giét'de uitgetrokken appelen met het vocht dan op een schoonen, in water uitgespoelden doek of op een fijne paardeharen zeef. Laat het vocht uitlekken, zonder roeren, daar dan het sap troebel wordt. Meet het sap (1 liter sap weegt 1 kg) en neem 2/3 van het ge- Wicht van het sap aan suiker. Breng het appelsap aan den kook en laat het eenigszins indampen. Voeg dan de sui ker toe en laat deze ongeveer 10 minuten meekoken. Probeer of de gelei stijf genoeg is, door een paar druppels op een schoteltje te laten vallen. Deze mogen na bekoeling niet meer uitvloeien. Verwijder, indien schuim op het sap mocht zijn, dit zorgvuldig en vermeng de gelei van het vuur met het citroensap en desgewenscht met weining roode kleurstof. Giet de gelei warm in de potjes en sluit ze af met vochtig cellophaan- of perkament papier. N.B. Van de massa, die op den doek of zeefachterblijft kan moes gemaakt wor den. Hiervoor wordt de appelmassa door een zeef gewreven en suiker of/en een zoe- tingsmiddel en iets citroensap toegevoegd. Appeljam (4 potjes) iy2 kg zure appelen, 1 kg suiker, water, 1 citroen. Wasch de appelen en snijd ze in vièren. Zet de. partjes op met een bodempje ko kend water en een citroenschilletje. Laat de appelen vlug tot moes koken en wrijf ze daarna door een paardeharen zeef. Voeg de suiker toe. en laat de jam onder roeren nog ongeveer 10 minuten koken. Zie verder het vorige recept. Ook de vraag of jam bereid kan worden met weinig suiker beantwoord ik gaarne. Wilt u jam of gefei maken, die houdbaar is, dan moet 2/3 van het gewicht van dé vruchten aan suiCer genomen worden (650 gram suiker op 1 kg vruchten). In plaats van alleen suiker kan 250 gram suiker en 750 gram glucosesiroop op 1 kg vruchten worden gebruikt. Brj gebruik van glucose siroop wordt de jam o& dezelfde manier be reid als bij gebruik van suiker. Jam kan met minder dan genoemde hoe veelheid suiker'worden ingemaakt als ze wordt gepasteuriseerd. De jam wordt dan bereid volgens het vorige recept en niet lan ger dan 10 minuten met suiker gekookt. Op 1 kg vruchten kan dan 300 gram sui ker gebruikt worden en bij dure vruchten kan een zoetingsmiddel extra aan de jam worden toegevoegd. De jam wordt overge bracht in weckglazen; deze worden met ringen, deksels en beugels afgesloten en 25 minuten bij een temperatuur van 85 graden C. gepasteuriseerd. Behalve in inmaakglazen kan ook in jam potten gepasteuriseerd worden. De potten worden nadat ze met jam gevuld zijn. met gave gummiringen, platte dekseltjes en schroefdekseltjes, die los op de jampotten zijn gedraaid, afgedekt. De jam wordt ook bij een temperatuur van 85 gr. C. 25 minu ten gepasteuriseerd. Na het pasteuriseeren worden de deksels vast op de potten ge draaid. Deze gepasteuriseerde jam, met weinig suiker bereid, is ook houdbaar. Slaboonen drogen. Mevr.'v. D. te L. Gaarne geef ik u enkele aanwijzingen over het drogen van slaboo nen. XX kunt de boonen in de zon of in een oven drogen, welke methoden ik hier beide wil bespreken. 1. Haal de boonen aan beide kanten af, wasch ze en rijg ze met een stopnaald aan stevige katoenen draden tot slingers. Hang de boonen buiten of voor een groot geopénd raam en laat ze in de zon drogen. Haal de boonen 's avonds en overdag bij regenach tig weer binnen. Laat de boonen zoolang hangen, xtot ze geheel zijn uitgedroogd. 2. Haal de boonen aan béide kanten af, wasch ze en zet ze op met weinig kokend water.'Laat de boonen 5 minuten voorko ken en droog ze daarna met een doek. Leg de boonen op bakblikken van den oven of spreid de boonen op draadvormige roosters uit. Bedek de bakblikken van te voren met vetvrij papier. Laat de boonen in een lauwen oven (vooral niet heet), langzaam drogen, onder af en toe omkeeren. Zet de ovendeur op een kier, zoodat de waterdamp voldoende kan ontwijken. Verwijder de boonen na enkele uren uit den oven als ze geheel zijn uitge droogd. Dunne prinsesseboonen zijn geschikter om te drogen dan de „dubbele witte", daar uit de dunne slaboonen vlugger het vocht verdamnt AD INTERIM. Controleert zelf uw verdulsteringsmaatregelen. IN DE WEEK VAN 14 t/m. 20 SEPTEMBER. ELH DER VOLGENDE BONNEN GEEFT RECHT OP HET KOOPEN VAN 14 t/m 20 SEPT. 1941 35-4 Brood 35 Brood 35 Vleesch 35 VI.waren 85 Melk I 36 Reserve 4 Rants. 1 Rantsoen Rantsoen 1 Rantsoen 1% Liter 3 K.G. Brood of gebak Vleesch of vl.-waren Melk Aardappelen 7 SEPT. T/M 4 OCT. 1941 114 Algemeen 115 Algemeen 116 Algemeen Bloem O Ryst C Havermout 117 Algemeen 118 Algemeen .119 Algemeen Kaas 7 SEPT. T/M 24 SEPT. 1941 1 K.G. 250 Gram 500 Gram Rantsoen 250 Gram 250 Gr^m 250 Gram 250 Gram 100 Gram 100 Gram 34-35 Boter 34-85 Vet 250 Gram 250 Gram Beschikbaar per persoon 14 i/m Vol was senen In tydvak van één week 10 20 24 1 1 3 i 3 1 7 3 I 3%| 3 1 8* I1 I Liter KG. In tijdvak van vier weken Suiker 1 1 1 1 KG. Koffie-surrogaat 250. 250 250 250 Gram Jam 500 500 500 500 Gram Bloem, brood of gebak 4 Rants. Ryst 250 Gram Havermout 250 Gram Havermout 250 250 250 250 Gram Gort 250 250 250 250 Gram Vermicelli of maizena 100 100 100 100' Gram Kaas 400 400 400 400 Gram In tijdvak van 18 'ageii Boter 250 500 500 500 Gram Boter met reductie 250 500 500 500 Gram N RAN TSOEN Brood 100 gram Gebak 75 gram 140 gram ^Y 300 gram 400 gram 500 gram 600 gram Bloem 70 gram Rjjst 250 gram Havermout 250 gram Gort 250 gram Vermicelli 100 gram Maizena 100 gram 100 gram Vleesch 100 gram Vleeschwaren 75 gram 75- gram 100 gram 125 gram 150 gram 500 gram brood beschuit, wafels, biscuits, koekjes, óf speculaas, koek, óf cake, óf gevuld klein korstgebak, óf gevuld groot korstgebak, óf taart, gebakjes tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend bakmeel rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel havermout, -vlokkei, -bloem, -gort, aardappelmeel- vlokken, gruttemeel (gemengd meel) gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten), gruttenmeel (gemengd meel) vermicelli, macaroni, spaghetti maizena, sago, aardappelmeel, óf s zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of pudding- sauspoeder vleesch, gewicht van been inbegrepen gerookt of gekookt vleesch, óf gerookte worstsoorten, óf gekookte worstsoorten, óf leverartikelen, tongeworst, nierbrood, óf bloedworst 1 jam, siroop, honing, enz. Voor de overige artikelen is het rantsoen gelijk aan de in bovenstaande lijst vermelde hoeveelheden. ATTENTIE DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NA ZATERDAG 13 SEPT. NIET MEER GELDIG Brood of gebak Vleesch of VI,waren Melk I Aardappelen N.B. De bonnen 33 voor Eieren blijven geldig t.m. 20 September 1941. 34 Brood 34 Vleesch waren 34 Vleesch 34 Melk I 35 Reserve De bonnen, welke van 14 Sept. 1941 af zijn geldig ver klaard, met uitzondering van die voor vleesch of vleesch- waren, mogen reeds op Zaterdag 13 Sept. 1941 worden gebruikt. Het koopen van vleesch of vleeschwaren bij den klein handel op Maandag en Dinsdag is niet geoorloofd. tegen concnrreerende prijzen. Foto's ter inzage. Verzending door geheel Nederland De triumphen der techniek, zijn heusch niet beperkt tot snelle vliegtuigen, machtige radiozenders of reusachtige zeeschepen. Voor U zal 't wellicht belangrijker zijn, dat de last der door de techniek op weinig kost bare wijze js overwonnen. Voor elke doove bestaat nu de moge lijkheid weer goed te kunnen hooren. Vraagt eens geheel vrij blijvend inlichtingen aan ACOUSTICON N.V. Nieuwe Plein 34, Arnhem ZONDER pfilpBj G E W O N E BORSTELEN !|P^}!FLAC. 46 c. GEGARANDEERD |P*|J|G R O OT E ONSCHADEilJK^J^FLAC. 87 c. DAGELIJKS MET CRISISCONTROLEUR SLAAT GOEDEN SLAG. Op vermoeden, dat er fraude gepleegd was met een veeboekje, stelde een crisis controleur een onderzoek in brj den vée- houder J. K. in de gemeente Mijdrecht. In derdaad werd fraude geconstateerd, want in het veeboekje stond vermeld, dat een aantal varkens was afgeleverd aan een veekoopman in Noord-Holland, doch deze was in die provincie niet bekend. Het bezoek van den crisiscontroleur heeft échter nog verdere gevolgen gehad. Hy zag nl. vier geslachte varkens hangen, waarvan geen aangifte was gedaan bij den veekeuringsdienst. Terstond werden politie en de keurings dienst gewaarschuwd, waafna het ge slachte vee in beslag werd genomen. De veehouder K. gaf alles toe en deelde mede, dat hij samenwerkte met zekeren J. H. van der S., die bij de politie bekend staat als frauduleus slachter. Voorts trof men bij T' nog 56 in leven zijnde varkens aan, w te eveneens in be slag zijn genomen. K. en Van der S. zijn beiden in arrest gesteld.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1941 | | pagina 4