Geschuif
Collecte
doofheid
HYGIDENT
jhcfnlwoni^
ZWAKSTROOMLAMPEN
Mercurius' Verzendhuis
OPLEIDING
Irije- en Orde Oefeningen
K. DE VRIES
Tuinbouwcursus
Slaapdivans met Lade
Geldige bonnen voor voedingsmiddelen
GRAFKRANSEN
enPALMTAKKEN
REINIG UW
KUNSTGEBIT
ADVERTENTIEN
K e r 1 o o f d
JOPEE CABON
GEORG GRUBEB.
Ravesteynplein 26, Vlissingen.
Schmiedestrasze 14,
Wilhelmshaf en.
14 September 1941.
Getrouwd:
HARRY VAN HAL
en
COR VAN DER PEUL,
die, mede namens wederzijd-
sche familie, hartelijk dank
zeggen voor de vele blyken van
belangstelling vóór en by him
huwelijk ondervonden.
Vlissingen, 10 Sept. 1941.
J. W. v. d. BURGT
en
J. G. v. d. BURGT—VOSSERS
zeggen hierby ajle contributies
in Vlissingen op.
Bureau aanvraag
Groene Kruis Bakers
bij Zr. J. FUIJKSCHOT
Badhuisstraat 95 Vlissingen
Dagelijks behalve Zaterdags
van 78 uur.
N.V. Provinciale Zeeuwsche
Electriciteits-Maatschappy
Afd. Trambedrijf.
Ter kennis wordt gebracht,
dat vanaf Zaterdag 13 Septem
ber 1941 tot nader order op de
lijn VlissingenMiddelburg de
laatste tram uit Vlissingen zal
vertrekken te 22.00 en uit Mid
delburg te 22.30.
DE DIRECTIE.
fleurt 2odi
voor huis- en scheepsverlich-
ting, 6 en 12 volt, diverse wat
tages
6 volt ƒ0.75
13 volt 0.95
Bij afname van 12 stuks 10
korting. Vraagt prijscourant.
b/d Oldehove, Leeuwarden.
Tel. 6017.
Vak].
Leraar Rijkskweekschool.
Dam 28 - Middelburg.
langs de hulzen te Mldd' )urg
op Maandag a.s. ten bat van
de Katholieke en Evangeliseh-
Luthersche Gemeente.
MIDDELBURG.
Aangifte vóór 23 September bij
dhr. J. WEEDA, Noordp.str. 1,
dhr. M. WATTEL,
Oude Veerse Weg
dhr. A. DE JAGER,
Nieuw en St. Joosland.
Heden weer enkele
ontvahgen voor Zit-Slaapka-
mer. Ook Eiken-, Pic-pine- en
Noten Linnenkastjes, zeer ge
schikt voor Dienstbode.
JOH. Ai JULIA NU S
LAN GE VTELE 42 - TELEF. 58
MIDDELBURG.
Officieele publicatie van het
departement van landbouw eD
visscherjj.
DISTRIBUTIE VAN EIEREN*
De secretaris-generaal van het de
partement van landbouw en vissche-
rij maakt het volgende bekend met
betrekking tot de distributie van
eieren. In verband met het feit, dat
na 20 September a.s. voorloopig geen
bonnen voor het koopen van eieren
meer beschikbaar worden gesteld,
zullen de detaillisten en grossiers
voor de na 14 September a.s. door
hen in te leveren genummerde bon
nen voor eieren geen toewijzingen
ontvangen. De distributiediensten zul
len hun in plaats daarvan een ont
vangstbewijs uitreiken, hetgeen zij
zorgvuldig dienen te bewaren, ten
einde dit te kunnen overleggen, voor
het geval te gelegener tijd opnieuw
tot het aanwijzen van een ot meer.
bonnen voor eieren wordt overge
gaan.
Het bovenstaande fs niet van
toepassing op de met „een ei'1
gemerkte bonnen en de Wehrmacht-
marken „ein ei". De bonnen dienen
vanaf 14 September a.s. op afzonder
lijke opplakvellen in veelvouden van
tien stuks, met een minimum van
tien, op de vastgestelde Inleverings-
dagen bij de distributiediensten te
worden ingeleverd, ter verkrijging
van toewijzingen.
Detaillisten toewijzingen voor eie
ren, welke voor 15 September zijn
uitgereikt, d.w.z. dus toewijzingen,
welk tot 13 October a.s. of een
vroegeren datum zijn geldig ver
klaard, zullen door de distributie-
diensten niet meer voor verzamel-
toewijzlngen worden omgewisseld.
Verzameltoewijzingen zullen derhalve
na 14 September a.s. nog uitslui
tend worden uitgereikt tegen inle
vering van toewijzingen voor zie
kenhuizen e.d. en van detaillisten
toewijzingen, welke op of na 15 Sep
tember zijn uitgereikt bij inlevering
van bonnen voor een ei of Wehr-
machtmarken voor ,,ein ei" d.w.z. dus
detaillistentoewijzingen, welke zijn
geldig verklaard tot 15 October a.s,
of een lateren datum.
De detaillisten dienen den voor
raad eieren, waarvoor zij na afloop
van den geldigheidsduur van bon
„33 eieren" d.i. dus na 20 Septem
ber a.s. nog Beschikken, te gebruiken
voor het afleveren op bonnen „een
?i" en Wehrmachtmarken. Mocht het
zich laten aanzien, dat deze voor
raad te groot is, voor dat doei; dan
kunnen zij zich over den afzet daar
van in verbinding stellen met de
Nederlandsche Centrale voor eieren
en pluimvee te De Bilt.
VOOR DE HUISVROUW
INMAAK.
Door alle eeuwen heen heeft de mensch
in den zomer gezorgd voor den tijd van
schaarschte, den winter. Dit zorgen be
staat uit het conserveéren van levensmidde
len, die zich hiervoor leenen. Dank zij de
moderne inmaaktechniek is men tegen
woordig in staat practisch alle voedings
middelen langer houdbaar te maken, hetzy
door: drogen, inmaak in zout, zuur en met
suiker pasteuriseeren*en steriliseeren.
Iedere tegenwoordige huisvrouw is dan
ook, de één meer, de ander minder, op de
hoogte van de inmaak. De één conserveert
slechts artikelen, die zich door haar eigen
schappen hiertoe gemakkelijk leenen, een
ander tracht ook andere voedingsmiddelen
langer houdbaar te maken.
Ik wil thans met u enkele inmaakmetho-
den voor bepaalde voedingsmiddelen, waar
over vragen binnen kwamen, bespreken.
Paling in geleL
1 kg paling,2 laurierbladen, 18 gram
f(pl. m. 6 blaadjes) gelatine, 2 peperkorrels,
3 dL. water, zoüt, 3 dL azijn, 3 citroen
schijfjes.
Snijd de paling in mootjes van gelijke
lengte, maak de paling schoon en wasch ze.
Breng 't water met den azijn en de krui
den aan de kook en laat de paling op een
klein vuur hierin gaar worden (in ongeveer
5 minuten). Neem de visch uit het vocht en
laat ze op een vergiet of schuimspaan goed
uitlekken.
Schik de paling, de kruiden en de uit-
getande, gehalveerde citroenschijfjes in
jampotten of andere glazen potten.
Week de gelatine (3 gram per dL vocht)
in ruim, koud water, knijp ze uit en los ze
in het heete kooknat op. Giet het warme
vocht door een dichten, in water uitge-
spoelden doek en laat de gelei zoover be
koelen, tot ze eenigszins drillig begint te
worden. Giet dan zooveel gelei over de pa
ling, tot ze geheel onder staat.
Sluit de flesschen af met vochtig perka
ment- of cellophaanpapier.
Gebruik de paling niet eerder dan na 1
week en bewaar ze niet langer dan 2 maan
den.
Om de paling langer dan 2 maanden
houdbaar te maken, kan ze geweckt wor
den.
Paling, wecken.
Paling. 7 gram afg. lepel) zout per
liter water, water, citroenschap.
Snijd de paling in mooten van gelijke
grootte, of laat ze in haar geheel. Maak
de paling schoon en wasch ze. Breng het
water -aan de kook, voeg hierbij 7 gram
zout' per liter water en dompel de paling
even in het kokende water. Schik de visch
in de goed schoongemaakte gave flesschen.
Zorg er voor dat de flesschen slechts voor
gevuld zijn. Voeg zooveel van het zoute
water toe, dat de paling geheel onder staat
en giet hierbij desgewénscht wat citroen-
sap.
Sluit de flesschen met gummiringen en
deksels en klem de beugels om de flesschen.
Weck de paling gedurende 1 uur by een
temperatuur van 90 graden C.
Verwijder dan de flesschen uit den ketel
en laat ze op een tochtvrije plaats, afgedekt-
- met een doek, geheel bekoelen. Verwijder de
beugels en controleer de eerst week eiken
dag en later af en toe of de flesschen nog
gesloten, zijn.
Appelgelei (5 potjes).
2 kg zure appelen, suiker, water, 1 ci
troen (roode kleurstof).
Wasch de appelen en snijd ze in vieren.
Zet de partjes op met zooveel water, dat ze
juist onder staan en citroenschil. Laat de
appelen op een klein vuur geheel uittrek
ken, niet koken (minstens 1 uur). Giét'de
uitgetrokken appelen met het vocht dan op
een schoonen, in water uitgespoelden doek
of op een fijne paardeharen zeef. Laat het
vocht uitlekken, zonder roeren, daar dan
het sap troebel wordt. Meet het sap (1 liter
sap weegt 1 kg) en neem 2/3 van het ge-
Wicht van het sap aan suiker.
Breng het appelsap aan den kook en laat
het eenigszins indampen. Voeg dan de sui
ker toe en laat deze ongeveer 10 minuten
meekoken. Probeer of de gelei stijf genoeg
is, door een paar druppels op een schoteltje
te laten vallen. Deze mogen na bekoeling
niet meer uitvloeien.
Verwijder, indien schuim op het sap
mocht zijn, dit zorgvuldig en vermeng de
gelei van het vuur met het citroensap en
desgewenscht met weining roode kleurstof.
Giet de gelei warm in de potjes en sluit ze
af met vochtig cellophaan- of perkament
papier.
N.B. Van de massa, die op den doek of
zeefachterblijft kan moes gemaakt wor
den. Hiervoor wordt de appelmassa door
een zeef gewreven en suiker of/en een zoe-
tingsmiddel en iets citroensap toegevoegd.
Appeljam (4 potjes)
iy2 kg zure appelen, 1 kg suiker, water,
1 citroen.
Wasch de appelen en snijd ze in vièren.
Zet de. partjes op met een bodempje ko
kend water en een citroenschilletje. Laat de
appelen vlug tot moes koken en wrijf ze
daarna door een paardeharen zeef. Voeg
de suiker toe. en laat de jam onder roeren
nog ongeveer 10 minuten koken. Zie verder
het vorige recept.
Ook de vraag of jam bereid kan worden
met weinig suiker beantwoord ik gaarne.
Wilt u jam of gefei maken, die houdbaar
is, dan moet 2/3 van het gewicht van dé
vruchten aan suiCer genomen worden (650
gram suiker op 1 kg vruchten). In plaats
van alleen suiker kan 250 gram suiker en
750 gram glucosesiroop op 1 kg vruchten
worden gebruikt. Brj gebruik van glucose
siroop wordt de jam o& dezelfde manier be
reid als bij gebruik van suiker.
Jam kan met minder dan genoemde hoe
veelheid suiker'worden ingemaakt als ze
wordt gepasteuriseerd. De jam wordt dan
bereid volgens het vorige recept en niet lan
ger dan 10 minuten met suiker gekookt.
Op 1 kg vruchten kan dan 300 gram sui
ker gebruikt worden en bij dure vruchten
kan een zoetingsmiddel extra aan de jam
worden toegevoegd. De jam wordt overge
bracht in weckglazen; deze worden met
ringen, deksels en beugels afgesloten en 25
minuten bij een temperatuur van 85 graden
C. gepasteuriseerd.
Behalve in inmaakglazen kan ook in jam
potten gepasteuriseerd worden. De potten
worden nadat ze met jam gevuld zijn. met
gave gummiringen, platte dekseltjes en
schroefdekseltjes, die los op de jampotten
zijn gedraaid, afgedekt. De jam wordt ook
bij een temperatuur van 85 gr. C. 25 minu
ten gepasteuriseerd. Na het pasteuriseeren
worden de deksels vast op de potten ge
draaid.
Deze gepasteuriseerde jam, met weinig
suiker bereid, is ook houdbaar.
Slaboonen drogen.
Mevr.'v. D. te L. Gaarne geef ik u enkele
aanwijzingen over het drogen van slaboo
nen.
XX kunt de boonen in de zon of in een oven
drogen, welke methoden ik hier beide wil
bespreken.
1. Haal de boonen aan beide kanten af,
wasch ze en rijg ze met een stopnaald aan
stevige katoenen draden tot slingers. Hang
de boonen buiten of voor een groot geopénd
raam en laat ze in de zon drogen. Haal de
boonen 's avonds en overdag bij regenach
tig weer binnen. Laat de boonen zoolang
hangen, xtot ze geheel zijn uitgedroogd.
2. Haal de boonen aan béide kanten af,
wasch ze en zet ze op met weinig kokend
water.'Laat de boonen 5 minuten voorko
ken en droog ze daarna met een doek. Leg
de boonen op bakblikken van den oven of
spreid de boonen op draadvormige roosters
uit. Bedek de bakblikken van te voren met
vetvrij papier.
Laat de boonen in een lauwen oven
(vooral niet heet), langzaam drogen, onder
af en toe omkeeren. Zet de ovendeur op een
kier, zoodat de waterdamp voldoende kan
ontwijken. Verwijder de boonen na enkele
uren uit den oven als ze geheel zijn uitge
droogd.
Dunne prinsesseboonen zijn geschikter
om te drogen dan de „dubbele witte", daar
uit de dunne slaboonen vlugger het vocht
verdamnt
AD INTERIM.
Controleert zelf uw verdulsteringsmaatregelen.
IN DE WEEK VAN 14 t/m. 20 SEPTEMBER.
ELH DER
VOLGENDE
BONNEN
GEEFT RECHT OP HET KOOPEN
VAN
14 t/m 20 SEPT. 1941
35-4 Brood
35 Brood
35 Vleesch
35 VI.waren
85 Melk I
36 Reserve
4 Rants.
1 Rantsoen
Rantsoen
1 Rantsoen
1% Liter
3 K.G.
Brood of gebak
Vleesch of vl.-waren
Melk
Aardappelen
7 SEPT. T/M 4 OCT. 1941
114 Algemeen
115 Algemeen
116 Algemeen
Bloem
O Ryst
C Havermout
117 Algemeen
118 Algemeen
.119 Algemeen
Kaas
7 SEPT. T/M 24 SEPT. 1941
1 K.G.
250 Gram
500 Gram
Rantsoen
250 Gram
250 Gr^m
250 Gram
250 Gram
100 Gram
100 Gram
34-35 Boter
34-85 Vet
250 Gram
250 Gram
Beschikbaar per persoon
14 i/m
Vol
was
senen
In tydvak van één week
10
20
24
1 1
3 i
3 1
7
3 I
3%|
3 1
8* I1
I Liter
KG.
In tijdvak van vier weken
Suiker
1
1
1
1
KG.
Koffie-surrogaat
250.
250
250
250
Gram
Jam
500
500
500
500
Gram
Bloem, brood of gebak
4
Rants.
Ryst
250
Gram
Havermout
250
Gram
Havermout
250
250
250
250
Gram
Gort
250
250
250
250
Gram
Vermicelli of maizena
100
100
100
100'
Gram
Kaas
400 400
400
400 Gram
In tijdvak van 18 'ageii
Boter
250
500
500
500
Gram
Boter met reductie
250
500
500
500
Gram
N RAN TSOEN
Brood
100
gram
Gebak
75
gram
140
gram
^Y
300
gram
400
gram
500
gram
600
gram
Bloem
70
gram
Rjjst
250
gram
Havermout
250
gram
Gort
250
gram
Vermicelli
100
gram
Maizena
100
gram
100
gram
Vleesch
100
gram
Vleeschwaren
75
gram
75- gram
100 gram
125 gram
150 gram
500 gram
brood
beschuit, wafels, biscuits, koekjes, óf
speculaas, koek, óf
cake, óf
gevuld klein korstgebak, óf
gevuld groot korstgebak, óf
taart, gebakjes
tarwebloem, -meel, roggebloem, -meel, zelfrijzend
bakmeel
rijst, rijstemeel, -bloem, -gries, kindermeel
havermout, -vlokkei, -bloem, -gort, aardappelmeel-
vlokken, gruttemeel (gemengd meel)
gort, gortmout, gortbloem, grutten (alle soorten),
gruttenmeel (gemengd meel)
vermicelli, macaroni, spaghetti
maizena, sago, aardappelmeel, óf s
zetmeel, verwerkt in puddingpoeder of pudding-
sauspoeder
vleesch, gewicht van been inbegrepen
gerookt of gekookt vleesch, óf
gerookte worstsoorten, óf
gekookte worstsoorten, óf
leverartikelen, tongeworst, nierbrood, óf
bloedworst 1
jam, siroop, honing, enz.
Voor de overige artikelen is het rantsoen gelijk aan de in bovenstaande lijst
vermelde hoeveelheden.
ATTENTIE DE VOLGENDE BONNEN ZIJN NA ZATERDAG 13 SEPT.
NIET MEER GELDIG
Brood of gebak
Vleesch of VI,waren
Melk I
Aardappelen
N.B. De bonnen 33 voor Eieren blijven geldig t.m. 20 September 1941.
34 Brood
34 Vleesch waren
34 Vleesch
34 Melk I
35 Reserve
De bonnen, welke van 14 Sept. 1941 af zijn geldig ver
klaard, met uitzondering van die voor vleesch of vleesch-
waren, mogen reeds op Zaterdag 13 Sept. 1941 worden
gebruikt.
Het koopen van vleesch of vleeschwaren bij den klein
handel op Maandag en Dinsdag is niet geoorloofd.
tegen concnrreerende prijzen.
Foto's ter inzage.
Verzending door geheel Nederland
De triumphen der techniek,
zijn heusch niet beperkt tot snelle
vliegtuigen, machtige radiozenders
of reusachtige zeeschepen. Voor U
zal 't wellicht belangrijker zijn, dat
de last der
door de techniek op weinig kost
bare wijze js overwonnen. Voor
elke doove bestaat nu de moge
lijkheid weer goed te kunnen
hooren. Vraagt eens geheel vrij
blijvend inlichtingen aan
ACOUSTICON N.V.
Nieuwe Plein 34, Arnhem
ZONDER pfilpBj G E W O N E
BORSTELEN !|P^}!FLAC. 46 c.
GEGARANDEERD |P*|J|G R O OT E
ONSCHADEilJK^J^FLAC. 87 c.
DAGELIJKS MET
CRISISCONTROLEUR SLAAT GOEDEN
SLAG.
Op vermoeden, dat er fraude gepleegd
was met een veeboekje, stelde een crisis
controleur een onderzoek in brj den vée-
houder J. K. in de gemeente Mijdrecht. In
derdaad werd fraude geconstateerd, want
in het veeboekje stond vermeld, dat een
aantal varkens was afgeleverd aan een
veekoopman in Noord-Holland, doch deze
was in die provincie niet bekend.
Het bezoek van den crisiscontroleur
heeft échter nog verdere gevolgen gehad.
Hy zag nl. vier geslachte varkens hangen,
waarvan geen aangifte was gedaan bij den
veekeuringsdienst.
Terstond werden politie en de keurings
dienst gewaarschuwd, waafna het ge
slachte vee in beslag werd genomen. De
veehouder K. gaf alles toe en deelde mede,
dat hij samenwerkte met zekeren J. H. van
der S., die bij de politie bekend staat als
frauduleus slachter.
Voorts trof men bij T' nog 56 in leven
zijnde varkens aan, w te eveneens in be
slag zijn genomen.
K. en Van der S. zijn beiden in arrest
gesteld.