DE MODE KNIPPATRONEN HANDVERSIERDE BLOUSE wordt in andere banen geleid Mijn kind snoept VRUCHTEN ZIJN GEZOND, De zeer gewijzigde tijdsomstandigheden maken het noodig, dat de Mode zich over de géheele linie aanpast, Overdreven luxe ten opzichte van het kleedingvraagstuk zou slechts schrijnend aandoen, evenals alles wat thans gedragen wordt, dat min of meer opvallend is. Zij is den kring der luxe ontgroeid en eischen van doelmatigheid en goeden smaak zijn er voor in de plaats getreden. We hebben kleeren noodig, waarin we ons gemakkelijk kunnen bewegen, die deson danks smaakvol zijn, en waarvan ontwerp, snit, kleur en garneering een harmonisch geheel vormen. Harmonie is het eerste ver- eischte voor kleeding, die een aangenamen indruk wil maken. Slechts de enkeling zal, overeenkomstig haar persoonlijkheid, eens buiten de normale grenzen gaan, waar hef de details betreft, die apart, wellicht zelfs geestig gekozen worden, zonder dat zij in het uitzonderlijke vervallen. Een bepaalde grens aangeven is niet doenlijk, doch iedere vrouw, die over smaak beschikt, weet, hoever zij gaan kan. Soberheid zal over de geheele linie be- tracht moeten worden, temeer nu ons van hoogerhand voorschriften ten aanzien van de aanschaffing van textielwaren zijn ge geven, waarmede bij de aanschaffing re kening gehouden dient te worden. We be hoeven ons echter in dit opzicht niet te beklagen, want ongeacht hetgeen we van een vorig jar hebben of reeds vóór 28 Mei kochten kunnen we ons twee japonnen of deux-pièces, van zijde of kunstzijde aan schaffen, een japon, deux-pièces of mantel costume van andere grondstoffen, waaron der o.a. dus wol, katoen of linnen te ver staan is. Een reeks andere kleedingstuk- ken wordt nog genoemd, waaronder een mantel en twee blouses vallen, zoodat we na het gelezene, eerlijk gezegd tot de overtuiging komen, dat lang niet iedere vrouw of meisje zich dit alles ooit heeft kunnen aanschaffen. Voorts worden we in de gelegenheid ge steld, om bestaande kleedingstukken te modérniSeeren door kleine resten en in courante coupons van ten hogste 1.25 m. lengte te kunnen koopen. Al deze moge lijkheden dragen er toe bij, dat we steeds goed verzorgd voor den dag kunnen komen, iets wat een vrouw niet alleen tegenover zichzelf, doch ook tegenover haar omgeving verplicht is. Vergeten wij evenwel niet, dat behalve de hoofdzaken ook de details beslissend kunnen werken. Schoenen, hand schoenen èn andere bijkomstigheden be- hooren niet buiten het kader van het ge heel te vallen, doch evenmin mag dit het geval zijn met het kapsel en de verzor ging van gelaat en handen. Ook deze „klei nigheden" zijn in een tijd als deze behalve voor de betrokkene zelf van groot belang voor de groote schare van menschen, wier bestaan er mede gemoeid is. De groote verscheidenheid van zomer- weefsels, waaronder vele, die van een groo te fantasie en kleurenpracht getuigen,, maakt, dat ieder aan de eischen. die de beurs stelt tegemoet kan komen. Voor fa belachtig lage prijzen kan men alleraar digste bedrukte katoentjes koopen, die niet alleen prettig in het dragen, doch te vens wasch- en lichteclit zijn. Van een doodgewoon katoenen ruitje is het ele gante mantel- tevens strandcostume ge maakt, een geheel, dat ongetwijfeld af trek zal vinden en met een turban van ef fen katoen in de hoofdkleur gedragen kan worden. Mouw- en rugloos is het boven deel der japon, waarvan de rok gedeelte lijk opgestikte plooien heeft. Een coquet manteltje met sluiting in het midden, meet de japon „af" en doet niet vermoeden, dat zy aan een tweeledig doel beantwoordt. Wanneer wij eerlijk zijn, zullen wij allen - zonder uitzondering ons herinneren, dat wij in onze jeugd de verleiding niet kon den weerstaan om ook wel eens te snoepen. Hoe verlokkend stond de schaal met koekjes op het buffet, wanneer wij uit school kwa men! Eerst even een koekje aangeraakt met den vingex\ neen, afblijven was onmogelijk en het afgebroken stukje smaakte zóó heer lijk! Een lepeltje jam, suiker, wat het ook was, 't smaakte net zoo heerlijk als allerlei andere kleine dingen, die we vliegensvlug wegwerkten Het is nu eenmaal zoo in het leven, dat het verbodene meer lokt, dan datgene, dat toegestaan is, en ondanks die kleine snoepe rijen, zijn wij, toch geen slechte menschen geworden. Een moeder zal zich dan ook geen al te groote zorgen behoeven te maken, indien zij bemerkt, dat haar kind een enkele maal de verleiding niet kan weerstaan om eens te snoepen. Onlangs sprak ik twee moeders,, van wie de een zich beklagde, dat haar kind meermalen van het een of ander snoepte. De andere moeder vertelde, dat zij haar provi siekast nimmer afsloot, zelfs tegen haar kinderen en dienstbode zeide, dat zij gerust PRACTISCHE SCHOl Succespatroon. Prijs 25 cent. Veeal vindt men het dragen van een schort in huis niel prettig, omdat het een minder gekleeden indruk maakt. Een mode] als op bijgaande schets wordt aangegeven maakt even wel een uitzondering, aange zien het meer den indruk maakt van een overgooier, die over een blouse gedragen wordt. Het rokdeel bestaat uit zes haantjes en sluit evenals het aansluitende bovendeel met knoonen en knoopsgaten. Wel licht heeft men een zomerja- pon, die niet meer gedragen wordt, en als zoodanig ver maakt kan worden. Een ka toenen ruit is evenwel ook zeer geschikt, evenals een bloemenmotief. Aan voorzijde worden draagbanden opge knoopt evenals aan de rugzij de. Patronen ïn de maten 42-46 Succespatroon. A 113 Prijs 25 cent. Dit model bestaat uit een aaneengeknipt voorstuk en twee rugdeelen, die gedeel telijk dicht geknoopt worden. Op taille hoogte voorzijde is de ruimte eenige malen ingehaald, terwijl een cein tuur om het middel gedragen wordt. Patronen in de maten 404244. Succespatroon A 114. Prijs 25 cent. Vlot schort van bedrukt katoen, waar- A 112 A 113 A 114 van het voorstuk met aangeknipte banden om den hals sluit. Knoopsluiting aan rug zijde. Opgestikte zak. Patronen 3840—42. Besteladres: Het PraetïscH Modeblad oostbus 36. Den Haag, giro 203203 Bi) be stelling het verschuldigde bedrag in post regels bijsluiten of opzenden per postwis se! of per giro. een of ander konden nemen, indien zij trek in iets hadden. Het gevolg was, dat nimmer een strooptocht in de provisiekast gehouden werd en ieder slechts datgene nam, wat de ze moeder hun gaf. In chocolade- en confiturenfabrieken wordt deze methode meermalen toegepast, dat de leermeisjes zooveel mogen snoepen als zij willen, doch niets mee naar huis mogen ne men. Het gevolg is dikwijls een bedorven maag na enkele dagen, waarna zij genoeg hebben van zoetigheid en deze zelfs niet meer kunnen zien! Wat toegestaan is ver lies' menigmaal de bekoring. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en hieronder rekenen wij de onverbeterlijke snoepers en kleine veelvraten, wier snoeplust nimmer gestild kan worden en die altijd gereed staan om te eten. Zoodra men deze eigenschappen bemerkt, indien de kinderen nog klein zijn, moet men hier- aan paal en perk stellen en kan dan menig maal véél in goede banen leiden. Snoepers, d.w.z. kinderen, die niets kunnen laten staan, moeten gestraft worden, b.v. hun beurt over te slaan, indien zij zich reeds zelf te goed hebben gedaan aan bet geen de anderen nog wacht. Kleine veelvra ten, kinderen, die inderdaad schrokken, moeten getemperd worden en de moeder zal hun niet meer geven, dan zij wensehe- lyk voor hen acht. Verkeerd is het ech ter indien men dergelijke kinderen hun hebzucht want dat is het veelal af zou leeren door hen een maaltijd te doen overslaan. Men werkt dan zeker in de hand dat zij hun tekort zullen aanvullen door snoepen. Kinderen, die op gezette tijden hun maal tijden krijgen, die met overleg zijn samen gesteld, zullen geen behoefte hebben om te snoepen. Bemerkt men, dat de kinderen een bij zondere voorkeur aan den dag leggen voor een of andere snoeperij, dan zal men voor zoo'n extraatje moeter zorgen. Een trom meltje met toffee's, met dropjes, flikjes of wat ook op een bereikbare plaats staan en hieruit kan ieder kind b.v. na school- tyd iets nemen. De kinderen controleeren elkander onderling en zullen den snoe per wel op zijn vingers tikken! Kindeven, die nooit iets lekkers krijgen en nu eenmaal een „zoete tand" hebben, moet men op verstandige wyze tegemoet komen! mifs rijp en gaaf De moderne voedingsleer leert ons, dat vruchten een buitengewoon gunstigen in vloed op het organisme uitoefenen. Het is geen toeval, dat vruchten rijpen in een tijd van het jaar, dat de inwex-king op ons lichaam het meest nuttig effect heeft. Aardbeien openen de rij der zomervruch ten en werken zoowel bloedreinigend, als vormend. Het gehalte aan zuren is lager dan bij andere vruchten, die in de warme zomermaanden den do^st lesschen. De in den herfst en in de winter rijpende vruchten zijn voedzamer dan die, welke in den zo mer rijpen, zoodat men ook hierin de re geling der natuurwetten kan zien. Een uiterst eenvoudig model van blouse vindt men op ne venstaande schets aangege ven. Het kruissteekpatroon wordt in bonte kleuren uitge voerd met behulp van het voorbeeld, dat rechts is aan gegeven. De blouse, die in Hongaarsche stijl is uitge voerd kan van voile of dunne waschzyde gemaakt worden. Voor- en rugzijde bestaan uit een stuk stof, dat 54 c.m. breed en 51 c.M. lang is. De raglanmouwen vindt men op het verkleinde knipoverzicht in c.m. aangegeven. Naden aanknippen. Aan mouwen en hals wordt voor het strookje 5 c.m. bijgerekend. Men be door 1 met strar"ien op te rij gen, waarvan 3 ruitjes 1 c.m. breed zijn, terwijl de kruis steekmotieven gewerkt wor den met zijde, waarvan de dikte met het materiaal in overeenstemming is. Nadat de garneering gereed is worden mouw- en rug- en voorgedeelten met Engelsche naden verbonden, daarna wor den dè aangeknipte strookjes omgevouwen en op c.m. van den rafel af op de stof ge regen. Afwerken met een bies, waardoor band of lint gere gen wordt. Twee nesselgaten dienen om het band door te halen en de einden te strik ken. Desverkiezende kan men de ruimte aan de pols met elastiek ver- deelen. Onderkant blouse smal zoomen. Desverkiezende kan men deze blouse van kleine couponnetjes stof maken b.v. wit en rose of lichtblauw. Bessen hebben een hoog gehalte aan or ganische zuren en bevatten vruchtensui ker, waardoor zij vooral bij maagdarm stoornissen uitstekend werken, zij het dan, dat in bepaalde gevallen alleen de sap ge dronken wordt. Voorts bevatten zij voe- dingszouten, die gunstig werken in geval len van bloedarmoede bleekzucht en ze nuwzwakte. Ook zuikerzieken mogen fram bozen, preisselbeeren en aalbessen nuttigen terwijl kinderen een groote voorliefde aan den dag leggen voor vruchtensappen, die met honing gezoet zijn. Boschbessen wor den aanbevolen bij darmstoornissen, zijn evenwel minder geschikt voor hen, die aan coustipatie lijden. Aardbeienkuren worden meermalen voorgeschreven voor lijders aan rhexxmatiek en jicht, evenals kersenku- ren. Rijpe vrachten kunnen door gezon de menschen steeds verdragen worden, al leen patiënten met een zwak maag-darm stelsel moeten maat weten te houden en zullen in bepaalde gevallen slechts ge stoofde vruchten mogen gebruiken. Het drinken van bier of water tijdens of na het gebruik van vruchten kan onaangena me gevolgen met zich brengen, evenals dit met andere vloeistoffen het geval kan zijn. De werking van vruchten is een drie voudige en wel in de eerste plaats wordt het organisme van ziektekiemen bevrijd, terwijl het anderzijds stoffen toegevoerd krijgt, die de opbouw bevorderen. En ten slotte wordt de spijsvertering tot grootere activiteit geprikkeld. Deze drievoudige wer king wordt ten eerste verkregen door het gehalte aan vruchtenzuren, ten tweede door het gehalte aan minerale zouten en ten derde door de aromatische stoffen, die de zenuwen gunstig beïnvloeden. Afvoerende eigenschappen hebben appels, peren, si naasappels, pruimen en ook zuidvruchten als dadels en vijgen. Druivenkuren, die evenwel steeds onder medisch toezicht plaats moeten vinden, verminderen het ge wicht, werken dus gunstig bij vetzucht. Vrachten moeten steeds goed gewas- schen worden, opdat voorkomen wordt, dat bacillen, die er door vliegen en andere insecten op overgebracht worden, in het lichaam komen. Onrijpe vrachten worden verwerkt voor compote, slechts de rijpe en gave zijn geschikt om rauw gegeten te worden. BROOD BEWAREN in de zomermaanden In de Zomermaanden bestaat voor alle broodsoorten kans op schimmelen. Het is vooral in dezexx tijd noodzakelijk, dat niet het minste verloren gaat en daarom moet er groote zorg aan alle levensmidde len besteed worden. Brood moet niet in papier bewaard worden, doch in een trom mel ,die van gaatjes voorzien is -of beter nog in een steenen pot, die afgedekt wordt door een poreusen doek, die men met een weinig water heeft besprekeld. In een broodtrommel komt een wit of een vetvrypapier op den bodem, dat re gelmatig veraieuwd wordt. Trommels wekelijks met kokend water schoonmaken en in de zon drogen. Een ijzig onderwerp ROOMIJS Het populaire „ijsseizoen" is bij ons de zomer, in tegenstelling met de meer Zui delijke landen, waar deze verfrissching, in onverschillig welk jaargetijde, zeer op prijs gesteld wordt. Aan een feestelijken disch houdt men bij ons echter ook geen rekening met kou de of warme jaargetijden en wordt ijs als een welkom dessert beschouwd. Sedert de uitvinding der ijsmachines, die de berei ding zooveel vergemakkelijkt hebben, wordt ijs niet meer als een delicatesse be schouwd, die slechts voor enkelen bereik baar is! Thans is het een billijke lekkernij waaraan niet alleen de jeugd, doch ook de ouderen zich op warme dagen gaarne te goed doen. De ijsfabricatie is zelfs een bedrijf geworden, dat aan velen werk biedt, terwijl de venters met him wagen tjes bij alle mogelijke gelegenheden daar te vinden zijn, waar het verkeer vrij druk is en zij een min of meer groot afzetge bied verwachten. De ijsco's hebben vasten voet verkregen i de tegenwoordige jeugd zal zich moei lijk kunnen indenken, dat een voorgaande generatie ijs als een bijzondere tractatie beschouwde, als iets feestelijks. Toch heeft het eenige duizenden jaren geduurd eer zich uit de antieke „jjswer- ken" de tegenwoordige gemakkelijk t€ bedienen ijsmachine ontwikkelde, waarme de men de fijnste soorten kan bereiden. Reeds in zeer vroege tijden deed zich in warme landen de behoefte gevoelen aan gekoelde dranken; hiervoor gebruikte men sneeuw. Zoowel in het morgen- als in het avondland maakte men diepe groeven, waarin men de sneeuw ophoopte; doch men bewaarde ook ijs in groeven, die men zorgvuldig afdekte. In de zéér warme landen waar sneeuw, noch ijs was, koelde men het water, na dat men het eerst aan de zomerwarmte had blootgesteld en daarna door sterken tocht deed afkoelen. In Egypte placht men niet water gevulde aarden kruiken 's nachts op de platte daken te plaatsen, maakte daarna de buitenkant nat, omwikkelde de ze met frisoh geplukte bladeren en plaatste de kruiken zoo in een aardgroeve, waar door het water koel bleef. De tooverkunsten van den Arabischen wonderdokter. In öe achttiende eeuw had men nog sneeuwgroeven in Portugal en ook In an dere landen. Wanneer de sneeuw niet erg schoon meer was. deed men ze in „sneeuw zakken", waardoor ze gezeefd werd. Van dit „koelmateriaal" bediende men zich reeds bij de oude Grieksche gastmaaltijden; dit gebruik handhaafde zich vele eeuwen, o.a. in Turkije, Spanje en Italië. Doch de ze wijze van koelen paste men slechts toe op dranken, die men op bepaalde tem peratuur wilde brengen. Meer algemeen deed de behoefte aan gekoelde dranken in het „moderne" Europa zich voelen om streeks de zeventiende eeuw. Nog onder Hendrik in van Frankrijk gold het als luxe, dat het hof de beschik king had over een groote voorraad sneeuw en ijs. Tegen het einde van de zeventiende eeuw hadden de bedrijven, die in het be zit waren van een ijsmonopolie, waarvoor zij aan den staat een zekere som moesten betalen, het recht tot den verkoop van deze^ natuurlijke koelmiddelen. Deze nieu we 'belasting diende om verbetering te brengen in den slechten financieelen toe stand van Frankrijk. Consumptie-ijs kende men toen echter nog niet; de zegetocht hiervan begon in Italië. Men stelde n.l. vast, dat salpeter, in water opgelost, wijn evenzeer koelde als ijs, een ondekking, die zelfs mannen der wetenschap levendig interesseerde. _Een Arabische wonderdokter verblufte zyn toeschouwers, doordat hij voor hun oogen wijn in ijs deed veranderen, door sneeuw met zout te vermengen. Deze truc werd al spoedig met verschillende zouten nagevolgd door anderen, wat trouwens heel begrijpelijk is. In 1660 paste de Itali aan Procopo Cultelli uit Florence deze proef toe op vloeibare vruchtensappen en zoo onstond het eerste vruchten-ijs, en wel vruchtenijs, dat al spoedig gevolgd werd door vele andere soorten, doch in den aanvang steeds waterys was. Later kreeg men het roomijs en werd de vloeibare mas sa bereid met room, melk en eieren waar van een dunne vla gekookt wordt, die in de ijsmachine in bevroren toestand wordt overgebracht. Enkele goede recepten voor roomijs laten wij aan het slot volgen voor huisvrouwen, die zelf een ijsemmer hebben. De eerste ijssalon in Parijs. Cultelli, die een ondernemende Floren- tijner bleek te zyn, wilde een grooter af zetgebied voor zijn vruchtenijs ziet te vin den en toog naar Parijs. Tegenover de be roemde Comédie Frangaise vestigde hij zich en noemde zijn inrichting „Café Pro cope" dat alras wereldbekend werd. Men serveerde er,, behalve de destijds nog niet algemeen zijnde koffie, ook de fijnste soorten „ijslimonade" of vrachtenijs. Niet lang duurde het of velen zijner concurren ten gingen ook ijs verkoopen, een con sumptie-artikel dat niet alleen bij de bur gers, doch ook aan het hof veel bijval verwierf. Oude kronieken vertellen, dat Drins de Condé den Koning Lodewiik XIV te gast had op zijn slot Chantillij, aan een diner, dat verzorgd werd door den beroemden kok Vatel. Deze wilde zijn alom bekenden naam hoog houden en overtrof wellicht zichzelf -door de verrassing, die aan het slot van dien maaltijd werd ge serveerd. De Koning zag zijn gastheer eenigszlns verwonderd aan, alvorens aan het dessert te beginnen, dat bestond uit kleine beker tjes, gevuld met eieren. Wonderlijke in val. eieren als dessert!! De prins lachte en proefde er eens van en de Koning volgde min of meer weife lend ziin voorbeeld Wat een verrassing de eieren waren gemaakt van het fijnste ijs, dat men nog ooit geproefd had. De Koning was eenvoudig veri-ukt over deze geslaagde verrassing en voor Vatel was het een groote eer, met het behaalde suc ces door den vorst gecomplimenteerd te worden. Nadien ontbrak het ijs niet meër op den disch der voorname lieden, althans niet in de warmere jaargetiiden. Omstreeks het midden van de achttien de eeuw waagde de hepr Dubuisson de toen •nalige eigenaar van „Café ProcoDe", het het geheele ia ar door het kostelijke ijs -•n'krijgbaar te stellen. Thans heeft men üs en ijspuddingen, dié nen met room en fijne vruchten tot wa- prnnkstukken weet op te bouwen. Men beeft in de „ijskunst" tot op heden echter niets meer bereikt, wat het princiDe van de bereiding betreft althans, dan de eroota uitvinders van deze delicatesse: alleen heeft men de beschikking over vlug wer kende machines, die de bereiding op groo te schaal mogelijk maken.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1940 | | pagina 12