DE MODE
KNIPPATRONEN
HANDVERSIERDE BLOUSE
wordt in andere
banen geleid
Mijn kind snoept
VRUCHTEN
ZIJN GEZOND,
De zeer gewijzigde tijdsomstandigheden
maken het noodig, dat de Mode zich over
de géheele linie aanpast, Overdreven luxe
ten opzichte van het kleedingvraagstuk
zou slechts schrijnend aandoen, evenals
alles wat thans gedragen wordt, dat min of
meer opvallend is.
Zij is den kring der luxe ontgroeid en
eischen van doelmatigheid en goeden
smaak zijn er voor in de plaats getreden.
We hebben kleeren noodig, waarin we ons
gemakkelijk kunnen bewegen, die deson
danks smaakvol zijn, en waarvan ontwerp,
snit, kleur en garneering een harmonisch
geheel vormen. Harmonie is het eerste ver-
eischte voor kleeding, die een aangenamen
indruk wil maken. Slechts de enkeling zal,
overeenkomstig haar persoonlijkheid, eens
buiten de normale grenzen gaan, waar hef
de details betreft, die apart, wellicht zelfs
geestig gekozen worden, zonder dat zij in
het uitzonderlijke vervallen.
Een bepaalde grens aangeven is niet
doenlijk, doch iedere vrouw, die over
smaak beschikt, weet, hoever zij gaan kan.
Soberheid zal over de geheele linie be-
tracht moeten worden, temeer nu ons van
hoogerhand voorschriften ten aanzien van
de aanschaffing van textielwaren zijn ge
geven, waarmede bij de aanschaffing re
kening gehouden dient te worden. We be
hoeven ons echter in dit opzicht niet te
beklagen, want ongeacht hetgeen we van
een vorig jar hebben of reeds vóór 28
Mei kochten kunnen we ons twee japonnen
of deux-pièces, van zijde of kunstzijde aan
schaffen, een japon, deux-pièces of mantel
costume van andere grondstoffen, waaron
der o.a. dus wol, katoen of linnen te ver
staan is. Een reeks andere kleedingstuk-
ken wordt nog genoemd, waaronder een
mantel en twee blouses vallen, zoodat we
na het gelezene, eerlijk gezegd tot de
overtuiging komen, dat lang niet iedere
vrouw of meisje zich dit alles ooit heeft
kunnen aanschaffen.
Voorts worden we in de gelegenheid ge
steld, om bestaande kleedingstukken te
modérniSeeren door kleine resten en in
courante coupons van ten hogste 1.25 m.
lengte te kunnen koopen. Al deze moge
lijkheden dragen er toe bij, dat we steeds
goed verzorgd voor den dag kunnen komen,
iets wat een vrouw niet alleen tegenover
zichzelf, doch ook tegenover haar omgeving
verplicht is. Vergeten wij evenwel niet,
dat behalve de hoofdzaken ook de details
beslissend kunnen werken. Schoenen, hand
schoenen èn andere bijkomstigheden be-
hooren niet buiten het kader van het ge
heel te vallen, doch evenmin mag dit het
geval zijn met het kapsel en de verzor
ging van gelaat en handen. Ook deze „klei
nigheden" zijn in een tijd als deze behalve
voor de betrokkene zelf van groot belang
voor de groote schare van menschen, wier
bestaan er mede gemoeid is.
De groote verscheidenheid van zomer-
weefsels, waaronder vele, die van een groo
te fantasie en kleurenpracht getuigen,,
maakt, dat ieder aan de eischen. die de
beurs stelt tegemoet kan komen. Voor fa
belachtig lage prijzen kan men alleraar
digste bedrukte katoentjes koopen, die
niet alleen prettig in het dragen, doch te
vens wasch- en lichteclit zijn. Van een
doodgewoon katoenen ruitje is het ele
gante mantel- tevens strandcostume ge
maakt, een geheel, dat ongetwijfeld af
trek zal vinden en met een turban van ef
fen katoen in de hoofdkleur gedragen kan
worden. Mouw- en rugloos is het boven
deel der japon, waarvan de rok gedeelte
lijk opgestikte plooien heeft. Een coquet
manteltje met sluiting in het midden, meet
de japon „af" en doet niet vermoeden, dat
zy aan een tweeledig doel beantwoordt.
Wanneer wij eerlijk zijn, zullen wij allen
- zonder uitzondering ons herinneren,
dat wij in onze jeugd de verleiding niet kon
den weerstaan om ook wel eens te snoepen.
Hoe verlokkend stond de schaal met koekjes
op het buffet, wanneer wij uit school kwa
men! Eerst even een koekje aangeraakt met
den vingex\ neen, afblijven was onmogelijk
en het afgebroken stukje smaakte zóó heer
lijk! Een lepeltje jam, suiker, wat het ook
was, 't smaakte net zoo heerlijk als allerlei
andere kleine dingen, die we vliegensvlug
wegwerkten
Het is nu eenmaal zoo in het leven, dat
het verbodene meer lokt, dan datgene, dat
toegestaan is, en ondanks die kleine snoepe
rijen, zijn wij, toch geen slechte menschen
geworden.
Een moeder zal zich dan ook geen al te
groote zorgen behoeven te maken, indien zij
bemerkt, dat haar kind een enkele maal de
verleiding niet kan weerstaan om eens te
snoepen. Onlangs sprak ik twee moeders,,
van wie de een zich beklagde, dat haar kind
meermalen van het een of ander snoepte. De
andere moeder vertelde, dat zij haar provi
siekast nimmer afsloot, zelfs tegen haar
kinderen en dienstbode zeide, dat zij gerust
PRACTISCHE SCHOl
Succespatroon.
Prijs 25 cent.
Veeal vindt men het dragen
van een schort in huis niel
prettig, omdat het een minder
gekleeden indruk maakt. Een
mode] als op bijgaande schets
wordt aangegeven maakt even
wel een uitzondering, aange
zien het meer den indruk
maakt van een overgooier, die
over een blouse gedragen
wordt.
Het rokdeel bestaat uit zes
haantjes en sluit evenals het
aansluitende bovendeel met
knoonen en knoopsgaten. Wel
licht heeft men een zomerja-
pon, die niet meer gedragen
wordt, en als zoodanig ver
maakt kan worden. Een ka
toenen ruit is evenwel ook
zeer geschikt, evenals een
bloemenmotief. Aan voorzijde
worden draagbanden opge
knoopt evenals aan de rugzij
de.
Patronen ïn de maten 42-46
Succespatroon.
A 113
Prijs 25 cent.
Dit model bestaat uit een
aaneengeknipt voorstuk en
twee rugdeelen, die gedeel
telijk dicht geknoopt worden.
Op taille hoogte voorzijde is de ruimte
eenige malen ingehaald, terwijl een cein
tuur om het middel gedragen wordt.
Patronen in de maten 404244.
Succespatroon
A 114.
Prijs 25 cent.
Vlot schort van bedrukt katoen, waar-
A 112
A 113
A 114
van het voorstuk met aangeknipte banden
om den hals sluit. Knoopsluiting aan rug
zijde. Opgestikte zak.
Patronen 3840—42.
Besteladres: Het PraetïscH Modeblad
oostbus 36. Den Haag, giro 203203 Bi) be
stelling het verschuldigde bedrag in post
regels bijsluiten of opzenden per postwis
se! of per giro.
een of ander konden nemen, indien zij trek
in iets hadden. Het gevolg was, dat nimmer
een strooptocht in de provisiekast gehouden
werd en ieder slechts datgene nam, wat de
ze moeder hun gaf.
In chocolade- en confiturenfabrieken wordt
deze methode meermalen toegepast, dat de
leermeisjes zooveel mogen snoepen als zij
willen, doch niets mee naar huis mogen ne
men. Het gevolg is dikwijls een bedorven
maag na enkele dagen, waarna zij genoeg
hebben van zoetigheid en deze zelfs niet
meer kunnen zien! Wat toegestaan is ver
lies' menigmaal de bekoring.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen en
hieronder rekenen wij de onverbeterlijke
snoepers en kleine veelvraten, wier
snoeplust nimmer gestild kan worden en
die altijd gereed staan om te eten. Zoodra
men deze eigenschappen bemerkt, indien
de kinderen nog klein zijn, moet men hier-
aan paal en perk stellen en kan dan menig
maal véél in goede banen leiden. Snoepers,
d.w.z. kinderen, die niets kunnen laten
staan, moeten gestraft worden, b.v.
hun beurt over te slaan, indien zij zich
reeds zelf te goed hebben gedaan aan bet
geen de anderen nog wacht. Kleine veelvra
ten, kinderen, die inderdaad schrokken,
moeten getemperd worden en de moeder
zal hun niet meer geven, dan zij wensehe-
lyk voor hen acht. Verkeerd is het ech
ter indien men dergelijke kinderen hun
hebzucht want dat is het veelal af
zou leeren door hen een maaltijd te doen
overslaan. Men werkt dan zeker in de hand
dat zij hun tekort zullen aanvullen door
snoepen.
Kinderen, die op gezette tijden hun maal
tijden krijgen, die met overleg zijn samen
gesteld, zullen geen behoefte hebben om
te snoepen.
Bemerkt men, dat de kinderen een bij
zondere voorkeur aan den dag leggen voor
een of andere snoeperij, dan zal men voor
zoo'n extraatje moeter zorgen. Een trom
meltje met toffee's, met dropjes, flikjes
of wat ook op een bereikbare plaats staan
en hieruit kan ieder kind b.v. na school-
tyd iets nemen. De kinderen controleeren
elkander onderling en zullen den snoe
per wel op zijn vingers tikken!
Kindeven, die nooit iets lekkers krijgen
en nu eenmaal een „zoete tand" hebben,
moet men op verstandige wyze tegemoet
komen!
mifs rijp en gaaf
De moderne voedingsleer leert ons, dat
vruchten een buitengewoon gunstigen in
vloed op het organisme uitoefenen. Het is
geen toeval, dat vruchten rijpen in een
tijd van het jaar, dat de inwex-king op ons
lichaam het meest nuttig effect heeft.
Aardbeien openen de rij der zomervruch
ten en werken zoowel bloedreinigend, als
vormend. Het gehalte aan zuren is lager
dan bij andere vruchten, die in de warme
zomermaanden den do^st lesschen. De in den
herfst en in de winter rijpende vruchten
zijn voedzamer dan die, welke in den zo
mer rijpen, zoodat men ook hierin de re
geling der natuurwetten kan zien.
Een uiterst eenvoudig model
van blouse vindt men op ne
venstaande schets aangege
ven. Het kruissteekpatroon
wordt in bonte kleuren uitge
voerd met behulp van het
voorbeeld, dat rechts is aan
gegeven. De blouse, die in
Hongaarsche stijl is uitge
voerd kan van voile of dunne
waschzyde gemaakt worden.
Voor- en rugzijde bestaan
uit een stuk stof, dat 54 c.m.
breed en 51 c.M. lang is. De
raglanmouwen vindt men op
het verkleinde knipoverzicht
in c.m. aangegeven. Naden
aanknippen. Aan mouwen en
hals wordt voor het strookje
5 c.m. bijgerekend. Men be
door 1 met strar"ien op te rij
gen, waarvan 3 ruitjes 1 c.m.
breed zijn, terwijl de kruis
steekmotieven gewerkt wor
den met zijde, waarvan de
dikte met het materiaal in
overeenstemming is.
Nadat de garneering gereed
is worden mouw- en rug- en
voorgedeelten met Engelsche
naden verbonden, daarna wor
den dè aangeknipte strookjes
omgevouwen en op c.m.
van den rafel af op de stof ge
regen.
Afwerken met een bies,
waardoor band of lint gere
gen wordt. Twee nesselgaten
dienen om het band door te
halen en de einden te strik
ken. Desverkiezende kan men
de ruimte aan de pols met elastiek ver-
deelen. Onderkant blouse smal zoomen.
Desverkiezende kan men deze blouse van
kleine couponnetjes stof maken b.v. wit en
rose of lichtblauw.
Bessen hebben een hoog gehalte aan or
ganische zuren en bevatten vruchtensui
ker, waardoor zij vooral bij maagdarm
stoornissen uitstekend werken, zij het dan,
dat in bepaalde gevallen alleen de sap ge
dronken wordt. Voorts bevatten zij voe-
dingszouten, die gunstig werken in geval
len van bloedarmoede bleekzucht en ze
nuwzwakte. Ook zuikerzieken mogen fram
bozen, preisselbeeren en aalbessen nuttigen
terwijl kinderen een groote voorliefde aan
den dag leggen voor vruchtensappen, die
met honing gezoet zijn. Boschbessen wor
den aanbevolen bij darmstoornissen, zijn
evenwel minder geschikt voor hen, die aan
coustipatie lijden. Aardbeienkuren worden
meermalen voorgeschreven voor lijders
aan rhexxmatiek en jicht, evenals kersenku-
ren. Rijpe vrachten kunnen door gezon
de menschen steeds verdragen worden, al
leen patiënten met een zwak maag-darm
stelsel moeten maat weten te houden en
zullen in bepaalde gevallen slechts ge
stoofde vruchten mogen gebruiken. Het
drinken van bier of water tijdens of na
het gebruik van vruchten kan onaangena
me gevolgen met zich brengen, evenals dit
met andere vloeistoffen het geval kan zijn.
De werking van vruchten is een drie
voudige en wel in de eerste plaats wordt
het organisme van ziektekiemen bevrijd,
terwijl het anderzijds stoffen toegevoerd
krijgt, die de opbouw bevorderen. En ten
slotte wordt de spijsvertering tot grootere
activiteit geprikkeld. Deze drievoudige wer
king wordt ten eerste verkregen door het
gehalte aan vruchtenzuren, ten tweede
door het gehalte aan minerale zouten en ten
derde door de aromatische stoffen, die de
zenuwen gunstig beïnvloeden. Afvoerende
eigenschappen hebben appels, peren, si
naasappels, pruimen en ook zuidvruchten
als dadels en vijgen. Druivenkuren, die
evenwel steeds onder medisch toezicht
plaats moeten vinden, verminderen het ge
wicht, werken dus gunstig bij vetzucht.
Vrachten moeten steeds goed gewas-
schen worden, opdat voorkomen wordt,
dat bacillen, die er door vliegen en andere
insecten op overgebracht worden, in het
lichaam komen. Onrijpe vrachten worden
verwerkt voor compote, slechts de rijpe en
gave zijn geschikt om rauw gegeten te
worden.
BROOD BEWAREN
in de zomermaanden
In de Zomermaanden bestaat voor alle
broodsoorten kans op schimmelen. Het
is vooral in dezexx tijd noodzakelijk, dat
niet het minste verloren gaat en daarom
moet er groote zorg aan alle levensmidde
len besteed worden. Brood moet niet in
papier bewaard worden, doch in een trom
mel ,die van gaatjes voorzien is -of beter
nog in een steenen pot, die afgedekt wordt
door een poreusen doek, die men met een
weinig water heeft besprekeld.
In een broodtrommel komt een wit of
een vetvrypapier op den bodem, dat re
gelmatig veraieuwd wordt.
Trommels wekelijks met kokend water
schoonmaken en in de zon drogen.
Een ijzig onderwerp
ROOMIJS
Het populaire „ijsseizoen" is bij ons de
zomer, in tegenstelling met de meer Zui
delijke landen, waar deze verfrissching,
in onverschillig welk jaargetijde, zeer op
prijs gesteld wordt.
Aan een feestelijken disch houdt men
bij ons echter ook geen rekening met kou
de of warme jaargetijden en wordt ijs als
een welkom dessert beschouwd. Sedert de
uitvinding der ijsmachines, die de berei
ding zooveel vergemakkelijkt hebben,
wordt ijs niet meer als een delicatesse be
schouwd, die slechts voor enkelen bereik
baar is! Thans is het een billijke lekkernij
waaraan niet alleen de jeugd, doch ook de
ouderen zich op warme dagen gaarne te
goed doen. De ijsfabricatie is zelfs een
bedrijf geworden, dat aan velen werk
biedt, terwijl de venters met him wagen
tjes bij alle mogelijke gelegenheden daar
te vinden zijn, waar het verkeer vrij druk
is en zij een min of meer groot afzetge
bied verwachten.
De ijsco's hebben vasten voet verkregen
i de tegenwoordige jeugd zal zich moei
lijk kunnen indenken, dat een voorgaande
generatie ijs als een bijzondere tractatie
beschouwde, als iets feestelijks.
Toch heeft het eenige duizenden jaren
geduurd eer zich uit de antieke „jjswer-
ken" de tegenwoordige gemakkelijk t€
bedienen ijsmachine ontwikkelde, waarme
de men de fijnste soorten kan bereiden.
Reeds in zeer vroege tijden deed zich in
warme landen de behoefte gevoelen aan
gekoelde dranken; hiervoor gebruikte men
sneeuw. Zoowel in het morgen- als in het
avondland maakte men diepe groeven,
waarin men de sneeuw ophoopte; doch
men bewaarde ook ijs in groeven, die men
zorgvuldig afdekte.
In de zéér warme landen waar sneeuw,
noch ijs was, koelde men het water, na
dat men het eerst aan de zomerwarmte had
blootgesteld en daarna door sterken tocht
deed afkoelen. In Egypte placht men niet
water gevulde aarden kruiken 's nachts
op de platte daken te plaatsen, maakte
daarna de buitenkant nat, omwikkelde de
ze met frisoh geplukte bladeren en plaatste
de kruiken zoo in een aardgroeve, waar
door het water koel bleef.
De tooverkunsten van den
Arabischen wonderdokter.
In öe achttiende eeuw had men nog
sneeuwgroeven in Portugal en ook In an
dere landen. Wanneer de sneeuw niet erg
schoon meer was. deed men ze in „sneeuw
zakken", waardoor ze gezeefd werd. Van
dit „koelmateriaal" bediende men zich
reeds bij de oude Grieksche gastmaaltijden;
dit gebruik handhaafde zich vele eeuwen,
o.a. in Turkije, Spanje en Italië. Doch de
ze wijze van koelen paste men slechts
toe op dranken, die men op bepaalde tem
peratuur wilde brengen. Meer algemeen
deed de behoefte aan gekoelde dranken in
het „moderne" Europa zich voelen om
streeks de zeventiende eeuw.
Nog onder Hendrik in van Frankrijk
gold het als luxe, dat het hof de beschik
king had over een groote voorraad sneeuw
en ijs. Tegen het einde van de zeventiende
eeuw hadden de bedrijven, die in het be
zit waren van een ijsmonopolie, waarvoor
zij aan den staat een zekere som moesten
betalen, het recht tot den verkoop van
deze^ natuurlijke koelmiddelen. Deze nieu
we 'belasting diende om verbetering te
brengen in den slechten financieelen toe
stand van Frankrijk.
Consumptie-ijs kende men toen echter
nog niet; de zegetocht hiervan begon in
Italië. Men stelde n.l. vast, dat salpeter, in
water opgelost, wijn evenzeer koelde als
ijs, een ondekking, die zelfs mannen der
wetenschap levendig interesseerde.
_Een Arabische wonderdokter verblufte
zyn toeschouwers, doordat hij voor hun
oogen wijn in ijs deed veranderen, door
sneeuw met zout te vermengen. Deze truc
werd al spoedig met verschillende zouten
nagevolgd door anderen, wat trouwens
heel begrijpelijk is. In 1660 paste de Itali
aan Procopo Cultelli uit Florence deze
proef toe op vloeibare vruchtensappen en
zoo onstond het eerste vruchten-ijs, en
wel vruchtenijs, dat al spoedig gevolgd
werd door vele andere soorten, doch in den
aanvang steeds waterys was. Later kreeg
men het roomijs en werd de vloeibare mas
sa bereid met room, melk en eieren waar
van een dunne vla gekookt wordt, die in
de ijsmachine in bevroren toestand wordt
overgebracht. Enkele goede recepten voor
roomijs laten wij aan het slot volgen voor
huisvrouwen, die zelf een ijsemmer hebben.
De eerste ijssalon in Parijs.
Cultelli, die een ondernemende Floren-
tijner bleek te zyn, wilde een grooter af
zetgebied voor zijn vruchtenijs ziet te vin
den en toog naar Parijs. Tegenover de be
roemde Comédie Frangaise vestigde hij
zich en noemde zijn inrichting „Café Pro
cope" dat alras wereldbekend werd. Men
serveerde er,, behalve de destijds nog niet
algemeen zijnde koffie, ook de fijnste
soorten „ijslimonade" of vrachtenijs. Niet
lang duurde het of velen zijner concurren
ten gingen ook ijs verkoopen, een con
sumptie-artikel dat niet alleen bij de bur
gers, doch ook aan het hof veel bijval
verwierf. Oude kronieken vertellen, dat
Drins de Condé den Koning Lodewiik
XIV te gast had op zijn slot Chantillij,
aan een diner, dat verzorgd werd door den
beroemden kok Vatel. Deze wilde zijn alom
bekenden naam hoog houden en overtrof
wellicht zichzelf -door de verrassing, die
aan het slot van dien maaltijd werd ge
serveerd.
De Koning zag zijn gastheer eenigszlns
verwonderd aan, alvorens aan het dessert
te beginnen, dat bestond uit kleine beker
tjes, gevuld met eieren. Wonderlijke in
val. eieren als dessert!!
De prins lachte en proefde er eens van
en de Koning volgde min of meer weife
lend ziin voorbeeld Wat een verrassing
de eieren waren gemaakt van het fijnste
ijs, dat men nog ooit geproefd had. De
Koning was eenvoudig veri-ukt over deze
geslaagde verrassing en voor Vatel was
het een groote eer, met het behaalde suc
ces door den vorst gecomplimenteerd te
worden.
Nadien ontbrak het ijs niet meër op den
disch der voorname lieden, althans niet in
de warmere jaargetiiden.
Omstreeks het midden van de achttien
de eeuw waagde de hepr Dubuisson de toen
•nalige eigenaar van „Café ProcoDe", het
het geheele ia ar door het kostelijke ijs
-•n'krijgbaar te stellen.
Thans heeft men üs en ijspuddingen, dié
nen met room en fijne vruchten tot wa-
prnnkstukken weet op te bouwen. Men
beeft in de „ijskunst" tot op heden echter
niets meer bereikt, wat het princiDe van
de bereiding betreft althans, dan de eroota
uitvinders van deze delicatesse: alleen
heeft men de beschikking over vlug wer
kende machines, die de bereiding op groo
te schaal mogelijk maken.