ZWART
CACTEA STANDAARD
KNIPPATRONEN
blijft modern
Oude kousen worden gerepareerd
doch vraagt kleurige
details Hl
.Zwart blijft, ondanks de veroveringen,
8ie de bedrukte weefsels maken, toch
eteeds aan de spits, vooral indien het
stadskleeding geldt. Men kan zwart van
's morgens tot 's avonds dragen, bij regen
fen bij zonneschijn, onder alle omstandig
heden. Een zwarte japon, die gecomple
teerd wordt door een mantel, een cape of
een bolero maakt altyd een gekleeden in
druk, maar.de finishing-touch moet er
een fleurige noot aan verleenen. De com
binatie zwart-wit blijft zich als immer hand
haven, doch, er zijn nog vele andere moge
lijkheden o.a. om de meest eenvoudige te
noemen, een zacht georgette shawltje, dat
de halsopening van mantel of japon aan
vult. Naar gelang het tijpe is, zal de keuze
der kleur varieeren, doch bleu „royal air
force" en „rouge anglais", die tot de mode-
Deze sierlijke catea-
standaard is van niet te
zwaar hout gemaakt en
heeft een lengte van 50
c.m. bfj een breedte van
9 c.M. De treden zijn 4
c.M. hoog, zoodat het
geheel pLm. 12 c.m. plus
de dikte van de plank
jes hoog is.
Hout van 8 m.m. dik
te is aan te bevelen.
Verschillende deelen
worden eerst op het
hout geteekend, daarna
met behulp van een fi
guurzaag uitgezaagd.
Vervolgens lijmt men
ze op elkander en te:
meerdere stevigheid
worden ze met kleine
nageltjes verbonden. De
teekening' geeft de helft
van den standaard te
zien. van het vóór- en
achteraanzicht.
Plankjes van 7 c.m.
bij 4 c.m. dienen als zij
wanden en worden tus-
schen de „treden" ge
plaatst, die 10X10% c.
M. zijn. Is de standaard
gereed, dan wordt het
hout glad geschuurd en
vervolgens gebeitst of
geverfd b.v. in een gele
of roode kleur.
kleuren behooren, maken steeds groote'
kansen. Wanneer een zwarte japon gecom
pleteerd wordt door een bolero, kan men
deze met een bedrukte crêpe de chine voe
ren, b.v. wit met bleu-moezen, waarvan
dan tevens een shalwtje in de halsuitsnij
ding wordt gedragen.
Een andere levendige noot voor een
zwarte japon, die door een kort, loshan
gend manteltje gecompleteerd wordt, is
en rechtlijnige garneering van konings
blauw soutache, die zeer apart werkt
Zelfs 's zomers behoeft een zwarte tail
leur volstrekt niet somber aan te doen, in
dien op directe wijze kleurige details wor
den gedragen, die behalve in e'en shawl
gevonden worden in hoed, tasch of hand
schoenen. Het meest gedistingeerd is even
wel, om de bijkomstigheden in één kleur
te kiezen, want niets verraadt zoozeer ge
brek aan smaak, als wanneer men verschil
lende tinten Iciest, die onderling niet har
monieeren. Schoenen, tasch en handschoe
nen van naturel-leer zijn zeer en vogue
en inderdaad een gedistingeerde combinatie
bij zwart.
Voor de middaguren vindt men vele in
teressante variaties, die weten te voorko-1
men, dat zwart ook maar eenigszins mono
toon werkt. We noemen in de eerste plaats
de ensembles, bestaande uit een petite-robe
gegarneerd met gekleurde of bedrukte
crêpe de chine, waarvan tevens de voering
van den loshangenden mantel is gekozen
er soms zelfs om den bol van den hoed
wordt gedrapeerd.
De capejes, die juist de ellebogen be
dekken, zijn rivales van de lolero en de
modellen zijn dusdanig ontworpen, dat
zelfs ietwat gezette dames ze kunnen dra
gen. De dunne zomerweefsels leenen er
zich uitstekend voor om de vereischte on
derwijdte te verkrijgen, door rijen inge
haalde ruimte, andere modellen zijn klok
kend en hebben schoudernaden. Sluiting
met strik van bedrukte zijde, waarmede de
cape ook gevoerd wordt.
Zwarte mantels worden gaarne gecom
pleteerd door en hoed van gekleurd stroo,
of, indien men de voorkeur geeft aan een
zwarte hoed zal kleurige voile tulle of
een bonte touffe bloemen een levendige
noot aanbrengen.
De zomer brengt ons een weelde van
kleuren en hiervan zullen velen dankbaar
gebruik weten te maken, doch ook wit
blijft steeds een uitstekende aanvulling
van z\yart. Onze schets geeft en japon van
Balenciaga te zien, gemaakt van zwart
wollen jersey met een grooten strik van
wit organdie aan de halslijn. Aansluitend
lange corsage, dat met een scherpe punt op
de voorbaan valt. Smalle reepjes jersey wor
den over de heupen gestikt, terwijl een
lange rij knoopjes middenvoor is aange
bracht. De hoed is een ontwerp Legroux
en heeft een garneering van faille, zwart
met witte moesjes, waarvan twee groote
lussen het kapsel grootendeels bedekken.
A 172
SUCCES PATROON
A 177.
Prijs 40 cent.
Bedrukt zijden zomer
japon met garneering
aan hals, mouwen en
langs de schulpen aan
het voorpand van be
werkt organdie. Eenvou
dig bovendeel met slui
ting midden voor, korte
mouwen met boven
ruimte. Rok met gedeel
telijk opgestikte plooien
aan voorbaan
Patronen in de maten
4446 en 48.
SUCCES PATROON
A 178.
Prijs 40 cent.
Japon voor gezette
dames.
Vlot model van be
drukte katoen of van zij
de met afkleedende
kraag en knoopsluiting
midden voor.. Zesbaans
rok met opgestikte na
den.
Patronen in de maten
4648 en 50.
Besteladres: Het Prac-
tisch Modeblad, postbus
36. Den Haag, giro
203203. Bij bestelling
het verschuldigde be
drag in costzegels bij
sluiten of opzenden per
postwissel of per giro.
(Nadruk Verboden)
(G.C.M.S.)
Vereenvoudiging bij het
vaten wasschen
Is er wel één huisvrouw, die zich aan
getrokken gevoelt tot een werk, dat dage
lijks niet één. doch minstens driemaal te
rugkeert? Vele vrouwen-, doen al haar be
zigheden met genoegen, maar de af-
wasch is haar een gruwel. Slechts zeer
weinig vrouwen zijn er, die een vatenma-
chine hebben, omdat de aanschaffing hier
van niet alleen kostbaar is, doch niet ieder
een de beschikking heeft over een wann-
waterleiding.
In Amerika 'heeft iedere huisvrouw ver
schillende electrische apparaten, die haar
veel werk uit de hand nemen. Indien men
geen warmwaterleiding heeft, kan een
gasgeijsertjè in de keuken toch inderdaad
veel gemak en besparing van tijd geven,
omdat men steeds warm water bij de hand
heeft voor alle mogelijke doeleinden.
Behalve dat men zoo'n geysertje voor
eigen rekening kan laten plaatsen zijn er
in verschillende steden gasfabrieken, die
deze apparaten tegen een kleine jaarlijk-
sche vergoeding in bruikleen geven.
Wie echter in het geheel geen technische
hulpmiddelen heeft, die hesparing van tijd
geven, zal deze op andere -wijze moeten
trachten te verkrijgen.
Enkele kleine wenken laten wij volgen,
die voor minder ervaren huisvrouwen ver
lichting van arbeid zullen kunnen betee-
kenen.
In de eerste plaats moeten vaten, die
men niet onmiddellijk afwasclit, nooit
droog weggezet worden.
Aangedroogde vette spijsresten van mid
dageten moeten dan eerst weer eenigen tijd
weeken in warm water voor men met de af
wasch beginnen kan. Heeft men geen en
kele gelégenheid de vaten onmiddellijk
na den maaltijd te wasschen, dan zal men
borden en schalen toch afspoelen, liefst
met warm water.
De praktijk leert, dat alle eetgerei het
gemakkelijkst schoon te maken is, zoolang
het nog warm is en daarom verdient het
tevens aanbeveling om de pannen onmid
dellijk nadat de spijzen in de dekschalen
gedaan zijn, vluchtig met een pannenlap
schoon te maken, later volgt de goede
beurt.
Is dit niet mogelijk, dan zet men ze met
water gevuld weg. Het vatenwasschen
wordt door deze voorbereidende werkzaam
heden zeer vergemakkelijkt.
Een zeer slechte gewoonte is om in de
keuken alles wat men gebruikt heeft op
te stapelen. Aan de keuken kan men de
huisvrouw herkennen en inderdaad is het
een schrik om na het eten een blik in
sommige keukens te slaan. Is het te ver
wonderen, dat de huisvrouw, die een der-
gelijken chaos moet ordenen de schrik om
het hart slaat.
Indien men zich gewent om alles wat
men gebruikt dadelijk schoon te maken,
indien men het niet meer noodig heeft en
op zijn plaats te zetten, dan ziet men niet
dat er gekookt is en is de keuken keurig
netjes.
Wie zal dit zelf. niet gaarne willen, te
meer daar het na den maaltijd zoo'n ver
eenvoudiging van het werk beteekent.
Vette vaten of borden met etensresten
worden met een gummikrabber of des
noods met een prop courantenpapier
schoongemaakt en daarna afgespoeld en
opgestapeld, soort bij soort. Messen, die
roestvrij zijn, worden eveneens met cou
rantpapier afgeveegd.
Is het aan kant maken van keuken en
vaten inderdaad wel zoo onaangenam en
tijdroovend, wanneer men al deze maat
regelen heeft genomen? We gelooven het
niet en meenen tevens nog een ander mid
del aan de hand te kunnen doen, waardoor
veel tijd bespaard kan worden, n.l. door
het opdienen der spijzen in de pan, waarin
zij gekookt of gestoofd zijn geworden.
Schrikt nie.t, lezeres, want we doelen
hier niet op de gewone email of aluminium
pannen, dóch op de moderne email en
vuurvaste schalen, die zóódanig gemaakt
zijn, dat ze tevens een keurigen aanblik
aan de tafel geven. Vuurvast glas kennen
de meesten uwer ongetwijfeld en dit is in
verschillende grootten en vormen gemaakt,
doch moet niet aanstonds met de vlam in
aanraking komen. Een asbest plaatje' tus-
schen vlam en bodem is aan te bevelen.
In den oven geplaatst is het bestancl tegen
een hooge temperatuur.
Zeer nieuw zijn de email dekschalen in
roode, groene en gele uitvoeringen met
witten binnenkant. Deze bieden een groo
te besparing van tijd, omdat le gereedge
maakte spijzen er tevens in opgediend wor
den. Aardappelen worden gekookt, afge
goten en gestoomd, daarna in de pan op
gedaan. Groenten, die erg slinken als an
dijvie, stoofsla, spinazie e.a. worden in een
groote pan voorgekookt, daarna in de dek
schaal overgebracht en gestoofd. Voor klei
ne gezinnen kan men verschillende soor
ten vleesch ook in deze email schalen bra
den, stoven en opdoen.
Wanneer de huisvrouw met overleg haar
keukenbezigheden uitvoert en tevens ge
bruik maakt van de technische hulpmidde
len, die haar ten dienste staan, dan zal ten
slotte zelfs vaten wasschen slechts kin
derspel zijn!
Of het toelaatbaar is een dame op den
terugweg naar huis van een avondpartij
den arm te bieden, is een vraag, die in
verschillende standen anders beantwoord
wordt.
....EN HET BESTE VERDWIJNT IN
DEN AFVALEMMER.
Indien men aan een huisvrouw vraagt, of
zij sla kan schoon maken, zal zij vermoe
delijk zóó verwonderd zijn, dat zij het ant
woord schuldig blijft. Maar kijken wij eens
even hoe bij het schoonmaken der malsche
kroppen sla, die wij thans volop hebben
dan blijkt, dat het schoonmaken lang niet
altijd even zuinig gebeurt, want niet al
leen de gave, zachte groene bladen worden
als afval beschouwd, doch ook de nerven
verhuizen naar den afvalemmer. De gele
blaadjes worden alleen gebruikt, terwijl de
groene juist meer vitaminen bevatten, om
dat ze door de zon beschenen zijn. Ook de
sappige nerven bevatten vitaminen en
worden verdeeld bij de sla gevoegd.
Smakelijk is deze, indien men met een
pitje knoflook langs den wand van den
slabak wrijft, daarna een sausje maakt van
sap van citroen en twee eetl. slaolie, een
tikje zout, een fijngesneden uitje of prei en
zeer fijngehakte tuinkruiden. Sla na het
wasschen niet uitknijpen, doch in een doek,
waarvan de vier punten bijeen gehouden
worden, uitslaan, eventueel een slamandje
gebruiken.
Sla, die men tot een volgende dag wil
bewaren wordt in een courant gepakt en
op een koele plaats bewaard. Ook in een
pan blijft sla versch, mits deze gesloten
wordt.
Veel wordt in den aschbak geworpen, dat
onnoodig is, o.a. de schillen van aardappe
len. Zoolang ze niet te oud zijn, worden ze
in de schil opgediend, want immers de
beste voedingsstoffen, bevinden zich on
der de schil. Hetzelfde geldt ook voor
vruchten, alleen menschen met een zwak
ken maag kunnen de schil niet verdragen,
doch zullen dan ook meestal compote ge
bruiken. Goed wasschen is evenwel zeer
gewenscht evenals goed kauwen van
vruchten, die men ongeschild nuttigt.
VOOR WARME DAGEN.
IJs in de provisiekast.
De moderne electrische en gaskoelkas-
ten ontheffen de huisvrouw van veel zorg
in de warme zomermaanden. Jammer ge
noeg blijven deze practische kasten, die
feitelijk in geen huis zouden moeten ont
breken, buiten het bereik van velen, om
dat de kosten van aanschaffen zeer hoog
zijn. In Amerika, waar alles zoozeer op ver
eenvoudiging in de huishouding is inge
richt, ontbreekt in geen enkele keuken
een ijskast.
In woningen, waar men geen koele be
waarplaats heeft, zal het gemis van een
koelkast zich dubbel doen gevoelen en
zal men zich met een eenvoudiger hulp
middel moeten behelpen. Een gewone,
kleine ijskast zal in gebruik gesteld die
nen te worden en om den levensduur van
het ijs te verlengen, maakt men gebruik
van wollen doeken, die uitstekende warm-
te-isolatoren zijn. Men strooit eerst grof
zout over het ijs en wikkelt de brokken
vervolgens in stukken van een oude de
ken. De plaats van de ijskast moet donker
gekozen worden, want ook deze heeft' in
vloed op het ijs.
Een dame op een avond drie maal ten
dans te vragen wordt als zeer opdringerig
beschouwd.
Het grootste verdriet, dat zijden kousen
ons kunnen aandoen is: het ladderen. De
voeten kunnen we tot in het oneindige
stoppen, doch het bijwerken van ladders,
al doen we het nog zoo voorzichtig, valt
altijd in het oog. Nieuwe kousen, waarvan
een of meerdere steken op de vlucht slaan,
geven we ter reparatie aan den „kousen
dokter", doch wanneer wij ze reeds veel
gestopt hebben, getroosten we ons deze uit
gave niet meer. Veelal ladderen kousen,
omdat men de jarretelles te sterk spant,
waardoor de kous natuurlijk ook mooier
om het been sluit.
Het sterk ombuigen der knieën, doet de
steken veelal springen en om kousen te
sparen zullen vele vrouwen haar toe
vlucht nemen tot het dragen van sokjes,
hetgeen te verkiezen is boven kouslooze
beenen. Vooral op warme dagen zullen de
voeten, die de beschermende laag der kou
sen missen en rechtstreeks met het leer in
aanraking komen, pijnlijk aandoen. Sokjes
zijn dus een ware uitkomst en worden
met een smal geribd boord, dat omgeslagen
wordt van paarl- of van gewoon geel katoen
b.v. no. 10 gebreid op fijne naalden. We
behoeven in tijden van gedwongen bezuini
ging niet te vragen of dit of dat wel kan,
we moeten met zooveel breken, waaraan
we tot dusverre nie+ dachten, dus zullen
voor alles de practische kant trachten op
te zoeken.
Het slijten van kousen is zeer verschil
lend, sommige hebben meest gaten in den
hiel, anderen meer in den teen, vooral hin
derlijk zijn gestopte deelen, die boven den
schoen te zien komen. Aan de bevelen is
om de hiel en teen aan de binnenzijde door
te stoppen, men doet dan veel langer met
de kousen, terwijl het versterken van een
gedeelte achternaad hetzelfde doel beoogt.
Kousen vóórdat men ze gaat dragen eeni
gen tijd in water met een weinig azijn la
ten staan, daarna uitspoelen in lauw water.
Om te voorkomen, dat stoppen te veel bo
den schoenen uitkomen, naait men in dit
gedeelte een smal uitnaadje, waardoor de
hiel meer aansluit.
Bij min of meer stevige kousen kan men een
klein stukje in den vorm van een geer
wegknippen, daarna worden de beide dee
len overhandsch dichtgenaaid. Zijn voe
ten, teenen en hielen erg versleten, dan
wordt het onpractisch om er veel tijd en
stopmateriaal aan te offeren en kan men
vlugger een stukje opnaaien, dat uit het
dubbele bovendeel van de kousen wordt
geknipt. Het is verstandig om steeds twee
paar kousen in een kleur te koopen, dan
heeft men materiaal om te verstellen.
Veelal dragen de schoenen tot slijtage
bij en wel in de eerste plaats, wanneer zij
te groot zijn en de voet heen en weer
schuift, doch ook, wanneer het binnenwerk
gesleten is. In het eerste geval bewijzen
inlegzooltjes goede diensten,