ZWART CACTEA STANDAARD KNIPPATRONEN blijft modern Oude kousen worden gerepareerd doch vraagt kleurige details Hl .Zwart blijft, ondanks de veroveringen, 8ie de bedrukte weefsels maken, toch eteeds aan de spits, vooral indien het stadskleeding geldt. Men kan zwart van 's morgens tot 's avonds dragen, bij regen fen bij zonneschijn, onder alle omstandig heden. Een zwarte japon, die gecomple teerd wordt door een mantel, een cape of een bolero maakt altyd een gekleeden in druk, maar.de finishing-touch moet er een fleurige noot aan verleenen. De com binatie zwart-wit blijft zich als immer hand haven, doch, er zijn nog vele andere moge lijkheden o.a. om de meest eenvoudige te noemen, een zacht georgette shawltje, dat de halsopening van mantel of japon aan vult. Naar gelang het tijpe is, zal de keuze der kleur varieeren, doch bleu „royal air force" en „rouge anglais", die tot de mode- Deze sierlijke catea- standaard is van niet te zwaar hout gemaakt en heeft een lengte van 50 c.m. bfj een breedte van 9 c.M. De treden zijn 4 c.M. hoog, zoodat het geheel pLm. 12 c.m. plus de dikte van de plank jes hoog is. Hout van 8 m.m. dik te is aan te bevelen. Verschillende deelen worden eerst op het hout geteekend, daarna met behulp van een fi guurzaag uitgezaagd. Vervolgens lijmt men ze op elkander en te: meerdere stevigheid worden ze met kleine nageltjes verbonden. De teekening' geeft de helft van den standaard te zien. van het vóór- en achteraanzicht. Plankjes van 7 c.m. bij 4 c.m. dienen als zij wanden en worden tus- schen de „treden" ge plaatst, die 10X10% c. M. zijn. Is de standaard gereed, dan wordt het hout glad geschuurd en vervolgens gebeitst of geverfd b.v. in een gele of roode kleur. kleuren behooren, maken steeds groote' kansen. Wanneer een zwarte japon gecom pleteerd wordt door een bolero, kan men deze met een bedrukte crêpe de chine voe ren, b.v. wit met bleu-moezen, waarvan dan tevens een shalwtje in de halsuitsnij ding wordt gedragen. Een andere levendige noot voor een zwarte japon, die door een kort, loshan gend manteltje gecompleteerd wordt, is en rechtlijnige garneering van konings blauw soutache, die zeer apart werkt Zelfs 's zomers behoeft een zwarte tail leur volstrekt niet somber aan te doen, in dien op directe wijze kleurige details wor den gedragen, die behalve in e'en shawl gevonden worden in hoed, tasch of hand schoenen. Het meest gedistingeerd is even wel, om de bijkomstigheden in één kleur te kiezen, want niets verraadt zoozeer ge brek aan smaak, als wanneer men verschil lende tinten Iciest, die onderling niet har monieeren. Schoenen, tasch en handschoe nen van naturel-leer zijn zeer en vogue en inderdaad een gedistingeerde combinatie bij zwart. Voor de middaguren vindt men vele in teressante variaties, die weten te voorko-1 men, dat zwart ook maar eenigszins mono toon werkt. We noemen in de eerste plaats de ensembles, bestaande uit een petite-robe gegarneerd met gekleurde of bedrukte crêpe de chine, waarvan tevens de voering van den loshangenden mantel is gekozen er soms zelfs om den bol van den hoed wordt gedrapeerd. De capejes, die juist de ellebogen be dekken, zijn rivales van de lolero en de modellen zijn dusdanig ontworpen, dat zelfs ietwat gezette dames ze kunnen dra gen. De dunne zomerweefsels leenen er zich uitstekend voor om de vereischte on derwijdte te verkrijgen, door rijen inge haalde ruimte, andere modellen zijn klok kend en hebben schoudernaden. Sluiting met strik van bedrukte zijde, waarmede de cape ook gevoerd wordt. Zwarte mantels worden gaarne gecom pleteerd door en hoed van gekleurd stroo, of, indien men de voorkeur geeft aan een zwarte hoed zal kleurige voile tulle of een bonte touffe bloemen een levendige noot aanbrengen. De zomer brengt ons een weelde van kleuren en hiervan zullen velen dankbaar gebruik weten te maken, doch ook wit blijft steeds een uitstekende aanvulling van z\yart. Onze schets geeft en japon van Balenciaga te zien, gemaakt van zwart wollen jersey met een grooten strik van wit organdie aan de halslijn. Aansluitend lange corsage, dat met een scherpe punt op de voorbaan valt. Smalle reepjes jersey wor den over de heupen gestikt, terwijl een lange rij knoopjes middenvoor is aange bracht. De hoed is een ontwerp Legroux en heeft een garneering van faille, zwart met witte moesjes, waarvan twee groote lussen het kapsel grootendeels bedekken. A 172 SUCCES PATROON A 177. Prijs 40 cent. Bedrukt zijden zomer japon met garneering aan hals, mouwen en langs de schulpen aan het voorpand van be werkt organdie. Eenvou dig bovendeel met slui ting midden voor, korte mouwen met boven ruimte. Rok met gedeel telijk opgestikte plooien aan voorbaan Patronen in de maten 4446 en 48. SUCCES PATROON A 178. Prijs 40 cent. Japon voor gezette dames. Vlot model van be drukte katoen of van zij de met afkleedende kraag en knoopsluiting midden voor.. Zesbaans rok met opgestikte na den. Patronen in de maten 4648 en 50. Besteladres: Het Prac- tisch Modeblad, postbus 36. Den Haag, giro 203203. Bij bestelling het verschuldigde be drag in costzegels bij sluiten of opzenden per postwissel of per giro. (Nadruk Verboden) (G.C.M.S.) Vereenvoudiging bij het vaten wasschen Is er wel één huisvrouw, die zich aan getrokken gevoelt tot een werk, dat dage lijks niet één. doch minstens driemaal te rugkeert? Vele vrouwen-, doen al haar be zigheden met genoegen, maar de af- wasch is haar een gruwel. Slechts zeer weinig vrouwen zijn er, die een vatenma- chine hebben, omdat de aanschaffing hier van niet alleen kostbaar is, doch niet ieder een de beschikking heeft over een wann- waterleiding. In Amerika 'heeft iedere huisvrouw ver schillende electrische apparaten, die haar veel werk uit de hand nemen. Indien men geen warmwaterleiding heeft, kan een gasgeijsertjè in de keuken toch inderdaad veel gemak en besparing van tijd geven, omdat men steeds warm water bij de hand heeft voor alle mogelijke doeleinden. Behalve dat men zoo'n geysertje voor eigen rekening kan laten plaatsen zijn er in verschillende steden gasfabrieken, die deze apparaten tegen een kleine jaarlijk- sche vergoeding in bruikleen geven. Wie echter in het geheel geen technische hulpmiddelen heeft, die hesparing van tijd geven, zal deze op andere -wijze moeten trachten te verkrijgen. Enkele kleine wenken laten wij volgen, die voor minder ervaren huisvrouwen ver lichting van arbeid zullen kunnen betee- kenen. In de eerste plaats moeten vaten, die men niet onmiddellijk afwasclit, nooit droog weggezet worden. Aangedroogde vette spijsresten van mid dageten moeten dan eerst weer eenigen tijd weeken in warm water voor men met de af wasch beginnen kan. Heeft men geen en kele gelégenheid de vaten onmiddellijk na den maaltijd te wasschen, dan zal men borden en schalen toch afspoelen, liefst met warm water. De praktijk leert, dat alle eetgerei het gemakkelijkst schoon te maken is, zoolang het nog warm is en daarom verdient het tevens aanbeveling om de pannen onmid dellijk nadat de spijzen in de dekschalen gedaan zijn, vluchtig met een pannenlap schoon te maken, later volgt de goede beurt. Is dit niet mogelijk, dan zet men ze met water gevuld weg. Het vatenwasschen wordt door deze voorbereidende werkzaam heden zeer vergemakkelijkt. Een zeer slechte gewoonte is om in de keuken alles wat men gebruikt heeft op te stapelen. Aan de keuken kan men de huisvrouw herkennen en inderdaad is het een schrik om na het eten een blik in sommige keukens te slaan. Is het te ver wonderen, dat de huisvrouw, die een der- gelijken chaos moet ordenen de schrik om het hart slaat. Indien men zich gewent om alles wat men gebruikt dadelijk schoon te maken, indien men het niet meer noodig heeft en op zijn plaats te zetten, dan ziet men niet dat er gekookt is en is de keuken keurig netjes. Wie zal dit zelf. niet gaarne willen, te meer daar het na den maaltijd zoo'n ver eenvoudiging van het werk beteekent. Vette vaten of borden met etensresten worden met een gummikrabber of des noods met een prop courantenpapier schoongemaakt en daarna afgespoeld en opgestapeld, soort bij soort. Messen, die roestvrij zijn, worden eveneens met cou rantpapier afgeveegd. Is het aan kant maken van keuken en vaten inderdaad wel zoo onaangenam en tijdroovend, wanneer men al deze maat regelen heeft genomen? We gelooven het niet en meenen tevens nog een ander mid del aan de hand te kunnen doen, waardoor veel tijd bespaard kan worden, n.l. door het opdienen der spijzen in de pan, waarin zij gekookt of gestoofd zijn geworden. Schrikt nie.t, lezeres, want we doelen hier niet op de gewone email of aluminium pannen, dóch op de moderne email en vuurvaste schalen, die zóódanig gemaakt zijn, dat ze tevens een keurigen aanblik aan de tafel geven. Vuurvast glas kennen de meesten uwer ongetwijfeld en dit is in verschillende grootten en vormen gemaakt, doch moet niet aanstonds met de vlam in aanraking komen. Een asbest plaatje' tus- schen vlam en bodem is aan te bevelen. In den oven geplaatst is het bestancl tegen een hooge temperatuur. Zeer nieuw zijn de email dekschalen in roode, groene en gele uitvoeringen met witten binnenkant. Deze bieden een groo te besparing van tijd, omdat le gereedge maakte spijzen er tevens in opgediend wor den. Aardappelen worden gekookt, afge goten en gestoomd, daarna in de pan op gedaan. Groenten, die erg slinken als an dijvie, stoofsla, spinazie e.a. worden in een groote pan voorgekookt, daarna in de dek schaal overgebracht en gestoofd. Voor klei ne gezinnen kan men verschillende soor ten vleesch ook in deze email schalen bra den, stoven en opdoen. Wanneer de huisvrouw met overleg haar keukenbezigheden uitvoert en tevens ge bruik maakt van de technische hulpmidde len, die haar ten dienste staan, dan zal ten slotte zelfs vaten wasschen slechts kin derspel zijn! Of het toelaatbaar is een dame op den terugweg naar huis van een avondpartij den arm te bieden, is een vraag, die in verschillende standen anders beantwoord wordt. ....EN HET BESTE VERDWIJNT IN DEN AFVALEMMER. Indien men aan een huisvrouw vraagt, of zij sla kan schoon maken, zal zij vermoe delijk zóó verwonderd zijn, dat zij het ant woord schuldig blijft. Maar kijken wij eens even hoe bij het schoonmaken der malsche kroppen sla, die wij thans volop hebben dan blijkt, dat het schoonmaken lang niet altijd even zuinig gebeurt, want niet al leen de gave, zachte groene bladen worden als afval beschouwd, doch ook de nerven verhuizen naar den afvalemmer. De gele blaadjes worden alleen gebruikt, terwijl de groene juist meer vitaminen bevatten, om dat ze door de zon beschenen zijn. Ook de sappige nerven bevatten vitaminen en worden verdeeld bij de sla gevoegd. Smakelijk is deze, indien men met een pitje knoflook langs den wand van den slabak wrijft, daarna een sausje maakt van sap van citroen en twee eetl. slaolie, een tikje zout, een fijngesneden uitje of prei en zeer fijngehakte tuinkruiden. Sla na het wasschen niet uitknijpen, doch in een doek, waarvan de vier punten bijeen gehouden worden, uitslaan, eventueel een slamandje gebruiken. Sla, die men tot een volgende dag wil bewaren wordt in een courant gepakt en op een koele plaats bewaard. Ook in een pan blijft sla versch, mits deze gesloten wordt. Veel wordt in den aschbak geworpen, dat onnoodig is, o.a. de schillen van aardappe len. Zoolang ze niet te oud zijn, worden ze in de schil opgediend, want immers de beste voedingsstoffen, bevinden zich on der de schil. Hetzelfde geldt ook voor vruchten, alleen menschen met een zwak ken maag kunnen de schil niet verdragen, doch zullen dan ook meestal compote ge bruiken. Goed wasschen is evenwel zeer gewenscht evenals goed kauwen van vruchten, die men ongeschild nuttigt. VOOR WARME DAGEN. IJs in de provisiekast. De moderne electrische en gaskoelkas- ten ontheffen de huisvrouw van veel zorg in de warme zomermaanden. Jammer ge noeg blijven deze practische kasten, die feitelijk in geen huis zouden moeten ont breken, buiten het bereik van velen, om dat de kosten van aanschaffen zeer hoog zijn. In Amerika, waar alles zoozeer op ver eenvoudiging in de huishouding is inge richt, ontbreekt in geen enkele keuken een ijskast. In woningen, waar men geen koele be waarplaats heeft, zal het gemis van een koelkast zich dubbel doen gevoelen en zal men zich met een eenvoudiger hulp middel moeten behelpen. Een gewone, kleine ijskast zal in gebruik gesteld die nen te worden en om den levensduur van het ijs te verlengen, maakt men gebruik van wollen doeken, die uitstekende warm- te-isolatoren zijn. Men strooit eerst grof zout over het ijs en wikkelt de brokken vervolgens in stukken van een oude de ken. De plaats van de ijskast moet donker gekozen worden, want ook deze heeft' in vloed op het ijs. Een dame op een avond drie maal ten dans te vragen wordt als zeer opdringerig beschouwd. Het grootste verdriet, dat zijden kousen ons kunnen aandoen is: het ladderen. De voeten kunnen we tot in het oneindige stoppen, doch het bijwerken van ladders, al doen we het nog zoo voorzichtig, valt altijd in het oog. Nieuwe kousen, waarvan een of meerdere steken op de vlucht slaan, geven we ter reparatie aan den „kousen dokter", doch wanneer wij ze reeds veel gestopt hebben, getroosten we ons deze uit gave niet meer. Veelal ladderen kousen, omdat men de jarretelles te sterk spant, waardoor de kous natuurlijk ook mooier om het been sluit. Het sterk ombuigen der knieën, doet de steken veelal springen en om kousen te sparen zullen vele vrouwen haar toe vlucht nemen tot het dragen van sokjes, hetgeen te verkiezen is boven kouslooze beenen. Vooral op warme dagen zullen de voeten, die de beschermende laag der kou sen missen en rechtstreeks met het leer in aanraking komen, pijnlijk aandoen. Sokjes zijn dus een ware uitkomst en worden met een smal geribd boord, dat omgeslagen wordt van paarl- of van gewoon geel katoen b.v. no. 10 gebreid op fijne naalden. We behoeven in tijden van gedwongen bezuini ging niet te vragen of dit of dat wel kan, we moeten met zooveel breken, waaraan we tot dusverre nie+ dachten, dus zullen voor alles de practische kant trachten op te zoeken. Het slijten van kousen is zeer verschil lend, sommige hebben meest gaten in den hiel, anderen meer in den teen, vooral hin derlijk zijn gestopte deelen, die boven den schoen te zien komen. Aan de bevelen is om de hiel en teen aan de binnenzijde door te stoppen, men doet dan veel langer met de kousen, terwijl het versterken van een gedeelte achternaad hetzelfde doel beoogt. Kousen vóórdat men ze gaat dragen eeni gen tijd in water met een weinig azijn la ten staan, daarna uitspoelen in lauw water. Om te voorkomen, dat stoppen te veel bo den schoenen uitkomen, naait men in dit gedeelte een smal uitnaadje, waardoor de hiel meer aansluit. Bij min of meer stevige kousen kan men een klein stukje in den vorm van een geer wegknippen, daarna worden de beide dee len overhandsch dichtgenaaid. Zijn voe ten, teenen en hielen erg versleten, dan wordt het onpractisch om er veel tijd en stopmateriaal aan te offeren en kan men vlugger een stukje opnaaien, dat uit het dubbele bovendeel van de kousen wordt geknipt. Het is verstandig om steeds twee paar kousen in een kleur te koopen, dan heeft men materiaal om te verstellen. Veelal dragen de schoenen tot slijtage bij en wel in de eerste plaats, wanneer zij te groot zijn en de voet heen en weer schuift, doch ook, wanneer het binnenwerk gesleten is. In het eerste geval bewijzen inlegzooltjes goede diensten,

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1940 | | pagina 13