MODERNE DETAILS
KNIPPATRONEN
De mouwen worden met kruissteekmo
tieven bewerkt en we] over stramien (3
kruisjes zijn 1 c.m.) Punt is licht-kruis: mid
del- en vierkantje donkerblauw. Bij den
linkermouw worden de bloemen-motieven
in tegenovergestelde richting gewerkt. Na
dat de mouwen bewerkt zijn worden ze
afgewerkt met een zoom, waardoor men
oen elastiek schuift. In den rug wordt een
split van 16 c.M. geknipt, dat omgezoomd
wordt en met een knoop en lus sluit. Voor-
en rugpanden dichfstikken tot op 4 c.M.
vanaf den onderkant en mouwen opstikken
langs de schuine kanten. Hals inrollen en
met blauw omfestonneeren met wijd uit
elkander vallende steken; tusschen deze
steken merkt men een kruisje in lichter
tint.
Wanneer een ja
pon „af" is, dat
wil zeggen, gereed
om te dragen, dan
ontbreken er soms
van die kleinighe
den aan, die de fi
nishing touch zijn
Een enkele speld,
een clips, broche,
ketting of welk
sieraad het ook
moge zijn, vermo
gen het gewensch
te effect te bren
gen. De keuze ver
eischt evenwel
wat overleg en de
versiering mag
niet te opvallend
zijn, ziet zich tot
taak gesteld gedis
tingeerd te wer
ken. Wij zagen bij
een collectie mode
snufjes uit Parijs
enkelen, die onze
bijzondere aan
dacht hadden. In
de eerste plaats de
kleurige ruches
van zéér smal lint
die aan kettinkjes
bungelden van
verschillende
grootte en met
een goudmetalen
speld op de japon
gehecht werden.
Vooral op zwart
geeft deze versie
ring een aparte
noot. Voor avond
japonnen was de
breede band-gen
re „dog collar" be
doeid, met in het
ten en deden eerst aan het einde van de
16e eeuw hun intrede in Europa, doch meer
als sierplanten.
Men plantte de hooge, groene planten
gaarne in tuinen en bewonderde de fris-
sche kleur der roode vruchten, die vol
gens de mening in vorige eeuwen zeer
vergiftig waren. In een oud Duitsch krui
denboek, waarin men van de paradijs of
liefdesappel spreekt wordt deze vrucht
als zijnde zeer ongezond beschreven, al
hoewel tevens vermeld werd, dat men de
ze vruchten in Italië aan plakken sneed en
met zout. peper, olie en azijn als verfris-
schend gerecht placht te gebruiken. Alhoe
wel men deze vruchten niet voor de con
sumptie geschikt achtte, werd er wel op
andere wijze in het volksgeloof aandacht
aan geschonken. Bood een jonge man aan
een meisje een „liefdesappel" aan, dan was
dit bedoeld als een uiting van zijn gevoe
lens voor haar. Rood gold ?n geldt nog
steeds als de kleur der liefde en zoo doen
de is het begrijpelijk, dat de tomaat in
het liefdesspel betrokken werd.
Eerst in de zeventiger jaren ontdekte
men, dat de tomaten inderdaad eetbaar
aren en langzamerhand namen zij een
plaats in op den disch en begon men deze
vruchten naar waarde te schatten. In den
aanvang kreeg men tomaten in verschil
lende vorm verwerkt opgediend in res
taurants, doch langzaam maar zeker heb
ben zij hun weg gevonden in nagenoeg
ieder gezin. Aan de koffietafel, zoowel als
aan den middagdisch bieden zij een wel
kome afwisseling, zelfs doodgewoon aan
plakken gesneden als boterham-beleg
ging zijn ze kostelijk. Een bord tomaten
soep valt bij de geheele familie in den
smaak evenals gevulde tomaten, terwijl
men ze voorts als aanvulling kan geven
bij verschillende vleesch- visch- aardappe
len- en groentengerechten, alsmede bij
spiegel- roereieren en ommeletten. 1
TOMATEN BRENGEN GEZONDHEID EN
LEVENSKRACHT.
Hoog vitamine gehalte.
Witte en lichtblauwe restantjes linnen
zijn aangewend voor het maken van de
blouse, die hieronder is afgebeeld. Men
begint met het patroon te knippen aan de
hand van het knipoverzicht, dat de ma
ten in cijfers aangeeft. Naden apart aan
knippen.
Fig. I geeft het voorpand aan, fig. II
rug en fig. HI mouwen, die dubbel ge
knipt worden. De stippellijnen op voor-
en rugpand geven de plaats aan waar de
contrasteerende stof wordt aangestikt.
Nieuwe garneeringen
macaroni zijn de lange pijpen met kleine
opening in het midden, doch men heeft
nog vele variatie's o.a. de platte z.g. lint-
macaroni, spaghetti, die zeer dun is en in
lange pijpen gekookt wordt, lettertjes,
schelpjes, hoorntjes enz. die onder ver
schillende namen in den handel gebracht
worden. De platte heet Nastrini, verder
heeft men bigoli, taschette enz. alles naar
èèn gronddeeg gemaakt, doch waaraan
andere vormen- gegeven zijn. Ook vermi
celli behoort tot-de „familie macaroni". Het
drogen van al deze soorten macaroni ge
schied in drooghallen, waar het deeg op
met bloem bestrooide rekken wordt uitge
spreid. In het zuiden van Italië en vooral
bij de Napolitaansche fabrieken droogt men
dit product in de zon onder den vrijen he
mel. Kenners beweren, dat dit een bijzon
der fijnen smaak aan de macaroni verleent
Behalve in Italië wordt ook in Frankrijk
veel macaroni gefabriceerd, voorts in
Beijeren in Midden-Duitschland en ook in
ons land. Een feit is echter, dat men ver
schillende kwaliteiten heeft èn verschillen
de prijzen en zooals het met alles gaat, zijn
de duurdere, verpakte soorten verreweg
het smakelijkst. Talloos zijn de bereidings
wijzen van macaroni, die wij in ons land
o.a. als voorgerecht of toespijs, doch ook
in soep gebruiken. In Italië maakt het een
hoofdbestanddeel van het maal uit en ziet
men o.a. Spaghetti opgediend met tomaten
saus op diepen borden en het eten van de
lange, dunne einden vereischt een bijzon
dere handigheid. In de volkswijken van
Napels wemelt het in de straten van maca
roni-venters, die hun. product voor de
oogen hunner klanten gaarkoken.
SCHOONHEIDSMIDDELEN IN HET
OUDE ROME.
Is er iets nieuws onder de zon?
Verschillende schrijvers als Persius, Ju
venal, Martial e.a. hebben met bijtende
spot geschreven over de vele toiletgehei
men der Romeinsche vrouwen. Onmeedoo-
gend hebben zij wereldkundig gemaakt,
wat al gedaan werd door de schoonen van
hun tijd om lichaamsgebreken of verwelk
te schoonheid te verbergen.
Het leven der toonaangevende vrouwen
aan het Keizerlijke hof werd door vele
anderen, niet tot die kringen behoorende,
gevolgd en drukte zijn stempel op het ui
terlijk dezer Romeinsche dames, zelfs op
de jongeren onder haar. Luciar schildert
zijn vrouwelijke tijdgenooten met de vol
gende woorden: „Indien iemand deze vrou
wen eens kon zien, wanneer zij des mor
gens ontwaken, dan zoude hij meenen met
„meerkotten of bavianen" te doen te heb
ben.
Gedurende den nacht werd een masker
op het gelaat gelegd, gemaakt van brood
en ezelinnemelk, een uitvinding van Pop-
paea de gemalin van Nero en naar haar
werd dit schoonheidsmiddel Poppaeana ge
noemd.
Een ander middel, dat eveneens diende
om dé huid soepel te houden bestond uit
een brei van rijst en boonenmeel, welke
eveneens vóór het ter ruste gaan op de
huid gebracht en 's morgens na het ont
waken met ezelinnemelk afgewasschen
werd.
Juvenal schreef hierover, dat men de
vrouwen eerst pas herkende, nadat zij de
deeglaag van het gezicht verwijderd had
den en aangezien het herhaaldelijk was-
schen met lauw-warme ezelinnemelk een
voorschrift was om de huid soepel en zacht
te houden, werden ezelinnen medegevoerd
indien men zich op reis begaf. Keizerin
Poppaea nam op haar reizen niet minder
dan dertig ezelinnen mee.
Wenkbrauwen en oogharen werden
zwart geverfd en zelfs de doorschijnende
aderen werden geaccentueerd door fijne
blauwe strepen. De mond was knalrood
geverfd, terwijl men zeer vindingrijk was
in het vervangen van tanden door kunst
tanden, die van ivoor gemaakt waren en
met behulp van gouddraad verbonden wa
ren.
De wet verbood den Romeinen gouden
voorwerpen mede te nemen in het graf,
doch een uitzondering werd gemaakt
voor het goud der gebitten. Wat de Romein
sche schrijvers meer dan achttien eeuwen
terug over schoonheidsmiddelen schreven,
zou men in velerlei opzicht ook thans kun
nen herhalen.
Nog steeds zien wij in fruit- en groen-
tenwinkels tomaten opgehoopt in manden
en vakken, aantrekkelijk door hun hel
der roode kleur. We hebben dit jaar wel
een bijzonder rijken opbrengst van deze
gezonde vruchten gehad, waardoor zij in
verband met den lagen prijs inderdaad on
der ieders bereik ziin gekomen.
Menschen. die een vijf en twintig jaar
geleden, toen deze vruchten eerst nóg
schuchtere pogingen deden zich populair
te maken, min of meer afwijzend stonden
tegenover tomaten, hebben ze meer en
meer leeren waardeeren.
Tomaten zijn betrekkelijk „jonge" vruch
Eenige modellen
uit een Fransche
collectie geven
wij weer. Links
ontwerp Descat
bedoeld om bij
een tailleur gedra
gen te worden.
Materiaal wit pa-
midden een groo-
te, facetvormige geslepen robijn, die om
ringd was door ovale robijnen en eme
ralds, een pracht stuk, dat op meesterlijke
wijze was uitgevoerd.
Zeer apart werkt de lichtblauwe peau
de suède ceintuur met gegraveerde goud
metalen gesp, een combinatie, de zich ook
al weer het best leent om bij zwart ge
dragen te worden.
Van resten wordt een
blouse gemaakt
Wit linnen is gebruikt voor het maken
van een kraagje met bijpassende kappen
aan. de handschoenen, een stelletje, dat
bij een donkerblau voorjaarsjaponnetje
buitengewoon frisch werkt. Onze schets
geeft onder fig. I de helft van de kraag
weer, de stof wordt midden achter met de
vouw langs de stippellijn gelegd. Naden aan
Succespatroon A 185
Prijs 40 cent.
mutsje is gemaakt van de stof van den rok
en wordt met katoen tegengevoerd.
Patronen in de maten: 1618 jaar.
Overal waar we om ons heen zien, ne
men we frissche kleuren waar, zooals teer
groen, wit, rood, geel en de mode tracht
te wedijveren met de natuur en strooit met
milde hand een schat van bloemen over de
voorjaarsweefsels, die fleuriger zijn dan
ooit. Zoowel de eenvoudige katoenen als de
nieer gekleede zijden crêpe weefsels geven
een ongekende kleuren rijkdom en een
veelheid van 4e meest verschillende des
sins te zien, die soms zelfs ietwat verwar
rend werkt. Weldadi; zal het in de ko
mende maanden aandoen, wanneer ons
oog tusschen al die bonte weefsels een
rustpunt vindt in den vorm van effen ja
ponnen. Donkerblauw gecombineerd met
wit heeft de groote belangstelling der mo
de. Men zal o.a. warme blauwe jersey en
•vollen japonnetjes zien dragen, die als
garneering witte garnituren hebben, het
geen steeds een frissche noot geeft en
jeugdig kleedt. Effen wollen japonnetjes
Succespatroon A 186
Prijs 40 cent.
De rokken van gekleede middag- zoowel
als van sportieve japonnen blijven kort
en ruim. Meermalen ziet men, dat een
breede geplooide ceintuur de taille accen
tueert .terwijl ook heupstukken zeer mo
dern zijn. Het gladde stuk aan sommige
japonnen, dat als een corselet werkt, hand
haaft zich en verbindt de ingehaalde blou-
nama gegarneerd
met marine blauw
A 186
ribslint.
De „baret"-bol
is aan één zijde
aanmerkelijk hoo-
ger.
Boven aan een
kapje van frisch
rood ribslint, dat
gegarneerd is met
dito strik.
De turban van
Agnes is van
blauw satijn lint
gedrapeerd en
heeft een opgaan
de lijn aan voorzij
de. Garneering
van witte garde
nia's en groene
blaadjes.
A 185.
worden gecompleteerd door cape-jes, die
tot even over de ellebogen reiken en uitge
voerd worden met de zijde, waarmede de
japon gegarneerd is. Als halssluiting een
groote strik van het materiaal der voering.
Óok bolero's wagen weer een kansje om
zich populair te maken en worden zoowel
met als zonder mouwen gedragen.
Geplisseerde rokken zijn nog niet geheel
van het mode-tooneel verdwenen, alhoewel
men de voorkeur geeft aan groepen plis-
seé's of gedeeltelijke opgestikte plooien
zooals ook op deze schets is aangegeven.
Als materiaal <s bont bedrukt katoen voor
het rokje verwerkt, terwijl de wit ziiden
linnen blouse, in keurig af kleedend mo
del geappliceerde motieven aan schouders
en boven de zakjes aangeeft. Het kleine,
sedeelen met den rok. Deze bestaat nu
eens uit een aantal baantjes, dan weer uit
al dan niet ingeperste plooien, zooals b.v.
het model op onze schets te zien geeft.
Ruiten nemen nog steeds een groote
plaats in het modebeeld in, zoowel voor
mantels als rokken Ti blouses v-endt men
ze gaarne aan.
Donkerblauw neemt een vooraanstaande
plaats in en wordt bij voorkeur met witte
knoopen of met witte garnituren aan hals
en mouwen gegarneerd.
Overhemdblouses (zie schets) worden
van materialen gedragen, zoowel van ka
toen als linnen, zijden en wollen weefsels
en steeds kleeden ze gedistingeerd.
Het ensemble op bijgaande schetr be
staat uit blauw-wit geruiten rok met ef
fen blauwe blouse, die halflange mouwen
heeft, welke ruimte boven den elleboog
hebben.
Witte knoopen als sluiting en op de zak-
ies en witte stiksels langs den omtrek.
Patronen in de maten 4246.
Besteladres: Het Prartisch Modeblad,
>ostbus 36. Den Haag. giro 203203 Bü be
stelling het verschuldigde bedrag in post-
regels bijsluiten of opzenden per postwis-
sel of pér giro.
knippen. Het te borduuren motief, waarvan
de afb. links meer dan de helft aangeeft,
wordt met doorzichtig papier overgetrok
ken en daarna met behulp van carbonpa
pier op de stof' nagetrokken.
De motieven worden over de kraag en
ook over de kappen der handschoenen
verdeeld. Men werkt eerst de nerven in
de bladdoornen, daarna den gefestonneer-
den omtrek en knipt de stof onder de ge-
cordonneerde spijltjes weg. De kappen wor
den volgens afb. 2 geknipt en op tricot of
linnen handschoenen gestikt, terwij] men
óver de stiksteken een rand van festonste
ken kap werken. De ceintuur is gemaakt
van ruiten, die uit twee kleuren vilt ge
knipt zijn, die met de punten opgestikt
worden. Sluiting met nesselgaten en dun
koord.
DE HERKOMST VAN MACARONI.
Hoofdvoedsel der Italianen.
In Italië spreekt men over •naccheroni,
waarvan de herkomst gezocht moet wor
den in de eertijds Italiaansch-Grieksche
stad Napels; vandaar dan ook de afleiding
van het oud-Grieksche woord makros, dat
lang beteekent. In den volksmond is het
maccheroni overgegaan in macaroni, zoo
als men beweert, omdat een fijnproever op
culinair gebied eens met verrukten blik
uitriep: „Ma cari: Ma, caroni" goed, zeer
goed!
Een andere woordafleiding geeft het la-
tijnsche woord macco, tot brij gestampte
boonen, hetgeen echter vrij gezocht is, even
als het grieksche makaria en massein (kne
den.)
Vermoedelijk is de macaroni door de
oude Grieken naar Italië gebracht, toen zij
in Napels en op andere plaatsen in Italië
koloniën stichten. In een woordenboek
noemt Mesychios van Alexandrië in de
vierde eeuw na Christus het woord maka
ria en beschrijft dit als een mengsel van
bloem en een vloeistof. Men heeft voor de
bereiding van macaroni een bepaalde soort
bloem noodig, die met water gekneed
wordt tot een stevig deeg, waaraan eier
dooiers toegevoegd moeten worden, het
geen men dan ook steeds doet met aan huis
bereide, platte macaroni. In den handel
wordt meestal macaroni verkocht, die door
kleurstoffen o.a. kurkuma een zacht gele
tint heeft verkregen. De meest gebruikte