MODERNE DETAILS KNIPPATRONEN De mouwen worden met kruissteekmo tieven bewerkt en we] over stramien (3 kruisjes zijn 1 c.m.) Punt is licht-kruis: mid del- en vierkantje donkerblauw. Bij den linkermouw worden de bloemen-motieven in tegenovergestelde richting gewerkt. Na dat de mouwen bewerkt zijn worden ze afgewerkt met een zoom, waardoor men oen elastiek schuift. In den rug wordt een split van 16 c.M. geknipt, dat omgezoomd wordt en met een knoop en lus sluit. Voor- en rugpanden dichfstikken tot op 4 c.M. vanaf den onderkant en mouwen opstikken langs de schuine kanten. Hals inrollen en met blauw omfestonneeren met wijd uit elkander vallende steken; tusschen deze steken merkt men een kruisje in lichter tint. Wanneer een ja pon „af" is, dat wil zeggen, gereed om te dragen, dan ontbreken er soms van die kleinighe den aan, die de fi nishing touch zijn Een enkele speld, een clips, broche, ketting of welk sieraad het ook moge zijn, vermo gen het gewensch te effect te bren gen. De keuze ver eischt evenwel wat overleg en de versiering mag niet te opvallend zijn, ziet zich tot taak gesteld gedis tingeerd te wer ken. Wij zagen bij een collectie mode snufjes uit Parijs enkelen, die onze bijzondere aan dacht hadden. In de eerste plaats de kleurige ruches van zéér smal lint die aan kettinkjes bungelden van verschillende grootte en met een goudmetalen speld op de japon gehecht werden. Vooral op zwart geeft deze versie ring een aparte noot. Voor avond japonnen was de breede band-gen re „dog collar" be doeid, met in het ten en deden eerst aan het einde van de 16e eeuw hun intrede in Europa, doch meer als sierplanten. Men plantte de hooge, groene planten gaarne in tuinen en bewonderde de fris- sche kleur der roode vruchten, die vol gens de mening in vorige eeuwen zeer vergiftig waren. In een oud Duitsch krui denboek, waarin men van de paradijs of liefdesappel spreekt wordt deze vrucht als zijnde zeer ongezond beschreven, al hoewel tevens vermeld werd, dat men de ze vruchten in Italië aan plakken sneed en met zout. peper, olie en azijn als verfris- schend gerecht placht te gebruiken. Alhoe wel men deze vruchten niet voor de con sumptie geschikt achtte, werd er wel op andere wijze in het volksgeloof aandacht aan geschonken. Bood een jonge man aan een meisje een „liefdesappel" aan, dan was dit bedoeld als een uiting van zijn gevoe lens voor haar. Rood gold ?n geldt nog steeds als de kleur der liefde en zoo doen de is het begrijpelijk, dat de tomaat in het liefdesspel betrokken werd. Eerst in de zeventiger jaren ontdekte men, dat de tomaten inderdaad eetbaar aren en langzamerhand namen zij een plaats in op den disch en begon men deze vruchten naar waarde te schatten. In den aanvang kreeg men tomaten in verschil lende vorm verwerkt opgediend in res taurants, doch langzaam maar zeker heb ben zij hun weg gevonden in nagenoeg ieder gezin. Aan de koffietafel, zoowel als aan den middagdisch bieden zij een wel kome afwisseling, zelfs doodgewoon aan plakken gesneden als boterham-beleg ging zijn ze kostelijk. Een bord tomaten soep valt bij de geheele familie in den smaak evenals gevulde tomaten, terwijl men ze voorts als aanvulling kan geven bij verschillende vleesch- visch- aardappe len- en groentengerechten, alsmede bij spiegel- roereieren en ommeletten. 1 TOMATEN BRENGEN GEZONDHEID EN LEVENSKRACHT. Hoog vitamine gehalte. Witte en lichtblauwe restantjes linnen zijn aangewend voor het maken van de blouse, die hieronder is afgebeeld. Men begint met het patroon te knippen aan de hand van het knipoverzicht, dat de ma ten in cijfers aangeeft. Naden apart aan knippen. Fig. I geeft het voorpand aan, fig. II rug en fig. HI mouwen, die dubbel ge knipt worden. De stippellijnen op voor- en rugpand geven de plaats aan waar de contrasteerende stof wordt aangestikt. Nieuwe garneeringen macaroni zijn de lange pijpen met kleine opening in het midden, doch men heeft nog vele variatie's o.a. de platte z.g. lint- macaroni, spaghetti, die zeer dun is en in lange pijpen gekookt wordt, lettertjes, schelpjes, hoorntjes enz. die onder ver schillende namen in den handel gebracht worden. De platte heet Nastrini, verder heeft men bigoli, taschette enz. alles naar èèn gronddeeg gemaakt, doch waaraan andere vormen- gegeven zijn. Ook vermi celli behoort tot-de „familie macaroni". Het drogen van al deze soorten macaroni ge schied in drooghallen, waar het deeg op met bloem bestrooide rekken wordt uitge spreid. In het zuiden van Italië en vooral bij de Napolitaansche fabrieken droogt men dit product in de zon onder den vrijen he mel. Kenners beweren, dat dit een bijzon der fijnen smaak aan de macaroni verleent Behalve in Italië wordt ook in Frankrijk veel macaroni gefabriceerd, voorts in Beijeren in Midden-Duitschland en ook in ons land. Een feit is echter, dat men ver schillende kwaliteiten heeft èn verschillen de prijzen en zooals het met alles gaat, zijn de duurdere, verpakte soorten verreweg het smakelijkst. Talloos zijn de bereidings wijzen van macaroni, die wij in ons land o.a. als voorgerecht of toespijs, doch ook in soep gebruiken. In Italië maakt het een hoofdbestanddeel van het maal uit en ziet men o.a. Spaghetti opgediend met tomaten saus op diepen borden en het eten van de lange, dunne einden vereischt een bijzon dere handigheid. In de volkswijken van Napels wemelt het in de straten van maca roni-venters, die hun. product voor de oogen hunner klanten gaarkoken. SCHOONHEIDSMIDDELEN IN HET OUDE ROME. Is er iets nieuws onder de zon? Verschillende schrijvers als Persius, Ju venal, Martial e.a. hebben met bijtende spot geschreven over de vele toiletgehei men der Romeinsche vrouwen. Onmeedoo- gend hebben zij wereldkundig gemaakt, wat al gedaan werd door de schoonen van hun tijd om lichaamsgebreken of verwelk te schoonheid te verbergen. Het leven der toonaangevende vrouwen aan het Keizerlijke hof werd door vele anderen, niet tot die kringen behoorende, gevolgd en drukte zijn stempel op het ui terlijk dezer Romeinsche dames, zelfs op de jongeren onder haar. Luciar schildert zijn vrouwelijke tijdgenooten met de vol gende woorden: „Indien iemand deze vrou wen eens kon zien, wanneer zij des mor gens ontwaken, dan zoude hij meenen met „meerkotten of bavianen" te doen te heb ben. Gedurende den nacht werd een masker op het gelaat gelegd, gemaakt van brood en ezelinnemelk, een uitvinding van Pop- paea de gemalin van Nero en naar haar werd dit schoonheidsmiddel Poppaeana ge noemd. Een ander middel, dat eveneens diende om dé huid soepel te houden bestond uit een brei van rijst en boonenmeel, welke eveneens vóór het ter ruste gaan op de huid gebracht en 's morgens na het ont waken met ezelinnemelk afgewasschen werd. Juvenal schreef hierover, dat men de vrouwen eerst pas herkende, nadat zij de deeglaag van het gezicht verwijderd had den en aangezien het herhaaldelijk was- schen met lauw-warme ezelinnemelk een voorschrift was om de huid soepel en zacht te houden, werden ezelinnen medegevoerd indien men zich op reis begaf. Keizerin Poppaea nam op haar reizen niet minder dan dertig ezelinnen mee. Wenkbrauwen en oogharen werden zwart geverfd en zelfs de doorschijnende aderen werden geaccentueerd door fijne blauwe strepen. De mond was knalrood geverfd, terwijl men zeer vindingrijk was in het vervangen van tanden door kunst tanden, die van ivoor gemaakt waren en met behulp van gouddraad verbonden wa ren. De wet verbood den Romeinen gouden voorwerpen mede te nemen in het graf, doch een uitzondering werd gemaakt voor het goud der gebitten. Wat de Romein sche schrijvers meer dan achttien eeuwen terug over schoonheidsmiddelen schreven, zou men in velerlei opzicht ook thans kun nen herhalen. Nog steeds zien wij in fruit- en groen- tenwinkels tomaten opgehoopt in manden en vakken, aantrekkelijk door hun hel der roode kleur. We hebben dit jaar wel een bijzonder rijken opbrengst van deze gezonde vruchten gehad, waardoor zij in verband met den lagen prijs inderdaad on der ieders bereik ziin gekomen. Menschen. die een vijf en twintig jaar geleden, toen deze vruchten eerst nóg schuchtere pogingen deden zich populair te maken, min of meer afwijzend stonden tegenover tomaten, hebben ze meer en meer leeren waardeeren. Tomaten zijn betrekkelijk „jonge" vruch Eenige modellen uit een Fransche collectie geven wij weer. Links ontwerp Descat bedoeld om bij een tailleur gedra gen te worden. Materiaal wit pa- midden een groo- te, facetvormige geslepen robijn, die om ringd was door ovale robijnen en eme ralds, een pracht stuk, dat op meesterlijke wijze was uitgevoerd. Zeer apart werkt de lichtblauwe peau de suède ceintuur met gegraveerde goud metalen gesp, een combinatie, de zich ook al weer het best leent om bij zwart ge dragen te worden. Van resten wordt een blouse gemaakt Wit linnen is gebruikt voor het maken van een kraagje met bijpassende kappen aan. de handschoenen, een stelletje, dat bij een donkerblau voorjaarsjaponnetje buitengewoon frisch werkt. Onze schets geeft onder fig. I de helft van de kraag weer, de stof wordt midden achter met de vouw langs de stippellijn gelegd. Naden aan Succespatroon A 185 Prijs 40 cent. mutsje is gemaakt van de stof van den rok en wordt met katoen tegengevoerd. Patronen in de maten: 1618 jaar. Overal waar we om ons heen zien, ne men we frissche kleuren waar, zooals teer groen, wit, rood, geel en de mode tracht te wedijveren met de natuur en strooit met milde hand een schat van bloemen over de voorjaarsweefsels, die fleuriger zijn dan ooit. Zoowel de eenvoudige katoenen als de nieer gekleede zijden crêpe weefsels geven een ongekende kleuren rijkdom en een veelheid van 4e meest verschillende des sins te zien, die soms zelfs ietwat verwar rend werkt. Weldadi; zal het in de ko mende maanden aandoen, wanneer ons oog tusschen al die bonte weefsels een rustpunt vindt in den vorm van effen ja ponnen. Donkerblauw gecombineerd met wit heeft de groote belangstelling der mo de. Men zal o.a. warme blauwe jersey en •vollen japonnetjes zien dragen, die als garneering witte garnituren hebben, het geen steeds een frissche noot geeft en jeugdig kleedt. Effen wollen japonnetjes Succespatroon A 186 Prijs 40 cent. De rokken van gekleede middag- zoowel als van sportieve japonnen blijven kort en ruim. Meermalen ziet men, dat een breede geplooide ceintuur de taille accen tueert .terwijl ook heupstukken zeer mo dern zijn. Het gladde stuk aan sommige japonnen, dat als een corselet werkt, hand haaft zich en verbindt de ingehaalde blou- nama gegarneerd met marine blauw A 186 ribslint. De „baret"-bol is aan één zijde aanmerkelijk hoo- ger. Boven aan een kapje van frisch rood ribslint, dat gegarneerd is met dito strik. De turban van Agnes is van blauw satijn lint gedrapeerd en heeft een opgaan de lijn aan voorzij de. Garneering van witte garde nia's en groene blaadjes. A 185. worden gecompleteerd door cape-jes, die tot even over de ellebogen reiken en uitge voerd worden met de zijde, waarmede de japon gegarneerd is. Als halssluiting een groote strik van het materiaal der voering. Óok bolero's wagen weer een kansje om zich populair te maken en worden zoowel met als zonder mouwen gedragen. Geplisseerde rokken zijn nog niet geheel van het mode-tooneel verdwenen, alhoewel men de voorkeur geeft aan groepen plis- seé's of gedeeltelijke opgestikte plooien zooals ook op deze schets is aangegeven. Als materiaal <s bont bedrukt katoen voor het rokje verwerkt, terwijl de wit ziiden linnen blouse, in keurig af kleedend mo del geappliceerde motieven aan schouders en boven de zakjes aangeeft. Het kleine, sedeelen met den rok. Deze bestaat nu eens uit een aantal baantjes, dan weer uit al dan niet ingeperste plooien, zooals b.v. het model op onze schets te zien geeft. Ruiten nemen nog steeds een groote plaats in het modebeeld in, zoowel voor mantels als rokken Ti blouses v-endt men ze gaarne aan. Donkerblauw neemt een vooraanstaande plaats in en wordt bij voorkeur met witte knoopen of met witte garnituren aan hals en mouwen gegarneerd. Overhemdblouses (zie schets) worden van materialen gedragen, zoowel van ka toen als linnen, zijden en wollen weefsels en steeds kleeden ze gedistingeerd. Het ensemble op bijgaande schetr be staat uit blauw-wit geruiten rok met ef fen blauwe blouse, die halflange mouwen heeft, welke ruimte boven den elleboog hebben. Witte knoopen als sluiting en op de zak- ies en witte stiksels langs den omtrek. Patronen in de maten 4246. Besteladres: Het Prartisch Modeblad, >ostbus 36. Den Haag. giro 203203 Bü be stelling het verschuldigde bedrag in post- regels bijsluiten of opzenden per postwis- sel of pér giro. knippen. Het te borduuren motief, waarvan de afb. links meer dan de helft aangeeft, wordt met doorzichtig papier overgetrok ken en daarna met behulp van carbonpa pier op de stof' nagetrokken. De motieven worden over de kraag en ook over de kappen der handschoenen verdeeld. Men werkt eerst de nerven in de bladdoornen, daarna den gefestonneer- den omtrek en knipt de stof onder de ge- cordonneerde spijltjes weg. De kappen wor den volgens afb. 2 geknipt en op tricot of linnen handschoenen gestikt, terwij] men óver de stiksteken een rand van festonste ken kap werken. De ceintuur is gemaakt van ruiten, die uit twee kleuren vilt ge knipt zijn, die met de punten opgestikt worden. Sluiting met nesselgaten en dun koord. DE HERKOMST VAN MACARONI. Hoofdvoedsel der Italianen. In Italië spreekt men over •naccheroni, waarvan de herkomst gezocht moet wor den in de eertijds Italiaansch-Grieksche stad Napels; vandaar dan ook de afleiding van het oud-Grieksche woord makros, dat lang beteekent. In den volksmond is het maccheroni overgegaan in macaroni, zoo als men beweert, omdat een fijnproever op culinair gebied eens met verrukten blik uitriep: „Ma cari: Ma, caroni" goed, zeer goed! Een andere woordafleiding geeft het la- tijnsche woord macco, tot brij gestampte boonen, hetgeen echter vrij gezocht is, even als het grieksche makaria en massein (kne den.) Vermoedelijk is de macaroni door de oude Grieken naar Italië gebracht, toen zij in Napels en op andere plaatsen in Italië koloniën stichten. In een woordenboek noemt Mesychios van Alexandrië in de vierde eeuw na Christus het woord maka ria en beschrijft dit als een mengsel van bloem en een vloeistof. Men heeft voor de bereiding van macaroni een bepaalde soort bloem noodig, die met water gekneed wordt tot een stevig deeg, waaraan eier dooiers toegevoegd moeten worden, het geen men dan ook steeds doet met aan huis bereide, platte macaroni. In den handel wordt meestal macaroni verkocht, die door kleurstoffen o.a. kurkuma een zacht gele tint heeft verkregen. De meest gebruikte

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 1940 | | pagina 12