IEIBEE8TEN"eV PAARDEN
C. A. Schutte Co.,
Europa" Zaaimachini
Vlaszaaimachine,
2 Woonhuizen
3 HENGSTEN,
3 KALFKOEIEN,
Ho Is tin-Zeep.
G. A. Schulte A Co., Lange Oelfl H 2, Middelburg.
P.VERMUE,
Tegen Winterhanden,
Wintervoeten, Ruwe huid,
Springende lippen.
Lange Delft H 2, Middelburg.
Per pakje 12i2 cent.
TRANSPORTCOLONNE
Firma FRANKEN VAN WEEL, Goes
Woensdag 29 Maart 1916,
publiek verkoopen
bij E. VERBEEM, GOES.
Firma F. SANDIJCK. Goes,
H.H. LANDBOUWERS.
TE KOOP:
groot, grof eo zeer kort.
Firma F. SANDIJCK, Goes.
H. H. WINKELIERS.
E. Verbcem, Goes.
ST00MB00TDIENST
Goes—Dordt.—Rotterdam en
Amsterdam,
„Admiraal de Ruyter" en
Motor „Zuid-Beveland".
4lle STAATSLOTERIJ.
De Collecteur A. E. JANSSEN,
Oude Vischmarkt te Goes, ruaakt
bekend, dat de LOTEN verkrijg
baar zijn en dat de trekking be
gint 2U Maart.
Na ontvangst van het bedrag
met porto wordt het verlangde
ook toegezonden.
een net Dienstmeisje
Een onovertroffen middel voor het wasschen van
teere stoffen, als zijde, tulle, batist, wol, mousse
line enz.
w
GROOTE MARKT, GOES.
Aangezien de verbouwing en vergrooting van het Hotel
Bestaurant thans is voltooid, stel ik mij voor om het nieutjj
gedeelte op VRIJDAG 3 MAART te openen, en noodig met de;
mijne gewaardeerde begunstigers en belangstellenden beleefd i:J
tot bezichtiging.
Onder aanbeveling, Hoogachtend,
li. J. MOLHOEI
Het Roode Kruis Comité West Zuid-Bevelan
wenscht te Kapelle-Biezelinge een
te vormen. Zij die genegen zijn zich hierbij aan te sluiten en (M
18-jarigen leeftijd bereikt hebben, worden verzocht ten spoedigs!
zich schriftelijk of mondeling op te geven bij den leider
W. E. PFEIFFER, Med. docts. Ar
Kapelle-Biezelinge, 21 Februari "1916.
en de
MOTOREN - WEEGBRUGGEN.
FEUILLETON.
De Oliekruik der Efalianen
De Notarissen E. C. VAN DISSEL en
J. PILAAR te Goes, zullen op'
des voorm. om 11 uur, te Krabbendijke,
in de herberg van OTTE,
Schuren, Varkenshok, Tuin, Boomgaard
en Erf te Krabbendijke, op het dorp,
wijk A 18 en 19, groot 31 A. 62 cA.
Te aanvaarden 1 Mei 1916.
Inlichtingen te bekomen bij genoemde
Notarissen.
ter belegging van weiden, behoorende
aan het landgoed „de Ut re ch t", te
Esbeek (N.-B.).
Inlichtingen te bekomen bij G. VAN
LIERE, te Ovezand.
Voor Sponsen, Zeeman, Bezems,
Luiwagens, Borstels, Karpetvegers,
Witborstels, Kwasten, enz., is je adres
leveren alle soorten Drukwerken aan
concurreerende prijzen
binden uwe Illustraties in
plaatsen zonder prijsverhooging uw Ad-
vertentiën in alle bladen.
nemen abonnementen aan op alle Tijd
schriften
hebben voorhanden vele soorten Schrijf
papieren, Enveloppes, Schrijf-
bloes, Bureau artikelen, Soen-
necken Briefordners.
Benevens
rekening laatste helft van Maart, bij
Landbouwer. BIEZELINGE.
Te bezichtigen lederen werkdag.
LANOLINE. Engelsche per groote tube 65 cent en 35 cent,
in doosjes van 10 cent.
KALODERMA in tuben van 20 en 40 cent.
BYJBOLIN in tuben van 25 cent.
CRÈME PELTZER in tuben van 40 cent.
VASELINE COLD-CREAM (Chesebrough) in tuben van 40 cent
en doosjes van 15 cent.
CHAMPHOR-ICE in doosjes van 10 cent.
PLTROL in doosjes van 121/2 cent.
CACAOBOTER tabletjes van 21/» en 5 cent.
LIPPENPOMMADE staafjes van 5 cent.
LIPPENPOMMADE in porceleinen kokertjes van 15 cent.
LIPPENPOMMADE in schuifkokertjes van 20 cent.
HIVERINE in flacons van 15 en 25 cent.
HONING-ROZENTABLET (de echte van Sheppy) 10 cent.
TOILET VASELINE van Chesebrough in diverse verpakkingen
SCHRIJFPAPIEREN ENVELOPPES,
INKTEN,
BUREAU-ARTIKELEN,
„SWAN" VULPENHOUDERS EN INKT.
OOOZEN LUXE-POST.
Je adres voor
BISCUITS, KLEINGOED, SPRITS, JULIANA
en andere WAFELS, ONTBIJTKOEK, BAB-
BELAARS, TREKWERK, KWATTA, I, 2, 3
en 5 ets. CHOCOLADE ARTIKELEN is
met de Stoomboot
Vertrek van GOES naar ROTTERDAM.
Donderdag 2 Maart 's morgens 1 uur.
Zondag 5 Maart 's morgens 1 uur.
Vertrek van GOES naar AMSTERDAM.
Woensdagmorgen vroeg.
Vertrek van ROTTERDAM naar GOES.
Vrijdag 3 Maart 's morgens 3 uur.
Dinsdag 7 Maart 's morgens 11 uur.
Vertrek van AMSTERDAM naar GOES.
Vrijdagmiddag 3 uur.
Ligplaats: Rotterdam, Haring
vliet, Zuidzijde.
INFORMATIËN te bekomen te Goes
bij den heer J. C. MONHEMIUS, te
Dordt bij de heeren BOUMAN Zn.,
te Amsterdam bij de heeren J. B.
VERSCHURE en W. DEFAIS en te Rot
terdam bij de Stoomboot-Reederij v/h
J. A. VAN DER SCHUIJT.
PASSAGIERSVRACHT Goes-Derdf-
Retterdamenkele reis, f 1, retour f 1,59
De uitslag der trekkingen wordt den
eigen avond nog in dit blad bekend ge
maakt.
In 't Hotel Zoutkeet te Goes wordt met
Mei, wegens huwelijk der tegenwoordige
gevraagd.
Voor den a.s. ZAAITIJD worden ons nu besteld, de
39
beide voor alle Granen en Zaden geschikt en die in de praktijk hebben bew:
de doelmatigste MACHINES te zijn.
Ook in Zigzag- en Ketting-Eggen, Cultivators, Rolblokken, Pulver!»
teurs en Melkontroomers zijn wij ruim gesorteerd.
BILLIJKSTE PRIJZEN.
Aanbevelend,
Zooals bekend is, houden de Italianen
er in him keuken een kruik met olijf
olie op ua, waarvan zij zich bedienen
bij het vullen hunner lampen, het be
reiden hunner spijzen en bij alles waar vet
v-ereischt wordt. D-e kennismaking met de
Delftsche Slaolie deed mij aan een gulden
tijd denken, waarin voor ons de Delft-
scho Slaolieflesc-h bijna denzelfden dienst
zal doen als de oliekruik der Italianen,
zoodat ik het heldere vocht dan ook
begroette als iets, dat in mij voor het
allerminst een nauwkeurige proefrieem,-
ster zou vinden voor méér dan voor sla
en voor de bereiding eener mayonnaise.
Aldus do schrijfster van een der getuige
nissen, die voorkomen in het recepten-
boekje der Delftsche Slaolie. Het is reeds
lang geleden, dat dit werd neergeschreven
en ofschoon in ons land, hekend oim zijn
natuurboter en een overvloed van dierlijke
vetten, de Delftscih© Sl-aoliefiesoh. wel
nooit ten volle de rol zal kunnen ver
vullen, die de schrijfster van bovenstaan
de regelen haar heeft toegedacht, toch
heeft de praktijk reeds uitgewezen, dat
de bekende goudgele olie aardig op weg
is een voorname plaats in de keuken
van onze Hollandsche huismoeders in te
nemen.
Wij hebben ons voorgenomen in deze
regelen een en ander mede te deelien
omtrent de ondervinding, die verschillen
de dames bij het gebruik van genoemd
product hebben opgedaan, teneinde dui
delijk te maken, dat de Delftsche Sla
olie niet ten onrechte terrein verovert
en de tijd waarschijnlijk niet ver meer
is, dat zij in de keukenkast van elke
Hollandsche huisvrouw voor het gebruik
gereed staat.
Laten wij eerst het woord aan dezelfde
mevrouw die hierboven toezegde proeven
te zullen nemen.
Alvorens de Delftsche Slaolie toe te
passen, aldus mevrouw B-. K. on
derwierp ik ze aan een onderzoek; op
zettelijk had ik de minste der drie soor
ten, dus die van 75 ets. de flesch ge
nomen. x) Ik bevond dat de olie zich
slechts langzaam verwarmde, terwijl het
droge rookwolkje, dat er eindelijk uit op
steeg, mij waarschuwde, dat er geen vooht-
deelen te verdampen waren. In een braad
pan op het vuur gebracht, merkte ik op,
dat de olie zeer langzaam bruin wordt,
doch volstrekt niet aanzet, zoodat het
gebruik van Delftsche Slaolie het on
aangename aanbranden voorkomt en ik
was niet weinig verrast de zekerheid te
hebben, dat de Delftsche Slaolie geen
voorbereiding behoeft, maar voor
elk gebruik geheel gereed is, waardoor
natuurlijk heel wat tijd in de keuken
wordt uitgespaard.
Het eerst gebruikte ik Delftsche Sla
olie om karbonaden te bakken; een hoe
veelheid olie gelijk staande niet de hoe
veelheid boter daarvoor benoodigd, bleek
te groot te zijn men doet veel
meer met een kopje Delftsche Slaolie dan
met een kopje boter, zoodat de Delftsche
Sloalie een groote bezuiniging in de keu
ken mogelijk maakt. De karbonaden
bekwamen bij het bakken een schoone,
bruine kleur en deden bij het gebruik
denken aan vleesch, dat op den rooster
gebraden was.
Een stuk ossenvleesch met Delftsche
Slaolie ingewreven en in den oven ge
braden, beantwoordde aan de strengste
eischen van roastbeef, terwijl de jus, ver
kregen door het toevoegen van kleine
hoeveelheden kokend water onder het bra
den, schoon van kleur en aangenaam van
smaak was en eene goede mate van ge
bondenbeid had verkregen. In den warm-
sten tijd was het vleesch den vierden dag
l) I)e derde kwaliteit Supra is vervallen. Al
leen worden nu nog maar verkocht de le kwa
liteit extra en de 2e kwaliteit Surline, resp. van
f 1.10 en f 0.95 per keele tiesch, en f 0,70 en
f 0.60 per halve fleach.
nog even smakelijk en frisch, wat ook
het geval was met een kalfsfricandeau met
Delftsche Slaolie bereid.
„Neem voor gebak goede boter", zoo
schrijft elk keukenboek voor en go-ede
boter is tegenwoordig duur, zoodat dit
nagerecht nog maar zelden op liet menu
voorkomt. Met den gunstigen uitslag bij
het braden verkregen, beproefde ik nu
flensjes met Delftsche Slaolie te bakken;
de olie in het beslag benoodigd, ver
mengde er zich gemakkelijk mee en het
gebak werd spoedig gaar en bruin, en
sm-aakte overheerlijk.
Een broodpudding, waarin de boter do-or
slaolie vervangen was, voldeed bijzonder
en hoewel ook hier de olie van 75 cis.
gebruikt werd, was er niet de minslte
oliesmaak aan de pudding te bespeuren.
Een macaronischoteltje met de Delftsche
Slaolie toebereid, mocht door een fijn
proever gekeurd worden.
Een proef,, met het bakken van visch
genomen, voldeed evenzeer; de visch werd
gelijkmatig van kleur, zette volstrekt niet
aan de pan en was heerlijk knapperig.
Slechts aarzelend ging ik er toe over om
de groenten met Delftsche Slaolie te sto
ven; de oliesmaak moest, dacht ik, hier
wel te voorschijn komen 1 --- Ook nu
was de uitkomst verrassend; van olie
smaak geen sprake en bovendien had de
groente, met Delftsche Slaolie gestoofd,
haar kleur beter behouden dan die met
boter bereid was.
Een volgende schrijfster, die mededee-
Jingen doel omtrent het gereedmaken van
©enige tientallen, mecreindeels andere, spij
zen, beveelt de D-ehtsche Slaolie aan
„omdat men er vele gerechten smakelijk
mee kan toebereiden, ja, zelfs beter dan
met boter of eenig ander vet, tan tweede
om de groote besparing, die h-et gebruik
van deze olie geeft."
Zij- beh.in lelt achiereemotgeni de gun
stige uitkomsten h'ervan, vergeleken bij
hel gebruik van natuurboter, dierlijk
braadvet en bakolie.
Tegenover boter is het gebruik a:i
Delits-che Slaolie een groote bezuiniging,
schrijft mevrouw V.
Vooreerst staat, door het walergehalte
van de boter, een kilo boter niet hoogar
in Vetgehalte dan kilo olie, zoodat
boter van fl.33 niet meer uitlevert dan
90 et-1, bij 'tbakken.
Ook gebruik men minder olie dan de
hoeveelheid gesmolten boter, welke in re-
oeplen wordt aangegeven. Besparing
in prijs en besparing in hoeveel
heid, derhalve dubbele besparing, bij
olie.
Ik reken, dat, waar ik anders aan
boter 1.30 noodig had, ik nu toekwam
met ongeveer 3/4 fl-esch Ex;ra olie of
f 0.752).
Tegenover braadvet (ka'frun
der- -en varkens et) is het voorde-el van
olie daarin gelegen, dat er bij olie hoe
genaamd ge-en verlies is, terwijl bij vet
door het uitbraden altijd eenig verlies
ontslaat; wel blijven daan de kaantjes
-over, doch -deze zijn zoo goed als waar
deloos. Een vergelijking in cijfers is moei
lijk, omdat do p ij-zen, naar gelang <je-r
qualiteiten, bij vet zoo sterk 'uileenloopen,
maar in de -eerste qualiteiten Vind ik olie
ongetwijfeld voordeeliger.
Een and-ere dame uit Den Hang, wier
naam er a ire- in het ree-ptenlr e'sje zijn
(lange e.e r fen die wij h ronde aanduide r
als Mevrouw S., had een demonstratie
bijgewoond en maakt in haar schrijven
o.a. melding van hel protest dat haar
„cordon bleu" aanvankelijk had legen het
gebruik van Delftsche Slaolie voor bakken
5) lu den lijd toen dit neergeschreven werd,
kostte een kilogram natuurboter f130. Sedert
is de boterprjjs ongeveer 40 pCt. gestegen, ter
wijl de prijs der Delftrcbe Slaolie slechts met
ongeveer 10 pCt. verhoogd is geworden. Wat
dus toendertyd het gebruik der Delftsche Slaolie
tegenover natuurboter reeds voordeelig, thaDS is
dit voordeel nog grooter geworden.
en braden. Ondanks dit protest, sohr
zijl, nam ik -een proef met het bakt
van appelbeignets, aardappelc; oquetlen
sehijfsel aardappel. Hel resultaat was i
rassend; het gebak werd gelijkmaig
bruin, droog en bros. Hoegenaamd
onaangename vetsmaak, zooals bij 1
gebruik van reuzel hot geval kan
Ook bij het bakken en braden van l(
kalf slappen en biefstuk, volde© 1 de -
olie boven verwachting. Voor het bereil
van ©en smakelijke jus moet m.i..
het in olie bruin braden Van het viee
leen goed stuk "boter worden toegevt
Dan is het resultaat prachtig, beter
na het gebruik van enkel boter of e
Mijn huisgiSnooten -die een vooroor!
hadden tegen het gebruiken van sM
voor braden enz., moesten erkennen, d
de smaak uitstekend was en dat
de olie niets proeven kon.
Z-oo zouden wij kunnen doorgaan
het ve-melden van lal van getuigenis-1
die, het een al overtuigender dan het*
-dere, ten volle den indruk ge.en,
huisvrouw bij het gebruis, van Delfts-
zoowel de 'lijnproefster als de zuinrf
Slaolie in de beuken voldoening viri'
H-et kan niet op onzen w©£ liggen ft
meeruere oordeelvellingen hieronder >-
drukken, waar de fabrikaiuen gelegentó'
geven aan iedereen om gratis en ft®"!
het receptenboekje in eigendom te W
gen, wanneer de wensch daartoe sie<*
ter k-ennis wordt gebracht van de A®"
ling Reclame der Oliefabrieken Cal'
Dellt te Delft.
Wjj m-cenen le kunnen volstaan Be'
belangstellenden hierop atlent te
en hopen er in geslaagd te zijn i»
bovenstaande te hebben duidelijk geJ,,ï
waarom de Delftsche Slaolieflesch op '1
is in ons land min of meer de r0'
gaan Vervullen, die de kruik der flab11!
in het Appennjjnsche schiereiland
neemt.