IEIBEE8TEN"eV PAARDEN C. A. Schutte Co., Europa" Zaaimachini Vlaszaaimachine, 2 Woonhuizen 3 HENGSTEN, 3 KALFKOEIEN, Ho Is tin-Zeep. G. A. Schulte A Co., Lange Oelfl H 2, Middelburg. P.VERMUE, Tegen Winterhanden, Wintervoeten, Ruwe huid, Springende lippen. Lange Delft H 2, Middelburg. Per pakje 12i2 cent. TRANSPORTCOLONNE Firma FRANKEN VAN WEEL, Goes Woensdag 29 Maart 1916, publiek verkoopen bij E. VERBEEM, GOES. Firma F. SANDIJCK. Goes, H.H. LANDBOUWERS. TE KOOP: groot, grof eo zeer kort. Firma F. SANDIJCK, Goes. H. H. WINKELIERS. E. Verbcem, Goes. ST00MB00TDIENST Goes—Dordt.—Rotterdam en Amsterdam, „Admiraal de Ruyter" en Motor „Zuid-Beveland". 4lle STAATSLOTERIJ. De Collecteur A. E. JANSSEN, Oude Vischmarkt te Goes, ruaakt bekend, dat de LOTEN verkrijg baar zijn en dat de trekking be gint 2U Maart. Na ontvangst van het bedrag met porto wordt het verlangde ook toegezonden. een net Dienstmeisje Een onovertroffen middel voor het wasschen van teere stoffen, als zijde, tulle, batist, wol, mousse line enz. w GROOTE MARKT, GOES. Aangezien de verbouwing en vergrooting van het Hotel Bestaurant thans is voltooid, stel ik mij voor om het nieutjj gedeelte op VRIJDAG 3 MAART te openen, en noodig met de; mijne gewaardeerde begunstigers en belangstellenden beleefd i:J tot bezichtiging. Onder aanbeveling, Hoogachtend, li. J. MOLHOEI Het Roode Kruis Comité West Zuid-Bevelan wenscht te Kapelle-Biezelinge een te vormen. Zij die genegen zijn zich hierbij aan te sluiten en (M 18-jarigen leeftijd bereikt hebben, worden verzocht ten spoedigs! zich schriftelijk of mondeling op te geven bij den leider W. E. PFEIFFER, Med. docts. Ar Kapelle-Biezelinge, 21 Februari "1916. en de MOTOREN - WEEGBRUGGEN. FEUILLETON. De Oliekruik der Efalianen De Notarissen E. C. VAN DISSEL en J. PILAAR te Goes, zullen op' des voorm. om 11 uur, te Krabbendijke, in de herberg van OTTE, Schuren, Varkenshok, Tuin, Boomgaard en Erf te Krabbendijke, op het dorp, wijk A 18 en 19, groot 31 A. 62 cA. Te aanvaarden 1 Mei 1916. Inlichtingen te bekomen bij genoemde Notarissen. ter belegging van weiden, behoorende aan het landgoed „de Ut re ch t", te Esbeek (N.-B.). Inlichtingen te bekomen bij G. VAN LIERE, te Ovezand. Voor Sponsen, Zeeman, Bezems, Luiwagens, Borstels, Karpetvegers, Witborstels, Kwasten, enz., is je adres leveren alle soorten Drukwerken aan concurreerende prijzen binden uwe Illustraties in plaatsen zonder prijsverhooging uw Ad- vertentiën in alle bladen. nemen abonnementen aan op alle Tijd schriften hebben voorhanden vele soorten Schrijf papieren, Enveloppes, Schrijf- bloes, Bureau artikelen, Soen- necken Briefordners. Benevens rekening laatste helft van Maart, bij Landbouwer. BIEZELINGE. Te bezichtigen lederen werkdag. LANOLINE. Engelsche per groote tube 65 cent en 35 cent, in doosjes van 10 cent. KALODERMA in tuben van 20 en 40 cent. BYJBOLIN in tuben van 25 cent. CRÈME PELTZER in tuben van 40 cent. VASELINE COLD-CREAM (Chesebrough) in tuben van 40 cent en doosjes van 15 cent. CHAMPHOR-ICE in doosjes van 10 cent. PLTROL in doosjes van 121/2 cent. CACAOBOTER tabletjes van 21/» en 5 cent. LIPPENPOMMADE staafjes van 5 cent. LIPPENPOMMADE in porceleinen kokertjes van 15 cent. LIPPENPOMMADE in schuifkokertjes van 20 cent. HIVERINE in flacons van 15 en 25 cent. HONING-ROZENTABLET (de echte van Sheppy) 10 cent. TOILET VASELINE van Chesebrough in diverse verpakkingen SCHRIJFPAPIEREN ENVELOPPES, INKTEN, BUREAU-ARTIKELEN, „SWAN" VULPENHOUDERS EN INKT. OOOZEN LUXE-POST. Je adres voor BISCUITS, KLEINGOED, SPRITS, JULIANA en andere WAFELS, ONTBIJTKOEK, BAB- BELAARS, TREKWERK, KWATTA, I, 2, 3 en 5 ets. CHOCOLADE ARTIKELEN is met de Stoomboot Vertrek van GOES naar ROTTERDAM. Donderdag 2 Maart 's morgens 1 uur. Zondag 5 Maart 's morgens 1 uur. Vertrek van GOES naar AMSTERDAM. Woensdagmorgen vroeg. Vertrek van ROTTERDAM naar GOES. Vrijdag 3 Maart 's morgens 3 uur. Dinsdag 7 Maart 's morgens 11 uur. Vertrek van AMSTERDAM naar GOES. Vrijdagmiddag 3 uur. Ligplaats: Rotterdam, Haring vliet, Zuidzijde. INFORMATIËN te bekomen te Goes bij den heer J. C. MONHEMIUS, te Dordt bij de heeren BOUMAN Zn., te Amsterdam bij de heeren J. B. VERSCHURE en W. DEFAIS en te Rot terdam bij de Stoomboot-Reederij v/h J. A. VAN DER SCHUIJT. PASSAGIERSVRACHT Goes-Derdf- Retterdamenkele reis, f 1, retour f 1,59 De uitslag der trekkingen wordt den eigen avond nog in dit blad bekend ge maakt. In 't Hotel Zoutkeet te Goes wordt met Mei, wegens huwelijk der tegenwoordige gevraagd. Voor den a.s. ZAAITIJD worden ons nu besteld, de 39 beide voor alle Granen en Zaden geschikt en die in de praktijk hebben bew: de doelmatigste MACHINES te zijn. Ook in Zigzag- en Ketting-Eggen, Cultivators, Rolblokken, Pulver!» teurs en Melkontroomers zijn wij ruim gesorteerd. BILLIJKSTE PRIJZEN. Aanbevelend, Zooals bekend is, houden de Italianen er in him keuken een kruik met olijf olie op ua, waarvan zij zich bedienen bij het vullen hunner lampen, het be reiden hunner spijzen en bij alles waar vet v-ereischt wordt. D-e kennismaking met de Delftsche Slaolie deed mij aan een gulden tijd denken, waarin voor ons de Delft- scho Slaolieflesc-h bijna denzelfden dienst zal doen als de oliekruik der Italianen, zoodat ik het heldere vocht dan ook begroette als iets, dat in mij voor het allerminst een nauwkeurige proefrieem,- ster zou vinden voor méér dan voor sla en voor de bereiding eener mayonnaise. Aldus do schrijfster van een der getuige nissen, die voorkomen in het recepten- boekje der Delftsche Slaolie. Het is reeds lang geleden, dat dit werd neergeschreven en ofschoon in ons land, hekend oim zijn natuurboter en een overvloed van dierlijke vetten, de Delftscih© Sl-aoliefiesoh. wel nooit ten volle de rol zal kunnen ver vullen, die de schrijfster van bovenstaan de regelen haar heeft toegedacht, toch heeft de praktijk reeds uitgewezen, dat de bekende goudgele olie aardig op weg is een voorname plaats in de keuken van onze Hollandsche huismoeders in te nemen. Wij hebben ons voorgenomen in deze regelen een en ander mede te deelien omtrent de ondervinding, die verschillen de dames bij het gebruik van genoemd product hebben opgedaan, teneinde dui delijk te maken, dat de Delftsche Sla olie niet ten onrechte terrein verovert en de tijd waarschijnlijk niet ver meer is, dat zij in de keukenkast van elke Hollandsche huisvrouw voor het gebruik gereed staat. Laten wij eerst het woord aan dezelfde mevrouw die hierboven toezegde proeven te zullen nemen. Alvorens de Delftsche Slaolie toe te passen, aldus mevrouw B-. K. on derwierp ik ze aan een onderzoek; op zettelijk had ik de minste der drie soor ten, dus die van 75 ets. de flesch ge nomen. x) Ik bevond dat de olie zich slechts langzaam verwarmde, terwijl het droge rookwolkje, dat er eindelijk uit op steeg, mij waarschuwde, dat er geen vooht- deelen te verdampen waren. In een braad pan op het vuur gebracht, merkte ik op, dat de olie zeer langzaam bruin wordt, doch volstrekt niet aanzet, zoodat het gebruik van Delftsche Slaolie het on aangename aanbranden voorkomt en ik was niet weinig verrast de zekerheid te hebben, dat de Delftsche Slaolie geen voorbereiding behoeft, maar voor elk gebruik geheel gereed is, waardoor natuurlijk heel wat tijd in de keuken wordt uitgespaard. Het eerst gebruikte ik Delftsche Sla olie om karbonaden te bakken; een hoe veelheid olie gelijk staande niet de hoe veelheid boter daarvoor benoodigd, bleek te groot te zijn men doet veel meer met een kopje Delftsche Slaolie dan met een kopje boter, zoodat de Delftsche Sloalie een groote bezuiniging in de keu ken mogelijk maakt. De karbonaden bekwamen bij het bakken een schoone, bruine kleur en deden bij het gebruik denken aan vleesch, dat op den rooster gebraden was. Een stuk ossenvleesch met Delftsche Slaolie ingewreven en in den oven ge braden, beantwoordde aan de strengste eischen van roastbeef, terwijl de jus, ver kregen door het toevoegen van kleine hoeveelheden kokend water onder het bra den, schoon van kleur en aangenaam van smaak was en eene goede mate van ge bondenbeid had verkregen. In den warm- sten tijd was het vleesch den vierden dag l) I)e derde kwaliteit Supra is vervallen. Al leen worden nu nog maar verkocht de le kwa liteit extra en de 2e kwaliteit Surline, resp. van f 1.10 en f 0.95 per keele tiesch, en f 0,70 en f 0.60 per halve fleach. nog even smakelijk en frisch, wat ook het geval was met een kalfsfricandeau met Delftsche Slaolie bereid. „Neem voor gebak goede boter", zoo schrijft elk keukenboek voor en go-ede boter is tegenwoordig duur, zoodat dit nagerecht nog maar zelden op liet menu voorkomt. Met den gunstigen uitslag bij het braden verkregen, beproefde ik nu flensjes met Delftsche Slaolie te bakken; de olie in het beslag benoodigd, ver mengde er zich gemakkelijk mee en het gebak werd spoedig gaar en bruin, en sm-aakte overheerlijk. Een broodpudding, waarin de boter do-or slaolie vervangen was, voldeed bijzonder en hoewel ook hier de olie van 75 cis. gebruikt werd, was er niet de minslte oliesmaak aan de pudding te bespeuren. Een macaronischoteltje met de Delftsche Slaolie toebereid, mocht door een fijn proever gekeurd worden. Een proef,, met het bakken van visch genomen, voldeed evenzeer; de visch werd gelijkmatig van kleur, zette volstrekt niet aan de pan en was heerlijk knapperig. Slechts aarzelend ging ik er toe over om de groenten met Delftsche Slaolie te sto ven; de oliesmaak moest, dacht ik, hier wel te voorschijn komen 1 --- Ook nu was de uitkomst verrassend; van olie smaak geen sprake en bovendien had de groente, met Delftsche Slaolie gestoofd, haar kleur beter behouden dan die met boter bereid was. Een volgende schrijfster, die mededee- Jingen doel omtrent het gereedmaken van ©enige tientallen, mecreindeels andere, spij zen, beveelt de D-ehtsche Slaolie aan „omdat men er vele gerechten smakelijk mee kan toebereiden, ja, zelfs beter dan met boter of eenig ander vet, tan tweede om de groote besparing, die h-et gebruik van deze olie geeft." Zij- beh.in lelt achiereemotgeni de gun stige uitkomsten h'ervan, vergeleken bij hel gebruik van natuurboter, dierlijk braadvet en bakolie. Tegenover boter is het gebruik a:i Delits-che Slaolie een groote bezuiniging, schrijft mevrouw V. Vooreerst staat, door het walergehalte van de boter, een kilo boter niet hoogar in Vetgehalte dan kilo olie, zoodat boter van fl.33 niet meer uitlevert dan 90 et-1, bij 'tbakken. Ook gebruik men minder olie dan de hoeveelheid gesmolten boter, welke in re- oeplen wordt aangegeven. Besparing in prijs en besparing in hoeveel heid, derhalve dubbele besparing, bij olie. Ik reken, dat, waar ik anders aan boter 1.30 noodig had, ik nu toekwam met ongeveer 3/4 fl-esch Ex;ra olie of f 0.752). Tegenover braadvet (ka'frun der- -en varkens et) is het voorde-el van olie daarin gelegen, dat er bij olie hoe genaamd ge-en verlies is, terwijl bij vet door het uitbraden altijd eenig verlies ontslaat; wel blijven daan de kaantjes -over, doch -deze zijn zoo goed als waar deloos. Een vergelijking in cijfers is moei lijk, omdat do p ij-zen, naar gelang <je-r qualiteiten, bij vet zoo sterk 'uileenloopen, maar in de -eerste qualiteiten Vind ik olie ongetwijfeld voordeeliger. Een and-ere dame uit Den Hang, wier naam er a ire- in het ree-ptenlr e'sje zijn (lange e.e r fen die wij h ronde aanduide r als Mevrouw S., had een demonstratie bijgewoond en maakt in haar schrijven o.a. melding van hel protest dat haar „cordon bleu" aanvankelijk had legen het gebruik van Delftsche Slaolie voor bakken 5) lu den lijd toen dit neergeschreven werd, kostte een kilogram natuurboter f130. Sedert is de boterprjjs ongeveer 40 pCt. gestegen, ter wijl de prijs der Delftrcbe Slaolie slechts met ongeveer 10 pCt. verhoogd is geworden. Wat dus toendertyd het gebruik der Delftsche Slaolie tegenover natuurboter reeds voordeelig, thaDS is dit voordeel nog grooter geworden. en braden. Ondanks dit protest, sohr zijl, nam ik -een proef met het bakt van appelbeignets, aardappelc; oquetlen sehijfsel aardappel. Hel resultaat was i rassend; het gebak werd gelijkmaig bruin, droog en bros. Hoegenaamd onaangename vetsmaak, zooals bij 1 gebruik van reuzel hot geval kan Ook bij het bakken en braden van l( kalf slappen en biefstuk, volde© 1 de - olie boven verwachting. Voor het bereil van ©en smakelijke jus moet m.i.. het in olie bruin braden Van het viee leen goed stuk "boter worden toegevt Dan is het resultaat prachtig, beter na het gebruik van enkel boter of e Mijn huisgiSnooten -die een vooroor! hadden tegen het gebruiken van sM voor braden enz., moesten erkennen, d de smaak uitstekend was en dat de olie niets proeven kon. Z-oo zouden wij kunnen doorgaan het ve-melden van lal van getuigenis-1 die, het een al overtuigender dan het* -dere, ten volle den indruk ge.en, huisvrouw bij het gebruis, van Delfts- zoowel de 'lijnproefster als de zuinrf Slaolie in de beuken voldoening viri' H-et kan niet op onzen w©£ liggen ft meeruere oordeelvellingen hieronder >- drukken, waar de fabrikaiuen gelegentó' geven aan iedereen om gratis en ft®"! het receptenboekje in eigendom te W gen, wanneer de wensch daartoe sie<* ter k-ennis wordt gebracht van de A®" ling Reclame der Oliefabrieken Cal' Dellt te Delft. Wjj m-cenen le kunnen volstaan Be' belangstellenden hierop atlent te en hopen er in geslaagd te zijn i» bovenstaande te hebben duidelijk geJ,,ï waarom de Delftsche Slaolieflesch op '1 is in ons land min of meer de r0' gaan Vervullen, die de kruik der flab11! in het Appennjjnsche schiereiland neemt.

Krantenbank Zeeland

Nieuwe Zeeuwsche Courant | 1916 | | pagina 4