voor Xeeuwsch-Vlaanderen. ZEVEN MiLLIOEN. No. 78. Zaterdag 25 Maart 1893. 2e jaargang. FEUILLETON. Nieuwsblad A B O N N E M E X T S P 11 IJ S Per 3 maanden 40 centsfranco per post 45 cents. Voor Amerika f 2.90 per jaar ltij vooruitbetaling. Abonnementen worden aangenomen bij alle Boekbandelaren, Brievengaarders en den Uitgever. A I) V E R T E X T I E P II IJ S Van 1 tot en met 4 regels 25 cents; elke regel meer 5 cents. Bij abonnement aanmerkelijk vermin derd tarief. Groote letters naar plaatsruimte. Advertentiën worden ingewacht tot Vrijdagnam. 1 ure. Deze Courant verschijnt eiken 1 'rijdagnvond hij den Uitgever C. DIELEMAN, te Bres/eens. Het pasteuriseeren van de melk. I, Melk behoort tot die voedingsmiddelen, welk» voor menscben van iederen leeftijd, gezond of ziek, hooge waarde bezitten. Toch is een zekere voorzichtigheid bij baar ge bruik in acht te nemen, vooral wanneer men niet weet, van welken stal en van welk dier afkomstig is. Vooral in den laatsten tijd wordt door onze geneeskundigen sterk daar op aangedrongen, daar het meer en meer blijkt, hoe gemakkelijk ongesteldheden en ziekten van zeer ernstigen aard door bet melkgebruik kunnen worden veroorzaakt. In de „Königsberger landw. Zeitung" kwam ven artikel voor van dr. Hittcher, dat ons met het oog op bovenstaand gewichtig ge- HOPg VOOl'kuBxi, otn or 01120 Iohok tflttlb T6 doen kennis maken. Het meest verganklijk natuur-proiuct mag wel de melk genoemd worden. Zij vormt ten uitstekende kweekplaats voor die mikros- cnpiscli kleine wezens, die men met den naam van bacteriën of splijtzwammen aan duidt. Deze oneindig kleine diertjes spelen in de huishouding der natuur cene reer groo te rol, en zijn den mensch ten deele tot nut, maar voor een ander deel mogen zij ook ;ljtie gevaarlijkste vijanden genoemd worden. Zij zijn de ooi zaak van dc scheikundige om zetting, die in ieder organisch pioduet plaats vindt, dus ook in de melk, zij roepen de gisting te voorschijn bij het bronwen van bier, het stoken van jenevor, het bakken van brood enz. en verleenen hier alzoo den mensch NOVELLE VAN MAX RING. Doch ook aan den gezantschapssecretaris en aan nog verscheidene heeren, wien het belang inboezemde, verhaalde de gedienstig* baddokter hetzelfde nieuws, zoodat al heel spoedig het geheele gezelschap er mede be kend was. Zooals te hegrijpen is, verwekte deze tij ding groot opzien, en deed de spanning en het ongeduld verbazend toenemen. Aller oogen waren op de bekende medeminnaars gevestigd, die zooveel mogelijk hunne opgewondenheid zochten te verbergen. Daar zij echter geen oogenblik meer te verliezen hadden, haast ten beiden zich om onder verschillende voor wendsels zonder opzien te verwekken de zaal to verlaten, terwijl de een den ander zocht to misleiden en de eerste hoopte te zijn. Ileiden kwamen bijna gelijktijdig aan het hunne onwaardeerbare diensten, terwijl zij van een anderen kant voortdurend zijn hoog ste g ed, zijn grootste» schat, zijne gezond heid en zijn leven met de gevaarlijkste ziek ten bedreigen. Hoe komen die bacteriën in de melk. Het is bewezen, dat de melk, zoolang zij nog in de melkldieren verborgen is, volko men vrij van elk levend organisme is; maar reeds bij het verlaten van de uier wordt zij door bacteriën verontreinigd, die bij groote hoeveelheden in de speen worden aangetrof fen. In Zwitserland, waar men bij het mel ken met zeer veel zorg te werk gaat, geldt dan ook als vaste regel, dat men dc eerste melkstralen niet in den emmer opvangt, maar op den grond laat loupen, om zoodoende al le voorhanden zijnde bacteriën en verdere onreinheden te verwijderen. Het daarHo- - Veroorzaakte verlies heeft weinig of niets te beteekenen, wijl de eerste ineik toch zeer arm aan vetdeelen is. Toch kan men onmogelijk beletten, dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen, bij bet melken bacteriën toetreden. Altijd zullen er wat aan de uier, aan de handen der melkers, in het voeder, in den mest en niet liet minst in de lucht overblij ven. Althans het staat vast, dat in de ver- sehc uitgemolken inclk de meest verschillen de soorten van organische wezentjes worden aangetroffen, wier aantal te grootcr is, naar mate men te minder voorzorgsmaatregelen beeft genomen. Het aantal dier bacteriën, in eeu kubieke cM. versehe melk voorbanden, w isselt af van 10.000 tot 100.000. Zij bezitten do eigen- visschcrshuis en werden door de rijke dame, wie zij om een kort onderhoud verzochten, na elkander met dezelfde onpartijdige vrien delijkheid ontvangen. Dit onderhoud duurde, maar weinige oogcnblikken, waarna ieder van ben, zichtbaar terneergeslagen, het huis den rug toekeerde, en zelfs tegenover zijne beste vrienden den uitslag verzweeg. Daar echter de volgende morgen noch dc graaf, die zich van dc overwinning verzekerd had gehouden, noch de sluwe gezantschapsse cretaris met de gewone ruikers verschenen, om van de vertrekkende dame afscheid te nemen, en ook aan de table d'höte met geen enkel woord van de scheiding gewaagden, zoo meende het badgezelschap gerechtigd 'te zijn aan te nemen, dat beiden bij de rijke erfgename een blauwtje geloopen hadden. VI Verscheidene weken na het hierboven me degedeelde reisde ook Koert naar Opper- Silezië, om, zooals hij zich voorgenomen had, in ile hem tot dit doel door Flora aangera den Maria-ijzergieterij voorloopig als vrij williger te gaan arbeiden, nadat hij zijneer- vol ontslag uit den militairen stand gekregen ^chap zich met buitengewone snelheid te kunnen vermenigvuldigen. Dat daarop de temperatuur van niet weinig invloed is, beeft men reeds lang kunnen nagaan uit de om standigheid, dat afgekoelde melk veel langer zoet. blijft dan gewoonlijk het geval is; de wetenschappelijke onderzoekingen van den laatste» tijd nebbeu echter eerst de ware oorzaak van dat verschijnsel aan het licht gebracht. Zoo heeft men bevonden, dat in melk, die bij een temperatuur van 35 gr. Celsius wordt bewaard, dat is de warmte welke de melk bij 't verlaten van den nier bezit, het aantal bacteriën-kiemen na vier uren reeds 2UU maal en na zes uren 4000 maal zoo groot is geworden. Daarentegen bedroeg die vermeerdering in melk, welke men tot 12.5 ar Ciifsiiis h»d 'J '- verloop net acht— en het vierhonderdvoud. Hij melk, die in ijs werd bewaard, had in 't geheel geene verandering plaats gevonden. Wil men derhalve melk hebben die zoo hiivcr mogelijk is, dan heelt men niet alleen te zorgen voor behoorlijke reinheid en zinde lijkheid in den stal en hij het melken, maar men passc onmiddelijk na het melken een sterke afkoeling toe, anders kan het gebeu ren, dat zindelijk gemolken melk, die niet i» afgekoeld, reeds eenige uren na het mel ken veel meer bacteriën bevat dan andere, die niet zoo zuiver is behandeld, maar on middelijk is afgekoeld. Een groot deel van de in dc melk voor banden bacteriën zijn onder den algemeenen naam van melkzuur-bacillen bekend, dewijl zij hunne werkzaamheid verraden in het oui- en al zijne zaken iu zooverre geregeld had, dat zijne moeder met lure overige kinderen tenminste gedurende cel) jaar voor alle zor gen beveiligd was. Hoezeer hij er ook naar verlangde zijne geliefde, met wie hij briefwisseling hield, weder te zien, zoo kon hij zich toch niet gedurende dc lange en vervelende reis met de s]worwegcn geheel onttrekken aan de zovg voor de toekomst en aan ernstige be denkingen tegen zijn gewaagden stap. Daarbij kwam nog liet uitzicht op de sombere streek, die bij doorspoorde, en op de armoedige bevolking welker voorkomen maar al ie zeer geschikt was, om zijn geloof te versterken en in de hem bekende schil deringen der in een kwaden naam staande Opper-Silczisclie toestanden; slecht bebouwde velden, woeste, onvruchtbare zandstreken, donkere naaldwouden, hier en daar een ar moedig dorp met vervallen huizen, onder welker daken ellende en ziekte schenen te heerschen. Des te grootcr en aangenamer was daarom zijne verrassing, toen Koert, liet doel zijner reis bereikt hebbende, dc gehele omgeving geheel anders, ju zelfs grootsch rond. Reeds zetten van melksuiker in melkzuur, waardoor de melk zuur wordt. Hun kiemvermogee, om het zoo eens te noemen, houdt beneden ile 10° C'. geheel op; bij 12" is het nog zwak, maar bij 15o wordt het merkbaar sterker. Bij 35®+2» C. is liet voortplan tingsvermogen op zijn hoogst; daarboven neemt het snel af, zoodat het reeds bij 40" geheel ophoudt. Hieruit blijkt duidelijk, dar men zoowel door sterke afkoeling als door een aanzienlijke verwarming de melk voor zuur worden kan beveiligen. Welke temperatuur is nu voor de onr- rooming van de. uielk het geschiktst? Stellig kunnen de vetbolletjes gemakkelij ker door de melk heendringen, als deze warm en dus dunner is dan bij een lagere tempe- ral,;u.r.-.Cv ifflfoity&fötf rva".-Vrifri- fuge's genomen, volkomen. De afgeroomde melk bevatte geregeld veel meer vetdeelen bij eenc koude dan bij eene warme ontroo— ming. De meest bevredigende resultaten weiden verkregen bij centrifugatie op een warmtegraad van 25°35° C. Binnen deze. grenzen wisselde de hoedanig heid der achtergebleven hoeveelheid melk niet noemenswaard af. Beneden de 25® groeide het vetgehalte zeer snel aan, boven de 35o nam het dan slechts zeer langzsam at. Voor eenigen tijd heeft men een schrede voorwaarts gedaan, door met het centrifu- geerc» het pasteuriseeren te verbinden. Onder pasteuriseeren vestaat men eene verhitting van de melk tot een graad, die onder lie.i kookpunt ligt; meestal van 60" tot 80o C. De wijze van behandeling denkt hsren naam II U in de verte zag hij cene menigte groote re en kleinere gebouwen, eene volkomen fabrieks stad, die in geen enkel opzicht ccnc verge- gelijking met de beroemdste Engeltche en Belgische behoefde te schuwen. Hoe meer hij naderde, des tc meer boeiden hem liet leven en het gewoel in deze vooi hem geheel nieuwe wereld. Met steeds toenemende belangstelling stap te hij voort tnsschen bergen van steenkool en langs hoog opgestapelde ertsen, reusach tige sclioorsteenen en werkplaatsen, waaruit heul een oorverdoovend geraas tegenklonk. Vol frisscben moed wendde Koert zich tot een der opzichters die hem op zijn verzoek geleidde naar den hem door Flora aanbevolen directeur Martin Deze, een vijttiger met een verstandig, vertrouwen inboezemend gelaat, ontving Koert, zoodra deze zijn naam genoemd had, met opvallende beleefdheid en voorko mendheid, terwijl hij hem uitaoodigde voor loopig zijn gast te zijn, tot hij een geschik ter ondervonden zou lieljben- „Gij zijt," zeide de directeur glimlachend, mij ten zeerste aanbevolen, zoodat hot mij vcrh"iigt, alles te doen, wat in mijn vermo- ge., i», on; uw verblijf hier zoo an-ge". n

Krantenbank Zeeland

Nieuwsblad voor Zeeuwsch-Vlaanderen | 1893 | | pagina 1