DE DERDE WERELD VERDIENT BETER, ALS U DE NOVIB CATALOGUS AANVRAAGT. STUUR MIJ DE GRATIS NOVIB CATALOGUS UM! Een oud-eilandbewoner weet te vertellen(deel 1) GRATIS PUZZELPLEZIER VAN HET RODE KRUIS Nie zö un fris praetje van de weke, beste vrienden. Ut hae over Joap en Wullemien en wat of ze op verkansie mee- gemaekt Zelf vond uk de hebeurtenissen toch wè leutug, dus wil uk ze julder ók nie ontouwe. Plee - de papjee. Ze bin mee verkansie hewist, Joap en Wullemien. Nae 't werme zuu-jen, julder kenne ze wè meschien. Vrééd werm was't hunter, hin wolkje an de lucht. En 't eten is zö vet, zei Wullemien, mee un and op d'r buuk en un zucht. Nae un paer daehen krehe ze krampe, ze waere hoed an de diaree. Zat Wullemien d'r nie, dan zat Joap op de plee. A vlug was't papier ophebruukt, dus stoof Joap nae benee. Oe mos't dat in die vrimde tael: w.c. papier, wist um ök vee. Duudeluk maeke lukte nie, dan mè op z'n beste Frans. Plee - de papjee, riep um uut, dat was z'n leste kans. Ie maekte van boven en benee heluud en toen oa ze ut behrepe. Ze stove oal weg om papier, wat ei Joap um heknepe. Di liep um op un drafje deu de hang, un meisje mee un staepel w.c.-papier achter z'n an. Noe kon Wullemien d'r of, want bie z'n eihe was't wee a an de hang. De deining, ontstaan door het inter nationaal wijnschandaal in de loop van 1985, zal nog wel even voortrollen in de gemoederen van velen. Eén der edelste dranken in de geschiedenis der mensheid werd door schennende men senhand onteerd. Ook hier ervaart men dat uit winstbejag een mens tot veel in staat is. Waarbij de gezondheid van de evennaaste gewetenloos in de waag schaal wordt gesteld. Wijn. Ja, wat weten wij in onze regio eigenlijk van wijn? Wij negeren in ons verdere verhaal de meer on-menselijke houding tegenover deze drank. Zijn verre van deskundig om over zijn „edelheid" te kunnen spreken. Zo had den wij wel enkele „aanrakingen" met dit natuurprodukt, waarover wij wel durven schrijven. Maar eerst stellen wij een voorbeeld wat wij hier met des kundigheid bedoelen. Zo werden wij door een rivierloods te Kaub a/d Rijn, in Duitsland dus, uit genodigd met hem aan de wal „een glas wijn" te drinken. Met het opleidings schip „Prinses Beatrix" zouden wij bij die plaats overnachten. Deze man had, beloodsend aan boord zijnde, ons vaak „college" gegeven in wijnbouw, wijn soort, wijnexport en niet te vergeten het jaarlijks weerkerend wijnfeest, ter wijl wij tussen de met wijnstok be bouwde berghellingen heen voeren. Zo een ieder die bijv. bij ons in Zeeland op een „mosseldorp" woont, nog niet des kundig over mosselen kan praten, zo is dit ook gesteld met lieden uit een wijnstreek. Hoewel men er dan altijd „wel iets" van af weet. Doch deze loods was verwant aan een familie van wijnboeren. In een wijnhuis nu aangekomen, bestelde hij voor zijn tijdelijke gasten die soort wijn van dat jaar. Bij het serveren proefde hij op verzoek voor en knikte instem mend. Wij, als „Hollanders", vonden de drank uitstekend. Doch na het serveren van het tweede glas wijn, waarvan hij proefde, werd de serveerster teruggeroepen. Zij kon de nog volle glazen, waaraan ook wij „genipt" hadden en niets bemerkten, weer terugnemen. Want hoewel fles en jaartal klopten, was de wijn niet de zelfde als voorheen, van mindere kwa liteit. De loods proefde dit onmiddel lijk, wij niet. Men moet met wijn niet „zwendelen", vond hij. Zo „hing" op een keer een hefschroef- vliegtuig .tegen een berghelling, beplant met wijnstok. De loods vertelde dat dit een nieuwe methode van besproeiing was tegen schadelijke insekten. Door de werveling van de hefschroefwind werd hiermede de onderzijde van het blad bereikt, zo had men ontdekt. Wij hebben nog, in het voorjaar, de mensen met gevulde manden met aarde op de nek de berg op zien klauteren. Die aarde, benut voor de wijnbouw, was dan door regen in herfst en winter langs de berghelling naar beneden ge spoeld. Later gebruikte men hiervoor een verplaatsbare transportband. De geplukte rijpe druiven werden voorheen per mand de helling afge dragen, waar beneden de typische wa gentjes stonden met de brede kuipen, waar de manden in leeggestort werden. Ook deze zware taak werd in de loop der jaren door de transportband ver licht. Want voor het zware werk kwa men op het altijd hellend vlak steeds minder mensen beschikbaar. Anderszins zullen de steeds uit te betalen hogere lonen een rol hebben gespeeld. In dezelfde geest veranderde in de loop der jaren bijv. op Noord- Beveland het werk op en om de boer derij. Wij vermoeden dat de wijn haast even oud is als de mensheid. Hierover lezen wij voor het eerst in de Bijbel, Oude Testament, Genesis 9 1829, het volgende. Noach en zijn zonen. De zonen van Noach, die uit de ark gegaan waren, waren Sem, Cham en Jafeth; Cham was de vader van Kanaan Deze drie waren de zonen van Noach, en uit dezen is de gehele aarde bevolkt. En Noach werd een landman en plantte een wijngaard. Toen hij van den wijn gedronken had, werd hij dron ken en hij ontblootte zich in zijn tent. Toen zag Cham, de vader van Kanaan, zijns vaders naaktheid en hij vertelde het aan zijn beide broeders buiten. Daarop namen Sem en Jafeth een man tel, legden dien op hun beider schou ders, liepen achterwaarts en bedekten huns vaders naaktheid, terwijl hun aangezicht afgewënd was, zodat zij huns vaders naaktheid niet zagen. Toen Noach uit zijn roes ontwaakte en vernam, wat zijn jongste zoon hem aangedaan had, zeide hijVervloekt zii Kanaan, een knecht der knechten zij hij voor zijn broeders. Voorts zeide hij: Geprezen zij de Here, de God van Sem, maar Kanaan zij hem tot knecht. God breide Jafeth uit, en hij wone in de tenten van Sem, en Kanaan zij hem tot knecht. En Noach leefde na den vloed drie honderd vijftig jaar; zo waren al de dagen van Naoch negenhonderd vijftig jaar; en hij stierf. Met de grootste eerbied.voor dit Bij belse gegeven vermoeden wij dat Noach bii de eersten moet hebben behoord die aan den lijve ervaren moest dat wijn niet altijd even liefelijk, maar juist verradelijk kan zijn, zo men aan deze bron de volledige dorst lest. Met als gevolg: dronkenschap. Hoevelen zijn na hem door de wijn verleid? En nog! Maar ook hier geldt: vergiffenis voor de onwetende. Zo kwam met een Rijn-oefenreis een nieuw bemanningslid bij ons aan boord. Die van huis-uit enkel „bierdrinker" was. Dan moet men met wijn oppassen. Zo is men geneigd wijn te drinken zo als bier. Met zeer nare gevolgen na tuurlijk. Hoewel terdege door ons hier op gewezen, hij zou met zijn „eerste stappen" aan de wal in het wijngebied langs de Rijn nu eens wijn gaan proe ven. Heeft hij, toen dit zover vas, daarbij snel maat verloren en mocht dit zeer bezuren. Dit bewijst, dat vanaf de grijze oud heid, wijn zijn verleidelijke invloed op de mens nooit heeft verloren. Hierbij zij opgemerkt, dat de routine-wijn- drinker het aureool van wijn niet zal bezoedelen door dronkenschap, zeker niet in het openbaar. Het op de juiste manier wijndrinken is een ceremonie. Wij gaan even voorbij aan alle etiket-voorschrift in deze, in woord en geschrift. Want het is nog altijd zo, dat zo men aan het diner een flinke boer laat, dit bij ons dooi de gastheer als zéér on welvoegelij k wordt opgevat. Terwijl een gastheer in China dan juist voor u opstaat en sta tig buigt, want daar is dit juist een uiting van beleefdheid. Nog altijd geldt: 's lands wijs, 's lands eer! Zo heeft elke historisch gegroeide wijnsoort in zijn streek de eigen roe mer. Voor het drinken houdt men deze even onder de neus, snuift en neemt dan een slok, om de smaak geheel tot z'n recht te laten komen. Die slok slikt men niet direkt door, doch men „kauwt" hierop even. Daarna volgt een hap eten. Zo „geniet" een kenner van de wijn. Zo is het niet verwonderlijk, dat velen in een wijnstreek vaak zéér aan hun gewicht zijn. Wij zijn zo vrij eerst uw aandacnt te vragen voor wat men leest over wijn in de Alg. Winkler Prins, deel 10, blz. 595. WIJN. In engere zin de drank die door alcoholische gisting is verkregen uit het sap van druiven; in ruimere zin ook uit dat van andere vruchten ("vruch tenwijn). Na de gisting, waarbij alcohol en koolzuur zijn gevormd, is het drui- vesap wijn geworden. De alcohol blijft in de wijn, het koolzuur is ontweken. Alleen bij nagisting van jonge wijn op flessen de wijn moet dan nog enig zoet bevatten blijft het koolzuur dat zich dan ontwikkelt in de flessen be houden en er ontstaat mousserende wijn. Bij de meeste wijnen is alle sui ker vergist. De wijn is dan droog (niet zoet). Het alcoholgehalte is dan meestal 10 a 12 pet. Bij wijn gemaakt van druiven, die veel suiker bevatten is het mogelijk een deel hiervan te behouden, waardoor deze wijn min of meer zoet is. Zoete wijnen hebben in de regel meer alcohol. Sauternis 15 pet., port-wijn Madeira en Sherry 18 a 21 pet. (Sherry is echter van nature een droge wijn; bij zoete sherry is het zoet toegevoegd). Rode wijnen ontstaan door de schillen te doen meegisten. De kleurstof uit de schillen maakt de wijn rood. Laat men alleen sap gisten, dan ontstaat witte wijn. Europa maakt ca. 5/7 deel van alle wijnen. En Frankrijk, het grootste wijn- land van de wereld, maakt daarvan meer dan een derde deel. De Europese landen die wijnen van hoge klasse ma ken, zijn o.a. Frankrijk (bordeau-wij nen, bourgogne, champagne), Spanje (sherry), Portugal (portwijn, madeira), Duitsland (Rijn- en Moezel-wijnen), Hongarije (tokayer), Italië (chianti, mar- sala). Het gros van alle wijnen die men in enig land maakt, is van geringe of middelbare klasse; slechts een klein deel is van hoge kwaliteit. WIJNBEREIDING. Alcoholische ver gisting, meestal met Saccharomyces ce- revisiae var. ellipsoideus, van most of druivesap bij een temperatuur van 30 gr. C. Na het gistingsproces wordt de droesem, het bezinksel dat gist en ka- liumbitartraat bevat, verwijderd, waar na het aroma zich ontwikkeld en de wijn zich klaart. Eventueel kan deze nog worden gepasteuriseerd. Na de koeling onder het vriespunt worden de neergeslagen proteïnen door filtratie verwijderd. De wijn wordt daarna in eikehouten vaten opgeslagen, waarin het rijpingsproces plaatsvindt dat 2 tot 5 jaar kan duren en waarbij het bouquet zich ten volle ontwikkelt. (T.z.v. de Alg. Winkler Prins). Eens zong men: Drink je een glaasje wijn, let op het jaartal. Men eindigde dan: De wijn moet oud zijn, maar het meisje niet Dat dit oud zijn nog een andere rol kan spelen, bewijst het volgende. In de zestiger jaren betaalde een rijke wijnbouwer te Erbach (aan de Rijn, West-Duitsland, R.K.M. 513), zelf voor een fles wijn uit de 17e eeuw, volgens de volksmond, 1500 D.M. (is nu ruim 1600,Men betwijfelde of deze wijn nog te drinken zou zijn. Maar evenals soms met een oud schilderij, beschouw de men een dergelijk bezit als een geld belegging. Deze fles was dan ook door de jaren heen in veler handen geweest. Ook in het toeristenstadje Boppard a/d Rhein (R.K.M. 570,5) mochten wij bij uitzondering van een wijnbouwer zijn kelder met vaten vol gistende wijn bezoeken. Voor een volslagen vreem deling met deze materie zeker erg in teressant. In het boekwerkje „Nederlandse Spreekwoorden, Spreuken en Zegswij zen", door K. ter Laan, lezen wij i.v.b. met wijn het volgende. 1. Goede wijn behoeft geen krans a. goede waar heeft geen aanbeveling nodig; b. ware deugd behoeft geen lof. Oudtijds hingen de herbergiers een krans uit, als zij goede wijn te koop hadden. 2. Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan dronken lui handelen onverstandig. 3. Klare wijn schenken waarheid spreken; een zaak duidelijk uitleggen, namelijk wat de bedoeling er van is. 4. Hij houdt van wijntje en trijntje hij houdt van drank en van vrouwen. Wijntje en Trijntje zijn beiden vrou wennamen. Het is dus van ouds een woordspeling. 5. Jenever, wijn en brandewijn, zijn voor kinderen groot venijn. En voor menige oudere ook. 6. Ze waren vol zoeten wijns ze hadden te veel gedronken. Bijbels ge zegde. Toen de apostelen op de Pink sterdag spraken in talen, die hun vreemd waren, zeiden sommige om standers: Zij zijn vol zoeten wijns. (Handelingen 11 13). 7. Wijn op melk, deugt voor .elk. Maar melk op wijn, is venijn (Vlaams) overvloed na gebrek is voor ieder aangenaam, doch gebrek na overvloed valt lastig. Ook: 8. Wijn op melk genomen, zal u wel bekomen. Maar melk op wijn, kan venijnig zijn. 9. Die wijn drinkt, kweekt luizen (Vlaams) wie zijn geld verdrinkt, houdt niets over voor schoon ondergoed. 10. Als de wijn zinkt, zwemmen de woorden boven (Gezelle) een dronken man vertelt, wat hij nuchter zou ver zwegen hebben. 11. Nieuwe wijn in oude leerzakken een nieuwe inrichting in de oude vorm. Naar Matth. IX 17, waar Jezus zegt: Noch doet men nieuwe wijn in oude lederzakken; anders zo bersten de lederzakken, en de wijn wordt uitge stort, en de lederzakken verderven. 12. Water in de wijn doen zijn eisen matigen, gedwongen door de om standigheden; zijn voorwaarden minder streng maken; zijn drift matigen. Met ons wijnverhaal memoreren wij ook aan het roman-verhaal „De drui venplukkers" (1931) van A. den Doo laard. Hij schreef onder dit pseudo niem, omdat hij meer aan het „dolen" was door Europa dan op een stoel zat aan een schrijftafel. Voor zijn boek „Oriënt Express" (1934) trok hij per muilezel over de gehele Balkan. Joego slavië werd zijn tweede vaderland. Tijdens de hongerwinter in de „Ves ting Holland" stak hij ons vaak een riem onder het hart. Zo wij, in alle mogelijke duisternis, via Radio Oranje zijn strijdbare warme vaak hartstoch telijke stem hoorden over de verbor gen radio achter het behang. Dicht bij huis blijvend. Hoe vaak herlazen wij van zijn hand „Het verjaagde water" (1947), dat handelt over de droogmaking van Walcheren? Dat voor de bevrijding tijdelijk opgeofferd moest worden, om de vijand uit Walcherens bunkers te verdrijven! A. den Doolaard (84 jaar), gelukkig nog steeds in ons midden, werd geboren als Cornelis Spoelstra te Zwolle (72 1901). Wij raadplegen A. den Doolaard Om nibus, want de aparte delen werden ons gestolen in 19401945. Als wij dan weer „De druivenplukkers" herlezen, en ko men aan „Het derde kruis" (blz. 46), handelend over de markies Saporta, die eenzaam leefde op het, oude Cha teau Font Colombe (Fr.). 'Hij had in 1871 zelf op de barricaden gestaan. In 1916 verloor hij, in één gevecht, zijn enige zoon en zijn schoonzoon. De dag dat het telegram kwam, was de dag dat de grote druivenpluk begon: de vijftiende september. In 1916 versche nen voor het eerst krijgsgevangenen op zijn bezitting. Met een hunner, een Duitse edelman, geraakte hij door de sterrekunde, ondanks zijn haat, in nau wer kontakt. Wij citeren nu letterlijk. Op dezelfde avond, dat Venus hun beider aandacht voor de eerste maal boeide, was hij (de markies Saporta) zich plotseling bewust geworden, dat de druivenpluk het heiligste verzoe- ningsfeest was tussen hemel en aarde. Het bloed van vriend en vijand had Frankrijks grond gedrenkt; nu plukten vriend en vijand de zwellende druiven; vriend en vijand bewerkten gemeen zaam de wijnpers. En allen dronken het teruggekeerde bloed, dat gelouterd was door de eeuwige nooit onderbroken samenspanning van zonnevuur en he- melwind, waterloop en aarde. Wie kon zijn naaste blijven haten wanneer de elementen zich verzoenden in dit grote feest; vuur en water vreed zaam samenstroomden in een fonke lende bokaal? Wat sinds de schepping gescheiden was kwam hier bijeen tot verheuging des harten der stervelingen en tot winst hunner ziel. Want wijn is de enige drank, waaraan de aardse dorst en het brandend begeren naar eeuwigheid zich gelijdelijk lessen. En het feest bleef, ook na afloop van de druivenpluk; tot hij op een koude novemberavond de bijna onmerkbare verwardheid van zijn nog jonge schoon dochter zag, terwijl hij zich naar het blokkenvuur boog, waaraan ook Von Staib zich warmde. De markies waagde geen dringender blik dan die waaron der Von Staib terstond heftig bloosde, te'twijl zij' kalm bleef gelijk altijd. Wat \yas er gebeurd - tussen die twee? Mis schien niets. Wat ging er gebeuren? Alles. (Wordt vervolgd). P. C. Noordhoek, Zierikzee. Puzzelt II rij.ir/ Dan is hier goed nieuws voor 11 Naast bclanfin)l<c "'lot rnatlesta.ithcthrtindeRotlr KruisinDTrlhladde Mjiathnn"telken-, weet vut li|nc puz/elv Wanneer u regelmatig één ot inoer oplossingen inzendt. tri|gt ii dit bUd.hélemaal gratis Kostenslechts I 1.50 per oplossing En hor- méér oplossingen u opstuurt, hoe méér kans op een prachtige pup natuur li|lt Elke maandzijn er pri|zentwv ruim1.1(1000..- te wi-iini Pn/zi-lgezd lig mee eh help het Hode KruiS.helpen Schrijf snel naar het Nederlandse Rode Kruis, Postbus 28120.2502 KC DenHufc Of bel 070-846602/03. Bedankt1 Burgerlijke stand WISSENKERKE Geboren: Cornelis J. W., z.v. H. A. Zwemer en M. E. Dekker; Rik, z.v. F. Bakker en J. H. Kalkman; Angela, d.v. W. J. Kouwer en A. C. Wattel. Ondertrouw: Leendert P. Tholenaar en Pieternella J. Kouwer. Getrouwd: David Tange en Jeltje Bulk. Overleden: Tannetje Heijboer, 93 jaar; Helena de Fouw, w.v. De Kam, 93 jaar; Adriana P. J. Priester, w.v. Breure, 83 jaar; Lena van der Maas, w.v. Reijn- houdt, 94 jaar. .Mensen uit de Derde Wereld zijn niet met z'n allen alleen maar arm. Ze maken beel den, wandkleden en prachtige ro mans. Wat een rijk dom!" Mensen uit de Derde Wereld ge bruiken hun handen lieverdanzeop te houden. Door produkten uit Derde I Wereld-landen te kopen geven we demensendaardekansombetervoor zichzelf te zorgen. Hun kans op een menswaardiger leven. Een bestaan zonder afhankelijk te zijn van, vaak i incidentele, hulp. Door hun produkten te kopen I steunt u hen. U vindt ze in de Novib- catalogus. Een catalogus boordevol interessante, leuke en mooie produk ten. Sieraden, kleding, gebruiksartikelenenz. Leuk om te hebben, maar ook om cadeau te geven. Over deze produkten, hun makers en hun levens omstandigheden vindt u in de catalogus meer informatie. I Adres Voor wie daar wat meer van wil weten geeft de catalogus ook een overzicht van uitgaven die de Novib zelf verzorgt. Laat de Derde Wereld ook deel uitmaken j' woonplaats van uw wereld en bestel de catalogus. Wij bieden hem gratis aan. De Derde Wereld I verdient beter. En daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. i Naam i i i i I I I i i i i i l l l I l l l l I I i i i i i i i i Postcode I I I I I I I I I I I I I I I Deze bon uitknippen en in een envelop zenden aan NOVIB, Antwoordnummer 1304,2500 WB Den Haag. Postzegel mag wel, hoeft niet. 5co%(><>

Krantenbank Zeeland

Noord-Bevelands Nieuws- en advertentieblad | 1985 | | pagina 2