VOORLICHTINGS-RUBRIEK
Gemeente Wissenkerke
984
W W ft
raw
Kerst 1
Redaktie: Gemeente-secretarie Wissenkerke, Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke, Telefoon 01107 -16 55, toestel 24.
In huishoudens en bedrijven ontstaan
stoffen die schadelijk zijn voor het mi
lieu. Ze kunnen het water van de bo
dem verontreinigen wanneer we de ge
makkelijkste manier kiezen om er van
af te raken door ze in de vuilniszak te
stoppen of weg te spoelen door de rio
lering.
Helaas denken veel mensen dat de
schadelijke afvalstoffen op die manier
hun weg wel zullen vinden. Weg is
weg, denken ze.
Maar ook dan kunnen die stoffen de
bodem of het water nog verontreinigen.
Bovendien kunnen die stoffen nog scha
delijke gevolgen hebben voor de riole
ring. Er kan b.v. stankoverlast in wo
ningen door ontstaan of explosiegevaar
in de riolering.
Het ongedaan maken van verontrei
niging van bodem of water kost enorm
veel geld en moeite, voor zover de scha
de nog is te hers teilen.
Wat kunt U doen?
De schadelijke stoffen apart houden!
Zorgen dat deze niet op de stort
plaats of in het riool terecht komen
door ze apart te houden op een veilige
plaats waar kinderen niet bij kunnen.
Zodra u enige hoeveelheid van deze
stoffen hebt verzameld kunt u deze
afgeven bij de door de gemeente inge
richte inzameldepots. De gemeente zorgt
er dan voor dat de schadelijke stoffen
naar een verbrandingsoven gaan of
weer door bedrijven worden herge
bruikt.
Hieronder vindt u een opsomming
van de stoffen waarvan op dit moment
bekend is dat ze schadelijk zijn:
oude accu's, accuzuur
oude batterijen
gebruikte wasbenzine, terpentine,
thinner, petroleum
restanten bestrijdingsmiddelen en
lege verpakkingen
chemische toiletafvallen
restanten van cosmetica
restanten van drukinkten en -vloei
stoffen (stencil/copier) en restanten
ontwikkelpoeder/toner en ontwikkel-
vloeistof/toner
restanten van etsvloeistoffen
fixeer
afgewerkte fotochemicaliën
GEMEENTE WISSENKERKE
AFSCHRIJVING VAN
GEMEENTELIJKE BELASTINGEN
Gelet op de vele publicaties in de pers
is het gewenst inzicht te verschaffen in
de mogelijkheden tot afschrijving van
gemeentelijke belastingen.
Niet voor alle gemeentelijke belastin
gen kan afschrijving worden verkregen.
Het betreft namelijk de onroerend-
goedbelastingen en de afvalstoffenhef
fing.
Wanneer u denkt voor afschrijving
van onroerend-goedbelasting in aan
merking te komen, kunt u een verzoek
richten tot de direkteur der rijksbelas
tingen, postbus 90101, 4800 RA Breda. Er
moet bij het verzoek tevens om uitstel
van betaling gevraagd worden daar an
ders, voordat de direkteur een beslis
sing neemt omtrent uw verzoek, de be-
oude geneesmiddelen (mens en dier)
koperhoudend afval
loodhoudend afval
zinkhoudend afval
kapotte kwikthermometers
kapotte kwikschakelaars
latex
loogbaden
afgewerkte oliën
restanten van schoonmaakmiddelen,
gootsteenreinigers, ontstoppingsmidr
delen
lijmresten
spuitbussen met restant
verfresten
verf af bijt- en verf oplosmiddelen
vet en smeervet
zuren
In Wissenkerke kunt u met deze stof
fen elke werkdag van 8.30 tot 12.00 uur
terecht in het gemeentehuis. De stoffen
worden daar in ontvangst genomen en
op een veilige manier verpakt en op
geslagen.
In Kamperland kunt u elke woens
dagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur scha
delijke stoffen inleveren bij de gemeen
tewerkplaats aan de Veerweg 3. Het af
geven van deze stoffen is kosteloos!
Om te voorkomen dat bedrijven deze
inzamelmogelijkheid gaan misbruiken
om van afval dat onder de werking van
de Wet chemische afvalstoffen valt af
te komen, mogen bedrijven jaarlijks
maximaal 250 kg/ltr afgeven met een
maximum van 10 kg/ltr per keer. Par
ticulieren mogen jaarlijks maximaal 50
kg/ltr afgeven met een maximum van
5 kg/ltr per keer om te voorkomen dat
bedrijfsafval als afval van particulieren
wordt aangeboden.
Bedrijven die jaarlijks meer dan 250
kg/ltr schadelijke stoffen produceren
kunnen voor informatie terecht bij de
Centrale Dienst Gemeentewerken, Ga-
pingseweg la te Serooskerke (W), tel.
01189-1810, toestel 29. Deze instantie
beschikt over adressen van bedrijven
die een vergunning hebben voor het
vervoer en verwerken van chemische
afvalstoffen.
Mocht u nog vragen hebben over deze
inzamelingsregeling, dan kunt u altijd
contact opnemen met de gemeentesecre
tarie, de heer Paardekoper of de heer
Caljouw.
lastingdienst aktief blijft met de invor
dering van uw schuld.
Verzoeken om afschrijving van de af
valstoffenheffing moeten worden ge
richt aan het college van burgemeester
en wethouders.
Afschrijvingsverzoeken worden geho
noreerd als een overeenkomstig verzoek
terzake van de onroerend-goedbelasting
met succes is afgerond. Wanneer u
dus een positieve beslissing omtrent uw
verzoek tot afschrijving van de onroe
rend-goedbelasting van de direkteur der
rijksbelastingen in handen heeft, dan
kunt u zonder verder nog een vragen
formulier in te vullen afschrijving krij
gen van de aanslag afvalstoffenheffing.
U dient wel een afschrift van de beslis
sing van de direkteur der rijksbelastin
gen met het verzoek mee te zenden.
Als u geen aanslag onroerend-goed
belasting ontvangt, kunt u toch een
verzoek om afschrijving van de afval
stoffenheffing bij het college van bur
gemeester en wethouders indienen. Na
ontvangst van het verzoek zal een vra
genformulier ter invulling worden toe
gezonden, waarop alle financiële gege-
Ivens moeten worden ingevuld, die no
dig zijn voor een juiste beoordeling van
het verzoek. De verzoeken zullen wor
den getoetst aan de richtlijnen, die door
de rijksbelastingdienst worden aange
houden.
Deze richtlijnen gaan uit van een
netto besteedbaar inkomen dat per
maand niet meer mag bedragen dan:
1.320.00 voor gehuwden; 1.165.00
voor onvolledig gezin; 860.00 voor on-
gehuwden. Deze bedragen kunnen nog
worden verhoogd met een bedrag per
kind afhankelijk van de leeftijd van het
kind, van 100.00 voor kinderen van
05 jaar; 150.voor kinderen van
612 jaar; 200.00 voor kinderen van
1315 jaar; en 250.00 voor kinderen
van 16 jaar en ouder.
Het zijn en blijven echter richtlijnen
en het zal van uw omstandigheden af-
OPHALEN HUISVUIL
Wijziging i.v.m. Kerstdag en Nieuw
jaar. Het huisvuil wordt op de hier on
der genoemde dagen bij u opgehaald:
Maandag 24 december 1984:
dorp Kortgene en alle bungalowparken
in de gemeente Wissenkerke en Kort
gene.
Donderdag 27 december 1984
Kamperland, Geersdijk en Wissenkerke.
Vrijdag 28 december 1984
Colijnsplaat en Kats.
Maandag 31 december 1984
dorp Kortgene en alle bungalowparken
in de gemeente Wissenkerke en Kort
gene.
De huisvuilophaaldienst wenst u een
schoon 1985.
Ook dit jaar weer een speciale krant
voor de feestdagen. Een aantal restau
rants van vooraanstaande kwaliteit en
sfeer presenteren zich om het u te ver
gemakkelijken een keus te maken voor
uw feestelijk kerstdiner.
Het St. Nicolaasfeest is voorbij en al
lijkt het misschien nog wat ver af, de
kerstdagen en oud en nieuw zijn toch
al dicht bij. Vandaar deze speciale
'krant en zeker een krant om nog even
te bewaren.
Niet alleen voor het uitkiezen van
uw restaurant, maar ook wil ik u wat
wijntips meegeven voor bij uw diner
thuis of buitenshuis. Uit ervaring weet
ik dat een wijnkeuze bepalen een zeer
moeilijke en delicate zaak is. Daarom
eerst wat over wijn en de wijn en ge
rechten.
Wijn, een veelzijdige drank.
Er is nauwelijks een produkt denk
baar dat zo veelzijdig is als wijn. Voor
ieders smaak is er wel één te vinden. Of
men nu houdt van „droog" (dat wil
zeggen niet zoet) of van zoet, van fris
of wat „zwoel", van licht of zwaar, met
wat zoeken en goede raad zult u ze
ker slagen.
Deze goede raad wil ik u zeker geven,
maar vooraf wil ik u wat achtergron
den geven van het produkt wijn, ach
tergronden en tips die u kunnen hel
pen nog meer van deze edele drank te
genieten.
Wjjn: een gezellig natuurprodukt.
Er zijn mensen die beweren dat wijn
zeer gezond is, ja zelfs geneeskrachtige
kwaliteiten bezit. Anderen weer schrij
ven de wijn een grote voedingswaarde
toe. Dit alles is echter nooit exact be
wezen. Wel staat vast dat een glas wijn
zeker niet kan schaden. Het belangrijk
ste is echter dat wijn plezier geeft. Wijn
verbroedert.
Wijn is ook een gezellige begeleider
van de dis. Kunt u zich iets genoeglij-
kers voorstellen dan een goede tafel,
goede vrienden en een goede wijn?
Hoe de wijn wordt geboren zou een
te lange uitleg vergen, hoewel dit ook
zeer interessant is. Het heeft alles te
maken met grondsoort, de ligging van
de wijngaard, de hoogte van de wijn
gaard, het verbouwde druiveras en niet
te vergeten de menselijke invloed. Alle
maal factoren die mee tellen voor de
geboorte van een wijn. Het eindprodukt
is een witte, rode of een rosé wijn.
Gisten en rijpen.
Druiven zijn blauw of wit. Maar het
sap van alle druiven (dus ook van de
blauwe) is wit. Hoe kan er dan toch
een rode wijn ontstaan? Dit komt om
dat men om de verschillende wijnsoor
ten te bereiden, verschillende procédé's
gebruikt. Rode wijn wordt gemaakt
door de blauwe druiven te kneuzen en
de most (het druivesap) met schil en al
in de gistkuip te storten. In die schil
len zit de rode kleurstof. Omdat de
schillen meegisten, wordt de kleur aan
de wijn gegeven. Rosé bekomt men
door de schillen minder lang mee te
laten gisten. Hierdoor ontstaat een
hangen of ze toegepast kunnen worden.
Tot slot ter verduidelijking nog de
volgende punten:
iemand met een laag inkomen maar
met een (groot) vermogen zal niet
voor afschrijving in aanmerking ko
men;
bijzondere ziektekosten, die niet
door de verzekering of het zieken
fonds worden gedekt, kunnen van
invloed zijn op de (on)mogelijkheid
tot betaling;
bij een ondernemer spelen de om
standigheden van het beroep of be
drijf een zo grote rol, dat de richtlij
nen vrijwel nooit gehanteerd kun
nen worden.
Voor nadere inlichtingen: afdeling fi
nanciën, gemeentehuis, telefoon 01107 -
1655, toestel 21.
SLUITINGSTIJDEN
GEMEENTE-SECRETARIE
Gedurende de Kerstdagen en de jaar
wisseling zal de gemeente-secretarie
gesloten zijn op: 24, 25, 26, 27 ('s mid
dags) en 31 december en 1 januari '85.
De secretarie is derhalve bereikbaar
op 27 december ('s morgens) en op 28
december.
RAADSBESLUITEN
In de raadsvergadering van 12 no
vember 1984 is het volgende besloten:
de rechtspositieregelingen voor het
gemeente-personeel te wijzigen;
lichtere kleur. Voor het maken van de
witte wijn, perst men alleen het sap
uit de druiven. Op de druiveschil be
vinden zich gistcellen, waardoor 1 dit
gistproces op een natuurlijke manier
op gang gebracht wordt.
Dit is allemaal wel vlug verteld, maar
het ontstaan van de wijn is zo ingewik
keld, dat onderzoekers nog lang niet
alle processen hebben doorgrond. Wijn
is dan ook een drank met een uiterst
gecompliceerde samenstelling. Elk glas
wijn is alleen daarom een klein won
dertje.
Voordat de wijn gebotteld kan wor
den, moeten er dan ook heel wat hande
lingen verricht worden. Eerst laat men
de wijn rijpen. Dit kan variëren van
enkele maanden tot enkele jaren. Regel
matig wordt de wijn in een schoon vat
gepompt, zodat het bezinksel in het
oude vat achterblijft. Dit gebeurt net
zo lang tot de wijn „geklaard" is en
men een heldere wijn heeft overgehou
den.
Het proeven en serveren.
Uiteraard kan ik u geen bepaalde
smaak opdringen en dat is ook beslist
niet de bedoeling, maar tooh wil ik u
vooraf iets over het proeven zeggen.
Bij het proeven maakt u gebruik van
de ogen, neus en tong.
Met uw ogen bekijkt u de kleur van
de wijn, de kleur zegt u iets over de
leeftijd. Een jonge wijn is enigszins
paars, een wat oudere dieprood en een
zeer oude wijn vertoont een vleugje
bruin. Witte wijn is nooit echt wit. Er
zit altijd wel een kleurtje aan, bijvoor
beeld lichtgeel, goud of lichtgroen.
Naarmate witte wijnen ouder worden,
krijgen ze een diepere goudgele kleur.
Nu het ruiken, ook dit is erg be
langrijk. Zo kunt u het bouquet van
de wijn bepalen. Met uw tong kunt u
slechts vier basissmaken waarnemen,
nl. zoet, zuur, bitter en zout. Alleen de
neus is in staat de rijkdom in nuances
in smaken te registreren.
Tenslotte komt dan pas het werke
lijke proeven met de mond. U kunt dan
vaststellen of kleur en geur van de wijn
hun belofte nakomen en of die in har
monie zijn met de smaak.
Belangrijk bij het hele „ritueel" van
het proeven is, dat u alleen op uw ei
gen oordeel afgaat. Als u onder kenners
verkeert, kunt u daar zeker wat van
opsteken. Maar laat u niet van de wijs
brengensmaken verschillen nu één
maal. Het enige wat telt is, dat u er
zelf van geniet.
Het serveren en het glas.
Voor het ontkurken verwijdert u het
bovenste gedeelte van de capsule. Snijd
die capsule nooit helemaal weg. Zij
hoort tot de aankleding van de fles.
De wijn moet bij het serveren de juiste
temperatuur hebben. Hieromtrent be
staan nogal wat misverstanden.
De term kamertemperatuur b.v. stamt
nog uit de vorige eeuw. De gemiddelde
kamertemperatuur lag toen rond de
16 17°. En dat is ook de juiste tem
peratuur, wanneer men het over ka
mertemperatuur heeft. Dat is de goede
een afvloeiingsregeling vast te stellen
voor het onderwijzend personeel open
baar basisonderwijs;
een nieuwe verordening vast te stel
len op het gebruik en beheer van alge
mene begraafplaatsen;
een krediet beschikbaar te stellen
voor het aanbrengen van riolering in
het buitengebied;
de voorschriften, deel uitmakende
van diverse bestemmingsplannen, te
wijzigen;
een voorbereidingsbesluit te nemen
voor het wijzigen van bestemmingen
op camping „De Roompot";
een inspraakverordening vast te
stellen;
de kosten van het openbaar gewoon
lager onderwijs over 1983 voorlopig
vast te stellen;
medewerking te verlenen voor de
aanschaf van leer- en hulpmiddelen
t.b.v. de kleutercomponent van „De
dubbele punt" te Geersdijk;
een krediet beschikbaar te stellen
voor het plaatsen van een extra licht
mast aan de Spuidijk te Kamperland;
een krediet beschikbaar te stellen
voor het instellen van depots voor het
inzamelen van probleemstoffen. Hier
over is elders in deze rubriek nadere
informatie opgenomen.
vast te stellen het maximum-bedrag
vlottende schuld en maximum-bedrag
krediet in rekening-courant voor 1985;
een vaste geldlening aan te gaan;
medewerking te verlenen aan de
realisering van een clubakkommodatie
t.b.v. de watersportvereniging Kamper
land;
medewerking te verlenen aan de
bouw van een binnensportakkommo-
datie te Kamperland;
de begroting 1984 te wijzigen.
temperatuur voor de meeste rode wij
nen. Een algemeen advies: u kunt de
rode wijn beter iets te koud, dan iets
te warm schenken. Witte wijnen moe
ten over het algemeen koel gedronken
worden, dat wil zeggen op een tempe
ratuur van rond de 9 graden.
Ook de keuze van het glas is belang
rijk om de wijn goed tot zijn recht te
laten komen. Eenvoud is hier echter
het kenmerk van het ware. Neem een
glas op voet, onbewerkt, kleurloos, hel
der, dun en tulpvormig. Door deze vorm
blijft het bouquet in het glas gevangen.
Tenslotte nog iets over het schenken.
Vul de glazen maar voor tweederde en
niet voller. Dan kunt u het glas nog
goed bewegen, tegen het licht houden
om de kleur te beoordelen, enz.
Wijn en gerechten.
Er zijn heel wat regels te noemen
voor het maken van de meest geslaagde
keuze. Het woordje regels kunt u ge
rust tussen aanhalingstekens zetten,
omdat u natuurlijk zelf moet bepalen
wat u lekker vindt. Als uw smaak af
wijkt van wat hier als advies gegeven
wordt, is dat helemaal niet erg.
Wijn is een uitstekend aperatief. Erg
geschikt hiervoor zijn droge witte wij
nen, zoals Muscadet, witte Bordeaux,
Champagne, enz.
Bij vis en koude voorgerechten pas
sen rosé en witte wijn. Bij rood vlees
past altijd een krachtige rode wijn, ook
bij wild is deze wijnkeuze zeer geschikt.
Bij wit vlees en gevogelte kunt u altijd
een lichte rode wijn drinken, maar een
lichte witte wijn is ook heel geschikt.
Bij kaas serveert u rode wijn.
Dit zijn wel de belangrijkste hoofd
regels, waarvan u, ik zeg het nogmaals,
best mag afwijken. Nog een handige
regel is dat de wijn, die eventueel in
een gerecht is verwerkt, er ook altijd
bij kan worden gedronken.
Drinkt u meerdere wijnen aan tafel
bij het diner of een gezellige bijeen
komst, dan moet u ook nog een be
paalde volgorde in acht nemen. In het
algemeen drinkt u: droog voor zoet
wit voor rood jong voor oud licht
voor zwaar rode Bordeaux voor rode
witte Bordeaux eenvoudig voor hoog
Bourgogne witte Bourgogne voor
geclasseerd.
Met deze uiteenzetting en tips hoop
ik een nuttige en bruikbare bijdrage
te hebben geleverd voor het welslagen
van uw feestdagen.
Door: Kees van Boven.
BADMINTON - NIEUWS
Woensdag 28 november:
Groot Sas 5 Wissenkerke 1.
Vorige week woensdag moest het eer
ste team naar Sas van Gent, voor de
tweede ontmoeting met Groot Sas 5.
De eerste was op een 80 overwinning
uitgelopen, nu werd het 71.
Het tegenpunt kwam tot stand in de
eerste gemengd-dubbel, gespeeld door
Jolanda van Gilst en Johan Cevaal, ze
verloren in drie sets. Het was niet de
enige 3-setter van de wedstrijd. Jan van
Iwaarden had in zijn tweede heren
enkel, en samen met Johan Cevaal in
de heren-dubbel, eveneens drie sets
nodig.
De volgende wedstrijd voor het eerste
team is op dinsdag 11 december. Dan
wordt de inhaalwedstrijd, thuis tegen
Astroiden 6, gespeeld.