VOORLICHTINGS-RUBRIEK Gemeente Wissenkerke 984 W W ft raw Kerst 1 Redaktie: Gemeente-secretarie Wissenkerke, Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke, Telefoon 01107 -16 55, toestel 24. In huishoudens en bedrijven ontstaan stoffen die schadelijk zijn voor het mi lieu. Ze kunnen het water van de bo dem verontreinigen wanneer we de ge makkelijkste manier kiezen om er van af te raken door ze in de vuilniszak te stoppen of weg te spoelen door de rio lering. Helaas denken veel mensen dat de schadelijke afvalstoffen op die manier hun weg wel zullen vinden. Weg is weg, denken ze. Maar ook dan kunnen die stoffen de bodem of het water nog verontreinigen. Bovendien kunnen die stoffen nog scha delijke gevolgen hebben voor de riole ring. Er kan b.v. stankoverlast in wo ningen door ontstaan of explosiegevaar in de riolering. Het ongedaan maken van verontrei niging van bodem of water kost enorm veel geld en moeite, voor zover de scha de nog is te hers teilen. Wat kunt U doen? De schadelijke stoffen apart houden! Zorgen dat deze niet op de stort plaats of in het riool terecht komen door ze apart te houden op een veilige plaats waar kinderen niet bij kunnen. Zodra u enige hoeveelheid van deze stoffen hebt verzameld kunt u deze afgeven bij de door de gemeente inge richte inzameldepots. De gemeente zorgt er dan voor dat de schadelijke stoffen naar een verbrandingsoven gaan of weer door bedrijven worden herge bruikt. Hieronder vindt u een opsomming van de stoffen waarvan op dit moment bekend is dat ze schadelijk zijn: oude accu's, accuzuur oude batterijen gebruikte wasbenzine, terpentine, thinner, petroleum restanten bestrijdingsmiddelen en lege verpakkingen chemische toiletafvallen restanten van cosmetica restanten van drukinkten en -vloei stoffen (stencil/copier) en restanten ontwikkelpoeder/toner en ontwikkel- vloeistof/toner restanten van etsvloeistoffen fixeer afgewerkte fotochemicaliën GEMEENTE WISSENKERKE AFSCHRIJVING VAN GEMEENTELIJKE BELASTINGEN Gelet op de vele publicaties in de pers is het gewenst inzicht te verschaffen in de mogelijkheden tot afschrijving van gemeentelijke belastingen. Niet voor alle gemeentelijke belastin gen kan afschrijving worden verkregen. Het betreft namelijk de onroerend- goedbelastingen en de afvalstoffenhef fing. Wanneer u denkt voor afschrijving van onroerend-goedbelasting in aan merking te komen, kunt u een verzoek richten tot de direkteur der rijksbelas tingen, postbus 90101, 4800 RA Breda. Er moet bij het verzoek tevens om uitstel van betaling gevraagd worden daar an ders, voordat de direkteur een beslis sing neemt omtrent uw verzoek, de be- oude geneesmiddelen (mens en dier) koperhoudend afval loodhoudend afval zinkhoudend afval kapotte kwikthermometers kapotte kwikschakelaars latex loogbaden afgewerkte oliën restanten van schoonmaakmiddelen, gootsteenreinigers, ontstoppingsmidr delen lijmresten spuitbussen met restant verfresten verf af bijt- en verf oplosmiddelen vet en smeervet zuren In Wissenkerke kunt u met deze stof fen elke werkdag van 8.30 tot 12.00 uur terecht in het gemeentehuis. De stoffen worden daar in ontvangst genomen en op een veilige manier verpakt en op geslagen. In Kamperland kunt u elke woens dagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur scha delijke stoffen inleveren bij de gemeen tewerkplaats aan de Veerweg 3. Het af geven van deze stoffen is kosteloos! Om te voorkomen dat bedrijven deze inzamelmogelijkheid gaan misbruiken om van afval dat onder de werking van de Wet chemische afvalstoffen valt af te komen, mogen bedrijven jaarlijks maximaal 250 kg/ltr afgeven met een maximum van 10 kg/ltr per keer. Par ticulieren mogen jaarlijks maximaal 50 kg/ltr afgeven met een maximum van 5 kg/ltr per keer om te voorkomen dat bedrijfsafval als afval van particulieren wordt aangeboden. Bedrijven die jaarlijks meer dan 250 kg/ltr schadelijke stoffen produceren kunnen voor informatie terecht bij de Centrale Dienst Gemeentewerken, Ga- pingseweg la te Serooskerke (W), tel. 01189-1810, toestel 29. Deze instantie beschikt over adressen van bedrijven die een vergunning hebben voor het vervoer en verwerken van chemische afvalstoffen. Mocht u nog vragen hebben over deze inzamelingsregeling, dan kunt u altijd contact opnemen met de gemeentesecre tarie, de heer Paardekoper of de heer Caljouw. lastingdienst aktief blijft met de invor dering van uw schuld. Verzoeken om afschrijving van de af valstoffenheffing moeten worden ge richt aan het college van burgemeester en wethouders. Afschrijvingsverzoeken worden geho noreerd als een overeenkomstig verzoek terzake van de onroerend-goedbelasting met succes is afgerond. Wanneer u dus een positieve beslissing omtrent uw verzoek tot afschrijving van de onroe rend-goedbelasting van de direkteur der rijksbelastingen in handen heeft, dan kunt u zonder verder nog een vragen formulier in te vullen afschrijving krij gen van de aanslag afvalstoffenheffing. U dient wel een afschrift van de beslis sing van de direkteur der rijksbelastin gen met het verzoek mee te zenden. Als u geen aanslag onroerend-goed belasting ontvangt, kunt u toch een verzoek om afschrijving van de afval stoffenheffing bij het college van bur gemeester en wethouders indienen. Na ontvangst van het verzoek zal een vra genformulier ter invulling worden toe gezonden, waarop alle financiële gege- Ivens moeten worden ingevuld, die no dig zijn voor een juiste beoordeling van het verzoek. De verzoeken zullen wor den getoetst aan de richtlijnen, die door de rijksbelastingdienst worden aange houden. Deze richtlijnen gaan uit van een netto besteedbaar inkomen dat per maand niet meer mag bedragen dan: 1.320.00 voor gehuwden; 1.165.00 voor onvolledig gezin; 860.00 voor on- gehuwden. Deze bedragen kunnen nog worden verhoogd met een bedrag per kind afhankelijk van de leeftijd van het kind, van 100.00 voor kinderen van 05 jaar; 150.voor kinderen van 612 jaar; 200.00 voor kinderen van 1315 jaar; en 250.00 voor kinderen van 16 jaar en ouder. Het zijn en blijven echter richtlijnen en het zal van uw omstandigheden af- OPHALEN HUISVUIL Wijziging i.v.m. Kerstdag en Nieuw jaar. Het huisvuil wordt op de hier on der genoemde dagen bij u opgehaald: Maandag 24 december 1984: dorp Kortgene en alle bungalowparken in de gemeente Wissenkerke en Kort gene. Donderdag 27 december 1984 Kamperland, Geersdijk en Wissenkerke. Vrijdag 28 december 1984 Colijnsplaat en Kats. Maandag 31 december 1984 dorp Kortgene en alle bungalowparken in de gemeente Wissenkerke en Kort gene. De huisvuilophaaldienst wenst u een schoon 1985. Ook dit jaar weer een speciale krant voor de feestdagen. Een aantal restau rants van vooraanstaande kwaliteit en sfeer presenteren zich om het u te ver gemakkelijken een keus te maken voor uw feestelijk kerstdiner. Het St. Nicolaasfeest is voorbij en al lijkt het misschien nog wat ver af, de kerstdagen en oud en nieuw zijn toch al dicht bij. Vandaar deze speciale 'krant en zeker een krant om nog even te bewaren. Niet alleen voor het uitkiezen van uw restaurant, maar ook wil ik u wat wijntips meegeven voor bij uw diner thuis of buitenshuis. Uit ervaring weet ik dat een wijnkeuze bepalen een zeer moeilijke en delicate zaak is. Daarom eerst wat over wijn en de wijn en ge rechten. Wijn, een veelzijdige drank. Er is nauwelijks een produkt denk baar dat zo veelzijdig is als wijn. Voor ieders smaak is er wel één te vinden. Of men nu houdt van „droog" (dat wil zeggen niet zoet) of van zoet, van fris of wat „zwoel", van licht of zwaar, met wat zoeken en goede raad zult u ze ker slagen. Deze goede raad wil ik u zeker geven, maar vooraf wil ik u wat achtergron den geven van het produkt wijn, ach tergronden en tips die u kunnen hel pen nog meer van deze edele drank te genieten. Wjjn: een gezellig natuurprodukt. Er zijn mensen die beweren dat wijn zeer gezond is, ja zelfs geneeskrachtige kwaliteiten bezit. Anderen weer schrij ven de wijn een grote voedingswaarde toe. Dit alles is echter nooit exact be wezen. Wel staat vast dat een glas wijn zeker niet kan schaden. Het belangrijk ste is echter dat wijn plezier geeft. Wijn verbroedert. Wijn is ook een gezellige begeleider van de dis. Kunt u zich iets genoeglij- kers voorstellen dan een goede tafel, goede vrienden en een goede wijn? Hoe de wijn wordt geboren zou een te lange uitleg vergen, hoewel dit ook zeer interessant is. Het heeft alles te maken met grondsoort, de ligging van de wijngaard, de hoogte van de wijn gaard, het verbouwde druiveras en niet te vergeten de menselijke invloed. Alle maal factoren die mee tellen voor de geboorte van een wijn. Het eindprodukt is een witte, rode of een rosé wijn. Gisten en rijpen. Druiven zijn blauw of wit. Maar het sap van alle druiven (dus ook van de blauwe) is wit. Hoe kan er dan toch een rode wijn ontstaan? Dit komt om dat men om de verschillende wijnsoor ten te bereiden, verschillende procédé's gebruikt. Rode wijn wordt gemaakt door de blauwe druiven te kneuzen en de most (het druivesap) met schil en al in de gistkuip te storten. In die schil len zit de rode kleurstof. Omdat de schillen meegisten, wordt de kleur aan de wijn gegeven. Rosé bekomt men door de schillen minder lang mee te laten gisten. Hierdoor ontstaat een hangen of ze toegepast kunnen worden. Tot slot ter verduidelijking nog de volgende punten: iemand met een laag inkomen maar met een (groot) vermogen zal niet voor afschrijving in aanmerking ko men; bijzondere ziektekosten, die niet door de verzekering of het zieken fonds worden gedekt, kunnen van invloed zijn op de (on)mogelijkheid tot betaling; bij een ondernemer spelen de om standigheden van het beroep of be drijf een zo grote rol, dat de richtlij nen vrijwel nooit gehanteerd kun nen worden. Voor nadere inlichtingen: afdeling fi nanciën, gemeentehuis, telefoon 01107 - 1655, toestel 21. SLUITINGSTIJDEN GEMEENTE-SECRETARIE Gedurende de Kerstdagen en de jaar wisseling zal de gemeente-secretarie gesloten zijn op: 24, 25, 26, 27 ('s mid dags) en 31 december en 1 januari '85. De secretarie is derhalve bereikbaar op 27 december ('s morgens) en op 28 december. RAADSBESLUITEN In de raadsvergadering van 12 no vember 1984 is het volgende besloten: de rechtspositieregelingen voor het gemeente-personeel te wijzigen; lichtere kleur. Voor het maken van de witte wijn, perst men alleen het sap uit de druiven. Op de druiveschil be vinden zich gistcellen, waardoor 1 dit gistproces op een natuurlijke manier op gang gebracht wordt. Dit is allemaal wel vlug verteld, maar het ontstaan van de wijn is zo ingewik keld, dat onderzoekers nog lang niet alle processen hebben doorgrond. Wijn is dan ook een drank met een uiterst gecompliceerde samenstelling. Elk glas wijn is alleen daarom een klein won dertje. Voordat de wijn gebotteld kan wor den, moeten er dan ook heel wat hande lingen verricht worden. Eerst laat men de wijn rijpen. Dit kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren. Regel matig wordt de wijn in een schoon vat gepompt, zodat het bezinksel in het oude vat achterblijft. Dit gebeurt net zo lang tot de wijn „geklaard" is en men een heldere wijn heeft overgehou den. Het proeven en serveren. Uiteraard kan ik u geen bepaalde smaak opdringen en dat is ook beslist niet de bedoeling, maar tooh wil ik u vooraf iets over het proeven zeggen. Bij het proeven maakt u gebruik van de ogen, neus en tong. Met uw ogen bekijkt u de kleur van de wijn, de kleur zegt u iets over de leeftijd. Een jonge wijn is enigszins paars, een wat oudere dieprood en een zeer oude wijn vertoont een vleugje bruin. Witte wijn is nooit echt wit. Er zit altijd wel een kleurtje aan, bijvoor beeld lichtgeel, goud of lichtgroen. Naarmate witte wijnen ouder worden, krijgen ze een diepere goudgele kleur. Nu het ruiken, ook dit is erg be langrijk. Zo kunt u het bouquet van de wijn bepalen. Met uw tong kunt u slechts vier basissmaken waarnemen, nl. zoet, zuur, bitter en zout. Alleen de neus is in staat de rijkdom in nuances in smaken te registreren. Tenslotte komt dan pas het werke lijke proeven met de mond. U kunt dan vaststellen of kleur en geur van de wijn hun belofte nakomen en of die in har monie zijn met de smaak. Belangrijk bij het hele „ritueel" van het proeven is, dat u alleen op uw ei gen oordeel afgaat. Als u onder kenners verkeert, kunt u daar zeker wat van opsteken. Maar laat u niet van de wijs brengensmaken verschillen nu één maal. Het enige wat telt is, dat u er zelf van geniet. Het serveren en het glas. Voor het ontkurken verwijdert u het bovenste gedeelte van de capsule. Snijd die capsule nooit helemaal weg. Zij hoort tot de aankleding van de fles. De wijn moet bij het serveren de juiste temperatuur hebben. Hieromtrent be staan nogal wat misverstanden. De term kamertemperatuur b.v. stamt nog uit de vorige eeuw. De gemiddelde kamertemperatuur lag toen rond de 16 17°. En dat is ook de juiste tem peratuur, wanneer men het over ka mertemperatuur heeft. Dat is de goede een afvloeiingsregeling vast te stellen voor het onderwijzend personeel open baar basisonderwijs; een nieuwe verordening vast te stel len op het gebruik en beheer van alge mene begraafplaatsen; een krediet beschikbaar te stellen voor het aanbrengen van riolering in het buitengebied; de voorschriften, deel uitmakende van diverse bestemmingsplannen, te wijzigen; een voorbereidingsbesluit te nemen voor het wijzigen van bestemmingen op camping „De Roompot"; een inspraakverordening vast te stellen; de kosten van het openbaar gewoon lager onderwijs over 1983 voorlopig vast te stellen; medewerking te verlenen voor de aanschaf van leer- en hulpmiddelen t.b.v. de kleutercomponent van „De dubbele punt" te Geersdijk; een krediet beschikbaar te stellen voor het plaatsen van een extra licht mast aan de Spuidijk te Kamperland; een krediet beschikbaar te stellen voor het instellen van depots voor het inzamelen van probleemstoffen. Hier over is elders in deze rubriek nadere informatie opgenomen. vast te stellen het maximum-bedrag vlottende schuld en maximum-bedrag krediet in rekening-courant voor 1985; een vaste geldlening aan te gaan; medewerking te verlenen aan de realisering van een clubakkommodatie t.b.v. de watersportvereniging Kamper land; medewerking te verlenen aan de bouw van een binnensportakkommo- datie te Kamperland; de begroting 1984 te wijzigen. temperatuur voor de meeste rode wij nen. Een algemeen advies: u kunt de rode wijn beter iets te koud, dan iets te warm schenken. Witte wijnen moe ten over het algemeen koel gedronken worden, dat wil zeggen op een tempe ratuur van rond de 9 graden. Ook de keuze van het glas is belang rijk om de wijn goed tot zijn recht te laten komen. Eenvoud is hier echter het kenmerk van het ware. Neem een glas op voet, onbewerkt, kleurloos, hel der, dun en tulpvormig. Door deze vorm blijft het bouquet in het glas gevangen. Tenslotte nog iets over het schenken. Vul de glazen maar voor tweederde en niet voller. Dan kunt u het glas nog goed bewegen, tegen het licht houden om de kleur te beoordelen, enz. Wijn en gerechten. Er zijn heel wat regels te noemen voor het maken van de meest geslaagde keuze. Het woordje regels kunt u ge rust tussen aanhalingstekens zetten, omdat u natuurlijk zelf moet bepalen wat u lekker vindt. Als uw smaak af wijkt van wat hier als advies gegeven wordt, is dat helemaal niet erg. Wijn is een uitstekend aperatief. Erg geschikt hiervoor zijn droge witte wij nen, zoals Muscadet, witte Bordeaux, Champagne, enz. Bij vis en koude voorgerechten pas sen rosé en witte wijn. Bij rood vlees past altijd een krachtige rode wijn, ook bij wild is deze wijnkeuze zeer geschikt. Bij wit vlees en gevogelte kunt u altijd een lichte rode wijn drinken, maar een lichte witte wijn is ook heel geschikt. Bij kaas serveert u rode wijn. Dit zijn wel de belangrijkste hoofd regels, waarvan u, ik zeg het nogmaals, best mag afwijken. Nog een handige regel is dat de wijn, die eventueel in een gerecht is verwerkt, er ook altijd bij kan worden gedronken. Drinkt u meerdere wijnen aan tafel bij het diner of een gezellige bijeen komst, dan moet u ook nog een be paalde volgorde in acht nemen. In het algemeen drinkt u: droog voor zoet wit voor rood jong voor oud licht voor zwaar rode Bordeaux voor rode witte Bordeaux eenvoudig voor hoog Bourgogne witte Bourgogne voor geclasseerd. Met deze uiteenzetting en tips hoop ik een nuttige en bruikbare bijdrage te hebben geleverd voor het welslagen van uw feestdagen. Door: Kees van Boven. BADMINTON - NIEUWS Woensdag 28 november: Groot Sas 5 Wissenkerke 1. Vorige week woensdag moest het eer ste team naar Sas van Gent, voor de tweede ontmoeting met Groot Sas 5. De eerste was op een 80 overwinning uitgelopen, nu werd het 71. Het tegenpunt kwam tot stand in de eerste gemengd-dubbel, gespeeld door Jolanda van Gilst en Johan Cevaal, ze verloren in drie sets. Het was niet de enige 3-setter van de wedstrijd. Jan van Iwaarden had in zijn tweede heren enkel, en samen met Johan Cevaal in de heren-dubbel, eveneens drie sets nodig. De volgende wedstrijd voor het eerste team is op dinsdag 11 december. Dan wordt de inhaalwedstrijd, thuis tegen Astroiden 6, gespeeld.

Krantenbank Zeeland

Noord-Bevelands Nieuws- en advertentieblad | 1984 | | pagina 6