Kerst
Bonwense
De Graaf
w
r>
^erstctim&r in
Tweede Kerstdag
y^lanS^
4*-
Kerstdiner - een feestmaal
1983
CoCynspLoat
jjpÊSÖWlKtK
Uitgebreide la carte-kaart
Speciaal vis- en vleesmenu
Gegrillde oesters
Keuken de gehele dag geopend.
Koud buffet schotels op
reservering
Voor bij U thuis
Nieuwjaarsdag geopend.
Voorstraat 42, Colijnsplaat
Tel. 01199-802, b.g.g. 461
In heerlijk vlees hebben wij voor
de a.s. feestdagen een enorme keus
voor u.
Kerstrollade's in alle gewichten enlekker tot de
laatste plak! Hammetjes, lichtgerookt of ongerookt, in
alle prijzen. Heel apart zijn onze bekende fondu- of
gourmetschotels in grootte en prijs die u wenst. Voor
boterhambeleg of salades een rij soorten, te veel om op
te noemen en uit eigen worstmakerij.
Graag tijdig besteld is voor u
en ons erg gemakkelijk.
SLAGERIJ
Tel. 01108- 12 08 Kortgene.
VRIJDAG 16 DECEMBER:
H.C.R. „De Kroon" te Wissenkerke.
VRIJDAG 23 DECEMBER:
Café „Revanche" te Kamperland.
Aanvang beide avonden om 20.00 uur.
BLOEMEN EN HOBBY
Bernihardstraat 36, Kortgene, Telefoon 01108 -1533.
KERSTBOMEN MET EN ZONDER KLUIT
LOSSE KERSTTAKKEN
KERSTSTUKJES
CYCLAMEN
AZALEA'S
KERSTSTERREN
BEGONIA'S
HYACINTHEN
WIJ WENSEN U PRETTIGE FEESTDAGEN.
Of het nu een strelende Chablis, een
prachtige ronde Bordeaux, een fleurige
Bourgogne of een zachte Duitse Rhein-
wijn is, het hoort bij een feestelijk diner
en zeker bij een Kerstmenu. Alle in
onze krant aangeprezen restaurants
kunnen u zeker op weg helpen bij het
samenstellen van uw wensen en de
daarbij behorende wijn serveren.
Een culinaire keuze maken is niet al
tijd even gemakkelijk, maar meestal
vooraf toch wel wenselijk. Er kan bij
alle hierbij gepresenteerde restaurants
worden gereserveerd en ongetwijfeld
zullen de daar aanwezige deskundige
mensen u graag adviseren. Want een
goed en zorgvuldig voorbereid Kerst
diner zal die feestelijke dag nog meer
tot zijn recht doen komen.
Graag geven wij u hierbij nog enkele
omschrijvingen van de meest populaire
wijnen.
Bourgogne.
Deze wijnstreek omvat vele gebieden,
waarvan de Chablis en de Cóte d'or wel
het grootste zijn. Men maakt er dan
ook, naar gelang de streek, vele soorten
Bourgogne wijnen. De Bourgondische
wijnkaart zal dan ook van sterk uiteen
lopende aard zijn. Het zijn alle kwali
tatief goede wijnen en misschien iets
hoger geprijsd dan wijnen uit andere
gebieden.
De Bourgogne heet in de volksmond
een koppig karakter te hebben, doch
de laatste jaren hebben vele wijnma
kers zich aangepast aan de wensen van
het grote publiek. Doorgaans zijn daar
om, en zeker in ons land, de Bourgon
dische wijnen wat milder van aard
geworden.
Bordeaux.
Het zuidwestelijk wijngebied in
Frankrijk, de Bordeauxstreek, brengt
doorgaans een goed aangeschreven wijn.
De meeste zgn. grote wijnen komen uit
deze streek. Met omschrijvingen als
majestueus, een fleurig bouquet en
grand vin du noble worden deze wijnen
aangeprezen.
Veel verschillen in kwaliteit komen
uit het Bordeaux-gebied, van zachte
rode of witte tafelwijnen tot rondbor
stige volle wijnen.
Echter de meest voorkomende en van
goede kwaliteit zijnde wijnen hebben
het predikaat „supérieur" meegekregen.
Kortom, een Bordeaux wijn is er voor
elke gelegenheid en., portemonnee.
Beaujolais.
Ook de Beaujolaisstreek brengt zijn
eigen wijn voort. De streek heeft, vooral
de laatste jaren, naam gemaakt met het
op de markt brengen van de „Beaujo
lais primeur". Deze wordt geschonken
wanneer deze wijn nog uitermate jong
is, enkele weken oud.
Uit deze streek komen ook andere
kwaliteits-wijnen, die zeker zijn aan te
bevelen.
Elzas.
Dit gebied bevindt zich aan de voet
van de uitlopers van de Vogezen „Le
vin d'Alsace", zegt de Fransman. Elzas-
wijnen worden gebotteld in ranke fles
sen. De „Koning der Elzas-wijnen" is
de Riesling d'Alsace, omschreven als
een juweel van een krachtige manne
lijke wijn, met een verrukkelijk bou
quet. Houdt u van een droge wijn, dan
is de Muscat d'Alsace aan te bevelen.
Om het u bij een wijnkeuze wat te
vergemakkelijken, nog enkele tips.
Bij hors d'oeuvre, oesters, kaviaar:
een lichte, droge witte wijn, zoals El-
zasser, Chablis of Champagne Brut.
Bij Paté de fois gras: Elzasser of een
witte Bordeuax, Bourgogne of een Rho
ne wijn.
Bij vis: Witte Bordeuax, Bourgogne
of Loire. Ook een Elzasser kan worden
geschonken bij vis.
Bij koud vlees: Witte Bourgogne,
Rosé, lichte rode Bordeaux.
Bij wit vlees (kalf en kip): Lichte
rode Bordeaux, Beaujolais, Rosé.
Bij rood vlees: Volle rode Bordeaux,
rode Bourgogne, Beaujolais.
Bij wild: Krachtige rode Bordeaux,
Cötes du Rhone.
Wij hopen met deze tips u wat op
weg geholpen te hebben bij het maken
van uw keuze.
Tot slot nog dit. De genietingen van
een goede tafel en een goed glas zal
de sfeer verhogen en zo een Fransman
het prachtig weergaf. „De wijn verhoogt
de feestelijkheid van de maaltijd en
maakt ons oor gewillig voor de muziek
van harp en luit."
Kees van Boven.