Kerst Bonwense De Graaf w r> ^erstctim&r in Tweede Kerstdag y^lanS^ 4*- Kerstdiner - een feestmaal 1983 CoCynspLoat jjpÊSÖWlKtK Uitgebreide la carte-kaart Speciaal vis- en vleesmenu Gegrillde oesters Keuken de gehele dag geopend. Koud buffet schotels op reservering Voor bij U thuis Nieuwjaarsdag geopend. Voorstraat 42, Colijnsplaat Tel. 01199-802, b.g.g. 461 In heerlijk vlees hebben wij voor de a.s. feestdagen een enorme keus voor u. Kerstrollade's in alle gewichten enlekker tot de laatste plak! Hammetjes, lichtgerookt of ongerookt, in alle prijzen. Heel apart zijn onze bekende fondu- of gourmetschotels in grootte en prijs die u wenst. Voor boterhambeleg of salades een rij soorten, te veel om op te noemen en uit eigen worstmakerij. Graag tijdig besteld is voor u en ons erg gemakkelijk. SLAGERIJ Tel. 01108- 12 08 Kortgene. VRIJDAG 16 DECEMBER: H.C.R. „De Kroon" te Wissenkerke. VRIJDAG 23 DECEMBER: Café „Revanche" te Kamperland. Aanvang beide avonden om 20.00 uur. BLOEMEN EN HOBBY Bernihardstraat 36, Kortgene, Telefoon 01108 -1533. KERSTBOMEN MET EN ZONDER KLUIT LOSSE KERSTTAKKEN KERSTSTUKJES CYCLAMEN AZALEA'S KERSTSTERREN BEGONIA'S HYACINTHEN WIJ WENSEN U PRETTIGE FEESTDAGEN. Of het nu een strelende Chablis, een prachtige ronde Bordeaux, een fleurige Bourgogne of een zachte Duitse Rhein- wijn is, het hoort bij een feestelijk diner en zeker bij een Kerstmenu. Alle in onze krant aangeprezen restaurants kunnen u zeker op weg helpen bij het samenstellen van uw wensen en de daarbij behorende wijn serveren. Een culinaire keuze maken is niet al tijd even gemakkelijk, maar meestal vooraf toch wel wenselijk. Er kan bij alle hierbij gepresenteerde restaurants worden gereserveerd en ongetwijfeld zullen de daar aanwezige deskundige mensen u graag adviseren. Want een goed en zorgvuldig voorbereid Kerst diner zal die feestelijke dag nog meer tot zijn recht doen komen. Graag geven wij u hierbij nog enkele omschrijvingen van de meest populaire wijnen. Bourgogne. Deze wijnstreek omvat vele gebieden, waarvan de Chablis en de Cóte d'or wel het grootste zijn. Men maakt er dan ook, naar gelang de streek, vele soorten Bourgogne wijnen. De Bourgondische wijnkaart zal dan ook van sterk uiteen lopende aard zijn. Het zijn alle kwali tatief goede wijnen en misschien iets hoger geprijsd dan wijnen uit andere gebieden. De Bourgogne heet in de volksmond een koppig karakter te hebben, doch de laatste jaren hebben vele wijnma kers zich aangepast aan de wensen van het grote publiek. Doorgaans zijn daar om, en zeker in ons land, de Bourgon dische wijnen wat milder van aard geworden. Bordeaux. Het zuidwestelijk wijngebied in Frankrijk, de Bordeauxstreek, brengt doorgaans een goed aangeschreven wijn. De meeste zgn. grote wijnen komen uit deze streek. Met omschrijvingen als majestueus, een fleurig bouquet en grand vin du noble worden deze wijnen aangeprezen. Veel verschillen in kwaliteit komen uit het Bordeaux-gebied, van zachte rode of witte tafelwijnen tot rondbor stige volle wijnen. Echter de meest voorkomende en van goede kwaliteit zijnde wijnen hebben het predikaat „supérieur" meegekregen. Kortom, een Bordeaux wijn is er voor elke gelegenheid en., portemonnee. Beaujolais. Ook de Beaujolaisstreek brengt zijn eigen wijn voort. De streek heeft, vooral de laatste jaren, naam gemaakt met het op de markt brengen van de „Beaujo lais primeur". Deze wordt geschonken wanneer deze wijn nog uitermate jong is, enkele weken oud. Uit deze streek komen ook andere kwaliteits-wijnen, die zeker zijn aan te bevelen. Elzas. Dit gebied bevindt zich aan de voet van de uitlopers van de Vogezen „Le vin d'Alsace", zegt de Fransman. Elzas- wijnen worden gebotteld in ranke fles sen. De „Koning der Elzas-wijnen" is de Riesling d'Alsace, omschreven als een juweel van een krachtige manne lijke wijn, met een verrukkelijk bou quet. Houdt u van een droge wijn, dan is de Muscat d'Alsace aan te bevelen. Om het u bij een wijnkeuze wat te vergemakkelijken, nog enkele tips. Bij hors d'oeuvre, oesters, kaviaar: een lichte, droge witte wijn, zoals El- zasser, Chablis of Champagne Brut. Bij Paté de fois gras: Elzasser of een witte Bordeuax, Bourgogne of een Rho ne wijn. Bij vis: Witte Bordeuax, Bourgogne of Loire. Ook een Elzasser kan worden geschonken bij vis. Bij koud vlees: Witte Bourgogne, Rosé, lichte rode Bordeaux. Bij wit vlees (kalf en kip): Lichte rode Bordeaux, Beaujolais, Rosé. Bij rood vlees: Volle rode Bordeaux, rode Bourgogne, Beaujolais. Bij wild: Krachtige rode Bordeaux, Cötes du Rhone. Wij hopen met deze tips u wat op weg geholpen te hebben bij het maken van uw keuze. Tot slot nog dit. De genietingen van een goede tafel en een goed glas zal de sfeer verhogen en zo een Fransman het prachtig weergaf. „De wijn verhoogt de feestelijkheid van de maaltijd en maakt ons oor gewillig voor de muziek van harp en luit." Kees van Boven.

Krantenbank Zeeland

Noord-Bevelands Nieuws- en advertentieblad | 1983 | | pagina 5