e
„De Lelie"
Coöperatieve Boerenleenbank
„Colijnsplaat"
Ook alle andere Bankzaken
een net dienstmeisje,
Net meisje
Appelmoes
Kersen
Busgrosnten
sinaasappel en
citmenbonnen
Th. de Looft
Kolijnsplaat.
een extra zeepranisoen
aanvragen
Het zout der aarde.
Th. de Looff
stamhoekzeug.
Hebt U reeds uw coupons
van de spaarcertificaten verzilverd?
Onze bank
belast zich hier gaarne mee.
Telefoon 228
Heden overleed zacht en
kalm, na een langdurig, gedul
dig gedragen lijden onze gelief
de vrouw, moeder, behuwd- en
grootmoeder mej.
Geertruïda Geelhoed,
in de leeftijd van 67 jaar en
10 maanden.
De diep bedroefde familie,
P. Koster.
A. M. Karreman-
Koster.
Suus, Truus,
Rie en Piet.
A. M. Koster.
J. Koster-
Platschorre.
Truus, Prientje,
Piet, Jannie
en Rietje.
Kolijnsplaat, 2 Maart 1948.
Om zoveel mogelijk aan mijn
verplichtingen te kunnen voldoen
kan ik tot mijn spijt
geen enkele coupon stof in
behandeling of knipwerk meer
aannemen.
Noodzakelijke bezoeken uitslui
tend op Dinsdag en verder volgens
afspraak.
A. K. Mullié.
Met April of later gevraagd
voor dag of dag en nacht.
J. A. VAN OEVEREN, 429, Kortgene.
gevraagd.
MEVR. MUNTERS, Noordsingel
172, Middelburg.
Zaterdag weer
in flessen en potten.
op sap.
verschillende soorten.
U kan Zaterdag uw
nog inleveren bij
De bond van Plattelands
vrouwen, afd. N.-Beveland,
vestigt de aandacht op de belang
rijke lezing van Mr. J. Lindhorst-
Homan uit Groningen over
„Stad en platteland"
te houden a.s. Dinsdag om 2 uur
in het Schuttershof te Goes.
Allen, ook niet-leden, mannen
en vrouwen, hartelijk welkom.
Nederlandse
Fruittelers Organisatie
Afdeling Noord-Beveland.
De Fruitteeltbedrijven kunnen via
de afdeling
voor het verrichten van zeer vuile
arbeid.
Opgave vóór of op 10 Maart in-
dienen bij de secretaris, met ver
melding van naam en volledig adres
van het personeel bij de bespuiting
betrokken, terwijl tevens vermeld
moet worden of gebruik wordt ge
maakt van sproeimachine of vat-
pomp.
De secretaris,
J. van de Linde.
Schitterend wit kastpapier
en mooie kastranden
Boekhandel Markusse, Wissekerke.
Het zout is wonder nut,
Het moet 'et al öewaren
Grote fabriekscomplexen, inge
wikkelde apparaten, een groot be-
drijfslaboratorium, een omzet van
millioenen, wist u dat al die din
gen met zout samenhangen? Met
gewoon keukenzout, waarvan u een
heel pond koopt voor tien harde
centen
Vroeger werd het zout, dat de
Nederlandse volkshuishouding no
dig had, vanuit het buitenland in
gevoerd, b.v. Duitsland en uit de
landen om de Middellandse Zee,
maar dat is sedert een dertigtal ja
ren verleden tijd. Wie thans zout
zegt, zegt Boekelo.
Hoe het ontstond.
De groot-leverancier van zout is
altijd de zee geweest. Maar hoog
is het zoutgehalte van zeewater
over het algemeen niet; in de Noord
zee ongeveer 2'/2 Andere zee
gebieden hebben een wat hoger ge
halte, maar door kunstmatige warm
te zeewater indampen maakt een
winstgevende zoutwinning niet mo
gelijk. Wanneer een zeeboezem ech
ter afgesloten wordt, zal door ver
damping van het water het zout
gehalte steeds toenemen en einde
lijk zo groot worden, dat het zout
zich op de zeebodem afzet. Dat ge
beurt b.v. op het ogenblik in de
Dode Zee, waar het water om en
bij de 300 gram zout per iiter be
vat.
In voorhistorische tijden gebeur
de iets dergelijks op de plaats waar
nu Overijsel op de kaart staat. Hon
derden jaren zette het zout zich af
en zo ontstonden de meters dikke
zoutlagen. Door bodembewegingen
kwam het zout diep onder het op
pervlak te liggen en door de druk
van de bovenliggende massa werd
het zout sterk samengeperst. Van
daar de naam „steenzout".
Hoe het gevonden werd.
De zoutlagen in Overijsel werden
toevallig ontdekt, toen er bij Del
den een pomp werd geslagen. Tot
ieders verrassing gaf die pomp geen
zoet, maar zout water. In 1903
werd een wet uitgevaardigd, waar
bij het onderzoek naar delfstoffen
voor de tijd van 20 jaar aan parti
culieren werd verboden. In 1908
vond men inderdaad steenzoutlagen,
die een lonende ontginning moge
lijk maakten. De dikste lagen zijn
de tweede en de vierde met resp.
een dikte van 20 en 40 meter. Deze
lagen liggen op een diepte van 300
a 400 meter,
In 1918 werd de Koninklijke Ne
derlandse Zoutindustrie opgericht,
want de aanvoer van buitenlands
zout met name uit Duitsland
werd met de dag moeilijker en zo
ontstond de zoutwinning uit eigen
bodem als een oorlogskindje.
Hoe het uit de grond
gehaald wordt.
Eigenlijke zoutmijnen met schach
ten enz. kent het Nederlandse be
drijf niet. De zoutlagen worden in
ons land aangeboord en door de
boorbuis wordt water geperst, zo
dat het zout als pekel naar boven
komt. En uit die pekel worden vele
en velerlei producten gehaald.
Een gedeelte van die pekel wordt
ingedampt, eendeels door de zoge
naamde paonenmethode en ander
deels door de vacuummethode. Bij
de pannenmefhode wordt de pekel
in grote, ondiepe bakken geleid,
die verwarmd worden. Een deel
van het water verdampt en het zout
kristalliseert uit. Het vaste zout
wordt uit de loog geschept en na
dat het uitgelekt is, wordt het in
de silo's opgeslagen. Daarin blijft
het nog een poos liggen en dan gaat
het de wereld in.
Bij de vacuummethode leidt men
de pekel in vacuumketeis. De eerste
ketel wordt door stoom tot kook
hitte gebracht en de tweede, waar
in de druk verlaagd is, wordt door
de damp uit de eerste ketel ver
hit, de derde door de damp uit de
tweede. Door dit systeem'verdampt
men zo goedkoop mogelijk het o-
vertollige water. Tenslotte wordt
door centrifugeren de laatste pekel
nog van het zout gescheiden. Op
deze manier wordt het fijne, kurk
droge zout gebriceerd, dat u wel
kent uit de bekende pakken.
Wat er nog meer uit
zout gemaakt wordt.
Maar met keukenzout zijn
de fabricage-mogelijkheden nog niet
uitgeput. Zoals u waarschijnlijk wel
weet, is zout een scheikundige sa
menstelling van chloor en natrium.
Door electrolyse, door inwerking
van electrische stroom, maakt men
uit de bovengebrachte pekel ook
natronloog, die in watervrije vorm
als caustic soda in de handel wordt
gebracht. Natronloog is een onmis
bare grondstof voor de zeepfabrie
ken. Het product natriumhypochlo-
riet vindt als bleekwater toepas
sing. Vloeibaar chloor, dat uit de
pekel wordt gewonnen, wordt voor
legio doeleinden in de techniek ge
bruikt. Voor de levensmiddelen
industrie maakt men weer conser
veringsmiddelen. Andere bedrijven
betrekken uit Boekelo weer het
synthetische zoutzuur dat zuiver
der is dan het langs de normale
weg uit zout en zwavelzuur bereide.
Het fabricageprogramma is dus wei
gevarieerd.
De Overijselse bodem bergt zout
voor honderden jaren. En niet al
leen dat deze industrie in de nati
onale behoefte voorziet van een
200.000 ton per jaar, rftear er wordt
ook nog zout uitgevoerd. De zout
industrie werkt dus ook nog direct
mee aan een levensbelang van ons
volk: deviezen
Had u gedacht, dat er zoveel
aan zout vast zat?
Zelfs deviezen?
Verwachten Zaterdag
Zoute vis
Kabeljauw
Bokking
Haring
Schar
Kolijnsplaat
stoomt en verft
ook voor U
Dam 28 rood Middelburg
A.s. Dinsdag en
Woensdag bezoe
ken wij het eiland
Te koop
een jonge ingeschreven
Kan gebeerd worden.
J. M. ONDERDIJK, Kolijnsplaat.
De Burgemeester van Wis
sekerke is voornemens
zitting te houden
te Kamperland op Dinsdag 9
Maart a.s. des namiddags van
2 tot 3 uur in het gemeente
gebouw.
De burgemeester
voornoemd,
J. J. van der Maas.