e „De Lelie" Coöperatieve Boerenleenbank „Colijnsplaat" Ook alle andere Bankzaken een net dienstmeisje, Net meisje Appelmoes Kersen Busgrosnten sinaasappel en citmenbonnen Th. de Looft Kolijnsplaat. een extra zeepranisoen aanvragen Het zout der aarde. Th. de Looff stamhoekzeug. Hebt U reeds uw coupons van de spaarcertificaten verzilverd? Onze bank belast zich hier gaarne mee. Telefoon 228 Heden overleed zacht en kalm, na een langdurig, gedul dig gedragen lijden onze gelief de vrouw, moeder, behuwd- en grootmoeder mej. Geertruïda Geelhoed, in de leeftijd van 67 jaar en 10 maanden. De diep bedroefde familie, P. Koster. A. M. Karreman- Koster. Suus, Truus, Rie en Piet. A. M. Koster. J. Koster- Platschorre. Truus, Prientje, Piet, Jannie en Rietje. Kolijnsplaat, 2 Maart 1948. Om zoveel mogelijk aan mijn verplichtingen te kunnen voldoen kan ik tot mijn spijt geen enkele coupon stof in behandeling of knipwerk meer aannemen. Noodzakelijke bezoeken uitslui tend op Dinsdag en verder volgens afspraak. A. K. Mullié. Met April of later gevraagd voor dag of dag en nacht. J. A. VAN OEVEREN, 429, Kortgene. gevraagd. MEVR. MUNTERS, Noordsingel 172, Middelburg. Zaterdag weer in flessen en potten. op sap. verschillende soorten. U kan Zaterdag uw nog inleveren bij De bond van Plattelands vrouwen, afd. N.-Beveland, vestigt de aandacht op de belang rijke lezing van Mr. J. Lindhorst- Homan uit Groningen over „Stad en platteland" te houden a.s. Dinsdag om 2 uur in het Schuttershof te Goes. Allen, ook niet-leden, mannen en vrouwen, hartelijk welkom. Nederlandse Fruittelers Organisatie Afdeling Noord-Beveland. De Fruitteeltbedrijven kunnen via de afdeling voor het verrichten van zeer vuile arbeid. Opgave vóór of op 10 Maart in- dienen bij de secretaris, met ver melding van naam en volledig adres van het personeel bij de bespuiting betrokken, terwijl tevens vermeld moet worden of gebruik wordt ge maakt van sproeimachine of vat- pomp. De secretaris, J. van de Linde. Schitterend wit kastpapier en mooie kastranden Boekhandel Markusse, Wissekerke. Het zout is wonder nut, Het moet 'et al öewaren Grote fabriekscomplexen, inge wikkelde apparaten, een groot be- drijfslaboratorium, een omzet van millioenen, wist u dat al die din gen met zout samenhangen? Met gewoon keukenzout, waarvan u een heel pond koopt voor tien harde centen Vroeger werd het zout, dat de Nederlandse volkshuishouding no dig had, vanuit het buitenland in gevoerd, b.v. Duitsland en uit de landen om de Middellandse Zee, maar dat is sedert een dertigtal ja ren verleden tijd. Wie thans zout zegt, zegt Boekelo. Hoe het ontstond. De groot-leverancier van zout is altijd de zee geweest. Maar hoog is het zoutgehalte van zeewater over het algemeen niet; in de Noord zee ongeveer 2'/2 Andere zee gebieden hebben een wat hoger ge halte, maar door kunstmatige warm te zeewater indampen maakt een winstgevende zoutwinning niet mo gelijk. Wanneer een zeeboezem ech ter afgesloten wordt, zal door ver damping van het water het zout gehalte steeds toenemen en einde lijk zo groot worden, dat het zout zich op de zeebodem afzet. Dat ge beurt b.v. op het ogenblik in de Dode Zee, waar het water om en bij de 300 gram zout per iiter be vat. In voorhistorische tijden gebeur de iets dergelijks op de plaats waar nu Overijsel op de kaart staat. Hon derden jaren zette het zout zich af en zo ontstonden de meters dikke zoutlagen. Door bodembewegingen kwam het zout diep onder het op pervlak te liggen en door de druk van de bovenliggende massa werd het zout sterk samengeperst. Van daar de naam „steenzout". Hoe het gevonden werd. De zoutlagen in Overijsel werden toevallig ontdekt, toen er bij Del den een pomp werd geslagen. Tot ieders verrassing gaf die pomp geen zoet, maar zout water. In 1903 werd een wet uitgevaardigd, waar bij het onderzoek naar delfstoffen voor de tijd van 20 jaar aan parti culieren werd verboden. In 1908 vond men inderdaad steenzoutlagen, die een lonende ontginning moge lijk maakten. De dikste lagen zijn de tweede en de vierde met resp. een dikte van 20 en 40 meter. Deze lagen liggen op een diepte van 300 a 400 meter, In 1918 werd de Koninklijke Ne derlandse Zoutindustrie opgericht, want de aanvoer van buitenlands zout met name uit Duitsland werd met de dag moeilijker en zo ontstond de zoutwinning uit eigen bodem als een oorlogskindje. Hoe het uit de grond gehaald wordt. Eigenlijke zoutmijnen met schach ten enz. kent het Nederlandse be drijf niet. De zoutlagen worden in ons land aangeboord en door de boorbuis wordt water geperst, zo dat het zout als pekel naar boven komt. En uit die pekel worden vele en velerlei producten gehaald. Een gedeelte van die pekel wordt ingedampt, eendeels door de zoge naamde paonenmethode en ander deels door de vacuummethode. Bij de pannenmefhode wordt de pekel in grote, ondiepe bakken geleid, die verwarmd worden. Een deel van het water verdampt en het zout kristalliseert uit. Het vaste zout wordt uit de loog geschept en na dat het uitgelekt is, wordt het in de silo's opgeslagen. Daarin blijft het nog een poos liggen en dan gaat het de wereld in. Bij de vacuummethode leidt men de pekel in vacuumketeis. De eerste ketel wordt door stoom tot kook hitte gebracht en de tweede, waar in de druk verlaagd is, wordt door de damp uit de eerste ketel ver hit, de derde door de damp uit de tweede. Door dit systeem'verdampt men zo goedkoop mogelijk het o- vertollige water. Tenslotte wordt door centrifugeren de laatste pekel nog van het zout gescheiden. Op deze manier wordt het fijne, kurk droge zout gebriceerd, dat u wel kent uit de bekende pakken. Wat er nog meer uit zout gemaakt wordt. Maar met keukenzout zijn de fabricage-mogelijkheden nog niet uitgeput. Zoals u waarschijnlijk wel weet, is zout een scheikundige sa menstelling van chloor en natrium. Door electrolyse, door inwerking van electrische stroom, maakt men uit de bovengebrachte pekel ook natronloog, die in watervrije vorm als caustic soda in de handel wordt gebracht. Natronloog is een onmis bare grondstof voor de zeepfabrie ken. Het product natriumhypochlo- riet vindt als bleekwater toepas sing. Vloeibaar chloor, dat uit de pekel wordt gewonnen, wordt voor legio doeleinden in de techniek ge bruikt. Voor de levensmiddelen industrie maakt men weer conser veringsmiddelen. Andere bedrijven betrekken uit Boekelo weer het synthetische zoutzuur dat zuiver der is dan het langs de normale weg uit zout en zwavelzuur bereide. Het fabricageprogramma is dus wei gevarieerd. De Overijselse bodem bergt zout voor honderden jaren. En niet al leen dat deze industrie in de nati onale behoefte voorziet van een 200.000 ton per jaar, rftear er wordt ook nog zout uitgevoerd. De zout industrie werkt dus ook nog direct mee aan een levensbelang van ons volk: deviezen Had u gedacht, dat er zoveel aan zout vast zat? Zelfs deviezen? Verwachten Zaterdag Zoute vis Kabeljauw Bokking Haring Schar Kolijnsplaat stoomt en verft ook voor U Dam 28 rood Middelburg A.s. Dinsdag en Woensdag bezoe ken wij het eiland Te koop een jonge ingeschreven Kan gebeerd worden. J. M. ONDERDIJK, Kolijnsplaat. De Burgemeester van Wis sekerke is voornemens zitting te houden te Kamperland op Dinsdag 9 Maart a.s. des namiddags van 2 tot 3 uur in het gemeente gebouw. De burgemeester voornoemd, J. J. van der Maas.

Krantenbank Zeeland

Noord-Bevelands Nieuws- en advertentieblad | 1948 | | pagina 6