I
als de bladeren vallen
regent het Midza-premiën
Koopt dus uitsluitend bij de Midza-winkeliers
en bewaar de bonnen!
I
aan dezen^weldadigen regen wanneer gij Uw Sinterklaas^cadeaux
gaat inkoopen, want de week na 6 December zal er een stortvloed
van Midza-premiën over Middelburg komen. Zorgt dat ook gij in
dezen stortvloed zijt betrokken.
Hier zijn weer de gelukkigen van de
wekelijksche Midza-premietrekking van 13 Nov.
HUISHOUDPROBLEMEN
MOBILISATIETIJD
IN
t|
Voor het hoogste aantal
guldensbonnen
Voor het hoogste aantal
50 cents bonnen:
Voor het hoogste aantal
25 cents bonnen
Eiken Maandagavond 8 uur
Lichting van de Midza-bussen.
Bonnen, van 25, 50 en 100 cent
apart inzenden.
Uw Midza-winkelier verstrekt U gratis de enveloppen
VIII.
Het schoonmaken en bereiden van groenten.
Gemakkelijk is niet altijd voordeelig. Het
„ruim af koken" is gemakzucht. Het koken
van kool en lof. Stamppot met rauwe
groente.
BURGERLIJKE STAND
AGENDA AANBESTEDINGEN
AGENDA
OOK
WYllt\VV i Af dar»
D
b
M
te|
g)
M
f
TE'.
lil
t
DEZE WEEK 200 GULDEN AAN PREMIEN
J. M. H.( Emmastraat, Middelburg20.
W., N. Vliss. weg, Middelburg 15.
J. A. A., Langeviele, Middelburg 10.
D. J. R., Segeerstraat, Middelburg 7.50
E. C. K., Singel, Vlissingen 6.
L A. K., Nadorstweg, Middelburg
H. A. K., Schoorsteenv.singel, M'burg
P. A. B., Pottenmarkt, Middelburg..
M. W., Veersche weg, Veere 6.
J. V., Kerkstraat, Veere 5*—
M. C., Lage weg, 't Zand 5.
E. N. J. R., Kruisweg, N. en St. Joosl.
W. J. A., Oude Kerkstraat, M'burg
H. J. B., Beenhouwerssingel, M'burg
R. W. S., Dam, Middelburg 4.
L. K-, Seisdam, Middelburg 3.50
A. H. B., Langeviele,, Middelburg..
R. W, K., Vliss. straat, Middelburg
6.-
6.-
6.-
5 .-
5.-
4.-
3.50
3—
J. L., Breeweg, Middelburg 3.
B. B,, Heerenstraat, Middelburg 7.50
C. B., Pottenmarkt, Middelburg4.
J. B., Brakstraat, Middelburg 4.
J. A. K., Nadorstweg, Middelburg., 2.50
T. S., Wal, Middelburg 2.50
C. W., Penninghoek, Middelburg 2.50
J. A. A., Langeviele, Middelburg 2,
J. B. H., Jacob Catsstraat, M'burg 2.
A, C. I., Beenhouwerssingel, M'burg 2.
R., Noordsingel, Middelburg 2.
J. M, M., Veersche singel, M'burg 2,
R. W. S., Dam, Middelburg 1.
A. Z., Kinderdijk, Middelburg 1,
F. G. C., Augustijnenstraat, M'burg 1.
K., Parklaan, Middelburg 1.
A. J. K. H., L, Noordstraat, M'burg 1.
M., Oostkerkplein, Middelburg 1,
H. J. B., Beenh.singel, Middelburg., 1.
C. S. D. K., Langevielesingel, M'burg 1.
A. J, J., Bagijnhof, Middelburg 1.
M. V., Langevielesingel, M'burg 4.
J. S., Hofplein, Middelburg 2,50
J. B,, Brakstraat, Middelburg 2.50
L. K., Seisdam, Middelburg 2.50
R. W. S., Dam, Middelburg 2.
R., Noordsingel, Middelburg' 2.
C. G. P. H„ Kromme Weele, M'burg 2.—
J. A. A., Langeviele, Middelburg 1.
K., Vlasmarkt, Middelburg 1.
J. M. M., Veersche singel, M'burg 1.
C. E. F., Veersche singel, M'burg.. 1.
R., Langevielesingel, Middelburg 1.
J, B. H., Jacob Catsstraat, M'burg 1.
A. J. K. H., L. Noordstraat, M'burg 1.
N. F., Seisweg, Middelburg 1.
F, J., Augustijnenstraat, Middelburg 1.
J. N., Segeerssingel, Middelburg 1.
I. W., Noordweg, Middelburg 1.
J, A. K., Nadorstweg, Middelburg 1.
A. C. I., Beenhouwerssingel, M'burg 1.
A. R., Noordweg, St. Laurens 1.
J. B., St. Jorisstraat, Middelburg 1.
C. W., Penninghoek, Middelburg 1.
C. V., Noordsingel, Middelburg 1,
'Y.
(Van een huishoud-leerares.)
De vorige keer mocht ik u iets vertellen
over zuinigheid bij de bereiding van den
aardappel; mag ik nu uw aandacht vragen
voor een ander dagelijks gebruikt voedings
middel: de groente? Ook hier wordt n.l.
zoowel wat het schoonmaken als de berei
ding betreft, nog niet altijd de grootst mo
gelijke zuinigheid betracht, zoodat er waar
devolle bestanddeelen verloren gaan.
Het schoonmaken van groente.
In de eerste plaats is dit dus al het geval
bij het schoonmaken.
Wat wordt het ons tegenwoordig gemak
kelijk gemaakt bij het koopen van wortel
tjes (en nieuwe aardappelen); de winkelier
schrapt ze voor ons. Dat spaart tijd uit,
want nu behoeven ze alleen maar nage
keken te worden. Wist u, dat deze tijdsbe
sparing beteekent: onzuinigheid op voe-
dingsgebied? De aldus schoongemaakte
worteltjes en aardappelen moeten onder
water bewaard worden tegen verkleuren en
uitdrogen. Hierdoor verliezen ze aan smaak
en voedingswaarde (het is alweer de vita
mine C, dat geschaad wordt). Het is dus
beter, deze voedingsmiddelen schoon te ma
ken vlak voor het gebruik; ze zijn dan zoo
kort mogelijk met de lucht in aanraking,
waardoor vitamine C zooveel mogelijk be
houden blijft.
Hoe maakt u boerenkool schoon? U
stroopt de bladen van de nerven af, is het
niet en deze laatste doet u weg, omdat
ze toch hard en'stug, en dus oneetbaar zijn.
Hebt u wel eens geprobeerd de stronkjes
te schillen, zeer fijn te snijden en mee te
koken met de bladen? Of, wat ook heel
goed kan en nog gemakkelijker is: u be
handelt de boerenkool alsof het een struik
andijvie is, dus u snijdt de bladen met ner
ven en al heelemaal fijn. Probeert u het
eens, het zal u best bevallen; moeilijk is
het niet en u houdt meer van de boeren
kool over, dus het is voordeelig ook.
Waarom doet u van de kropsla de bui
tenste groene bladen weg; omdat ze niet
rauw gegeten kunnen worden? Als u ze
heel fijn snijdt, kunnen ze wel door de rau
we sla verwerkt worden. Ook kunt u ze
natuurlijk gaar koken en als stoofsla geven.
Zoo zouden wij door kunnen gaan met
de voorbereiding van alle groenten onder
de loupe te nemen; maar u begrijpt nu
zelf wel, wat de bedoeling is.
De bereiding.
Wat de bereiding van de groenten be
treft, ook hierbij wordt nog vaak gezon
digd tegen de eenvoudigste begrippen van
zuinigheid. Het zoogenaamde „ruim afko
ken" van vele groenten is toch iets, wat
in dezen tijd van „efficiency" eigenlijk niet
meer mag voorkomen! Want wat bereiken
we hiermee? Het is inderdaad een gemak
kelijke manier om onze groenten gaar te
krijgen; we behoeven er niet naar om te
zien: aanbranden is vrijwel uitgesloten bij
zooveel water. Maarwe zijn nu een
maal niet op de wereld om het gemakke
lijk te hebben; iets goeds verkrijgen we niet
van zelf, daarvoor moet gestreden worden
en moeten moeilijkheden overwonnen wor
den. Zoo is het met alles in dit leven. Ik
las eens ergens: een gemakkelijk leven is
niet het rijkste leven. Inderdaad, dat is
waar. Datgene, wat ons veel moeite kost,
waarvoor we iets moeten overwinnen,
schenkt ons meer voldoening dan iets, wat
zoo maar vanzelf gaat en waarvoor wij ons
niet behoeven in te spannen.
Hieruit moet u niet de gevolgtrekking
maken, dat u, bij alles wat u doet, het u
zoo moeilijk mogelijk moet maken. Maar
daar, waar de moeilijke weg ons beter (en
om op ons onderwerp terug te komen, zui
niger lijkt), moeten wij niet schromen, de
zen weg in te slaan.
Met niet veel water.
Dat wordt dus wat onze groente berei
ding betreft: niet ruim afkoken, want hier
door verliezen we smaak en voeding. De
groenten moeten zoo gekookt worden, dat
er van alle waardevolle bestanddeelen die
er in voorkomen, zoo min mogelijk verlo
ren gaat.
Het gezegde, dat alle koolsoorten met veel
water moeten worden opgezet, omdat de
koolsmaak zoo sterk is, gaat toch niet meer
op. Natuurlijk behouden wij de echte kool-
smaak, indien wij de groente met zeer wei
nig water koken, maar hier is aan te wen
nen.
Een andere groente, die nog vaak afge
kookt wordt, is lof; dit wordt gedaan zoo
wel om de kleur als om den bitteren smaak.
Wat het eerste betreft: als de groente in
weinig water vlug wordt gekookt, zal de
kleur niet zooveel donkerder zijn, dan als
ze in ruim water wordt gekookt. De bit
tere smaak, die lof wel eens heeft, kunt
u vermijden, door een kegelvormig stukje
uit den voet van het stronkje lof te snijden;
dit is een probaat middel, probeert u het
maar eens.
Ook voor alle andere groenten geldt het
zelfde: koken met weinig water is beter
en voordeeliger dan ruim afkoken.
De na-bereiding.
Wat de nabereiding van groenten betreft,
hierover een enkel woord. Hiermede wordt
bedoeld het op smaak afmaken van de
groente, met boter en eventueel kruiderijen,
of met een sausje, waarna het geheel na
eenigen tijd gestoofd wordt. Men verwacht,
dat door de laatste bewerking de groente
extra smakelijk zal worden. Dit is niet hee
lemaal het geval: door langdurige verwar
ming verliest de groente n.l. aan smaak.
Dit is immers ook de reden, waarom wij
groenten altijd zoo vlug mogelijk moeten
koken, zoodat ze zoo vlug mogelijk verhit
wordt. Het geeft behoud van smaak en
voeding. Daarom is, zooals ik dat bij dat
onderwerp al gezegd heb, het bereiden van
groenten in de hooikist niet uitermate ge
schikt.
De beste groentebereiding zal dus zijn:
de groente opzetten met weinig kokend wa
ter of zonder water (dit geldt voor blad
groenten, die bij het koken veel water los
laten); vlug gaar koken (d.w.z. vlug aan
de kook laten komen, daarna op een kleine
warmtebron laten doorkoken); op smaak
afmaken en niet stoven.
Rauwe groente.
Nog beter is het, als de groenten af en
toe eens rauw gebruikt wordt b.v. bij wijze
van sla. Dit is met vele bladgroenten en
koolsoorten mogelijk, mits de groente fijn
verdeeld wordt, anders is ze niet zoo goed
verteerbaar.
Nu is een slaatje niet bij uitstek een ge
schikt gerecht voor het komende jaarge
tijde; daarom doe ik u nog een ander voor
stel: maakt u eens een stamppot klaar
met de groente geheel of gedeeltelijk er
rauw doorheen. U hebt hiervoor natuurlijk
veel minder groente noodig, dus in dat op
zicht is het ook al voordeeliger. Daarbij
nog gerekend, wat wij aan voeding behou
den, hebt u beslist een voordeeligen maal
tijd.
Stamppot.
Nemen wij als voorbeeld stamppot van
andijvie, waarbij u een gedeelte van de
groente rauw wilt verwerken. Daarvoor
neemt u natuurlijk het binnenste, want dit
is lekker malsch. U haalt dit er uit en legt
het in water, zoodat het goed schoon kan
worden. De rest wordt gesnipperd en ge-
wasschen. De aardappelen worden afge-
boend met schil en al opgezet met zeer
weinig kokend water en de gesnipperde
groente er op gelegd. U Iaat dit een half
uur zachtjes koken, tot alles gaar en juist
droog gekookt is. Daarna voegt u wat
melk toe, en, als dit gekookt heeft, stampt
u de aardappelen fijn. De rauwe, vlak van
te voren fijngesnipperde andijvie, wordt
met boter, nootmuscaat en zout, stevig door
den stamppot heen geroerd. U moet nu het
gerecht dadelijk opdoen, zoodat de rauwe
groente niet verflenst en slap wordt.
Deze maaltijd zal beslist succes hebben
door zjjn smakelijkheid, maar het vergt van
de huisvrouw voor de bereiding veel nauw
gezetheid en oplettendheid
Natuurlijk kunt u dit zelfde principe
doorvoeren bij alle andere stamppotten,
zoowel van koolsoorten in den winter, als
van bladgroenten in den zomer.
Vlissingen.
Van 9—13 Nov.
Ondertrouwd: J. Konings 30 j. jm. en A.
M. Merison 18 j. jd.; D. A. Jongenelen 25 j.
jm. en G. J. L. Stouthart 27 j. jd.; P. A. van
de Velde 24 j. jm. en J. M. Dieleman 22 j.
jd.
Getrouwd: A. K. de Vries 25 j. jm. en A.
J. M. van der Sloot 23 j. jd.; I. Pattenier
23 j. jm. en E. Teunissen 21 j. jd.; J. J. van
der Meer 19 j. jm. en S. de Booij 23 j. jd.;
A. C. Maquelin 25 j. jm. en C. de Smit 26 j.
jd.
Bevallen: C. Hendrikse, geb. Dingemanse
z.; A. F. Janssen, geb. Peters d.; D. J. Goe-
sejje, geb. Sutin z.; J. M. Pol, geb. Bode z.
Overleden: M. L. Wisse 1 d.; E. Jobse 65
j. vrouw van W. J. A. Kommers; L. C. M.
Speckens 48 j. man van S. A. J. M. Klij-
berg; P. van der Maden 67 j. man van M.
C Maas. (V.C.)
Domburg.
Van 411 Nov.
Bevallen: De Rijke, geb. Provoost z.
(woonachtig te Middelburg).
WO 15 Nov. 13,30 h. café Otte te Krabben-
dijke, door bestuur Karelpolder te
Krabbend ij ke; 't vervaardigen
van 20,800 m2 betonblokken. Zie
Middelb. Crt. 1 Nov. 1939.
WO 22 Nov. n.m. 11 uur in de Abdij te
Middelburg namens Ged. Staten
van Zeeland: het aanbrengen en on
derhouden van beplantingen op den
weg Oude TolSluis.
Zie Middelb. Crt. 7 Nov. 1939.
MIDDELBURG.
Dl 14 Nov. Klavieravond 2 vleugels door de
hrn. mr. Vogelvanger en Ferwerda;
m.m.v. Betsy Bonthuis-Dhont; „Witte
Zwaan" 20,15 h.
Dl 14 Nov. Openb. Verg. met filmvertoo-
ning Ver. voor Facultatieve Lijkver
branding afd. Middelb. e.o. spr. de
heer J. J. Deggeler, lid Hoofdbelt.
St. Joris 20,15, h.
Dl 14 Nov. Lez. (m. lichtb.) Vrijz. Herv.,
spr. ds. Werner te Arnhem; 20,15 h.
WO 15 Nov. Ledenverg. Vereen. Kinder
voeding, Hotel Abdij 16,30 h.
GOES
BIOSCOPEN.
ELECTRO, Middelburg VR 10—DO 16 Nov.
„Gewiekste schatjes worden groot"
en „De vlucht naar Budapest", 20,00
h.
CITY, Middelburg VR 10—DO 16 Nov.
„Een uit duizend" (You're a Sweet
heart) en „Het doode ravijn", 20.00 h.
h.
GRAND THEATER, Goes Dl 14 Nov.:
„Luchtduivels der marine" en „De
gevaarlijke leeftijd", 20,00 h.
algemeen.
WO 15 Nov. Openb. verg. m. filmvertooning
Ver. v. Facultatieve Lijkverbranding
afd. Middelburg e.o. spr. de hr. J. J.
Deggeler, lid Hoofdbestuur; te Vliss.
Strandhotel Oosterhuis 20,15 h.
WO 15 Nov. Lez. m lichtb. Armenië, spr.
mej. C. de Witte; Geref. Kerk te
Serooskerke.
Electr. Drukkerij G. W. den Boer, M'burg.