I als de bladeren vallen regent het Midza-premiën Koopt dus uitsluitend bij de Midza-winkeliers en bewaar de bonnen! I aan dezen^weldadigen regen wanneer gij Uw Sinterklaas^cadeaux gaat inkoopen, want de week na 6 December zal er een stortvloed van Midza-premiën over Middelburg komen. Zorgt dat ook gij in dezen stortvloed zijt betrokken. Hier zijn weer de gelukkigen van de wekelijksche Midza-premietrekking van 13 Nov. HUISHOUDPROBLEMEN MOBILISATIETIJD IN t| Voor het hoogste aantal guldensbonnen Voor het hoogste aantal 50 cents bonnen: Voor het hoogste aantal 25 cents bonnen Eiken Maandagavond 8 uur Lichting van de Midza-bussen. Bonnen, van 25, 50 en 100 cent apart inzenden. Uw Midza-winkelier verstrekt U gratis de enveloppen VIII. Het schoonmaken en bereiden van groenten. Gemakkelijk is niet altijd voordeelig. Het „ruim af koken" is gemakzucht. Het koken van kool en lof. Stamppot met rauwe groente. BURGERLIJKE STAND AGENDA AANBESTEDINGEN AGENDA OOK WYllt\VV i Af dar» D b M te| g) M f TE'. lil t DEZE WEEK 200 GULDEN AAN PREMIEN J. M. H.( Emmastraat, Middelburg20. W., N. Vliss. weg, Middelburg 15. J. A. A., Langeviele, Middelburg 10. D. J. R., Segeerstraat, Middelburg 7.50 E. C. K., Singel, Vlissingen 6. L A. K., Nadorstweg, Middelburg H. A. K., Schoorsteenv.singel, M'burg P. A. B., Pottenmarkt, Middelburg.. M. W., Veersche weg, Veere 6. J. V., Kerkstraat, Veere 5*— M. C., Lage weg, 't Zand 5. E. N. J. R., Kruisweg, N. en St. Joosl. W. J. A., Oude Kerkstraat, M'burg H. J. B., Beenhouwerssingel, M'burg R. W. S., Dam, Middelburg 4. L. K-, Seisdam, Middelburg 3.50 A. H. B., Langeviele,, Middelburg.. R. W, K., Vliss. straat, Middelburg 6.- 6.- 6.- 5 .- 5.- 4.- 3.50 3— J. L., Breeweg, Middelburg 3. B. B,, Heerenstraat, Middelburg 7.50 C. B., Pottenmarkt, Middelburg4. J. B., Brakstraat, Middelburg 4. J. A. K., Nadorstweg, Middelburg., 2.50 T. S., Wal, Middelburg 2.50 C. W., Penninghoek, Middelburg 2.50 J. A. A., Langeviele, Middelburg 2, J. B. H., Jacob Catsstraat, M'burg 2. A, C. I., Beenhouwerssingel, M'burg 2. R., Noordsingel, Middelburg 2. J. M, M., Veersche singel, M'burg 2, R. W. S., Dam, Middelburg 1. A. Z., Kinderdijk, Middelburg 1, F. G. C., Augustijnenstraat, M'burg 1. K., Parklaan, Middelburg 1. A. J. K. H., L, Noordstraat, M'burg 1. M., Oostkerkplein, Middelburg 1, H. J. B., Beenh.singel, Middelburg., 1. C. S. D. K., Langevielesingel, M'burg 1. A. J, J., Bagijnhof, Middelburg 1. M. V., Langevielesingel, M'burg 4. J. S., Hofplein, Middelburg 2,50 J. B,, Brakstraat, Middelburg 2.50 L. K., Seisdam, Middelburg 2.50 R. W. S., Dam, Middelburg 2. R., Noordsingel, Middelburg' 2. C. G. P. H„ Kromme Weele, M'burg 2.— J. A. A., Langeviele, Middelburg 1. K., Vlasmarkt, Middelburg 1. J. M. M., Veersche singel, M'burg 1. C. E. F., Veersche singel, M'burg.. 1. R., Langevielesingel, Middelburg 1. J, B. H., Jacob Catsstraat, M'burg 1. A. J. K. H., L. Noordstraat, M'burg 1. N. F., Seisweg, Middelburg 1. F, J., Augustijnenstraat, Middelburg 1. J. N., Segeerssingel, Middelburg 1. I. W., Noordweg, Middelburg 1. J, A. K., Nadorstweg, Middelburg 1. A. C. I., Beenhouwerssingel, M'burg 1. A. R., Noordweg, St. Laurens 1. J. B., St. Jorisstraat, Middelburg 1. C. W., Penninghoek, Middelburg 1. C. V., Noordsingel, Middelburg 1, 'Y. (Van een huishoud-leerares.) De vorige keer mocht ik u iets vertellen over zuinigheid bij de bereiding van den aardappel; mag ik nu uw aandacht vragen voor een ander dagelijks gebruikt voedings middel: de groente? Ook hier wordt n.l. zoowel wat het schoonmaken als de berei ding betreft, nog niet altijd de grootst mo gelijke zuinigheid betracht, zoodat er waar devolle bestanddeelen verloren gaan. Het schoonmaken van groente. In de eerste plaats is dit dus al het geval bij het schoonmaken. Wat wordt het ons tegenwoordig gemak kelijk gemaakt bij het koopen van wortel tjes (en nieuwe aardappelen); de winkelier schrapt ze voor ons. Dat spaart tijd uit, want nu behoeven ze alleen maar nage keken te worden. Wist u, dat deze tijdsbe sparing beteekent: onzuinigheid op voe- dingsgebied? De aldus schoongemaakte worteltjes en aardappelen moeten onder water bewaard worden tegen verkleuren en uitdrogen. Hierdoor verliezen ze aan smaak en voedingswaarde (het is alweer de vita mine C, dat geschaad wordt). Het is dus beter, deze voedingsmiddelen schoon te ma ken vlak voor het gebruik; ze zijn dan zoo kort mogelijk met de lucht in aanraking, waardoor vitamine C zooveel mogelijk be houden blijft. Hoe maakt u boerenkool schoon? U stroopt de bladen van de nerven af, is het niet en deze laatste doet u weg, omdat ze toch hard en'stug, en dus oneetbaar zijn. Hebt u wel eens geprobeerd de stronkjes te schillen, zeer fijn te snijden en mee te koken met de bladen? Of, wat ook heel goed kan en nog gemakkelijker is: u be handelt de boerenkool alsof het een struik andijvie is, dus u snijdt de bladen met ner ven en al heelemaal fijn. Probeert u het eens, het zal u best bevallen; moeilijk is het niet en u houdt meer van de boeren kool over, dus het is voordeelig ook. Waarom doet u van de kropsla de bui tenste groene bladen weg; omdat ze niet rauw gegeten kunnen worden? Als u ze heel fijn snijdt, kunnen ze wel door de rau we sla verwerkt worden. Ook kunt u ze natuurlijk gaar koken en als stoofsla geven. Zoo zouden wij door kunnen gaan met de voorbereiding van alle groenten onder de loupe te nemen; maar u begrijpt nu zelf wel, wat de bedoeling is. De bereiding. Wat de bereiding van de groenten be treft, ook hierbij wordt nog vaak gezon digd tegen de eenvoudigste begrippen van zuinigheid. Het zoogenaamde „ruim afko ken" van vele groenten is toch iets, wat in dezen tijd van „efficiency" eigenlijk niet meer mag voorkomen! Want wat bereiken we hiermee? Het is inderdaad een gemak kelijke manier om onze groenten gaar te krijgen; we behoeven er niet naar om te zien: aanbranden is vrijwel uitgesloten bij zooveel water. Maarwe zijn nu een maal niet op de wereld om het gemakke lijk te hebben; iets goeds verkrijgen we niet van zelf, daarvoor moet gestreden worden en moeten moeilijkheden overwonnen wor den. Zoo is het met alles in dit leven. Ik las eens ergens: een gemakkelijk leven is niet het rijkste leven. Inderdaad, dat is waar. Datgene, wat ons veel moeite kost, waarvoor we iets moeten overwinnen, schenkt ons meer voldoening dan iets, wat zoo maar vanzelf gaat en waarvoor wij ons niet behoeven in te spannen. Hieruit moet u niet de gevolgtrekking maken, dat u, bij alles wat u doet, het u zoo moeilijk mogelijk moet maken. Maar daar, waar de moeilijke weg ons beter (en om op ons onderwerp terug te komen, zui niger lijkt), moeten wij niet schromen, de zen weg in te slaan. Met niet veel water. Dat wordt dus wat onze groente berei ding betreft: niet ruim afkoken, want hier door verliezen we smaak en voeding. De groenten moeten zoo gekookt worden, dat er van alle waardevolle bestanddeelen die er in voorkomen, zoo min mogelijk verlo ren gaat. Het gezegde, dat alle koolsoorten met veel water moeten worden opgezet, omdat de koolsmaak zoo sterk is, gaat toch niet meer op. Natuurlijk behouden wij de echte kool- smaak, indien wij de groente met zeer wei nig water koken, maar hier is aan te wen nen. Een andere groente, die nog vaak afge kookt wordt, is lof; dit wordt gedaan zoo wel om de kleur als om den bitteren smaak. Wat het eerste betreft: als de groente in weinig water vlug wordt gekookt, zal de kleur niet zooveel donkerder zijn, dan als ze in ruim water wordt gekookt. De bit tere smaak, die lof wel eens heeft, kunt u vermijden, door een kegelvormig stukje uit den voet van het stronkje lof te snijden; dit is een probaat middel, probeert u het maar eens. Ook voor alle andere groenten geldt het zelfde: koken met weinig water is beter en voordeeliger dan ruim afkoken. De na-bereiding. Wat de nabereiding van groenten betreft, hierover een enkel woord. Hiermede wordt bedoeld het op smaak afmaken van de groente, met boter en eventueel kruiderijen, of met een sausje, waarna het geheel na eenigen tijd gestoofd wordt. Men verwacht, dat door de laatste bewerking de groente extra smakelijk zal worden. Dit is niet hee lemaal het geval: door langdurige verwar ming verliest de groente n.l. aan smaak. Dit is immers ook de reden, waarom wij groenten altijd zoo vlug mogelijk moeten koken, zoodat ze zoo vlug mogelijk verhit wordt. Het geeft behoud van smaak en voeding. Daarom is, zooals ik dat bij dat onderwerp al gezegd heb, het bereiden van groenten in de hooikist niet uitermate ge schikt. De beste groentebereiding zal dus zijn: de groente opzetten met weinig kokend wa ter of zonder water (dit geldt voor blad groenten, die bij het koken veel water los laten); vlug gaar koken (d.w.z. vlug aan de kook laten komen, daarna op een kleine warmtebron laten doorkoken); op smaak afmaken en niet stoven. Rauwe groente. Nog beter is het, als de groenten af en toe eens rauw gebruikt wordt b.v. bij wijze van sla. Dit is met vele bladgroenten en koolsoorten mogelijk, mits de groente fijn verdeeld wordt, anders is ze niet zoo goed verteerbaar. Nu is een slaatje niet bij uitstek een ge schikt gerecht voor het komende jaarge tijde; daarom doe ik u nog een ander voor stel: maakt u eens een stamppot klaar met de groente geheel of gedeeltelijk er rauw doorheen. U hebt hiervoor natuurlijk veel minder groente noodig, dus in dat op zicht is het ook al voordeeliger. Daarbij nog gerekend, wat wij aan voeding behou den, hebt u beslist een voordeeligen maal tijd. Stamppot. Nemen wij als voorbeeld stamppot van andijvie, waarbij u een gedeelte van de groente rauw wilt verwerken. Daarvoor neemt u natuurlijk het binnenste, want dit is lekker malsch. U haalt dit er uit en legt het in water, zoodat het goed schoon kan worden. De rest wordt gesnipperd en ge- wasschen. De aardappelen worden afge- boend met schil en al opgezet met zeer weinig kokend water en de gesnipperde groente er op gelegd. U Iaat dit een half uur zachtjes koken, tot alles gaar en juist droog gekookt is. Daarna voegt u wat melk toe, en, als dit gekookt heeft, stampt u de aardappelen fijn. De rauwe, vlak van te voren fijngesnipperde andijvie, wordt met boter, nootmuscaat en zout, stevig door den stamppot heen geroerd. U moet nu het gerecht dadelijk opdoen, zoodat de rauwe groente niet verflenst en slap wordt. Deze maaltijd zal beslist succes hebben door zjjn smakelijkheid, maar het vergt van de huisvrouw voor de bereiding veel nauw gezetheid en oplettendheid Natuurlijk kunt u dit zelfde principe doorvoeren bij alle andere stamppotten, zoowel van koolsoorten in den winter, als van bladgroenten in den zomer. Vlissingen. Van 9—13 Nov. Ondertrouwd: J. Konings 30 j. jm. en A. M. Merison 18 j. jd.; D. A. Jongenelen 25 j. jm. en G. J. L. Stouthart 27 j. jd.; P. A. van de Velde 24 j. jm. en J. M. Dieleman 22 j. jd. Getrouwd: A. K. de Vries 25 j. jm. en A. J. M. van der Sloot 23 j. jd.; I. Pattenier 23 j. jm. en E. Teunissen 21 j. jd.; J. J. van der Meer 19 j. jm. en S. de Booij 23 j. jd.; A. C. Maquelin 25 j. jm. en C. de Smit 26 j. jd. Bevallen: C. Hendrikse, geb. Dingemanse z.; A. F. Janssen, geb. Peters d.; D. J. Goe- sejje, geb. Sutin z.; J. M. Pol, geb. Bode z. Overleden: M. L. Wisse 1 d.; E. Jobse 65 j. vrouw van W. J. A. Kommers; L. C. M. Speckens 48 j. man van S. A. J. M. Klij- berg; P. van der Maden 67 j. man van M. C Maas. (V.C.) Domburg. Van 411 Nov. Bevallen: De Rijke, geb. Provoost z. (woonachtig te Middelburg). WO 15 Nov. 13,30 h. café Otte te Krabben- dijke, door bestuur Karelpolder te Krabbend ij ke; 't vervaardigen van 20,800 m2 betonblokken. Zie Middelb. Crt. 1 Nov. 1939. WO 22 Nov. n.m. 11 uur in de Abdij te Middelburg namens Ged. Staten van Zeeland: het aanbrengen en on derhouden van beplantingen op den weg Oude TolSluis. Zie Middelb. Crt. 7 Nov. 1939. MIDDELBURG. Dl 14 Nov. Klavieravond 2 vleugels door de hrn. mr. Vogelvanger en Ferwerda; m.m.v. Betsy Bonthuis-Dhont; „Witte Zwaan" 20,15 h. Dl 14 Nov. Openb. Verg. met filmvertoo- ning Ver. voor Facultatieve Lijkver branding afd. Middelb. e.o. spr. de heer J. J. Deggeler, lid Hoofdbelt. St. Joris 20,15, h. Dl 14 Nov. Lez. (m. lichtb.) Vrijz. Herv., spr. ds. Werner te Arnhem; 20,15 h. WO 15 Nov. Ledenverg. Vereen. Kinder voeding, Hotel Abdij 16,30 h. GOES BIOSCOPEN. ELECTRO, Middelburg VR 10—DO 16 Nov. „Gewiekste schatjes worden groot" en „De vlucht naar Budapest", 20,00 h. CITY, Middelburg VR 10—DO 16 Nov. „Een uit duizend" (You're a Sweet heart) en „Het doode ravijn", 20.00 h. h. GRAND THEATER, Goes Dl 14 Nov.: „Luchtduivels der marine" en „De gevaarlijke leeftijd", 20,00 h. algemeen. WO 15 Nov. Openb. verg. m. filmvertooning Ver. v. Facultatieve Lijkverbranding afd. Middelburg e.o. spr. de hr. J. J. Deggeler, lid Hoofdbestuur; te Vliss. Strandhotel Oosterhuis 20,15 h. WO 15 Nov. Lez. m lichtb. Armenië, spr. mej. C. de Witte; Geref. Kerk te Serooskerke. Electr. Drukkerij G. W. den Boer, M'burg.

Krantenbank Zeeland

Middelburgsche Courant | 1939 | | pagina 8