kaken en uilenbrilmaskers memoreert en daarbij bedenkt dat daar aan den over kant van ïïen grootsten vijver in sommige hoeken een oneindige massa dollars ge stapeld liggen voor handelsdoeleinden aan te wenden. Trouwens in Engeland is het ook welletjes en bleek een re&amemake- rij op een stationsmuur van den Under ground, voor een welvarende Hollandsche .zuivelfabriek, makend o. a. condensed milk for babies (wat er absoluut na&st is) een uitputting van de brandkast. Het „frappez toujours" kent den zwierigen en werkzamen Franschman eveneens denkt maar aan dien prachtigen Cin- zanoman op het eenzame ros de laan- dacht in Parijs opeischend voor vermouth! Cinzano, een pendant van ,,du bonnet", waarmee de Belgische muren je achterf volgen tot er eentje besteld wordt en de ze „vin tonnic" inderdaad snihke^jk en opwekkend blijkt Reclame bestond al lang voor het leekendom gehoord had van massa- en andere suggestie en wellicht rustiger, in ieder geval onbewuster leef de Is de sprong van reclame tot brood wonderlijk gezocht om niet te zeggen ongerijmd? Wel neen, vooral niet met bet volgende in opgewekt geheugen. .Verleden zomer in Juli, 't was waflhtje mooi weer (zou wijlen Peter Stastokius gezegd hebben) fietste een eenzame, dus gelukkige toerist den prachtigen weg af van Doorn met het doel naar Arnhem,, waar hij een dokter wilde consulteeren over de wenschelijkheid caffeinevrije kof fie te nuttigen. (De tocht was hoofdzaak, het doel zeer bijkomstig, zooals wel in ^acantietijd meer voorkomt). Het was dus prachtig weer, een zomer- sche zuid-oosten wind, die het jasje op gewekt deed klapperen en wat mBci,- duwde in dpn rug, een veerend^ nieuw ■Perryzaael, een oagagedrager met een zak vol goede gaven kortom Pallieter was op pad en zong voor zich heen van „de dikke dahlia" en „Marleentje blond" als vlas toteen oorverdoovend ge toeter claxons in actie, afstappen dus en angstig terugwijken tot de groote boo,- menrij en diep verbaasd aanschouwen wat voorbij rende. Tien autobussen he vig bevlagd en bezet met naar later bleek een geweldig aantal bakkers eq bakkerinnen De sloet, die waarlijk in drukwekkend was, werd geopend, door een enormen horen des overvloeds waar uit onwaarschijnlijk gele en bruine luxe broodjes tuimelden, het geheel bewaakl aoor een meisje in een wydmouwige nachtjapon, blijkbaar Oeres uitbeeldend; haar blonde haren vlogen in den wind voor een godin was het tempo wei nig aannemenlijk, maar de bakkertjes ge noten zichtbaar van hun glorie, die haar hoogtepunt bereikte in den laatslen we gen, gereden door een chauffeur-bak ker in hagelwit pak, meevoerend een enorm blikken brood, waarin een slagmes stak waarmee een geheel weeshuis viel door te zagen. Pallieter groette beduusd, betastte het oudbakken cadetje in zijn binnenzak en besteeg dan weer maar zijn eveneens verwonderde fiets en zoo togen ze samen verder als bescheiden .achterhoede door al die vriendelijke dorpjes die uilliepen ter eere van het vervaarlijke reuzenbrood en bakkers,- overdaad en den eenzamen fietser groet ten als onschadelijk aanhangsel, (,,'t Is de pers", zei de schoolmeester van Amc- rongen), maar de pers pleegt niet ach teraan te tippelen, maar waardevol voorop te schrijden! Op den Wageningschen Berg kwamen Ceres, die een wannier blousje aantrok, het geweldige brood en al de bakkers lijdelijk tot rust en op het terras aan lange tafels verschalkten zij tweehon derd biefstukjes met sla en aardappelen en geen kruimel brood viel er te be speuren. Maar ze hadden allemaal ple zier, wat geen wonder is op een mooien Julidag op een van de mooiste plekjes van ons goede vaderland, en ze bemerk ten niets van den lichten wrevel die ze opwekten bij de échte gasten van het hotel, die nu eenmaal het land hebben aan dagjesmenschen die biefstukjes eten en biertjes drinken. Maar Pallieter vond het allemachtig aardig. Maar warempel datzelfde brood, de horen des overvloeds, de wille nachtja ponjuffrouw, kortom de heele maskerade rijdt me daar ovesr het natte asfalt van een in lale October nevelien gehulde handelsstad en Pallieter nu zonder fiets en met een gehate parapluie (ter eeine van zijn nieuwen hoed) aanschouwde het •wederom en telefoneerde vervolgens „Schrijf over bjrood, goed of kwaa'd, doet er niet toe. Schrijf over brood en laat 't me lezen, opdat ik de nachtmerries kwijt raak. Dat verroeste brood reist me achterna en dat vreeselijke mes erbij!" Nu er is werkelijk veel goeds van brood te zeggen, waarin de modejtne voedingsleer voorlicht maar ook zonder baar weten wij allen de fundamenteel^ waarde in de eeuwenoude bed©: „Geef ons heden ons dagelijksch brood." Maar het voegt niet hierop verder te gaan, daar men met religieuze, diepe waarden niet luchtig mag omspringen en we ons dus nu wenden naar brood als een der allerbelangrijkste voedingsmiddelen. Voor ons Nederlanders is brood een produkt bereid uit tarwemeel of bloem of uit grof gemalen roggemeel. In bet brood beschuit van 1925 is toegestaan een men ging van tarwebloem en roggebloem waar de Drentsche stoeten en bollen een smakelijk voorbeeld van opleveren. De begrippen bloem en meel worden meest al slordig verward en toch is het ver schil groot daar meel alle zemelen (ver groeide zaad- en vruchthuid) bevat en bloem op de moderne wijze, door „hoog- malen" behandeld, daarvan vrij is, dien- \tengevolgo het witte brood oplevert, dat weer te verdeelen valt in de "twee groo te rubrieken: water- en melkbrood (het laatste moet een bepaalde hoeveelheid melk of volle melkpoeder bevatten en wordt duidelijk M. B. gemerkt.) Een fa-, ditioneele menging is de volgende: 100 kilo bloem, 56 liter vocht (water, melk of beide), 2 kilo gist, 2 kilo zout, waar van oen behoorlijk aantal brooden of broodjes gebakken kan worden, allen van vastgesteld gewicht, waarover de keu ringsdienstcontrole (Warenwet) toezicht houdt. Algemeen apprecieert het publiek meer 't wittebrood dan 't bruine en toch is dit een oppervlakkige voorkeur, gegeven de hoogere eiwitwaarde, 8.10 tegen 6,81 o/o in witte brood, waar tegenover staat dat de zemelen, dus cellulose aaqf* wezigheid, de verteerbaarheid verminde ren, doch de peristaltische beweging der darmen bevorderen, wat voor vele men- schcn bijzonder wenschelijk blijkt. Het zetmeelgehalte bearaagt in wit brood 57,80 o/o, in bruin 47,56 o/o', terwijl weer! do zouten in laatst genoemd produkt grooter (1.02 o/o) zijn. Maal" „the man of the street" laat zich leiden door zijn smaak envooroordeel en veror bert welgemoed wittebrood, terwijl in do noordelijke provincies, speciaal Drente, rogge op den eersten rang komt; een min derwaardig graan vergeleken bij tarwe dat een belangrijk hooger eiwitgehalte^ gluten bevat. We mogen een levens middel aanbevelen wanneer het een ber hoorlijkc, liefst hooge voedingswaarde vertegenwoordigt gecombineerd met goe de, liefst lichte verteerbaarheid, daaron der te verstaan de snelheid waarmee h|et chemisch omigezet door spijsverterings fermenten osmotisch in het bloed kan overgaan. Brood, speciaal oudbakken, voldoet aan dezen eisch: vooral het laatste, waaraan we sinds het verbod van nachtarbeid, in het bakkersbedrijf ons hart kunnen op.-! halen, daar alle spijsverteringsvochten beter kunnen intrekken en ontleden (b.v. de ptyaline uit bet speeksel, vormend glucose). De hoogste verteerbaarheids!!- graad wordt dus logisch bereikt in be(- schuit en toast, doch de gezonde mensch zonder maag- of darmstoornis, mag zich hoeden tegen te veel licht vertéérbaar voedsel, daar d,it tot organenverslapping lijdt en waarschijnlijktandenbedorf in de hand werkt. De steenharde broodjen der Noorsclie boereu zouden hen voor gebitmisère bewaren, doch een tandarts zal allicht prevelen: „Vergeet de here diteit niet". Feitelijk is de bakkerij een chemisch laboratorium, waar de levende gist het zoo waardevol bijproduct der spiritus- bereiding, de hoofdrol vervult. De zymase, een krachtig ferment in versche gist, vormt uit de druivensuiker die vanzelf in het zetmeel ontstaat als lauw warme temperatuur en vocht (melk, water) voorhanden zijn, alcohol en kool zuurgas, die willen opstijgen en het deeg dat door de gluten taai en soepel heidp is, uiteenrekken, waardoor de gewensch- te luchtigheid ontstaat. Vandaal* dat er zonder gluten, dus zonder tarwe nooit een behoorlijk brood, naar onzen lich telijk verwenden smaak ontstaat, begrip, dat we in het laatste oorlogsjaar wel moesten wijzigen en de gierstbrood eten de Kaffers er nooit op nahouden. Over de buitengewoon intressante veran deringen in het deeg, bakkend tot brood ondergaat, over het chemisch proces „oudbakken brood", waarover Dr. Katz een belangwekkende dissertatie schreef, wellicht een volgende maal. Hutchinson zou zeggen „mijn vulpen is leeg" een andere overweging kan zijn: Doceer nooit tè lang. KUNST EN WETENSCHAPPEN. Natuurkundig Gezelschap. Lezing van prof. dr. H. Aldershof van Utrecht over „De onvatbaarlieidsleer, nieuwe inzichten en behandelingswijzen". Dc ontdekking van de pathogene bac teriën door Pasteur heeft een groote omwenteling gebracht in de behandeling der ziekten. De verdere waarneming heeft echter aan het licht gebracht, dat men nog met iets anders moest rekening houden, namelijk met den weerstand, die hel organisme tegen de inwerking der smetstof biedt. Was de aanwezigheid van een bacterie voldoende om de ziekl|e teweeg te brengen, dan moet 98 pet. der mensenheid aan tuberculose lijden, want een zoo groot deel herbergt tuber kelbacillen, zooals zoowel bij secties op lijken als uit de reacties van levenden op tuberculine blijkt. Vreema eiwit in een organisme ge bracht, geeft aanleiding tot de vorming van antistoffen, die een vei'nieuwde in spuiting afweren, doordat ze het vreem de eiwit wegens de opwekking van antistoffen ook antigeen genoemd coa- guleeren en afbreken. Hebben zich nu echter zeer veel van die antistoffen ge vormd, dan kan het groote aantal ont- ledingsproduclies, waaronder zich ver giftige bevinden, onder asthmatische verschijnselen den dood in enkele mi nuten tengevolge hebben. Zoo kan men een met paardebloed ingespoten konijn ongestraft na 3 dagen een nieuwe inspui ting geven. Na 14 dagen echter, in. welken tijd zich een groot aantal anti stoffen heeft gevormd, is de inspuiting dooaelijk. Op deze wijze wordt een antigeen, die in het algemeen slechts van het or ganisme een fabriek van antistoffen maakt, een zoogenaamd allergeen (al- los anders, erg stam van werken) of anderswerkend, als het komt in een magazijn van die antistoffen. Het ver oorzaakt asthmatische verschijnselen en ekzeem. Menschen, die veel n^et paar den, honden, katten of andere dieren omgaan en dientengevolge van deze ei witten hebben opgenomen, vertoonen door ae gevormde antistoffen allergi sche ziekteverschijnselen of overgevoelig heid tegenover opname van soortgelijke eiwitten. Een 28-jarige verpleegster in het Wilhelminagasthuis, die overigens volkomen gezond was, leed herhaaldelijk aan asthma, wanneer ze tijdelijk builen het gasthuis vertoefde. Bij onderzoek Het ideale tafelzilver Bij aanschaffing belangrijk goed- kooper. in het gebruik evenveel voldoening als massief zilver. 'n Menschenleeftijd garantie Vraagt onze brochure Standaard-cassettes (Ingcz. Med.) bleek ze overgevoelig te zijn tegenover katlen. Een inspuiting wees dit ten dui delijkste uit. Zij is volkomen genezen door herhaalde lichte inspuitingen met katteneiwit, waardoor telkens kleine hoe veelheden antistoffen worden afgevan gen. Men noemt deze methode: djesensi- biliseeren. Prof. Storm van Leeuwen houdt zich veel bezig met de studie dezer aller gische ziekten. De behandeling bestaat in den toevoer van zuivere lucht uit de hoogste luchtlagen, waarvan men mag aannemen, dal ze geen verontreinigin gen bevat, waarop deze patiënten rea- geeren. In het darmkanaal worden die vreem de eiwitten ontleed en kunnen dus ver der in het lichaam geen werking meer uitoefenen. Komen er echter zeer veel in het darmkanaal,zoodat ook ononllede hoeveelheden in circulatie komen, dan kan weer de overgevoeligheid op treden. Zoo heefl men menschen, die| door het eten van kreeft, garnalen, aard beien, ekzeem en andere overgevoelig- heidsverschijnselen vertoonen. Vochtige huizen en bodems kunnen ongezond zijn, niet door het vocht direct, maar door dat dit vocht aan allerlei schimmels gelegenheid biedt zien te ontwikkelen romp met ccn rokje aan. Een kopje van kurk maakte hij er op. Met inkt en een beetje kleursel gaf hij het een gezicht. Zijn zusje maakte er van bloemenpapier een aardig hoedje en manteltje voor. Nu was het poppetje klaar en het zag er keurig uit, maar het kon nog niet dansen Daarvoor bad Willem vier varkensbor stels noodig, die elk een centimeter lang waren. Die moesten in bet breed© onder einde der kurk gestoken woeden en ver volgens werd het poppetje op de plano gezet Als Willem of zijn zusje nu daarop speelde, begon het poppetje alleraardigst te dansen op de maat der piuzïek. Voor kinderen, die geen piano- hebben', wil het poppetje ook wielj op de tafel dansen, als daar maar met de vingers op getrommeld wordt. Anjeliertje. EEN KUNSTJE. Anjeliertje, anjeliertje, 'k Maak jou na vsn 'n vloeipapiertje, .Vouw een blaadje, wip-wip-wip, Vlug met schaartje, knip-kriip-knip, Rondjes twee met kartelrandjes, Boogjes, zig-zag pun te-randjes, Nog een rondje, heel wat kljeiner, Éénder 't al, maar veel', véél fijner, Rijg z' aan steeltje groen-gehoofd, Dat een kelkje slank belooft. Dén maar kreuken, kreuken, kreuken. Duwen, pletten, schuiven, 'deuken, 'n Drupje anjelieren reiike, Hocus-pócus! Pocus-pas! 'n Anjer staat voor 't vensterglas! ULARA WJTTE. De Vliegmachine door C. E. DE LILLE HOGERWAARDi. Moeder, zieeen vliegmachien, Hooger dan de daken! Zeker gaat hij door de lucht Eens een reisje maken. Als ik groot ben, Moeder-lief, Word ik vliegeniertje. Wil je ook mee? 't Mag wel, hoor! Bang ben ik geen ziertje Raadseihoekje. Oplossingen der raadsels uit 't vorige nummer. Voor grooteren. 1. Hoogezand. (De) Zaan, band, oog, goed. 1 O Olifant. e 1 s China Olifant graat ent t 3. Tol, lens; Tollens. 4. Het stuk vleesch, dat de hond weg nam en opat, was heel groot. (Namen). Waarom ga je niet met Rika den tuin in? (Aden). De ouders gingen met hun lamme dochter naar een badplaats om daar ge nezing te zoeken. (Médoc). Kom in de Noorderstraat dan vind ik je daar tegen vier uur. (Minden) Voor kleineren. 1. Zak, bak, tak, bak, lak. 2. Uit, HoornUithoorn. 3. Karnemelk. 4. v ij V e r Voorburg. s t o r m stoel tarwe zebra s 1 u r t' Karei t g e r Vul de 1 •links tege vakjes zóó in, dat je v naar rechts leest 0m op ta lossen. Voor grooteren. 1. Mijn eerste wordt zoowel door naai sters als kleermakers gebruikt, mijn tweede is een deel van een stad cn mijn geheel een dorp in Zuid-Holland. lo. een meisjesnaam. 8o. een golf tusschen Azië en Afrika. 3o. een ander woord voor havendam. 4o. iets wat aan elk kleedingstuk te vinden is. 3. Maak van deze letters een dorp in de nabijheid van Dordrecht. IDA HERMAN DIK BOCHT. 4. Mijn geheel wordt met 7 letters ge schreven en noemt een dorp in de prov. Utrecht. *3, 5, 2, 1 is (gen eiland, dat in Ame rika ligt. Een 2, 7, 6 is een -slaappla&ts. 4, 5, 6 is nooit jong. 3, 4, 2, 1 is een meisjesnaam. Voor kleineren. 1. Hoe kun je door 'één letter weg te qcmen van een adellijk heer iets maken, dat -water oplevert? 2. Met D ben ik een hoogen toren in ons land, met T een jongensnaam, met 1> gevaarlijk, met g kleverig en met s kan ik veel hoofdbreken kosten, terwijl ik met st' een ge brek aanduid. 3. Verborgen eetwaren. Deze mantel past eigenlijk mijn zus je beter. Die dikke koe kan onmogelijk door dat nauwe hekje. Ga je uit? Ja, maar ik ben nog niet hcelemaal klaar met mijn werk. Reisde Oom Rasp in Azië of Ame rika? 4. Mijn eerste is een verkorte meisjes naam, mijn tweede wordt zoowel door den bakker als de huisvrouw gebruikt en mijn geheel is een. viervoetig dier. Wie raadt dit?

Krantenbank Zeeland

Middelburgsche Courant | 1927 | | pagina 6