GEBR. WAGENAAR SOPLA 2Vz Advertentiën. geen timmerhout" ^MIDDELBURG ^MUZIEKHANDEL Vervaardigd van blaadjes tobakdie voor de fijnste sigaren te klein zijn, In illo aiamnwinlwl». toebehoorcnde aan een vrouw. Maar hij deed, dit werk niet meer naar den zin der eigenares en kreeg zijn ontslag. Hier over ontstak de oudjp man zoozeer in; woede, <kit hij de vrouw mei vier mes steken id jodide Een man, d»le van dezt daad' getuige was, bracht hij twee gevaar lijke steken toe, waarna hij zich zelf den .slagader van d<p linkerpols doorsneed', De mannen zijn in een ziekenhuis opge nomen Te Iiull in Fhgcbuid is groote op- schudding verwekt door de ontdekking dat in het groote stedelijk ziekenhuis een aantal verpleegsters zich aan drank ei tabak te buiten ging De hoofdver pleegsler heeft in drie kamers in -ge bruik als slaapvertrekkeu van hel intern personeel, een aanzienlijk aantal ledige bier-, brandewijn- en jeneverflesschen ge vonden Voor het bewaren van het geest rijk vocht deden ook wel leege medicijn- flessen dienst Tevens ontdekte de hoofd verpleegster in een hoek, slecht verbor gen onder wat kranten, een stapel lee'ge en eeuige nog half gevulde éigarclteii- doozeu, Andere cigaretlendoozen stonden op dg kleerenkasten Overal zwalkten eindjes cigaret rond Drie verpleegsters wier gedraging den laatslen lijd tol den onderzoekings tocht der hoofdverpleegster aanleiding hadden gegeven, zijn op staanden voet ontslagen. (Telj Een inspecteur vau een verzeke ringsmaatschappij heeft in eeu toespraak te Hartford (Cojui ecnige staaltjes op genoemd van dwaze eischen, waarmoe verzekerden soms derven aankomen Zoo vertelde hij o.a van een meisje, d,at haar vader zoo stevig -om arm dj had d,al zij met tiaar armbandhorloge een van zijn ribben gekneusd had. Een andere ver zekerde wilcljp. een nieuwe lorgnet heb ben. omdat hij deze gebroken had, toen hij zijn meisje zoende De verspreiding van dLe Charleston heeft aanleiding gegeven tot lal van ver zoeken 0111 uitkéering voor verzwakte en kels of knieën Aan de dyankwel toe te sclirijven was hel verzoek 0111 uilkecring van een vrouw die een snee in haar voet gekregen had door op een CQgnacfleschje te trappen, dat gevallen was uit de achterbroekzak van een man in de file voor een schouw burg Een zonderling ongeval was voorts d,at van een man, die te veel los geld, in zijn broekzak had gehad OJ1 z'Jn heupbeen gebroken had. djooixlal hij gevallen en daarbij op liet geld, terechtgekomen BUITENLAND. FRANSCHE KEUKEN, HARLEKIJNS EN JUWELIERS. Over een maand zullen we hier in Pa rijs, zoo wordt ons van gemeentewege beloofd, een culinaire en gastronomische tentoonsteling krijgen, die gehouden zal worden in het feestgebouw „Magie City", Het zal een tentoonstelling worden, die natuurlijk ook een nuttig, praktisch doel heeft een democratische zijde. Er zullen daar door bekwame koks kook-proeven worden gehouden, waaruit elke Parijsche huismoeder zal kunnen leeren, dat het lang niet altijd noodig is om dure ge rechten klaar te maken, wanneer men gesteld is op smakelijke menu's - wie is dit niet! dat er integendeel met heel weinig kosten prachtschotels te be reiden zijn. Die koks zullen menu's uitvoeren voor 10 personen berekend; en nauwkeurig zal van ieder menu worden aangeplakt wat het aan hoofdmateriaal en aan ver dere ingrediënten kost, en ieder gerecht zal onmiddellijk het publiek ter keuring worden aangeboden, met vermelding daarbij wat de kostende prijs per portie van één persoon is. Inderdaad een zéér nuttig, en praktisch doel, waaraan onge twijfeld behalve de Parijsche vrouwen, bok veel vreemdelingen zullen komen profiteeren al was het alleen maar uit curiositeit. Maar tegenover deze nuttigheidszijde zal de tentoonstelling ook haar luxe-zijde hebben, en daarop vooral verheugen zich de Parijsche lekkerbekken zoowel als de Parijsche koks, die meewerken zullen aan die tentoonstelling. Want lekkerbek kerij is de eeuwen door steeds een var de meest bekende Fransche eigenschap pen geweest; en betere koks dan de Fransche bestaan er in de heele wereld niet! dat is al een van ouds bekende reputatie, waar de Fransche koks wat trotsch op zijn, en terecht! Het is niet voor niets, dat in ieder land een kok, die zichzelf en zijn kunst respecteert, zich met de Franschen naam van „cuisinier" betitelt! Daar op die tentoonstelling zullen dan schitteren in al hun talenten de Fran sche koks, die onder hun voorgangers uit vroeger eeuwen een man hebben als Vatel, de maïtre d'hotel van den grooten Condé; Vatel die zooals Madame de Sévigné vertelt in een van haar beroem de brieven zelfmoord pleegde, omdat hij op een diner, dat zijn meester Lode- wijk XIV aanbood op zijn prachtig bui tengoed in Chantelly, de zeevisch niet op tijd aangekomen was, zoodat Vatel dus een onvolledig diner had moeten voor zetten aan den Koning daardoor acht te hij zich zóózeer onteerd in zijn be roepswaardigheid, dat hij zich zijn degen door zijn hart heen stak juist op het oogenblik, dat die fatale zeevisch tóch nog arriveerde ten lange leste Booze tongen beweren, dat het zeevisch- verhaal een puur verzinsel is, dat pre cies het tegendeel waar is, en dat Va- lel zelfmoord pleegde juist omdat hij zich schaamde over de nederigheid van zijn beroep; dat Vatel verliefd was op een dame uit de hofkringen, aan wie hij zijn beroep verzwegen had, omdat hij, gich daarvoor geneerde; en nu wilde het on geluk^ dat diezelfde dame deelnam aan dat bewuste diner ter eere van Lodewijk XIV, en dat op een gegeven oogenblik de kok en de hofdame tegenover elkan der stonden, en zij plotseling in dien kok in zijn werkpakje zijn verliefden aanbid der herkende waardoor Vatel zich zoo vernederd voelde, dat hij hard terug liep naar de keuken en zich daar met zijn degen het hart doorboorde.... Dat is een heel ander verhaal dan over de zee visch; maar, zooals gezegd het zijn las tertongen, die dit verhaal uitvonden en verspreidden; alle Fransche koks hou den het met het zeevisch-verhaal, en zijn trotsch op hun voorganger, die zoo'n sterke beroeps-eer had! Ook de Fransche lekkerbekken heb ben hun beroemde voorgangers uit vroe ger eeuwen; de meest bekende, de over de heele wereld bekende, is wel de ma gistraat BrillatSavarin, de gastronoom- filosoof, die het meesterwerk „La Phy- siologie du Goöt" schreef, waarvoor hem een standbeeld werd opgericht En dan die andere magistraat-gastronoom, Henrion de Pansey, die eens deze be roemd geworden regelen schreef: „Ik be schouw de ontdekking van een nieuw gerecht als een veel belangrijker gebeur tenis voor de menscliheid dan de ontdek king van een nieuwe ster." En wat er al niet aan speciaal-Fran- sche gerechlen „ontdekt" is in den loop der eeuwen! gerechten, waar de echte Franschman trotsch op is, en aan vast houdt als aan een van de mooiste tradi ties van zijn land! van de meest een voudige gerechten tot de meest gecom pliceerde toe!.... Waar ter wereld verstaat men zóó de kunst „pommes frites" te bereiden als in Frankrijk? dat speciaal-Fransche ge recht vindt u zelfs in de kleinste volks- restaurants tot in de perfectie toebe reid En de „pommes soufflées" dan, waar van de Franschen pas de honderdjarige ontdekking hebben gevierd, tegelijl; met het eeuwfeest van den eersten Fran schen spoorweg, die van Parijs naar St. Germain-en-Lage liep, en die daar mee in verband staat. Ter inwijding var die spoorlijn zou er eeu groot feestmaal zijn. De kok had zijn schijfjes aardappe len gesneden, die hij in hel kokend vet wilde laten vallen, zoodra de gasten zou den aankomen dan zouden zijn „pom mes frites" precies op tijd klaar zijn. „Daar komen de gasten aan!" riep de koksjongen hem toe! De kok Het zijn schijfjes in het kokende vet glijden. Daar kwam wéér de koksjongen binnen- „Baas, baas, ik heb me vergist, ze zijn er nog niet, de gasten, het waren andere menschen!" Onmiddellijk nam de kok een schuimspaan en vischte al zijn schijfjes weer uit het vet op. Even later kwamen de gasten werkelijk aan, en de schijfjes gleden het vet weer in. Maar met verbazing zag toen de kok, dat alle schijfjes begonen op te zwellen, bolrond werden, als opgeblazen (soufflé) maar ze zagen er smakelijk uit, en dus diende hij ze toch maar op. De gasten vonden die opgebalzen aardappeltjes een déli catesse, en de „pommes soufflées" waren geboren in Frankrijk, waren „ont dekt". Zoo hebben vele Fransche gerechten hun eigen geschiedenis, hun eigen „le gende" als u wilt, die van ouders op kin deren overbekend zijn, en in eere ge houden worden. Verschillende steden van Frankrijk hebben hun speciale gewestelijke „keu ken", die bepèrkt blijft tot zoo'n streek; al wordt er af en toe in Parijs wel eens een gewestelijk restaurant opgericht, waar de uit die streek afkomstige Parij- zenaars zich gaan vergasten aan de ge rechten van „bij ons thuis", en waar, zoodra ze het ontdekt hebben, ook de Parijsche fijnproevers bij zwermen op af komen om daar te genieten van specia liteiten, die in geen enkel ander Parijsch restaurant te krijgen zijn. De „keuken" van Bresse, en die van Bugey hooren daartoe tot de meest geliefde. En enkel de naam van een gerecht als een „poulet de grain a la cróme" of een „parfait de foies de volaille aux truffes" doet menig Parijschen lekkerbek watertanden! En wie heeft er nooit gehoord van de beroemde „bouillabaisse" waar minstens tien soorten versche zeevisch in ver werkt worden en dan nog de noodige kreeften en krabben en zee-krekels! de „bouillabaisse", waarvan de bereiding een heele studie, een heele opleiding zelfs eischt! Zulke zéér speciale gerechten, die vin den gewoonlijk maar héél weinig lief hebbers buiten de Franschen zelf; de vreemdeling waagt zich daar niet zoo gauw aan. Zelfs niet de vreemdeling, die al langeren tijd in Frankrijk woont In derdaad is er eenige zelfoverwinning noodig om een eerste maal toe te hap pen in ingewanden bijvoorbeeld, al worden ze u dan ook voorgezet in den vorm van tripes a -la mode de Caen in een uit zijn huisje losgepeuterde dikke slak, al is de opening van dat huisje dan ook met nóg zoo'n geurig sausje aan gevuld; en zelfs blijft men even aarzelen waneer men voor het eerst van zijn leven een stukje kikvorsch naar zijn mond zal brengen, hoe zeldzaam smakelijk die „cuisses de grenouilles" dan ook opge diend worden De Fransche keuken is inderdaad een keuken voor fijnproevers, een keuken, die men moet lééren waardeeren, wil men haar genieten kunnen tot in al haar finesses; maar die toch ook voor den nog ongeschoolden lekkerbek zulk een gevarieerde hoeveelheid van schotels en gerechten te kunst en te keur aanbiedt, dat ook iedere vreemdeling er steeds het fijnste naar zijn smaak vindt. Geen wonder dus, dat de Parijsche res taurants, ondanks alle geldstands-wissel- valligheden, blijven groeien en bloeien. Dat er steeds nog meer bij worden op gericht. En hoe langer hoe luxueuser!. Het laatste nieuw© is een restaurant in de Champs Elysiées, waar maar plaats is voor 40 couverts, wpar de stoelen van een zeldzaam verfijnde weelde en ge makkelijkheid zijn; waar niemand bin nenkomt dan op uitnoodiging; en waar de prijs per couvert duizend francs is (champagne inbegrepen, maar dat mag dan ook wel!l Wat daar gewerkt wordt in de keuken van zulke luxe-restaurants, wat daar ge dicht en gecomponeerd wordt door de koks! Wat daar genoten wordt door de gasten; en wat daar overblijft aan eten iederen dag! Wat er met al dat overgebleven eten gebeurt? Neen, slechts een heel klein gedeelte wordt opzij gezet om verwerkt te worden in spijzen van den volgenden dag. De rest vindt zijn afnemers. Er bestaat een heele handel in spijs- resten in Parijs. Gewoonlijk komt de opbrengst daarvan aan de kellners en de bordenwasschers ten goede. Die heb ben hun vaste afnemers, die eiken dag met hun wagens, handkarren of mand jes die overschotjes komen opkoopen; overschotjes van de borden zoowel als overschotjes uit de schalen, de potten en pannen; veel spijzen nog onaangeroerd, andere daarentegen zelfs vermengd met asch op de borden, met een stukje lucifer af en toe! „Harlekijns" zoo worden de over schotjes door het volk genoemd, omdat ze evenals de bekende kleeding van een harlekijn uit verschillende stukjes van alles en nog wat bestaan; en zoo worden de opkoopers van die spijsresten „juwe liers" genoemd, als spotnaam voor de spijzen, die er alles behalve als „juwec- len" uitzien, wanneer ze het publiek te koop worden aangeboden. Het publiek het zijn meestal de armsten der armen, die deze over schotjes van de tafels der rijken komen koopen. Veel oude schamel-gekleede vrouwtjes, huisvaders met een groot ge zin (want die zijn er nog in Frankrijk er juist onder de aller-armsten!) armoedige straatventers, opgeschoten jongens in lompen.... maar vooral die vrouwtjes, schamele oude vrouwtjes, van God er van menschen verlaten arme, oude stak kers, die met haar enkele bij elkaar ge bedelde stuivers bij den „marchand de croütes et de légumes cuits", zooals de koopman zich noemt, een stukje worst, een reepje vleesch, wat koude aardappe len, wat hompen overgebleven brood.. Ze bestaan nog in soorten, die „juwe liers". De meesten beginnen met een mand, koopen aan de restaurants slechts liet allerminste overschot op, de borden- restjes. hebben daar hun klantjes voor, waarvan enkelen schaamtevol om eten vragen „voor hun hond", al weet de „juwelier" wel, dat het voor henzelf BURGERLIJKEN STAND. -Vlissingen. Vail 17 23 Februari Ondertrouwd; W. van Koeken, i21 j. jpn A Bakker, 24 j Dekker 40 j. en T O Bekman, ,45 -V. Lauwereins. 21 j. eu A C, de Vries. 18 j. G. B Gfcencn, 23 j en G. Siereveld. 22 j A J .F Mail sc. j. en E. M L. DeviUers. 23 j. 3 1'. Kok, 24 j. en E M Stinders,, 23 j. - A Rietveld. 21 j vsn P Maas, 17 j Getrouwd: C Hofman 25 j. en J Huls hof21 j Bevallen F. A Zietse. geb. Boodcn- burg, d. S H. I. Smits, geb. Borgers, R. ,M. Korft', geb. Machgecls, d M J. Boogaard, geb Kalle, z. K. Bruinsma. geb Kuijper, d -NV A. Sellout Velthuijs. gel) Smith, z. J J. Vader, geb Boogerd, d C M. Habig, geb Abraliam.se z- B-. Koetje gob, De Groot, z. P du Pon, gebi. Lich tenberg, z P. J. Th. de Waard geb. De Vos, d A M. Prince, geb Walraven, G. de Ridder, geb. Scliroevers, d. OOverleden: G de Zwart, d. Ij. J. de Rijlce. jd. 31 j C L. Weijts, vrouw ■au J. Hootsmans, 63 j C. M. A. Pieterse, jd. 26 j. C de Kam, vrouw van P. Hendrikse 78 j. A. P. van de Kooy, jm. 19 j. O en W. Souburg» Van 1724 Febr Bevallen: P. J» Pou- vver, geb. de Priester z.; Jy M. Cijsouw. 'eb. Krijger, z.W» L. Roelse, geb Osté, J. Cevaal, geb» Pouwei\ z„; M, Jans sen, geb. Bosschaart, z.; J» S. van der Caay, geb. van der Dussen, z Overleden- N. ïle Priester, wed van Verhage 76 j. GROOT LIEDERBOEK. Geachte Redactie, Over de kritiek in Uw blad van 23 Febr. op bovengenoemden bundel van mijn hand zal ik met Uw zich niet on- derteekenenden recensent niet twisten. Ik zie, dal liij zelfs bandteekening en Iet- Als de zaken goed gaan, richt de ju welier een winkeltje op, of gaat ergens met een kraampje staan, kondigt daarop zijn waren aan als „Comestibles", Os, Graisse, Viandes Cuites, Croütes de Pain". In de buurt der hallen staan eenige van die stalletjes. En achter de Madeleine ook. 's Morgens heel, héél in de vroegte, als bijna nog niemand op straat is, zie je daar de schamele, dak- looze bedelaars-gestalten van Parijs op af trekken en voor een paar stuivers zorgvuldig een keuze maken uit den af val der luxe-restaurants. Er zijn „juweliers", die rijk worden van die stuiver bij stuiver bijeengegaar de inkomsten. Juweliers die huizen eigenaars worden, en de zaak op groo ten voet voortzetten, slechts de béste „harlekijns" koopen willen van de res taurants, de nog onaangeroerde spijzen, en die betrekkelijk duur weer verkoo- pen, aan particulieren of aan kleine res taurants want wie geen tegenzin heeft door het idee een „overschotje" te krij gen, „kliekjes" van anderen, rijkeren, die heeft graag wat meer geld over voor die spijzen, die bereid zijn met het beste materiaal, de beste ingrediëntenWie staat er echter voor in, dat de „juwe lier" niet even gelikt heeft van alle heer lijkheden, die hij mee naar huis bracht!. Zou de a.s. groote culinaire gastrono mische tentoonstelling in de „Magie City' ook van deze Fransche keuken-toestan den een staaltje te zien geven aan het publiek?wat denkt u? M. DE ROVANNO. Parijs, 15 Februari 1927, Ingezogen Stukken Iers vau onzen wijdvcrm-iarden sierkun stenaar Chris Lebcuu „afschuwelijk" vindt, geheel zwijgt over de andere kunstenaars van naam, die uil sympathie inijn boek verluchtten, zelfs over de veertig illustra ties van prof. dr. Hans Eibl, buiten gewoon hoogleeraar te Weenen, volgens .dr. Berlage en andere vooraan staande i kunstenaars een der geniaalste huidige teekenaars van Europa (zie over Hails Eibl de Juli- ön Augustusafleveringen van Morks' Magazijn 1926). eveneens zwijgt over de warme aanbevelingen voor in liet boek door negen bekende Neder- laiidsclie componisten, n.l. dr Wage naar, Koeberg, Van den Sigtenhorst Meyer, Dina Appeldoorn, Wierls, Telle- ode, Garms Obersladt. Spoel, over de fraaie kritieken, welke mijn poëzie van bekende letterkundigen in binnen- en buitenland ontving Zulke dingen zeggen, dunkt in ij genoeg Maar L'w recensent noemt ook nog den titel een „Germanisme" en cursiveert „Lieder" Hiertegen kom ik op Ik zag in enkele aankondigingen den titel „Groot-Liederboek" veranderd in „Groot- Liederenboek", en vermoed dus, dat 'dit volgens sommige menschen zuiverder Nc- dcrlandsch is Ik wijs er dan op, dat men spreekt van „kinderspeelgoed" en niet van ,,kindercnspeelgoed", van „ra derboot" en „raderwerk" en niet van „raderenbool" en „raderenwerk", van „eierboer" en eierrek" en niet van „eie renboer" of „eiereurek" enz enz., waar uit blijkt, dat liet woord „Liederboek" eeu heel gewone N'ederlandsche samen stelling is U, geachte Redactie, beleefd dank zeggende voor de verleende plaatsruimte Uw dw. AUGUST HEYTING- Den Haag, 24 Febr. 1927. "(Niettegenstaande de heer Heyting niet wensebt te twisten met onzen „zich niet onderteekellenden recensent" willen wij toch even opmerken, dat het noemen vau, wij ontkennen hel niet, veelal klin kende kunstenaarsnamen, ons oordeel over zijn gedichten niet kan verzachten. En wat den titel van s heeren Hey ting's boek betreft, dit wij sluiten ons volkomen aan bij de meening van „die menschen", volgens wie „Groot-I. iederen boek1 zuiverder Nederlandsch is Tied Zoo zijn alle schoenen met rubber-onderwerk nog geen CRES-schoenen. De Leder-schoen met Rubber»onderwerk wordt meer en meer populair. Het is echter gevaarlijk dergelijk i fabrikanten zonder ervaring. CRES is het oudste merk. heeft daarom de meeste er» varing en garandeert een hygiënisch en economisch resultaat. Eischt inzage van de attesten van de des» kundigen, vele doctoren en gebruikers. De CRES-schoen is de eenige schoen met roestvrij ingebouwden stalen voetsteun- Onderstaand handelsmerk op de zool is een waarborg voor de orgineele „CRES", gegarandeerd driemaal sterker dan elk ander schoeisel, een weldaad voor Uwe voeten. Overal verkrijgbaar, waarniet, vraagt inlichtingen bij: HEVEA-FABRIEKEN Heveadorp - Gelderland MT' VLEUGELS PIANO'S ORGELS VIOLEN ENZ. REPAREEREN STEMMEN VERHUREN INRUILEN ENZ.

Krantenbank Zeeland

Middelburgsche Courant | 1927 | | pagina 3