liferplie Ctnl FEBIUETOJ, B IJ VOEGSEL Donderdag 20 Mei 1926, No. 117 8INNENLAND. DE RIJKSMIDDELEN I\ APIUL 1926. De opbrengst van de Rijksmiddelen (hoofdsom en opcenten) over de maand April 1926 bedroeg f 42.221.015 tegen f 37.394,245 over de maand April 1925. Het een twaalfde gedeelte der raming over 't geh. jaar bedraagt f38.183.00a We Laten hieronder volgen de op brengst over de eerste vier maanden van 1926 vergeleken met die over de eerste vier maanden van 1925. 1926 1925 Grond bel. - 5.726 069 - 5.696.274 Pers bel. - 4.133.599 - 3.345.928 Ink. bel - 38.907.360 - 36.353.492 Div en T - 2.054.528 - 2.024.050 Verm bel - 4.632.821 - 4.549.627 Suiker - 13.760 721 - 14.216.130 Wijn 739.014 - 670 881 Gedist. - 14.648.875 - 14.759.206 Zout - 689 228 - 751.901 Bier - 3.175.660 - 3.277.890 Geslacht - 3.138.787 - 3.076,287 Tabak - 7.365.302 - 5.084,384 Speelk. - 38.423 - 45.865 Rijwielbei, - 5.880 441 - 5.610.546 Zegelrecht - 8.424 606 - 7.667.351 Reg. recht - 7.150 847 - 7.049.956 Successier - 15.910 068 - 15.560.300 Invoerr - 19.914 300 - 11.962.629 Goud, Zilv - 296.654 - 352.446 Essaailoon - 329 - 299 Stat. recht - 1.335/745 - 1J36T737 Domeinen - 1 002.550 - 816 604 Staatsloterij - 218 746 - 219.919 Jacht, visch - 3.745 - 4.072 £oodsgeld - 1 383.869 - 1.300.357 Mijnrecht - 197.537 Totaal f 160 532.269 - 145.955.290 'De opcenten ten bate van het Lee- ningsfonds 1914 gaven over April '26 een opbrengst van f 11 391.462, tegen een be drag van f 10.557.409 in April 1925. UIT OOST-INDlË. De overval van de patrouille Paris. Anela meldt uit Koeta-Radja. De vol gende dramatische details inzake den overval van de patrouille Paris hebben langs lofficieelen weg het legerbestuur bereikt. Van de kampong tol de plaats van de hinderlaag waren vier kleine drassige plekken, waarover een boomstam. Op' het voetpad bij üel passeeren van deze plekken werd telkens halt gehouden om na verzameld te zijn, weer voorwaarts te gaan. Toen de brigade reeds geheel in de hinderlaag was,, zag een Javaansclie marechaussee een 'Atjeher in de alang alang en schreeuwde Apa ini (Wat is dat?). Maai- op hetzelfde oogenblïk sprong de bende op en begon den aanval. Van de linkerzijde kwamen slechts 3 man aaSh- vallen. De groote massa kwam van rechts. 26 klewangs werden gevonden na liet ge vecht, dus meer dan 20 man Atjeliers za ten zoo snel op de marechaussee door den korten afstand, dat er geen tijd meer was om te schieten, en allen zien met de klewang hadden te verweren. De geneele brigade werd over de volle lengte aan gevallen, doch op het voorste gedeelte stormden de meesten in. Aan het acn- terste deel was het aantal aanvallers De Hof der hengenen. Naar het Engelsch tw» JUSTUS MILE FOSMAN. Door J. S. 47). In die dagen werd mijn aandacht af geleid door iets anders. Thuis komende zat er bij de concierge een jongen me te wachten, die me spreken wou. Hij zei me dat hij van juffrouw Colette .Olivier kwam die zeer ziek was en mij gaarne wou spreken. Ik dacht plotse ling aan wat Denis van mij gevraagd had. Ik nam een fiacre en^ging met den jongen mee. We reden Sen Boulevard Michel af, tot we kwamen in een van de nauwe; vieze zijstraatjes bij liet nVuseum de Cluny. We moesten eindeiooze. smerige trap pen op, langs deuren, die onsmakelijke etensgeuren doorlieten en kwamen ein delijk voor een zolderkamer, waar de jongen zacht op de deur klopte en zei ,»Ik ben het! Met meneer.1' Een jonge vrouw kwam naar buiten, van het ordinaire type uit die buurt, maar toch met een fatsoenlijk voorko men. Ze deed de deur achter zich' dicht' en vroeg minder. Geen commando's öf aanwij zingen weiden meer gehoord. Dc kapji- tein-brigadecoinmandant sneuvelde vrij wel dadelijk, de overige menschen iijt de spits, dje door veel Atjehers werden aangevallen, vielen spoedig. Het ach terste gedeelte der brigade kon eerst met de klewang en later ook door schie ten de aanvallers neerleggen. Zij' kwamen daarna hun makkers- te nulp, die meer voorwaarts nog in gevecht waren, dooi de aanvallers neer te schieten. Een en kele Atjeher stormde op de dwangar beiders iiWen sloeg links en rechts met de klewang. Een inlandsche veroordeelde word gewond. De overigen wisten de slagen (e ontwijken. Langzamerhand eindigde Jiel gevccnt door hel neerleggen van de aanvallers De dwangarbeiders zagen, een vijftal Atjehers wegloopeu. Zij waren zichtbaar door nun witte hoofddoeken, die alle aanvallers droegen. Eenige gewonden riepen om hulp. Een Javaausche marechaussee, hoewel zwaar gewond en bloedend uit zeven wonden riep- „Luister! er is geen kader; nu ben ik commandant". Hij gaf bevel, dat dwangarbeiders de karabijnen van de gesneuvelden zouden nemen, de wapens verzamelen en de gewonden verbinden. Twee dwangarbeiders namen een kara bijn en vuurden mee, toen de nieuwe commandant bevel gal', een paar schoten 0bor de alang alang te geven, met het oog op mogelijk nog aanwezige vij anden. Daarna is hij door bloedverlies ineengezakt, na tot een ander geroepen te hebben. „Kowe sekarang pagang com mando!" (Jij neemt nu het commando!). De marechaussee zag een Atjeher met een karabijn van een gesneuvelde weg- loopen, schreeuwde zulks, doch kon zelf niets meer doen. De juist opgetreden commandant liep den Atjeher na, achter volgde hem in de liooge alang alang ongeveer vijftig meter van het pad Hij schoot hem neer en brachl de karabijn terug. Zijn bevel, links en rechts in de alang alang te vuren, werd door een aantal marechaussées opgevolgd. De overigen waren niet meer in staat te schieten Eén hunner, hoewel hij de linkerhand niet meer Icon gebruiken, heeft toch mede gevuurd door de ka rabijn tussclien de knieën vast te hou den, met de rechterhand den grendel te openen en te sluiten en om te schie ten de karabijn in de holle van den linkerelleboog steunend. De comman dant droeg twee dwangarbeiders op, naar den oeloebalang te gaan, om bericht te brengen en hulp te lialen voor het-ver voeren van de gewonden. Met parangs in de hand werd de ongeveer anderhalf uur loopen lange weg zoo snel mogelijk afgelegd. In kampong Sapi verzamelde *ie oeloebilang de kamjxmglieden. Op de plaats van het gevecht werden gesneu velden en gewonden op tandoes oj> den weg teruggebracht, wapens en leergoed verzameld, alles door marechaussee en dwangarbeiders gedragen. Bij den Zuid rand, van kampong Sapi werd gerust, de gewonden en wapens in het midden van de marechaussee, die in carré er om heen bleven. Dan kwam de brigade ■Van Dommelen, waarbij de commandant zich meldde en hel gebeurde rappor teerde. VERGIFTIGING*»- EN INFECTIE GEVAREN RIJ VOEDSELINMAAK. We deelden in ons vorig nummer mee, aat we nader zouden terugkomen op ae voordnchL door dr A. Martens alhier in een bijeenkomst der Vereen voor Huisvrouwen gehouden over hel bovengenoemde onderwerp. Dat onderwerp toch heeft in den laatsten tijd hier zooveel aandacht ge trokken, dat een uitvoerige mededee- ling van de beschouwingen van dezen deskundigen spreker ons van belang leek. De heer Marlens nerinnerde er aan, dat de uitnoodjglngom 'n lezing te houden over de gevaren van inmaak in het algemeen, van weck-inmaak in het bij zonder, zijn uilgangspun vond in een „Bent u meneer Creighton, de vriend van St. Denis?" „Die ben ik. En boe is het met Colet te? Is ze erg ziek? Kan ik iets voor haar haar doen „Helaas meneerv" zei de jonge vrouw, „er is niet veel meer voor haar te doen. Ze is doodziek, maar ze wou u zien voor het te laat is, omdat u een vriend bent van St. Denis. Ze wou u een bood schap voor hem geven. Komt u binnen* Maar blijf niet lang. Ze is doodzwak!" Ik trad binnen en de jonge vrouw deed van buiten de deur achter mij dicht. Het was een kleine kamer, heet en b^etr nauwd. In een hoek stond een walmend fornuis en het raam was dicht. Het meisje dat in het bed lag gaf eenóg ge luid en strekte de hand naar mij uit. Ik schrok, toen ik haar zag. Ze leek wel een geraamte, en haar oogen, die twee maai zoo groot schenen, brandden in de zwart© hollen. „Goed van u dat u gekomen, bent," fluisterde zij. St. Denis schreef, dat u komen zou, alsik u riep." „Maar kind," zei ik, .waarom heb je me niet eer geroepen?" „Och meneerik heb niets noodig ze zijn allen heel goed voor me. Maar ik wou u vragen of u St. De- nis (goedendag van mij wilt zeggen." om, kom, Colette" zei ik, spreek ,daar niet van We zullen je goed verzor- geval van voedsel-iufectio, een paar maanden geleden op Noord-Beveland waargenomen. Na het gebruiken van geweckte pos telein, door vader en moeder uit een familie van 5 personen, waarbij alleen de ouders, en niet de kinderen van dc ingemaakte groenten hadden genoten, weroen beiden na enkele uren ernstig ziek, met zware maag-darmverschijnse- Ien, spoedig gevolgd door dubbelzien, spraakstoornissen, in den vorm van moei lijk uitbrengen der klinkers, sterke droogte der keel en slikbezwarent Voor den ernst dezer verschijnselen, •werd ik, zei spr. door den huisarts om ad vies gevraagd, en kon ik de zeldzame diag nose van „bolulisme" bevestigen. Na lifè dag overleed de vrouw, enkele uren na haar intrede in het gasthuis, de man genas na enkele weken ernstig ziek zijn Dit geval heeft door zijn tragisch ve*l©op en door het bekend zijn van zijn oorsprong in weck-groenten, bijna een paniek onder de huisvrouwen ver wekt. die zich niet alleen geuit heeft in het weggooien van duizenden inmaak- flesschen. maar die zelfs de angst voor den komenden inmaak heeft doen ont staan, angst, waarvan de vraag van uw bestuur, hierover een lezing te houden, de oorzaak is geweesl. Moest ik niet gevreesd hebben, van overschilligheid beticht te worden, dan had ik aan uw bestuur eenvoudig een geschreven, zeggende „Wilt U aan Uwe leden, die erover denken te wecken, den raad geven, de voorschriften, die elke weck-sterilisator in brochurevorm vergezellen, stipt te volgeu, maar dan ook zéér stipt", en. dan ware mijn me disch geweten voldaan geweest, want het gevaar van wecken, dil is mijn stellige overtuiging, kan alleen dén be staan, wanneer hel wecken niet met de noodige zorg en nauwkeurigheid ge beurt. Toch heb ik gemeend, er goed aan te doen, het daarbij niet te laten, 'om'dat ik weel van honderden huisvrouwen, aan wie men de vraag stelt- „hoe gaat U te werk bij het wecken?", dat de wijze, waarop ze de voorschriften vol gen, zooveel te wenschen overlaat, dat men zich verbazen moet, dat de ziekte gevallen nog zoo zeldzaam Zijn. Ik meen. dat bij een nauwkeurig de- monslreeren der verschillende vormen en oorzaken der voedsej-vergiftiging, de ernst, die noodig is, bij het verduur zamen der spijzen, beter kan ingezien worden, en daarom heb ik toch aan vaard, U ernstig op de gevaren te wij zen. Wanneer na liet gebruik van spijzen, van welken .aarö ook, vergiftigingsver schijnselen ontstaan, dan kunnen ver schillende oorzaken daarbij een rol spe len. n.v. 2an de voedingsstof op zich zelf vergiftigd zijn, als vergiftige plan ten, vergiftigd vleesch enzmaar dit is zeldzaam Het voedingsmateriaal kan ook de drager zijn van ziekte-verwekkende stoffen, heizij doode stoffen, als moe derkoren. of dierlijke stoffen, als worm soorten, of meestal bacteriën, als tu berkelbacillen, of millvuurbacillen Nog is het mogelijk, dal de voedings stof op zichzelf gezond is. maar later, soms door bemesting, voor den menseh ziekte-verwekkende kiemen meedraagt, als typhusbacillen in melk bijv Het voedsel kan door zijn bereiding scheikundige producten ontwikkelen oi door scheikundige verbindingen met een bus, Waarin ze bewaard blijven, zuiver scheikundige vergiftigingen veroorzaken, bijv. lood- of kwikvergiftigingen Ten slotte kunnen voor de gezond heid noodzakelijke stoffen door de toe bereiding van de voeding vernietigd wor den, als vitaminen. Van al deze oorzaken zijn naast de scheikundige wijzigingen, hetzij deze door toevoeging van bewaringssloffen, hetzij door verbinding met de inhoudende va ten tot stand komen, ver-uit de bacte- rieele vergiftigingen de talrijkste Vervolgens ging de spreker na hoe in de geschiedenis van de kennis der voedselvergiftiging verschillende onldek- gen dan kom je er wel door." Ze schudde het hoofd en hoestte pijn lijk. „Het is. te laat monsieur," fluister de ze na een poos. „Zeg St. Denis vaar wel van mij. Zeg. dat ik blij ben dat hef zoo afloopt Zeg hem dal wat ik voor hem deed was om goed te maken, hel kwaad dat ik hem ge daan heb en. dat ik sterfmet zijn haarlok op mijn lippen." Ze trok een medaillon te voorschijn, die aan een dun gouden kettinkje hing en die een lok bevatte, welke ze vurig kuste. Toen kreeg ze weer een hoestbui en bracht bloed op, twee, drie keer. Op haar bed zag ik een brief liggen. Ik herkende het schrift van Denis. „Zeg me, monsieur," haar stem werd voortdurend zwakker ,zal St. Denis terugkeeren naar Parijs? En de vrouw krijgen die hijliefheeft?" „Helaas. Colette," zeide ik. ,Hij zal nooit terugkeeren. en wie zullen hem nooit weer zien, kind. Ik zal hem alles schrijven .wat je gezegd hebt." „Zal hijdaar sterven? Als ik hem mocht weerzien daarboven. Mijn biechtvaderIe bon père Michel zegt hetl Ik zal hem wachten.." De deur ging open en de jonge vrouw kwam zachtjes binnen. „U moet gaan meueer," fluisterde zij. ,,U bent al te lang geweest." kingen elkaar opvolgeu Dc door Selmi aangewezen giftige sloffen met alcaloïd karakler (ptomainen) bleken een te een zijdig begrip. Door Gftrlncr werd een belangrijke ontdekking gedaan, door den invloed aan te loonen van een bacterie, naar hem „bacillus Gfirtner" genoemd, en die een heele groep bleek le omvat ten En nog later werd door den Gent- schen professor van Ermengen de „ba cillus botulinus" aangetoond Deze twee groepen zijn zeer verschillend van el kaar, niet alleen door de karakter eigenschappen der micro-organismen, maaï ook door de ziekteverschijnselen diè ze verwekken Merkwaardig en van belang is. dat deze bacterieën over het algemeen op een temperatuur van 60 gr C. reeds vernietigd zijn, na 30 minuten, maar dat de giftstoffen of „toxine", die door deze bacteriën afgescheiden wordt, een veel sterker weerstandsvermogen tegen de warmte bezitten Deze merkwaardige weerstandskracht der toxine tegen dc warmte is oorzaak, dat. zoo vaak voed selvergiftiging waargenomen is, zonder dat in het schuldige voedselmateriaal levende Gartnerbacillen gevonden wer den. Deze werden gedood gedurende de toebereiding, maar de aanwezige lo- xinen bleven aanwezig Men kan er ook niet genoeg op wijzen, dat in de overgroote meerderheid der vergifligings- gevallen door Gartnerbacillen hel voed sel, dat de vergiftiging verwekte, geen enkeie wijziging vertoont, noch in zijn uiterlijke hoedanigheid, noch in zijn smaak, noch in zijn reuk Gewezen werd ook op de meerdere virulentie, de meer dere kwaadaardigheid der Gartnerbacil len in den zomer, benevens op het verschil bij verschillende individuen, waarvan de een dezelfde spijzen on gedeerd kan verdragen die een ander ziek miken. Pasteur heeft de rotting of het voed- selbederf voorgesteld als kunnend al leen voorkomen bij afwezigheid van zuur stof Opdat dit waarheid zou kunnen zijn, is hel noodig, dat er bacteriën een rol spelen die in de afwezigheid van zuurstof zich ontwikkelen; aan deze heeft men den uaam gegeven van anae- roben Td^, deze groep van anaerobe- bacteriën behooren de Pvoteusbacil en de botulinus-bacil Toch bekleedt deze laatste een zeer afzonderlijke plaats in het probleem va» het voedselbederf Reeds lang kenden de Duitschers wat ze noemden de „Wurst-Vergiftigung", maar hadden eerst de ptomaine en later de trichine als dc schuldige aangezien Zonder twijfel zijn massa's gevallen van trichinevergiftigin gen door bacillus-botulinus veroorzaakt. Van Ermengen heeft heel het verward probleem der vleeschvergiftiging in het reine gebracht niet alleen door de bac terie aan te toonen, maar ook door haar eigenschappen, en door hel nauw keurig vastleggen van het ziektebeeld, dat ze veroorzaken, alle misverstand op te heffen Hij heeft er n.l. op gewezen, dat de bacillus botulinus zich alleen in de afwezigheid van zuurstof ontwikkelt, en onmiddellijk gedood wordt als ze aan de lucht wordt blootgesteld, dat ze zich alleen op doode stof kan ontwikkelen en op een levend ovganisme in minumum van tijd t^ gronde gaat, en dat ze toxi- geen is, d. w. z., dat ze vergiftige stoffen afscheidt, die ziekte-verwekkend zijn voor het dierlijk individu In deze drie eigen schappen ligt omsloten hel gevaar en het voorbehoedmiddel. Boven een temperatuur van 30 gr C gaat de bacterie spoedig dood Haar sporen, die zich niet vermenigvuldigen, maar bij gunstige omstandigheden zicli tot actieve bacteriën kunnen ontwikke len) worden eerst bij 70 en 80 gr vernie tigd- Het gevaar van deze bacteriën zit niet in hen zelf, maar in de door hen afgescheiden toxine, die ook eerst op een temperatuur van 70 a 80 gr wordt vernietigd Het ziektebeeld, dat deze bacil ver- ooorzaakl, is zoo typisch, dat het bijna nooit tot vergissingen kan aanleiding ge ven. wanneer men het eenmaal gezien „Ik moet gaan. Colette," zeide ik. ,9e bent te vermoeid om meer te spreken, Ik kom nog dikwijls terug Maar ik moet nu gaan Toen ik aan de deur omkeek lag glimlachend .met den haarlok in de hand- „Ik kom morgen vroeg terug," zei ik tol de vrouw .voordat ik de trap afging. Maar denzelfden avond zond ze me een boodschap ,dat Colette heengegaan was, plotseling, zonder pijn. met een glimlach op de lippen. HOOFDSTUK XXIV. Ik kwam terug van de begrafenis van de arme kleine Colette, droefgeestig en ook vermoeid, want ik had den langen weg naar liet kerkhof mede le voet afgelegd, De concierge hield mij s taande en zeide mij. dal monsieur le Colonel op mij wachtte in mijn kamer. Toen ik binnen kwam dacht Ik eerst dal hij het wachten moede was gewor den en weer was heengegaan. Daarop zag ik, dat hij aan Denis' schrijfbureau zat, in den hoek. Zijn armen lagen op de tafel, zijn hoofd hing op zijn borst en hij zat onbewegelijk. „Von Altdorfl" zei ik, „Von Altdorf" maar hij maakte geen beweging Toen ging ik naar hem toe en trok hem aan den arm. Toen keerde hij mij zijn gezicht toe - en ik herkende hem bijna niet. worden gestild door heeft De toxiue van deze bacil heeft haar voorkeur voor hel onwillekeurig zenuwstelsel en voor het zenuwstelsel in het algemeen, en dat beheerxcht hel beeld der vergiftiging Gelukkig is het dat de gevallen van botulinus zeer zeld zaam zijn, want de sterfte is uiterst hoog; zij bedraagt 50 lot 60 pCt der aangetaste patiënten Toch verbaast men zich, dat de ziek te niet meer voorkomt, daar de bacil lus botuiinus een tamelijk verspreide bacil Is Maar de levensmogelijkheden zijn gelukkig binnen enge temperatuur;, grenzen gehouden Ter geruststelling voor wat de angst voor inmaak met het oog op deze bac terie betreft, kan gezegd worden, dal er in heel de litteratuur op ingemaakte groenten slechts een drietal gevallen van hotulisme bekend zijn De meeste be schreven gevallen zijn vleeschvergifligjn gen. en dan het meest door worst of ham. Bij worst kan de lucht niet toe treden in de centrale gedeelten, en lucht is door zijn zuurstof het beste antisep ticum voor deze bacil. En bij ham zijn in de buitenste lagen de poriën door het rooken gesloten. Naast deze bacterieele factoren van oedsel vergiftiging (waarbij ook nog de proteusbacil werd genoemd, de hoofd verwekker der epidemische kinder-diar- rhee) staat de groep der onrechtstreeks werkende micro-organismen, die een rol spelen als rottingsfactoren Vervolgens werden nog kort aange duid de verschillende wijzen, waarop de bacteriën de voedingsmiddelen bin nendringen De kapitale vraag die bij de ontwik keling van dit onderwerp zich opdringt, is hoe ontgaat men voedselvergiftiging, hoe voorkomt men de onlwikkeling der bacteriën, en hoe vernietigt men de toxine? Het dient aangestipt, dat voed- selbesmelting door ziekteverwekkende bacteriën meer te vreezen is na koken, dan bij rauw voedsel. Dit ligt 'm in het feit. dat de verschillende bacteriën vaak eikaars ontwikkeling in den weg staan Wordt nu door koken dit antagonisme vernietigd, dan is dil voedingsproduct ëen terrein waarop de ziektekiem geen vijanden ontmoet en zich vrijuit kaïr ontwikkelen Dië verschijnsel is een der gevaren voor gedeeltelijk gesteriliseerde voeding, zooals gepasteuriseerde melk. Koken moet dus voldoende zijn. om elk gevaarlijk micro-organisme te ver nietigen. Dit brengt ons op hel groote probleem van den invloed van de tem peratuur op ziektekiemen Bij proefnemingen is gebleken, dat vleesch een slechte warmtegeleider is, en dal liet inwendige van een groot stuk vleesch ook bij uren koken nog niet de temperatuur bereikt die noodig is om schadelijke voedingsbacillen te dooden Geconserveerd vleesch is daar door een van de gevaarlijkste verduur zaamde producten Door proeven door spr. zelf genomen bij groenten bleek, dat na één uur koken dc bacterieele flora nog niet vernietigd was Toch is het gevaar voor bacterieele besmetting bij groenten veel geringer, voornamelijk om dat groente meestal volkomen door drenkt is met zout dal een krachtdadig ontsmettingsmiddel is Bij de verduurzaming V3ii voedsel dient voorop te staan, dat het van goede kwaliteit is. Groenten gewonnen op on- gunstigen "bodem, zooals daar zijn mét „Maar man!" riep ik in doodelijke ongerustheid, „wat is er gebeurd^ Waarom zie je er zoo rerschrfltVel^K ontdaan uit?" Toen viel mijn oog op een telegram, dat hij samengefrommeld in zijn hand had „Heb je nieuws? Slecht nieuws? Van Novodnia? Van den Prins „Er bestaat geen Novodnia," zei ko lonel Von Altdorf met doffe stem, ,.eu er bestaat geen Prins ook." Wel eeu minuut lang staarde ik hem verbluft aan zonder iets te zeggen. Toen ging ik naar de kast en haalde er een flesch brandewijn uit. „Hier." zei ik, drink eens een. slok brandewijn. Ik geloof, dal je koortsig bent. Je praat heelemaal mis." Maar .Von Altdorf duwde de flesch weg. „Wil je het zien?" vroeg hij, nog al tijd op denzelfden doffen toon, en liet mij het verkreukte telegram zien Het was een ziimelooze opeenvolging van woorden en ik gaf het nem ongeduldig terug. ,jDat kan ik niet lezen, mant;' iet ik. „Schrijf het uit, of liever nog vertel me wat het beteekfcnt. Als er iets ge beurd is, zeg het dan. Kom' toen tot je zelf!" Von A ltdorf verkreukte weer liet pa pier tusschen zijn vingers. Hij schteea in een toestand van verdooving te *®r- fceeren. S. (TT#rit vervolgd.)

Krantenbank Zeeland

Middelburgsche Courant | 1926 | | pagina 5