TWEEDE BLAD
FEUILLETON.
n* n
TAS
Zaterdag 10 Fcbr. 1917, bo. S5.
BBZUINIGING IN DE KEUKEN,
li.
Onze aardappel
■en paar maanden geleden spoorde ilc
is mijn boeltje „Wat zullen we eten''" de
irtósrrouw aan tot zuinigheid met haar
sbrdappelen, ook al was er dan nog niet
dadelijk sprake ran „aardappelnood" v
ttians kan ik het punt, dat ik toen alleen
terloops behandelde, met .niet genoeg na
druk onder uw aller aandacht brengen,
immers de aardappelnood dreigt niet
rtechts, de aardappelnood bestaat.
In één opzicht maakt dit feit mijd taak
.gemakkelijker met deze zekerheid voor
©open lean niemand zich meer verschui
len achter de redeneering, „dat "t mis-
whien nog wel niet zoo erg zal worden
iff, dat er op 't oogenblik nog voldoende
Ie krijgen is en dat we dan later wel
verder zullen zien".
We moeten n u verder zien, we hebben
Wis van dit oogenblik af stipt te
Étxaden aan de maatregelen, die kunnen
meewerken om de bestaande voorraden
*70 lang mogelijk en zoo goed mogelijk
Ie doen strekken.
Bi wil beginnen met een beroep (e
does lop dc gevoelens van altruïsme en
va» solidariteit, die in onze eeuw fei
telijk beschouwd moeten worden als de
toets voor onze zedelijke ontwikkeling,
en die zich uiten, even goed, in onze
hooding ten opzichte van de schijnbaar
(Minale aardappelvoeding als in een aan
melding voor Roode-Kruiswerk of een
«ai me inschrijving op een ondersteunings-
Bjst; met des te meer resultaat misschien,
omdat het eenvoudige offer, dat hier;
'van u gevraagd wordt, in ieders bereik
«gf en zonder financiëelc of lichame
lijke inspanning door ieder in eigen kring
ka* worden gebracht.
Het geldt slechts een kleine afwij-
krag hier en daar van onze oude gewoon
ten, een beetje goede wit, wat doorzet
tingsvermogen en tegenover onze huis-
genooten misschien wat overredings
kracht.
Want wat is het geval?
De aardappel die bij ons Hollanders
langzamerhand een vaste plaats is gaan
bezetten in het middagmaal, heeft die
ylaats te danken aan enkele bizondere
«genschappen, die men meent tevergeefs
te zulleu zoeken bij andere voedings
middelen.
De aardappel! is nehtraat van smaas en
teat aich daarom uitstekend samenvoegen
met allerlei andere spijzen (vleesch,
visch, groente, enz.); de aardappel is
droog en geeft dus aan den Hollander
<fie bizonder op zijn jus gesteld is, ruim-
■ac boots gelegenheid om van dit gelief
koosde vetmengsel te gebruiken; de nacd-
«ppel „voedt"d. w z. geeft een gevoel
na* verzadiging, dat we anders niet zoo
gemakkelijk zouden bereiken en dat voor-
Al in het arbeidersgezin van niet geringe
waarde is; de aardappel helpt flink mee
«s ons de vereischte hoeveelheid kool
hydraten dagelijks te leveren, en dat
wel in een vorm die niet zoo gauw ver
veelt als b v. de zoetere koolhydratcn-
vjoedsels zouden doen; de aardappel laat
mch ten slotte op gemakkelijke wijze tot
tttuücelijké gerechten bereiden, hij smaakt
©ns uitstekend onverschillig of we hem
gekookt, gemakken dan wel als purée
gebruiken, üij stelt ons in staat lot het
De Zeevalk,
Rumsn ttlt hei laatst der 16e eeuw,
Mav "t Rngelsch vim RAFAEL fvABATINl
Ba dat oogenblik van wederkeerenden
toom vond hij, dat ztj maar al te be
leid geweest was om te gelooven, wat
*K? van hem verteld werd.
„De waarheid? herhaalde hij, en hij
fceet haar trotsch aan. „"Kent $j de
waarheid, als gij haar ziet? Dat zullen
wif onderzoeken. Want bij "God! nu zult
tir waarheid voor u blootgelegd zien,
4* gij zult ze afschuwelijker vinden dan
hebt kunnen denken."
Er was iets zoo dringends nu in zijn
toon en manieren ,dat zij begon in te
■ien, dat zij eenige openbaring zou kri>-
jfen Zij gevoelde een zwakke weerspie
geling misschien van de heftige ontroem-
ring. waaraan hij ten prooi was.
„Uw broeder", begon hij, „werd gfe-
4tood door een valschen zwakkeling dien
liefhad, tegenover wien ik een heili
gen plicht had. Dadelijk na de daad
vluchtte hij tot mij om bescherming.
Seci wond, die hij in het gevecht had
kregen, liet het spoor van bloed na,
l den weg aanduidde dien hij 'gegaan
-was Hij wachtte even, en zijn toon
werd zachter, en hij kreeg den gew*>
klaarmaken van onzen echt Hollandschen
stamppot, die zonder den aardappel de
gewenschte smeuïgheidzou missen.
't Zal daarom niet zoo héél gemakke
lijk vallen om den aardappel te vervan
gt-.;, vcoral niet als dit een dage lij k-
srhen maatregel zou moeten zijn.
Daarom zou ik als bemiddelings
voorstel een dergelijk plan in over
weging witlen geven als feitei.jo. .ij ue
•gasbesparing wordt uitgevoerd: men be-
perke ir. ieder gezin het aardappelver-
bruik tol een zekere grens, laten we aan
nemen tot b v. 50 pCl. van de gewoonlijk
gebruikte hoeveelheid, en men boude zich
aan dien maatregel, ook al wordt ze
niet van overheidswege dus
met dwang ingevoerd.
Als de huisvrouw uit den gegoeden
stand aan dil Dlan wil meewerken,
de huisvrouw, die met héér ontwikkeling
en haar kennis zonder veel moeite ag-^
dere middelen zal vinden om den aard
appel te vervangen dan maakt ze,
zonder zware offers voor zichzelf, dei
taak vioor de huisvrouw in het arbei
dersgezin gemakkeliikcr omdat wat zij
uitspaart en uitsparen kan ter beschik
king blijft voor de minder bedeelde, die
véél lastiger uit deze voor haar werkelijk
zeer groote moeilijkheid een uitweg zal
vinden.
Wat we er óók door zouden kunnen be
reiken is, dat tot aan den nieuwen
aardappeloogst (Juli dus Ongeveer), de
aardappel op onze tafel zou blijven,
terwijl we, voortgaande zooals we thans
gewend zijn, einde April voor een paar
maanden geheel van dit voedsel zullen
moeten afstand doen. Als: met de uil-
voering van het plan dus vlug wordt
begonnen, is dc verwezenlijking nog
juist mogelijk, immers de voorraad, die
nu nog 21/2 maand (half Febr.—eind.
April) zou strekken, wordt dén uitge
rekt tot 2>/j maanxl verder, dat is tot
half Juli.
Op welke wijze nu kunnen we *ons
plan verwezenlijken?
Ten eerste door voor den aardappe»
andere levensmiddelen fn plaats te
stellen, die er, wat de verschillende
bovengenoemde eigenschappen betreft,
niet al te veel van verschillen, dus
rijst, erwten en boonen, die alle drie
naar men ons van zeer bevoegde zijde
verzekert, in voldoende hoeveelheid
voorradig zijn; verder ook macaroni
voor zoover die niet al te duur ver
krijgbaar is.
Uit een oogpunt van voedingswaarde
komt 'n gekookte portie Tijst met een
even groote hoeveelheid gekookte aard
appelen vrijwel overeen men lean zon
der eenig bezwaar 1 Liter (750 G.)
aardappelen vervangen door 200G.
(2 ons of 2 theekopjes) rauwe rijst
en men ban niet alleen zonder be
zwaar maar zelfs met groot voordeel
voor de voeding - de aardappelen
vervangen door erwten of boonen als
men in plaats van 1 Liter (750 G.)
aardappelen neemt 4 d.L. of 500
G. (3 ons) erwten of boonen.
Ovèr de voedingswaarde behoeven we
ons dus niet angstig te maken.
Maar er is een tweede factor, die
wel degelijk mi>et meetellen, en dat is
de smakelijkheid. Kunnen we evenveel
succes verwachten van onze gerechten
met rijst en niet peulvruchten als van
onze maaltijden met aardappelen'
Laat ik beginnen met de gemakke
lijkste cn reeds overbekende voorbeel
den aan te halen van gevallen waarin
we den aardappel best kunnen missen.
In de eerste plaats: erwtensoep; een
stevige erwtensoep, niet maar zoo'n
bordje dunne soep vooraf. Wanneer we
hiervan per persoon een paar flinke bor
den rekenen en wc geven als nagerecht
bijv. rijst met bessensap, appelmoes of
iets dergelijks, dan zal niemand zich
verongelijkt gevoelen, omdat er geen
aardappelen op tafel zijn geweest. Het
zelfde kan gelden voor een dikke brui
nen klank van iemand, die kalm iets
vertelt „Was het niet vreemd, dat nie-
mand op het denkbeeld kwam, eens te
onderzoeken, waar dat bloed, vandpnn
kwam, en zich te overtuigen dat ik in
dien tijd geen wond had,? Rechter Baine
wist hét, want ik liet mijn lichaam
door hem onderzoeken, en er werd
een verklaring onder getuigen opge
maakt, die de ambtenaren van de Ko
ningin met hangende pootjes naar Lon
den zou hebben doen terugkeeren, als
ik op Penarrow geweest was om hen
le ontvangen."
Een vage herinnering kwam hij haar
op, dat rechter Baine over het bestaan
van zulk een document gesproken had,
en het zelfs bezworen had; en zij her
innerde zich, dat hel beschouwd was
als een uitvinding van den rechter,
om de beschuldiging van laksheid te
gen hem te niet te doen, vooral daar
de eenige getuige ,dien hij kon noemen,
Sir Andries Flack, de predikant, kort
daarop overleden was Sir Oliver's
stem leidde haar aandacht van die her
innering at.
„Maar laat dal blijven," zei hij-.
„Laten we tot de geschiedenis zelf
terugkeeren. Ik beschermde den schurk-
aclitigen zwakkeling. Daardoor laadde
ik de verdenking op mij zelf, en daar
ik mij niet kon schoon wasschen, zon
der hem aan tb klagen zweeg ik. Die
verdenking werd tot zekerheid toen de
vrouw, met vrio ik verloofd was, mijn
no boonensoep - dik door de fijnge-
kookte boonen, wel te verstaan, niet
door het binden met wat meel
men kan er, zoop'.dat trouwens bij de
erwtensoep natuurlijk óók mogelijk is,
zelfs wat vleesch in koken (balletjes
gehakt, stukjes poule't), maar ook zon
der deze toevoeging zal :nen zich zeer
voldaan voelen, wanneer als na^ recht
weer de een of andere voedzame meel-
cmjs wordt gekozen, zooals trommel-
Koek. pannekoek'n, wentelteefjes, rijst
koekjes, gort met pruimen, enz. enz.
Een dikke, „huiselijke" groentesoep
met stukjes runderpoulet (ook door
blokjes scliapenvleesch le vervangen) en
balletjes gehakt, zóó, dat per persoon
bijv. gerekend wordt op 150 G. (li/a ons)
vleesch, kan in eenigszins duurderen
vorm als derde voorbeeld dienen; ook
hier ltrfn men na de paar borden soep
gerust „vleesch, groente, aardappelen",
uitschakelen en dadelijk overgaan tot
een nagerecht met flink wat koolhy
draten'; rijst met boter en suiker, rijst
schotel! je, drie in de pan, gebakken
boekweite grutjes of ook een van de
hierboven reeds genoemde meelspijzen.
't Kan, dunkt me, niet als straf be
schouwd worden, als men een paar
keeren per week tot zulk een maaltijd
wond! veroordeeld
In de tweede plaats, om' nog even
bij de peulvruchten te blijven, zouden
we af en toe bruine boonen of grau
we erwten kunnen geven, die dan bij
hel gebraden vleesch de rol hebben
le vervullen van groente en aardappe
len tegelijk. Of wel, we kunnen hun
alleen de rol van aardappelen opdragen
en bij wijze van groente er nog appel
moes of gedroogde pruimen bij presen
teeren, een aanvulling die vooral bij
gebraden varkensv lees ch zeer in
den smaak zal vallen. Het nagerecht
kan gekozen worden uit de reeds ge
noemde voorbeeldenhel zou echter
ook uit een melkspijs kunnen bestaan,
zooals rijslcnbrij, havermout, karnemelk
met gort, griesincelpap.
Groene erwten Ieenen zich tot een der
gelijk gebruik minder goed. Toch gelukte
hel ons wel zonder aardappelen een
smakelijk gerecht te bereiden, dat in de
verte doet denken aan den Franschen
„pot au feu" en dat bestaat uit vleesch
(rund-, varkens- of schapen-), groene
erwten, winterwortelen en uien. Dit alles
wordt niet eikaar in dezelfde pan ge
kookt, wortelen en uien natuurlijk wat
korter dan hot vleesch en de erwten,
het vleesch wordt dan op een schotel
gelegd, de groenten worden uit het vocht
geschept en er omheen geschikt, en «le
overblijvende bouillon wordt gebonden,
cn er in een sauskom bij gepresenteerd.
Wal gehakte peterselie over dc groenten
gestrooid; voltooit den schotel.
Men zou ook de groene erwten door
witte boonen kunnen vervangen als die
niel juist dit jaar zoo bizonder schaarsch
waren; ook lean men in plaats van wor
telen met uien ook als groenten kiezen
knolselderij met prei oï koolraap met
prei, met dit verschil dat èn de selderij
én de prei op 't oogenblik heel duur zijn.
In de derde plaats hebben we dan
nóg over rijst te beschikken.
Deze leent zich eigenlijk veel beter tot
vervangingsmiddel van aardappelen, om
dat haar weinig uitkomende smaak zich
aan bijna alle andere voedingsmiddelen
goed aanpast.
Dat b.v. rijst bij gebraden vleesch door
velen geprefereerd wordt boven aard
appelen, is bekend genoeg; trouwens de
jus van het vleesch (gehakt, biefstuk, lap
jes, enz.) "ornit ook voor de rijst een
even smakelijk toevoegsel als voor den
aardappel, en bijna elke groente laat zich
even goed bir ae op deze wijze opge
diende rjjst gebruiken als bij de aard
appelen.
Echter kunnen we ook de jus vervan
gen door de een of andere saus en de'
rijst b.v. dan geven met haché, met
kerrvsaus. met tomatensaus, met kaas
eeden niet telde het allerergste van
mij geloofde, onze verlooving verbrak,
en mij daardoor brandmerkte in de
oogen van allen als een. moordenaar en
leugenaar De verontwaardiging legen
mij werd sterker. De ambtenaren van
de Koningin waren op weg, om tedopn
wat de rechters van Truro weigerden
te doen.
Tot zoover heb ik u feiten gegeven
Nu geef ik u vermoedens mijn eigen
gevolgtrekkingen maar vermoedens,
die zooals gij zult oordeelen allen grond
van waarheid hebben. De ellendeling,
wien ik bescherming gegeven had ,voor
wien ik als dekmantel gediend had, be
oordeelde mijn karakter naar het zijne
en vreesde, dat ik niet in staat zou
zijn den nieuwen, last le dragen, die
op mij geworpen werd. Ilij vreesde,
dat ik onder den druk er van spreken
zou, mijn bewijzen zou bijbrengen, en
hem z'oo in het verderf storten. Daar
was die wond, en er was iets mog
meer onbetwistbaars, dat hij vreesde,
dat ik zeggen zou. Er was een wekere
vrouw een wijf te Malpas die tot
spreken gedwongen kon worden die
oen mededinging omtrent haar tusschen
den moordenaar en uw broeder kon
verteld hebben. Want de zaak, waar
voor Pieter Godolpliin den dood vond,
was in den grond ellendig en schan
delijk."
Voor het eerst viel z\f hem heftig
in de rede.
saus; de meeste groenten, die zelf zon
der saus worden bereid, passen daarbij
uitstekend (spruitjes, slaboonen, snijboo-
nen, raapstelen, savove kool enz.), ter
wijl men er koud vleesch bij zou kunnen
presenteeren of ook wel het in Holland
minder bekende ..gekookte vleesch", dat
dan met dezelfde saus bij de rijst wordt
gebruikt (poulel, lamsvleesch, mager var
kens vleesch).
Ik zou hier te veel vervallen in ^ct
geven van louter recepten, als ik wilde
wijzen op de zéér vele smakelijke, meestal
in Holland nog weinig bekende rijstge
rechten, die op soortgelijke wijze den
aardappel kunnen vervangen; 't lijkt mij
voor het duidelijke overzicht beter, wan
neer ik in een volgend artikel enkele van
die proefjes bespreek, en mij nu bepaal
tot het voltooien van onze maatregelen
lol aardappel besparing.
We zijn daarmee reeds zóó ver, dat 'we
Si I dagen per week den aardappel
schrappen, n.i
één dag, omdat we er een voedzame
soep voor in de plaats stellen;
één dag, omdat we ons met bruine boo
nen, capncijners of groene erwten „be
helpen"
één a twee dajen, omdat we tot een
rijstgerecht onze toevlucht nemen.
We kunnen het nóg verder brengen'
Uit onzen „stamppol" den aardappel
gehéél weglaten, lijkt mij niet gewemcht
het eigenaardige samenhangende van het
gerecht zou daardoor te veel verloren
gaan; wèl echter kunnen we de portie
aardappelen tot op de helft vermin
deren, 'n hoeveelheid, die nog voldoende
het „smeuïge" aan den stamppol geeft.
De andere helft wordt dan vervangen
door een daarmee gelijkstaande hoeveel
heid groene erwten, bruine (of witte)
boonen of rijst, m. a. w. we Stellen voor
eiken Liter (750 G.) aardappelen in de
plaats 300 (3 ons) erwlen (of boonen) of
200 G. (2 ons) rijst, alles rauw gewogen.
Op deze wijze bereiden we savoye kool
met rijst of met boonen, koolrapen met
rijst of met booneu, hutspot met rijs/t
of met groene erwten, boerenkool met
groene erwten, uien met rijst, met boo
nen of met »groene erwten, ingemaakte
snij- en slaboonen met boonen, zuurkool
met boonen.
't Is misschien niet overbodig, hier nog
even te herhalen, dat rijst volkomen
gelijk staat in voedingswaarde met de
anders gebruikte aardappelen, dat ech
ter de boonen en de erwten belangrijk
hooger staan eu dal men door die l©
gebruiken met succes ook op het anders
meestal bij den stamppot gebruikte'
vleesch kan bezuinigen.
't Mes snijdt hier dus aan twee kanten.
Onze aardappelbesparing in stamppot
- - gesteld: dat we dit gerecht tweemaal
per week gebruiken zou dus neerko
men op 2 halve dagen of 1 heelen dag,
waardoor ons overzicht nu wordt
4 5 dagen geen aardappelen, 2é3
dagen de gewone hoeveelheid.
Ten slotte dan nog iets over die
■■..iaarclappeldageniets wat trouwend
ook voor de „halve aardappcldagen"
mag gelden.
We geven er ons in gewone tij
den geen rekenschap van, hoeveel we
{verliezen door de aardappelen t e
schillen. 'tis in dezen tijd wel
eens goed dit te wielenwe ver-
l|ï||ezen an de geschilde aard-*
Witte boonen zoudetï, wat
klem- betreft, in vele van deze gerech
ten meer op hun plaats zijn, ials ze maar
niet zoo duur waren.
Toch valt de kleur van de bruine
boonen in deze «lamppotten erg mee en
ziel hel gerecht er veel minder vreemd
rul dan men oppervlakkig zou denken.
Een aardig, praktisch middel om de
bruine boonen tot witte te maken, be
staat in het pellen der geweekte boonen,
die zich op de wijze van amandelen ge
makkelijk uit him schilletje laten doppen.
„Spreekt ge kwaad van den doode?"
„Geduld, jonkvrouwe," beval hij \,Ik
belaster niemand. Ik spreek de waar
heid van een doode, opdat die omtrent
twee levenden bekend zal worden H001-
mij dus aan' Ik heb lang gewacht en
veel doorleefd, om u dit te kunnen ver
tellen. Die ellendeling begreep, dat ik
een gevaar voor hem worden kon
daarom besloot hij mij uit den weg
te ruimen Hij liet mij op een avond
overvallen en aan boord van een schip
brengen, om naar Barbarije gebracht,
en daar als slaaf verkocht te worden'.
Dat is de waarheid omtrent mijn ver
dwijning). En de moordenaar, dien ik ten
koste van mijzelf geholpen en beschermd
had, had er nog meer voordeel van,
dat ik weg was. God weet, of het
vooruitzicht op dat voordeel hem nog
meer in verzoeking bracht. Na verloop
van lijd volgde hij mij op in mijn
bezittingen, en eindelijk zelfs in de lief
de van de trouwelooze vrouw die ©ens
mijn verloofde was."
Eindelijk ontwaakte zij uil het starre
geduld, waarmee zij tot nu toe geluis1-
terd had. „Wilt ge zeggen datdat
Lionel....?" begon zij met een stem
verstikt door verontwaardiging.
En toen sprak Lionel eindelyk, hij
sprong op.
„Hij liegt!" riep hij'. „Hij liegt, Roi-
samunde! Geloof hem niet."
„Dat doe. ik niet", antwoordde zij',
zich afwendend Een hooge blotf bet
appelen een zevende meer du*
i n de mei schil jje ko oklo
daarna gepelde aarda ppelfl»-.
Met andere woorden, als we van de
hoeveelheid, die we laten schillen die-
gelijks 1/7 afnemen, dan is aan 't emd*
der week juist een portie voor
dag bijeengegaard en men ziet dan bÖ
e'kaar wal anders bij gedeelten in schiP-
lenmand of vuilnisemmer zou verdwe
nen
Als men l zóó bekijkt, is het du*
niet nog wel de moedie waard Mtf
er „hel pellen op l bord' voor ove*
te hebben?
Trouwens, al komt de bereidings
wijze van ongeschilde aardappelen met
zoo heel veel in di> Hollandsche kók
ken voor, toch zijn er in ons land
Streken le A-inden, waar de! method*
bekend genoeg is. Ik herinner aan ee*
deel van Friesland, waar men spreekt
van het „koppen en plassen" der aard
appelen, d w. z. hel wegnemen vaneea
klem stukje schil aan de belde uit
einden, zoodat het zout uil het watWr
in de aardappelen kan trekken
Een ander ^gebruik is, de aardappe
len in ongezouten waler (e koken (dooi
de ongeschonden schil ml', trekt tóch
niets naar binnen) cn er dan later op
het bord wat tafelzout bi] te neme*.
Als bezwaar zal tegen deze berei
dingswijzen waarschijnlijk wel worde»
aangevoerd het „lastige" en „fijdroo-
vonde" van het zelf-pellen. Mag ik
hier even opmerken ,dat dit toch maar
voor een groot deel neerkomt o p onge
woonte- men oefent zich in het pel
len heel vlug en dan leert men 't
mettertijd nog „gezellig" vinden, even
als hel b.v. ook veel genoegelijker is
om noten op te peuzelen onder 't
pellen dan ze als een gepelde mass*
vóór zich te zien neergezet.
Voor wie deze opvatting niet kan dee-
Uitpnttlns der eieren
en middelen lot voorkoming.
Een wijze tot voorkoming van uitput
ting der mieren is het vermijden van boa-
vatten en dit is niel moeilijk. Leef m
goed geventileerde kamers, blijf nooit ia
natte kleeren zitten en ga nooit zonder
vcorzorg van hecte kamers in de kou.
Andere voorzorgen zijn lichaamsoefe
ning, regelmatige slaap, geregelde ge
woonten, géén te zwaar voedsel, genoeg
zaam 7 ui ver water cn als dubbele beveili
ging Foster's Rugpijn Nieren Pillen 0»
de nieren in goéden staat te houden.
De nieren hebben veel te lijden van ee»
hardnekkige kon of plotseling kouvatten.
Zii hebben dan extra veel vergiften af te
scheiden, waarmede het bloed door d*
on regelmatige stoelgang en de geslote»
huidporiën overladen wordt.
Het is de taak der nieren om de ver
giften uit het bloed tq filtreeren en nis
zij er niet toe in staat zijn, wordt gij van
kwaad tol erger. Urinezuur hoopt zich op
en voegt er het zijne toe bij. Ontsteking
van de nieren, rugpijn, niergruis, blaas-
en urinekwalen, spit, niersteen, ischias,
rheumatiek, waterzucht en ongeneeslijk*
graden van nierzwakte kunnen er het
gevolg van zijn.
I.et bij het eerste teeke.n van nier-
zwakte op zorgelooze gewoonten en ver
ander deze onmiddellijk. Geef de nierea
de noodige hulp door haar te verster
ken en heelen mei Foster's Rugpijn Nie
ren Pillen. Het eenige, waarop Foster's
Pillen aanspraak maken, is dat zij uitslui
tend voor nier- en blaaskwalen dieneer
niet voor iets anders.
Op elke doos Foster's Rugpijn Niere»
Pillen komt het handelsmerk de nu
met zijn banden in de lendenen voor.
Te Middelburg verkrijgb. bij Joh. de Roo»,
Vlasmarkt K 157. Toezending geschiedt
franco na ontv. v. postwissel f 1.75 p
doos of f 10.— p. zes doozen.
dekte het donkere gelaat van Sakr-ety-
Bahr. Een oogenblik volgden zijn oogca
haar, toen zij een paar schreden terug
trad, toen zag hij Lionel toornig aau!
,Hij trad zwijgend op hem toe rrrc*
zulk een dreigend gelaat, dat Lionel
in nieuwen schrik samenkromp.
Sakr-el-Bahr greep zijn breeder's poft
als in een ijzeren boei „Wij zullen val
avond de waarheid hooren, al moest zf
met gloeiende tangen uit je gehaald
worden," zei hij binnensmonds.
Hij sleepte hem naar het midden va*
het terras voor Rosamunde, en deed
hem met geweld neerknielen.
„Weet je iets van de vindingrijkheid
van de Moorsche pijnbank?" vroeghf
hem. „Je zult wel eens gehoord lieH-
ben van het rad en de duimschroeven;
Dat zijn instrumenten tot vermaak, ver
geleken bij de middelen, die Barbarije
heeft, om stijve tongen los te malcen"
Bleek en strak met saamgeknepe»
handen stond Rosamunde voor hen*
„Lafaard! schelm! ellendige, afval
lige hondl" schold zij hem;.
Olivier liet den pols van zijn broeder
los en klapte in zijn handen. Zonder
op Rosamunde te letten, zag hij op
Lionel neder, 'die sidderend aan zij*
voeten lag
fWordt vervoigdA