TWEEDE BLAD FEUILLETON. n* n TAS Zaterdag 10 Fcbr. 1917, bo. S5. BBZUINIGING IN DE KEUKEN, li. Onze aardappel ■en paar maanden geleden spoorde ilc is mijn boeltje „Wat zullen we eten''" de irtósrrouw aan tot zuinigheid met haar sbrdappelen, ook al was er dan nog niet dadelijk sprake ran „aardappelnood" v ttians kan ik het punt, dat ik toen alleen terloops behandelde, met .niet genoeg na druk onder uw aller aandacht brengen, immers de aardappelnood dreigt niet rtechts, de aardappelnood bestaat. In één opzicht maakt dit feit mijd taak .gemakkelijker met deze zekerheid voor ©open lean niemand zich meer verschui len achter de redeneering, „dat "t mis- whien nog wel niet zoo erg zal worden iff, dat er op 't oogenblik nog voldoende Ie krijgen is en dat we dan later wel verder zullen zien". We moeten n u verder zien, we hebben Wis van dit oogenblik af stipt te Étxaden aan de maatregelen, die kunnen meewerken om de bestaande voorraden *70 lang mogelijk en zoo goed mogelijk Ie doen strekken. Bi wil beginnen met een beroep (e does lop dc gevoelens van altruïsme en va» solidariteit, die in onze eeuw fei telijk beschouwd moeten worden als de toets voor onze zedelijke ontwikkeling, en die zich uiten, even goed, in onze hooding ten opzichte van de schijnbaar (Minale aardappelvoeding als in een aan melding voor Roode-Kruiswerk of een «ai me inschrijving op een ondersteunings- Bjst; met des te meer resultaat misschien, omdat het eenvoudige offer, dat hier; 'van u gevraagd wordt, in ieders bereik «gf en zonder financiëelc of lichame lijke inspanning door ieder in eigen kring ka* worden gebracht. Het geldt slechts een kleine afwij- krag hier en daar van onze oude gewoon ten, een beetje goede wit, wat doorzet tingsvermogen en tegenover onze huis- genooten misschien wat overredings kracht. Want wat is het geval? De aardappel die bij ons Hollanders langzamerhand een vaste plaats is gaan bezetten in het middagmaal, heeft die ylaats te danken aan enkele bizondere «genschappen, die men meent tevergeefs te zulleu zoeken bij andere voedings middelen. De aardappel! is nehtraat van smaas en teat aich daarom uitstekend samenvoegen met allerlei andere spijzen (vleesch, visch, groente, enz.); de aardappel is droog en geeft dus aan den Hollander <fie bizonder op zijn jus gesteld is, ruim- ■ac boots gelegenheid om van dit gelief koosde vetmengsel te gebruiken; de nacd- «ppel „voedt"d. w z. geeft een gevoel na* verzadiging, dat we anders niet zoo gemakkelijk zouden bereiken en dat voor- Al in het arbeidersgezin van niet geringe waarde is; de aardappel helpt flink mee «s ons de vereischte hoeveelheid kool hydraten dagelijks te leveren, en dat wel in een vorm die niet zoo gauw ver veelt als b v. de zoetere koolhydratcn- vjoedsels zouden doen; de aardappel laat mch ten slotte op gemakkelijke wijze tot tttuücelijké gerechten bereiden, hij smaakt ©ns uitstekend onverschillig of we hem gekookt, gemakken dan wel als purée gebruiken, üij stelt ons in staat lot het De Zeevalk, Rumsn ttlt hei laatst der 16e eeuw, Mav "t Rngelsch vim RAFAEL fvABATINl Ba dat oogenblik van wederkeerenden toom vond hij, dat ztj maar al te be leid geweest was om te gelooven, wat *K? van hem verteld werd. „De waarheid? herhaalde hij, en hij fceet haar trotsch aan. „"Kent $j de waarheid, als gij haar ziet? Dat zullen wif onderzoeken. Want bij "God! nu zult tir waarheid voor u blootgelegd zien, 4* gij zult ze afschuwelijker vinden dan hebt kunnen denken." Er was iets zoo dringends nu in zijn toon en manieren ,dat zij begon in te ■ien, dat zij eenige openbaring zou kri>- jfen Zij gevoelde een zwakke weerspie geling misschien van de heftige ontroem- ring. waaraan hij ten prooi was. „Uw broeder", begon hij, „werd gfe- 4tood door een valschen zwakkeling dien liefhad, tegenover wien ik een heili gen plicht had. Dadelijk na de daad vluchtte hij tot mij om bescherming. Seci wond, die hij in het gevecht had kregen, liet het spoor van bloed na, l den weg aanduidde dien hij 'gegaan -was Hij wachtte even, en zijn toon werd zachter, en hij kreeg den gew*> klaarmaken van onzen echt Hollandschen stamppot, die zonder den aardappel de gewenschte smeuïgheidzou missen. 't Zal daarom niet zoo héél gemakke lijk vallen om den aardappel te vervan gt-.;, vcoral niet als dit een dage lij k- srhen maatregel zou moeten zijn. Daarom zou ik als bemiddelings voorstel een dergelijk plan in over weging witlen geven als feitei.jo. .ij ue •gasbesparing wordt uitgevoerd: men be- perke ir. ieder gezin het aardappelver- bruik tol een zekere grens, laten we aan nemen tot b v. 50 pCl. van de gewoonlijk gebruikte hoeveelheid, en men boude zich aan dien maatregel, ook al wordt ze niet van overheidswege dus met dwang ingevoerd. Als de huisvrouw uit den gegoeden stand aan dil Dlan wil meewerken, de huisvrouw, die met héér ontwikkeling en haar kennis zonder veel moeite ag-^ dere middelen zal vinden om den aard appel te vervangen dan maakt ze, zonder zware offers voor zichzelf, dei taak vioor de huisvrouw in het arbei dersgezin gemakkeliikcr omdat wat zij uitspaart en uitsparen kan ter beschik king blijft voor de minder bedeelde, die véél lastiger uit deze voor haar werkelijk zeer groote moeilijkheid een uitweg zal vinden. Wat we er óók door zouden kunnen be reiken is, dat tot aan den nieuwen aardappeloogst (Juli dus Ongeveer), de aardappel op onze tafel zou blijven, terwijl we, voortgaande zooals we thans gewend zijn, einde April voor een paar maanden geheel van dit voedsel zullen moeten afstand doen. Als: met de uil- voering van het plan dus vlug wordt begonnen, is dc verwezenlijking nog juist mogelijk, immers de voorraad, die nu nog 21/2 maand (half Febr.—eind. April) zou strekken, wordt dén uitge rekt tot 2>/j maanxl verder, dat is tot half Juli. Op welke wijze nu kunnen we *ons plan verwezenlijken? Ten eerste door voor den aardappe» andere levensmiddelen fn plaats te stellen, die er, wat de verschillende bovengenoemde eigenschappen betreft, niet al te veel van verschillen, dus rijst, erwten en boonen, die alle drie naar men ons van zeer bevoegde zijde verzekert, in voldoende hoeveelheid voorradig zijn; verder ook macaroni voor zoover die niet al te duur ver krijgbaar is. Uit een oogpunt van voedingswaarde komt 'n gekookte portie Tijst met een even groote hoeveelheid gekookte aard appelen vrijwel overeen men lean zon der eenig bezwaar 1 Liter (750 G.) aardappelen vervangen door 200G. (2 ons of 2 theekopjes) rauwe rijst en men ban niet alleen zonder be zwaar maar zelfs met groot voordeel voor de voeding - de aardappelen vervangen door erwten of boonen als men in plaats van 1 Liter (750 G.) aardappelen neemt 4 d.L. of 500 G. (3 ons) erwten of boonen. Ovèr de voedingswaarde behoeven we ons dus niet angstig te maken. Maar er is een tweede factor, die wel degelijk mi>et meetellen, en dat is de smakelijkheid. Kunnen we evenveel succes verwachten van onze gerechten met rijst en niet peulvruchten als van onze maaltijden met aardappelen' Laat ik beginnen met de gemakke lijkste cn reeds overbekende voorbeel den aan te halen van gevallen waarin we den aardappel best kunnen missen. In de eerste plaats: erwtensoep; een stevige erwtensoep, niet maar zoo'n bordje dunne soep vooraf. Wanneer we hiervan per persoon een paar flinke bor den rekenen en wc geven als nagerecht bijv. rijst met bessensap, appelmoes of iets dergelijks, dan zal niemand zich verongelijkt gevoelen, omdat er geen aardappelen op tafel zijn geweest. Het zelfde kan gelden voor een dikke brui nen klank van iemand, die kalm iets vertelt „Was het niet vreemd, dat nie- mand op het denkbeeld kwam, eens te onderzoeken, waar dat bloed, vandpnn kwam, en zich te overtuigen dat ik in dien tijd geen wond had,? Rechter Baine wist hét, want ik liet mijn lichaam door hem onderzoeken, en er werd een verklaring onder getuigen opge maakt, die de ambtenaren van de Ko ningin met hangende pootjes naar Lon den zou hebben doen terugkeeren, als ik op Penarrow geweest was om hen le ontvangen." Een vage herinnering kwam hij haar op, dat rechter Baine over het bestaan van zulk een document gesproken had, en het zelfs bezworen had; en zij her innerde zich, dat hel beschouwd was als een uitvinding van den rechter, om de beschuldiging van laksheid te gen hem te niet te doen, vooral daar de eenige getuige ,dien hij kon noemen, Sir Andries Flack, de predikant, kort daarop overleden was Sir Oliver's stem leidde haar aandacht van die her innering at. „Maar laat dal blijven," zei hij-. „Laten we tot de geschiedenis zelf terugkeeren. Ik beschermde den schurk- aclitigen zwakkeling. Daardoor laadde ik de verdenking op mij zelf, en daar ik mij niet kon schoon wasschen, zon der hem aan tb klagen zweeg ik. Die verdenking werd tot zekerheid toen de vrouw, met vrio ik verloofd was, mijn no boonensoep - dik door de fijnge- kookte boonen, wel te verstaan, niet door het binden met wat meel men kan er, zoop'.dat trouwens bij de erwtensoep natuurlijk óók mogelijk is, zelfs wat vleesch in koken (balletjes gehakt, stukjes poule't), maar ook zon der deze toevoeging zal :nen zich zeer voldaan voelen, wanneer als na^ recht weer de een of andere voedzame meel- cmjs wordt gekozen, zooals trommel- Koek. pannekoek'n, wentelteefjes, rijst koekjes, gort met pruimen, enz. enz. Een dikke, „huiselijke" groentesoep met stukjes runderpoulet (ook door blokjes scliapenvleesch le vervangen) en balletjes gehakt, zóó, dat per persoon bijv. gerekend wordt op 150 G. (li/a ons) vleesch, kan in eenigszins duurderen vorm als derde voorbeeld dienen; ook hier ltrfn men na de paar borden soep gerust „vleesch, groente, aardappelen", uitschakelen en dadelijk overgaan tot een nagerecht met flink wat koolhy draten'; rijst met boter en suiker, rijst schotel! je, drie in de pan, gebakken boekweite grutjes of ook een van de hierboven reeds genoemde meelspijzen. 't Kan, dunkt me, niet als straf be schouwd worden, als men een paar keeren per week tot zulk een maaltijd wond! veroordeeld In de tweede plaats, om' nog even bij de peulvruchten te blijven, zouden we af en toe bruine boonen of grau we erwten kunnen geven, die dan bij hel gebraden vleesch de rol hebben le vervullen van groente en aardappe len tegelijk. Of wel, we kunnen hun alleen de rol van aardappelen opdragen en bij wijze van groente er nog appel moes of gedroogde pruimen bij presen teeren, een aanvulling die vooral bij gebraden varkensv lees ch zeer in den smaak zal vallen. Het nagerecht kan gekozen worden uit de reeds ge noemde voorbeeldenhel zou echter ook uit een melkspijs kunnen bestaan, zooals rijslcnbrij, havermout, karnemelk met gort, griesincelpap. Groene erwten Ieenen zich tot een der gelijk gebruik minder goed. Toch gelukte hel ons wel zonder aardappelen een smakelijk gerecht te bereiden, dat in de verte doet denken aan den Franschen „pot au feu" en dat bestaat uit vleesch (rund-, varkens- of schapen-), groene erwten, winterwortelen en uien. Dit alles wordt niet eikaar in dezelfde pan ge kookt, wortelen en uien natuurlijk wat korter dan hot vleesch en de erwten, het vleesch wordt dan op een schotel gelegd, de groenten worden uit het vocht geschept en er omheen geschikt, en «le overblijvende bouillon wordt gebonden, cn er in een sauskom bij gepresenteerd. Wal gehakte peterselie over dc groenten gestrooid; voltooit den schotel. Men zou ook de groene erwten door witte boonen kunnen vervangen als die niel juist dit jaar zoo bizonder schaarsch waren; ook lean men in plaats van wor telen met uien ook als groenten kiezen knolselderij met prei oï koolraap met prei, met dit verschil dat èn de selderij én de prei op 't oogenblik heel duur zijn. In de derde plaats hebben we dan nóg over rijst te beschikken. Deze leent zich eigenlijk veel beter tot vervangingsmiddel van aardappelen, om dat haar weinig uitkomende smaak zich aan bijna alle andere voedingsmiddelen goed aanpast. Dat b.v. rijst bij gebraden vleesch door velen geprefereerd wordt boven aard appelen, is bekend genoeg; trouwens de jus van het vleesch (gehakt, biefstuk, lap jes, enz.) "ornit ook voor de rijst een even smakelijk toevoegsel als voor den aardappel, en bijna elke groente laat zich even goed bir ae op deze wijze opge diende rjjst gebruiken als bij de aard appelen. Echter kunnen we ook de jus vervan gen door de een of andere saus en de' rijst b.v. dan geven met haché, met kerrvsaus. met tomatensaus, met kaas eeden niet telde het allerergste van mij geloofde, onze verlooving verbrak, en mij daardoor brandmerkte in de oogen van allen als een. moordenaar en leugenaar De verontwaardiging legen mij werd sterker. De ambtenaren van de Koningin waren op weg, om tedopn wat de rechters van Truro weigerden te doen. Tot zoover heb ik u feiten gegeven Nu geef ik u vermoedens mijn eigen gevolgtrekkingen maar vermoedens, die zooals gij zult oordeelen allen grond van waarheid hebben. De ellendeling, wien ik bescherming gegeven had ,voor wien ik als dekmantel gediend had, be oordeelde mijn karakter naar het zijne en vreesde, dat ik niet in staat zou zijn den nieuwen, last le dragen, die op mij geworpen werd. Ilij vreesde, dat ik onder den druk er van spreken zou, mijn bewijzen zou bijbrengen, en hem z'oo in het verderf storten. Daar was die wond, en er was iets mog meer onbetwistbaars, dat hij vreesde, dat ik zeggen zou. Er was een wekere vrouw een wijf te Malpas die tot spreken gedwongen kon worden die oen mededinging omtrent haar tusschen den moordenaar en uw broeder kon verteld hebben. Want de zaak, waar voor Pieter Godolpliin den dood vond, was in den grond ellendig en schan delijk." Voor het eerst viel z\f hem heftig in de rede. saus; de meeste groenten, die zelf zon der saus worden bereid, passen daarbij uitstekend (spruitjes, slaboonen, snijboo- nen, raapstelen, savove kool enz.), ter wijl men er koud vleesch bij zou kunnen presenteeren of ook wel het in Holland minder bekende ..gekookte vleesch", dat dan met dezelfde saus bij de rijst wordt gebruikt (poulel, lamsvleesch, mager var kens vleesch). Ik zou hier te veel vervallen in ^ct geven van louter recepten, als ik wilde wijzen op de zéér vele smakelijke, meestal in Holland nog weinig bekende rijstge rechten, die op soortgelijke wijze den aardappel kunnen vervangen; 't lijkt mij voor het duidelijke overzicht beter, wan neer ik in een volgend artikel enkele van die proefjes bespreek, en mij nu bepaal tot het voltooien van onze maatregelen lol aardappel besparing. We zijn daarmee reeds zóó ver, dat 'we Si I dagen per week den aardappel schrappen, n.i één dag, omdat we er een voedzame soep voor in de plaats stellen; één dag, omdat we ons met bruine boo nen, capncijners of groene erwten „be helpen" één a twee dajen, omdat we tot een rijstgerecht onze toevlucht nemen. We kunnen het nóg verder brengen' Uit onzen „stamppol" den aardappel gehéél weglaten, lijkt mij niet gewemcht het eigenaardige samenhangende van het gerecht zou daardoor te veel verloren gaan; wèl echter kunnen we de portie aardappelen tot op de helft vermin deren, 'n hoeveelheid, die nog voldoende het „smeuïge" aan den stamppol geeft. De andere helft wordt dan vervangen door een daarmee gelijkstaande hoeveel heid groene erwten, bruine (of witte) boonen of rijst, m. a. w. we Stellen voor eiken Liter (750 G.) aardappelen in de plaats 300 (3 ons) erwlen (of boonen) of 200 G. (2 ons) rijst, alles rauw gewogen. Op deze wijze bereiden we savoye kool met rijst of met boonen, koolrapen met rijst of met booneu, hutspot met rijs/t of met groene erwten, boerenkool met groene erwten, uien met rijst, met boo nen of met »groene erwten, ingemaakte snij- en slaboonen met boonen, zuurkool met boonen. 't Is misschien niet overbodig, hier nog even te herhalen, dat rijst volkomen gelijk staat in voedingswaarde met de anders gebruikte aardappelen, dat ech ter de boonen en de erwten belangrijk hooger staan eu dal men door die l© gebruiken met succes ook op het anders meestal bij den stamppot gebruikte' vleesch kan bezuinigen. 't Mes snijdt hier dus aan twee kanten. Onze aardappelbesparing in stamppot - - gesteld: dat we dit gerecht tweemaal per week gebruiken zou dus neerko men op 2 halve dagen of 1 heelen dag, waardoor ons overzicht nu wordt 4 5 dagen geen aardappelen, 2é3 dagen de gewone hoeveelheid. Ten slotte dan nog iets over die ■■..iaarclappeldageniets wat trouwend ook voor de „halve aardappcldagen" mag gelden. We geven er ons in gewone tij den geen rekenschap van, hoeveel we {verliezen door de aardappelen t e schillen. 'tis in dezen tijd wel eens goed dit te wielenwe ver- l|ï||ezen an de geschilde aard-* Witte boonen zoudetï, wat klem- betreft, in vele van deze gerech ten meer op hun plaats zijn, ials ze maar niet zoo duur waren. Toch valt de kleur van de bruine boonen in deze «lamppotten erg mee en ziel hel gerecht er veel minder vreemd rul dan men oppervlakkig zou denken. Een aardig, praktisch middel om de bruine boonen tot witte te maken, be staat in het pellen der geweekte boonen, die zich op de wijze van amandelen ge makkelijk uit him schilletje laten doppen. „Spreekt ge kwaad van den doode?" „Geduld, jonkvrouwe," beval hij \,Ik belaster niemand. Ik spreek de waar heid van een doode, opdat die omtrent twee levenden bekend zal worden H001- mij dus aan' Ik heb lang gewacht en veel doorleefd, om u dit te kunnen ver tellen. Die ellendeling begreep, dat ik een gevaar voor hem worden kon daarom besloot hij mij uit den weg te ruimen Hij liet mij op een avond overvallen en aan boord van een schip brengen, om naar Barbarije gebracht, en daar als slaaf verkocht te worden'. Dat is de waarheid omtrent mijn ver dwijning). En de moordenaar, dien ik ten koste van mijzelf geholpen en beschermd had, had er nog meer voordeel van, dat ik weg was. God weet, of het vooruitzicht op dat voordeel hem nog meer in verzoeking bracht. Na verloop van lijd volgde hij mij op in mijn bezittingen, en eindelijk zelfs in de lief de van de trouwelooze vrouw die ©ens mijn verloofde was." Eindelijk ontwaakte zij uil het starre geduld, waarmee zij tot nu toe geluis1- terd had. „Wilt ge zeggen datdat Lionel....?" begon zij met een stem verstikt door verontwaardiging. En toen sprak Lionel eindelyk, hij sprong op. „Hij liegt!" riep hij'. „Hij liegt, Roi- samunde! Geloof hem niet." „Dat doe. ik niet", antwoordde zij', zich afwendend Een hooge blotf bet appelen een zevende meer du* i n de mei schil jje ko oklo daarna gepelde aarda ppelfl»-. Met andere woorden, als we van de hoeveelheid, die we laten schillen die- gelijks 1/7 afnemen, dan is aan 't emd* der week juist een portie voor dag bijeengegaard en men ziet dan bÖ e'kaar wal anders bij gedeelten in schiP- lenmand of vuilnisemmer zou verdwe nen Als men l zóó bekijkt, is het du* niet nog wel de moedie waard Mtf er „hel pellen op l bord' voor ove* te hebben? Trouwens, al komt de bereidings wijze van ongeschilde aardappelen met zoo heel veel in di> Hollandsche kók ken voor, toch zijn er in ons land Streken le A-inden, waar de! method* bekend genoeg is. Ik herinner aan ee* deel van Friesland, waar men spreekt van het „koppen en plassen" der aard appelen, d w. z. hel wegnemen vaneea klem stukje schil aan de belde uit einden, zoodat het zout uil het watWr in de aardappelen kan trekken Een ander ^gebruik is, de aardappe len in ongezouten waler (e koken (dooi de ongeschonden schil ml', trekt tóch niets naar binnen) cn er dan later op het bord wat tafelzout bi] te neme*. Als bezwaar zal tegen deze berei dingswijzen waarschijnlijk wel worde» aangevoerd het „lastige" en „fijdroo- vonde" van het zelf-pellen. Mag ik hier even opmerken ,dat dit toch maar voor een groot deel neerkomt o p onge woonte- men oefent zich in het pel len heel vlug en dan leert men 't mettertijd nog „gezellig" vinden, even als hel b.v. ook veel genoegelijker is om noten op te peuzelen onder 't pellen dan ze als een gepelde mass* vóór zich te zien neergezet. Voor wie deze opvatting niet kan dee- Uitpnttlns der eieren en middelen lot voorkoming. Een wijze tot voorkoming van uitput ting der mieren is het vermijden van boa- vatten en dit is niel moeilijk. Leef m goed geventileerde kamers, blijf nooit ia natte kleeren zitten en ga nooit zonder vcorzorg van hecte kamers in de kou. Andere voorzorgen zijn lichaamsoefe ning, regelmatige slaap, geregelde ge woonten, géén te zwaar voedsel, genoeg zaam 7 ui ver water cn als dubbele beveili ging Foster's Rugpijn Nieren Pillen 0» de nieren in goéden staat te houden. De nieren hebben veel te lijden van ee» hardnekkige kon of plotseling kouvatten. Zii hebben dan extra veel vergiften af te scheiden, waarmede het bloed door d* on regelmatige stoelgang en de geslote» huidporiën overladen wordt. Het is de taak der nieren om de ver giften uit het bloed tq filtreeren en nis zij er niet toe in staat zijn, wordt gij van kwaad tol erger. Urinezuur hoopt zich op en voegt er het zijne toe bij. Ontsteking van de nieren, rugpijn, niergruis, blaas- en urinekwalen, spit, niersteen, ischias, rheumatiek, waterzucht en ongeneeslijk* graden van nierzwakte kunnen er het gevolg van zijn. I.et bij het eerste teeke.n van nier- zwakte op zorgelooze gewoonten en ver ander deze onmiddellijk. Geef de nierea de noodige hulp door haar te verster ken en heelen mei Foster's Rugpijn Nie ren Pillen. Het eenige, waarop Foster's Pillen aanspraak maken, is dat zij uitslui tend voor nier- en blaaskwalen dieneer niet voor iets anders. Op elke doos Foster's Rugpijn Niere» Pillen komt het handelsmerk de nu met zijn banden in de lendenen voor. Te Middelburg verkrijgb. bij Joh. de Roo», Vlasmarkt K 157. Toezending geschiedt franco na ontv. v. postwissel f 1.75 p doos of f 10.— p. zes doozen. dekte het donkere gelaat van Sakr-ety- Bahr. Een oogenblik volgden zijn oogca haar, toen zij een paar schreden terug trad, toen zag hij Lionel toornig aau! ,Hij trad zwijgend op hem toe rrrc* zulk een dreigend gelaat, dat Lionel in nieuwen schrik samenkromp. Sakr-el-Bahr greep zijn breeder's poft als in een ijzeren boei „Wij zullen val avond de waarheid hooren, al moest zf met gloeiende tangen uit je gehaald worden," zei hij binnensmonds. Hij sleepte hem naar het midden va* het terras voor Rosamunde, en deed hem met geweld neerknielen. „Weet je iets van de vindingrijkheid van de Moorsche pijnbank?" vroeghf hem. „Je zult wel eens gehoord lieH- ben van het rad en de duimschroeven; Dat zijn instrumenten tot vermaak, ver geleken bij de middelen, die Barbarije heeft, om stijve tongen los te malcen" Bleek en strak met saamgeknepe» handen stond Rosamunde voor hen* „Lafaard! schelm! ellendige, afval lige hondl" schold zij hem;. Olivier liet den pols van zijn broeder los en klapte in zijn handen. Zonder op Rosamunde te letten, zag hij op Lionel neder, 'die sidderend aan zij* voeten lag fWordt vervoigdA

Krantenbank Zeeland

Middelburgsche Courant | 1917 | | pagina 5