nigheid welke liet hebben moet, en wordt de verbruiker be
drogen. Ondertusschen ligt hier niet altijd de schuld aan den
bakker, daar hij dikwijls zelf zijn meel reeds vervalscht ont
vangt. Bolarid heeft de volgende wijze van onderzoek
aanbevolen, die door de bakkers zelve kan uitgevoerd worden.
20 Wigtjes meel worden in een lap van neteldoek onder
koud water uitgekneed. waardoor het zetmeel als in koud
water onoplosbaar zich afzondert door de poriën van het
neteldoek. De geheele zetmeel bevattende vloeistof wordt nu
gegoten in een spits toeloopend glas, en gedurende drie uren
aan zich zelve overgelaten. Het water wordt alsnu afge-
schonkenen met een lepeltje het bovenste weeke ge
deelte van het bezinksel, dat zich in het glas gevormd heeft,
weggenomen. De geringe massa die nu onder in het spitse
glas overblijft Iaat men staan tot zij nu vast genoeg geworden
is, om door voorzigtige drukking met den vinger aan ëén stuk
en uitgenomen te worden, hetgeen alsdan zeer gemakkelijk
gaat. De top van deze kegelvormige massa bevat natuurlijk
de deeltjes die, zwaarder zijnde, zich het eerst hebben afgezet;
was aardappelmeel toegevoegd, dan zal hij er nagenoeg geheel
uit bestaan. Men snijdt nu ongeveer een wigtje v&n den top
des kegels, roert dit in een mortier zacht met water aan, en
laat het mengsel door filtreerpapier loopen bij de gefiltreerde
vloeistof voegt men eenige droppels iodium-oplossing even
als de herkenningsmiddelen waarvan we later spreken in elke
apotheek voor eenige stuivers verkrijgbaar waardoor deze
terstond blaauw zal gekleurd worden zoo er werkelijk aard
appelmeel was voorhanden geweest.
Deze werking berust op de eigenschap der aardappelzet
meel -korrels, die door de geringe mechanische drukking van
den stamper bij het. aanroeren met water opengedrukt worden,
zoo dat de vloeibare zelfstandigheid die zij bevatten, er uit
loopt, terwijl de tarwe-zetmeel-korrels ongedeerd en bij het
filtreren terug blijven.
De toevoeging van boonenmeel is te ontdekken aan de rosé
kleur welke het aan het brood geeft, en wordt op de volgende
wijze aangetoond.
Eene hoeveelheid meel wordt met even zoo veel zand in een
steenen mortier gedurende 10 minuten sterk gewreven, en
langzamerhand eene viervoudige hoeveelheid water bijge
voegd; zoo men nu dit mengsel filtreert, dan zal men waar
nemen dat de massa die boonenmeel bevat, veel langzamer
doorloopt, dan wanneer men de proef met zuiver meel neemt
en daarenboven melkachtig blijft. Alsdan moet een gedeelte
van het gefiltreerde vocht tuet eene gelijke hoeveelheid iodiura-
oplossing vermengd worden, waarbij zal blijken dat de van zui
ver tarwemeel onderzochte vloeistofdonkerblaauw wordt, ter
wijl die van met boonenmeel vervalscht meel zeer lichtblaauw
blijft. Hier heeft dus juist het omgekeerde plaats als bij de
vorige proef, daar boonenmeel geen zelmeel-korrels bevat, en
door het sterke wrijven met zand de tarwe zetmeel-korrels ver
broken zijn. Bij deze alsmede bij de vorige proefis het aan te
bevelen steeds eene tegen proef metzuiver tarwemeel te nemen.
Wij gaan thans over tot die vervalschingen welke aange
wend worden om slecht brood schijnbaar goed te maken, of
het gewigt. er van op eene bedriegelijke wijze te vergrooten.
Men maakt hiertoe hoofdzakelijk gebruik van zwavelzuur,
koperoxyde, aluin, koolzure magnesia en alealien.
Het zwavelzunr-koperoxyde wordt veelvuldig aangewend,
omdat ten eerste de bereiding spoediger van de hand gaat,
ten tweede verkrijgen korst en kruim een schooner aanzien,
en ten derde kan er eene grootere hoeveelheid water bijge
voegd worden. Deze voordeden worden reeds door eene zeer
geringe toevoeging van dat zout. verkregen, bij voorbeeld van
één grein op een nederlandsch pond brood, en hoewel nu zulk
eene geringe hoeveelheid bij gezonde en sterke personen geen
onmiddellijk nadeel zal te weeg brengen, zoo is het toch be
wezen dat bij kinderen of na langdurig gebruik schadelijke
werkingen zullen ontstaan. Daarom kan mengeene te strenge
maatregelen nemen tegen deze vervalsching, en behoort de
wetenschap zekere middelen aan de hand te geven om haar te
ontdekken.
Het koper is een van die metalen welke gemakkelijk her
kend worden, en het schijnt daarom bij den eersten opslag
niet inoeijelijk deze vergiftige stof in het brood te onderken
nen; maar wanneer men bedenkt in welk eene kleine hoeveel
heid het gewoonlijk onder het brood vermengd wordt, dan is
het d uiiJelijk dat wen hierbij zeerzorgvuldig moet te werk gaan.
De beste wijze ter ontdekking is de volgende door Kuhlman
opgegeven. Men neemt het vierde gedeelte van een brood en
snijdt zorgvuldig de korst er af. Het kruim wordt in een por
seleinen kroes volkomen tot asch verbrand, en deze na fijn
gemaakt te zijn met eenig salpeterzuur overgoten. Dit meng
sel wordt nu zoo lang verwarmd tot bijna al het vrije zuur
verdampt is, eu er slechts eene zwarte taaije massa over
blijft die in zijne vierdubbele hoeveelheid water onder
verwarming wordt opgelost. Daarna wordt de oplossing
gefiltreerd, om de door het zuur niet opgeloste deelen af te
zonderen, en zoo lang vloeibare ammonia bijgevoegd tot de
vloeistof na omschudden er duidelijk naar ruikt. Zij wordt
nu van het aanzienlijk ontstane bezinksel afgefiitreenï en zoo
lang verwarmd tot de reuk van ammonia volkomen ver
dwenen is, en alsdan een paar droppels salpeterzuur
toegevoegd. De vloeistof wordt nu onderzocht met eene
oplossing van bloedloogzout, welke bij aanwezigheid van
de minste hoeveelheid van een koperzout zich terstond rood
kleurt. Op deze wjjze kan men het koperzout in het brood
ontdekken wanneer dit slechts 1/70000 daarvan bevat.
De aluin wordt insgelijks in den laatsten tijd veelvuldig
gebruikt om het brood witter te maken en te gelijker tijd zijn
watergehalte te vermeerderen. Hoewel minder gevaarlijk dan
het koperzout, zal het toch bij langdurig gebruik door zijne
adstringerende werking schadelijke gevolgen verwekken.
Zijne aanwezigheid laat zich op de volgende wijze zeer ge
makkelijk aantoonen.
Men laat een gedeelte van het brood eenige uren met koud
water trekken en perst het vervolgens door een linnen doek,
welke bewerking men nogmaals herhaalt. Het verkregene
vocht wordt nu tot droogwordens uitgedampt, het overblij
vende wederom in water opgelost, gefiltreerd, en de heldere
vloeistof met ammonia vermengd, waardoor bij aanwezigheid
van aluin een vlokkig wit bezinksel zal ontstaan van aluin-
aarde-hydraat.
Koolzure magnesia wordt bij het brood gevoegd om het
deeg beter te doen rijzen ea stijver te maken. Men ontdekt
deze verbinding door het brood met koud verdund zwavel
zuur uit te trekken, de oplossing tot droogwordens toe uitte
dampen, op nieuw in water op te lossen, te filtreren en er een
overvloed van ammonia en phosphorzure natron bij te voegen,
waarbij de magnesia als een onoplosbaar kristallinisch phos-
phorzuur dubbelzout gepraecipiteerd wordt.
De koolzure ammonia doet bij het brood de zelfde werking
als de magnesia. Daar dit zout, hoewei vlugtig, door de warmte
van den bakoven niet geheel wordt uitgedreven, heeft men
hierdoor kans dit bedrog te ontdekken. Daartoe is het best,
het brood met koud gedistilleerd water uit te trekken en na
verloop van een half uur uit te persen. Bij het vocht worden
eenige droppels zoutzuur gevoegd er. alles bij een zachte
warmte tot droogwordens uitgedampt. Het drooge over
blijfsel wordt daarna met een weinig bijtendeloogbehandeld,
waardoor de ammonia uitgedreven, en aan zijnen prikke
lenden reuk gemakkelijk herkend wordt.
Ten slotte vermelden wij nog de verontreiniging van brood
door sommige onkruidzaden, die meestal door toevallige
omstandigheden daarin voorkomen, en ook ten deele te her
kennen zijn. Zoo maakt de gemeene Bolderik (Agrostemna
githago) het brood hlaauwachtig en scherp van smaak, de
Rogge Dravik(BroraussecaUnus) maakt het zwartachtig zwaar
en onverteerbaar, de groote en kleine llatelen (Rhinantus ma
jor en minor) geven daaraan een blaauwachtig kleverig aan
zien en een walgelijk zoeten smaak; de Hazenklaver (Trifolium
arvense) kleurthet brood rood, bedwelmend Raijgres (Loliura
temulentum) zwart blaauw en werkt daarbij zeer giftig. liet
meel geeft, daarmede gemengd, een minder dik gebonden deeg
en zoo wel het meel als het brood met water gekookt schui
men sterk.
ïiëlmdigjiei».
LIJST vermeldende de nommers der loten in de verloting
van voorwerpen van kunst en smaak ten behoeve der
slagtoffer* door den brand van Enschedé, geplaatst dooi
de raiddelburgscbe sub-kommissie, waarop bij de trek
king te Zwolle prijzen zijn gevallen, met opgaaf van de
nommers der prijsvoorwerpen.
XEËTajMINCiEN.
Loten.
Prijzen.
Loten.
Prijz.
Loten.
Prijz.
Loten.
Prijz.
23866
1889
24119
3422
Middelburg.
23868
1729
24125
3372
jvüude kekke.
23602
3219
23870
1779
24128
3532
26597
5804
23G17
3159
23873
1869
21133
3482
26600
5794
23618
3299
23876
1739
24136
3472
26603
1143
23620
3329
23882
1689
24139
3562
26611
1193
23621
3359
23892
1709
24144
3552
26623
1063
23623
3259
23893
1769
24155
3402
26624
1183
23624
3289
23895
1839
24157
3392
26633
1053
23627
3309
23899
1699
24172
3492
26634
1133
23633
3169
23908
1854
24173
3462
26635
1153
23635
3249
23910
1844
24178
3452
26641
1083
2363S
3279
23914
1874
24179
3522
26643
1113
23647
3319
23918
1784
24181
3432
26646
1223
23663
3199
23924
1744
24187
354-2
Meliskerke.
23664
3339
23934
1824
24193
3382
23667
3269
23941
1804
24225
2929
24291
2839
23671
23677
3209
3229
23942
23944
1814
1794
V kerk.
tf. en St. .Toosl.
236S2
3349
23945
1754
24259
2779
23591
1625
23683
3189
23953
1714
24262
2799
23600
3219
23696
23697
3239
3179
23966
23968
1884
1724
24268
24269
2919
2859
oostkapelle.
23701
504
23970
1774
24271
2769
2419S
3412
23712
444
23973
1864
24274
2829
24199
3512
23721
454
23976
1734
24275
2899
24203
2809
23722
23724
534
484
23982
23992
1684
1704
24276
24285
2S49
2879
O. en W. Soub.
23728
23730
434
624
23993
23995
1764
1834
Abnemuiden.
6312
6321
445
455
23731
574
23999
1694
23546
1475
6322
535
23732
594
24002
3215
23550
1535
6324
485
23734
474
24017
3155
24313
157
24241
2889
23739
464
24018
3295
24319
127
Seuooskerke.
23743
544
24020
3325
24320
97
23744
494
24021
3355
24336
37
23559
1585
2374-9
514
24023
3255
Aagtekerke.
23566
1485
23758
554
24024
3285
23568
1605
23768
604
24027
3305
23569
1575
St. Laurens.
23773
614
24033
3165
23572
1595
23783
584
24035
3245
23575
1645
24306
167
23 787
424
24038
3275
23577
1545
2431D
137
23788
23800
564
524
24047
24063
3315
3195
23579
23587
1515
1565
Westkapelle.
33808
1859
24064
3335
Domburg.
6328
625
23810
1849
24067
3265
26552
5704
23814
1879
24071
3205
24206
2909
26576
5854 i
23818
1789
24077
3225
24214
2749
26580
5674 j
23S24
1749
24082
3345
24244
2739
26583
5724 I
23834
1S29
24083
3185
24246
2789
zoutelande.
23841
1S09
24096
3235
24248
2819
23842
1819
24097
3175
Grijpskerke.
24295
2869
23844
1799
24101
3362
24296
2759
23845
1759
24102
3502
20073
4787
24299
2939
Het schoonerschip Cuthurina Elizabeth, gez. J. Pander, is
den 1 oktober te Newcastle aangekomenalles was wel aan
boord.
Sedert 1 dezer zijn uit zee gekomen, bestemd naar Ant
werpen Snowdrop. gez. Bell, Zauk; Guslave Pastorgez. Ub-
belohde, Oporto; Maria, gez. de Jonge, Adava; America,gez.
Areus, Johanna Louisa, gez. Barelds, Rock, gez. Cheli, alle van
Buenos-Ayres; Jeannette Melanie, gez. Spydschaert, Girgenti;
Henry B. Wrightgez. Park, Carl, gez. Porngvist, beide van
Akyab; Pearl, gez. Iladerny, Whitehaven Ydale, gez. Jahn-
sen, John Eraser, gez. Herbest, Heater Bell, gez. Ilowell, alle
van Callao, Eugene, gez. Hegewish. Riga; Pliilolarde, gez.
Weysen, Rangoon; Lucknoic, gez. Mickl, New-York; Wil
liam West, gez. Salt, LiverpoolMysterygez. Hudson, Lon
den John Bungangez. Watt, OdessaWilliam, gez. Johnson,
Goole; Ville de Suite gez. Lepart, BourdeauxRachel Anne,
gez. Clitna, CharlestownHerodat, gez. Niemann, Berdi-
ansk; Homer, gez. Coutorn, Rio Grande; Eendragt, gez.de
Boer, Divorno Car Johan. gez. Heidin, Rangoon. Naar Gent
bestemdJohannes, gez. Mokring, CeitingsielPern, gez.
Joknsen, Akyab; en naar la Guaysa: Holstein, gez. Groth,
Hamburg.
Van Antwerpen naar zee gezeild Bellow Crest, gez. Camp,
Gênes; Honour, gez. Grahorn, Novi Pluto, gez. Berberwich,
Wilhelm August, gez. Scharmberg. alle naar Engeland.
haaiielsiïersc;tey.
442201 b. 71 t. 5833S5 b. t. 428636 b. y
23853 1719 24-106 3442 29509 3738
De houders van vorenstaande loten worden verzocht
de daarop gevallen prijzen, maandag den Gen en don
derdag den 9en oktober, van des morgens 9 tot des
namiddags 2 ure. tegen afgifte der loten, te doen afhalen
bij de baronnesse van Lijnden, Abdij.
Voorraad onverkocht bij de Ned. handelmaatschappij
op 30 sept. 1862
1860. 1861. 1862.
HLoffij. te Amsterdam
Rotterdam I
Dordrecht J.49100 b.—v. 34-100 o. v. 51900 b.—y
a Middelburg
t Schiedam J
Voorraad op ontvangcedullen
I860. 1861. 1862.
te Amsterdam
a Rotterdam
ii DordrechtJ. 48276 b. 7314- b. 6862 b. v.
a Middelburgj
Schiedam.J
Afgeleverd door de Nederlandsche handelmaatschappij
I860. 1861. 1862.
Januarij
Junij.
Julij35955 n a 24-072 n 20605 n
Aug4-02S5 a 33S57 22753 >r
Sept. 18714-7 - 1G15&7 203439
705588 b. 71 v. 802911b. v. 675433 b. t.
Op 30 sept. uog af te lev. 449646 b. v. 248552 b. v. 316153 b.y.
De koffijveilingeii der Nederlandsche haudelm. hebben bedragen
Afgelev. tot 30 sept. Nog af te leveren.
20 sept. 1860 557022 balen. 155652 balen. 4-01370 balen.
IS i' 1S61 3S9755 148517 241238 k
17 1862 502486 191195 309291 -•
Specerijen. 30sept. I860. 1861. 1862.
Noot 24-0 vaten. 318 vaten. 286 vaten.
Foelie SO n 165 271
Nagelen
Kaneel 364- fard. fard. 125 fard.
Peper 78 balen. 1250 balen. balen.
Graaiiniark(e!i enz.
Amsterdam 1 oktober. Raapolie op zes weken f 4:9f.
Lijnolie op zes weken f 46J.
Dordrecht 2 oktober. Tarwe was hedeu 10, rogge en
gerst 20 cent hooger. haver bleef onveranderd. Paardenboo-
nen daarentegen werden 20 cent en bruineboonen f 1 lager
verkocht.
Oostbuug 1 oktober. De aanvoer van granen was lieden
iets ruimer dan de vorige week, terwijl de kooplust beperkt
was alleen puike nieuwe tarwe was iets hooger en dito gerst
en haver tot vorigen prijs te verkoopen. Jarige granen, rogge
en erwten waren weinig gevraagd en paardenboonen of zaden
bijna nietgetoond. Men betaalde jarige tarwe f 10.50 af 11,25.
Nieuwe fi) a f 10,50. Rogge f6.75. f7, f7,20. Nieuwe win-
tergerst f 5,25 a f 6.25. Zomer dito f5, f5,50. Haver f2,75,
f3, f3,2.3 a f3,50. Graauwe en groene erwten f 7 a fS naar
deugd.
Middelburg 2 oktober. De aanvoer van granen, tarwe
uitgezonderd, was heden klein, en in navolging der dalende
hollandsche markten, waren koopers geretireerd; houders
daarentegen hielden meestal op vorigen weekprijs vast, waar
door het gepasseerde in den handel heden van weinig betee-
kenis was.
Jarige zeeuwsche tarwe f 11.25 a f 10,50 naar deugd.
Nieuwe zeeuwsche tarwe f 10 a f 9,50 volgens soort. Twee
jarige walchersche tarwe hield men op f 10,50. Puike jarige
walchersche tarwe f 12 en voor extra puike is nog f 12,50 be
taald. Puike nieuwe walchersche tarwe voor de zaai f 11,25
af 11, puike bak-tarwe f 10,50, f 10, mindere f9,75 a f9,50.
Jarige zeeuwsche rogge f S, puike nieuwe rogge f 7, mindere
f6,75 de mud. Nieuwe wintergerst bijna niet aan, de beste
werd f5,50, mindere f5 gekocht. Nieuwe zoinergerst zeer
weinig ter veil, puike walchersche f5,40, de beste zeeuwsche
f 5,25, mindere f 5 a f 4.7-5 de inud. Nieuwe walchersche wit-
teboonen zeer weinig aanmen kocht die gaarne aan f 10 tot
f 10,50. Nieuwe walchersche bruineboonen f 10,50. f 10,40 a
f 10,25 haar deugd. Nieuwe walchersche paardenboonen nage
noeg niet ter veil en aan f7 en f6.75 gekocht. Nieuwe wal
chersche groene erwten f8.10. fS a f7,75 naar kwaliteit,
enkele klussen groote erwten f9,50 de mud. Nieuwe zeeuw
sche paardenboonen noch dito erwten waren er ter veil. Kool
zaad minder gegeerdvoor een enkel best monster is f 15,50
betaald. ''-r-
Raapolie f 4Ik n Patentolie f51. Lijnolie f49 per vat op 6
weken, op kon tent fl lager. Harde lijnkoeken f 12 per 101-
stuks.