nigheid welke liet hebben moet, en wordt de verbruiker be drogen. Ondertusschen ligt hier niet altijd de schuld aan den bakker, daar hij dikwijls zelf zijn meel reeds vervalscht ont vangt. Bolarid heeft de volgende wijze van onderzoek aanbevolen, die door de bakkers zelve kan uitgevoerd worden. 20 Wigtjes meel worden in een lap van neteldoek onder koud water uitgekneed. waardoor het zetmeel als in koud water onoplosbaar zich afzondert door de poriën van het neteldoek. De geheele zetmeel bevattende vloeistof wordt nu gegoten in een spits toeloopend glas, en gedurende drie uren aan zich zelve overgelaten. Het water wordt alsnu afge- schonkenen met een lepeltje het bovenste weeke ge deelte van het bezinksel, dat zich in het glas gevormd heeft, weggenomen. De geringe massa die nu onder in het spitse glas overblijft Iaat men staan tot zij nu vast genoeg geworden is, om door voorzigtige drukking met den vinger aan ëén stuk en uitgenomen te worden, hetgeen alsdan zeer gemakkelijk gaat. De top van deze kegelvormige massa bevat natuurlijk de deeltjes die, zwaarder zijnde, zich het eerst hebben afgezet; was aardappelmeel toegevoegd, dan zal hij er nagenoeg geheel uit bestaan. Men snijdt nu ongeveer een wigtje v&n den top des kegels, roert dit in een mortier zacht met water aan, en laat het mengsel door filtreerpapier loopen bij de gefiltreerde vloeistof voegt men eenige droppels iodium-oplossing even als de herkenningsmiddelen waarvan we later spreken in elke apotheek voor eenige stuivers verkrijgbaar waardoor deze terstond blaauw zal gekleurd worden zoo er werkelijk aard appelmeel was voorhanden geweest. Deze werking berust op de eigenschap der aardappelzet meel -korrels, die door de geringe mechanische drukking van den stamper bij het. aanroeren met water opengedrukt worden, zoo dat de vloeibare zelfstandigheid die zij bevatten, er uit loopt, terwijl de tarwe-zetmeel-korrels ongedeerd en bij het filtreren terug blijven. De toevoeging van boonenmeel is te ontdekken aan de rosé kleur welke het aan het brood geeft, en wordt op de volgende wijze aangetoond. Eene hoeveelheid meel wordt met even zoo veel zand in een steenen mortier gedurende 10 minuten sterk gewreven, en langzamerhand eene viervoudige hoeveelheid water bijge voegd; zoo men nu dit mengsel filtreert, dan zal men waar nemen dat de massa die boonenmeel bevat, veel langzamer doorloopt, dan wanneer men de proef met zuiver meel neemt en daarenboven melkachtig blijft. Alsdan moet een gedeelte van het gefiltreerde vocht tuet eene gelijke hoeveelheid iodiura- oplossing vermengd worden, waarbij zal blijken dat de van zui ver tarwemeel onderzochte vloeistofdonkerblaauw wordt, ter wijl die van met boonenmeel vervalscht meel zeer lichtblaauw blijft. Hier heeft dus juist het omgekeerde plaats als bij de vorige proef, daar boonenmeel geen zelmeel-korrels bevat, en door het sterke wrijven met zand de tarwe zetmeel-korrels ver broken zijn. Bij deze alsmede bij de vorige proefis het aan te bevelen steeds eene tegen proef metzuiver tarwemeel te nemen. Wij gaan thans over tot die vervalschingen welke aange wend worden om slecht brood schijnbaar goed te maken, of het gewigt. er van op eene bedriegelijke wijze te vergrooten. Men maakt hiertoe hoofdzakelijk gebruik van zwavelzuur, koperoxyde, aluin, koolzure magnesia en alealien. Het zwavelzunr-koperoxyde wordt veelvuldig aangewend, omdat ten eerste de bereiding spoediger van de hand gaat, ten tweede verkrijgen korst en kruim een schooner aanzien, en ten derde kan er eene grootere hoeveelheid water bijge voegd worden. Deze voordeden worden reeds door eene zeer geringe toevoeging van dat zout. verkregen, bij voorbeeld van één grein op een nederlandsch pond brood, en hoewel nu zulk eene geringe hoeveelheid bij gezonde en sterke personen geen onmiddellijk nadeel zal te weeg brengen, zoo is het toch be wezen dat bij kinderen of na langdurig gebruik schadelijke werkingen zullen ontstaan. Daarom kan mengeene te strenge maatregelen nemen tegen deze vervalsching, en behoort de wetenschap zekere middelen aan de hand te geven om haar te ontdekken. Het koper is een van die metalen welke gemakkelijk her kend worden, en het schijnt daarom bij den eersten opslag niet inoeijelijk deze vergiftige stof in het brood te onderken nen; maar wanneer men bedenkt in welk eene kleine hoeveel heid het gewoonlijk onder het brood vermengd wordt, dan is het d uiiJelijk dat wen hierbij zeerzorgvuldig moet te werk gaan. De beste wijze ter ontdekking is de volgende door Kuhlman opgegeven. Men neemt het vierde gedeelte van een brood en snijdt zorgvuldig de korst er af. Het kruim wordt in een por seleinen kroes volkomen tot asch verbrand, en deze na fijn gemaakt te zijn met eenig salpeterzuur overgoten. Dit meng sel wordt nu zoo lang verwarmd tot bijna al het vrije zuur verdampt is, eu er slechts eene zwarte taaije massa over blijft die in zijne vierdubbele hoeveelheid water onder verwarming wordt opgelost. Daarna wordt de oplossing gefiltreerd, om de door het zuur niet opgeloste deelen af te zonderen, en zoo lang vloeibare ammonia bijgevoegd tot de vloeistof na omschudden er duidelijk naar ruikt. Zij wordt nu van het aanzienlijk ontstane bezinksel afgefiitreenï en zoo lang verwarmd tot de reuk van ammonia volkomen ver dwenen is, en alsdan een paar droppels salpeterzuur toegevoegd. De vloeistof wordt nu onderzocht met eene oplossing van bloedloogzout, welke bij aanwezigheid van de minste hoeveelheid van een koperzout zich terstond rood kleurt. Op deze wjjze kan men het koperzout in het brood ontdekken wanneer dit slechts 1/70000 daarvan bevat. De aluin wordt insgelijks in den laatsten tijd veelvuldig gebruikt om het brood witter te maken en te gelijker tijd zijn watergehalte te vermeerderen. Hoewel minder gevaarlijk dan het koperzout, zal het toch bij langdurig gebruik door zijne adstringerende werking schadelijke gevolgen verwekken. Zijne aanwezigheid laat zich op de volgende wijze zeer ge makkelijk aantoonen. Men laat een gedeelte van het brood eenige uren met koud water trekken en perst het vervolgens door een linnen doek, welke bewerking men nogmaals herhaalt. Het verkregene vocht wordt nu tot droogwordens uitgedampt, het overblij vende wederom in water opgelost, gefiltreerd, en de heldere vloeistof met ammonia vermengd, waardoor bij aanwezigheid van aluin een vlokkig wit bezinksel zal ontstaan van aluin- aarde-hydraat. Koolzure magnesia wordt bij het brood gevoegd om het deeg beter te doen rijzen ea stijver te maken. Men ontdekt deze verbinding door het brood met koud verdund zwavel zuur uit te trekken, de oplossing tot droogwordens toe uitte dampen, op nieuw in water op te lossen, te filtreren en er een overvloed van ammonia en phosphorzure natron bij te voegen, waarbij de magnesia als een onoplosbaar kristallinisch phos- phorzuur dubbelzout gepraecipiteerd wordt. De koolzure ammonia doet bij het brood de zelfde werking als de magnesia. Daar dit zout, hoewei vlugtig, door de warmte van den bakoven niet geheel wordt uitgedreven, heeft men hierdoor kans dit bedrog te ontdekken. Daartoe is het best, het brood met koud gedistilleerd water uit te trekken en na verloop van een half uur uit te persen. Bij het vocht worden eenige droppels zoutzuur gevoegd er. alles bij een zachte warmte tot droogwordens uitgedampt. Het drooge over blijfsel wordt daarna met een weinig bijtendeloogbehandeld, waardoor de ammonia uitgedreven, en aan zijnen prikke lenden reuk gemakkelijk herkend wordt. Ten slotte vermelden wij nog de verontreiniging van brood door sommige onkruidzaden, die meestal door toevallige omstandigheden daarin voorkomen, en ook ten deele te her kennen zijn. Zoo maakt de gemeene Bolderik (Agrostemna githago) het brood hlaauwachtig en scherp van smaak, de Rogge Dravik(BroraussecaUnus) maakt het zwartachtig zwaar en onverteerbaar, de groote en kleine llatelen (Rhinantus ma jor en minor) geven daaraan een blaauwachtig kleverig aan zien en een walgelijk zoeten smaak; de Hazenklaver (Trifolium arvense) kleurthet brood rood, bedwelmend Raijgres (Loliura temulentum) zwart blaauw en werkt daarbij zeer giftig. liet meel geeft, daarmede gemengd, een minder dik gebonden deeg en zoo wel het meel als het brood met water gekookt schui men sterk. ïiëlmdigjiei». LIJST vermeldende de nommers der loten in de verloting van voorwerpen van kunst en smaak ten behoeve der slagtoffer* door den brand van Enschedé, geplaatst dooi de raiddelburgscbe sub-kommissie, waarop bij de trek king te Zwolle prijzen zijn gevallen, met opgaaf van de nommers der prijsvoorwerpen. XEËTajMINCiEN. Loten. Prijzen. Loten. Prijz. Loten. Prijz. Loten. Prijz. 23866 1889 24119 3422 Middelburg. 23868 1729 24125 3372 jvüude kekke. 23602 3219 23870 1779 24128 3532 26597 5804 23G17 3159 23873 1869 21133 3482 26600 5794 23618 3299 23876 1739 24136 3472 26603 1143 23620 3329 23882 1689 24139 3562 26611 1193 23621 3359 23892 1709 24144 3552 26623 1063 23623 3259 23893 1769 24155 3402 26624 1183 23624 3289 23895 1839 24157 3392 26633 1053 23627 3309 23899 1699 24172 3492 26634 1133 23633 3169 23908 1854 24173 3462 26635 1153 23635 3249 23910 1844 24178 3452 26641 1083 2363S 3279 23914 1874 24179 3522 26643 1113 23647 3319 23918 1784 24181 3432 26646 1223 23663 3199 23924 1744 24187 354-2 Meliskerke. 23664 3339 23934 1824 24193 3382 23667 3269 23941 1804 24225 2929 24291 2839 23671 23677 3209 3229 23942 23944 1814 1794 V kerk. tf. en St. .Toosl. 236S2 3349 23945 1754 24259 2779 23591 1625 23683 3189 23953 1714 24262 2799 23600 3219 23696 23697 3239 3179 23966 23968 1884 1724 24268 24269 2919 2859 oostkapelle. 23701 504 23970 1774 24271 2769 2419S 3412 23712 444 23973 1864 24274 2829 24199 3512 23721 454 23976 1734 24275 2899 24203 2809 23722 23724 534 484 23982 23992 1684 1704 24276 24285 2S49 2879 O. en W. Soub. 23728 23730 434 624 23993 23995 1764 1834 Abnemuiden. 6312 6321 445 455 23731 574 23999 1694 23546 1475 6322 535 23732 594 24002 3215 23550 1535 6324 485 23734 474 24017 3155 24313 157 24241 2889 23739 464 24018 3295 24319 127 Seuooskerke. 23743 544 24020 3325 24320 97 23744 494 24021 3355 24336 37 23559 1585 2374-9 514 24023 3255 Aagtekerke. 23566 1485 23758 554 24024 3285 23568 1605 23768 604 24027 3305 23569 1575 St. Laurens. 23773 614 24033 3165 23572 1595 23783 584 24035 3245 23575 1645 24306 167 23 787 424 24038 3275 23577 1545 2431D 137 23788 23800 564 524 24047 24063 3315 3195 23579 23587 1515 1565 Westkapelle. 33808 1859 24064 3335 Domburg. 6328 625 23810 1849 24067 3265 26552 5704 23814 1879 24071 3205 24206 2909 26576 5854 i 23818 1789 24077 3225 24214 2749 26580 5674 j 23S24 1749 24082 3345 24244 2739 26583 5724 I 23834 1S29 24083 3185 24246 2789 zoutelande. 23841 1S09 24096 3235 24248 2819 23842 1819 24097 3175 Grijpskerke. 24295 2869 23844 1799 24101 3362 24296 2759 23845 1759 24102 3502 20073 4787 24299 2939 Het schoonerschip Cuthurina Elizabeth, gez. J. Pander, is den 1 oktober te Newcastle aangekomenalles was wel aan boord. Sedert 1 dezer zijn uit zee gekomen, bestemd naar Ant werpen Snowdrop. gez. Bell, Zauk; Guslave Pastorgez. Ub- belohde, Oporto; Maria, gez. de Jonge, Adava; America,gez. Areus, Johanna Louisa, gez. Barelds, Rock, gez. Cheli, alle van Buenos-Ayres; Jeannette Melanie, gez. Spydschaert, Girgenti; Henry B. Wrightgez. Park, Carl, gez. Porngvist, beide van Akyab; Pearl, gez. Iladerny, Whitehaven Ydale, gez. Jahn- sen, John Eraser, gez. Herbest, Heater Bell, gez. Ilowell, alle van Callao, Eugene, gez. Hegewish. Riga; Pliilolarde, gez. Weysen, Rangoon; Lucknoic, gez. Mickl, New-York; Wil liam West, gez. Salt, LiverpoolMysterygez. Hudson, Lon den John Bungangez. Watt, OdessaWilliam, gez. Johnson, Goole; Ville de Suite gez. Lepart, BourdeauxRachel Anne, gez. Clitna, CharlestownHerodat, gez. Niemann, Berdi- ansk; Homer, gez. Coutorn, Rio Grande; Eendragt, gez.de Boer, Divorno Car Johan. gez. Heidin, Rangoon. Naar Gent bestemdJohannes, gez. Mokring, CeitingsielPern, gez. Joknsen, Akyab; en naar la Guaysa: Holstein, gez. Groth, Hamburg. Van Antwerpen naar zee gezeild Bellow Crest, gez. Camp, Gênes; Honour, gez. Grahorn, Novi Pluto, gez. Berberwich, Wilhelm August, gez. Scharmberg. alle naar Engeland. haaiielsiïersc;tey. 442201 b. 71 t. 5833S5 b. t. 428636 b. y 23853 1719 24-106 3442 29509 3738 De houders van vorenstaande loten worden verzocht de daarop gevallen prijzen, maandag den Gen en don derdag den 9en oktober, van des morgens 9 tot des namiddags 2 ure. tegen afgifte der loten, te doen afhalen bij de baronnesse van Lijnden, Abdij. Voorraad onverkocht bij de Ned. handelmaatschappij op 30 sept. 1862 1860. 1861. 1862. HLoffij. te Amsterdam Rotterdam I Dordrecht J.49100 b.—v. 34-100 o. v. 51900 b.—y a Middelburg t Schiedam J Voorraad op ontvangcedullen I860. 1861. 1862. te Amsterdam a Rotterdam ii DordrechtJ. 48276 b. 7314- b. 6862 b. v. a Middelburgj Schiedam.J Afgeleverd door de Nederlandsche handelmaatschappij I860. 1861. 1862. Januarij Junij. Julij35955 n a 24-072 n 20605 n Aug4-02S5 a 33S57 22753 >r Sept. 18714-7 - 1G15&7 203439 705588 b. 71 v. 802911b. v. 675433 b. t. Op 30 sept. uog af te lev. 449646 b. v. 248552 b. v. 316153 b.y. De koffijveilingeii der Nederlandsche haudelm. hebben bedragen Afgelev. tot 30 sept. Nog af te leveren. 20 sept. 1860 557022 balen. 155652 balen. 4-01370 balen. IS i' 1S61 3S9755 148517 241238 k 17 1862 502486 191195 309291 -• Specerijen. 30sept. I860. 1861. 1862. Noot 24-0 vaten. 318 vaten. 286 vaten. Foelie SO n 165 271 Nagelen Kaneel 364- fard. fard. 125 fard. Peper 78 balen. 1250 balen. balen. Graaiiniark(e!i enz. Amsterdam 1 oktober. Raapolie op zes weken f 4:9f. Lijnolie op zes weken f 46J. Dordrecht 2 oktober. Tarwe was hedeu 10, rogge en gerst 20 cent hooger. haver bleef onveranderd. Paardenboo- nen daarentegen werden 20 cent en bruineboonen f 1 lager verkocht. Oostbuug 1 oktober. De aanvoer van granen was lieden iets ruimer dan de vorige week, terwijl de kooplust beperkt was alleen puike nieuwe tarwe was iets hooger en dito gerst en haver tot vorigen prijs te verkoopen. Jarige granen, rogge en erwten waren weinig gevraagd en paardenboonen of zaden bijna nietgetoond. Men betaalde jarige tarwe f 10.50 af 11,25. Nieuwe fi) a f 10,50. Rogge f6.75. f7, f7,20. Nieuwe win- tergerst f 5,25 a f 6.25. Zomer dito f5, f5,50. Haver f2,75, f3, f3,2.3 a f3,50. Graauwe en groene erwten f 7 a fS naar deugd. Middelburg 2 oktober. De aanvoer van granen, tarwe uitgezonderd, was heden klein, en in navolging der dalende hollandsche markten, waren koopers geretireerd; houders daarentegen hielden meestal op vorigen weekprijs vast, waar door het gepasseerde in den handel heden van weinig betee- kenis was. Jarige zeeuwsche tarwe f 11.25 a f 10,50 naar deugd. Nieuwe zeeuwsche tarwe f 10 a f 9,50 volgens soort. Twee jarige walchersche tarwe hield men op f 10,50. Puike jarige walchersche tarwe f 12 en voor extra puike is nog f 12,50 be taald. Puike nieuwe walchersche tarwe voor de zaai f 11,25 af 11, puike bak-tarwe f 10,50, f 10, mindere f9,75 a f9,50. Jarige zeeuwsche rogge f S, puike nieuwe rogge f 7, mindere f6,75 de mud. Nieuwe wintergerst bijna niet aan, de beste werd f5,50, mindere f5 gekocht. Nieuwe zoinergerst zeer weinig ter veil, puike walchersche f5,40, de beste zeeuwsche f 5,25, mindere f 5 a f 4.7-5 de inud. Nieuwe walchersche wit- teboonen zeer weinig aanmen kocht die gaarne aan f 10 tot f 10,50. Nieuwe walchersche bruineboonen f 10,50. f 10,40 a f 10,25 haar deugd. Nieuwe walchersche paardenboonen nage noeg niet ter veil en aan f7 en f6.75 gekocht. Nieuwe wal chersche groene erwten f8.10. fS a f7,75 naar kwaliteit, enkele klussen groote erwten f9,50 de mud. Nieuwe zeeuw sche paardenboonen noch dito erwten waren er ter veil. Kool zaad minder gegeerdvoor een enkel best monster is f 15,50 betaald. ''-r- Raapolie f 4Ik n Patentolie f51. Lijnolie f49 per vat op 6 weken, op kon tent fl lager. Harde lijnkoeken f 12 per 101- stuks.

Krantenbank Zeeland

Middelburgsche Courant | 1862 | | pagina 3