TRUITJEen
OVERGOOIER
Aanpakken
g voor óe vrouw3
KAAS en
EIERGERECHTEN
3
I^/JORGEN begint Maart alweer!
Lenle-maand schoonmaak
maand! Ja, of toij het willen beken
nen of niet, maar „Het" kómt over ons.
Mèt het opsnuiven al is het dan nog
maar van heel vèr van dat ondefi
nieerbare in de lucht, dat Lente heet,
krijgen wij huisvrouwen die schoon-
maak-kriebel te pakken. Je ziet opeens
dat het op de zolder een bende is en
dat die kamer hard een nieuw behan
getje nodig heeft, het bed van onze
„bakvis", een sprei met een bijpassend
gordijn van dat fleurige bloemetjes-
goed en van gordijnen gesproken: ivat
is al die vitrage goor! Zó komt „Het"
over ons. De éne winterse week vinden
we nog dal we er netjes bijzitten, maar
nauwelijks is Maart in 't land, of we
zien ons boeltje met heel anaere ogen
aan. 't Is hard aan een opknappertje
toe. We worden in bezit genomen door
twee tegenstrijdige gevoelens, zin en
tegenzin. Zin om te vernieuwen en op
te knappen tegenzin wat betreft de
ongezelligheid in huis.
En nu denk ik aan al die vrouwen in
ons vaderland, die nu misschien wel
voor 'l éérst in haar vrouwenleven
noodgedwongen niet kunnen schoon
maken. Die, als zij aan haar boeltje
denken, een lichte pijn van binnen voe
len. Hel mag dan „maar" materieel be
zit zijn, hoe hécht een vrouw aan eigen
spulletjes. En waarom? Omdat ieder
stukje in huis een eigen geschiedenis
heeft. Zó kan een uit aesthetisch oog
punt foei-lelijk vaasje véél betekenen
voor de eigenares. Als déze vrouwen
aan 't eigen huis denken, zien zij in de
geest, a l s dat huis er nog staat, bij
hoog water haar spulletjes drijven en
bij laag water alles onder slib en mod
der
Het „stil zijn onder Zijn beleid" is
ook in dit, opzicht een héle opgaaf,
waar wij, die niet persoonlijk getroffen
werden, misschien heel mooi en heel
vroom over kunnen praten, maar 't
moest maar eens op jezelf aankomen!
Dan kunnen wij nog de grootste be
wondering hebben voor de wijze, waar
op al die getroffenen dit dragen. En
nu denk ik aan nóg weer andere vrou
wen en meisjes, die met inzet van al
haar krachten de getroffen vrouwen
helpen. Zij, die ingeschakeld zijn bij
de Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverle
ning hebben van 't begin af aan, zich
voor de volle 100% ingezet, om daad
werkelijk te helpen. En naast haar
hebben vele „onbekenden" méé aange
pakt.Er zijn in de dagen vlak na de
ramp meisjes geweest, die in drie da
gen en twee nachten niet uit de kleren
kwamen. Zij maakten tienduizenden
boterhammen klaar, schonken koffie
en wasten af voor de mannen, die voch
ten tegen het opspringend, aanstor
mend water
En zie nu die meisjes in de over
stroomde gebieden, dcidr waar het
writer teruggelopen is, de huizen bin
nengaan. In iedere hand een emmer
water of sop. Met 'borstels, spons en
zeem vallen ze op zo'n dóór en dóór
besmeurd en bemodderd huis aan.
Dweilen, schrobben, boenen en zemen
maar! Aanpakken ivaar nodig" luidt
haar devies. Als Moeder de vrouw
straks in haar huisje terugkeert moet
wat er nog van te redden was, tenmin
ste schóón zijn. Ze geven er niet om, of
ze er een zestien-urige arbeidsdag op
na houden, ze wauwelen niet, verklet
sen geen tijd, ze pakken aan en
daarmee uit. Haar instructie luidt:
„Mor niet over een opdracht, die de
leidster je geeft.... gedraag je waar
dig".
Ook zonder die instructie voelen zij
dit zelf wel aan. Hier, waar zóveel
leed geleden is, is geen plaats voor uit
bundige scherts.
Fijn is het, dal er in onze veelal zo
lamlendige wereld, toch opeens een
werkdrift over een volk kan vaardig
worden, waartoe de liefde tot de
naaste-in nood dringt.
Als wij denken aan die mannen, die
daar verbeten aan de dijken werken,
aan de vrouwen, die hen verzorgen,
aan de meisjes, die onvermoeid af en
aan sjouwen in het rampgebied, dan
voelen wij ons hart toch wel zwellen
van nationale trots, dat wij tot dat
volk mogen behoren.
Niet om er ons op te verhovaardigen,
maar om er God voor te danken.
En wat is bij het ploeteren in het
rampgebied vergeleken, het schoonma
ken van het eigen, nog geheel in tact
gebleven huis? Dat durven we nauwe
lijks meer hard werken" te noemen!
Geen tijd meer om naar de slager
of de vishandelaar te gaan en U wilt
tóch iets hartigs bij het warme maal
of bij de boterham geven? Kijkt U
dan eens in kelder of kast; misschien
hebt U daar nog een stukje kaas en
enkele eieren. Van eieren en kaas
kunnen allerlei smakelijke en gezon
de gerechten bereid worden, in een
ogenblik tijds! Voor 2 eieren en 100
gram kaas per vier personen bijv.
vonden we de volgende mogelijkhe
den (U kunt natuurlijk ook meereie
ren nemen).
Brusselslof met hardgekookt ei en
gewelde kaaserême;
plakjes hardgekookt ei met kaas-
We kunnen alleen maar heel erg dank
baar zijn, dat we dit nog doen mógen.
Het Lied van de Arbeid zingt weer
door Nederland. Werd het in de laatste
jaren niet dl te dikwijls overstemd
door de klaagzangen over te weinig
vrije tijd en verdienste?
Aanpakken! Dit is ons aller taak. I»
ons héle land niet aan de zee ontwor
steld? Hebben wij dus niet gemeen
schappelijk de strijd te blijven voeren
tegen deze onze erf-vijand? Lanterfan
ters en lijntrekkers kunnen we daarbij
niet gebruiken. Laten dié hun heil
7naar in Oostelijke richting zoeken.
,,Ora en labora", volk van Neder
land! Zo het God belieft zal dan straks
achter het Luctorweer het „et
emergo" volgen.
MARGARITHA.
Mevr. G. Z. te R. Mhr J. J. te
R'dam en Mhr T. V. te 's-Gr. Har
telijk dank voor uw brieven. De zeven
de is gelukkig óók in veiligheid!
Mhr V. Ook dank voor uw mooie ge
dichten. Helaas kunnen wij ze door ge
brek aan plaatsruimte niet opnemen,
althans voorlopig niet. Mag ik ze
houden? Zo niet, wilt u mij dit dan
even berichten? Dan stuur ik ze w
terug
M.
saus op geroosterd brood of brood
jes;
kaassaus met blokjes hardgekookt
ei er door;
eiergehakt met kaas;
roerei met geraspte of blokjes kaas;
omelet met geraspte of blokjes
kaas;
schuimomelet met kaas (kaassouf
flé
losgeklopt ei met geraspte kaas,
gestold in de oven of in een Leetwater-
bad (au-bain-marie).
Van 1 ei en 150 gram kaas zoudt U
kunnen maken:
eiergehakt met kaas;
eierpannckoekjes met kaas;
schuimige omelet met kaas;
kaaseroquetten;
hartige wentelteefjes;
kaassoezen.
Misschien denkt U; dat lijkt nu al
lemaal heel lekker, maar is het ook
goede, voedzame kost?
Wel. in elwitwaarde weegt 75 gram
40 plus of volvette kaas ongeveer te
gen 100 gram vlees op. Kaas is verder
een uitstekende bron van kalk. Ook
eieren behoren tot de voedingsmiddelen
mot hoge beschermende waarde.
Recepten voor 4 personen.
(Daar de ene kaassoort veel harti-
ger smaakt dan de andere, dient, men
mei de hoeveelheden wat voorzichtig
te zijn en te proeven, vóór men alle
kaas en zout toevoegt).
Gewelde kaascrème (als saus bij de
aardappelen).
75 g (bijna 13 pakje) boter of mar
garine. 100 g geraspte kaas, Vt dl
(plm. 4 eetlepels) iauw water, noot
muskaat.
De boter en margarine week laten
worden en dan met een houten lepel
roeren lot ze zalfachtig wordt. Gelei
delijk aan de kaas en het water erdoor
werken. De crème op smaak afmaken
met nootmuskaat.
Eiergehakt met kaas.
Hiervoor de hardgekookte eieren in
blokjes snijden en de kaas fijn snij
den of raspen. Een rest gekookt»
melk en iets zout toevoegen. Van da
massa platte koekjes vormen. Deze
door bloem en paneermeel wentelen
en in heet vet vlug aan weerszijden
bruin bakken.
Omelet met kaasplakjes.
2 eieren, een stukje stevige, niett»
jonge kaas van ongeveer 100 g (een
restje is heel geschikt) boter of mar
garine, zout. 2 eetlepels water.
De eieren even goed loskloppen met
het' water en iets zout. De boter of
margarine lichtbruin laten worden in
de koekenpan, de kaas er boven in
dunne schijfjes snijden. De eimassa
over de kaas gieten cn vlug laten
stollen. Hier en daar de zijkant op
tillen en nog vloeibaar ei er onder
laten lopen. Wanneer alles gestold is,
de omelet uit de pan laten glijden
en dubbel slaan, zodat de onderste
helft iets buiten de bovenste uitsteekt.
Schuimige kaasomelet.
100 g kaas en 2 eieren, gesplitst ln
dooier en wit, 45 g (5 eetlepels)
bloem. 1 dl (een kopje) melk, fijn
gesneden peterselie, (zout).
De bloem aanmengen met de melk.
De eidooieYs luchtig roeren; de aan
gemengde bloem en de kaas er door
roeren. De eiwitten zeer stijf kloppen
en de dooiermassa voorzichtig hier
door scheppen. In de koekenpan bo
ter of margarine heet en heel licht
bruin laten worden. Een laag van de
omeletmassa er in leggen en de
warmtebron temperen. De massa
dichtgedekt 10 a 15 minuten verwar
men. tot de bovenkant droog is. De
omelet aan de tweede kant niet bak
ken. maar op een bord schuiven en
fijngesneden peterselie erover strooien.
De rest van de eimassa op dezelfde wijze
bakken.
Hoeveel omelettes men van de massa
bakken kan. hangt af van de grootte van
de koekenpan. De laag liefst niet groter
maken dan 2 cm.
En de pennen tikken.
Truitje
Materiaal: 80 gram witte wol. 40 gram groent wol. naalden
No 2 Vi en 4 kleine knoopjes.
Rug. Opzetten 72 steken en 6 cm. 1 st. recht - 1 st. averecht
breien, afwisselend 4 naalden wit en 2 naalden groen.
In de volgende naald uit elke 4de steek 2 steken breien.
Verder geheel tricotsteek breien (heen recht - terug averecht).
Aan het begin en einde van elke 8ste naald 1 st. meerderen
tot er 100 steken zijn. Doorbreien tot de lengte 24 cm is. dan
aan beide kanten voor het armsgat 1 x 3 - 2 x 2 - 1 x 1 st.
afkanten. Breien tot de lengte 37 cm is. dan de schouders in
4 x 7 st. afkanten. De overblijvende steken ineens afkantcn.
Voorkant. Geheel breien als de rug tot de lengte 32 cm.
Is. In de volgende rechte naald, 38 st. recht - 8 st. afkanten -
38 st. recht. Het werk is nu in twee delen gesplitst en per
kant afbreien. Aan de halskant nog 1x3-1x2-5x1 st.
afkanten. Doorbreien tot de lengte 37 cm' is. dan de schouder in
4 x 7 st. afkanten. De andere kc~nt op dezelfde wijze af breien,
echter aan de averechte kant beginnen.
Mouw Opzetten 60 steken en 12 naalden in streeppatroon
breien. Dan aan het begin en einde van de 1ste naald van elk
streepje 1 st. meerderen tot er 72 st. zijn. Daarna nog 3 naal
den breien. Nu voor de kop van de volgende 2 naalden 3 steken
af kanten. Daarna 2 naalden met 2 steken afkanten. Verder
aan het begin van elke naald 1 st. afkanten tol er 36 st. over
zijn. Nu aan het begin van elke naald 2 st. afkanten tot er
24 st. over zijn. In de volgende 4 naalden steeds 3 steken
afkanten daarna de rest der steken ineens afkanlen.
Afwerken. Alle delen onder een vochtige doek luchtig persen.
De rechterschouder met een stiksteek tegen elkaar naaien.
Aan de voorkant van de hals recht breiende met wit 56 steken
opnemen, aan de rughals 28 steken en hierop 3 naalden 1 st.
recht - 1 st. averecht met wit breien, daarna 2 naalden met
groen en 2 naalden met wit. Dan alle steken los afkanten.
Langs de linker schouder een toer vasten haken, langs de
andere kant een toer vasten met 4 lusjes voor de knopen.
Mouwen dichtnaaien en langs de onderkant een klem
zoompje maken. Mouwen glad inzetten. Knoopjes aannaaien.
Overgooïer
Materiaal: 175 gram groene wol, 75 gram witte wol en naal
den No. 2'A.
Maten: 20 steken zijn 7 cm. breed, 20 naalden zijn 4'/a cm.
h Werkwijze: Het streepje breien in tricotsteek. diit is heen
recht - terug averecht. 4 Naalden groen en 2 naalden wit.
Opzetten ~24 steken en 1 naald recht - 1 naald averecht
breien. Aan het begin van de volgende rechte naald 8 steken
bijopzetten. Dit in elke rechte naald herhalen tot er 128 steken
op de naald staan.
Hierna' zonder meerderen 54 naalden breien Daarna aan het
begin van elke rechte naald 8 steken afkanten tot er 24 steken
over zijn, deze steken ineens afkanten. Nog 5 van deze baantjes
breien.
Voor de rug 3 van deze baantjes met groene wol met een
stiksteek tegen elkaar naaien Aan de bovenkant hiervan met
groen van het 1ste baantje 30 steken - van het middenbaantje
29 steken en van het 2de zijbaantje 30 steken breiende op
nemen. Hierop 3 naalden 1 st recht - 1 st. averecht breien.
2 Naalden met wit en 4 naalden met groen.
Verder gaan in tricotsteek, maar de eerste en laatste 8 steken
van de naald in 1 st. recht - 1 st. averecht breien.
Het 4de witte streepje breien als vólgt: 8 steken breien -
1 st. afhalen - 1 st. breien - de afgehaalde steek over de
gebreide steek heenhalen - dan de naald uitbreicn tot op 10
steken na, 2 st. samenbreien - naald uitbreien.
Deze minderingen elk 3de witte streepje herhalen, nog 4 maal
24 cm. boven de taille aan het begin van de volgende rechte
naald 9 st. afkanten - 10 st. recht breien - dan 39 steken in
1 st. averecht - 1 st. recht breien - 11 steken recht naala
uitbreicn. In de volgende naald 9 st. afkanlen, verder de steken
breien zoals deze zijn. Deze laatste 2 naalden nog 2 maal
herhalen, dan de steken afkanten.
Voorkant. De andere 3 baantjes op dezelfde wijze aan
MEISJE IN GROEN EN WIT
elkaar naaien. Aan de bovenkant Hfelk baantje 30 steken
recht breiende opnemen, boordje brlïjSh als bij de rug. In ,de
volgende naald met groen 22 steken afkanten, met wit 3 steken
in 1 st. recht - 1 st. averecht breien - 11 st. recht - 8 st. in
1 st. averecht - 1 st. recht - 11 st. recht - 8 st. in 1 st. recht -
1 st. averecht - met groen de laatste 22 st. afkanten. Aan de
verkeerde kant met wit 27 steken breien, omkeren. De rest
van de steken op een hulpnaald zetten. Op deze 27 steken
verder breien in het streepje. Volgende witte streepje 8 steken
breien - 1 st. afhalen - 1 st. breien - de afgehaalde steek over
de gebreide steek halen - naald uitbreien tot op 8 steken na
- 1 st. meerderen - naald uitbreien. Dit in elk wit streepje her
halen. Is het werk even hoog als de rug, dan de schouder
in 3 x 9 steken a'kanten.
2de Helft. Aan de verkeerde kant achter de middelste
steken 1 st. recht - 1 st. averecht, 8 steken opnemen, dan
de steken van de huljinaald er bij breien. De 8 opgenomen
steken in elke naald 1 st. recht - 1 st. averecht breien.
Meerderen en minderen als volgt:
8 st, breien - 1 st. meerderen - naald tot op 10 st. na
uitbreien - 2 st. samenbreien - naald uitbreien. Verder
geheel in spiegelbeeld breien van de eerste helft.
Afwerken. De zijnaden van het rokje met een stiksteek tegen
elkaar naaien. Daarna onder een vochtige doek luchtig persen.
Het laatste de schouders tegen elkaar naaien. Door de taille
rimpelelastiek halen. Aan de onderkant van de rok een
zoom maken van ca. 2',i- on onzichtbaar tegenzomer.