TRUITJEen OVERGOOIER Aanpakken g voor óe vrouw3 KAAS en EIERGERECHTEN 3 I^/JORGEN begint Maart alweer! Lenle-maand schoonmaak maand! Ja, of toij het willen beken nen of niet, maar „Het" kómt over ons. Mèt het opsnuiven al is het dan nog maar van heel vèr van dat ondefi nieerbare in de lucht, dat Lente heet, krijgen wij huisvrouwen die schoon- maak-kriebel te pakken. Je ziet opeens dat het op de zolder een bende is en dat die kamer hard een nieuw behan getje nodig heeft, het bed van onze „bakvis", een sprei met een bijpassend gordijn van dat fleurige bloemetjes- goed en van gordijnen gesproken: ivat is al die vitrage goor! Zó komt „Het" over ons. De éne winterse week vinden we nog dal we er netjes bijzitten, maar nauwelijks is Maart in 't land, of we zien ons boeltje met heel anaere ogen aan. 't Is hard aan een opknappertje toe. We worden in bezit genomen door twee tegenstrijdige gevoelens, zin en tegenzin. Zin om te vernieuwen en op te knappen tegenzin wat betreft de ongezelligheid in huis. En nu denk ik aan al die vrouwen in ons vaderland, die nu misschien wel voor 'l éérst in haar vrouwenleven noodgedwongen niet kunnen schoon maken. Die, als zij aan haar boeltje denken, een lichte pijn van binnen voe len. Hel mag dan „maar" materieel be zit zijn, hoe hécht een vrouw aan eigen spulletjes. En waarom? Omdat ieder stukje in huis een eigen geschiedenis heeft. Zó kan een uit aesthetisch oog punt foei-lelijk vaasje véél betekenen voor de eigenares. Als déze vrouwen aan 't eigen huis denken, zien zij in de geest, a l s dat huis er nog staat, bij hoog water haar spulletjes drijven en bij laag water alles onder slib en mod der Het „stil zijn onder Zijn beleid" is ook in dit, opzicht een héle opgaaf, waar wij, die niet persoonlijk getroffen werden, misschien heel mooi en heel vroom over kunnen praten, maar 't moest maar eens op jezelf aankomen! Dan kunnen wij nog de grootste be wondering hebben voor de wijze, waar op al die getroffenen dit dragen. En nu denk ik aan nóg weer andere vrou wen en meisjes, die met inzet van al haar krachten de getroffen vrouwen helpen. Zij, die ingeschakeld zijn bij de Vrouwelijke Vrijwillige Hulpverle ning hebben van 't begin af aan, zich voor de volle 100% ingezet, om daad werkelijk te helpen. En naast haar hebben vele „onbekenden" méé aange pakt.Er zijn in de dagen vlak na de ramp meisjes geweest, die in drie da gen en twee nachten niet uit de kleren kwamen. Zij maakten tienduizenden boterhammen klaar, schonken koffie en wasten af voor de mannen, die voch ten tegen het opspringend, aanstor mend water En zie nu die meisjes in de over stroomde gebieden, dcidr waar het writer teruggelopen is, de huizen bin nengaan. In iedere hand een emmer water of sop. Met 'borstels, spons en zeem vallen ze op zo'n dóór en dóór besmeurd en bemodderd huis aan. Dweilen, schrobben, boenen en zemen maar! Aanpakken ivaar nodig" luidt haar devies. Als Moeder de vrouw straks in haar huisje terugkeert moet wat er nog van te redden was, tenmin ste schóón zijn. Ze geven er niet om, of ze er een zestien-urige arbeidsdag op na houden, ze wauwelen niet, verklet sen geen tijd, ze pakken aan en daarmee uit. Haar instructie luidt: „Mor niet over een opdracht, die de leidster je geeft.... gedraag je waar dig". Ook zonder die instructie voelen zij dit zelf wel aan. Hier, waar zóveel leed geleden is, is geen plaats voor uit bundige scherts. Fijn is het, dal er in onze veelal zo lamlendige wereld, toch opeens een werkdrift over een volk kan vaardig worden, waartoe de liefde tot de naaste-in nood dringt. Als wij denken aan die mannen, die daar verbeten aan de dijken werken, aan de vrouwen, die hen verzorgen, aan de meisjes, die onvermoeid af en aan sjouwen in het rampgebied, dan voelen wij ons hart toch wel zwellen van nationale trots, dat wij tot dat volk mogen behoren. Niet om er ons op te verhovaardigen, maar om er God voor te danken. En wat is bij het ploeteren in het rampgebied vergeleken, het schoonma ken van het eigen, nog geheel in tact gebleven huis? Dat durven we nauwe lijks meer hard werken" te noemen! Geen tijd meer om naar de slager of de vishandelaar te gaan en U wilt tóch iets hartigs bij het warme maal of bij de boterham geven? Kijkt U dan eens in kelder of kast; misschien hebt U daar nog een stukje kaas en enkele eieren. Van eieren en kaas kunnen allerlei smakelijke en gezon de gerechten bereid worden, in een ogenblik tijds! Voor 2 eieren en 100 gram kaas per vier personen bijv. vonden we de volgende mogelijkhe den (U kunt natuurlijk ook meereie ren nemen). Brusselslof met hardgekookt ei en gewelde kaaserême; plakjes hardgekookt ei met kaas- We kunnen alleen maar heel erg dank baar zijn, dat we dit nog doen mógen. Het Lied van de Arbeid zingt weer door Nederland. Werd het in de laatste jaren niet dl te dikwijls overstemd door de klaagzangen over te weinig vrije tijd en verdienste? Aanpakken! Dit is ons aller taak. I» ons héle land niet aan de zee ontwor steld? Hebben wij dus niet gemeen schappelijk de strijd te blijven voeren tegen deze onze erf-vijand? Lanterfan ters en lijntrekkers kunnen we daarbij niet gebruiken. Laten dié hun heil 7naar in Oostelijke richting zoeken. ,,Ora en labora", volk van Neder land! Zo het God belieft zal dan straks achter het Luctorweer het „et emergo" volgen. MARGARITHA. Mevr. G. Z. te R. Mhr J. J. te R'dam en Mhr T. V. te 's-Gr. Har telijk dank voor uw brieven. De zeven de is gelukkig óók in veiligheid! Mhr V. Ook dank voor uw mooie ge dichten. Helaas kunnen wij ze door ge brek aan plaatsruimte niet opnemen, althans voorlopig niet. Mag ik ze houden? Zo niet, wilt u mij dit dan even berichten? Dan stuur ik ze w terug M. saus op geroosterd brood of brood jes; kaassaus met blokjes hardgekookt ei er door; eiergehakt met kaas; roerei met geraspte of blokjes kaas; omelet met geraspte of blokjes kaas; schuimomelet met kaas (kaassouf flé losgeklopt ei met geraspte kaas, gestold in de oven of in een Leetwater- bad (au-bain-marie). Van 1 ei en 150 gram kaas zoudt U kunnen maken: eiergehakt met kaas; eierpannckoekjes met kaas; schuimige omelet met kaas; kaaseroquetten; hartige wentelteefjes; kaassoezen. Misschien denkt U; dat lijkt nu al lemaal heel lekker, maar is het ook goede, voedzame kost? Wel. in elwitwaarde weegt 75 gram 40 plus of volvette kaas ongeveer te gen 100 gram vlees op. Kaas is verder een uitstekende bron van kalk. Ook eieren behoren tot de voedingsmiddelen mot hoge beschermende waarde. Recepten voor 4 personen. (Daar de ene kaassoort veel harti- ger smaakt dan de andere, dient, men mei de hoeveelheden wat voorzichtig te zijn en te proeven, vóór men alle kaas en zout toevoegt). Gewelde kaascrème (als saus bij de aardappelen). 75 g (bijna 13 pakje) boter of mar garine. 100 g geraspte kaas, Vt dl (plm. 4 eetlepels) iauw water, noot muskaat. De boter en margarine week laten worden en dan met een houten lepel roeren lot ze zalfachtig wordt. Gelei delijk aan de kaas en het water erdoor werken. De crème op smaak afmaken met nootmuskaat. Eiergehakt met kaas. Hiervoor de hardgekookte eieren in blokjes snijden en de kaas fijn snij den of raspen. Een rest gekookt» melk en iets zout toevoegen. Van da massa platte koekjes vormen. Deze door bloem en paneermeel wentelen en in heet vet vlug aan weerszijden bruin bakken. Omelet met kaasplakjes. 2 eieren, een stukje stevige, niett» jonge kaas van ongeveer 100 g (een restje is heel geschikt) boter of mar garine, zout. 2 eetlepels water. De eieren even goed loskloppen met het' water en iets zout. De boter of margarine lichtbruin laten worden in de koekenpan, de kaas er boven in dunne schijfjes snijden. De eimassa over de kaas gieten cn vlug laten stollen. Hier en daar de zijkant op tillen en nog vloeibaar ei er onder laten lopen. Wanneer alles gestold is, de omelet uit de pan laten glijden en dubbel slaan, zodat de onderste helft iets buiten de bovenste uitsteekt. Schuimige kaasomelet. 100 g kaas en 2 eieren, gesplitst ln dooier en wit, 45 g (5 eetlepels) bloem. 1 dl (een kopje) melk, fijn gesneden peterselie, (zout). De bloem aanmengen met de melk. De eidooieYs luchtig roeren; de aan gemengde bloem en de kaas er door roeren. De eiwitten zeer stijf kloppen en de dooiermassa voorzichtig hier door scheppen. In de koekenpan bo ter of margarine heet en heel licht bruin laten worden. Een laag van de omeletmassa er in leggen en de warmtebron temperen. De massa dichtgedekt 10 a 15 minuten verwar men. tot de bovenkant droog is. De omelet aan de tweede kant niet bak ken. maar op een bord schuiven en fijngesneden peterselie erover strooien. De rest van de eimassa op dezelfde wijze bakken. Hoeveel omelettes men van de massa bakken kan. hangt af van de grootte van de koekenpan. De laag liefst niet groter maken dan 2 cm. En de pennen tikken. Truitje Materiaal: 80 gram witte wol. 40 gram groent wol. naalden No 2 Vi en 4 kleine knoopjes. Rug. Opzetten 72 steken en 6 cm. 1 st. recht - 1 st. averecht breien, afwisselend 4 naalden wit en 2 naalden groen. In de volgende naald uit elke 4de steek 2 steken breien. Verder geheel tricotsteek breien (heen recht - terug averecht). Aan het begin en einde van elke 8ste naald 1 st. meerderen tot er 100 steken zijn. Doorbreien tot de lengte 24 cm is. dan aan beide kanten voor het armsgat 1 x 3 - 2 x 2 - 1 x 1 st. afkanten. Breien tot de lengte 37 cm is. dan de schouders in 4 x 7 st. afkanten. De overblijvende steken ineens afkantcn. Voorkant. Geheel breien als de rug tot de lengte 32 cm. Is. In de volgende rechte naald, 38 st. recht - 8 st. afkanten - 38 st. recht. Het werk is nu in twee delen gesplitst en per kant afbreien. Aan de halskant nog 1x3-1x2-5x1 st. afkanten. Doorbreien tot de lengte 37 cm' is. dan de schouder in 4 x 7 st. afkanten. De andere kc~nt op dezelfde wijze af breien, echter aan de averechte kant beginnen. Mouw Opzetten 60 steken en 12 naalden in streeppatroon breien. Dan aan het begin en einde van de 1ste naald van elk streepje 1 st. meerderen tot er 72 st. zijn. Daarna nog 3 naal den breien. Nu voor de kop van de volgende 2 naalden 3 steken af kanten. Daarna 2 naalden met 2 steken afkanten. Verder aan het begin van elke naald 1 st. afkanten tol er 36 st. over zijn. Nu aan het begin van elke naald 2 st. afkanten tot er 24 st. over zijn. In de volgende 4 naalden steeds 3 steken afkanten daarna de rest der steken ineens afkanlen. Afwerken. Alle delen onder een vochtige doek luchtig persen. De rechterschouder met een stiksteek tegen elkaar naaien. Aan de voorkant van de hals recht breiende met wit 56 steken opnemen, aan de rughals 28 steken en hierop 3 naalden 1 st. recht - 1 st. averecht met wit breien, daarna 2 naalden met groen en 2 naalden met wit. Dan alle steken los afkanten. Langs de linker schouder een toer vasten haken, langs de andere kant een toer vasten met 4 lusjes voor de knopen. Mouwen dichtnaaien en langs de onderkant een klem zoompje maken. Mouwen glad inzetten. Knoopjes aannaaien. Overgooïer Materiaal: 175 gram groene wol, 75 gram witte wol en naal den No. 2'A. Maten: 20 steken zijn 7 cm. breed, 20 naalden zijn 4'/a cm. h Werkwijze: Het streepje breien in tricotsteek. diit is heen recht - terug averecht. 4 Naalden groen en 2 naalden wit. Opzetten ~24 steken en 1 naald recht - 1 naald averecht breien. Aan het begin van de volgende rechte naald 8 steken bijopzetten. Dit in elke rechte naald herhalen tot er 128 steken op de naald staan. Hierna' zonder meerderen 54 naalden breien Daarna aan het begin van elke rechte naald 8 steken afkanten tot er 24 steken over zijn, deze steken ineens afkanten. Nog 5 van deze baantjes breien. Voor de rug 3 van deze baantjes met groene wol met een stiksteek tegen elkaar naaien Aan de bovenkant hiervan met groen van het 1ste baantje 30 steken - van het middenbaantje 29 steken en van het 2de zijbaantje 30 steken breiende op nemen. Hierop 3 naalden 1 st recht - 1 st. averecht breien. 2 Naalden met wit en 4 naalden met groen. Verder gaan in tricotsteek, maar de eerste en laatste 8 steken van de naald in 1 st. recht - 1 st. averecht breien. Het 4de witte streepje breien als vólgt: 8 steken breien - 1 st. afhalen - 1 st. breien - de afgehaalde steek over de gebreide steek heenhalen - dan de naald uitbreicn tot op 10 steken na, 2 st. samenbreien - naald uitbreien. Deze minderingen elk 3de witte streepje herhalen, nog 4 maal 24 cm. boven de taille aan het begin van de volgende rechte naald 9 st. afkanten - 10 st. recht breien - dan 39 steken in 1 st. averecht - 1 st. recht breien - 11 steken recht naala uitbreicn. In de volgende naald 9 st. afkanlen, verder de steken breien zoals deze zijn. Deze laatste 2 naalden nog 2 maal herhalen, dan de steken afkanten. Voorkant. De andere 3 baantjes op dezelfde wijze aan MEISJE IN GROEN EN WIT elkaar naaien. Aan de bovenkant Hfelk baantje 30 steken recht breiende opnemen, boordje brlïjSh als bij de rug. In ,de volgende naald met groen 22 steken afkanten, met wit 3 steken in 1 st. recht - 1 st. averecht breien - 11 st. recht - 8 st. in 1 st. averecht - 1 st. recht - 11 st. recht - 8 st. in 1 st. recht - 1 st. averecht - met groen de laatste 22 st. afkanten. Aan de verkeerde kant met wit 27 steken breien, omkeren. De rest van de steken op een hulpnaald zetten. Op deze 27 steken verder breien in het streepje. Volgende witte streepje 8 steken breien - 1 st. afhalen - 1 st. breien - de afgehaalde steek over de gebreide steek halen - naald uitbreien tot op 8 steken na - 1 st. meerderen - naald uitbreien. Dit in elk wit streepje her halen. Is het werk even hoog als de rug, dan de schouder in 3 x 9 steken a'kanten. 2de Helft. Aan de verkeerde kant achter de middelste steken 1 st. recht - 1 st. averecht, 8 steken opnemen, dan de steken van de huljinaald er bij breien. De 8 opgenomen steken in elke naald 1 st. recht - 1 st. averecht breien. Meerderen en minderen als volgt: 8 st, breien - 1 st. meerderen - naald tot op 10 st. na uitbreien - 2 st. samenbreien - naald uitbreien. Verder geheel in spiegelbeeld breien van de eerste helft. Afwerken. De zijnaden van het rokje met een stiksteek tegen elkaar naaien. Daarna onder een vochtige doek luchtig persen. Het laatste de schouders tegen elkaar naaien. Door de taille rimpelelastiek halen. Aan de onderkant van de rok een zoom maken van ca. 2',i- on onzichtbaar tegenzomer.

Krantenbank Zeeland

Watersnood documentatie 1953 - kranten | 1953 | | pagina 1