HET SLACHTOFFER Merkwaardig jubiieum te Bruinisse men het klaar moet maken. Visliefhebbers zullen ze echter zeker luslen de anderen kun nen wij van harte aanbevelen, ze eens te proberen. Niet alleen is de mossel tot smakelijke gerechten te verwerken ze heeft ook grote voedingswaarde In 150 g. mosselvlees komt evenveel eiwit voor als in 100 g. vleesdaarbij beval bet veel vitamine A, waaraan onze win- tervoeding over het algemeen niet rijk is waar we dus zeker de nadruk op kunnen leggen. Speciaal voor het nog groeiende kinderlichaam zijn de mosselen van belang, omdat ze zoveel voedingszouten bevatten kalk, phosphor- en ijzerzouten. Daar om is het goed, kinderen al vroeg mosselen ta leren eten en jong geleerd is oud gedaan 1 De prijs van mosselen is, verge leken met die van vlees, eieren en andere eiwitleverende voe dingsmiddelen, niet hoogzij vormen een goedkppe eiwitbron, zowel bij de warme als bij de broodmaaltijd. Velen hebben angst voor moge lijke mosselvergiftigingen. Wan neer men echter zorgvuldig nagaat, of er in de schelpen geen dode dieren voorkomen, is de kans hierop praetiseh uitgesloten. Een dode mossel is niet moeilijk te herkennen. Zolang een mossel gezond en levend is, houdt zij haar schelp krampachtig gesloten of sluit deze onmiddellijk hij aanraking, met behulp van haar sterke sluitspieien. De exemplaren, die zich niet of nagenoeg nietsluiten, zijn dus voor de consumptie ongeschikt. Ook komen er onder de mosselen wel eens de zgn. slijkmosselen voor: schelpen geheel gevuld met slijk. Deze zijn niet zo gemakkelijk te herkennen. Bij het nakijken van de mosselen neemt men ze stuk voor stuk tussen duim en wijs vinger en maakt hiermee een schuivende beweging. Als de schelpen dan van elkaar gaan, heeft men met een slijkmossel te doen. Sommige personen zijn over gevoelig voor het mosseleiwit eet er daarom de eerste keer niet te veel van. Heeft men alle schelpen nage keken, dan moet het zogenaamde spinsel verwijderd worden. Men trekt dit er met behulp van een mesje af: De mosselen worden nu in een emmer of teil goed onder water gezet. Men roert er flink met een bezem steel door en ververst het water zo dikwijls tot het helder blijft. Vervolgens zet men de mosselen tenminste een uur weg in ruim water met 110 g. (21/. eetlepel) zout per liter, waarin ze zich kunnen schoonspoelen. Wij geven hier nog enige recep ten van mossclgerechten voor 4 personen. Mosselen koken De mosselen opzetten met krui den, bijv. in peper, laurier en net voldoende waler om de panbodem tegen droogkoken te beschermen. (De mosselen lalen nl. zelf water los als zij boven de warmte komen en in (tot water worden zij gekookt) Na 10 a 15 minuten zijn ze gaar. Alle schelpen zijn dan open. Men rekent 1 a l'/2 kg. mos selen per persoon. De mosselen heet opdoen in de schelp. Aan tafel kan ieder de mosselen één voor één uit de schelp halenen ze naar verkiezing nog in een sausje dopen van mosterd en azijn. Mosselen bakken: De gekookte mosselen uit de schelp halen, ze laten uitlekken en door losse bloem schudden. In een koekenpan wat boter, margarine of olie heet laten worden en de mosselen hierin snel lichtbruin bakken. Men kan enige gesnipperde uien race bakken. Dit gerecht is zeer ge schikt om bij hutspot, rode kool, bietjes en andere winterge- reebten te geven. Mosselenkoekjes 400 g. gekookte mosselen, 350 g. aardappelen, 1 ui, zout, peper, kerrie, fijngehakte peterselie, aroma, boler ol margarine, bloem. De aardappelen fijnmaken. Do ui snipperen en met wat kerrie fruiten in boter of margarine. De mosselen fijnhakken of-ma len. De bestanddelen met elkaar vermengen en op smaak afma ken met peper, zout, gebakte peterselie en aroma. Van het mengsel ronde platte koekjes vormen, deze door een weinig bloem halen en in de koeken pan in wat boter of margarine aan weerskanten bruin bakken. Mosselenbeignets 300 g. gekookte mosselen, 100 g. zelfrijzend bakmeel, 1 dl water of meik, peper, zout, frituurvet, slaolie, buter of margarine. Van het meel, liet water of de meik en wat peper en zout een glad beslag maken. De mosselen één voor één door bet beslag balen. Ze in het frituurvet bak ken of*in de koekenpan in hete slaolie of ruim boter of marga rine bruin bakken. DE CHOCOLADE Het gebruik van chocolade is nog niet zo oud. Het werd in Spanje ingevoerd uit Mexico als vrucht, die aan een boom in de provincie Guatemala groeide, waar de ontdekker Fernand Cos- ter ze ontdekte. De inlanders noemden de vrucht chocolade, dat zeggen wildewater van cacao. Choco betekent cacao en lade water. De grote natuurvorser Linaeus nam deze naam over, doch zette er de naam thobroma voor, het geen voedsel der goden betekent. De Spanjaarden leerden de drank kennen en zij vonden deze zo heerlijk,- dat zij hun vondst ge heim hielden. De hele 16e eeuw werd de chocolade alleen aan het Spaanse Hof gebruikt en door de adel. De historie vertelt, dat Philips de Tweede, door teveel van de nieuwe drank te gebruiken, zo melancholiek werd, dat dit de oorzaak was dat hij een lijkkist liet maken en daarin sliep. De Portugezen kenden in'dat tijdperk ook het gebruik van de cacao. Het geheim bleef lang onbekend bij andere volken. In het begin van de 17e eeuw kende men de cacao nog niet in Enge land en Frankrijk. Het blijkt wel, dat de kostbare vrucht veel waard was en daarom zorgde men er zoveel mogelijk voo^. dat het gebruik van cacao zich niet te veel uitbreidde. In 1641 kende men op de An tillen nog slechts één cacaoboom. In 1660 plantte een Jood, Benja min geheten, een plantages doch het duurde nog 25 jaar voor de bewoners van Martinique uit breiding gaven aan deze cultuur. Het verschijnsel deed zich voor dat de cacaoboom schaduw nodig had om een goede oogst te geven en de Mexicanen plantten bana nen tussen de cacaobomen en die noemden zij de moeder der cacao. De cacaoboom draagt niet dan na vijf jaar overvloedig en geeft tweemaal per jaar een oogst. Na de 16e eeuw werd de cacao eerst goed bekend. Spanje en Portugal verloren hun uitzonder lijke positie, die zij tot nu toe hadden ingenomen en het gebruik van cacao breidde zich na 1640 uit over de overige Europese landen, terwijl toen de thee en de koffie ook in Frankrijk meer bekend werden. Bevrijdingsdag en Koninginnedag. De ministerraad heeft bepaald, dat ook dit jaar de bevrijding zal worden gevierd op 5 Mei, op welke dag de rijksdiensten van één uur des n.m. af ge sloten zullen zijn voor zover de dienst zulks toelaat. Aan de lagere publiekrechtelijke licha men zal worden verzocht een overeenkomstige gedragslijn le voeren, hetgeen insluit, dat niet op andere dagen aan liet perso neel vrijaf zal worden gegeven. Het is voorts te verwachten, dat van de zijde van het College van Rijksbemiddelaars een alge mene vergunning zal worden gegeven om de werknemers in het particuliere bedrijfsleven ook een halve dag vrij te geven. Tenslotte wordt er de aandacht op gevestigd, dat de verjaardag van H. M. de Koningin dit jaar zal worden gevierd op de eerste Mei. Goed afgelopen. Ia de buurt van Akkrum moest Maandagmorgen een rij auto's voor de open brug over de nieuwe vaarweg van Groningen naar liet lJsselmeer wachten, toen een auto uit Leeuwarden, waarin zich twee mannen be vonden, kwam aangereden. De remmen weigerden, zodal de bestuurder met een tlinke zwaai om de reeds wachtenden reed en dwars door de afsluiting in hel kanaal schoot. Doordat de schipper juist het anker liet vallen kon een botsing met hel schip, dat juist de brug zou passeren, worden voorkomen. Mevrouw Fokkinga, de echtge note van een caféhouder, die bij de brug woont, zag het ongeval gebeuren. Zij snelde op kousevoeten de woning uit, sprong in een roeiboot en wist de inzittenden te redden. Het bleek later, dat de twee dren kelingen, heiden 20 jaar oud, geen rijbewijs hadden. Tot de markante figuren van liet dorp Bruinisse behoort de heer M. Boone. De traditie wil dat onder de dorpsschoen- makers attijd bijzondere mannen schuilen, die dieper over de dingen nadenken. Welnu, de heer M. Boone was zo'n bijzondere figuur. Vijftig jaar geleden vestigde hij zich als schoenmaker te Bruinisse en al spoedig was zijn werk plaats een middelpunt voor mensen die wilden pralen over de grote levensvraagstukken en over theologische problemen. Da neiging tot theologiseren had Marinus Doone overigens van niemand vreemd, want zijn vader was destijds een hekend predikant in de kring der Oud- Gereformeerden. De heer Boone werd een popu lair man in Bruinisse. In 1931 koos men hem zeil op een vrije lijst tot lid van de gemeente raad. waarin hij tot 1938 zitting had, Bij het bombardement van Bruinisse werd zijn werkplaats met winkel vernield, Na de bevrijding nan, hij echter direct de els en hamer weer ter hand eerst in een klein huisje, daarna in een woonwagen. Bij de viering van zijn 50-jarig jubileum op 1 Maart a.s. zal naar men hoopt het her bouwde bedrijf gereed zijn. Ondanks zijn 71 jaar werkt de heer Boone nog altijd zelf mee in zijn bedrijf. Prijzen van uien en aardappelen lopen op De prijzen voor uien en aard appelen zijn in de laatste weken sterk opgelopen. Slechts een klein deel van de landbouwers proiiteert echter van deze hoge prijzen, de meesten hebben hun aardappelen en uien verkocht toen ze een goede prijs konden maken. De handel profiteert nu voor namelijk van de hogere prijzi Men betaalt thans 50 cent vo een kilo uien aan de landbq wer, dezelfde prijs waarvo men vorig jaar 50 kg. kocht. Vele boeren hebben hun aai appelen reeds lang verkoc voor 6 a 7 cent en hun ui voor 10 cent per kg. Het zijn vooral Frankrijk Duitsland waarheen thans ui worden geëxporteerd en wel hoeveelheden die de export na Engeland bijna evenaren. Men kan nu ook wel zeggi dat de uienvoorraad bij 95 der landbouwers totaal ruimd is. In tolaal zijn nu geëxportee 107 495.380 kg., te weten Juli 1.293.527 kg., in Augusl 18.273.774 kg., in Septeml 12.037.807 kg., in October 0.123.142 kg., in Noveml 28.202.487 kg., in Decemt 19.441.079 kg., in Januari 22.120.780 kg. Sommigen schallen de voorra voor Februari nog op 10 mil 0en kg., maar de meeslen acl ten de voorraad kleiner. De waarde van onze e cultuurgrond. De waardebepaling van de groi is nog altijd een zéér ingewi kelde materie, die vooral in laatste tijd in het middelpu van de belangstelling is kom te staan. Tal van nieuwe inzie ten zijn er ten aanzien hierv naar voren gekomen in I streven, de problemen, die zi hierbij voordoen, lot een jui oplossing te kunnen brengen, In een uitzending, voorbere in samenwerking met de AH ling Voorlichting van het Min terie van Eandbouw, Visserij Voedselvoorziening, zal de he Ir. J. J. Westerhof, Ingenie hij de Cultuurtechnische Diei te Assen, in een radio-causei een nadere toelichting geven de moeilijkheden, die met waardebepaling van de gro samenhangen. Deze causerie men kunnen beluistereu Maandag 27 Februari a.s. v 19.4520.00 uur over de zend Hilversum II. Erger dan kwajongenswei Twee jongens van zestien ja slalen <e Scheveningen een au en gingen er mee rijden, zond evenwel het cauffeuren mach! te zijn. Op de Laan van Meerdervoi reden zij een 00 jarige wielr der omver, die met een gebi ken arm naar 't ziekenhi moest worden vervoerd. Ti minuten later overkwam een jarige wielrijder hetzelfde 1 Ook ditmaal stopten de jeugdi autodieven niet. Zij hadd evenwel 1e schrik te pakken lieten de gestolen auto in stille straat onbeheerd achti De politie hield de jongens aa De jongen, die de auto li bestuurd, bevindt zich in arre Naar het Engels (36) pen. Maar nu zal zijn mooi plan netje toch nog in duigen vallen." Roger kon nauwelijks spreken van opgewondenheid, in het voor uitzicht dat hij weldra van aan- gezicht tot aangezicht zou staan met de man, die hem had willen laten hangen voor de misdaad, die hijzelf bedreef. Eerst moeten we zijn adres uit vinden", ging Kendal voort. „Maar in een plaatsje als Littlehampton kan dit nu niet zo'n heksentoer zijn. Ik hoop, dat we hem daar kalm kunnen arresteren, maar het is ook mogelijk, dat we langer jacht op hem moeten maken. Als hij de trein van 12.15 naar Londen heeft genomen, dan snappen we hem natuurlijk niet meer. Ik ge loof niet, dat dit het geval zal wezen, maar uit voorzorg zal ik telegraferen dat ze op hem letten. De volgende is om 2.05, dus dan hebben we nog anderhalf uur om naar hem uit te kijken. Het lijkt mij zelfs waarschijnlijk, dat hij nog wel wat later op de dag zal gaan en dat hij zich dan recht streeks naar Liverpool, Portsmouth of Soushampton zal begeven, waar de boot afvaart. Op het ogenblik kunnen wij niets doen." Kendal ging dus gemakkelijk achterover geleund zitten en be gon Roger te vertellen van Lord Kilsavage, toen die nog in Londen was. ,,Ik geloof niet," zo besloot hij, „dat ooit een man zo'n slechte naam had op het gebied van de behandeling van vrouwen en toch ging er een soort bekoring van hem uit, die ze allen voor hem bezwijken deed. Eigenaardig, maar ze bleven hem dulden in de kringen waarin hij eenmaal ver keerde niet, omdat hij er bemind was, maar omdat ze hem meer of minder vreesden." „Dat kan ik begrijpen, en "ze moeten niet denken, dat ik met veel genoegen uitzie op het ogen blik, dat hij een verklaring van mij zal verwachten." „Neen, dat zal ook niet zo heel aangenaam wezen. Maar in ieder geval zal hij geloof moeten slaan aan hetgeen u hem meedeelt, en ook daaraan, dat u het met goede bedoeling deed. In zekere zin hebt u hem beetgenomen en dat is nooit een prettige gewaarwording. En vertelt u nu eens even waar de papieren zijn, waar u mij over gesproken heeftde brieven van uw moeder en van Mr. Keivin? Als wij die sarrben ééns door nemen, dan kan ik u misschien nog van enige dienst zijn in die zaak." Roger haalde de grote enve loppe uit zijn zak en zei „Leest u de brieven op uw ge mak, dan zulVen wij daarna de inhoud bespreken." Toen de detective klaar was met de lezing, dacht hij even na, waarop hij zeide „Ik twijfel er niet aan of het huwelijk zal wel degelijk geldig zijn. De n.aam van de dominee William CJamworth is een voor naam pur it. Was dezelfde dominé er nog, dan zouden we al heel gauw tot een oplossing komen. Al ging uwt vader ook door onder een aangenomen naam, dit doet niets geen afbreuk aan de rechts geldigheid van het huwelijk. En mogen wij het eenmaal als geldig beschouwen, dan zal ons dit van grote dienst zijn bij het nagaan van de identiteit van uw vader." „Maar Mr. Kei vin heeft de zaak immers al onderzocht." „William Keivin, al houd ik er ook niet van om iets tegen een overledene aan te voeren, had er niets bij te verliezen, maar wel bij te winnen, als hij de wrede ge schiedenis van uw vader kon be krachtigen. Voor hem beduidde dit, dat hij de vrouw zou krijgen, die hij liefhad en het kapitaal, dat hij zo goed gebruiken kon. Of hij dus waarlijk een onderzoek heeft ingesteld, weten wij niet en daar om zullen we ons persoonlijk in Lamworth op de hoogte gaan stel len. Maar nu moeten we ons ver der wijden aan de zaak waarvoor we hierheen gingen. Daar zijn we er! Bijna een half uur te laat. We mogen wel gauw voortma ken", zei hij, terwijl ze het station^ verlieten. „We zullen allereerst naar het postkantoor gaan en dan later naar het politiebureau." Aan het postkantoor lichtte Kendal met een enkel woord t( wie hij was maar men keek \v twijfelachtig. „We hebben geen tijd te ve liezen", zei hij ongeduldig, „gei minuutHier is het telegrai waar wij om komen". Hij nam een blanco formul en schreef daar het bewuste tel gram van Mrs. Vincent op. 4„Nu kunt u er mij iets v< vertellen Wie heeft het h afgehaald Hoe zag die heer uit Weet u waar hij logeert Heeft hij ook brieven gehad De klerk zei, dat hij eerst eei spreken moest met de directeu en verdween door een deur. E< paar minuten later keerde klerk terug en verzocht hem, 1 de directeur binnen te komen „Als u mij een overtuiging] stuk kunt tonen, dan zal ik u inlichtingen verschaffen," spra deze. Kendal haalde enkele officië stukken te voorschijn en na di ingekeken te hebben, zei de d recteur „In orde, inspecteur Kendal maar men moet zo voorzichti zijn met postgeheimen." (Wordt vervolg

Krantenbank Zeeland

Ierseksche en Thoolsche Courant | 1950 | | pagina 2