Gemengde gevoelens horeca over
eerste versoepelingen
1
ST3R
HfS
t--m w
De Faam
WOENSDAG 26 MEI 2021
Middelburg heeft minder cafés dan gemiddeld in Nederland
"DE FOCUS VAN DE
HORECA LIGT OP WAT
WÉL MOGELIJK IS"
Hf
Horeca weer open, maar met
strenge regels
VEEL OPROEP
KRACHTEN ZIJN OP
ZOEK GEGAAN NAAR
ANDER WERK
Aantal restaurants, cafés en
cafetaria's binnen 5 km
Gemiddelde in gemeente Middelburg
Restaurants
Cafetaria's
Cafés
0
10 20 30 40
MIDDELBURG - Horecazaken
in heel Nederland mogen na
ruim een half jaar sluiting
weer gasten ontvangen op
het terras. Toch blijven er
verschillende regels en be
perkingen gelden waar gele
genheden zich aan moeten
houden. Hoe vergaat het de
horeca-ondernemers?
Voor veel horecaondernemers
was het een bijzonder mo
ment om weer gasten te mo
gen ontvangen. Eindelijk weer
(een beetje) terug naar nor
maal. "De versoepelingen zijn
een eerste stap, maar wel één
met gemengde gevoelens",
benadrukt een woordvoerder
van brancheorganisatie Ko
ninklijke Horeca Nederland
(KHN). "Want niet ieder café
of restaurant heeft een terras.
En het blijft een uitdaging om
een onderneming zó in te rich
ten dat zowel de regels correct
worden gevolgd als de opti-
male bezetting behaald", aldus
de KHN.
Middelburg is een kleine ho-
recagemeente met 46 restau
rants op 5 kilometer afstand.
Op diezelfde afstand zijn in
Middelburg 22 cafés te vinden
tegenover 62 cafés als lande
lijk gemiddelde. De horecasec-
tor beslaat ongeveer 2 procent
van de Nederlandse economie
en voorziet honderdduizenden
Nederlanders van werk.
Heaters
Een horecaondernemer die
zo goed mogelijk binnen de
mogelijkheden probeert te
werken, is Nico Klaver van res
taurant 't Kalkoentje in Rhe-
nen. "Ja, we worden beperkt
door de aangepaste openings
tijden en het slechte weer",
legt Klaver uit. "Maar we fo
cussen ons op wat wél moge-
Sinds 19 mei zijn de openingstijden van de terrassen ver
ruimd. Mensen mogen nu van 06:00 tot 20:00 uur op een
terras zitten. Eerder was dit nog van 12:00 uur tot 18:00 uur.
Regels die blijven gelden zijn onder meer:
- Er geldt een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf.
Dit kan aan de deur.
- Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter
afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huis
houden en kinderen tot en met 12 jaar.
- Per buitenterras geldt een maximum van 50 personen.
- Een gezondheidscheck en een verzoek om te registreren
zijn verplicht.
- Er is geen zelfbediening.
- Alleen voor toilet- en garderobebezoek of om te betalen
mogen bezoekers naar binnen. Hierbij moet een mondkap
je worden gedragen.
- Er wordt zoveel mogelijk contactloos betaald.
lijk is."
Na de eerste versoepelingen in
april heeft Klaver samen met
medewerkers tenten neerge
zet op het terras met een bat
terij aan heaters om de mensen
een beetje warm te houden.
"Laatst hadden we gasten die
hun skipak hadden aangetrok
ken vanwege de kou, maar het
houdt ons - en de eters - niet
tegen. Iedere dag zitten we aan
de maximale capaciteit."
De verdere verruiming van de
openingstijden was zeer wel
kom, aldus de KHN. "Maar om
écht het verschil te maken,
moet de hele horeca open."
Het is het volgens de branche
organisatie tijd dat het kabinet
doorpakt en de horeca per 26
mei volledig heropent. Klaver
merkt dat vaste gasten van het
restaurant enorm meeleven.
Enthousiast: "Zodra de eerste
berichten naar buiten kwamen
over verdere versoepelingen
kregen we meteen telefoon
tjes van mensen die dolgraag
wilden reserveren voor diner
op het terras."
Het beeld op de terrassen ver
schilt volgens de woordvoer
der van de KHN per regio: "In
de steden zien we volle terras
sen bij zon en is er bij minder
weer ook voldoende animo
door verwarmde terrassen. De
buitengebieden blijven achter,
daar zijn de terrassen alleen bij
mooi weer en feestdagen goed
bezet."
Functie elders
Veel horecamedewerkers
voelden zich genoodzaakt om
tijdens de sluiting op zoek te
gaan naar ander werk. Een
op de vijf heeft ergens anders
een baan gevonden. Zo kon
den studenten geregeld aan de
slag bij teststraten van de GGD
en commerciële aanbieders.
Deze oproepkrachten zullen in
de zomer, na verdere versoe
pelingen, weer hard nodig zijn
in de horeca, meent de KHN.
De organisatie vreest dat het
lastig kan worden voor de ho
reca om genoeg medewerkers
te vinden als de boel in de zo
mer weer langzaam open kan.
Klaver is blij dat hij zijn team
heeft kunnen aanhouden tij
dens de sluiting. "Het is ons
gelukt al het personeel door te
blijven betalen. We gaan volle
kracht vooruit binnen de mo
gelijkheden die we krijgen."
Redactionele bijdrage van persbureau ANP