Horecatijger Anne wordt zorgheld
Zeeland nu
De Faam ^CddlIUIIU WOENSDAG 25 NOVEMBER 2020
HORECA HELPT DE ZORG
ANNE JEREMIASSE:
'DIE MENSEN IN
DE ZORG WERKEN
KEIHARD'
Horecatijger Anne Jeremiasse werkt nu even niet in de horeca, maar ondersteunt het zorgpersoneel in de Veste, de tijdelijke COVID-19 opvang in Goes. FOTO. Rachel van Westen
Rachel van Westen
Anne Jeremiasse is een echte horecatijger. Ze werkt al meer dan twintig jaar in deze
branche, waarvan de afgelopen twee jaar bij Amadore. Hier heeft ze een management
functie, waarbij ze ook zeifin de bediening werkt Normaalgesproken werkt ze in
verschillende Zeeuwse locaties van Amadore. Naar eigen zeggen 'heel afwisselend' en
geen dag is hetzelfde. Maar dit jaar ziet er echt compleet anders uit. In oktober moest de
horeca voor de tweede keer dit jaar de deuren sluiten. Omdat Anne toch graag de handen
uit de mouwen steekt, ondersteunt ze op dit moment het zorgpersoneel in de Veste, de
tijdelijke COVID-ig opvang in Goes.
Anne zet de maaltijden klaar. De soep gaat in plastic bakjes met de lift naar boven.
FOTO. Rachel van Westen
eerst al je beschermende kle
ding uitdoen, iets te eten ha
len en daarna al die kleding
weer aandoen. Kijk, met zulk
soort dingen mag ik ze nu een
beetje ondersteunen. Ik zit be
neden in een kantoor en de
verzorgende werken boven
op afgesloten afdelingen. Ik
beantwoord telefoontjes en
zorg dat er soep of broodjes
in de lift worden gezet. Maar
ik ben ook een luisterend oor
voor familieleden die bellen
of op bezoek zijn geweest Het
is echt heel fijn werk. Dank
baar werk ook. Die mensen in
de zorg werken keihard. Daar
heb je geen idee van als je het
niet ziet. Ze werken in van die
pakken die totaal niet venti
leren, waardoor ze het bloed
heet krijgen. Als ze klaar zijn
met hun werk, staat de afdruk
van het mondkapje in hun ge
zicht. Het is echt loodzwaar. Ik
ben blij dat ik ze een beetje kan
ondersteunen."
De zorgmedewerkers werken geheel beschermd
op de afdeling, de horeca medewerkers zorgen ervoor dat
de benodigdheden per lift op de afdelingen komen. Ook
zorgen de horeca medewerkers voor het klaarzetten van
maaltijden en telefbonaanname. Daarnaast ontvangen zij
de familieleden.
VLISSINGEN - "Ik zal het mo
ment nooit vergeten dat de ho
reca voor het eerst de deuren
moest sluiten", blikt Anne te
rug. "Op dat moment zaten er
heel veel mensen op het terras
en die moesten we plotseling
vertellen dat we dicht gingen.
Dat was zo vreemd en heel
onwerkelijk. Op dat moment
dacht ik dat het maar voor
twee weken zou zijn, maar het
werd tweeëneenhalve maand.
We hebben in die periode
geklust en geschilderd. En ik
heb het er ook wel een beet
je van genomen", geeft Anne
toe. "Het was mooi weer, dus
ik heb ook vrij genomen om
lekker met mijn hond en mijn
paard naar buiten te gaan."
Toch was Anne blij dat de ho
reca weer open mocht. "Het
was heerlijk om weer te kun
nen werken. Vanaf dat mo
ment is het seizoen ook echt
losgebarsten." Anne en haar
collega's deden hun uiterste
best om alle maatregelen na te
leven en ze waren dankbaar en
trots dat er in de locaties waar
zij werkten, geen besmettin
gen waren. Het was dan ook
een enorme klap toen de ho
reca in oktober weer de deu
ren moest sluiten. "Dat had ik
echt niet zien aankomen. We
zaten midden in de herfstva
kantie, er waren veel toeris
ten en het was mooi weer. Ik
vond het echt heftig en ik was
ook best wel emotioneel toen
werd aangekondigd dat de ho
reca weerdicht moest"
Telefoontje
"En toen was daar het tele
foontje van mijn baas, Jerry
van Zuijlen. Hij had contact ge
had met Miijam Vreke, team
leider Welzijn bij Zorggroep
Ter Weel. Jerry had mensen
thuis zitten en Mirjam kwam
mensen tekort. Zo is het idee
ontstaan om horeca perso
neel in te zetten in de zorg.
En, echt ik vind het geweldig.
Ik werk niet met de mensen
die ziek zijn, maar doe alleen
ondersteunende taken voor
het personeel. Zij werken echt
keihard op het moment. Moet
je je voorstellen datje iemand
aan het helpen bent met was
sen en de telefoon gaat Dat
is superonhandig. Of als je
even iets te eten wilt pakken
voor een patiënt. Dan moet je