Erfgoed en voedsel gaan goed samen O 3 "1SÖ I Walcheren nu 6 Afsluiting A58 en N57 Werkloze Zeeuwen Karei houdt collectie op niveau De Faam Hedendaagse Zeeuwse producten HET WORDT JAMMER ALS ERFGOED ALLEEN EEN BEELD WORDT VRIJWILLIGER IN HET ZONNETJE COLOFON DE FAAM WOENSDAG 21 OKTOBER 2020 Theo Rietveld Digna Kosse en Lucas Mullié zijn ontwerpers. Twee jaar gele den verhuisden ze vanuit Rotterdam naar een oud pand in Middelburg. Foodcurators is de naam van hun studio. Welk soort projecten bedenken ze en wat heeft voedsel met erf goed te maken? En wat heeft toerisme met food? Tijd om eens kennis te maken. MIDDELBURG - Lucas heeft eerder in Gapinge gewoond. Hij volgde in Zeeland een op leiding als kok en leerde zijn partner Digna kennen op de Design Academy in Eindhoven. In 2012 richtten ze studio Food curators op in Rotterdam. Een koopwoning met hun wensen in de omgeving van Rotterdam bleek moeilijk te vinden en zo doende werken ze sinds vo rig jaar september vanuit een pand aan de Kleverskerkseweg. Aanloop In Rotterdam zaten we in een verzamelgebouw met andere kleine studio's. Opdrachten zo als het merk Danone haalden we op deze manier binnen. Zo hebben we verschillende smaken bedacht. Digna: Pas aan het einde van de opleiding zijn we elkaar tegengekomen. Lucas had een restaurant bij wijze van project waar hij heel praktisch allemaal dingen ont wierp en maakte rondom eten. Ik ben er door hem ingerold en sindsdien zijn we samen over voedsel gaan werken. Uitdaging Lucas: Tijdens het koken was ik vaak bezig met de vormge ving. Alleen in een restaurant bleef de vormgeving beperkt tot eten op het bord. Terwijl ik ook geïnteresseerd was in vragen als: Hoe wordt het eten gemaakt? Waar komt het van daan? Hoe zou een restaurant er dan uit komen te zien? Daar zat voor mij de uitdaging in. Digna: Wij zijn ontwerpers in voedsel gerelateerde produc ten, concepten en diensten. In alle projecten die we doen zit er een link met voedsel. Foodcurators is een beetje het onderzoekslab voor maat schappelijke verandering. Food design Digna: Wij zijn een gespeci aliseerde studio die voedsel combineert met andere velden zoals erfgoed. Op de Design Academy is er nu een speci ale richting voor ontwikkeld. Eén dag in de week doceer ik daar. Opdrachtgevers komen uit het bedrijfsleven, besturen en organisaties. Erfgoed vroeger en nu Foodcurators kreeg van de Pro vincie Zeeland en Erfgoed Zee land de opdracht om negen erfgoedthema's om te zetten in producten die met voedsel te maken hebben. Zo zet je toerisme anders op de kaart. Vier streekproducten zijn in middels als souvenir te koop en gekoppeld aan historische plekken met het heden: zeep, bier, meel en borrelproducten. Later volgen nog vier streek producten. Een ander project is 'Bonen van Zeeuwse bodem': drie bonensoorten uit Zeel and promoten in een aantal Zeeuwse restaurants op zelf ontworpen eetborden. Digna voegt eraan toe: We willen ook iets aan de stad Middelburg geven. Wat dat is? In ieder ge val iets met erfgoed van vroe ger met een knipoog naar nu. Rijkswaterstaat voert in oktober onderhoud uit aan de Vlake- tunnel en het Dampoortaquaduct in respectievelijk de A58 en de N57. Daarom zijn deze een aantal nachten afgesloten voor het verkeer. MIDDELBURG - De Vlake- tunnel is vier nachten in beide richtingen afgesloten, telkens van 20.00 uur tot 06.00 uur, tot vrijdag 23 oktober. Het ver keer wordt omgeleid over de N289. Dampoort Het Dampoortaquaduct is drie nachten in beide richtingen af gesloten, telkens van 20.00 uur tot 6.00 uur, van maandag 26 tot donderdag 29 oktober. In de nacht van donderdag 29 ok tober 20.00 uur tot vrijdag 30 oktober 06.00 uur is het aqua duct afgesloten vanuit Seroos- kerke richting de A58. Het verkeer wordt omgeleid over de weg van de "oude" N57. Omleiding Omleidingsroutes worden aangegeven met gele borden. Weggebruikers dienen reke ning te houden met langere reistijd. MIDDELBURG - Het aan tal WW-uitkeringen dat in Zeeland in september 2020 verstrekt werd, lag 8% lager dan een maand eerder, maar wel 22% ho ger dan een jaar geleden. In de sector cultuur, sport en recreatie nam het aan tal WW-uitkeringen in vergelijking met septem ber 2019 aanzienlijk toe. Advertentieverkoop en media-advies E justin.verdouw@dpgmedia.nl T0880133845 e Redactie r Bied je nieuws aan op de website via de Krant gemist? Vul svp het formulier op de website in onder de knop Krant gemist of bel met 088-0561595 Familieberichten E familieberichtenweekbladen@dpgmedia.nl T (o88)-oi37268 Zelf een familiebericht opgeven kan via de website w w w.fam i I iebe ri cht e non Ii nenl Rubrieksadvertenties E rubrieken@dpgmedia.nl T 0900-6743836 Kantooradres Edisonweg 37 E 4382 NVVIissingen 5; k no p Sc h rijf tV.ee Bied je agendabericht aan via Agenda be richten Plaatsen Vooroverige redactiezaken: Frank Husslage frank.husslage@dpgmedia.nl 088-0136920 (niet voor krant gemist) Bezorger worden? Meld je aan via krantjecontantje.nl Algemene voorwaarden en overige informatie (Zoals advertentietarieven en oplage) ga naar: www.dpgmedia.nl Dit is een uitgave van de Persgroep Nederland BV. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in de gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep. Karei Tiggelman beheert vijfuitleenpunten voorhoeken en legpuzzels in de gemeente Middelburg. TEKST EN FOTO: WELZIJN MIDDELBURG MIDDELBURG - Karei Tiggel man is al sinds 2005 vrijwil liger bij Welzijn Middelburg. Hij beheert maar liefst 5 uit- leenpunten voor boeken en legpuzzels in Middelburg, Ar- nemuiden en Nieuw en Sint Joosland. "Het prettigste aan mijn vrijwilligerswerk vind ik het aantrekkelijk kunnen houden van de collectie voor de met name oudere leners." 46 Jaar werkte Karei in de drukkerij- en biblio theeksfeer. Nadat hij met de VUT ging, begon hij als vrij williger bij de boekenuitleen van Stichting Welzijn Oude ren Middelburg in de Mol straat. "Op verzoek nam ik het beheer over van de 84 ja rige beheerder. Ik begon met het verwijderen van oude en versleten boeken om ruimte te maken voor nieuwe aan winsten. Ook kwamen er duidelijke rugetiketten op de boeken." Helaas sloot de locatie aan de Molstraat, maar Karei kwam niet zonder vrijwilligerswerk te zitten. "Er werd gevraagd of die enthousiaste boeken- beheerder - ik dus - mis schien ook uitleenpunten in dorps-, zorg- en wijkgebou- wen wilde beheren. Ik had tijd genoeg en vind het leuk werk, dus heb ik ja gezegd." Regelmatig vernieuwt Karei een deel van de collectie van ieder uitleenpunt. Alle genres zijn te leen: van avonturen tot thriller en met normale en extra grote letters. "Ik vind het nuttig vrijwilligerswerk en heb gezellige contacten op de diverse locaties." Vrijwilligersvacatures staan op www.welzijnmiddelburg. nl of bel met 06 - 82 21 81 68 zwkhukk» Foodcurators Digna Kosse en Lucas Mullié bij de maquette tafel met projecten. Foto: Theo Rietveld

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2020 | | pagina 3