Erfgoed en voedsel gaan goed samen
O
3
"1SÖ I
Walcheren nu
6
Afsluiting A58 en N57
Werkloze
Zeeuwen
Karei houdt collectie op niveau
De Faam
Hedendaagse Zeeuwse producten
HET WORDT
JAMMER ALS
ERFGOED ALLEEN
EEN BEELD WORDT
VRIJWILLIGER IN HET ZONNETJE
COLOFON DE FAAM
WOENSDAG 21 OKTOBER 2020
Theo Rietveld
Digna Kosse en Lucas Mullié zijn ontwerpers. Twee jaar gele
den verhuisden ze vanuit Rotterdam naar een oud pand in
Middelburg. Foodcurators is de naam van hun studio. Welk
soort projecten bedenken ze en wat heeft voedsel met erf
goed te maken? En wat heeft toerisme met food? Tijd om
eens kennis te maken.
MIDDELBURG - Lucas heeft
eerder in Gapinge gewoond.
Hij volgde in Zeeland een op
leiding als kok en leerde zijn
partner Digna kennen op de
Design Academy in Eindhoven.
In 2012 richtten ze studio Food
curators op in Rotterdam. Een
koopwoning met hun wensen
in de omgeving van Rotterdam
bleek moeilijk te vinden en zo
doende werken ze sinds vo
rig jaar september vanuit een
pand aan de Kleverskerkseweg.
Aanloop
In Rotterdam zaten we in een
verzamelgebouw met andere
kleine studio's. Opdrachten zo
als het merk Danone haalden
we op deze manier binnen.
Zo hebben we verschillende
smaken bedacht. Digna: Pas
aan het einde van de opleiding
zijn we elkaar tegengekomen.
Lucas had een restaurant bij
wijze van project waar hij heel
praktisch allemaal dingen ont
wierp en maakte rondom eten.
Ik ben er door hem ingerold en
sindsdien zijn we samen over
voedsel gaan werken.
Uitdaging
Lucas: Tijdens het koken was
ik vaak bezig met de vormge
ving. Alleen in een restaurant
bleef de vormgeving beperkt
tot eten op het bord. Terwijl
ik ook geïnteresseerd was in
vragen als: Hoe wordt het eten
gemaakt? Waar komt het van
daan? Hoe zou een restaurant
er dan uit komen te zien? Daar
zat voor mij de uitdaging in.
Digna: Wij zijn ontwerpers in
voedsel gerelateerde produc
ten, concepten en diensten. In
alle projecten die we doen zit
er een link met voedsel.
Foodcurators is een beetje het
onderzoekslab voor maat
schappelijke verandering.
Food design
Digna: Wij zijn een gespeci
aliseerde studio die voedsel
combineert met andere velden
zoals erfgoed. Op de Design
Academy is er nu een speci
ale richting voor ontwikkeld.
Eén dag in de week doceer ik
daar. Opdrachtgevers komen
uit het bedrijfsleven, besturen
en organisaties.
Erfgoed vroeger en nu
Foodcurators kreeg van de Pro
vincie Zeeland en Erfgoed Zee
land de opdracht om negen
erfgoedthema's om te zetten
in producten die met voedsel
te maken hebben. Zo zet je
toerisme anders op de kaart.
Vier streekproducten zijn in
middels als souvenir te koop
en gekoppeld aan historische
plekken met het heden: zeep,
bier, meel en borrelproducten.
Later volgen nog vier streek
producten. Een ander project is
'Bonen van Zeeuwse bodem':
drie bonensoorten uit Zeel
and promoten in een aantal
Zeeuwse restaurants op zelf
ontworpen eetborden. Digna
voegt eraan toe: We willen ook
iets aan de stad Middelburg
geven. Wat dat is? In ieder ge
val iets met erfgoed van vroe
ger met een knipoog naar nu.
Rijkswaterstaat voert in oktober onderhoud uit aan de Vlake-
tunnel en het Dampoortaquaduct in respectievelijk de A58 en
de N57. Daarom zijn deze een aantal nachten afgesloten voor
het verkeer.
MIDDELBURG - De Vlake-
tunnel is vier nachten in beide
richtingen afgesloten, telkens
van 20.00 uur tot 06.00 uur,
tot vrijdag 23 oktober. Het ver
keer wordt omgeleid over de
N289.
Dampoort
Het Dampoortaquaduct is drie
nachten in beide richtingen af
gesloten, telkens van 20.00 uur
tot 6.00 uur, van maandag 26
tot donderdag 29 oktober. In
de nacht van donderdag 29 ok
tober 20.00 uur tot vrijdag 30
oktober 06.00 uur is het aqua
duct afgesloten vanuit Seroos-
kerke richting de A58. Het
verkeer wordt omgeleid over
de weg van de "oude" N57.
Omleiding
Omleidingsroutes worden
aangegeven met gele borden.
Weggebruikers dienen reke
ning te houden met langere
reistijd.
MIDDELBURG - Het aan
tal WW-uitkeringen dat
in Zeeland in september
2020 verstrekt werd, lag
8% lager dan een maand
eerder, maar wel 22% ho
ger dan een jaar geleden.
In de sector cultuur, sport
en recreatie nam het aan
tal WW-uitkeringen in
vergelijking met septem
ber 2019 aanzienlijk toe.
Advertentieverkoop
en media-advies
E justin.verdouw@dpgmedia.nl
T0880133845
e
Redactie
r Bied je nieuws aan op de website via de
Krant gemist?
Vul svp het formulier op de website in onder de knop
Krant gemist of bel met 088-0561595
Familieberichten
E familieberichtenweekbladen@dpgmedia.nl
T (o88)-oi37268
Zelf een familiebericht opgeven kan via de website
w w w.fam i I iebe ri cht e non Ii nenl
Rubrieksadvertenties
E rubrieken@dpgmedia.nl
T 0900-6743836
Kantooradres
Edisonweg 37 E
4382 NVVIissingen
5; k no p Sc h rijf tV.ee
Bied je agendabericht aan via
Agenda be richten Plaatsen
Vooroverige redactiezaken:
Frank Husslage
frank.husslage@dpgmedia.nl
088-0136920
(niet voor krant gemist)
Bezorger worden?
Meld je aan via krantjecontantje.nl
Algemene voorwaarden en overige informatie
(Zoals advertentietarieven en oplage) ga naar:
www.dpgmedia.nl
Dit is een uitgave van de Persgroep Nederland BV.
Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in de
gedrukte als digitale uitgaven van de Persgroep.
Karei Tiggelman beheert vijfuitleenpunten voorhoeken en legpuzzels in de gemeente Middelburg.
TEKST EN FOTO: WELZIJN MIDDELBURG
MIDDELBURG - Karei Tiggel
man is al sinds 2005 vrijwil
liger bij Welzijn Middelburg.
Hij beheert maar liefst 5 uit-
leenpunten voor boeken en
legpuzzels in Middelburg, Ar-
nemuiden en Nieuw en Sint
Joosland. "Het prettigste aan
mijn vrijwilligerswerk vind
ik het aantrekkelijk kunnen
houden van de collectie voor
de met name oudere leners."
46 Jaar werkte Karei in
de drukkerij- en biblio
theeksfeer. Nadat hij met de
VUT ging, begon hij als vrij
williger bij de boekenuitleen
van Stichting Welzijn Oude
ren Middelburg in de Mol
straat. "Op verzoek nam ik
het beheer over van de 84 ja
rige beheerder. Ik begon met
het verwijderen van oude en
versleten boeken om ruimte
te maken voor nieuwe aan
winsten. Ook kwamen er
duidelijke rugetiketten op de
boeken."
Helaas sloot de locatie aan de
Molstraat, maar Karei kwam
niet zonder vrijwilligerswerk
te zitten. "Er werd gevraagd
of die enthousiaste boeken-
beheerder - ik dus - mis
schien ook uitleenpunten in
dorps-, zorg- en wijkgebou-
wen wilde beheren. Ik had
tijd genoeg en vind het leuk
werk, dus heb ik ja gezegd."
Regelmatig vernieuwt Karei
een deel van de collectie van
ieder uitleenpunt. Alle genres
zijn te leen: van avonturen
tot thriller en met normale
en extra grote letters. "Ik vind
het nuttig vrijwilligerswerk
en heb gezellige contacten
op de diverse locaties."
Vrijwilligersvacatures staan
op www.welzijnmiddelburg.
nl of bel met 06 - 82 21 81 68
zwkhukk»
Foodcurators Digna Kosse en Lucas Mullié bij de maquette tafel met projecten. Foto: Theo Rietveld