Zelf ijsjes maken Organiseer eens een vegetarische barbecue Weg met wegwerpplastic is een feest van de Meester Boulanger 2019 "Grillen is voorbij, tijd voor het echte werk" Barbecuetrends gInieten Foto's: Lékué Bruschetta met courgette en mozzarella Foto: Jumbo Ook kalfsrack kan je langzaam laten garen op de barbecue op een lage temperatuur, volgens het principe los slow. Foto: Vlees.nl Met de zomervakantie voor de deur wordt het tijd om de barbecue aan te steken. Neem hier voor ruim de tijd, want grotere stukken vlees die langzaam garen vormen dé barbecuetrend. Eva Westerhof van de branchevereniging Konink lijke Nederlandse Slagers zegt: "Het bekende aan bod van barbecuevlees is alles wat op een stokje kan, zoals saté, sjasliek, naast hamburgers en worstjes om te grillen Maar we zien steeds meer dat de kenners vragen om grotere stuken vlees die langer moeten garen in een barbecue met een gesloten deksel. Denk daarbij aan staartstuk, de Nederlandse naam voor picanha. Of T-bone of Cöte de Boeuf Een mooi stukje picanha is verkrijgbaar bij de sla ger. "We merken dat steeds meer slagers daarmee bezig zijn", zegt Westerhof. "Het is een wisselwer king. Aan de ene kant zijn er klanten die daar actief om vragen, aan de andere kant willen slagers graag bekendmaken dat er ook een ander aanbod is voor de barbecue. Neem nou pulled pork, varkensvlees dat urenlang langzaam op een lage temperatuur gaart, low and slow wordt dat genoemd." Wordt het recept te ingewikkeld en wil je een partijtje zonder stress? "Je kunt natuurlijk altijd je slager om advies vragen. Er zijn slagers die een heuse grillmaster naar je feestje sturen om te ko men assisteren met barbecueën." Een handige website voor gerechten is vlees.nl waarop alles valt te lezen over verschillende soor ten vlees en bereidingswijzen. "Er is sprake van een hele subcultuur waarin mannen zich uitleven en een ware sport maken van het goed bereiden van vlees", zegt Dé van de Riet van Vlees.nl. "Ge sloten barbecues zijn hip, waar meer kennis van zaken voor nodig is dan het grillen van een spiesje. Het barbecueën van grote stukken vlees dat lang zaam gaart wordt steeds populairder, zowel op kooltjes als op gasbarbecues." Hetzelfde geldt voor het marineren van vlees, zegt Van dc Riet. "Mensen gaan aan de slag met fijne marinades en echte lekkere kruidensamenstellin gen om vlees op smaak te brengen." Nederland is in Europa het land waar het meest gegrild wordt. Naast slagers spelen supermark ten en tuincentra handig in op de vraag, met hele buitenkeukens, barbecues, buitenschorten en thermometers voor de temperatuurbeheersing "De tijd van grillen is voorbij, het echte barbecue- en kan beginnen", zegt Van dc Riet. "Wordt het net zo'n mediterrane zomer als vorig jaar? Dan zie je elke dag dat mensen graag buiten koken, bar becueën en eten. Supermarkten bieden een breed aanbod vlees. Wil je iets specifieks, dan ga je naar de vakman. We constateren dat een groeiende groep zijn kennis wil vergroten en iedere gele genheid te baat neemt om te mogen barbecueën. En gelijk hebben ze, want het is ook nog eens erg gezellig om samen buiten bezig te zijn." Bij een tuinfeest of zomerse picknick is wegwerpplastic niet langer een goed idee. Gelukkig bieden steeds meer supermarkten milieu vriendelijke alternatieven. De supermarkten lopen daarmee vooruit op het Europese verbod op wegwerpplastic dat vanaf 2021 ingaat. In de supermarkten van PLUS is deze zomer al helemaal geen plastic wegwerpservies meer te koop. Sinds kort liggen er afwasbare varianten in de schappen, zoals borden, kommen, bekers en bestek. Europarlementariër Bas Eickhout is blij met het nieuwe assortiment. "De plastic soep schreeuwt om maatregelen. Met de wet tegen wegwerpplastic, die we pas in het Europarlement hebben aangenomen, leveren we daar een flinke bijdrage aan. Het initiatief van PLUS om als eerste Nederlandse supermarkt nu al wegwerpplastic in de ban te doen, is een mooie eerste stap om het gebruik van plastic te verminderen." Ook de tapas- en satéprikkers zijn niet langer van plastic, maar van FSC- gecertificeerd bamboe. En onze zomerdrankjes drinken we voortaan uit rietjes van papier. De eerste stappen op weg naar minder plastic en milieuvriendelijkere verpakkingen zijn gezet en er zullen er nog veel volgen, zegt PLUS. IJsvormpjes in de vorm van cactus, aardbei, passie vrucht en ananas voor leuke en gezonde ijsjes. Wat is er leuker dan ijsjes eten? Zelf ijsjes maken natuurlijk! Met de flexibe le Lékué-ijsvormpjes in de vorm van cactus, aarbedi, passievrucht en ananas is dat zo gepiept. Je kunt de ijsjes zo gezond maken als je zelf wilt. Met yoghurt, vruchtensap of stukjes vers fruit. Banaan is een superingre- diënt voor ijsjes omdat het lekker is en een smeuïge stevigheid geeft. Wat te denken van de combinaties aardbei-banaan, kiwi-ba naan-watermeloen, kokos- melk-banaan-ananas of banaan-sinaasappel-koek- kruimels. Mix de ingrediën ten in een blender, giet de vormpjes vol en zet ze in de diepvriezer. Na acht uur heb je de lekkerste ijsjes die ook nog erg gezond zijn. Lékué ijsvormpjes zijn verkrijgbaar bij de huis- houdspeciaalzaak en via webshops. Nieuw is de vegeterriër. Foto: De Vegetarische Slager Zalmpakketje met asperge. Foto: Jumbo Nieuw in het Veggie Chef assortiment zijn verse producten zoals een verse burger op basis van champignons, vers gehakt op basis van soja en de vega kip kerrie salade. GROENTEWINKEL Abergine behoort tot de zomergroenten van juli. Gril eens een paar schijfjes aubergine uitje favoriete groentewinkel. Marineer de plakjes aubergine van maximaal 1 centime ter dik een kwartier in olijfolie met knoflook, zout en peper. Gril de aubergine mooi bruin. Eet smakelijk. Wietse Schiere is Meester Boulanger en houdt zich bezig met productinnovatie binnen de ambachtelijke bakkerij branche. Aan hem de vraag welk brood zich goed leent voor een barbecue of picknick buiten. Een paar smakelijke tips: "Bij de combinatie zomer en brood denk ik niet alleen aan stokbrood, maar ook aan verwenbroden en hartig brood dat past bij vlees, zoals brood mot kaas en pcsto en tomaat. Dat vult elkaar goed aan. Plukbrood, focaccia en ciabatta passen goed bij de zomer", zegt de adviseur van de bakkers. Een van zijn tips die hij tijdens demonstraties, kiemsessies ge noemd, aan bakkers geeft is om een heel klein beetje komijn in witte hamburgerbroodjes te verwerken en extra boter en suiker. "Zo blijven de hamburgerbroodjes veel mooier." Gezinnen met kinderen raadt Schiere aan om bij plaatselijke bakkers te vragen naar brioche. "Een heel zacht Frans broodje. Bakkers kunnen ervoor een barbecue kruidenboter in ver werken, maar consumenten kunnen er zelf ook een heel klein beetje kruidenboter op smeren. Het is lekker licht eten en vult goed. Voor kinderen, die vaak wat ongeduldig aan tafel wach ten tot het vlees gaar is, is het héél leuk om de brioches om een nat stokje te wikkelen en boven de barbecue te houden, net als bij een kampvuur." Nog een laatste zomerse tip van de Meester Boulanger is kaas-uien stokbrood. "Snij het stokbrood door en beleg het met tzatzikisaus en rucolasalade, dat is echt super lekker." Meer zomerrecepten op www.brood.net/recepten Het barbecueseizoen is geopend. De kool tjes mogen deze zomer al vroeg op de dag gloeien, want ook voor de brunch of lunch zijn er volop barbecuegerechten te vinden, zoals bruschetta met courgette en mozza rella, zalmpakketjes met asperge of gegril de filethaasjes met een zomerse salade. Omdat steeds meer mensen ervoor kiezen om geen of minder vlees te eten, zijn er ook voor de barbecue steeds meer vegetarische producten verkrijgbaar. Organiseer eens een vegetarische barbecue met vegetarische burgers! Supermarkt Jumbo introduceert de Beyond Burger van Beyond Meat, een vegan burger, die que smaak en structuur niet van echt vlees te onderscheiden is. De Vegetarische Slager heeft ook prima burgers voor op de barbecue. Je kunt kiezen tussen dc varianten nobecf en chicken. Ook de vegetarische Bratwurst of Little Willies lenen zich goed voor een zomerse barbecue. Voor deze zomer heeft Jumbo vijftien nieu we producten toegevoegd aan het assorti ment vega(n) aanbod.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2019 | | pagina 14