Zelf ijsjes
maken
Organiseer eens een
vegetarische barbecue
Weg met wegwerpplastic
is een feest
van de Meester Boulanger
2019
"Grillen is voorbij, tijd
voor het echte werk"
Barbecuetrends gInieten
Foto's: Lékué
Bruschetta met courgette en mozzarella
Foto: Jumbo
Ook kalfsrack kan je langzaam laten garen op de
barbecue op een lage temperatuur, volgens het
principe los slow. Foto: Vlees.nl
Met de zomervakantie voor de deur wordt het
tijd om de barbecue aan te steken. Neem hier
voor ruim de tijd, want grotere stukken vlees die
langzaam garen vormen dé barbecuetrend.
Eva Westerhof van de branchevereniging Konink
lijke Nederlandse Slagers zegt: "Het bekende aan
bod van barbecuevlees is alles wat op een stokje
kan, zoals saté, sjasliek, naast hamburgers en
worstjes om te grillen Maar we zien steeds meer
dat de kenners vragen om grotere stuken vlees
die langer moeten garen in een barbecue met
een gesloten deksel. Denk daarbij aan staartstuk,
de Nederlandse naam voor picanha. Of T-bone of
Cöte de Boeuf
Een mooi stukje picanha is verkrijgbaar bij de sla
ger. "We merken dat steeds meer slagers daarmee
bezig zijn", zegt Westerhof. "Het is een wisselwer
king. Aan de ene kant zijn er klanten die daar actief
om vragen, aan de andere kant willen slagers graag
bekendmaken dat er ook een ander aanbod is voor
de barbecue. Neem nou pulled pork, varkensvlees
dat urenlang langzaam op een lage temperatuur
gaart, low and slow wordt dat genoemd."
Wordt het recept te ingewikkeld en wil je een
partijtje zonder stress? "Je kunt natuurlijk altijd
je slager om advies vragen. Er zijn slagers die een
heuse grillmaster naar je feestje sturen om te ko
men assisteren met barbecueën."
Een handige website voor gerechten is vlees.nl
waarop alles valt te lezen over verschillende soor
ten vlees en bereidingswijzen. "Er is sprake van
een hele subcultuur waarin mannen zich uitleven
en een ware sport maken van het goed bereiden
van vlees", zegt Dé van de Riet van Vlees.nl. "Ge
sloten barbecues zijn hip, waar meer kennis van
zaken voor nodig is dan het grillen van een spiesje.
Het barbecueën van grote stukken vlees dat lang
zaam gaart wordt steeds populairder, zowel op
kooltjes als op gasbarbecues."
Hetzelfde geldt voor het marineren van vlees, zegt
Van dc Riet. "Mensen gaan aan de slag met fijne
marinades en echte lekkere kruidensamenstellin
gen om vlees op smaak te brengen."
Nederland is in Europa het land waar het meest
gegrild wordt. Naast slagers spelen supermark
ten en tuincentra handig in op de vraag, met hele
buitenkeukens, barbecues, buitenschorten en
thermometers voor de temperatuurbeheersing
"De tijd van grillen is voorbij, het echte barbecue-
en kan beginnen", zegt Van dc Riet. "Wordt het
net zo'n mediterrane zomer als vorig jaar? Dan zie
je elke dag dat mensen graag buiten koken, bar
becueën en eten. Supermarkten bieden een breed
aanbod vlees. Wil je iets specifieks, dan ga je naar
de vakman. We constateren dat een groeiende
groep zijn kennis wil vergroten en iedere gele
genheid te baat neemt om te mogen barbecueën.
En gelijk hebben ze, want het is ook nog eens erg
gezellig om samen buiten bezig te zijn."
Bij een tuinfeest of zomerse picknick is wegwerpplastic niet langer een goed idee. Gelukkig bieden steeds meer supermarkten milieu
vriendelijke alternatieven. De supermarkten lopen daarmee vooruit op het Europese verbod op wegwerpplastic dat vanaf 2021 ingaat.
In de supermarkten van PLUS is deze zomer al helemaal geen plastic wegwerpservies meer te koop. Sinds kort liggen er afwasbare varianten
in de schappen, zoals borden, kommen, bekers en bestek. Europarlementariër Bas Eickhout is blij met het nieuwe assortiment. "De plastic
soep schreeuwt om maatregelen. Met de wet tegen wegwerpplastic, die we pas in het Europarlement hebben aangenomen, leveren we
daar een flinke bijdrage aan. Het initiatief van PLUS om als eerste Nederlandse supermarkt nu al wegwerpplastic in de ban te doen, is een
mooie eerste stap om het gebruik van plastic te verminderen." Ook de tapas- en satéprikkers zijn niet langer van plastic, maar van FSC-
gecertificeerd bamboe. En onze zomerdrankjes drinken we voortaan uit rietjes van papier. De eerste stappen op weg naar minder plastic
en milieuvriendelijkere verpakkingen zijn gezet en er zullen er nog veel volgen, zegt PLUS.
IJsvormpjes in de vorm
van cactus, aardbei, passie
vrucht en ananas voor
leuke en gezonde ijsjes.
Wat is er leuker dan ijsjes
eten? Zelf ijsjes maken
natuurlijk! Met de flexibe
le Lékué-ijsvormpjes in de
vorm van cactus, aarbedi,
passievrucht en ananas is
dat zo gepiept. Je kunt de
ijsjes zo gezond maken als
je zelf wilt. Met yoghurt,
vruchtensap of stukjes
vers fruit.
Banaan is een superingre-
diënt voor ijsjes omdat het
lekker is en een smeuïge
stevigheid geeft. Wat te
denken van de combinaties
aardbei-banaan, kiwi-ba
naan-watermeloen, kokos-
melk-banaan-ananas of
banaan-sinaasappel-koek-
kruimels. Mix de ingrediën
ten in een blender, giet de
vormpjes vol en zet ze in
de diepvriezer. Na acht uur
heb je de lekkerste ijsjes
die ook nog erg gezond zijn.
Lékué ijsvormpjes zijn
verkrijgbaar bij de huis-
houdspeciaalzaak en via
webshops.
Nieuw is de vegeterriër.
Foto: De Vegetarische Slager
Zalmpakketje met asperge. Foto: Jumbo
Nieuw in het Veggie Chef assortiment zijn
verse producten zoals een verse burger op
basis van champignons, vers gehakt op basis
van soja en de vega kip kerrie salade.
GROENTEWINKEL
Abergine behoort tot de zomergroenten van
juli. Gril eens een paar schijfjes aubergine
uitje favoriete groentewinkel. Marineer de
plakjes aubergine van maximaal 1 centime
ter dik een kwartier in olijfolie met knoflook,
zout en peper. Gril de aubergine mooi bruin.
Eet smakelijk.
Wietse Schiere is Meester Boulanger en houdt zich bezig
met productinnovatie binnen de ambachtelijke bakkerij
branche. Aan hem de vraag welk brood zich goed leent voor
een barbecue of picknick buiten. Een paar smakelijke tips:
"Bij de combinatie zomer en brood denk ik niet alleen aan
stokbrood, maar ook aan verwenbroden en hartig brood dat
past bij vlees, zoals brood mot kaas en pcsto en tomaat. Dat
vult elkaar goed aan. Plukbrood, focaccia en ciabatta passen
goed bij de zomer", zegt de adviseur van de bakkers.
Een van zijn tips die hij tijdens demonstraties, kiemsessies ge
noemd, aan bakkers geeft is om een heel klein beetje komijn
in witte hamburgerbroodjes te verwerken en extra boter en
suiker. "Zo blijven de hamburgerbroodjes veel mooier."
Gezinnen met kinderen raadt Schiere aan om bij plaatselijke
bakkers te vragen naar brioche. "Een heel zacht Frans broodje.
Bakkers kunnen ervoor een barbecue kruidenboter in ver
werken, maar consumenten kunnen er zelf ook een heel klein
beetje kruidenboter op smeren. Het is lekker licht eten en vult
goed. Voor kinderen, die vaak wat ongeduldig aan tafel wach
ten tot het vlees gaar is, is het héél leuk om de brioches om
een nat stokje te wikkelen en boven de barbecue te houden,
net als bij een kampvuur."
Nog een laatste zomerse tip van de Meester Boulanger is
kaas-uien stokbrood. "Snij het stokbrood door en beleg het
met tzatzikisaus en rucolasalade, dat is echt super lekker."
Meer zomerrecepten op www.brood.net/recepten
Het barbecueseizoen is geopend. De kool
tjes mogen deze zomer al vroeg op de dag
gloeien, want ook voor de brunch of lunch
zijn er volop barbecuegerechten te vinden,
zoals bruschetta met courgette en mozza
rella, zalmpakketjes met asperge of gegril
de filethaasjes met een zomerse salade.
Omdat steeds meer mensen ervoor kiezen
om geen of minder vlees te eten, zijn er ook
voor de barbecue steeds meer vegetarische
producten verkrijgbaar. Organiseer eens een
vegetarische barbecue met vegetarische
burgers! Supermarkt Jumbo introduceert de
Beyond Burger van Beyond Meat, een vegan
burger, die que smaak en structuur niet van
echt vlees te onderscheiden is.
De Vegetarische Slager heeft ook prima
burgers voor op de barbecue. Je kunt kiezen
tussen dc varianten nobecf en chicken. Ook
de vegetarische Bratwurst of Little Willies
lenen zich goed voor een zomerse barbecue.
Voor deze zomer heeft Jumbo vijftien nieu
we producten toegevoegd aan het assorti
ment vega(n) aanbod.