Wie bepaalt er eigenlijk wat wij eten?
DE REGELS
AFSCHAFFEN
ALDI: AFWIJKENDE FORMATEN AANBIEDEN
De Faamwoensdag 31 oktober 2018
Afwijkende oogst krijgt bijval
Marcel van der Voort
VUSSINGEN - "Dat de retail
bepaalt is de afgelopen jaren
gegroeid. Nu komt de consu
ment erachter. Wij als produ
cent weten het langer, maar
konden er geen vinger achter
krijgen. De Zeeuwen vinden
dat de kweker niet de dupe
mag worden van de regels
die de retail stelt. De telers
moeten zich houden aan tal
van regels. Daarnaast zijn er
supermarkten met nog een
eigen protocol." Mag fruit
echt geen plekje hebben?
Hanse: "Als een plekje de
kwaliteit schaadt. Dus als de
appel beurs is, dan niet. Dat is
niet haalbaar. Wel als er een
ander niet schadelijk plekje
op zit. De regelgeving is he
lemaal doorgeslagen. Een
banaan mag van mij recht of
krom zijn, als die maar goed
in de schil zit en lekker is."
Naakt
Steeds meer winkels willen in
plastic verpakte komkommers
in hun schappen. Komkom
mer-, tomaten- en paprika
teler Jaco Kieviet uit Bruinisse
doet daar niet aan mee: "Er
zijn inderdaad afnemers die
willen dat de komkommer
in plastic zit. De belangrijkste
reden is dat het product lan
ger houdbaar is. Ook wordt
er meer aan een gesealde
komkommer verdiend. Ik le
ver 'naakte' komkommers
aan de Belgische veiling. Ik
vind persoonlijk dat wij van
het plastic af moeten." Wie
gaat erover of de komkom
mer wel of niet in het plastic
moet? Kieviet: "Daar gaan an
dere partijen over. Met name
de tussenhandel. Het heeft te
maken met aan wie je levert.
Diverse collega's in de buurt
sealen hun producten."
Bruse tomaatjes
Wie bepaalt wat wij eten?
Kieviet: "Ik denk uiteindelijk
de supermarkt. Als het er ligt
kan je het kopen, anders niet.
Ik teel bijvoorbeeld zoete klei
ne paprika's, die verkopen de
meeste supermarkten niet. Ze
steken er geen tijd in en dan
gaat het niet. Ze zijn moeilijk
te beïnvloeden. Want als ze
een product niet verkopen,
dan blijven ze ermee zitten.
Voor de grote loods van Kie
viet, aan de Molenweg staat
een kar met onder andere
zijn eigen gekweekte Bruse
tomaatjes, komkommers en
snackpaprika's. In de kassen
is volop bedrijvigheid. Kieviet
vindt dat groente en fruit best
een afwijking mag hebben en
bekent niets weg te gooien.
"Tien tot vijftien procent van
de oogst is niet klasse 1 en
dat gaat in een speciale vei-
lingkist. Er is overal een markt
voor", besluit hij.
Duizenden mensen
René Dingemanse van
Zeeuws Hof in Biggekerke is
bezig met het bijvullen van
zijn groente stal. Het is vroeg
in de ochtend en de biologi
sche landbouwer is al een tijd
aan het werk. "Wat we eten
bepalen we zelf. Hoe het er-
Een deel van de oogst met een vlekje? Geen probleem voor talloze Zeeuwen. "Die helpen me van mijn handel af, merkt René Dingemanse.
- ]hm
V 2-1
Jaco Kieviet laat in Bruinisse zijn actuele oogst zien. FOTO'S: MARCEL
VAN DER VOORT.
uit moet zien wordt bepaald
door de Retail", valt hij met
de deur in huis. "De lat voor
uiterlijke kwaliteit ligt hoog.
In bijzondere jaren zoals deze
zomer is het bijna onmoge
lijk om daar aan te voldoen.
Ik vind dit een kwalijke zaak.
Op deze manier wordt er on
nodig voedsel verspild." Even
later verduidelijkt hij: "Bij ons
waren de pompoenen on
langs niet geschikt voor de
Retail omdat er verkurking is
opgetreden. Wij hebben een
oproep gedaan via Facebook
en daar kwamen duizenden
mensen op af waardoor wij
op deze manier toch nog onze
pompoenen kwijt raakten."
Normering
Commercieel-directeur Wilf
red van Elzakker van de
Agrimarkt reageert in Wemel-
dinge: "Er is een systeem dat
niets met de supermarkten
te maken heeft. Na de oorlog
kwam er veel productie van
groente en fruit. Daardoor
volgden er wettelijke nor
meringen. Kwaliteitsklassen
voor aardappels, groente en
fruit. Verdeeld over de klas
sen 1, 2 en 3. Normering voor
de maat en het uiterlijk. Voor
het product in de supermarkt
komt is de kwaliteitsklasse al
bij de boer bepaald. Klasse 1
is voor de winkel. Op dit mo
ment zijn er veel te veel regels
als je kijkt wat er wordt ver
spild in Nederland. Dat heeft
te maken met de normering.
Ik ben voor afschaffing van
de regels. Want een product
met een plekje kan prima
smaken. Dan ligt de keuze bij
de supermarkt." Woordvoer
der Suzanne van der Vaart
van Jumbo: "Bepaalde regu
liere aardappelen, groente
en fruitproducten worden
verpakt. Het uitgangspunt is
dat we alleen verpakkingen
gebruiken wanneer dit no
dig is. Verpakkingsmateriaal
heeft een belangrijke func
tie als het gaat om voedsel
veiligheid en houdbaarheid.
Zowel in de winkel als bij
klanten thuis."
Woordvoerder laetitia Gruwel van Aldi: "Met onze aardappelen, groente en
fruit-leveranciers hebben wij intensieve en langdurige samenwerkingsverbanden. Zij
kunnen in hun offertes, bijvoorbeeld als gevolg van droogte of de vele zonuren, afwijken
de formaten aanbieden. Aldi zet altijd in op de hoogste kwaliteit: handelsklasse 1."
Na de warme en droge zomer blijkt tijdens de oogsttijd dat
veel groente en fruit niet voldoen aan de eisen. De formaten
zijn kleiner en producten hebben vaker plekjes of andere af
wijkingen. Wie bepaalt er eigenlijk wat wij eten? "De Retail
beslist wat wij eten", verklaart agrariër Kees Hanse uit Zierik-
zee. "Wat de supermarkt neerlegt, dat eet de consument",
klinkt het verder.
"Ik maak zelf uit wat ik eet"
"Ik maak zelf uit wat ik eet. En laat mij
niet beïnvloeden door de supermarkt",
meldt J. de Vos voor de Kamperlandse
winkels. Hij komt net uit de supermarkt
en pakt zijn fiets om huiswaarts te ke
ren. Snel is duidelijk dat hij niet moeilijk
is wat betreft het uiterlijk van zijn eten.
"Ik let er niet speciaal op of er een plekje
op zit. In plastic verpakte groente of fruit
is geen probleem voor mij", wil hij nog
kwijt. Speciale verkoopacties van bijvoor
beeld te kleine pruimen of pompoenen
met vlekjes slaat hij wel over.
Anneke van Liere gaat voor gezond eten.
Anneke van Liere doet in Kamperland haar
boodschappen en wil best vertellen wie
uitmaakt wat ze eet. "Dat doe ik zelf', zegt
ze zonder twijfel. En even later: "Ik heb een
groentetuin en koop dus vrijwel niets. Na
tuurlijk ^iet er soms iets anders uit dan nor
maal. Dat eet ik gewoon op. Er wordt niet
met gif gespoten." Ze gaat voor gezond
en een kleine afwijking is geen probleem.
Moet de komkommer in de winkel in plas
tic verpakt zijn, of toch niet? Van Liere: "Lie
ver niet. Graag alles zonder plastic. Het is
helemaal niet nodig."
"Wij bepalen zelf wat er gegeten wordt"
Vlissingse kok John Net: Thuis bepalen
wij zelf wat we eten en soms laten we ons
door reclame beïnvloeden. Beroepsmatig
beslissen wij het meestal zelf. Als het niet
ten koste gaat van de kwaliteit maakt het
me niets uit of er een plekje op groente
en fruit zit. Zowel thuis als op het werk,
by WVO Zorg, hebben wij een deel bio
logisch én daar zitten soms plekjes op de
groente en het fruit. In de zomer kunnen
we tweede keus komkommers bestellen,
die zijn dan goedkoper. Gewoon schillen
en verwerken. Ze zijn net zo lekker."
Wendy houdt van lekkeren gezond voed
sel. "Ik eet Ook groente en fruit dié er an
ders uitzien. Dat vind ik niet erg. Als mét
name het fruit iets rijper is, smaakt het
altijd beter." Komkommers hóeven niét
recht te zijn, ook niet overal dezelfde dik
te te hebben. Mijn moeder kocht vroegér
bij een boer in Veere drie komkommers
voor één gulden. Dus ik ben het gewend
om geen perfecte vorm te eten. Waarbij
de smaak er totaal niet minder om is. Ik
heb ooit geleerd dat bananen krom zijn,
omdat ze naar het zonlicht groeien."