Bigg kerkse organiseert WK Barista
Smaeck van Middelburg Zuid in multicultureel wijkfeest
\ye. m ni rums or'
•iS^fe^L.05!
4.-AFRIL «pr>ne«eM
Met passie voor smaak
HOPELIJK DIT JAAR
EINDELIJK EENS
EEN NEDERLANDSE
WINNAAR OP WK
COLOFON
5 WOENSDAG 4 APRIL 2018
awtisJ
ROA$l
oor Conny den Heijer
Ooit werkte ze als sommelier in een restaurant. Tot ze viel
voor de mooie figuurtjes in de crèmelaag op espresso, cappu
ccino en caffè latte. Ze volgde een opleiding en is nu Field
Development Director bij de SpecialTY Coffee Association. In
juni organiseert zij het WK Barista in Amsterdam. Annemarie
Tiemes uit Biggekerke stelt: "Koffie is meer divers dan wijn."
BIGGEKERKE - "Wil je koffie?"
vraagt Annemarie als ik bin
nen kom. "Je mag kiezen, waar
hou je van?" Tja, lastige vraag,
ik ben niet anders gewend
dan de Hollandse huis-tuin
en keukenkoffie. En daar zit
het hem nu net. Al generaties
lang drinken wij de koffie die
hier in de supermarkt ruim
voorhanden is. Maar dit is an
dere koffie...
Tijdens de cursus die Anne
marie volgde kwam ze tot het
besef dat ze eigenlijk geen en
kel idee had van hoe je goede
koffie moet zetten of espresso
maken. De kwaliteit en smaak
van een goede koffie hangt af
van het branden van de bo
nen. De beste koffiestruik
groeit hoog op een berg en
van belang is de hoeveelheid
water, mest en schaduw die
de struik krijgt.
Inmiddels geeft Annemarie
Barista-trainingen over de
hele wereld: zij leert barten
ders het zetten van koffie met
een espressomachine, dus
met vers gemalen bonen. En
in allerlei smaken: druif, appel,
bloemen of caramel en van
Kenya Gatomboya tot Manuel
Caffe uit Ethiopië, Indonesië of
Costa Rica. Haar persoonlijke
voorkeur gaat uit naar de mo
derne Griekse en Turkse koffie
van Speciality Koffie. "En dan
zijn er natuurlijk de verhalen
over de civet-kat die de bonen
voor Kopi Loewak koffie pro-
duceert. De bonen worden uit
de ontlasting van de kat ge
haald nadat deze van de rijpe
koffievruchten heeft gegeten.
Maar het natuurlijke gaat er
af, de katten worden inmid
dels door boeren op farms ge
houden. Zij krijgen alleen nog
maar koffievruchten voorge
schoteld, van groen en rijp tot
rot. Liepen zij in het wild, dan
zochten ze zelf de lekkerste
vruchten uit. Ook koffieboeren
in Thailand denken hun voor
deel te kunnen doen: zij ge
bruiken olifantenpoep. Olifan
ten zijn bladeters, eten ook
wortels en vruchten maar krij
gen de koffievruchten dus ook
opgedrongen. De meest na
tuurlijke variant is dan die van
de Jacubird of koffievogel, die
nog vrij rondvliegt in Brazilië.
Het maakt de koffie duur want
5
het is erg arbeidsintensief om
de poep te verzamelen en de
bonen er uit te halen. Het gaat
niet goed met de koffie in de
wereld. Door de klimaatsver
andering zijn er teveel droge
en teveel natte periodes en
ontwikkelen er alterlei ziektes.
Men is nu bezig om soorten
met elkaar te kruisen in de
hoop hier niet aan onderdoor
te gaan. Koffie is heel divers
en gelukkig heeft iedereen zijn
eigen smaak. Nog koffie?"
Annemarie Tiemes uit Biggekerke tussen haar zelf opgekweekte kofpeplanten, bijzondere soorten koffie en Griekse en Turkse koffiepotjes (zjesves)
voor wel een heel exclusief bakkie troost. Foto: Conny den Heijer
Zaterdag 16 juni is er een multiculturele dag in wijkcentrum
het Palet: De Smaeck van Middelburg Zuid. Op deze dag kan
iedereen het wijkcentrum binnenlopen om te komen kennis
maken, dansen, zingen en proeven van de lekkerste multicul-
ti-hapjes.
MIDDELBURG - En het is ook
een dag waarop iedereen zijn
of haar eigen vereniging,
kookclub of zang- en danskoor
mag komen presenteren. Res-
to VanHarte is het buurtres-
taurant voor jong en oud met
lekkere, gezonde en betaalba
re maaltijden. Dé plek om
buurtgenoten en wijkorgani-
saties te leren kennen.
Presenteren
De dag wordt georganiseerd
door Resto VanHarte, Optis-
port, activiteitencentrum Zuid,
stichting Welzijn Middelburg
ën enthousiaste wijkbewo
ners. Dus met de organisatie
zit het wel snor. Maar het feest
begint pas echt als mensen uit
Middelburg zichzelf komen
presenteren of hun club of
vereniging komen promoten.
Er is een gratis podium en er
kunnen kramen gehuurd wor
den. Het programma van de
dag volgt later, maar het be
looft een gevarieerd aanbod té
worden van dans, zang, eten,
modeshow enz. Aanmelden
kan bij wijkcentrum het Palet,
palet@optisport.nl. Voor
meer informatie Carla van de
Gruiter 06 53891474.
Mee-eten
Kun je deze dag toevallig niet?
Kom dan een andere dag langs
om gezellig mee te eten bij
Resto VanHarte. ledereen is
van harte welkom. Op maan
dag is het Resto open in het
Palet, J. van Reigersberstraat 2,
op dinsdag is het op de locatie
't Gasthuis, Noordpoortplein 2
of op locatie Buitenrust, Bui
tenruststraat 221. Het Resto is
open vanaf 17.30, het geza
menlijk diner begint om 18.00
uur. Graag van tevoren reser
veren via www.restovanharte.
nl (gratis) of bel 0900 900
3030 (35 ct/gesprek). Reserve
ren kan vanaf tien dagen van
tevoren. Zie ook www.resto-
vanharte.nl.
VanHarte
Resto VanHarte is al vele jaren
het gezellige buurtrestaurant
voor jong en oud. Bij Resto
VanHarte staat standaard een
lekkere, gezonde en betaalba
re maaltijd op het menu. Te
gelijkertijd kun je bijpraten
met buurtgenoten en ont
moet je allerlei mensen uit de
Advertentieverkoop
en media-advies
advertising.zeeland@
persgroep.nl
Linda Heikoop
T 06-205 414 55
Familieberichten
E familieberichten@persgroep.nl
T (088)-013 99 99
Zelf een familiebericht opgeven kan
via familieber-ichtenonline.nl
Rubrieksadvertenties
E rubrieken@persgroep.nl
T (088) 013 99 99
Bezorgklachten
www.de-faam.nl/pagina/bezorgklacht
T 088-0561595
Kantooradres
Edisonweg 37E
4382 NV Vlissingen
Redactie
Frank Husslage
(eindredacteur)
Conny den Heijer
Femke vegt
Gerard van der Hoeven
Mark Lobbezoo
Theo Rietveld
Marit Jansen van Galen (fotograaf)
Persberichten
E redactie.faam@
persgroep.nl
T (088) 013 69 21
Clustermanager
Ruud Spoor
Commercieel directeur
Tessa van Waarde
Algemene voorwaarden
en overige informatie
www.persgroep.nl/adverteren
Aangeboden kopij kan zowel worden
geplaatst in gedrukte als digitale uit
gaven van Persgroep Nederland bv
wijk. Regelmatig schuift er wijkorganisaties uitleg. Ook
een buurtprofessional aan, worden er speciale the-
zoals de wijkagent,^en geven ma-avonden georganiseerd.
Druk
De Persgroep Nederland
Volg ons ook op:
www.de-faam.nl
Facebook/DeFaam Walcheren
Resto VanHarte is al vele jaren het gezellige buurtrestaurant voor jong
en oud. FOTO: PR