Bigg kerkse organiseert WK Barista Smaeck van Middelburg Zuid in multicultureel wijkfeest \ye. m ni rums or' •iS^fe^L.05! 4.-AFRIL «pr>ne«eM Met passie voor smaak HOPELIJK DIT JAAR EINDELIJK EENS EEN NEDERLANDSE WINNAAR OP WK COLOFON 5 WOENSDAG 4 APRIL 2018 awtisJ ROA$l oor Conny den Heijer Ooit werkte ze als sommelier in een restaurant. Tot ze viel voor de mooie figuurtjes in de crèmelaag op espresso, cappu ccino en caffè latte. Ze volgde een opleiding en is nu Field Development Director bij de SpecialTY Coffee Association. In juni organiseert zij het WK Barista in Amsterdam. Annemarie Tiemes uit Biggekerke stelt: "Koffie is meer divers dan wijn." BIGGEKERKE - "Wil je koffie?" vraagt Annemarie als ik bin nen kom. "Je mag kiezen, waar hou je van?" Tja, lastige vraag, ik ben niet anders gewend dan de Hollandse huis-tuin en keukenkoffie. En daar zit het hem nu net. Al generaties lang drinken wij de koffie die hier in de supermarkt ruim voorhanden is. Maar dit is an dere koffie... Tijdens de cursus die Anne marie volgde kwam ze tot het besef dat ze eigenlijk geen en kel idee had van hoe je goede koffie moet zetten of espresso maken. De kwaliteit en smaak van een goede koffie hangt af van het branden van de bo nen. De beste koffiestruik groeit hoog op een berg en van belang is de hoeveelheid water, mest en schaduw die de struik krijgt. Inmiddels geeft Annemarie Barista-trainingen over de hele wereld: zij leert barten ders het zetten van koffie met een espressomachine, dus met vers gemalen bonen. En in allerlei smaken: druif, appel, bloemen of caramel en van Kenya Gatomboya tot Manuel Caffe uit Ethiopië, Indonesië of Costa Rica. Haar persoonlijke voorkeur gaat uit naar de mo derne Griekse en Turkse koffie van Speciality Koffie. "En dan zijn er natuurlijk de verhalen over de civet-kat die de bonen voor Kopi Loewak koffie pro- duceert. De bonen worden uit de ontlasting van de kat ge haald nadat deze van de rijpe koffievruchten heeft gegeten. Maar het natuurlijke gaat er af, de katten worden inmid dels door boeren op farms ge houden. Zij krijgen alleen nog maar koffievruchten voorge schoteld, van groen en rijp tot rot. Liepen zij in het wild, dan zochten ze zelf de lekkerste vruchten uit. Ook koffieboeren in Thailand denken hun voor deel te kunnen doen: zij ge bruiken olifantenpoep. Olifan ten zijn bladeters, eten ook wortels en vruchten maar krij gen de koffievruchten dus ook opgedrongen. De meest na tuurlijke variant is dan die van de Jacubird of koffievogel, die nog vrij rondvliegt in Brazilië. Het maakt de koffie duur want 5 het is erg arbeidsintensief om de poep te verzamelen en de bonen er uit te halen. Het gaat niet goed met de koffie in de wereld. Door de klimaatsver andering zijn er teveel droge en teveel natte periodes en ontwikkelen er alterlei ziektes. Men is nu bezig om soorten met elkaar te kruisen in de hoop hier niet aan onderdoor te gaan. Koffie is heel divers en gelukkig heeft iedereen zijn eigen smaak. Nog koffie?" Annemarie Tiemes uit Biggekerke tussen haar zelf opgekweekte kofpeplanten, bijzondere soorten koffie en Griekse en Turkse koffiepotjes (zjesves) voor wel een heel exclusief bakkie troost. Foto: Conny den Heijer Zaterdag 16 juni is er een multiculturele dag in wijkcentrum het Palet: De Smaeck van Middelburg Zuid. Op deze dag kan iedereen het wijkcentrum binnenlopen om te komen kennis maken, dansen, zingen en proeven van de lekkerste multicul- ti-hapjes. MIDDELBURG - En het is ook een dag waarop iedereen zijn of haar eigen vereniging, kookclub of zang- en danskoor mag komen presenteren. Res- to VanHarte is het buurtres- taurant voor jong en oud met lekkere, gezonde en betaalba re maaltijden. Dé plek om buurtgenoten en wijkorgani- saties te leren kennen. Presenteren De dag wordt georganiseerd door Resto VanHarte, Optis- port, activiteitencentrum Zuid, stichting Welzijn Middelburg ën enthousiaste wijkbewo ners. Dus met de organisatie zit het wel snor. Maar het feest begint pas echt als mensen uit Middelburg zichzelf komen presenteren of hun club of vereniging komen promoten. Er is een gratis podium en er kunnen kramen gehuurd wor den. Het programma van de dag volgt later, maar het be looft een gevarieerd aanbod té worden van dans, zang, eten, modeshow enz. Aanmelden kan bij wijkcentrum het Palet, palet@optisport.nl. Voor meer informatie Carla van de Gruiter 06 53891474. Mee-eten Kun je deze dag toevallig niet? Kom dan een andere dag langs om gezellig mee te eten bij Resto VanHarte. ledereen is van harte welkom. Op maan dag is het Resto open in het Palet, J. van Reigersberstraat 2, op dinsdag is het op de locatie 't Gasthuis, Noordpoortplein 2 of op locatie Buitenrust, Bui tenruststraat 221. Het Resto is open vanaf 17.30, het geza menlijk diner begint om 18.00 uur. Graag van tevoren reser veren via www.restovanharte. nl (gratis) of bel 0900 900 3030 (35 ct/gesprek). Reserve ren kan vanaf tien dagen van tevoren. Zie ook www.resto- vanharte.nl. VanHarte Resto VanHarte is al vele jaren het gezellige buurtrestaurant voor jong en oud. Bij Resto VanHarte staat standaard een lekkere, gezonde en betaalba re maaltijd op het menu. Te gelijkertijd kun je bijpraten met buurtgenoten en ont moet je allerlei mensen uit de Advertentieverkoop en media-advies advertising.zeeland@ persgroep.nl Linda Heikoop T 06-205 414 55 Familieberichten E familieberichten@persgroep.nl T (088)-013 99 99 Zelf een familiebericht opgeven kan via familieber-ichtenonline.nl Rubrieksadvertenties E rubrieken@persgroep.nl T (088) 013 99 99 Bezorgklachten www.de-faam.nl/pagina/bezorgklacht T 088-0561595 Kantooradres Edisonweg 37E 4382 NV Vlissingen Redactie Frank Husslage (eindredacteur) Conny den Heijer Femke vegt Gerard van der Hoeven Mark Lobbezoo Theo Rietveld Marit Jansen van Galen (fotograaf) Persberichten E redactie.faam@ persgroep.nl T (088) 013 69 21 Clustermanager Ruud Spoor Commercieel directeur Tessa van Waarde Algemene voorwaarden en overige informatie www.persgroep.nl/adverteren Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in gedrukte als digitale uit gaven van Persgroep Nederland bv wijk. Regelmatig schuift er wijkorganisaties uitleg. Ook een buurtprofessional aan, worden er speciale the- zoals de wijkagent,^en geven ma-avonden georganiseerd. Druk De Persgroep Nederland Volg ons ook op: www.de-faam.nl Facebook/DeFaam Walcheren Resto VanHarte is al vele jaren het gezellige buurtrestaurant voor jong en oud. FOTO: PR

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2018 | | pagina 5