Friet van Meijer is een begrip Van harte 1 f wmmmim Sigma 9 SchipPer m€%rm ik v De adviseur naast de ondernemer H5SIN@EN BIEREN Personeelsdiensten Wij feliciteren Meijer's Frituren van harte met het 6o-jarig jubileum! Familiebedrijf bestaat 6o jaar JAN MEIJER BEGON ZAAK ALS 'DE GEZONDHEIDS APOTHEEK' Maatschap AJ. W. de Visser feliciteert Meijers frituur met hun 60-jarig bestaan. I Voor al uw verse aardappefprodukten, dagelijks geleverd 06^12372854 *06-51811404 ic m/i £üP .«Miiiï rm -é mr ■■rmmmm •J i Accountants Fiscaal Corporate Finance Pensioen Personeel Organisatie 13 WOENSDAG 10 JANUARI 2018 door Gerard van der Hoeven Friet van Meijer wordt ai 60 jaar op traditionele ambachtelij ke wijze gebakken. Liefst geserveerd in een puntzak met houten vorkje, gaat deze lekkernij over de toonbank in de kleine frituur in de Scheldestraat. Maar ook de slaatjes, na sikroketten en tot begin deze eeuw de traditionele huisge- maakte oliebollen worden op ambachtelijke wijze gemaakt. Die receptuur is van vader op dochter en schoonzoon overge leverd. VLISSINGEN - Toen ik als ventje van een jaar of tien op zaterdag rond etenstijd door mijn moeder met een panne tje voor ons gezin naar Meijer werd gestuurd, stond het al stampvol. Ik delfde vaak het onderspit in een rij wachtende klanten, die niet zelden voor drongen. Soms was ik dat beu en koos ervoor om bij een an dere friethal in de straat, Kloet, de wekelijkse hap te halen. Thuisgekomen kreeg ik van mijn oudere broer te horen: "Je bent niet naar Meijer ge weest, maar naar Kloet. Dat moet je niet meer doen!", waarna ik hem bits toebeet: "Dan ga jij volgende keer zelf maar om friet!" Ambachtelijk In 2014 werd de frites van Meijer in een consumenten- lezerstest van de PZC uitge roepen tot de beste friet van Zeeland: 'de goudgele frietjes zijn krokant, zacht van binnen en goed heet'. Diana Fab- re-Meijer: "Wij hebben altijd gekozen voor ambachtelijke friet en geen fabrieksfriet." Het is al jaren een bekend tafereel Dominique Fabre, de man van Diana, die achter in de zaak zittend achter een aantal zin ken teilen de piepers ontpit, die vervolgens worden gesne den voordat ze het vet ingaan. Zo gaat het al 60 jaar, maar de friethal bestond al in 1952 met J.J.B. Dierikx als eigenaresse. Jan Meijer, de vader van Dia na, nam de zaak over in janu ari 1958 onder de naam 'De Gezondheidsapotheek.' Een naam die tegenwoordig in deze branche menige wenk brauwen zou doen fronsen. Jan en Mies Meijer in de beginperiode van Frituur Meijer s in de Scheldestraat (Foto: Familiearchief Meijer/Fotobewerking: Conny den Fleijer) Familiebedrijf Het werd een echt familiebe drijf. De familie woonde jaren lang in en boven de zaak. Ook moeder Mies hielp mee. Vanaf 1990 kwamen Jon en Kitty Meijboom in de zaak. Zij wa ren eerder compagnons van Jan en Mies. In 1996 nam dochter Diana en haar man Dominique Fabre de leiding over. Diana: "Jon en Kitty wa ren weliswaar geen Meijer's, maar hebben opgeteld 36 jaar bij ons gewerkt!" Tegenwoor dig werkt ook dochter Lauren ce in de zaak, maar of zij de zaak overneemt valt nog te bezien. "Maar je weet het maar nooit," lacht Diana, "ik ben er uiteindelijk ook inge rold, terwijl ik geen ambitie had." Meijer's Frituur is een begrip in Vlissingen en ver daarbuiten. Diana: "We heb ben zelfs klanten die expres uit Goes heen en weer rijden." i

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2018 | | pagina 13