Tongstrelende lekkernijen aan zee t £0Uvtfrje£g^grf6ffl Passie voor Peeland Sophia Lembrechts: "Ik ga nooit weg" 5 WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017 Natuurlijk kun je in heel het Deltagebied in mooie historische stadjes aan tafel schuiven, maar ook het strand biedt kwaliteitshoreca, zoals hier het Zeecafé in Oostkapelle. Dat we in Zeeland veel culinaire hoogtepunten hebben, is iets om trots op te zijn. Natuurlijk horen daar de zilte zaligheden uit de zee bij. Oesters, kreeft, mosselen. Of juist de boterbab- belaars en Zeeuwse bolussen. Maar er is meer. Veel meer zelfs. Tijd om eens wat tongstrelende Zeeuwse lekkernijen op een rijtje te zetten. De zomer is het seizoen van Zeeuwse zeekraal. Deze zilte groente eet je gewokt, kort geblancheerd of rauw in een salade. Ook producten waar zeekraal in verwerkt zit, zijn heel populair. Wat dacht je van Zeeuwse zeekraalmayo naise en mosterd met deze zilte groente. Beide van Tons Mosterd uit Zierikzee. De sau zen combineren heerlijk bij veel verschillende gerechten. Een klodder op een broodje gezond of wat bij je schelp- en schaaldieren. Bij de verschil lende Landwinkels verspreid over Zeeland, Kaasboerderij Schellach in Middelburg, Proef Zeeland in Vrouwenpolder en De Zeeuwse Hemel in Zierik zee vind je tevens een selectie van de heerlijke mosterd en mayonaise van Ton. Zeeuwse atjar Zeewier is zo'n typisch Zeeuws product wat steeds geliefder wordt. Onze belangstelling voor natuurlijke en gezonde voeding groeit en daar past deze zeegroente uitstekend bij. Wist je trouwens dat het gebruik van zeewier in de keuken helemaal niet nieuw is? Het is zelfs één van de oud ste voedingsmiddelen waar mee in kustplaatsen over de hele wereld wordt gekookt. Niet zo gek dus dat we zee wier herontdekken. Dat zilte is ook nog eens ontzettend veel zijdig. Kookboerderij Spenne- kot uit Kerkwerve heeft mayo naise met zeewier en een chutney op basis van Zeeuws zeewier in-het assortiment. Die laatste wordt ook wel de Zeeuwse atjar genoemd. Een hapje van deze chutney is echt een smaakbeleving. Het zilte van de zeewier afkomstig uit de Oosterschelde, een beetje zoet en een tikkeltje fris. Heer lijk toch? Proeflokaal Al dat eten smaakt nog lekker der met een mooie drank als begeleider. Als je in Zeeland bent, magje de wijnen van De Kleine Schorre niet missen. De wijnhoeve in Dreischor is te bezoeken en ook het proeflo kaal is de moeite waard. De wijnen van het Zeeuwse wijn huis worden zelfs in de busi ness class van KLM geschon ken. Drink je liever bier? Ook daarvoor zitje in het Zeeuwse helemaal goed. Bier van Peel- ander uit Kamperland bijvoor beeld. De tripel is rijk en vol van smaak. Ook een aanrader is de Middelburgse stadsbrou- werij Hosternokke. Ga voor een rondleiding en sluit af met een proeverij, zodat je zelf be paalt welke bieren je het lek kerste vindt. "Ik mag graag lekker in mijn vensterbankje zitten", lacht Sop hia Lembrechts, "Zo in de straat met zicht op de dijk." Ze woont in Colijnsplaat en werd geboren in Amsterdam (1956). COLIJNSPLAAT - "Mijn moe der was daar. Het was niet de bedoeling maar ik kwam iets te vroeg, een zevenmaands kindje. Na de bevalling ging ik met moeder terug naar Noord-Beveland. Ik ben opge groeid in Wissenkerke, op den 'diek' waar nu het golfslagbad van De Roompot staat. We hadden daar geen elektrisch, geen stromend water." Terug Van Wissenkerke ging Sophia naar de Mavo in Kortgene en woonde later met een relatie een tijdje in Goes. Terug op Peeland kwam ze op De Meu- len in Colijnsplaat. "Weer te rug op Noord-Beveland dacht ik 'ik ga hier nooit meer weg'. Ik mag graag de dijk op bij de Zeelandbrug, naar de Oester- pit. Dat zijn mooie plekjes, ook om te vissen." Talenkennis Samen met Rinus Mulder heb ik 17 jaar de organisatie van de Visserijdagen op Colijnsplaat gedaan. Toen was het nog twee dagen, nu is het een dag. Dit jaar op zaterdag 12 augus tus. Op De Meulen had ik een souvenirwinkel en daar kwam mijn talenkennis van Duits, Engels, Italiaans en wat Frans goed van pas. Maxima De molen dateert uit 1598 en heeft geschiedkundig nog iets te maken met de mannen van Oranje-Nassau. Over konink lijk gesproken, toen koningin Juliana naar de Peehaven in Kamperland kwam, ik was toen een jaar of zeven, kregen alle schoolkinderen een hand je van haar. Ook Beatrix heb ik hier gezien, van heel dichtbij. en koningin Maxima vorigjaar in Colijnsplaat. Ik stond in het publiek op de dijk. Dat vindt ik wel leuk, ik volg het, vooral met hun kinderen" Sophia is verknocht aan haar eiland en heeft een zwak voor een aan tal spots. Vakantie "Het Katse Kaotje, zowel links als rechts van het dorp, als je door de coupures gaat, op de kering op de helling, er zijn zoveel leuke plaatsen, heel Noord-Beveland is mooi. ik mag graag vissen vanaf de kant en zwemmen, ja, dat deed ik vroeger wel, nu niet meer. Of op de Veerse Dam Sophia Lembrechts, "Zo in de straat met zicht op de dijk." Ze woont in Colijnsplaat en werd geboren in Amsterdam met mooi weer in het strand paviljoen. Daar zit je goed. Ik hoef niet op vakantie want ie der seizoen zie je de mensen terugkomen. Gezellig, en altijd wat te doen in Colijnsplaat." COLOFON Advertentieverkoop en media-advii s advertising.zeeland@ /Hf persgroep.nl Linda Heikoop T 06-205 414 55 Sarah van de Kop T 06-466 058 37 Familieberichten E familieberichten@persgroep.nl T (088)-013 99 99 Zelf een familiebericht opgeven kan via familieberichtenonline.nl E advertising.sales@persgroep.nl T (088) 013 99 99 www.de-faam.nl/service T 088-0561595 Edisonweg 37E 4382 NV Vlisslngen Redactie Frank Husslage (eindredacteur) Conny den Heijer Gerard van der Hoeven Mark Lobbezoo Theo Rietveld Izaak Verkeste (fotograaf) Persberichten E redactie.faam@ persgroep.nl T (088) 013 09 20 Redactiechef Dennis Rijsbergen Tessa van Waarde geplaatst in gedrukte als digitale uit gaven van Persgroep Nederland bv Druk De Persgroep Nederland Volg ons ook op: Facebook/DeFaam Walcheren www.persgroep.nl/adverteren Aangeboden kopij kan zowel worden zt® poe: Va/AcM ik. -Hl Moe i>e VLA^we jDens S1dci6

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2017 | | pagina 5