Tongstrelende lekkernijen aan zee
t
£0Uvtfrje£g^grf6ffl
Passie voor Peeland Sophia Lembrechts: "Ik ga nooit weg"
5 WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017
Natuurlijk kun je in heel het Deltagebied in mooie historische stadjes aan tafel schuiven, maar ook het strand biedt kwaliteitshoreca, zoals hier het Zeecafé in Oostkapelle.
Dat we in Zeeland veel culinaire hoogtepunten hebben, is iets
om trots op te zijn. Natuurlijk horen daar de zilte zaligheden
uit de zee bij. Oesters, kreeft, mosselen. Of juist de boterbab-
belaars en Zeeuwse bolussen. Maar er is meer. Veel meer
zelfs. Tijd om eens wat tongstrelende Zeeuwse lekkernijen
op een rijtje te zetten.
De zomer is het seizoen van
Zeeuwse zeekraal. Deze zilte
groente eet je gewokt, kort
geblancheerd of rauw in een
salade. Ook producten waar
zeekraal in verwerkt zit, zijn
heel populair. Wat dacht je
van Zeeuwse zeekraalmayo
naise en mosterd met deze
zilte groente. Beide van Tons
Mosterd uit Zierikzee. De sau
zen combineren heerlijk bij
veel verschillende gerechten.
Een klodder op een broodje
gezond of wat bij je schelp- en
schaaldieren. Bij de verschil
lende Landwinkels verspreid
over Zeeland, Kaasboerderij
Schellach in Middelburg, Proef
Zeeland in Vrouwenpolder en
De Zeeuwse Hemel in Zierik
zee vind je tevens een selectie
van de heerlijke mosterd en
mayonaise van Ton.
Zeeuwse atjar
Zeewier is zo'n typisch Zeeuws
product wat steeds geliefder
wordt. Onze belangstelling
voor natuurlijke en gezonde
voeding groeit en daar past
deze zeegroente uitstekend
bij. Wist je trouwens dat het
gebruik van zeewier in de
keuken helemaal niet nieuw
is? Het is zelfs één van de oud
ste voedingsmiddelen waar
mee in kustplaatsen over de
hele wereld wordt gekookt.
Niet zo gek dus dat we zee
wier herontdekken. Dat zilte is
ook nog eens ontzettend veel
zijdig. Kookboerderij Spenne-
kot uit Kerkwerve heeft mayo
naise met zeewier en een
chutney op basis van Zeeuws
zeewier in-het assortiment.
Die laatste wordt ook wel de
Zeeuwse atjar genoemd. Een
hapje van deze chutney is echt
een smaakbeleving. Het zilte
van de zeewier afkomstig uit
de Oosterschelde, een beetje
zoet en een tikkeltje fris. Heer
lijk toch?
Proeflokaal
Al dat eten smaakt nog lekker
der met een mooie drank als
begeleider. Als je in Zeeland
bent, magje de wijnen van De
Kleine Schorre niet missen. De
wijnhoeve in Dreischor is te
bezoeken en ook het proeflo
kaal is de moeite waard. De
wijnen van het Zeeuwse wijn
huis worden zelfs in de busi
ness class van KLM geschon
ken. Drink je liever bier? Ook
daarvoor zitje in het Zeeuwse
helemaal goed. Bier van Peel-
ander uit Kamperland bijvoor
beeld. De tripel is rijk en vol
van smaak. Ook een aanrader
is de Middelburgse stadsbrou-
werij Hosternokke. Ga voor
een rondleiding en sluit af met
een proeverij, zodat je zelf be
paalt welke bieren je het lek
kerste vindt.
"Ik mag graag lekker in mijn vensterbankje zitten", lacht Sop
hia Lembrechts, "Zo in de straat met zicht op de dijk." Ze
woont in Colijnsplaat en werd geboren in Amsterdam (1956).
COLIJNSPLAAT - "Mijn moe
der was daar. Het was niet de
bedoeling maar ik kwam iets
te vroeg, een zevenmaands
kindje. Na de bevalling ging ik
met moeder terug naar
Noord-Beveland. Ik ben opge
groeid in Wissenkerke, op den
'diek' waar nu het golfslagbad
van De Roompot staat. We
hadden daar geen elektrisch,
geen stromend water."
Terug
Van Wissenkerke ging Sophia
naar de Mavo in Kortgene en
woonde later met een relatie
een tijdje in Goes. Terug op
Peeland kwam ze op De Meu-
len in Colijnsplaat. "Weer te
rug op Noord-Beveland dacht
ik 'ik ga hier nooit meer weg'.
Ik mag graag de dijk op bij de
Zeelandbrug, naar de Oester-
pit. Dat zijn mooie plekjes, ook
om te vissen."
Talenkennis
Samen met Rinus Mulder heb
ik 17 jaar de organisatie van de
Visserijdagen op Colijnsplaat
gedaan. Toen was het nog
twee dagen, nu is het een dag.
Dit jaar op zaterdag 12 augus
tus. Op De Meulen had ik een
souvenirwinkel en daar kwam
mijn talenkennis van Duits,
Engels, Italiaans en wat Frans
goed van pas.
Maxima
De molen dateert uit 1598 en
heeft geschiedkundig nog iets
te maken met de mannen van
Oranje-Nassau. Over konink
lijk gesproken, toen koningin
Juliana naar de Peehaven in
Kamperland kwam, ik was
toen een jaar of zeven, kregen
alle schoolkinderen een hand
je van haar. Ook Beatrix heb ik
hier gezien, van heel dichtbij.
en koningin Maxima vorigjaar
in Colijnsplaat. Ik stond in het
publiek op de dijk. Dat vindt ik
wel leuk, ik volg het, vooral
met hun kinderen" Sophia is
verknocht aan haar eiland en
heeft een zwak voor een aan
tal spots.
Vakantie
"Het Katse Kaotje, zowel links
als rechts van het dorp, als je
door de coupures gaat, op de
kering op de helling, er zijn
zoveel leuke plaatsen, heel
Noord-Beveland is mooi. ik
mag graag vissen vanaf de
kant en zwemmen, ja, dat
deed ik vroeger wel, nu niet
meer. Of op de Veerse Dam
Sophia Lembrechts, "Zo in de straat met zicht op de dijk." Ze woont in
Colijnsplaat en werd geboren in Amsterdam
met mooi weer in het strand
paviljoen. Daar zit je goed. Ik
hoef niet op vakantie want ie
der seizoen zie je de mensen
terugkomen. Gezellig, en altijd
wat te doen in Colijnsplaat."
COLOFON
Advertentieverkoop
en media-advii s
advertising.zeeland@ /Hf
persgroep.nl
Linda Heikoop
T 06-205 414 55
Sarah van de Kop
T 06-466 058 37
Familieberichten
E familieberichten@persgroep.nl
T (088)-013 99 99
Zelf een familiebericht opgeven kan
via familieberichtenonline.nl
E advertising.sales@persgroep.nl
T (088) 013 99 99
www.de-faam.nl/service
T 088-0561595
Edisonweg 37E
4382 NV Vlisslngen
Redactie
Frank Husslage
(eindredacteur)
Conny den Heijer
Gerard van der Hoeven
Mark Lobbezoo
Theo Rietveld
Izaak Verkeste (fotograaf)
Persberichten
E redactie.faam@
persgroep.nl
T (088) 013 09 20
Redactiechef
Dennis Rijsbergen
Tessa van Waarde
geplaatst in gedrukte als digitale uit
gaven van Persgroep Nederland bv
Druk
De Persgroep Nederland
Volg ons ook op:
Facebook/DeFaam Walcheren
www.persgroep.nl/adverteren
Aangeboden kopij kan zowel worden
zt® poe: Va/AcM ik. -Hl
Moe i>e VLA^we jDens S1dci6