De villa's van Smagge zijn blikvangers 25, Lezersmenu Parkfront BON LEZERSMENU DE FAAM BLAUWGER TTÏT per persoon O www.de-faam.nl De Faam woensdag 24 februari 2016 7 Vllssingen Spuistraat De vier opvallende fraaie loodsenwoningen aan de Vlissingse Spuistraat (nummers 59-65) dateren van 1910 en prijken dus al meer dan nr honderd Vlissingse I binnenstad, Wj Ze werden bBKémt na het dempen van de Kaaskade en waren bestemd voor de Belgische loodsen C. Timmerman, J. nadat hij in contact was ge komen met de art nouveaux. Hij combineerde dat met de toenmalige populaire Ju- gendstil-stijl tot vier domi nante witgepleisterde hui zen met karakteristieke hoge hoekpartijen met gietijzeren hekwerken op de erkers en met gevels met geometri sche kleurige versieringen. Ze werden vernoemd naar de kinderen van de Belgi sche loodsen die er gingen wonen, Villa Louise, Villa SMAGGE BEGON LATER CAFÉ EXCELSIOR EN CAFÉ DE POST Willems, B. Maes en L. Timmerman. door Gerard van der Hoeven Ontwerper en architect was Petrus Franciscus (Pierre) Smagge en de villa's werden later in de Vlissingse volks mond ook weieens de huizen van Smagge genoemd. Vier vrijstaande huizen waarvan in 1909 met de bouw werd begonnen. Smagge was zelf een Belgische loodsenzoon, geboren in 1876 in Antwer pen en had zich gevestigd als aannemer en timmer man in Vlissingen. Smagge ontwierp de huizen in de 'Antwerpse Stijl' in 1905 Maria, Villa Blanche en Vil la Yvonne. Op de gevels zijn hun namen nog te lezen. Bij de oplevering was iedereen enthousiast over deze op merkelijke blikvangers in de Scheldestad. Ze staan sinds de jaren ne gentig op de Rijksmonu mentenlijst. Faillisement architect Smagge die al eerder min der in het oog springende panden had gebouwd, had zich blijkbaar wat vergalop peerd met het ontwerpen en de bouw van deze mo numentale villa's, want nog voor de oplevering werd het faillissement van de archi tect uitgesproken. In 1911 duikt zijn naam opnieuw op wanneer hij samen met zijn vrouw het café Excelsior aan de Steenenbeer begint en later Café De Post in de Hendrikstraat. Een gedwon gen carrièremove, zeg maar. Smagge overleed in 1939. De panden die later in verval raakten stonden eind jaren tachtig op de nominatie om gesloopt te worden, maar werden uiteindelijk gereno veerd en kregen een horeca- en hotelbestemming. Geschiedenis van Vlissingen Iedere week schrijft verslaggever Gerard van der Hoeven in 'Blauwgeruite ziel' over een historische gebeurtenis in Vlissingen. Deze rubriek komt tot stand in samenwer king met het Gemeentearchief Vlissingen. Foto: Collectie Gemeentearchief Vlissingen Ook voor de maand maart hebben we weer een verrassend menu voor onze lezers! Deze keer zijn we te gast bij Parkfront aan het sfeervolle Bellamypark in Vlissingen. Het horeca-echtpaar Pedro en Ariette Ventevogel is er wederom in geslaagd om een heerlijk driegangenmenu samen te stellen. En zoals u bij het Lezersmenu van De Faam gewend bent, betaalt u slechts 25 euro per persoon voor dit menu. Door Marina Meijers Restaurant Parkfront is bijzonder stijlvol ingericht De mooie ronde zithoeken zijn gezellig als je met wat meer mensen bent en niet 'op een rijtje' wilt zitten en de mooie warme kleuren zorgen voor een sfeervolle ambiance. Gastheer Mitchell ontvangt ons hartelijk en serveert bij het aperitief een mandje met vers bruin en wit brood en huisgemaakte kruidenboter. Een goed begin. De kok heeft gelijk bij het voorgerecht een aangename verrassing voor ons in petto. Niet één gerechtje maar een keur aan diverse smakelijke hapjes, prachtig geserveerd op een mooie etagère. Zo konden wij genieten van onder andere een minisoepje van verse tomaten, rundercarpaccio, forelmousse, mini-saté, garnalensalade en verse paté en croüte. Erg lekker en keuze genoeg dus. Bij het hoofdgerecht hebben lezers van De Faam keuze tussen de zeer malse Parkfront steak met kruidenboter of een visspies met zalm, botervis en Atlantische tongfilet gefrituurd in tempurabeslag met een dipsaus van kruidenyoghurt. Bij de hoofdgerechten worden uiteraard ook verse frites en een knapperige salade geserveerd. Wie al eens eerder bij Parkfront heeft gedineerd, weet inmiddels wel dat de chefkok niet van kleine porties houdt Dit geldt zeker ook vóór het Lezersmenu. Voor het nagerecht kunnen lezers kiezen uit twee verschillende desserts. IJsliefhebbers kunnen genieten van een ijscoupe met twee bollen Italiaans ijs naar keuze en slagroom. Wie eens wat anders wil dan een doorsnee nagerecht, raad ik aan voor de diplomatenpudding met warme custardsaus te kiezen. Om je vingers bij af te likken! Wilt u ook genieten van dit lezersmenu? Knip dan onderstaande bon uit. Het Lezersmenu is geldig in de maand maart. Reserveren is gewenst en kan via www.parkfront.nl of via 0118-411554. Het restaurant is geopend van woensdag tot en met maandag van 11.00 tot 21.00 uur. Parkfront is te vinden aan het Bellamypark 16-18 in Vlissingen. VOORLETTERS: NAAM: ADRES: WOONPLAATS: GEBOORTEJAAR: AANTAL PERSONEN: E-MAILADRES:

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2016 | | pagina 7