De villa's van
Smagge zijn blikvangers
25,
Lezersmenu Parkfront
BON
LEZERSMENU
DE FAAM
BLAUWGER
TTÏT
per
persoon
O www.de-faam.nl
De Faam woensdag 24 februari 2016 7
Vllssingen
Spuistraat
De vier opvallende fraaie
loodsenwoningen aan
de Vlissingse Spuistraat
(nummers 59-65) dateren
van 1910 en prijken dus al
meer dan nr
honderd
Vlissingse I
binnenstad, Wj
Ze werden bBKémt
na het
dempen van de Kaaskade
en waren bestemd voor
de Belgische loodsen
C. Timmerman, J.
nadat hij in contact was ge
komen met de art nouveaux.
Hij combineerde dat met de
toenmalige populaire Ju-
gendstil-stijl tot vier domi
nante witgepleisterde hui
zen met karakteristieke hoge
hoekpartijen met gietijzeren
hekwerken op de erkers en
met gevels met geometri
sche kleurige versieringen.
Ze werden vernoemd naar
de kinderen van de Belgi
sche loodsen die er gingen
wonen, Villa Louise, Villa
SMAGGE BEGON
LATER CAFÉ
EXCELSIOR EN CAFÉ
DE POST
Willems, B. Maes en L.
Timmerman.
door Gerard van der Hoeven
Ontwerper en architect was
Petrus Franciscus (Pierre)
Smagge en de villa's werden
later in de Vlissingse volks
mond ook weieens de huizen
van Smagge genoemd. Vier
vrijstaande huizen waarvan
in 1909 met de bouw werd
begonnen. Smagge was zelf
een Belgische loodsenzoon,
geboren in 1876 in Antwer
pen en had zich gevestigd
als aannemer en timmer
man in Vlissingen. Smagge
ontwierp de huizen in de
'Antwerpse Stijl' in 1905
Maria, Villa Blanche en Vil
la Yvonne. Op de gevels zijn
hun namen nog te lezen. Bij
de oplevering was iedereen
enthousiast over deze op
merkelijke blikvangers in de
Scheldestad.
Ze staan sinds de jaren ne
gentig op de Rijksmonu
mentenlijst.
Faillisement architect
Smagge die al eerder min
der in het oog springende
panden had gebouwd, had
zich blijkbaar wat vergalop
peerd met het ontwerpen
en de bouw van deze mo
numentale villa's, want nog
voor de oplevering werd het
faillissement van de archi
tect uitgesproken. In 1911
duikt zijn naam opnieuw op
wanneer hij samen met zijn
vrouw het café Excelsior
aan de Steenenbeer begint
en later Café De Post in de
Hendrikstraat. Een gedwon
gen carrièremove, zeg maar.
Smagge overleed in 1939. De
panden die later in verval
raakten stonden eind jaren
tachtig op de nominatie om
gesloopt te worden, maar
werden uiteindelijk gereno
veerd en kregen een horeca-
en hotelbestemming.
Geschiedenis van Vlissingen
Iedere week schrijft verslaggever Gerard van der Hoeven
in 'Blauwgeruite ziel' over een historische gebeurtenis
in Vlissingen. Deze rubriek komt tot stand in samenwer
king met het Gemeentearchief Vlissingen.
Foto: Collectie Gemeentearchief Vlissingen
Ook voor de maand maart hebben we weer een verrassend menu voor onze lezers! Deze keer
zijn we te gast bij Parkfront aan het sfeervolle Bellamypark in Vlissingen. Het horeca-echtpaar
Pedro en Ariette Ventevogel is er wederom in geslaagd om een heerlijk driegangenmenu samen
te stellen. En zoals u bij het Lezersmenu van De Faam gewend bent, betaalt u slechts 25 euro
per persoon voor dit menu.
Door Marina Meijers
Restaurant Parkfront is bijzonder stijlvol ingericht De mooie ronde
zithoeken zijn gezellig als je met wat meer mensen bent en niet 'op
een rijtje' wilt zitten en de mooie warme kleuren zorgen voor een
sfeervolle ambiance. Gastheer Mitchell ontvangt ons hartelijk en
serveert bij het aperitief een mandje met vers bruin en wit brood en
huisgemaakte kruidenboter. Een goed begin.
De kok heeft gelijk bij het voorgerecht een aangename verrassing
voor ons in petto. Niet één gerechtje maar een keur aan diverse
smakelijke hapjes, prachtig geserveerd op een mooie etagère. Zo
konden wij genieten van onder andere een minisoepje van verse
tomaten, rundercarpaccio, forelmousse, mini-saté, garnalensalade
en verse paté en croüte. Erg lekker en keuze genoeg dus.
Bij het hoofdgerecht hebben lezers van De Faam keuze tussen de
zeer malse Parkfront steak met kruidenboter of een visspies met
zalm, botervis en Atlantische tongfilet gefrituurd in tempurabeslag
met een dipsaus van kruidenyoghurt. Bij de hoofdgerechten worden
uiteraard ook verse frites en een knapperige salade geserveerd. Wie
al eens eerder bij Parkfront heeft gedineerd, weet inmiddels wel dat
de chefkok niet van kleine porties houdt Dit geldt zeker ook vóór
het Lezersmenu.
Voor het nagerecht kunnen lezers kiezen uit twee verschillende
desserts. IJsliefhebbers kunnen genieten van een ijscoupe met
twee bollen Italiaans ijs naar keuze en slagroom. Wie eens wat
anders wil dan een doorsnee nagerecht, raad ik aan voor de
diplomatenpudding met warme custardsaus te kiezen. Om je
vingers bij af te likken!
Wilt u ook genieten van dit lezersmenu? Knip dan onderstaande bon uit.
Het Lezersmenu is geldig in de maand maart. Reserveren is gewenst en
kan via www.parkfront.nl of via 0118-411554. Het restaurant is geopend
van woensdag tot en met maandag van 11.00 tot 21.00 uur. Parkfront is te
vinden aan het Bellamypark 16-18 in Vlissingen.
VOORLETTERS:
NAAM:
ADRES:
WOONPLAATS:
GEBOORTEJAAR:
AANTAL PERSONEN:
E-MAILADRES: