Toffe stoofperen met de kerst
Veere als een oase van muziek
LEKKER ZEEUWS
IN DE REGIO
Zo zoet en
sappig als
een hand
peer is, zo
hard is een
stoofpeer. Het is niet aan
te raden om dit stuk fruit
rauw te eten, want daar
is echt niets aan. Zodra je
het peertje kookt verandert
dat de zaak. Dan wordt het
een heerlijk, zoet lekkernij.
Stoofpeertjes zijn oer-Hol-
lands en een traditioneel
gerecht. Iedereen maakt ze
weer op zijn of haar eigen
manier. Wie weet maak jij
de peertjes wel volgens het
recept van je moeder. En
hanteert zij weer het recept
dat zij van haar moeder
kreeg. Of je geeft er je eigen
draai aan.
Er zijn verschillende soor
ten stoofperen. De meest
bekende is wel de Gieser
Wildeman. Rond 1850 is de
peer in de handel gebracht
en op dit moment het meest
geteelde stoofperenras. De
stoofpeer is knoerthard en
bruin geel van kleur met
veel roestplekjes. Zodra
je de peer op het vuur zet,
wordt hij zacht, zoet en
kookt altijd prachtig rood.
Dan heb je ook nog de Saint
Remy. Een grote, dikbuikige
HOE JE DE
STOOFPEERTJES OOK
BEREIDT, SAPPIG EN
ZOET ZIJN ZE ALTIJD
stoofpeer met een groene
kleur. Na het koken is deze
peer licht zoet van smaak.
Een stuk minder zoet dan
de Gieser Wildeman. Echt
een kwestie van smaak.-
Na het koken van de peren,
is het tijd om ze te stoven.
Dat kan op heel veel ver
schillende manieren. En
kel in water met suiker en
kaneel, of in bessensap met
een kaneelstokje. Een aan
rader is ook om de stoofpe
ren te stoven in rode wijn
met kruidnagel, steranijs en
een vanillestokje. Net even
anders dan anders. Laat de
peren zeker drie tot vier uur
zachtjes koken om ze zacht
te krijgen.
Hoe je de stoofpeertjes ook
'bereidt, sappig en zoet zijn
ze altijd. Het gestoofde fruit
smaakt uitstekend bij een
echt Hollandse maaltijd.
Kruimig gekookt aardappel
tje, witlof met ham en kaas
uit de oven en dan zo'n zoet
peertje erbij is smullen.
Ook bij een stoofpot van
wild gaan ze goed. Dep het
stoofpeertje droog en ser
veer kleine stukjes bij een
kaasplankje. Vooral met
een pittige kaas combineert
dat goed. Een plank met
daarop oude geitenkaas,
brokkelkaas, een stukje
blauwe kaas, wat noten en
een stoofpeer maakt dat je
een bijzonder dessert op ta
fel zet.
Wil je met kerst nou echte
Zeeuwse stoofpeertjes?
Breng dan een bezoek aan
de boomgaardwinkel van
Serier in Koudekerke. Hier
koop je Gieser Wildeman en
Saint Remy. Bij Landwinkel
Weststrate ben je ook aan
het juiste adres voor Gieser
Wildeman. Ook de Winter-
riet koop je bij de boerderij-
winkel in Middelburg.
Vegetarisch
koken in cursus
Biggekerke - Wil je meer we
ten over het bereiden van
verantwoorde vegetarische
maaltijden? Op Kookboerde-
rij Krommgnhoeke in Bigge
kerke begint binnenkort een
cursus vegetarisch koken.
Die bestaat uit drie lessen.
De deelnemers leren dan en
kele 3-gangen menu's te be
reiden en een feestmaaltijd.
Ze krijgen ook achtergrond
informatie met voedingsver
antwoording. De cursusdata
zijn dinsdag 5 januari, 19
januari en 2 februari.
Koken met
Rudolp van Veen
MIDDELBURG - Voor de van
televisie bekende kok Ru-
dolph van Veen mag het
het hele jaar wel Kerstmis
zijn. De combinatie van de
sfeer van de feestdagen en
mogelijkheden om lekker te
koken, zijn voor hem ideaal.
Vandaar dat hij al zijn kerst-
recepten heeft verzameld in
hét ultieme kerst-inspiratie-
boek: Rudolph's Christmas.
In het boek vind je onder
meer kleine gerechtjes voor
de kerstviering op school,
maar ook eetbare kerstca
deaus, slanke recepten in
het hoofdstuk I'm dreaming
of a light Christmas, een
groen (t)e kerst met vegetari
sche gerechten, en tips voor
het nieuwe gourmetten. Het
boek kost 29,99 euro.
4 stoofperen, 100 gram witte chocolade, 4 speculaasjes
verkruimeld.
Dep de stoofperen droog. Smelt de witte chocolade au
bain-marie. Doop de peren voor de helft in de gesmolten
witte chocolade. Zet de peertjes op een bord en verdeel
er de kruimels speculaas overheen.
Prijsuitreiking
Michiel de
Ruyter Tribuut
VLISSINGEN - Zaterdag klok
slag 14.00 uur opende de
deur van Panorama Walche
ren voor de deelnemertjes
van de Theo Thijssenschool
en de Vlissingse Scholen
Vereniging.
Speciaal voor deze gelegen
heid was de officiële nazaat
van Michiel de Ruyter, Frits
de Ruyter de Wildt, van
Den Haag naar Vlissingen
gekomen om de winnaars
de prijzen uit te reiken. Ge
spannen werd toegekeken
wie de hoogste waardering
had ontvangen van de vak
jury: kunstenaars Jo Dumon
Tak en Ludo van Well. Drie
deelnemertjes van de Theo
Thijssenschool kregen de
2e, 3e en de originaliteits-
prijs toegekend. De le prijs
ging naar Freya Willems
van VSV.
Rare Snuiters
bij Terra Maris
OOSTKAPELLE - Bij Terra Ma-
ris is vanaf deze week een
nieuwe mini-expositie te
zien met de naam 'Rare
Snuiters'. In de twee voor
malige bedstedes van de
orangerie zijn tal van bijzon
dere en vreemde Zeeuwse
dieren uitgestald. Terra Ma-
ris is in de kerstvakantie
dagelijks geopend 12.00 tot
17.00. Op eerste kerstdag en
nieuwjaarsdag is het muse
um gesloten.
>;U
A
Muzikale meesters staan
dan ten dienste van ama
teurmusici. Violisten, altvi
olisten, cellisten, hoboïsten,
dwarsfluiters en organisten
kunnen masterclasses vol
gen van ervaren musici. Van
de inschrijvers voor de mas
terclasses wordt verwacht
dat ze, technisch gezien,
één compositie van Einaudi
en één van Douwe Eisenga
kunnen spelen. Masterclas
ses piano worden 28 decem
ber verzorgd door Jeroen van
Veen en Douwe Eisenga. Op
dinsdag 29 december staan
Maartje Geris, viooldocent
in Gent en Jos Vogel, orga
nist van de St.Jacobskerk
Muziek van Douwe Eisenga gaat de wereld rond. De
pianist Jeroen Veen is één van zijn vele muziekuitvoer-
ders. Hij zal tijdens het recital één van Douwe Eisenga's
composities uitvoeren. Voor toezending van de muziek
en inschrijving van Festival Veere: vogeljas@zeeland-
net.nl
Vlissingen, de strijkers en
organisten ten dienste. Elke
dag wordt afgesloten met
de uitvoering van een geza
menlijk recital.
Bekendheid
De muziek van Douwe ge
niet in en om Zeeland grote
bekendheid. Na een aantal
jaren in de popmuziek ont
dekte Douwe dat zijn muzi
kale interesse uitging naar
componeren. Vanaf dat mo
ment focuste hij zich op de
studie compositietechnie
ken aan het Conservatorium
Groningen. Een. Zeeuws lief
deed hem naar Zeeland ver
trekken. Waar hij nu woont
en werkt en zich na, zijn
vertrek als directeur van de
Zeeuwse Concertzaal Mid
delburg, meer wil toeleg
gen op zijn grote passie, het
componeren.
Composities van zijn hand
hebben een eigen muzikaal
geluid. Zijn Requiem 1953,
Kameropera Bestevaer en
Kick out the Muse kregen
een groot bereik onder het
publiek. Zowel toehoorders
als uitvoerders hebben zijn
composities wijdverbreide
bekendheid gegeven.
Foto's Bauer en
Prins gezocht
GOES - Het Goese gemeente
archief plaatst, na fotograaf
Magielse, een oproep voor
foto's van twee van de oud
ste fotografen die in Goes
actief waren: C.W. Bauer
en J.J. Prins. In Goes was
de bekende Magielse vanaf
omstreeks 1890 actief, maar
daarvóór nog had je Prins.
Fotograaf J.J.Prins vestigde
zich in Goes op 27 juni 1870
en vertrok op 3 oktober 1888
naar Arnhem. Ook was er
fotograaf Bauer, een Duit
ser, die eerst in Goes Werkte,
later naar Middelburg ver
trok en ook in Vlissingen
een zaak opende. Wie fo
to's van Prins en/of Bauer
aan het Gemeentearchief
beschikbaar wil stellen,
schenken of kopiëren, kan
bellen 0113-249783, mailen
gemeentearchief@goes.nl)
of langskomen, maandag
t/m vrijdag 09.00 tot 12.30
uur; 's middags op afspraak.
Kinderen gaan
koken in de kerk
MIDDELBURG - Woensdag 30
december van 17.00 tot 19.00
uur is het kinderkookcafé in
de Ontmoetingskerk aan de
Oosterscheldestraat. Kin
deren van 4 tot 12 jaar zijn
welkom om hapjes klaar te
maken en op te eten. Tus
sen de gerechten door wordt
een Bijbelverhaal verteld. Er
wordt afgesloten met bingo.
Toegang gratis. Info. 06-
45095226.
3 www.de-faam.nl
De Faam woensdag 23 december 2015 18
Het stoofpeertje is een oer-Hollandse lekkernij.
Foto: Stefanie van der Maas
Glanzend rood van kleur,
zoet, sappig en echt op
en top winters. Dat zijn
stoofpeertjes. ledereen
maakt ze op zijn of
haar eigen manier. Je
eet peren bij een oer-
Hollandse maaltijd, je
kerstdiner of in een
toetje.
door Stefanie
van der Maas
Kaneelstokje
O aanmelding: www.kookbo
erderijkrommenhoeke.nl
Stoofperentoetje met witte chocolade en speculaas
Voor de bewonderaars
van Douwe Eisenga en
Jeroen van Veen is het
een uitdaging. De twee
muzikale rolmodellen
gaan op maandag 28 en
dinsdag 29 december
masterclasses verzorgen
ter voorbereiding van een
concert van amateur
musici in de
Beelden
zaal en het
Stadhuis
van Mu
seum
Veere.
door Dimp Nelemans
De bekendste componist van Zeeland, Douwe Eisenga, staat 28 december ten dienste van
amateur-musici. f0f0: Dlmp Nelemans
Inschrijven