Toffe stoofperen met de kerst Veere als een oase van muziek LEKKER ZEEUWS IN DE REGIO Zo zoet en sappig als een hand peer is, zo hard is een stoofpeer. Het is niet aan te raden om dit stuk fruit rauw te eten, want daar is echt niets aan. Zodra je het peertje kookt verandert dat de zaak. Dan wordt het een heerlijk, zoet lekkernij. Stoofpeertjes zijn oer-Hol- lands en een traditioneel gerecht. Iedereen maakt ze weer op zijn of haar eigen manier. Wie weet maak jij de peertjes wel volgens het recept van je moeder. En hanteert zij weer het recept dat zij van haar moeder kreeg. Of je geeft er je eigen draai aan. Er zijn verschillende soor ten stoofperen. De meest bekende is wel de Gieser Wildeman. Rond 1850 is de peer in de handel gebracht en op dit moment het meest geteelde stoofperenras. De stoofpeer is knoerthard en bruin geel van kleur met veel roestplekjes. Zodra je de peer op het vuur zet, wordt hij zacht, zoet en kookt altijd prachtig rood. Dan heb je ook nog de Saint Remy. Een grote, dikbuikige HOE JE DE STOOFPEERTJES OOK BEREIDT, SAPPIG EN ZOET ZIJN ZE ALTIJD stoofpeer met een groene kleur. Na het koken is deze peer licht zoet van smaak. Een stuk minder zoet dan de Gieser Wildeman. Echt een kwestie van smaak.- Na het koken van de peren, is het tijd om ze te stoven. Dat kan op heel veel ver schillende manieren. En kel in water met suiker en kaneel, of in bessensap met een kaneelstokje. Een aan rader is ook om de stoofpe ren te stoven in rode wijn met kruidnagel, steranijs en een vanillestokje. Net even anders dan anders. Laat de peren zeker drie tot vier uur zachtjes koken om ze zacht te krijgen. Hoe je de stoofpeertjes ook 'bereidt, sappig en zoet zijn ze altijd. Het gestoofde fruit smaakt uitstekend bij een echt Hollandse maaltijd. Kruimig gekookt aardappel tje, witlof met ham en kaas uit de oven en dan zo'n zoet peertje erbij is smullen. Ook bij een stoofpot van wild gaan ze goed. Dep het stoofpeertje droog en ser veer kleine stukjes bij een kaasplankje. Vooral met een pittige kaas combineert dat goed. Een plank met daarop oude geitenkaas, brokkelkaas, een stukje blauwe kaas, wat noten en een stoofpeer maakt dat je een bijzonder dessert op ta fel zet. Wil je met kerst nou echte Zeeuwse stoofpeertjes? Breng dan een bezoek aan de boomgaardwinkel van Serier in Koudekerke. Hier koop je Gieser Wildeman en Saint Remy. Bij Landwinkel Weststrate ben je ook aan het juiste adres voor Gieser Wildeman. Ook de Winter- riet koop je bij de boerderij- winkel in Middelburg. Vegetarisch koken in cursus Biggekerke - Wil je meer we ten over het bereiden van verantwoorde vegetarische maaltijden? Op Kookboerde- rij Krommgnhoeke in Bigge kerke begint binnenkort een cursus vegetarisch koken. Die bestaat uit drie lessen. De deelnemers leren dan en kele 3-gangen menu's te be reiden en een feestmaaltijd. Ze krijgen ook achtergrond informatie met voedingsver antwoording. De cursusdata zijn dinsdag 5 januari, 19 januari en 2 februari. Koken met Rudolp van Veen MIDDELBURG - Voor de van televisie bekende kok Ru- dolph van Veen mag het het hele jaar wel Kerstmis zijn. De combinatie van de sfeer van de feestdagen en mogelijkheden om lekker te koken, zijn voor hem ideaal. Vandaar dat hij al zijn kerst- recepten heeft verzameld in hét ultieme kerst-inspiratie- boek: Rudolph's Christmas. In het boek vind je onder meer kleine gerechtjes voor de kerstviering op school, maar ook eetbare kerstca deaus, slanke recepten in het hoofdstuk I'm dreaming of a light Christmas, een groen (t)e kerst met vegetari sche gerechten, en tips voor het nieuwe gourmetten. Het boek kost 29,99 euro. 4 stoofperen, 100 gram witte chocolade, 4 speculaasjes verkruimeld. Dep de stoofperen droog. Smelt de witte chocolade au bain-marie. Doop de peren voor de helft in de gesmolten witte chocolade. Zet de peertjes op een bord en verdeel er de kruimels speculaas overheen. Prijsuitreiking Michiel de Ruyter Tribuut VLISSINGEN - Zaterdag klok slag 14.00 uur opende de deur van Panorama Walche ren voor de deelnemertjes van de Theo Thijssenschool en de Vlissingse Scholen Vereniging. Speciaal voor deze gelegen heid was de officiële nazaat van Michiel de Ruyter, Frits de Ruyter de Wildt, van Den Haag naar Vlissingen gekomen om de winnaars de prijzen uit te reiken. Ge spannen werd toegekeken wie de hoogste waardering had ontvangen van de vak jury: kunstenaars Jo Dumon Tak en Ludo van Well. Drie deelnemertjes van de Theo Thijssenschool kregen de 2e, 3e en de originaliteits- prijs toegekend. De le prijs ging naar Freya Willems van VSV. Rare Snuiters bij Terra Maris OOSTKAPELLE - Bij Terra Ma- ris is vanaf deze week een nieuwe mini-expositie te zien met de naam 'Rare Snuiters'. In de twee voor malige bedstedes van de orangerie zijn tal van bijzon dere en vreemde Zeeuwse dieren uitgestald. Terra Ma- ris is in de kerstvakantie dagelijks geopend 12.00 tot 17.00. Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het muse um gesloten. >;U A Muzikale meesters staan dan ten dienste van ama teurmusici. Violisten, altvi olisten, cellisten, hoboïsten, dwarsfluiters en organisten kunnen masterclasses vol gen van ervaren musici. Van de inschrijvers voor de mas terclasses wordt verwacht dat ze, technisch gezien, één compositie van Einaudi en één van Douwe Eisenga kunnen spelen. Masterclas ses piano worden 28 decem ber verzorgd door Jeroen van Veen en Douwe Eisenga. Op dinsdag 29 december staan Maartje Geris, viooldocent in Gent en Jos Vogel, orga nist van de St.Jacobskerk Muziek van Douwe Eisenga gaat de wereld rond. De pianist Jeroen Veen is één van zijn vele muziekuitvoer- ders. Hij zal tijdens het recital één van Douwe Eisenga's composities uitvoeren. Voor toezending van de muziek en inschrijving van Festival Veere: vogeljas@zeeland- net.nl Vlissingen, de strijkers en organisten ten dienste. Elke dag wordt afgesloten met de uitvoering van een geza menlijk recital. Bekendheid De muziek van Douwe ge niet in en om Zeeland grote bekendheid. Na een aantal jaren in de popmuziek ont dekte Douwe dat zijn muzi kale interesse uitging naar componeren. Vanaf dat mo ment focuste hij zich op de studie compositietechnie ken aan het Conservatorium Groningen. Een. Zeeuws lief deed hem naar Zeeland ver trekken. Waar hij nu woont en werkt en zich na, zijn vertrek als directeur van de Zeeuwse Concertzaal Mid delburg, meer wil toeleg gen op zijn grote passie, het componeren. Composities van zijn hand hebben een eigen muzikaal geluid. Zijn Requiem 1953, Kameropera Bestevaer en Kick out the Muse kregen een groot bereik onder het publiek. Zowel toehoorders als uitvoerders hebben zijn composities wijdverbreide bekendheid gegeven. Foto's Bauer en Prins gezocht GOES - Het Goese gemeente archief plaatst, na fotograaf Magielse, een oproep voor foto's van twee van de oud ste fotografen die in Goes actief waren: C.W. Bauer en J.J. Prins. In Goes was de bekende Magielse vanaf omstreeks 1890 actief, maar daarvóór nog had je Prins. Fotograaf J.J.Prins vestigde zich in Goes op 27 juni 1870 en vertrok op 3 oktober 1888 naar Arnhem. Ook was er fotograaf Bauer, een Duit ser, die eerst in Goes Werkte, later naar Middelburg ver trok en ook in Vlissingen een zaak opende. Wie fo to's van Prins en/of Bauer aan het Gemeentearchief beschikbaar wil stellen, schenken of kopiëren, kan bellen 0113-249783, mailen gemeentearchief@goes.nl) of langskomen, maandag t/m vrijdag 09.00 tot 12.30 uur; 's middags op afspraak. Kinderen gaan koken in de kerk MIDDELBURG - Woensdag 30 december van 17.00 tot 19.00 uur is het kinderkookcafé in de Ontmoetingskerk aan de Oosterscheldestraat. Kin deren van 4 tot 12 jaar zijn welkom om hapjes klaar te maken en op te eten. Tus sen de gerechten door wordt een Bijbelverhaal verteld. Er wordt afgesloten met bingo. Toegang gratis. Info. 06- 45095226. 3 www.de-faam.nl De Faam woensdag 23 december 2015 18 Het stoofpeertje is een oer-Hollandse lekkernij. Foto: Stefanie van der Maas Glanzend rood van kleur, zoet, sappig en echt op en top winters. Dat zijn stoofpeertjes. ledereen maakt ze op zijn of haar eigen manier. Je eet peren bij een oer- Hollandse maaltijd, je kerstdiner of in een toetje. door Stefanie van der Maas Kaneelstokje O aanmelding: www.kookbo erderijkrommenhoeke.nl Stoofperentoetje met witte chocolade en speculaas Voor de bewonderaars van Douwe Eisenga en Jeroen van Veen is het een uitdaging. De twee muzikale rolmodellen gaan op maandag 28 en dinsdag 29 december masterclasses verzorgen ter voorbereiding van een concert van amateur musici in de Beelden zaal en het Stadhuis van Mu seum Veere. door Dimp Nelemans De bekendste componist van Zeeland, Douwe Eisenga, staat 28 december ten dienste van amateur-musici. f0f0: Dlmp Nelemans Inschrijven

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2015 | | pagina 18