plannede m,rl x\ 1 h a m e h Kerstmaaltijd uit een doos LEKKER ZEEUWS Deze vriendinnen sponsoren samen Elius uit Kenia. Want wat is er mooier dan een kindje hebben" roet je beste vrienden, je moeder, of je sportclub? Word ook samen kindsponsor en maak het verschil in het leven van een kind. Certificaat Zeker Zeeuws 12 keer uitgereikt MIDDELBURG - Sinds don derdag 10 december zijn er weer twaalf Zeeuwse on dernemers de trotse eige naar van een Zeker Zeeuws keurmerk. Gedeputeerde Jo- Annes de Bat, voorzitter van de provinciale accreditatie commissie, reikte in Mid delburg de Zeker Zeeuws- certificaten uit. Van producten en dien sten uit zee en van het land met het keurmerk weet je zeker dat ze een Zeeuwse herkomst hebben, voor het grootste deel uit Zeeuwse ingrediënten bestaan en op duurzame wijze gemaakt zijn. De heerlijke havermoutkoe- ken en Zeeuws speculaas van BakRoyaal uit Goes werden beloond met het bijzondere keurmerk. Ook kunstenaar Marijn Kluijf- hout mag zijn werk Zeker Zeeuws noemen. De prints op hout en foto's op sloop hout zijn duurzaam en lo kaal gemaakt zijn. Tot de twaalf gecertificeerde behoren ook de Schouwse palingroker Rinus Smal- heer, het Zeeuwse rund van Vleesboerderij Boot uit Kerkwerve, Veerse Schelp uit Kamperland voor het kweken van Zeeuwse Kok kels Tapijtschelpen. maak je zelf. Met weinig in spanning toch goed eten." Dat klinkt ons als muziek in de oren. Het menu uit de Zilt-E Kerstbox is toeganke lijk voor een breed publiek. Smakelijke gerechten die je zonder veel moeite zelf maakt. Met behulp van de handige receptenkaart zet je binnen een uur een prachtig en uniek kerstdiner op tafel. ZEEUWSE INGREDIËNTENBOX VOOR DE FEESTDAGEN Hans staat bekend om het ko ken met Oosterschelde wa ter. Dit is niet alleen lekker maar ook nog eens gezond. Het gezuiverde zeewater is vol van smaak, waardoor je bij het koken minder zout nodig hebt. Je Zilt-E diner start met een Zeeuwse amuse. "Wat voor amuse is nog geheim", ver telt Hans. "Vooraf serveer ik een Zilt-E, Zeeuwse vissoep gevuld met vis en Zeeuw se mosselen. Heerlijk met Pain de Mer en kruidenbo ter." Natuurlijk heeft Hans ook nog een verrukkelijk hoofdgerecht in petto: "Ka beljauw bereid met Ooster- scheldewater en een krach tige garnalensaus samen met pompoen, worteltjes en spruitjes." De maaltijd sluit je af met een echte klassie ker. Namelijk een onweer staanbare chocolademousse met gezouten karamelsaus en een handpeertje. Een he melse combinatie. Het Zilt-E kerstmenu is al behoorlijk compleet. Voor wie toch nog een upgrade wil, is er goed nieuws. Te gen meerprijs bestel je oes ters bij. Platte Zeeuwse of creuses. Beide afkomstig van De Oesterij in Yerseke en inclusief oestermes. De bonbons van chocolaterie patisserie Ticho uit Yerseke zijn een aanrader voor bij de koffie. Tevens heeft Hans diverse wijnen geselecteerd die perfect passen bij de ge rechten. De Zeeuwse chef-kok bereidt niet alleen alle gerechten voor. Hij bezorgt de kerst box ook nog eens thuis op 24 december. Alles is vers gemaakt. Bewaar het koel en je geniet zelfs de dag na kerst van dit zilte topmenu. Bestellen doe je via de web site en kan tot en met 17 de cember: www.ZILT-E.nl "Er zijn natuurlijk al een hoop landelijke boxen", vertelt Hans. "Alleen zon der lokale ingrediënten. Dit kan beter, daarom heb ik zelf een box gelanceerd." En niet zonder succes: "Het is het eerste jaar voor de Zilt-E Kerstbox, toch is het menu al door honderd mensen be steld. Ik geloof zelf echt in dit idee. Ik bied op deze ma nier handvatten om gezond en toch lekker te eten." Met de Zilt-E Kerstbox is ko ken een makkie. Laat je ver rassen door de chef. Hans: "Een deel van het menu bereid ik voor. Het dessert ~Xii -Met wie wil jij een kindje?- O www.de-faam.nl De Faam woensdag 16 december 2015 45 Duurzaam en lokaal O www.zekerzeeuws.nl Het is mogelijk om oesters van De Oesterij in Yerseke bij je Zilt-E Kerstbox te bestellen. Foto: Ben Biondia/www.laatzeelandzien.nl Bruschetta met balsamico tomaatjes 500 gr tomaten in vieren, 75 ml balsamicoazijn, 1 stok brood in plakken en olijfolie. Verwarm de oven voor op 200 gr. Doe de tomaat samen met de balsamico in een pan. Breng aan de kook en laat inkoken. Leg de stok brood op de bakplaat. Sprenkel met olijfolie en zet in de oven. Zeefde tomaat. Beleg de bruschetta. Kerst draait om samen zijn met familie of vrienden. Genieten van heerlijk eten, maar liever niet te lang in de keuken staan. Hans Everse heeft de oplossing. Hij lanceerde dit jaar zijn Zilt-E Kerstbox. Lokale gerechten, met vis in de hoofdrol, die in een handom draai op tafel staan. door Stefonie van der Maas

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2015 | | pagina 45