plannede m,rl x\ 1 h a m e h
Kerstmaaltijd uit een doos
LEKKER ZEEUWS
Deze vriendinnen sponsoren samen Elius uit Kenia.
Want wat is er mooier dan een kindje hebben" roet je
beste vrienden, je moeder, of je sportclub? Word ook samen
kindsponsor en maak het verschil in het leven van een kind.
Certificaat Zeker
Zeeuws 12 keer
uitgereikt
MIDDELBURG - Sinds don
derdag 10 december zijn er
weer twaalf Zeeuwse on
dernemers de trotse eige
naar van een Zeker Zeeuws
keurmerk. Gedeputeerde Jo-
Annes de Bat, voorzitter van
de provinciale accreditatie
commissie, reikte in Mid
delburg de Zeker Zeeuws-
certificaten uit.
Van producten en dien
sten uit zee en van het land
met het keurmerk weet je
zeker dat ze een Zeeuwse
herkomst hebben, voor het
grootste deel uit Zeeuwse
ingrediënten bestaan en op
duurzame wijze gemaakt
zijn.
De heerlijke havermoutkoe-
ken en Zeeuws speculaas
van BakRoyaal uit Goes
werden beloond met het
bijzondere keurmerk. Ook
kunstenaar Marijn Kluijf-
hout mag zijn werk Zeker
Zeeuws noemen. De prints
op hout en foto's op sloop
hout zijn duurzaam en lo
kaal gemaakt zijn.
Tot de twaalf gecertificeerde
behoren ook de Schouwse
palingroker Rinus Smal-
heer, het Zeeuwse rund
van Vleesboerderij Boot uit
Kerkwerve, Veerse Schelp
uit Kamperland voor het
kweken van Zeeuwse Kok
kels Tapijtschelpen.
maak je zelf. Met weinig in
spanning toch goed eten."
Dat klinkt ons als muziek
in de oren. Het menu uit de
Zilt-E Kerstbox is toeganke
lijk voor een breed publiek.
Smakelijke gerechten die
je zonder veel moeite zelf
maakt. Met behulp van de
handige receptenkaart zet je
binnen een uur een prachtig
en uniek kerstdiner op tafel.
ZEEUWSE
INGREDIËNTENBOX
VOOR DE FEESTDAGEN
Hans staat bekend om het ko
ken met Oosterschelde wa
ter. Dit is niet alleen lekker
maar ook nog eens gezond.
Het gezuiverde zeewater is
vol van smaak, waardoor je
bij het koken minder zout
nodig hebt.
Je Zilt-E diner start met een
Zeeuwse amuse. "Wat voor
amuse is nog geheim", ver
telt Hans. "Vooraf serveer ik
een Zilt-E, Zeeuwse vissoep
gevuld met vis en Zeeuw
se mosselen. Heerlijk met
Pain de Mer en kruidenbo
ter." Natuurlijk heeft Hans
ook nog een verrukkelijk
hoofdgerecht in petto: "Ka
beljauw bereid met Ooster-
scheldewater en een krach
tige garnalensaus samen
met pompoen, worteltjes en
spruitjes." De maaltijd sluit
je af met een echte klassie
ker. Namelijk een onweer
staanbare chocolademousse
met gezouten karamelsaus
en een handpeertje. Een he
melse combinatie.
Het Zilt-E kerstmenu is al
behoorlijk compleet. Voor
wie toch nog een upgrade
wil, is er goed nieuws. Te
gen meerprijs bestel je oes
ters bij. Platte Zeeuwse of
creuses. Beide afkomstig
van De Oesterij in Yerseke
en inclusief oestermes. De
bonbons van chocolaterie
patisserie Ticho uit Yerseke
zijn een aanrader voor bij
de koffie. Tevens heeft Hans
diverse wijnen geselecteerd
die perfect passen bij de ge
rechten.
De Zeeuwse chef-kok bereidt
niet alleen alle gerechten
voor. Hij bezorgt de kerst
box ook nog eens thuis op
24 december. Alles is vers
gemaakt. Bewaar het koel
en je geniet zelfs de dag na
kerst van dit zilte topmenu.
Bestellen doe je via de web
site en kan tot en met 17 de
cember: www.ZILT-E.nl
"Er zijn natuurlijk al een
hoop landelijke boxen",
vertelt Hans. "Alleen zon
der lokale ingrediënten. Dit
kan beter, daarom heb ik
zelf een box gelanceerd." En
niet zonder succes: "Het is
het eerste jaar voor de Zilt-E
Kerstbox, toch is het menu
al door honderd mensen be
steld. Ik geloof zelf echt in
dit idee. Ik bied op deze ma
nier handvatten om gezond
en toch lekker te eten."
Met de Zilt-E Kerstbox is ko
ken een makkie. Laat je ver
rassen door de chef. Hans:
"Een deel van het menu
bereid ik voor. Het dessert
~Xii
-Met wie wil jij
een kindje?-
O www.de-faam.nl
De Faam woensdag 16 december 2015 45
Duurzaam en lokaal
O www.zekerzeeuws.nl
Het is mogelijk om oesters van De Oesterij in Yerseke bij je Zilt-E Kerstbox te bestellen.
Foto: Ben Biondia/www.laatzeelandzien.nl
Bruschetta met balsamico tomaatjes
500 gr tomaten in vieren, 75 ml balsamicoazijn, 1 stok
brood in plakken en olijfolie. Verwarm de oven voor op
200 gr. Doe de tomaat samen met de balsamico in een
pan. Breng aan de kook en laat inkoken. Leg de stok
brood op de bakplaat. Sprenkel met olijfolie en zet in de
oven. Zeefde tomaat. Beleg de bruschetta.
Kerst draait om samen
zijn met familie of
vrienden. Genieten van
heerlijk eten, maar liever
niet te lang in de keuken
staan. Hans Everse
heeft de oplossing. Hij
lanceerde dit jaar zijn
Zilt-E Kerstbox. Lokale
gerechten, met vis in de
hoofdrol,
die in een
handom
draai op
tafel staan.
door Stefonie
van der Maas