Dé tijd van de paddenstoel
ito Si
Een gezond cholesterolgehalte
voor drie miljoen Nederlanders
Mnnwem
LEKKER ZEEUWS
Voor een gezond
cholesterolgehalte!
Sfeii!#*!:!
lisspkiill
Eifel in kerstsfeer v.a. 89
Wij
PADDENSTOELEN
WANDELING OP
ZATERDAG 17
OKTOBER
^ISïiïïiai
Zeeuwse
proeverij in
Rozentuin
Herfstmenu bij
RestoRank
3- 0F 4-DAAGS ARRANGEMENT
Win de cd-box
50 jaar Top 40
-/-////♦
O www.de-faam.nl
In de herfst schieten de
paddenstoelen uit de
grond. Niet zo gek ook
met lagere temperaturen,
minder zon en meer
regen. Benieuwd welke
soort paddenstoelen er
allemaal zijn? Hoe ze
groeien en hoe je ze het
allerlekkerste bereidt?
vertellen
je er alles
over.
door Stefanie
van der Maas
Van de witte champignon
tot oesterzwammen en van
die prachtig gele cantha
rellen tot de oriëntaalse
shiitake. Lekker gebakken
in roomboter voor bij je
biefstuk, verwerkt in een
romige pastasaus of in een
hartige taart; met padden
stoelen is eindeloos variëren
niet moeilijk. Met zijn witte
kleur en neutrale smaak
is de champignon wel de
meest bekende. De cham
pignon is perfect voor in
een lekkere soep of saus. De
kastanjechampignon is wat
steviger en valt op door de
kastanjekleurige hoed. Met
net wat meer smaak dan de
witte champignon is de kas
tanje variant lekker gebak
ken met wat tijm en spekjes
voor door een salade.
De oesterzwam smaakt echt
naar paddenstoel. Hij is
zacht en vlezig. Je grilt ze in
zijn geheel of bakt ze op met
stukjes kip en een scheut
slagroom.
De shiitake is een meer ori
ëntaalse paddenstoel. Stevig
en met een flinke bite. Ook
tijdens het bakken behoud
de shiitake de vaste struc
tuur. Hij komt het beste tot
zijn recht in een Aziatisch
gerecht met noodles en
fijne smaakmakers als vis
saus en koriander. Hij ziet
er mooi uit en is ook nog
eens ongelofelijk smakelijk
en dan hebben we het over
de portobello. Met zijn vle
zige structuur is de porto
bello een goede vervanger
voor een stuk vlees. Lekker
als burger op een broodje of
gevuld met je favoriete kaas
van onder de grill.
Eén van de meeste geliefde
paddenstoelen is de cantha
rel. Opvallend mooi en geel
van kleur. Cantharellen zijn
geweldig in een romige ri
sotto.
Grote kans dat je pas inge-
t lila Vll/ti
II» 1 1
r
In de herfst schieten de paddenstoelen weer de grond uit. Heerlijk bij allerlei gerechten maar
wildplukken wordt toch wel afgeraden. Foto:Stefanie van de,Maas
De Faam woensdag 14 oktober 2015 25
KATS - De Zeeuwse Rozen
tuin in Kats houdt vrijdag-
avond 23 oktober een wijn-
••V.. proeverij.
Onder het genot van kleine
hapjes krijgen de bezoekers
diverse rode en witte herfst-
en winterwijnen geserveerd,
voorzien van een korte toe
lichting. De gepresenteerde
wijnen zijn na afloop ook te
bestellen.
De wijnproeverij start om
19.15 uur en deelname kost
18,50 euro. Opgeven kan tot
uiterlijk woensdag 21 okto
ber via info@zeeuwserozen-
tuin.nl.
kochte paddenstoelen wel
even schoongemaakt moe
ten.. Doe dit dan niet onder
de kraan met water. Poets
de paddenstoelen schoon
met een daarvoor bestemd
borsteltje of een stuk keu
kenpapier. Op deze manier
behouden ze hun smaak en
kwaliteit.
Ondanks het steeds popu
lairdere wildplukken is het
sterk af te raden zelf de na
tuur in te gaan om padden
stoelen uit te kiezen voor in
je hartige taart. Grote kans
dat er een giftig exemplaar
tussen zit. Lijkt het je wel
wat om meer te leren over
paddenstoelen en ben je be
nieuwd welke soorten er al
lemaal in Zeeland groeien?
Sluit dan aan bij een pad
denstoelenwandeling. Op
zaterdag 17 oktober leidt een
gids je door de boswachterij
Westerschouwen en vertelt
je alles over de verschillende
paddenstoelen, de kleuren
en vormen. Wel even reser
veren via VVV Schouwen
Duiveland, want de wande
ling wordt druk bezocht.
Paddenstoelen op toast
300 g paddenstoelen, schoongemaakt30 g boter, zout
en peper, 4 getoaste boterhammen, tijm. Smelt de boter
in een koekenpan, voeg de paddenstoelen toe en roer.
Bak ze 5 a 6 minuten tot ze zacht zijn en de sappen
eruit lopen. Voeg naar smaak zout, peper en tijm toe en
schep de paddenstoelen op de boterhammen.
OOST-SOUBURG - Bij Resto
Rank in Oost-Souburg is het
mogelijk om samen met an
deren van een warme maal
tijd te genieten.
RestoRank wordt meestal
op de derde vrijdag van
de maand gehouden in De
Rank, de zaal achter De
Wijngaard-kerk in de Ka
naalstraat.
De maaltijden beginnen om
18.00 uur, de zaal is open
vanaf 17.00 uur. De eerst
volgende keer is op vrijdag
16 oktober. Aanmelden
vooraf is noodzakelijk en
kan via info@de-wijngaard.
nl of 0118-465132.
De kosten voor de maaltijd
bedragen 2,50 euro per per
soon, voor een gezin maxi
maal 7,50 euro.
Cholesterol zit in veel
dierlijke en plantaardige
producten die we eten,
maar het overgrote
deel maakt het lichaam
zelf: slechts 3% van het
totale cholesterolgehalte
komt via de voeding.
Toch hebben maar liefst
driemiljoen Nederlanders
last van een verhoogd
cholesterolgehalte.
De hoeveelheid cholesterol
in het bloed wisselt. Wan
neer het cholesterolgehalte te
hoog is, geeft dit meer risico
op het krijgen van hart- en
vaatziekten, zoals een hart
infarct of een beroerte.
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige
stof die van nature in het li
chaam voorkomt. Daarnaast
wordt cholesterol door het li
chaam opgenomen uit voed
sel. Cholesterol speelt een be
langrijke rol in het dagelijks
functioneren van je lichaam.
Het is nodig voor de opbouw
van lichaamscellen, de pro
ductie van hormonen en het
speelt een belangrijke rol in
de spijsvertering. HDL (High
Density Lipoprotein) wordt
gezien als het 'goede' cho
lesterol, LDL (Low Density
Lipoprotein) als het
'slechte' cholesterol.
Monacoiin K
Rode gist rijst wordt al sinds
ITAAl
800 na Christus in de Chi
nese geneeskunde gebruikt.
Rode gist rijst ontstaat door
fermentatie van rijst door het
gist Monascus purpureus
waardoor de rijst een donker
rode kleur krijgt en er ken
merkende stoffen ontstaan.
Eén van de actieve bestand
delen Is Monacoiin K.
Italiaans onderzoek
Rode gist rijst verlaagt de
LDL-cholesterol met 22%,
dat bevestigt Italiaans on
derzoek, gedaan op gezonde
personen met verhoogd cho
lesterolgehalte. Daarnaast za
gen onderzoekers ook een da
ling van ontstekingen en een
daling van 'herstelwerken'
aan de bloedvatwanden. Er
waren aan deze vier weken
durende behandeling geen
bijwerkingen gebonden. Het
onderzoek maakte gebruik
van een rode gist rijst extract
met 10 mg monacoline.
Rode gist rijst doet meer
Rode gist rijst is een door
Europa goedgekeurde cho-
Klik&Win I
Ga snel naar
www.deweekkrant.nl/actie
lesterolverlager. Maar rode
gist rijst doet duidelijk meer:
door ontstekingen te verla
gen, pak je de belangrijkste
oorzaak van aderverkalking
aan. Dat er minder herstel-
werken aan de bloedvatwan
den zijn, duidt erop dat ze
effectief in een betere staat
zijn. Wanneer herstel con
tinu belemmerd wordt (o.a.
door ontstekingen), zullen de
bloedvatwanden verharden
en vernauwen.
Krachtige capsules met 10
mg Monacoiin K
Lucovitaal Rode Gist Rijst is
een natuurlijke formule met
het actieve Monacoiin K uit
Monascus purpureus. Het
verband tussen het gebruik
van 10 mg Monacoiin K per
dag en het behouden van een
normale cholesterolspiegel is
volgens de Europese Autori
teit voor voedselveiligheid
(EFSA) wetenschappelijk be
wezen. Lucovitaal Rode Gist
Rijst is een one a day formule,
het bevat 10 mg Monacoiin
K per capsule. 1 capsule per
dag is dus voldoende voor
het juiste cholesterolgehalte.
Lucovitaal Rode Gist Rijst is
een natuurlijke, veilige for
mule met wetenschappelijk
bewezen werkzaamheid zon
der bijwerkingen.
Lucovitaal Rode Gist Rijst is
verkrijgbaar bij alle drogis
terijen zoals Kruidvat, Etos,
DA, DIO, De Tuinen, gezond
heidswinkels en op www.
lucovitaal.nl.
In november en december
is de Eifel op z'n gezelligst.
Kom genieten van de fonke
lende lichtjes, de geur van
glühwein en de sfeervolle
muziek op de kerstmarkten.
Waar koop jij de origineel
ste kerstcadeautjes? Met dit
arrangement zit je dicht bij
de prachtige middeleeuwse
kerstmarkt van Siegburg en
de beroemde kerstmarkten
van Keulen, Koblenz en Co-
chem. Of kies je voor de ge
zellige kleinere kerstmark-
tjes? Vanuit je hotel maak je
ook prachtige wandelingen.
Je verblijf
4* Landhaus Sonnenhof in
Adenau aan de Nürburgring
is een ideale plek om op
krachten te komen. Na een
dag wandelen kun je heerlijk
bijkomen in de sauna.
Je logeert in een gezellige,
stijlvol ingerichte kamer met
tv. Er is gratis wifi in het hele
hotel.
Inbegrepen
2 of 3 overnachtingen incl.
ontbijt
welkomstdrankje
dagelijks een Eifelbrot-
plateau met glaasje Hefe-
weinbrand; verschillende
worst/ham/kaas speciali
teiten met 3 soorten brood
gebruik wellness
Prijzen 3-d
18/10-25/3 89
4-d
129
Prijs in p.p. Niet inbe
grepen: reserveringskosten
20,-) en bijdrage Calami
teitenfonds 2,50).
Informatie en reserveringen
www.pharosreizen.nl/
gelezen-in/weekkrant of via
023 - 55 42 870 (lokaal tarief)
met zoekcode 11699.
Met dit arrangement ben je altijd in de buurt van kleinere en
grote kerstmarkten, zoals deze in Keulen.