Dé tijd van de paddenstoel ito Si Een gezond cholesterolgehalte voor drie miljoen Nederlanders Mnnwem LEKKER ZEEUWS Voor een gezond cholesterolgehalte! Sfeii!#*!:! lisspkiill Eifel in kerstsfeer v.a. 89 Wij PADDENSTOELEN WANDELING OP ZATERDAG 17 OKTOBER ^ISïiïïiai Zeeuwse proeverij in Rozentuin Herfstmenu bij RestoRank 3- 0F 4-DAAGS ARRANGEMENT Win de cd-box 50 jaar Top 40 -/-////♦ O www.de-faam.nl In de herfst schieten de paddenstoelen uit de grond. Niet zo gek ook met lagere temperaturen, minder zon en meer regen. Benieuwd welke soort paddenstoelen er allemaal zijn? Hoe ze groeien en hoe je ze het allerlekkerste bereidt? vertellen je er alles over. door Stefanie van der Maas Van de witte champignon tot oesterzwammen en van die prachtig gele cantha rellen tot de oriëntaalse shiitake. Lekker gebakken in roomboter voor bij je biefstuk, verwerkt in een romige pastasaus of in een hartige taart; met padden stoelen is eindeloos variëren niet moeilijk. Met zijn witte kleur en neutrale smaak is de champignon wel de meest bekende. De cham pignon is perfect voor in een lekkere soep of saus. De kastanjechampignon is wat steviger en valt op door de kastanjekleurige hoed. Met net wat meer smaak dan de witte champignon is de kas tanje variant lekker gebak ken met wat tijm en spekjes voor door een salade. De oesterzwam smaakt echt naar paddenstoel. Hij is zacht en vlezig. Je grilt ze in zijn geheel of bakt ze op met stukjes kip en een scheut slagroom. De shiitake is een meer ori ëntaalse paddenstoel. Stevig en met een flinke bite. Ook tijdens het bakken behoud de shiitake de vaste struc tuur. Hij komt het beste tot zijn recht in een Aziatisch gerecht met noodles en fijne smaakmakers als vis saus en koriander. Hij ziet er mooi uit en is ook nog eens ongelofelijk smakelijk en dan hebben we het over de portobello. Met zijn vle zige structuur is de porto bello een goede vervanger voor een stuk vlees. Lekker als burger op een broodje of gevuld met je favoriete kaas van onder de grill. Eén van de meeste geliefde paddenstoelen is de cantha rel. Opvallend mooi en geel van kleur. Cantharellen zijn geweldig in een romige ri sotto. Grote kans dat je pas inge- t lila Vll/ti II» 1 1 r In de herfst schieten de paddenstoelen weer de grond uit. Heerlijk bij allerlei gerechten maar wildplukken wordt toch wel afgeraden. Foto:Stefanie van de,Maas De Faam woensdag 14 oktober 2015 25 KATS - De Zeeuwse Rozen tuin in Kats houdt vrijdag- avond 23 oktober een wijn- ••V.. proeverij. Onder het genot van kleine hapjes krijgen de bezoekers diverse rode en witte herfst- en winterwijnen geserveerd, voorzien van een korte toe lichting. De gepresenteerde wijnen zijn na afloop ook te bestellen. De wijnproeverij start om 19.15 uur en deelname kost 18,50 euro. Opgeven kan tot uiterlijk woensdag 21 okto ber via info@zeeuwserozen- tuin.nl. kochte paddenstoelen wel even schoongemaakt moe ten.. Doe dit dan niet onder de kraan met water. Poets de paddenstoelen schoon met een daarvoor bestemd borsteltje of een stuk keu kenpapier. Op deze manier behouden ze hun smaak en kwaliteit. Ondanks het steeds popu lairdere wildplukken is het sterk af te raden zelf de na tuur in te gaan om padden stoelen uit te kiezen voor in je hartige taart. Grote kans dat er een giftig exemplaar tussen zit. Lijkt het je wel wat om meer te leren over paddenstoelen en ben je be nieuwd welke soorten er al lemaal in Zeeland groeien? Sluit dan aan bij een pad denstoelenwandeling. Op zaterdag 17 oktober leidt een gids je door de boswachterij Westerschouwen en vertelt je alles over de verschillende paddenstoelen, de kleuren en vormen. Wel even reser veren via VVV Schouwen Duiveland, want de wande ling wordt druk bezocht. Paddenstoelen op toast 300 g paddenstoelen, schoongemaakt30 g boter, zout en peper, 4 getoaste boterhammen, tijm. Smelt de boter in een koekenpan, voeg de paddenstoelen toe en roer. Bak ze 5 a 6 minuten tot ze zacht zijn en de sappen eruit lopen. Voeg naar smaak zout, peper en tijm toe en schep de paddenstoelen op de boterhammen. OOST-SOUBURG - Bij Resto Rank in Oost-Souburg is het mogelijk om samen met an deren van een warme maal tijd te genieten. RestoRank wordt meestal op de derde vrijdag van de maand gehouden in De Rank, de zaal achter De Wijngaard-kerk in de Ka naalstraat. De maaltijden beginnen om 18.00 uur, de zaal is open vanaf 17.00 uur. De eerst volgende keer is op vrijdag 16 oktober. Aanmelden vooraf is noodzakelijk en kan via info@de-wijngaard. nl of 0118-465132. De kosten voor de maaltijd bedragen 2,50 euro per per soon, voor een gezin maxi maal 7,50 euro. Cholesterol zit in veel dierlijke en plantaardige producten die we eten, maar het overgrote deel maakt het lichaam zelf: slechts 3% van het totale cholesterolgehalte komt via de voeding. Toch hebben maar liefst driemiljoen Nederlanders last van een verhoogd cholesterolgehalte. De hoeveelheid cholesterol in het bloed wisselt. Wan neer het cholesterolgehalte te hoog is, geeft dit meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, zoals een hart infarct of een beroerte. Wat is cholesterol? Cholesterol is een vetachtige stof die van nature in het li chaam voorkomt. Daarnaast wordt cholesterol door het li chaam opgenomen uit voed sel. Cholesterol speelt een be langrijke rol in het dagelijks functioneren van je lichaam. Het is nodig voor de opbouw van lichaamscellen, de pro ductie van hormonen en het speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. HDL (High Density Lipoprotein) wordt gezien als het 'goede' cho lesterol, LDL (Low Density Lipoprotein) als het 'slechte' cholesterol. Monacoiin K Rode gist rijst wordt al sinds ITAAl 800 na Christus in de Chi nese geneeskunde gebruikt. Rode gist rijst ontstaat door fermentatie van rijst door het gist Monascus purpureus waardoor de rijst een donker rode kleur krijgt en er ken merkende stoffen ontstaan. Eén van de actieve bestand delen Is Monacoiin K. Italiaans onderzoek Rode gist rijst verlaagt de LDL-cholesterol met 22%, dat bevestigt Italiaans on derzoek, gedaan op gezonde personen met verhoogd cho lesterolgehalte. Daarnaast za gen onderzoekers ook een da ling van ontstekingen en een daling van 'herstelwerken' aan de bloedvatwanden. Er waren aan deze vier weken durende behandeling geen bijwerkingen gebonden. Het onderzoek maakte gebruik van een rode gist rijst extract met 10 mg monacoline. Rode gist rijst doet meer Rode gist rijst is een door Europa goedgekeurde cho- Klik&Win I Ga snel naar www.deweekkrant.nl/actie lesterolverlager. Maar rode gist rijst doet duidelijk meer: door ontstekingen te verla gen, pak je de belangrijkste oorzaak van aderverkalking aan. Dat er minder herstel- werken aan de bloedvatwan den zijn, duidt erop dat ze effectief in een betere staat zijn. Wanneer herstel con tinu belemmerd wordt (o.a. door ontstekingen), zullen de bloedvatwanden verharden en vernauwen. Krachtige capsules met 10 mg Monacoiin K Lucovitaal Rode Gist Rijst is een natuurlijke formule met het actieve Monacoiin K uit Monascus purpureus. Het verband tussen het gebruik van 10 mg Monacoiin K per dag en het behouden van een normale cholesterolspiegel is volgens de Europese Autori teit voor voedselveiligheid (EFSA) wetenschappelijk be wezen. Lucovitaal Rode Gist Rijst is een one a day formule, het bevat 10 mg Monacoiin K per capsule. 1 capsule per dag is dus voldoende voor het juiste cholesterolgehalte. Lucovitaal Rode Gist Rijst is een natuurlijke, veilige for mule met wetenschappelijk bewezen werkzaamheid zon der bijwerkingen. Lucovitaal Rode Gist Rijst is verkrijgbaar bij alle drogis terijen zoals Kruidvat, Etos, DA, DIO, De Tuinen, gezond heidswinkels en op www. lucovitaal.nl. In november en december is de Eifel op z'n gezelligst. Kom genieten van de fonke lende lichtjes, de geur van glühwein en de sfeervolle muziek op de kerstmarkten. Waar koop jij de origineel ste kerstcadeautjes? Met dit arrangement zit je dicht bij de prachtige middeleeuwse kerstmarkt van Siegburg en de beroemde kerstmarkten van Keulen, Koblenz en Co- chem. Of kies je voor de ge zellige kleinere kerstmark- tjes? Vanuit je hotel maak je ook prachtige wandelingen. Je verblijf 4* Landhaus Sonnenhof in Adenau aan de Nürburgring is een ideale plek om op krachten te komen. Na een dag wandelen kun je heerlijk bijkomen in de sauna. Je logeert in een gezellige, stijlvol ingerichte kamer met tv. Er is gratis wifi in het hele hotel. Inbegrepen 2 of 3 overnachtingen incl. ontbijt welkomstdrankje dagelijks een Eifelbrot- plateau met glaasje Hefe- weinbrand; verschillende worst/ham/kaas speciali teiten met 3 soorten brood gebruik wellness Prijzen 3-d 18/10-25/3 89 4-d 129 Prijs in p.p. Niet inbe grepen: reserveringskosten 20,-) en bijdrage Calami teitenfonds 2,50). Informatie en reserveringen www.pharosreizen.nl/ gelezen-in/weekkrant of via 023 - 55 42 870 (lokaal tarief) met zoekcode 11699. Met dit arrangement ben je altijd in de buurt van kleinere en grote kerstmarkten, zoals deze in Keulen.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2015 | | pagina 25