Mosselen van Zeeuwse
bodem zijn nu aan land
Palingroken is een kunst apart
PROEF EN BELEEF DE STREE
www.lekker-zeeland.nl
Met de boer aan tafel
hebben we bijvoorbeeld een
laser die scant op lege schel
pen. Door middel van lucht
schiet de laser de lege exem
plaren eruit. Daarna wordt
alles ook nog met de hand
gecontroleerd zodat we ze
ker weten dat elke schelp
gevuld is." De mosselen van
Neeltje Jans hebben het Ze
ker Zeeuws keurmerk. Zo
weet je zeker dat mosselen
Dat je enkel mosselen eet in
de maanden waar een 'R' in
zit, is achterhaald. Dit stamt
uit de vorige eeuw, toen er
van koelingen en gekoeld
transport nog geen sprake
was. Mosselen eet je het
beste in de seizoenen waar
een 'R' in voorkomt. Dus in
de zomer, herfst en winter.
Zo'n zestig procent van de
Zeeuwse mosselen gaat naar
onze zuiderburen. Daar
wordt het geliefde schelp
dier veel meer gegeten dan
in Nederland. Gelukkig
stijgt ook elk jaar in Neder
land de mosselverkoop.
Echt Zeeuws
Wijnfeest bij De
Kleine Schorre
DREISCHOR - Bij wijngaard de
Kleine Schorre in Dreischor
is het over enkele weken
weer feest. Op vrijdag 31
juli en zaterdag 1 augustus
is er namelijk het tweedaag
se Zeeuws Wijnfeest. Dit
jaar is de toegang voor beide
dagen gratis.
De vrijdag (alleen voor vol
wassenen vanaf 18 jaar)
begint om 16.00 uur met
Frank Live en aansluitend
sfeervolle muziek van The
Woody's en DJ Roel. Het
proeflokaal verzorgt beide
dagen een volledige buiten
keuken met echte Zeeuwse
én Schouwse streekspecia-
liteiten van de barbecue.
Het wijnfeest op zaterdag is
voor alle leeftijden en be
gint om 13.00 uur. Dan staat
het Zeeuws Product cen
traal. Ook wordt de nieuwe
Zeeuwse Wijnkoningin
gekroond en zijn er proeve-
rijen en rondleidingen. Ver
der zijn er allerlei optredens
met Zeeuwse live muziek
en kunnen bezoekers rond
vluchten met de helikopter
maken. Er is dit jaar zelfs
een beach bar.
Rondleidingen
mosselfabriek
YERSEKE - Het mosselseizoen
is onontkoombaar begon-
nen. De Zeeuwse mosse
len zijn aan land en het is
perfect trraasweer. Wat wil
een culinair ingesteld mens
nog meer? Maar hoe zit dat
nou precies met die mosse
len? En het andere typisch
Zeeuwse zeebanket, de oes
ters? Heb je altijd al meer
willen weten over de mos
sel- en oestercultuur? Neem w
dan nu deel aan één van de
mosselrondleidingen ko
mend seizoen.
Dit is een bijzondere kans
voor toeristen om een kijkje
te nemen want iedereen
kan zich aansluiten bij deze
rondleidingen. Met een gids
breng je een bezoek aan de
mosselfabriek van Prins
Dingemanse en na afloop ga
je bij de oesterkweker langs.
Eigen vervoer zoals auto
of fiets is wel verplicht om
mee te kunnen doen. De
rondleiding kost 5 euro per
persoon. Vooraf aanmelden
is nodig en kan bij de VVV.
Deelnemers krijgen dan een
plattegrondje mee met het
afspreekpunt met de gids.
Tot en met 27 augustus star
ten de rondleidingen om
11.00 uur.
MIDDELBURG - Biologisch
boerengoed 't Hof Welge
legen in Middelburg heet
bezoekers op vrijdag 31 juli
van harte welkom tijdens
het Boergondisch Feest
maal. Onder de naam 'Boer
gondisch Feestmaal' start de
negende editie van de lande
lijke campagne om mensen
op culinaire en educatieve
wijze kennis te laten maken
met biologisch eten uit ei
gen streek. Tijdens het Boer
gondisch Feestmaal in Mid
delburg ontvangen tuinders
Ard en Esther van de Kreeke
de gasten met een aperitiefje
en amuse. Aansluitend ver
zorgt tuinder Ard een rond
leiding over het land met
uitleg over de bijzondere
teelten in de tuinderij en
over het boerenleven. Chef
kok Sander de Jonge bereidt
intussen de maaltijd met in
grediënten van eigen erf. Bij
goed weer staat de tafel ge
dekt op de Frans aandoen
de binnenplaats van 't Hof
Welgelegen; bij wat slechter
weer dineren bezoekers in
de monumentale schuur,
't Hof Welgelegen is te vin
den aan de Noordweg 402,
4333 KK in Middelburg
In hartje Bruinisse woont
Bram Jumelet, een 77-jarige
palingroker. Meneer Jumelet
is niet zomaar een palingro
ker, maar een palingroker
die al vaak bekroond is tot
de beste van Zeeland. In de
woonkamer prijken prachti
ge bekers van de gewonnen
wedstrijden. Boven is zelfs
een kamer ingericht met een
alle gewonnen prijzen. Stof
fige exemplaren van heel
wat jaren terug tot medailles
en bekers van recent gewon
nen wedstrijden.
Bram Jumelet vertelt trots
over al zijn gewonnen kam
pioenschappen. Hij is een
begrip in de wereld van het
palingroken. Vroeger ving
meneer Jumelet de paling
zelf, maar dat doet hij nu
niet meer. De jonge genera
tie rokers wil precies weten
hoe de kampioen het aan
pakt, dat palingroken.
Het geheim wil Bram Jume
let natuurlijk niet vertellen
maar hij licht wel een tipje
van de sluier op. De paling
wordt eerst gepekeld. Een
dag later is de paling klaar
om gerookt te worden. In de,
door Jumelet, zelfgemaakt
rookoven wordt de paling
opgehangen en een uur tot
anderhalf uur gerookt. Op
de bodem van de rookoven
ligt oud eiken, dat zorgt voor
de heerlijke rooksmaak. Om
dat het palingroken best wel
wat voeten in aarde heeft en
gewoon een hoop tijd kost,
rookt Jumelet enkel nog
voor wedstrijden. Zomaar
palingroken dat doet hij ei
genlijk niet meer.
Ben je nu wel nieuwsgierig
geworden naar palingro
ken? En wil je zien hoe het
in z'n werk gaat? Dan is het
leuk om op zaterdag 1 au
gustus de Open Zeeuwse
Kampioenschappen Paling
roken te bezoeken. Dit wordt
georganiseerd in het bos bij
Recreatieboerderij van Lan-
geraad in Kerkwerve. Dertig
palingrokers gaan de strijd
met elkaar aan om de titel
'beste palingroker van Zee
land' te bemachtigen. De
prachtige Zeeuwse omge
ving is een top plek voor dit
jaarlijks terugkerende kam
pioenschap. De jury beoor
deelt de manier van paling
roken. Ook of er wel of geen
kruiden wordt gebruikt, of
er zout is toegevoegd en na
tuurlijk het belangrijkste, de
geur en de smaak van de pa
ling. Vorig jaar ging Jumelet
er niet met de eer vandoor,
maar bereikte hij een mooie
derde plaats.
Meedoen? Dat kan nog
steeds: inschrijven kan nog
tot 25 juli.
MIDDELBURG - Mede door
het warme weer van de af
gelopen tijd is het seizoen
van het Zeeuwse fruit nu in
volle gang. Overal langs de
weg staan stalletjes waar je
voor weinig geld bakjes vers
geplukt fruit kunt kopen. En
bij de groenteboer ligt het
fruit ook uitnodigend te lon
ken. Vooral aardbeien zijn
in trek. Ze staan op de vijfde
plaats van de meest gege
ten fruitsoorten in Neder
land. Meerdere boeken met
smoothie recepten waarin
deze zomerkoninkjes zitten,
bestormen de boekenlijsten.
De dag begint prima met een
smoothie van aardbeien, ba
silicum en yoghurt.
De bodemmosselen van
Neeltje Jans waren zelfs al
drie weken eerder klaar
voor consumptie.
"We zijn zelf gestart met het
testen van de mosselen op
onze mooiste percelen. De
kwaliteit is goed," vertelt
Jim van Aken. Jim is com
mercieel medewerker bij
Neeltje Jans Mosselen. "Een
kilo mosselen bestaat uit
dertig procent visvlees en
dat is een erg goed percen
tage. Dit percentage fluctu
eert en met warm en zonnig
weer kan dit zelfs nog stij
gen." Vier mosselboten van
Neeltje Jans Mosselen varen
tijdens het seizoen af en aan
om een nieuwe aanvoer van
de Oosterschelde aan wal te
brengen en verkoop klaar te
maken.
Bij Neeltje Jans Mosselen is
de kwaliteit van de mossel
ontzettend belangrijk. "In
de fabriek gebruiken we ge-
Fruit is goede
start van de dag
De eerste nieuwe mosseloogst van Zeeuwse bodem is aan land gebracht en klaar voor de verkoop.
Foto: Stefanie van der Maas
O Voor meer info en het
volledige programma:
www.zeeuws-wijnfeest. nl
O Aanmelden kan via
yerseke@vvvzeeland.nl
door Stefanie van der Maas
Begrip
Geheim
Kampioenschap
door Stefanie van der Maas
Op 8 juli was dan het offici
ële startschot voor de ope
ning van het mosselseizoen.
De eerste nieuwe mossel-
oogst van Zeeuwse bodem
is aan land gebracht en klaar
voor de verkoop.