Tafel vol fruits de mer op de Oosterschelde a v- Wfl Wildcard om talent en enthousiasme tütr tw EVENEMENTEN 8 I PROEF EN BELEEF DE STREE www.lekker-zeeland.nl Fruit is goede starter Nieuwe boerderijwinkel rr CDTCH STfiEEKPRODUCENTEN door Stefanie van der Maas Lunchen met een tafel vol fruits de mer, midden op een zandplaat in de Ooster schelde. "Dat is iets wat je meegemaakt moet hebben. Restaurant Katseveer, be kroond met één Michelin- ster, maakt dit mogelijk. Op zaterdag 18 juli ga je mee het water op voor deze bijzon dere lunch. Na een culinaire autorit door het Zeeuwse land schap, die Rutger en Jessica van der Weel elk jaar orga niseren, is het nu tijd voor een ander bijzonder culinair evenement. Jessica vertelt: "Vorig jaar organiseerden we voor Al- liance Gastronomique de Maïtre Chefkok dag. Een dag waarbij het personeel van de leden in het zonnetje wordt gezet. We namen ze mee naar een zandplaat in de Oosterschelde voor een uit gebreide lunch met fruits de mer. Dat was zo'n succes dat we besloten om het dit jaar voor onze gasten te doen." De aanmeldingen stroom den binnen en inmiddels zijn er nog maar een paar plekjes vrij op de boot. "We willen dat de gasten iets unieks meemaken. Ze echt iets laten beleven", ver telt Rutger. De zandplaat is enkel bereikbaar per boot, een bijzondere plek waar je op eigen houtje niet komt. Rutger: "Er staat een twee enveertig meter lange pick nicktafel voor honderdvijf tig gasten. De tafel ligt vol met zeewier en daarboven op alle fruits de mer." Wat dacht je van halve kreeften, scheermessen en natuurlijk mosselen? Rutger kookt ze a la minute op de zandplaat. Hoe leuk is dat? Goede mayonaise, lekker brood en glas koele witte wijn erbij en je bent de ko ning te rijk. Bij deze fruits de mer geen bak voor je lege schelpen. Die gooi je gewoon achter je op de zandplaat. Het opkomende tij ruimt op. "Na de lunch ga je van tafel om nog even over de zand plaat te lopen, daarna gaan we weer aan boord om over de Oosterschelde te varen." Workshop over gezonde voeding KÓUDEKERKE - Woensdag 22 juli geeft Muriël Hendrikx bij Beweegcentrum Doen in Koudekerke de workshop Food! In deze workshop van twee uur leren de deelne mers wat het lichaam nodig heeft. Daardoor kunnen ze hun eten goed kiezen, zonder lijstjes en verboden. Het resultaat is dat ze alle over bodige eetregels overboord kunnen zetten en zich ge zonder en fitter kunt voe len. Bij Food! leren mensen nieuwe dingen over voeding en hun eetgewoonten. Tijdens de workshop wor den luisteren en nadenken afgewisseld zodat de deel nemers de stof echt gaan begrijpen. Muriël Hendrikx zegt over voeding: "Na het volgen van de workshop is het maken van je bood schappenlijstje weer een eenvoudig klus en is het aan de eettafel ook weer een stuk gezelliger." De workshop is van 9.00 tot 11.00 uur, locatie Beweeg centrum, Duinstraat 4 in Koudekerke. Zeeuws wijnfeest bij Kleine Schorre DREISCHOR - Bij wijngaard de Kleine Schorre in Dreischor is het over enkele weken weer feest. Op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus is er anmelijk het tweedaag se Zeeuws Wijnfeest. Dit jaar is de toegang voor beide dagen gratis. De vrijdag (alleen voor vol wassenen vanaf 18 jaar) begint om 16.00 uur met Frank Live en aansluitend sfeervolle muziek van The Woody's en DJ Roel. Het proeflokaal verzorgt een volledige buitenkeuken met streekspeciaiiteiten van de barbecue. Het wijnfeest op zaterdag is voor alle leeftijden en be gint om 13.00 uur. Dan staat het Zeeuws Product cen traal. Ook wordt de nieuwe Zeeuwse Wijnkoningin gekroond en zijn er proeve- rijen en rondleidingen. Ver der zijn er allerlei optredens met Zeeuwse live muziek en kunnen bezoekers rond vluchten met de helikopter maken. Er is dit jaar zelfs een beach bar. Mede door het warme weer van de afgelopen tijd is het seizoen van het Zeeuw se fruit nu in volle gang. Overal langs de weg staan stalletjes waar je voor wei nig geld bakjes vers geplukt fruit kunt kopen. En bij de groenteboer ligt het fruit ook uitnodigend te lonken. En dat dit zomerfruit, naast een goede dorstlesser, ook heel gezond is, mag geen verrassing meer zijn. Vooral aardbeien zijn in trek. Ze staan op de vijfde plaats van de meest gegeten fruitsoor- ten in Nederland. Meerdere boeken met smoothie recep ten waarin deze zomerko- ninkjes zitten, bestormen de boekenlijsten. En dat is niet voor niets. Een smoothie met aardbeien, basilicum en yoghurt is een prima manier om de dag mee te beginnen. MIDDELBURG - Aan de Oude Vlissingseweg 135 in Mid delburg opent familie De Visser aanstaande zaterdag een prachtige nieuwe boer derijwinkel. In het voorjaar is een nieuwe loods door Bouwbedrijf Fraanje neer gezet. De winkel voldoet volledig aan de eisen van deze tijd. Zo zijn er twee energiezuinige koelcellen geplaatst en wordt energie voor het hele bedrijf opge wekt door de 96 zonnepa nelen op het dak van de nieuwe loods. Christine de Visser is enthousiast over de nieuwe boerderijwinkel: "Wij verkopen veel produc ten van eigen land. Wan neer klanten bijvoorbeeld verse boontjes willen die in de winkel niet voorradig zijn, gaat mijn man het land op en plukt ze even. Verser kan niet. Producten die wij zelf niet verbouwen, halen we zoveel mogelijk bij te lers uit de buurt. Zo weten we waar het vandaan komt. Daarnaast willen we ook graag Zeeuwse producten promoten." In de nieuwe winkel worden naast groen ten ook zuivelproducten en vlees aangeboden. Nieuw in het assortiment zijn de zuivelproducten van Hoog- elandsë Boeren Zuivel en biologisch vlees van Angus- fokkerij Poelzicht. Chris tine: "We merken dat klan ten steedsbewuster worden van hetgeen ze eten. Eerlijke producten, het liefst zo vers mogelijk, worden populair der. Wat dat betreft, trekt de markt voor de producten die wij bieden aan. Daar naast blijft het natuurlijk een kleinschalige winkel met veel aandacht voor per soonlijke service en klant vriendelijkheid." De boerderijwinkel wordt zaterdag 18 juli om 10.00 uur geopend door wethouder Arjan Beekman. Bezoekers kunnen zaterdag rondkijken in de nieuwe bedrijfsruimte en er zijn diverse proeverij- en. Ook voor kinderen zijn er allerlei activiteiten. Kookwedstrijden worden steeds bekender. Steeds meer koks wagen het er op en laten een jury zien wat ze in hun mars hebben. Een van de meest prestigieuze wedstrijden is de het inter nationale Bocuse D'or. Kees Visser, chefkok en eigenaar van restaurant Bij Kees in Zierikzee staat in de Neder landse finale. Tijdens de voorronde lukte het Kees net niet om bij de beste twee te eindigen en zich te kwalificeren voor de finale. "De eerste twee deel nemers gingen door. Ik wist Bolussen en mosselen BRUINISSE - In de maanden juli en augustus worden er bij de Brusea in Bruinisse op woensdag bolussen ge bakken en op donderdag mosselen gekookt. Bezoekers kunnen deze lekkernijen proeven tegen een kleine vergoeding. De Brusea is deze maanden ge opend van maandag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur, op woensdag en donderdag al vanaf 11.00 uur. De Brusea bestaat uit een oudheidkamer (een visserswoning van rond de eeuwwisseling 1800-1900) en een visserijmuseum. dat er nog drie wildcards waren. Een paar dagen na de voorronde belden ze ine. Ik mocht toch naar de finale." Zijn talent, gecombineerd met tomeloze energie zorgt ervoor dat Kees Visser op 21 september in de Neder landse finale van de kook- wedstrijd staat. Als hij deze wint, mag Kees Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese kwalificatie. Topsport Bocuse D'or is de Champi- ons League van de kook- v wedstrijden, de absolute top doet hier aan mee. "Je weet niet wat je ziet als je daar bent. Het is zwaar, maar zo gaaf om mee te ma ken. Een kookwedstrijd is net topsport", vertelt Kees. "Je mag niets voorbereiden. Alle gerechten maak je op de wedstrijd. Het is echt een mgmentopname. Als er iets misgaat, is je kans ver keken." Bocuse D'or geeft een op dracht. Ditkeer gaan de koks aan de slag met kalf en tarbot. "Mijn keuken hangt vol met ideeën en inspiratie. Als ik weet wat ik wil maken, dan bedenk ik hoe ik dat ga doen en welke technieken ik wil gebruiken. Uiteinde lijk train ik om het gerecht helemaal te perfectioneren in smaak en in de opmaak." Kees is niet alleen druk met de finale voor de kookwed strijd. Ook zijn eigen zaak 'Bij Kees' wordt steeds be kender. Bij Kees geen traditioneel driegangenmenu. Nee, hier kies je verschillende ge rechtjes die qua grootte tus sen een voor- en een hoofd gerecht inzitten. Het leukste is eigenlijk om alles van de kaart te bestellen en het dan te delen met je tafelgenoten. Dat is zo gezellig, maar be langrijker nog, je krijgt de kans om al het lekkers dat Kees maakt te proeven. rft lL 'AfcL* Een bijzondere ervaring: een 42 meter lange tafel vol fruit de mer op een zandplaat in de Oosterschelde. Foto. Umjt Fotografje O www.katseveer.nl O Meer info: www.gezond eleefstijlwebwinkel.nl of muriel@visiom.nl. O Voor meer info en het volledige programma: www.zeeuws-wijnfeest.nl door Stefanie van der Maas Wildcard O www.brusea.nl Perfectioneren O Meer informatie: www. bijkeesinzeeland. nl

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2015 | | pagina 14