Tafel vol fruits de mer
op de Oosterschelde
a v- Wfl
Wildcard om talent en enthousiasme
tütr tw EVENEMENTEN
8
I
PROEF EN BELEEF DE STREE
www.lekker-zeeland.nl
Fruit is goede starter
Nieuwe boerderijwinkel
rr CDTCH STfiEEKPRODUCENTEN
door Stefanie van der Maas
Lunchen met een tafel vol
fruits de mer, midden op
een zandplaat in de Ooster
schelde. "Dat is iets wat je
meegemaakt moet hebben.
Restaurant Katseveer, be
kroond met één Michelin-
ster, maakt dit mogelijk. Op
zaterdag 18 juli ga je mee het
water op voor deze bijzon
dere lunch.
Na een culinaire autorit
door het Zeeuwse land
schap, die Rutger en Jessica
van der Weel elk jaar orga
niseren, is het nu tijd voor
een ander bijzonder culinair
evenement.
Jessica vertelt: "Vorig jaar
organiseerden we voor Al-
liance Gastronomique de
Maïtre Chefkok dag. Een dag
waarbij het personeel van de
leden in het zonnetje wordt
gezet. We namen ze mee
naar een zandplaat in de
Oosterschelde voor een uit
gebreide lunch met fruits de
mer. Dat was zo'n succes dat
we besloten om het dit jaar
voor onze gasten te doen."
De aanmeldingen stroom
den binnen en inmiddels
zijn er nog maar een paar
plekjes vrij op de boot.
"We willen dat de gasten
iets unieks meemaken. Ze
echt iets laten beleven", ver
telt Rutger. De zandplaat is
enkel bereikbaar per boot,
een bijzondere plek waar je
op eigen houtje niet komt.
Rutger: "Er staat een twee
enveertig meter lange pick
nicktafel voor honderdvijf
tig gasten. De tafel ligt vol
met zeewier en daarboven
op alle fruits de mer."
Wat dacht je van halve
kreeften, scheermessen en
natuurlijk mosselen? Rutger
kookt ze a la minute op de
zandplaat. Hoe leuk is dat?
Goede mayonaise, lekker
brood en glas koele witte
wijn erbij en je bent de ko
ning te rijk. Bij deze fruits
de mer geen bak voor je lege
schelpen. Die gooi je gewoon
achter je op de zandplaat.
Het opkomende tij ruimt op.
"Na de lunch ga je van tafel
om nog even over de zand
plaat te lopen, daarna gaan
we weer aan boord om over
de Oosterschelde te varen."
Workshop over
gezonde voeding
KÓUDEKERKE - Woensdag 22
juli geeft Muriël Hendrikx
bij Beweegcentrum Doen in
Koudekerke de workshop
Food! In deze workshop van
twee uur leren de deelne
mers wat het lichaam nodig
heeft.
Daardoor kunnen ze hun
eten goed kiezen, zonder
lijstjes en verboden. Het
resultaat is dat ze alle over
bodige eetregels overboord
kunnen zetten en zich ge
zonder en fitter kunt voe
len. Bij Food! leren mensen
nieuwe dingen over voeding
en hun eetgewoonten.
Tijdens de workshop wor
den luisteren en nadenken
afgewisseld zodat de deel
nemers de stof echt gaan
begrijpen. Muriël Hendrikx
zegt over voeding: "Na het
volgen van de workshop
is het maken van je bood
schappenlijstje weer een
eenvoudig klus en is het
aan de eettafel ook weer een
stuk gezelliger."
De workshop is van 9.00 tot
11.00 uur, locatie Beweeg
centrum, Duinstraat 4 in
Koudekerke.
Zeeuws
wijnfeest bij
Kleine Schorre
DREISCHOR - Bij wijngaard de
Kleine Schorre in Dreischor
is het over enkele weken
weer feest. Op vrijdag 31
juli en zaterdag 1 augustus
is er anmelijk het tweedaag
se Zeeuws Wijnfeest. Dit
jaar is de toegang voor beide
dagen gratis.
De vrijdag (alleen voor vol
wassenen vanaf 18 jaar)
begint om 16.00 uur met
Frank Live en aansluitend
sfeervolle muziek van The
Woody's en DJ Roel. Het
proeflokaal verzorgt een
volledige buitenkeuken met
streekspeciaiiteiten van de
barbecue.
Het wijnfeest op zaterdag is
voor alle leeftijden en be
gint om 13.00 uur. Dan staat
het Zeeuws Product cen
traal. Ook wordt de nieuwe
Zeeuwse Wijnkoningin
gekroond en zijn er proeve-
rijen en rondleidingen. Ver
der zijn er allerlei optredens
met Zeeuwse live muziek
en kunnen bezoekers rond
vluchten met de helikopter
maken. Er is dit jaar zelfs
een beach bar.
Mede door het warme weer
van de afgelopen tijd is het
seizoen van het Zeeuw
se fruit nu in volle gang.
Overal langs de weg staan
stalletjes waar je voor wei
nig geld bakjes vers geplukt
fruit kunt kopen. En bij de
groenteboer ligt het fruit
ook uitnodigend te lonken.
En dat dit zomerfruit, naast
een goede dorstlesser, ook
heel gezond is, mag geen
verrassing meer zijn. Vooral
aardbeien zijn in trek. Ze
staan op de vijfde plaats van
de meest gegeten fruitsoor-
ten in Nederland. Meerdere
boeken met smoothie recep
ten waarin deze zomerko-
ninkjes zitten, bestormen de
boekenlijsten. En dat is niet
voor niets. Een smoothie
met aardbeien, basilicum en
yoghurt is een prima manier
om de dag mee te beginnen.
MIDDELBURG - Aan de Oude
Vlissingseweg 135 in Mid
delburg opent familie De
Visser aanstaande zaterdag
een prachtige nieuwe boer
derijwinkel. In het voorjaar
is een nieuwe loods door
Bouwbedrijf Fraanje neer
gezet. De winkel voldoet
volledig aan de eisen van
deze tijd. Zo zijn er twee
energiezuinige koelcellen
geplaatst en wordt energie
voor het hele bedrijf opge
wekt door de 96 zonnepa
nelen op het dak van de
nieuwe loods. Christine de
Visser is enthousiast over
de nieuwe boerderijwinkel:
"Wij verkopen veel produc
ten van eigen land. Wan
neer klanten bijvoorbeeld
verse boontjes willen die
in de winkel niet voorradig
zijn, gaat mijn man het land
op en plukt ze even. Verser
kan niet. Producten die wij
zelf niet verbouwen, halen
we zoveel mogelijk bij te
lers uit de buurt. Zo weten
we waar het vandaan komt.
Daarnaast willen we ook
graag Zeeuwse producten
promoten." In de nieuwe
winkel worden naast groen
ten ook zuivelproducten en
vlees aangeboden. Nieuw
in het assortiment zijn de
zuivelproducten van Hoog-
elandsë Boeren Zuivel en
biologisch vlees van Angus-
fokkerij Poelzicht. Chris
tine: "We merken dat klan
ten steedsbewuster worden
van hetgeen ze eten. Eerlijke
producten, het liefst zo vers
mogelijk, worden populair
der. Wat dat betreft, trekt
de markt voor de producten
die wij bieden aan. Daar
naast blijft het natuurlijk
een kleinschalige winkel
met veel aandacht voor per
soonlijke service en klant
vriendelijkheid."
De boerderijwinkel wordt
zaterdag 18 juli om 10.00 uur
geopend door wethouder
Arjan Beekman. Bezoekers
kunnen zaterdag rondkijken
in de nieuwe bedrijfsruimte
en er zijn diverse proeverij-
en. Ook voor kinderen zijn
er allerlei activiteiten.
Kookwedstrijden worden
steeds bekender. Steeds
meer koks wagen het er op
en laten een jury zien wat
ze in hun mars hebben. Een
van de meest prestigieuze
wedstrijden is de het inter
nationale Bocuse D'or. Kees
Visser, chefkok en eigenaar
van restaurant Bij Kees in
Zierikzee staat in de Neder
landse finale.
Tijdens de voorronde lukte
het Kees net niet om bij de
beste twee te eindigen en
zich te kwalificeren voor de
finale. "De eerste twee deel
nemers gingen door. Ik wist
Bolussen en
mosselen
BRUINISSE - In de maanden
juli en augustus worden er
bij de Brusea in Bruinisse
op woensdag bolussen ge
bakken en op donderdag
mosselen gekookt.
Bezoekers kunnen deze
lekkernijen proeven tegen
een kleine vergoeding. De
Brusea is deze maanden ge
opend van maandag tot en
met zaterdag van 14.00 tot
17.00 uur, op woensdag en
donderdag al vanaf 11.00
uur. De Brusea bestaat uit
een oudheidkamer (een
visserswoning van rond de
eeuwwisseling 1800-1900)
en een visserijmuseum.
dat er nog drie wildcards
waren. Een paar dagen na de
voorronde belden ze ine. Ik
mocht toch naar de finale."
Zijn talent, gecombineerd
met tomeloze energie zorgt
ervoor dat Kees Visser op
21 september in de Neder
landse finale van de kook-
wedstrijd staat. Als hij deze
wint, mag Kees Nederland
vertegenwoordigen tijdens
de Europese kwalificatie.
Topsport
Bocuse D'or is de Champi-
ons League van de kook-
v wedstrijden, de absolute top
doet hier aan mee.
"Je weet niet wat je ziet als
je daar bent. Het is zwaar,
maar zo gaaf om mee te ma
ken. Een kookwedstrijd is
net topsport", vertelt Kees.
"Je mag niets voorbereiden.
Alle gerechten maak je op
de wedstrijd. Het is echt
een mgmentopname. Als er
iets misgaat, is je kans ver
keken."
Bocuse D'or geeft een op
dracht. Ditkeer gaan de
koks aan de slag met kalf en
tarbot.
"Mijn keuken hangt vol met
ideeën en inspiratie. Als
ik weet wat ik wil maken,
dan bedenk ik hoe ik dat ga
doen en welke technieken
ik wil gebruiken. Uiteinde
lijk train ik om het gerecht
helemaal te perfectioneren
in smaak en in de opmaak."
Kees is niet alleen druk met
de finale voor de kookwed
strijd. Ook zijn eigen zaak
'Bij Kees' wordt steeds be
kender.
Bij Kees geen traditioneel
driegangenmenu. Nee, hier
kies je verschillende ge
rechtjes die qua grootte tus
sen een voor- en een hoofd
gerecht inzitten. Het leukste
is eigenlijk om alles van de
kaart te bestellen en het dan
te delen met je tafelgenoten.
Dat is zo gezellig, maar be
langrijker nog, je krijgt de
kans om al het lekkers dat
Kees maakt te proeven.
rft lL 'AfcL*
Een bijzondere ervaring: een 42 meter lange tafel vol fruit de mer op een zandplaat in de
Oosterschelde. Foto. Umjt Fotografje
O www.katseveer.nl
O Meer info: www.gezond
eleefstijlwebwinkel.nl of
muriel@visiom.nl.
O Voor meer info en het
volledige programma:
www.zeeuws-wijnfeest.nl
door Stefanie van der Maas
Wildcard
O www.brusea.nl
Perfectioneren
O Meer informatie: www.
bijkeesinzeeland. nl