Fairtrade eten en drinken tijdens CuliFair CuliFj Ultieme strandbeleving bij Zeecafé HEERLIJK EÏEN IN EEN BROUWERIJ PROEF EIM BELEEF DE STREE @e melisse www.lekker-zeeland.nl Op woensdag 8 en don derdag 9 juli van 12.00 tot 23.00 uur is de Grote Markt in Goes weer één groot res taurant. Elf restaurants ko ken de sterren van de hemel om te bezoekers kennis te laten maken met de lek kerste gerechten bereid met fairtrade-, biologische- en streekproducten Tom de Koning is als city- marketeer van de gemeente Goes verantwoordelijk voor de organisatie van de Culi Fair. "Op de Grote Markt staan elf pagodetenten. Elk deelnemend restaurant ver koopt vanuit deze tent een eigen gerecht. In het mooie loungerestaurant neem je plaats om je gerecht op te eten", legt Tom uit. "Culi Fair is anders dan andere foodfestivals. Wij zijn het enige culinaire evenement dat zicht richt op faitrade." Fairtrade betekent eerlijke handel. De producent heeft een eerlijke prijs gekregen voor zijn product. "De koks koken ook met biologische producten, duurzaam ge vangen vis en met streek producten die een Zeker Zeeuws keurmerk hebben." Er wordt niet alleen bewust Grote. Wc don.de ïa.o gekookt. "Alles is duurzaam. Het eten wordt bijvoorbeeld geserveerd op biologisch af breekbaar servies. De dran ken die we schenken zijn biologisch of fairtrade en de verlichting komt uit LED lampen." Ook werkt Culi Fair met groene stroom en wordt afval zo goed mogelijk gescheiden. Tijdens de twee dagen die in het teken staan van lekker eten proef je ge rechten van onder meer het nieuwe Brasserie Katoen en het in maart geopende Me- liefste uit Wolphaartsdijk. Ook Brasserie d'Anvers, Taart. Tafel en studenten van Scalda Puur geven acte de présence. De gerechten eet je met de akoestische ge luiden van singer songwri ters of swingende beats van een dj op de achtergrond. Op donderdag 9 juli geeft Sandra Ysbrandy, de tv- kok van RTL's Life4You een kookdemo. "Met biologische producten kookt zij gerech ten uit haar kookboek." Zeeuwse fooddorpen bij Tourfinish NEELTJE JANS - Met de slo gan Proef en Beleef Zeeland verzorgen twaalf Zeeuwse foodondernemers in samen werking met Stichting Lek ker Regionaal Product de publiekscatering tijdens de Tour de France op de finish- locatie. De verwachte 24.000 be zoekers van de finish op 5 juli kunnen met een gerust hart hun koeltas thuis laten staan. Er zal namelijk volop lekkers te eten en ook te drinken zijn. Naast mosse len, zilte friet, gerookte pa ling, mesheften, kibbeling, haring ook hamburgers, broodjes ham, kaas en ande re lekkernijen van Zeeuwse bodem. Op de twee locaties, bij het Topshuis op Neeltje Jans en op de Roggeplaat, is er ook ijs, frisdrank, licht al coholische drank en Zeeuw se appelsap te koop. Namens de Zeeuwse fruitte lers worden Zeeuwse appe len aan de jeugd uitgedeeld. Voor de gezelligheid en sfeer is op beide locaties terrasjes met zitjes en ook live mu ziek aanwezig. Het publiek kan vanaf 9.00 uur tot na de finish terecht in de twee fooddorpen. Themamiddag over kruiden POORTVLIET - In de kruiden tuin bij landschapscamping Kruytenburg aan de Kruy- tenburgseweg 4 in Poort vliet is zaterdag 11 juli van 12.45 tot 16.45 uur een mid dag rondom het thema krui den. Deelnemers worden niet alleen meegenomen in de wereld van medicinale kruiden, er wordt ook van alles verteld over kruiden voor in de keuken. Tijdens de rondleiding in de krui dentuin met zo'n 450 soor ten kruiden kunnen de deelnemers proeven van de wilde kruiden en verse hap jes gemaakt van onder meer brandnetel, paardenbloem en smalle weegbree. Deel name kost 17,50 euro, op geven vóór 7 juli via www. Velt.be/Zeeuwseeilanden. Franse markt bij Tourdoorkomst Burghse ring, rond de kerk van Burgh is op zondag 5 juli een Franse markt. Vanaf 15.00 uur zijn er bij de kramen Franse artikelen en hapjes te koop, terwijl de wielerliefhebbers langs de kant van de weg de tour karavaan opwachten. De markt duurt tot 23.00 uur. Wijn proeven Ben van Velzen Het proeven van wijn is voor veel mensen een van de leukste bezigheden die er zijn. Ruikend en proevend eikaars mening delen, kan een wijn nog beter doen smaken, dan als je dat al leen zou doen. De smaak en beleving van wijn is immers sterk afhankelijk van sfeer en emotie. Wie koestert nu niet zijn persoonlijke wijnherinneringen na een vakantie waarbij een wijn huis is bezocht in een zonnig zuidelijk land? Proeven en beoordelen van wijn zou ik als volgt willen omschrijven: proberen zo veel mogelijk geuren en sma ken van wijn op te slaan in vakjes van je persoonlijke 'wijnbibliotheek' en deze geuren en smaken tijdens het proeven proberen te benoemen. Dit is uiteraard te leren door te oefenen en bewuster met wijn om te gaan. Wat is er leuker om samen met je wijnvrienden thuis een avondvullende proeverij te organiseren met bijpas sende hapjes of gerechten? Laat hierbij een persoon wijnen van een behoorlijk niveau verzorgen. Let daarbij op dat je opbouwt van lichte naar vollere wijnen van verschillende druiven- soorten van zowel rood als wit. Wil je hierbij de zaak compleet maken, start dan met een feestelijke bubbel en eindig met een dessertwijn. Als je serieus wil proeven, proef dan eerst de gehele reeks wijnen, om ze later met bijpassende hapjes te combineren. Zo beleef je twee keer plezier aan-de wijnen. Zorg hierbij voor voldoende plat water en wat stokbrood om je smaak te neutraliseren, een gezellig gezelschap doet de rest. Het adviseren van wijn is een vak, waarvoor veel tijd wordt geïnvesteerd door gepassioneerde mensen in kennis en het voorproeven van wijnen en het volgen steeds wisselende trends. Bezoek dan ook voor wijnad vies op maat bijvoorkeur een wijn speciaalzaak. Proost! Voor wie wil genieten van het echte strandgevoel, niet te ver van huis, is het Zeeca fé in Oostkapelle een aanra der. Gelegen aan het mooiste strand van Nederland met een eindeloos uitzicht waar je naar blijft kijken. "Het begon allemaal met een zeecontainer inclusief koelkast die ik kocht en op het strand plaatste", vertelt Adriaan den Hollander. Adriaan is eigenlijk kippen boer, maar de liefde voor het strand zorgde ervoor dat hij de stallen verruilde voor de container met koelkast en uitzicht op de Noordzee. "Vorig jaar heb ik de zee- Theater en eten op Festival Geniet WEMELDINGE - Bij Hof Kei- zersweel aan de Hoogeweg in Wemeldinge is van 10.30 tot 20.00 uur het Festival Ge niet met live muziek, work shops, demonstraties, lekker eten, theater en shopping. Ook is er een taartbakwed strijd voor volwassenen. Wie denkt de allerlekkerste taart te kunnen bakken wordt uit genodigd mee te doen aan de bakwedstrijd van Festi val Geniet. Het gaat om de smaak, al is de presentatie ook belangrijk. Taartenbak kers kunnen zich via info@ festivalgeniet.nl aanmel den. Meer weten over het festi val? Kijk op: www.festival- geniet.nl container een paar honderd meter verhuisd en wat aan gebouwd." Het resultaat is het huidige Zeecafé. "Bij ons heb je de ultieme strandbeleving. Het strand is mooi. We zijn de enige laag gebouwde strandtent. Je zit met je voeten in het zand." Met zicht op de zee, de meters hoge duinen ach ter je, de overscherende meeuwen en met een beetje geluk zeehonden in de zee, is de locatie van het Zeecafé natuurlijk uniek te noemen. "Je bent hier weg van de massa." Het Zeecafé is een heerlijke plek om na een stranddag een glas koele witte wijn, ijskoud bier of gin tonic te drinken. Bij je drankje be stel je wat van die heerlijke geitenkaas- of chorizokro- ketjes, authentieke Spaanse patatas brava's of scampi's. In de maanden juli en au gustus plof je elk weekend neer, aan een tafel met zee zicht, waar het zand tussen je tenen kriebelt, voor een heerlijk avondmaal bereid op de echte Zuid-Afrikaan se braai. Kok Wim Noordhoek weet hoe hij met deze braai om moet gaan en bereid hierop heerlijke gerechten. Wat dacht je van verschillende burgers? Vlees, vis of vega? Maar ook sardientjes of een pan paella passeren de re vue. In de zomermaanden serveert Adriaan frisse sa lades, zodat je ook heerlijk luncht op het strand. Zodra je een keer bij het Zee café bent geweest kom je ge garandeerd terug. Dat is niet alleen voor het prachtige uitzicht en de fijne locatie, maar ook voor de persoon lijkheid waarmee Adriaan en zijn team klaar staan voor de gasten. "Tevreden heid van de gasten is zoveel waard. Dat is eigenlijk je grootste verdienste. Mensen gaan hier blij weg." o*»'1 u door Stefanie van der Maas Lekkere culinaire hoogstandjes gemaakt van biologische en fairtrade producten. Dat is Culifair in Goes. Foto: Edith van Eijk Fotografie BURGH-HAAMSTEDE - Aan de Wijnkoperij van Leerzem W door Stefanie van der Maas Voeten in het zand Zuid-Afrikaanse braai Tevredenheid H 1 8 0 u L ''''«tüKNDl. NIEUWEWEG 7//4493 PA KAMPERLAND 0031-113-370262 BROUWERIJ@EMELISSE.NL WWW.EMELISSE.NL

Krantenbank Zeeland

de Faam | 2015 | | pagina 30