Fairtrade eten en
drinken tijdens CuliFair
CuliFj
Ultieme strandbeleving bij Zeecafé
HEERLIJK EÏEN IN EEN
BROUWERIJ
PROEF EIM BELEEF DE STREE
@e melisse
www.lekker-zeeland.nl
Op woensdag 8 en don
derdag 9 juli van 12.00 tot
23.00 uur is de Grote Markt
in Goes weer één groot res
taurant. Elf restaurants ko
ken de sterren van de hemel
om te bezoekers kennis te
laten maken met de lek
kerste gerechten bereid met
fairtrade-, biologische- en
streekproducten
Tom de Koning is als city-
marketeer van de gemeente
Goes verantwoordelijk voor
de organisatie van de Culi
Fair. "Op de Grote Markt
staan elf pagodetenten. Elk
deelnemend restaurant ver
koopt vanuit deze tent een
eigen gerecht. In het mooie
loungerestaurant neem je
plaats om je gerecht op te
eten", legt Tom uit. "Culi
Fair is anders dan andere
foodfestivals. Wij zijn het
enige culinaire evenement
dat zicht richt op faitrade."
Fairtrade betekent eerlijke
handel. De producent heeft
een eerlijke prijs gekregen
voor zijn product. "De koks
koken ook met biologische
producten, duurzaam ge
vangen vis en met streek
producten die een Zeker
Zeeuws keurmerk hebben."
Er wordt niet alleen bewust
Grote.
Wc
don.de
ïa.o
gekookt. "Alles is duurzaam.
Het eten wordt bijvoorbeeld
geserveerd op biologisch af
breekbaar servies. De dran
ken die we schenken zijn
biologisch of fairtrade en
de verlichting komt uit LED
lampen." Ook werkt Culi
Fair met groene stroom en
wordt afval zo goed mogelijk
gescheiden. Tijdens de twee
dagen die in het teken staan
van lekker eten proef je ge
rechten van onder meer het
nieuwe Brasserie Katoen en
het in maart geopende Me-
liefste uit Wolphaartsdijk.
Ook Brasserie d'Anvers,
Taart. Tafel en studenten
van Scalda Puur geven acte
de présence. De gerechten
eet je met de akoestische ge
luiden van singer songwri
ters of swingende beats van
een dj op de achtergrond.
Op donderdag 9 juli geeft
Sandra Ysbrandy, de tv-
kok van RTL's Life4You een
kookdemo. "Met biologische
producten kookt zij gerech
ten uit haar kookboek."
Zeeuwse
fooddorpen bij
Tourfinish
NEELTJE JANS - Met de slo
gan Proef en Beleef Zeeland
verzorgen twaalf Zeeuwse
foodondernemers in samen
werking met Stichting Lek
ker Regionaal Product de
publiekscatering tijdens de
Tour de France op de finish-
locatie.
De verwachte 24.000 be
zoekers van de finish op 5
juli kunnen met een gerust
hart hun koeltas thuis laten
staan. Er zal namelijk volop
lekkers te eten en ook te
drinken zijn. Naast mosse
len, zilte friet, gerookte pa
ling, mesheften, kibbeling,
haring ook hamburgers,
broodjes ham, kaas en ande
re lekkernijen van Zeeuwse
bodem. Op de twee locaties,
bij het Topshuis op Neeltje
Jans en op de Roggeplaat, is
er ook ijs, frisdrank, licht al
coholische drank en Zeeuw
se appelsap te koop.
Namens de Zeeuwse fruitte
lers worden Zeeuwse appe
len aan de jeugd uitgedeeld.
Voor de gezelligheid en sfeer
is op beide locaties terrasjes
met zitjes en ook live mu
ziek aanwezig. Het publiek
kan vanaf 9.00 uur tot na
de finish terecht in de twee
fooddorpen.
Themamiddag
over kruiden
POORTVLIET - In de kruiden
tuin bij landschapscamping
Kruytenburg aan de Kruy-
tenburgseweg 4 in Poort
vliet is zaterdag 11 juli van
12.45 tot 16.45 uur een mid
dag rondom het thema krui
den. Deelnemers worden
niet alleen meegenomen in
de wereld van medicinale
kruiden, er wordt ook van
alles verteld over kruiden
voor in de keuken. Tijdens
de rondleiding in de krui
dentuin met zo'n 450 soor
ten kruiden kunnen de
deelnemers proeven van de
wilde kruiden en verse hap
jes gemaakt van onder meer
brandnetel, paardenbloem
en smalle weegbree. Deel
name kost 17,50 euro, op
geven vóór 7 juli via www.
Velt.be/Zeeuwseeilanden.
Franse markt bij
Tourdoorkomst
Burghse ring, rond de kerk
van Burgh is op zondag
5 juli een Franse markt.
Vanaf 15.00 uur zijn er bij
de kramen Franse artikelen
en hapjes te koop, terwijl
de wielerliefhebbers langs
de kant van de weg de tour
karavaan opwachten. De
markt duurt tot 23.00 uur.
Wijn proeven
Ben van Velzen
Het proeven van
wijn is voor veel
mensen een van de
leukste bezigheden die er
zijn. Ruikend en proevend
eikaars mening delen, kan
een wijn nog beter doen
smaken, dan als je dat al
leen zou doen. De smaak
en beleving van wijn is immers sterk afhankelijk van
sfeer en emotie. Wie koestert nu niet zijn persoonlijke
wijnherinneringen na een vakantie waarbij een wijn
huis is bezocht in een zonnig zuidelijk land?
Proeven en beoordelen van wijn zou ik als volgt willen
omschrijven: proberen zo veel mogelijk geuren en sma
ken van wijn op te slaan in vakjes van je persoonlijke
'wijnbibliotheek' en deze geuren en smaken tijdens het
proeven proberen te benoemen. Dit is uiteraard te leren
door te oefenen en bewuster met wijn om te gaan.
Wat is er leuker om samen met je wijnvrienden thuis
een avondvullende proeverij te organiseren met bijpas
sende hapjes of gerechten?
Laat hierbij een persoon wijnen van een behoorlijk
niveau verzorgen. Let daarbij op dat je opbouwt van
lichte naar vollere wijnen van verschillende druiven-
soorten van zowel rood als wit. Wil je hierbij de zaak
compleet maken, start dan met een feestelijke bubbel
en eindig met een dessertwijn.
Als je serieus wil proeven, proef dan eerst de gehele
reeks wijnen, om ze later met bijpassende hapjes te
combineren. Zo beleef je twee keer plezier aan-de
wijnen. Zorg hierbij voor voldoende plat water en wat
stokbrood om je smaak te neutraliseren, een gezellig
gezelschap doet de rest.
Het adviseren van wijn is een vak, waarvoor veel tijd
wordt geïnvesteerd door gepassioneerde mensen in
kennis en het voorproeven van wijnen en het volgen
steeds wisselende trends. Bezoek dan ook voor wijnad
vies op maat bijvoorkeur een wijn speciaalzaak.
Proost!
Voor wie wil genieten van
het echte strandgevoel, niet
te ver van huis, is het Zeeca
fé in Oostkapelle een aanra
der. Gelegen aan het mooiste
strand van Nederland met
een eindeloos uitzicht waar
je naar blijft kijken.
"Het begon allemaal met
een zeecontainer inclusief
koelkast die ik kocht en op
het strand plaatste", vertelt
Adriaan den Hollander.
Adriaan is eigenlijk kippen
boer, maar de liefde voor het
strand zorgde ervoor dat hij
de stallen verruilde voor de
container met koelkast en
uitzicht op de Noordzee.
"Vorig jaar heb ik de zee-
Theater en eten op
Festival Geniet
WEMELDINGE - Bij Hof Kei-
zersweel aan de Hoogeweg
in Wemeldinge is van 10.30
tot 20.00 uur het Festival Ge
niet met live muziek, work
shops, demonstraties, lekker
eten, theater en shopping.
Ook is er een taartbakwed
strijd voor volwassenen. Wie
denkt de allerlekkerste taart
te kunnen bakken wordt uit
genodigd mee te doen aan
de bakwedstrijd van Festi
val Geniet. Het gaat om de
smaak, al is de presentatie
ook belangrijk. Taartenbak
kers kunnen zich via info@
festivalgeniet.nl aanmel
den.
Meer weten over het festi
val? Kijk op: www.festival-
geniet.nl
container een paar honderd
meter verhuisd en wat aan
gebouwd." Het resultaat is
het huidige Zeecafé.
"Bij ons heb je de ultieme
strandbeleving. Het strand
is mooi. We zijn de enige
laag gebouwde strandtent.
Je zit met je voeten in het
zand." Met zicht op de zee,
de meters hoge duinen ach
ter je, de overscherende
meeuwen en met een beetje
geluk zeehonden in de zee,
is de locatie van het Zeecafé
natuurlijk uniek te noemen.
"Je bent hier weg van de
massa."
Het Zeecafé is een heerlijke
plek om na een stranddag
een glas koele witte wijn,
ijskoud bier of gin tonic te
drinken. Bij je drankje be
stel je wat van die heerlijke
geitenkaas- of chorizokro-
ketjes, authentieke Spaanse
patatas brava's of scampi's.
In de maanden juli en au
gustus plof je elk weekend
neer, aan een tafel met zee
zicht, waar het zand tussen
je tenen kriebelt, voor een
heerlijk avondmaal bereid
op de echte Zuid-Afrikaan
se braai.
Kok Wim Noordhoek weet
hoe hij met deze braai om
moet gaan en bereid hierop
heerlijke gerechten. Wat
dacht je van verschillende
burgers? Vlees, vis of vega?
Maar ook sardientjes of een
pan paella passeren de re
vue. In de zomermaanden
serveert Adriaan frisse sa
lades, zodat je ook heerlijk
luncht op het strand.
Zodra je een keer bij het Zee
café bent geweest kom je ge
garandeerd terug. Dat is niet
alleen voor het prachtige
uitzicht en de fijne locatie,
maar ook voor de persoon
lijkheid waarmee Adriaan
en zijn team klaar staan
voor de gasten. "Tevreden
heid van de gasten is zoveel
waard. Dat is eigenlijk je
grootste verdienste. Mensen
gaan hier blij weg."
o*»'1
u
door Stefanie van der Maas
Lekkere culinaire hoogstandjes gemaakt van biologische en fairtrade producten. Dat is Culifair in
Goes. Foto: Edith van Eijk Fotografie
BURGH-HAAMSTEDE - Aan de
Wijnkoperij van Leerzem
W
door Stefanie van der Maas
Voeten in het zand
Zuid-Afrikaanse braai
Tevredenheid
H 1 8 0 u L
''''«tüKNDl.
NIEUWEWEG 7//4493 PA KAMPERLAND 0031-113-370262
BROUWERIJ@EMELISSE.NL WWW.EMELISSE.NL